Hírek Okozott már felesleges katasztrófát az EU képmutató zöldpolitikája

Jaksity György cikke után sorra jelentek meg a zöldítési folyamat további gyorsítása mellett érvelő válaszcikkek. Magam részéről nem az irányt vitatom, hanem azt állítom, hogy az eredmények fényében át kell gondolni az EU zöldítési stratégiáját, mert könnyen elkerülhető felesleges katasztrófák sorához vezet.

Így mielőtt még egy fokozattal rákapcsolunk a zöldítési folyamatra, érdemes lenne kiértékelni, hogy a múltban hozott hasonló döntések milyen eredményre vezettek.

Ahogy már sokszor leírtam, lelkes környezetvédő vagyok, fontosnak tartom, hogy a Föld nevű bolygót a lehető legjobb állapotban adjuk át gyerekeinknek, unokáinknak. Ettől függetlenül szerintem az EU zöldítő stratégiáját kell és lehet is bírálni, főleg az eredmények fényében.
Az EU zöldítési folyamatát a fenti nemes célok mellett az motiválta, motiválja, hogy az EU bár méretét tekintve még mindig hatalmas gazdasági régió, valójában lemaradt a 21. század új gazdasági folyamatairól.
Nincsenek globális EU-s internetes vállalatok. A németek ilyen kirakatvállalata a Wirecard mint kiderült, nettó csalás volt. De se egy internetes közösségi média, se egy helyi webes emailszolgáltató vagy egy internetes kereskedő cég sincs.

Így az EU döntéshozói úgy látták/látják, hogy a régiónak legalább a zöldítési folyamatban élen kell járnia, utat kell mutatnia a világnak. Ezért erőltetik, olykor erőn felül is a zöldítési folyamatot. Ennek egyik kézzel fogható döntési sorozata az autók környezetvédelmi normáinak folyamatos szigorítása a 2000-es évek elejétől. Ezt persze – a német lobbi hatására vagy maguktól – de úgy oldották meg, hogy csak egyetlen mutatót, az autók széndioxid-kibocsátását vették figyelembe. Mivel a dízelautók relatíve kevesebb széndioxidot bocsátottak ki, ezért ennek a szabályozásnak a hatására elkezdtek elterjedni. Az az apróság, hogy ez a technológia több kormot és nitrogén-dioxidot bocsát, ki mint a benzines autók, figyelmen kívül hagyták.

A dízel technológia e hatásait más régiók figyelembe vették, így a dízel személyautózás sem Japánban, sem Svájcban, sem az USA-ban nem terjedt el. A tengerentúli elterjesztésére indított német hadjárat csúfos bukással, dollár-tízmilliárdos kártérítéssel ért véget az elhíresült VW-botrány keretében.
Időközben az EU is belátta a nyilvánvalót, hogy a dízel technológia nem feltétlenül járul hozzá bolygónk zöldítési folyamatához, de a képmutató logika nem engedte a nyílt beismerést,
ezért bevezették az Adblue-t, egy olyan adalékot, amely csökkenti a dízelautók korom és nitrogén-dioxid kibocsátását. Ahelyett, hogy zsákutcának minősítették volna ezt a technológiát.

Tehát az erőltetett zöldítési kísérlet oda vezetett, hogy ma Európa útjait több tízmillió olyan dízel személyautó szennyezi, amely a fenti szabályozási kísérlet nélkül benzines lenne, ergó valójában tisztább. Tehát zöldítés helyett az európai városok levegője szennyezőbb, mint anélkül lenne, ez ma már emberéletekben mérhető, nyilvánvaló tény.
Mindeközben az USA-ban, ahol az erőltetés helyett az állam kedvező vállalkozási és kutatás fejlesztési környezetet teremtett, jött egy Elon Musk nevű fószer, és a saját pénzét kockáztatva felfuttatta a Teslát, amely ha nem is biztos, hogy a végső megoldást jelenti az egyéni közlekedés kizöldítésére, mégis egy lehetséges versenyző alternatívát kínál a belsőégésű motorokkal szemben.

Az ma még csak mellékes információnak tűnik, de óriási jelentősége lehet, hogy az Adblue-kalandot is csak Európa követte el. Az Adblue előállításához ugyanis nagy mennyiségű gázra van szükség, viszont a gázkutakat sorra bezárták a zöldítési folyamat részeként az EU-ban, erről részletesen itt. Így a mostani gázhiány miatt nincs elég Adblue, ami miatt sorra állhatnak le Európa-szerte az áruszállítás gerincét adó dízeles teherautók.
Nem biztos, hogy ez megtörténik, de ha hideg lesz a tél, és tényleg kiürülnek a gáztárolók, akkor előkaparhatjuk a roncstelepekről a füstölő IFA-kat, ha szeretnék a boltok polcain árut látni.
Tehát míg az EU erőltetett zöldítése valójában elárasztotta egészségtelen dízelautókkal a régiót, addig az USA-ban maradtak a valójában tisztább benzines autók, és piacvezetők lettek elektromos autó gyártásban is, van elérhető, technológiailag versenyképes, működő alternatívájuk.

Ahogy korábbi cikkemben írtam, a zöldítési folyamat másik eredményeként napjainkban csúcsra járnak a szenes erőművek szerte Európában. Szóval csúcsra járatott szénerőművek, és több tízmillió, az egészségre nyilvánvalóan káros dízelautó az EU-s zöldítési politika elmúlt tíz éves mérlege. Ezt így nehéz lenne az EU szempontjából sikerként elkönyvelni. Számomra rejtély, hogy ennek a fajta zöldítési stratégiának a további erőltetése hogy vezet a kívánt célok eléréséhez.


1636645987-temp-ciNgGg_cover@2x.jpg
 
Zöldek...vonzó a radikalizmusuk a fiatalok közt. Ez volt a magyar rendszerváltás küszöbén is. A bősi erőmű......a szlovákok meg köszönik szépen megépítették.
 
A legfontosabb kimeljuk a kornyezetunket a bolygonkat.
Sokkal tobb penzt kell aldozni azokra az energiakra kutatasokra ami ezt a celt szolgalja. Nem konnyu kiiktatni az atomeromuveket ,mert kell helyette mas ami azonos vagy nagyobb teljesitmenyu. NEm fognak visszalepni az igenyek, meg az elektromos autok nem tudjak elerni a benzimes autok teljesitmenyet, es elerheto aron lesz mindenki szamara.
Elon Musk jol fektetett be, jokor, jo helyen ahogy mondani szokas, eppen most valik meg 10% reszvenyeitol /kb 5 millio dollartol/a tozsden, adosporolas cimen,de kitudja a valosagot?
Az eletszinvonal emelkedese is egy komoly lehetoseg kimelni a bolygot, nem csak a nagy cegeknek hanem az embereknek ekik szegenysegben elnek mindenfele dologgal tuzelnek stb.
En legfontosabb dolognak tartom a futest es hutest a vilagon megoldani ,mert megfagyni se lehetne senkinek, de elvislehetetlen hosegbe se lehet elni dolgozni.
 
A legfontosabb kimeljuk a kornyezetunket a bolygonkat.
Sokkal tobb penzt kell aldozni azokra az energiakra kutatasokra ami ezt a celt szolgalja. Nem konnyu kiiktatni az atomeromuveket ,mert kell helyette mas ami azonos vagy nagyobb teljesitmenyu. NEm fognak visszalepni az igenyek, meg az elektromos autok nem tudjak elerni a benzimes autok teljesitmenyet, es elerheto aron lesz mindenki szamara.
Elon Musk jol fektetett be, jokor, jo helyen ahogy mondani szokas, eppen most valik meg 10% reszvenyeitol /kb 5 millio dollartol/a tozsden, adosporolas cimen,de kitudja a valosagot?
Az eletszinvonal emelkedese is egy komoly lehetoseg kimelni a bolygot, nem csak a nagy cegeknek hanem az embereknek ekik szegenysegben elnek mindenfele dologgal tuzelnek stb.
En legfontosabb dolognak tartom a futest es hutest a vilagon megoldani ,mert megfagyni se lehetne senkinek, de elvislehetetlen hosegbe se lehet elni dolgozni.
akulcs az energiatárolás. AMig nincs relative olcsó, könnyen gyárható és nem környezetszenyező akumlátortechnológia, addig a napellemek és szélerőművek csak szemfényvesztésnek jók, mert fen kell tartani melletük párhuzamosan egy atom, szén, gázra épülő erőmürendszert is. Amit a napelemekre és szélerőművekre elköltötek az elmúlt 20 évben, azt kutatásra kellett volna forditani. A jelenlegi trendek olyanok, hogy ugorj ki a repülőből ernyő nélkül és amire nyitni kell az ernyőt az is elkészül, ha meg nem igy jártál.
Az energiaigény nem fog csökkennni, hisz elektromos fütés, hütés, rengeteg elektromos eszköz, autó, drón, stb. Hiába takarékos a hütő meg a tv, ha már van mikró, légszürő, stb. a háztartsában, amit nyerünk a réven elveszitjük a vámon.
 
A kompromisszumkészség kevés embernek erősége!

Az átlagember két ut közt ingadozik. A kényelem és a továbbélés.
Akinek viszont már eleve sok van, az még tobbet akar!
Kivételezettnek tartja magát az, aki el van látva anyagiakkal, és még tobbet akar.
Megteszi azt, amit eloirnak a számára - talán! - de semmi tobbet!
De ráadásuil arra is hasznalja a pénzét, hogy a kedvére alakitdsa az eloirásokat!
Az energetikai ipar pénzt akar keresni! Ha ezt másoknak ártás árán, hát akkor ugy! Ha a hadiipar fejéleszthet olyan dolgokat, ami mások életének mind hatékonyabb kioltására alkalmas, akkor ok mért nem füstölhetnének kicsit!
Az álszentség iskolapéldája az, amit ma kornyezetvédelem cimén csinalnak!
 
Azért léteznek haználható háznyi méretű, saját hűtőrendszerű akksis megoldások. Meg ott vannak a hőtárolós erőművek. Meg vannak országok, ahol mindig fúj a szél, tárolni sem kell :-D
És ezek az aksik mennyire környzetbarátok? Ez alatt a bennük lévő anyagok bányászatára gondolok. Másrészt itt nem pár óráról, hanem akár hónapokra elegendő energiáról beszélünk. Hiába fúj állandóan a szél. Ez is megújúló, tehát nem állandó sebeeségü örökké. A szélerőművek egy konkrét sebeseégtartományban nyujtják az igért teljesitmnyüket, ha gyengébb a szél, akkor kevesebbet termelnek, ha túl erős, akkor lekapcsolódnak a generátorról, nehogy tönkre tagyék (lehet a legujabbakban ezt megoldották már, de a régebiekben még igy van).
 
Akár tetszik, akár nem, a legfontosabb az energia-felhasználás visszafogása, észszerűsítése, mert nincs az a megújuló, nem megújuló energia, ami ezt az egyre fokozódó szükségletet ki tudja szolgálni.

A túlfogyasztóknak bizony sokkal drágábban kellene adni az energiát (ezért nincs értelme a rezsicsökkentésnek mindenkinél egyformán).

Aki pl. luxus célra használja az autóját, annál kb. évi 3500 km fölött sávosan adót kellene kivetni, ne érje meg ennyit autózni.
(Persze, ahol nagyobbak a távolságok, kicsi a népsűrűség, ott lehet magasabb az adómentes szint.)

Hogy az autóipar válthasson pl. elekrtomos autóra, az micsoda környezetterheléssel jár, mutatja a kicsiben a gödi Samsung akkugyár létrehozása.

S akkor nem volt még szó az elektromos hálózati terhelésről, amit nyilván nem bírnak hosszú távon a jelenlegi rendszerek, azon is változtatni kell majd.
S mindezt miért?
 
Nagyon keves a 3500km , evi 10ezer km-t is csak azok tudjak betartani akik a kocsit "hetvegi "autonak hasznaljak, bevasarlasra stb.
A fejlodest nem lehet megallitani, es nem is szabad, kutatni kell mindig az ujabb es jobb lehetosegek utan,erre kellene sok penzt aldozni.
Jelenleg egy orszag se tudja lecserelni a gepkocsiparkjat elektromos autora, az auto ipar atallasa horribilis penz, nem beszelve azok az orszagokkal mi is lenne nagy hirtelen akik az olaj exportbol elnek. Egy komoly tartos arcsokkenesbe is tonkre mentek orszagok. pl Venezuela. az orosz gazdasag nagyon megsinylette stb.
A gepkocsi ipar csak egy kis szegmentese az olaj fogyasztasnak, az aruszallitas nalunk is 75% kamionokkal tortenik minden mas legi vasut dragabb ill a hajo tul lassu ket honapig kovalyog az oceanon mire valamelyik nagy kikotobol megis csak kamionnal viszik tovabb az arut, a vasti szallitas melle ott vannak a kamionok amik viszik tovabb az arut.
Az aru szallitas nem csak a fogyasztasi cikkekre gondolva hanem a gyarak termeleset is el kell szallitani. Az auto iparba az autok szallitasa is nagymeretu teherautokon tortenik ahova 6-10 autot felpakolnak es viszik a varosokba autoszalonokba.
Az energia a vilag gazdasagnak alapja. Ezt atallitani nagyon lassan lehet evtizedekbe merheto ,hisz mindent cserelni kene.
 
Nagyon keves a 3500km , evi 10ezer km-t is csak azok tudjak betartani akik a kocsit "hetvegi "autonak hasznaljak, bevasarlasra stb.
A fejlodest nem lehet megallitani, es nem is szabad, kutatni kell mindig az ujabb es jobb lehetosegek utan,erre kellene sok penzt aldozni.
Jelenleg egy orszag se tudja lecserelni a gepkocsiparkjat elektromos autora, az auto ipar atallasa horribilis penz, nem beszelve azok az orszagokkal mi is lenne nagy hirtelen akik az olaj exportbol elnek. Egy komoly tartos arcsokkenesbe is tonkre mentek orszagok. pl Venezuela. az orosz gazdasag nagyon megsinylette stb.
A gepkocsi ipar csak egy kis szegmentese az olaj fogyasztasnak, az aruszallitas nalunk is 75% kamionokkal tortenik minden mas legi vasut dragabb ill a hajo tul lassu ket honapig kovalyog az oceanon mire valamelyik nagy kikotobol megis csak kamionnal viszik tovabb az arut, a vasti szallitas melle ott vannak a kamionok amik viszik tovabb az arut.
Az aru szallitas nem csak a fogyasztasi cikkekre gondolva hanem a gyarak termeleset is el kell szallitani. Az auto iparba az autok szallitasa is nagymeretu teherautokon tortenik ahova 6-10 autot felpakolnak es viszik a varosokba autoszalonokba.
Az energia a vilag gazdasagnak alapja. Ezt atallitani nagyon lassan lehet evtizedekbe merheto ,hisz mindent cserelni kene.
Pontosan. 3500 km semmire sem elég. Ismerősöm hétvégénként buszozik, minimum 1200 km tesz bele egy hétvége alatt a mikrobuszábba. A hét közbeni használatot is számolva szük 3 hét alatt levezett ennyit. Aki napi 100 km felett ingázik, annak is hamar kevés lesz a 3500 km.
 
Nagyon keves a 3500km , evi 10ezer km-t is csak azok tudjak betartani akik a kocsit "hetvegi "autonak hasznaljak, bevasarlasra stb.
A fejlodest nem lehet megallitani, es nem is szabad, kutatni kell mindig az ujabb es jobb lehetosegek utan,erre kellene sok penzt aldozni.
Jelenleg egy orszag se tudja lecserelni a gepkocsiparkjat elektromos autora, az auto ipar atallasa horribilis penz, nem beszelve azok az orszagokkal mi is lenne nagy hirtelen akik az olaj exportbol elnek. Egy komoly tartos arcsokkenesbe is tonkre mentek orszagok. pl Venezuela. az orosz gazdasag nagyon megsinylette stb.
A gepkocsi ipar csak egy kis szegmentese az olaj fogyasztasnak, az aruszallitas nalunk is 75% kamionokkal tortenik minden mas legi vasut dragabb ill a hajo tul lassu ket honapig kovalyog az oceanon mire valamelyik nagy kikotobol megis csak kamionnal viszik tovabb az arut, a vasti szallitas melle ott vannak a kamionok amik viszik tovabb az arut.
Az aru szallitas nem csak a fogyasztasi cikkekre gondolva hanem a gyarak termeleset is el kell szallitani. Az auto iparba az autok szallitasa is nagymeretu teherautokon tortenik ahova 6-10 autot felpakolnak es viszik a varosokba autoszalonokba.
Az energia a vilag gazdasagnak alapja. Ezt atallitani nagyon lassan lehet evtizedekbe merheto ,hisz mindent cserelni kene.
Pontosan. 3500 km semmire sem elég. Ismerősöm hétvégénként buszozik, minimum 1200 km tesz bele egy hétvége alatt a mikrobuszábba. A hét közbeni használatot is számolva szük 3 hét alatt levezett ennyit. Aki napi 100 km felett ingázik, annak is hamar kevés lesz a 3500 km.
Nos éppen arról van szó, hogy ez fenntarthatatlan.

Ezért írtam máshol a tömegközlekedés fejlesztését, s az egyéni közlekedés visszaszorítását.

A világnak effelé kell mennie, mert nem játék az, amit a túlzott iparosítás kiváltott, s aminek a gyerekeink biztosan kárát fogják látni - hozzáteszem, már mi is érzékeljük.
1636908218290.png

1636908016408.png

 
Az a kb 400 repullogep ami a klimacsucsra érkezett, az azert szkeptikussá tesz kicsit mennyire veszik komolyan az államok vezetoi ezt az egeszet.
Orwell jut eszembe: " tudjuk, hogy mi allatok mind egyenloek vagyunk, de van aki meg a tobbinel is egyenlobb.."

Ujra leirom, amit mar egyszer kleirtam: van sok ember aki ugy érzi őrá nem vonatkoznak a szabalyok, csak a tobbire.
Az emberek csak fizessenek tobbet ha utazni akarnak, ha faznaqk, ha enni akarnak, ha inni akarnak, nekik eélég pénzuk van hogy ezzel ne foglalkozzanak!
(fura mod ezek az emberek a baromira demokratikus orszag allampolgarai foleg)
 
Ne felejtsuk el, hogy az átlagember olyan akar lenni, mint a "nagyemberek"!
Irigyli oket, és igyekszik utanozni!

Nem tudom elmondjak-e ma a tanarkepzokben azt a tobbezer éves aranyigazsagot, hogy a diakok nem azt tanuljak meg elsosorban amit tanitani akarnak nekik, hanem azt ahogyan viselkedunk!

Ha az akirol példát vesz xarik a vilagra, és dumal dumal dumal ...akkor mindenki ezt fogja tenni!
Persze ki-ki a maga lehetosegei szerint!

Mi dolog az, hogy egyesek repullovel jarnak, neki meg meg azt is megszabjak, hogy asz autojaval - aminek hosszu evekig fizeti a reszleteit - mennyit mehet?

Lehetne itt sokmindent magyarazni, de az elso a peldamutatás kellene legyen - és nem csak a kornyezetvédelemben -

E+meljuk meg a rezsijet az átlagembernek mert akkor takarekosabb lesz, nem?
Hát a fenét, csak szidni fogja az anyjat annak aki kitalalta!
Akkor mikor valaki csillogo autoval jar, elektromos mmuveknel melozik, energetikai lobbycsoport tagja, akkor a hiveitol eoltekintve ....
 
Ne felejtsuk el, hogy az átlagember olyan akar lenni, mint a "nagyemberek"!
Irigyli oket, és igyekszik utanozni!

Nem tudom elmondjak-e ma a tanarkepzokben azt a tobbezer éves aranyigazsagot, hogy a diakok nem azt tanuljak meg elsosorban amit tanitani akarnak nekik, hanem azt ahogyan viselkedunk!

Ha az akirol példát vesz xarik a vilagra, és dumal dumal dumal ...akkor mindenki ezt fogja tenni!
Persze ki-ki a maga lehetosegei szerint!

Mi dolog az, hogy egyesek repullovel jarnak, neki meg meg azt is megszabjak, hogy asz autojaval - aminek hosszu evekig fizeti a reszleteit - mennyit mehet?

Lehetne itt sokmindent magyarazni, de az elso a peldamutatás kellene legyen - és nem csak a kornyezetvédelemben -

E+meljuk meg a rezsijet az átlagembernek mert akkor takarekosabb lesz, nem?
Hát a fenét, csak szidni fogja az anyjat annak aki kitalalta!
Akkor mikor valaki csillogo autoval jar, elektromos mmuveknel melozik, energetikai lobbycsoport tagja, akkor a hiveitol eoltekintve ....
Ez így van, de ezeket a "nagyembereket" mi, kisebbek emeljük piedesztálra - lásd sportolók, művészek, politikusok.
Érthetetlen, miért csomagoljuk őket tíz- meg százmilliókba.

Ha nem úgy állnánk hozzájuk, ahogy, ha elismernénk a teljesítményüket, de nem gondolnánk, hogy hozzánk képest istenek, akkor nem biztosítanánk számukra a külön utakat, s más életet.
Most ezt tesszük.

Nem kellene.

Az viszont tény, hogy "átlagemberből" több van - tehát a "leutánzott" életformára, az irigyeltek által reklámozott cuccokra milliók vevők, s ez, így, már nem megy tovább.

Abban igazad van, rajtunk csattan az ostor. Mindenképpen.
 
Nem tudom elmondjak-e ma a tanarkepzokben azt a tobbezer éves aranyigazsagot, hogy a diakok nem azt tanuljak meg elsosorban amit tanitani akarnak nekik, hanem azt ahogyan viselkedunk!

...
A diákok jó része már nem a tanárról vesz pédát, hanem valami celebről. Sokan csak fizikailag vannak elen a tanórán, közben a fülesen mást hallgatnak, stb. Tisztelet a kivételnek, mert vannak jó példát muatató "clebek", de ők vannak kevesebben.
 
A diákok jó része már nem a tanárról vesz pédát, hanem valami celebről. Sokan csak fizikailag vannak elen a tanórán, közben a fülesen mást hallgatnak, stb. Tisztelet a kivételnek, mert vannak jó példát muatató "clebek", de ők vannak kevesebben.
Amikor amerika elnoke jókat szundikálv egy-eg konferencian, vagy valamelyik államfovel közös beszelgetesen, akkor mit vársz egy diaktol :p
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,572
Tagok
615,325
Legújabb tagunk
Handmade
Oldal tetejére