Hírek Okozott már felesleges katasztrófát az EU képmutató zöldpolitikája

Jaksity György cikke után sorra jelentek meg a zöldítési folyamat további gyorsítása mellett érvelő válaszcikkek. Magam részéről nem az irányt vitatom, hanem azt állítom, hogy az eredmények fényében át kell gondolni az EU zöldítési stratégiáját, mert könnyen elkerülhető felesleges katasztrófák sorához vezet.

Így mielőtt még egy fokozattal rákapcsolunk a zöldítési folyamatra, érdemes lenne kiértékelni, hogy a múltban hozott hasonló döntések milyen eredményre vezettek.

Ahogy már sokszor leírtam, lelkes környezetvédő vagyok, fontosnak tartom, hogy a Föld nevű bolygót a lehető legjobb állapotban adjuk át gyerekeinknek, unokáinknak. Ettől függetlenül szerintem az EU zöldítő stratégiáját kell és lehet is bírálni, főleg az eredmények fényében.
Az EU zöldítési folyamatát a fenti nemes célok mellett az motiválta, motiválja, hogy az EU bár méretét tekintve még mindig hatalmas gazdasági régió, valójában lemaradt a 21. század új gazdasági folyamatairól.
Nincsenek globális EU-s internetes vállalatok. A németek ilyen kirakatvállalata a Wirecard mint kiderült, nettó csalás volt. De se egy internetes közösségi média, se egy helyi webes emailszolgáltató vagy egy internetes kereskedő cég sincs.

Így az EU döntéshozói úgy látták/látják, hogy a régiónak legalább a zöldítési folyamatban élen kell járnia, utat kell mutatnia a világnak. Ezért erőltetik, olykor erőn felül is a zöldítési folyamatot. Ennek egyik kézzel fogható döntési sorozata az autók környezetvédelmi normáinak folyamatos szigorítása a 2000-es évek elejétől. Ezt persze – a német lobbi hatására vagy maguktól – de úgy oldották meg, hogy csak egyetlen mutatót, az autók széndioxid-kibocsátását vették figyelembe. Mivel a dízelautók relatíve kevesebb széndioxidot bocsátottak ki, ezért ennek a szabályozásnak a hatására elkezdtek elterjedni. Az az apróság, hogy ez a technológia több kormot és nitrogén-dioxidot bocsát, ki mint a benzines autók, figyelmen kívül hagyták.

A dízel technológia e hatásait más régiók figyelembe vették, így a dízel személyautózás sem Japánban, sem Svájcban, sem az USA-ban nem terjedt el. A tengerentúli elterjesztésére indított német hadjárat csúfos bukással, dollár-tízmilliárdos kártérítéssel ért véget az elhíresült VW-botrány keretében.
Időközben az EU is belátta a nyilvánvalót, hogy a dízel technológia nem feltétlenül járul hozzá bolygónk zöldítési folyamatához, de a képmutató logika nem engedte a nyílt beismerést,
ezért bevezették az Adblue-t, egy olyan adalékot, amely csökkenti a dízelautók korom és nitrogén-dioxid kibocsátását. Ahelyett, hogy zsákutcának minősítették volna ezt a technológiát.

Tehát az erőltetett zöldítési kísérlet oda vezetett, hogy ma Európa útjait több tízmillió olyan dízel személyautó szennyezi, amely a fenti szabályozási kísérlet nélkül benzines lenne, ergó valójában tisztább. Tehát zöldítés helyett az európai városok levegője szennyezőbb, mint anélkül lenne, ez ma már emberéletekben mérhető, nyilvánvaló tény.
Mindeközben az USA-ban, ahol az erőltetés helyett az állam kedvező vállalkozási és kutatás fejlesztési környezetet teremtett, jött egy Elon Musk nevű fószer, és a saját pénzét kockáztatva felfuttatta a Teslát, amely ha nem is biztos, hogy a végső megoldást jelenti az egyéni közlekedés kizöldítésére, mégis egy lehetséges versenyző alternatívát kínál a belsőégésű motorokkal szemben.

Az ma még csak mellékes információnak tűnik, de óriási jelentősége lehet, hogy az Adblue-kalandot is csak Európa követte el. Az Adblue előállításához ugyanis nagy mennyiségű gázra van szükség, viszont a gázkutakat sorra bezárták a zöldítési folyamat részeként az EU-ban, erről részletesen itt. Így a mostani gázhiány miatt nincs elég Adblue, ami miatt sorra állhatnak le Európa-szerte az áruszállítás gerincét adó dízeles teherautók.
Nem biztos, hogy ez megtörténik, de ha hideg lesz a tél, és tényleg kiürülnek a gáztárolók, akkor előkaparhatjuk a roncstelepekről a füstölő IFA-kat, ha szeretnék a boltok polcain árut látni.
Tehát míg az EU erőltetett zöldítése valójában elárasztotta egészségtelen dízelautókkal a régiót, addig az USA-ban maradtak a valójában tisztább benzines autók, és piacvezetők lettek elektromos autó gyártásban is, van elérhető, technológiailag versenyképes, működő alternatívájuk.

Ahogy korábbi cikkemben írtam, a zöldítési folyamat másik eredményeként napjainkban csúcsra járnak a szenes erőművek szerte Európában. Szóval csúcsra járatott szénerőművek, és több tízmillió, az egészségre nyilvánvalóan káros dízelautó az EU-s zöldítési politika elmúlt tíz éves mérlege. Ezt így nehéz lenne az EU szempontjából sikerként elkönyvelni. Számomra rejtély, hogy ennek a fajta zöldítési stratégiának a további erőltetése hogy vezet a kívánt célok eléréséhez.


1636645987-temp-ciNgGg_cover@2x.jpg
 
Az elég a nyugdíjasnak a legközelebbi Lidl-ig elmenni bevásárolni hetente kétszer. Ezért viszont nem biztos, hogy megéri autót fenntartani.
A nyugdíjas az busszal jár, mar, ha a banyatankot fel tudja emelni a busz lépcsőjére., mert az neki (65 felett) már ingyen van.
Meg aztán van egy szűk reteg (úgy kb 7 millio ember), akinek nemhogy lidl, de meg coop sincs a fauljaban...
 
Ha másik településig kell bevásárolni menni, akkor meg végképp nem elég az az évi 3500 km még bevásárolni járni sem.
Az mondjuk igaz, hogy kis hazankban is edeskevés a 3500 km/év.
Bár az áramnal is 2 tarifa van és én még nem nagyon lattam olyan (átlag)családot, amely belefért volna az első (kedvrezmenyes tarifába.
 
Az elég a nyugdíjasnak a legközelebbi Lidl-ig elmenni bevásárolni hetente kétszer. Ezért viszont nem biztos, hogy megéri autót fenntartani.
CasaLOma ,
az aki meg faluhelyen lakik és "tömegközlekedés" egy sincs , az meg akasza fel magát , vagy mi ??
Nem is tudom kik tudják maguknak megengedni , hogy 30-40 ezer€-t vegyenek egy E-autot mint 3.-4. gépjármü és az Aldinál-lidlnél meg az IKEA-nál ingyen "tankoljanak" ?? Egy kiskeresetü család nemhiszem , hogy ezt megteheti .
 
Ha másik településig kell bevásárolni menni, akkor meg végképp nem elég az az évi 3500 km még bevásárolni járni sem.
Nem ezen a 3500 km-en kellene fennakadni, mert ezt én írtam példának, hozzáteszem, ez napi kb. 10 km.
De legyen napi 20, ha ez megvalósítható.
Az azonban fenntarthatatlan, hogy a nagyvárosok tömve vannak autókkal, s ahol jól lehet tömegközlekedni, ott is ülnek az emberek az autóikban, akár hosszú dugókban is.

1636979044814.png



S hogy kevés vagy sok: éppen arról van szó, hogy át kell alakítani a szokásokat.
- Nem hetente kétszer kell menni például, csak egyszer, de inkább kéthetente.
(Amerikában szoktam meg, hogy havonta egyszer jártunk vásárolni, s hentesáru, pékáru, ment a mélyhűtőbe.)
- Olcsóbbá kell tenni, és fejleszteni kell a tömegközlekedést.
- Olcsóbbá kell tenni a házhozszállítást (bár vannak cégek, ahol bizonyos érték fölött ingyen szállítanak).

S tudom, jön az, hogy ez főleg nagyváros és vonzáskörzete: éppen arról van szó, hogy ezekre kellett volna többet költeni az elmúlt években, miközben több millió ember a stadionépítéseknek tapsolt.

Tehát mindazt, ami kényelmesebbé teheti a klímaváltozás miatti intézkedéseket, ki kell kényszeríteni a lakosságnak, mert maguktól nem fognak minderre költeni, illetve elmegy, ahogy eddig arra, ami Mészárosnak, Semjénnek, Orbánnak és a sleppnek hasznot hoz.

Uniós források is bőven, ha klímaváltozáshoz szükséges beruházásokról van szó.
Mért nem fejlesztik jobban a buszközlekedést?
Miért természetes, hogy vadászkiállításra 70 milliárd, de Kétújfaluban kétszer van busz egy nap (s hogy mi nincs még, nem is sorolom)?
 
Utoljára módosítva:
(bár vannak cégek, ahol bizonyos érték fölött ingyen szállítanak).
és vannak olyan cégek is, amelyek mindenhez hozzászámolják minimum a retúr buszjegy árát, mondván hogy örüljön a kedves vevő, hogy nem kell a közeli városba bebuszoznia bevásárolni, és milyen jót tesznek vele, hogy busás felárral a falujába viszik az alapvető élelmiszert.
Kétujfalu a világ közepe, van bolt, iskola, sőt még orvos is (bár tojást oda sem szállítanék tálcán autóval, legfeljebb ha rántottát szeretnék enni héjastól).
 
Utoljára módosítva:
és vannak olyan cégek is, amelyek mindenhez hozzászámolják minimum a retúr buszjegy árát, mondván hogy örüljön a kedves vevő, hogy nem kell a közeli városba bebuszoznia bevásárolni, és milyen jót tesznek vele, hogy busás felárral a falujába viszik az alapvető élelmiszert.
Nem értelek - a cél az, hogy csökkenteni kell pl. a CO2-kibocsátást, de nemcsak ezt.
A szemét mennyiségét is - nem elég szelektíven gyűjteni.
A fölösleges vásárlásokat is - eszméletlenül sok élelmiszer megy pl. a kukákba.
A felhasznált energiamennyiségét is - erre is ezer lehetőség van már a hétköznapokban.
Az autók használatát is - akár tetszik, akár nem.

Egyébként az a cég, amit mi veszünk igénybe 790 és 1190 forint között szállít házhoz. Ha kocsival mennénk nem úsznánk meg 1000 forint alatt, ilyen benzináraknál pláne.
Így havonta egyszer jönnek ők, hozzák, amit rendelek, s havonta egyszer megyünk mi, s megvesszük azt, amit nem hozatnék házhoz (pl. péksütemények).
De ez egyéni - ki hogyan tudja megoldani. Fontos, hogy felmérje, hogy önmagához képest, hol tud változtatni.

Az viszont biztos, hogy összébb kell húzni magunkat, s észszerűbben kell élni.
Persze az összehúzásnak feltételei vannak - ezért írom én a tömegközlekedést, mert közlekedni kell.
 
Utoljára módosítva:
JO pelda volt a 3500km .

Az eletkor a korulmenyek allandoan valtozo ennek fuggvenyeben a szokasok is. Regen en is megneztem mi hol olcsobb es ott havonta bevasaroltam, volt egy nagy hutoladam amibe nem volt gond tarolni az elelmiszert. Igaz nagy hazba laktam a gyerekek meg iskolasok voltak tej es gyumolcs volt csak a heti bevasarlasoknal. MA lakok egy ketszobas lakasba es egy normal meretu konyhahoz normal meretu huto fer be. Ergo muszaly hetente vasarolni menni mert nincs hova rakni tobb elelmiszert, van ugyan egy tarolo polcos kis helyseg olyan spajznak mondhatnam, ott tartom a tartos ellemiszer tartalekot, konzerv teszta liszt stb. Az egyszemelyes haztartasomba mar nem veszek se 10kg lisztet vagy rizst,mert soha nem fogyna el.
A nagy huto lada is merheto +villanyszamlat csinal.
A kocsi nalunk letszukseglet mert olyan tavolsagok vannak, es a belso varos reszen kivul igen ossze visszajar a tomegkozlekedes. Ahol regen laktam, reggel jott par busz es delutan ha egyaltalan jott.Raadasul igen borsos aron azt hiszem $3 egy vonal jegy. vissza ugyan ennyi. Ez kb 4-5l benzin. Egy csalad buszozasa ha csak 4 vannak 12-12 dolcsi az majd 18-20 liter benzin. HA nem ilyen draga a benzin mint mostansag meg tobb litert lehetne venni. Mindenki probal sporolni, $50 feletti vasarlasnal sok elemiszer uzlet kiszallitja a vasarlast.
 
JO pelda volt a 3500km .

Az eletkor a korulmenyek allandoan valtozo ennek fuggvenyeben a szokasok is. Regen en is megneztem mi hol olcsobb es ott havonta bevasaroltam, volt egy nagy hutoladam amibe nem volt gond tarolni az elelmiszert. Igaz nagy hazba laktam a gyerekek meg iskolasok voltak tej es gyumolcs volt csak a heti bevasarlasoknal. MA lakok egy ketszobas lakasba es egy normal meretu konyhahoz normal meretu huto fer be. Ergo muszaly hetente vasarolni menni mert nincs hova rakni tobb elelmiszert, van ugyan egy tarolo polcos kis helyseg olyan spajznak mondhatnam, ott tartom a tartos ellemiszer tartalekot, konzerv teszta liszt stb. Az egyszemelyes haztartasomba mar nem veszek se 10kg lisztet vagy rizst,mert soha nem fogyna el.
A nagy huto lada is merheto +villanyszamlat csinal.
A kocsi nalunk letszukseglet mert olyan tavolsagok vannak, es a belso varos reszen kivul igen ossze visszajar a tomegkozlekedes. Ahol regen laktam, reggel jott par busz es delutan ha egyaltalan jott.Raadasul igen borsos aron azt hiszem $3 egy vonal jegy. vissza ugyan ennyi. Ez kb 4-5l benzin. Egy csalad buszozasa ha csak 4 vannak 12-12 dolcsi az majd 18-20 liter benzin. HA nem ilyen draga a benzin mint mostansag meg tobb litert lehetne venni. Mindenki probal sporolni, $50 feletti vasarlasnal sok elemiszer uzlet kiszallitja a vasarlast.
Otthon én is naponta jártam vásárolni, pedig sem a 3 fős létszám, sem a 2 méteres hűtőszekrény nem indokolta. Egyszerűen ez volt a szokás, ezt vettem át.
Németországban először rácsodálkoztam, hogy ezt el lehet intézni hetente egyszeri kimozdulással is, plusz napi 5 perc az útbaeső pékségnél, rengeteg időt megspórolok vele, és még egyszer sem haltam éhen. Ma már kifejezetten a nemszeretem napok közé tartozik, amikor bevásárlós nap van.
 
Igaz hogy nem az EU...de,......
De mi lesz a még használható, de már kifutott divatú ruhadarabokkal? Egy részük olyan helyeken köt ki, mint a chilei Atacama-sivatag. Ide kerülnek az eladhatatlan "ódivatú" és használt ruhák.
A Világgazdasági Fórum adatai szerint a divatipar a szén-dioxid-kibocsátás 10%-át teszi ki, illetve a második legnagyobb vízfogyasztó a Földön.
1637329161573.png
 

10 mód, ahogyan a divatjamúlt ruhákból újra trendi darabokat varázsolhatunk​

1637338524425.png

 
Utoljára módosítva:
Igaz hogy nem az EU...de,......
De mi lesz a még használható, de már kifutott divatú ruhadarabokkal? Egy részük olyan helyeken köt ki, mint a chilei Atacama-sivatag. Ide kerülnek az eladhatatlan "ódivatú" és használt ruhák.
A Világgazdasági Fórum adatai szerint a divatipar a szén-dioxid-kibocsátás 10%-át teszi ki, illetve a második legnagyobb vízfogyasztó a Földön.
Csatolás megtekintése 1828144
Nem is értem ezt ...
Pedig, még a cipőket sem szabadna a kukába dobni ...

1637339676375.png

1637339859004.png


Persze, ehhez el kellene vinni a ruhagyűjtő konténerbe :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,799
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére