Hírek Nagyon nehéz meggyőzni az oltatlanokat, hogy oltassák be magukat, még a delta variáns ellenére is

Ugyan vannak, akik a delta variáns megjelenésének hatására úgy döntöttek, mégis felveszik az oltásukat, lassú tempóban nő a számukra, még mindig sok az oltatlan.

Korábban sokkal nagyobb volt az oltási kedv Magyarországon, de mint arra a szakemberek is számítottak, egy bizonyos szám felett nehéz lesz nagyobb lépéseket megtenni rövid idő alatt.

Ennek tudható be az is, hogy lassabban haladnak az új oltások felvétele, legalábbis azoké, akik az első oltásra regisztrálnak.

Vakcinából rengeteg áll rendelkezésre, akár a negyedik oltás beadására is van kellő mennyiség, így csak az emberektől függ, hogy milyen lesz a járványhelyzet a folytatásban. Már több mint 5,7 millióan vették fel az oltásukat, ám még mindig jó páran vannak azok közül, akik ezt nem hajlandóak megtenni.


Szlávik Jánost az oltási kedvről is megkérdezték de nem tudott túlságosan pozitív hírekkel szolgálni, mert sokkal kevesebben jelentkeznek, mint hónapokkal ezelőtt, amikor például tömegével regisztráltak az oltásra.

„Picikét úgy látom, hogy a delta mutáns fenyegetettsége miatt az emberek talán egy picit jobban mennek oltást felvenni, de azért még mindig nagyon lassú.” – válaszolt a kérdésre a szakember, aki szintén figyeli a számokat.


„Az új oltások felvétele a lassú, a harmadik oltások felvétele elég komolyan zajlik, de azokat az embereket meggyőzni, akik nem akarják magukat beoltatni, az nagyon nehéz.” – tette egyértelművé Szlávik.

Hujber Dávid


oltasok.jpg
 
Ezzel szegény Damu Roland vitába szállna, ha tudna...
Nem tudni Damu Roland milyen vakcinával volt beoltva, az sem kizárt, hogy kínaival. De az biztos, hogy az oltásait elég régen kapta, és már jó ideje elmondása szerint komoly egészségügyi problémákkal küzdött. Így nem túl jó példa, hogy egy régen oltott beteg ember sajnos a lélegeztető gépen végezte. Azért nem ez az általános. Sajnos az oltások hatása nem tart örökké. És a jelenlegi vírus mutációk ellen nem adnak akkora védelmet sem, mint az eredeti változattal szemben. De ettől még a legtöbb ember számára ad akkora védelmet, hogy könnyebb tünetekkel vagy tünetmentesen vészelje át a betegséget ezért érdemes beadatni.
 
Ezt soha nem fogják kijelenteni.
Helyette, hogy kell a 4., 5., 6., és sokadik oltás is.
Nagyobb védelmet az se fog nyújtani, de legalább úgy érezhetik, hogy tettek valamit járványkezelés címén.
Az nem zavar, hogy az influenza oltást is évente javasolják, aki vadonélő állatokkal dolgozik pedig rendszeresen kap veszettség elleni oltást. Kezdésnek mindjárt 3-at. Utána minimum évente. Denevérekkel dolgozók ellenanyagszintjét rendszeresen ellenőrzik és ha lecsökken kapják is a következő adag vakcinát. Úgy csinálnak az emberek mintha eddig 1 oltás életre szóló védettséget adott volna minden betegség ellen. Van ilyen is, de minden kórokozó más és sok esetben nincs életre szóló védelem. Hosszabb rövidebb idő után az oltást ismételni kell. Vagy meg is lehet súlyosan betegedni, esetleg meghalni, ha valakinek az szimpatikusabb.
 
Amíg törvény nem kötelez rá, addig mindenkinek magánügye, és semmi közünk hozzá, hogy ki miért oltat, és ki miért nem.
Igenis van köze hozzá, ha mondjuk egy légtérben vagy kénytelen dolgozni egy oltatlannal és ezzel veszélyezteti az egészségedet. Magánügy amíg HO-ban van és csak a boltba megy maszkban. De ha közösségbe jár akkor ott van a társadalmi felelősségvállalás. Aki erre nem képes az ne éljen társadalomban. Ennyi.
 
Tegnap is 309 új fertőzött volt (tegnapelőtt 494), tehát egyértelműen megdőlni látszik az az elmélet, hogy a járványt az oltatlanok terjesztik.
Hátha beoltatják magukat??? Hátha biztos hogy nem. Fél évre előre nincs szabad időpont az oltóközpontokban. Pedig elvileg már a kutyáddal együtt is mehetsz oltakozni, mert állatorvosok is beolthatnak, csak gyakorlatilag nem mert oltóanyag az nincs.
Magyarországon nem így van. Itt van időpont is meg oltóanyag is, csak oltakozni vágyóból van hiány.
 
Nem tudni Damu Roland milyen vakcinával volt beoltva, az sem kizárt, hogy kínaival.
Őszinten szólva mindegy milyen oltást kapott, ha az bevizsgált es engedélyezett.
Ha viszont az(ok) volt(ak), akkor ki kellene jelenteni, hogy a hatóideje kb. fél év.
Én ilyet senki (illetékes)-től eleddig nem hallottam.
Nem ez lenne a tisztességes?
De az biztos, hogy az oltásait elég régen kapta, és már jó ideje elmondása szerint komoly egészségügyi problémákkal küzdött. Így nem túl jó példa, hogy egy régen oltott beteg ember sajnos a lélegeztető gépen végezte.
És eljutottunk Máltához hazai köntösben.
Nem itt, de egy másik fórumon kaptam hideget-meleget, amikor le mertem írni válaszul arra, hogy az oltás hatékony, hogy "Akkor Málta a szabályerősitő kivétel?" (Itt gyakorlatilag 100%-os átoltottság mellett is növekszik a megbetegedések száma.)
Nem vagyok én oltasellenes, de szerintem kifizetődőbb lenne őszintenek lenni.
(Gondolok pl. arra, hogy egy év kellett, ahhoz is, hogy elismerjék, az oltás nem véd meg, csupán a káros következményeket redukálja.)
Azért nem ez az általános. Sajnos az oltások hatása nem tart örökké. És a jelenlegi vírus mutációk ellen nem adnak akkora védelmet sem, mint az eredeti változattal szemben. De ettől még a legtöbb ember számára ad akkora védelmet, hogy könnyebb tünetekkel vagy tünetmentesen vészelje át a betegséget ezért érdemes beadatni.
Akárcsak az influenza elleni oltásnál. Csak ott nem kell védettségi igazolvány...
Igenis van köze hozzá, ha mondjuk egy légtérben vagy kénytelen dolgozni egy oltatlannal és ezzel veszélyezteti az egészségedet.
Az előbb felhoztam az influenzát, nem akarok továbbmenni (pedig lehetne a herpesztől az aids-ig fokozni), de mas vírusoknál nem gond az egy légtér?
Tudom nem levegőben terjednek a zarójelesek, de üdvözlőpuszitól a "beleiszom az üdítőbe"-ig lehet átadási felületet találni.
Magánügy amíg HO-ban van és csak a boltba megy maszkban. De ha közösségbe jár akkor ott van a társadalmi felelősségvállalás. Aki erre nem képes az ne éljen társadalomban. Ennyi.
Mondjuk ezt szó nelkül el is fogadnam, ha a tarsadalom is hasonlóan felelősséget vállalna.
Mert ugye a karantén, a "maradj otthon a gyerekeddel, de a saját szabid terhére", ha kirugnak érte (persze más ürüggyel), keress magadnak új állást 45 nap alatt, meg a többi nem épp arra vall, hogy meglenne a balansz az elvárásokért cserébe...
 
Magyarországon nem így van. Itt van időpont is
De miért is kell regisztrálni? (Pláne egy borsodi vagy nógrádi kis faluban, ahol villany se biztos, hogy van a hazban, nemhogy internet.)
Miért nem elég, ha viszed a TAJ kártyád?
meg oltóanyag is, csak oltakozni vágyóból van hiány.
Ugye ezt fejtegettem az előző posztban.
Oltasd be magad! Ok. Kaptam egy oltast, megkaptam a kártyát. Ennyi, minek a második plane harmadik sőt lassan negyedik oltas? Hisz be vagyok oltva.
A milliárdokért megrendelt állami reklamok csak arról szólnak, hogy oltasd be magad, de hogy miért is kell többször?
Merkelytől meg Győrffytől (tudom Györfi, de, ha Merkelyt is leipszilonozom...) égnek áll a hajam. Az előbbi kijelentette, hogy nem lesz 3. Hullám és utólag nem hallottam, hogy "elnézést tévedtem". Az utóbbit meg minden harmadik YT reklámban látom, ahogy üdítőt reklámoz.
Így - számomra legalábbis-, hiteltelenek.
Ja, még egy apróság. Az új védettségi kártya 1200 Ft, ha jól emlékszem.
Véletlenül tudom, hogy 60 Ft egy plasztik kártya előállítása, de még ez sem kellene, hisz már mindenkinek új chip-es személyije van, amire simán rátehették volna...
 
En meg kartyat sem kaptam 3 oltas utan. Adtak egy kepeslap meretu papirt az is olyan vekony mint a fax papirok voltak regen, az elso papiron mar alig olvashato barmi. Mindharmat kell magaddal vinni allandoan mert meg a kavezoba a benzinkutnal is kerik leellenorzik, ha nincs oltasod min. 2 akkor kivul tagasabb es kikuldenek. Mindenhol kell maszk mert kotelezo sehova maszk nelkul nem lehet menni.
 
A védettséget igazoló plasztikkártyának meg a regisztrációnak már a jogosultsága is vitatható, kérdéses. Mivel ez így, pláne együtt, nem is jellemző általánosan, ezért minimum elgondolkodtató, gyanús. A személyim chipes, az EESZT-n a jogosultak mindent megtudhatnak rólam. De azt gondolom, nem én vagyok az egyetlen "utolérhető".
Az első oltás után olyan gyorsan megkaptam a plasztikkártyát, hogy szerintem a dátumot kellett már csak rátenni, különben kész volt. Az oltás óta több ismerősöm is okmányokat (jogsi, személyi sorrendben) cserélt. Az elsőnek megkapott igazolvány számával az új plasztikkártyát és megkapja, majd a következő igazolványt követő pár napban hozzák az újabb plasztikkártyát, rajta mind a jogsi, mind a személyi igazolvány új számával.
Nos:
- az eredeti, 1. kártyán csak 1 szem. ig. szám van, pedig már akkor is volt jogsija mindegyiknek
- egyik papírból sem most kapták az elsőt, eddig örültek, ha 30 napon belül kézbesítették, most kb. 30-40 órán belül megkapták (az egyéb ügyintézések területén nem tapasztaltak ilyen gyorsaságot napjainkban sem)
- aki még nem kapott ilyen lapocskát, annak mondanám, mindegyiken van QR-kód, ami a legegyszerűbb okosteló+net kombóval olvasható, a megnyíló tartalom mindegyik lapkán ugyanaz

Szépen nő azoknak a száma, akiknek lassan több az egyforma tartalmú igazoló kártyája, mint az oltása. Hiába, kis biznisz (minimum 20x-os haszon) is biznisz, s mennyi ilyen van, következmények, felelősségre vonás, megtéríttetés nélkül.
Diplomás, tájékozott emberekként vitatkoztok itt olyasmin, amin a világ más országaiban nem is nagyon kellene. Magyarországon meg nem érdemes, ott örüljél, hogy egyáltalán még élsz. Oltottságtól függetlenül.
Legyen családias, szeretetteljes az Ünnepetek!
 
Utoljára módosítva:
En meg kartyat sem kaptam 3 oltas utan. Adtak egy kepeslap meretu papirt az is olyan vekony mint a fax papirok voltak regen, az elso papiron mar alig olvashato barmi. Mindharmat kell magaddal vinni allandoan mert meg a kavezoba a benzinkutnal is kerik leellenorzik, ha nincs oltasod min. 2 akkor kivul tagasabb es kikuldenek. Mindenhol kell maszk mert kotelezo sehova maszk nelkul nem lehet menni.
Nekünk szép cerifikátunk van. :cool2::) Igazolványt vinni kel. A szájkosár zárt helyen egész évben kötelező volt.



3.jpg
 
Utoljára módosítva:
Az nem zavar, hogy az influenza oltást is évente javasolják,
Javasolják, ezzel nincs is semmi baj. Aki akar, él vele, aki nem, annak sem származik hátránya belőle. Ami oltás hasznos vagy esetenként életmentő lehet egy 70-80 éves betegnek, nem biztos, hogy egy fiatalnak vagy gyereknek is feltétlenül szüksége van rá.
 
Őszinten szólva mindegy milyen oltást kapott, ha az bevizsgált es engedélyezett.
Ha viszont az(ok) volt(ak), akkor ki kellene jelenteni, hogy a hatóideje kb. fél év.
Én ilyet senki (illetékes)-től eleddig nem hallottam.
Nem ez lenne a tisztességes?

És eljutottunk Máltához hazai köntösben.
Nem itt, de egy másik fórumon kaptam hideget-meleget, amikor le mertem írni válaszul arra, hogy az oltás hatékony, hogy "Akkor Málta a szabályerősitő kivétel?" (Itt gyakorlatilag 100%-os átoltottság mellett is növekszik a megbetegedések száma.)
Nem vagyok én oltasellenes, de szerintem kifizetődőbb lenne őszintenek lenni.
(Gondolok pl. arra, hogy egy év kellett, ahhoz is, hogy elismerjék, az oltás nem véd meg, csupán a káros következményeket redukálja.)

Akárcsak az influenza elleni oltásnál. Csak ott nem kell védettségi igazolvány...

Az előbb felhoztam az influenzát, nem akarok továbbmenni (pedig lehetne a herpesztől az aids-ig fokozni), de mas vírusoknál nem gond az egy légtér?
Tudom nem levegőben terjednek a zarójelesek, de üdvözlőpuszitól a "beleiszom az üdítőbe"-ig lehet átadási felületet találni.

Mondjuk ezt szó nelkül el is fogadnam, ha a tarsadalom is hasonlóan felelősséget vállalna.
Mert ugye a karantén, a "maradj otthon a gyerekeddel, de a saját szabid terhére", ha kirugnak érte (persze más ürüggyel), keress magadnak új állást 45 nap alatt, meg a többi nem épp arra vall, hogy meglenne a balansz az elvárásokért cserébe...
Ugye ez nem zavar, hogy kb 2 éve jelent meg ez a vírus, a vakcinákat pedig 1 évvel ezelőtt kezdték el használni. Honnan a büdös francból kellene előre tudnia bárkinek is, hogy meddig tart a vakcina hatóideje és mennyire lesz hatásos olyan vírusmutációk ellen amik még ki sem alakultak. Kicsit érdemes gondolkozni mielőtt idepötyögsz valamit. Egyáltalán nem mindegy ki milyen vakcinát kapott. Tekintve, hogy az elölt vírust tartalmazó készítmények sosem voltak olyan hatásosak más betegségek ellen sem. Az meg,hogy a munkáltató mit mennyire tolerál, semmi köze az oltáshoz. Egyébként is szívás a legtöbb helyen gyerekek mellett dolgozni sajnos. Nem véletlen, hogy a többség nem vállal gyermeket. A Herpes meg az AIDS tényleg elég rossz példák voltak, lévén egyiket sem kapod el attól, hogy egy légtérben dolgozol valakivel. Hacsak nem a pornóiparban nyomod. A herpest még úgy is nehezen ha más italából iszol. Lévén az emberek 90%-a már gyerekkorában elkapta és hordozza a vírust, ami nem attól újul ki ha herpeses poharából iszol. Az influenza szintén rossz példa, mert nem 2% a halálozási aránya, és nem is terjed ilyen sebességgel, összesen annyian betegszenek meg benne, évente ahányan covidban meghaltak ugyan ennyi idő alatt. Nem okoz tömeges családi tragédiákat és dolgzó nélkül maradt munkahelyeket. stb.
 
De miért is kell regisztrálni? (Pláne egy borsodi vagy nógrádi kis faluban, ahol villany se biztos, hogy van a hazban, nemhogy internet.)
Miért nem elég, ha viszed a TAJ kártyád?

Ugye ezt fejtegettem az előző posztban.
Oltasd be magad! Ok. Kaptam egy oltast, megkaptam a kártyát. Ennyi, minek a második plane harmadik sőt lassan negyedik oltas? Hisz be vagyok oltva.
A milliárdokért megrendelt állami reklamok csak arról szólnak, hogy oltasd be magad, de hogy miért is kell többször?
Merkelytől meg Győrffytől (tudom Györfi, de, ha Merkelyt is leipszilonozom...) égnek áll a hajam. Az előbbi kijelentette, hogy nem lesz 3. Hullám és utólag nem hallottam, hogy "elnézést tévedtem". Az utóbbit meg minden harmadik YT reklámban látom, ahogy üdítőt reklámoz.
Így - számomra legalábbis-, hiteltelenek.
Ja, még egy apróság. Az új védettségi kártya 1200 Ft, ha jól emlékszem.
Véletlenül tudom, hogy 60 Ft egy plasztik kártya előállítása, de még ez sem kellene, hisz már mindenkinek új chip-es személyije van, amire simán rátehették volna...
Nem akarlak megbántani, de ez egy komoly kérdés volt, hogy minek kell második meg harmadik oltás? Vagy te vagy a kis Nógrádi faluból író nénike a múlt századból akinek még nem tanítottak biológiát? :) A regisztrációt gondolom megkönnyíti az adminisztrációt meg a sorok kialakulását és gyorsítja az oltás menetét. Ez az értelme. De lassan rájönnek, hogy így kevesebben mennek el oltakozni és ezért egyre több regisztráció nélküli időszak van. A jó megoldás az lenne ha lehetne regisztrációval is menni aki időpontra szeretne várakozás nélkül és regisztráció nélkül is más oltóponton ahol esetleg ki kell várni a sort.
 
Javasolják, ezzel nincs is semmi baj. Aki akar, él vele, aki nem, annak sem származik hátránya belőle. Ami oltás hasznos vagy esetenként életmentő lehet egy 70-80 éves betegnek, nem biztos, hogy egy fiatalnak vagy gyereknek is feltétlenül szüksége van rá.
Erre csak azt tudom mondani, hogy 3 20-as évei végén harmincas évei elején járó kollégám kapta el a covidot, oltatlanul. Ők is így gondolták, mivel makk egészségesek voltak. 5 hétig!!! feküdtek otthon, és azóta is leamortizálva járnak munkába. Rengeteg post covid tünettel küzdenek. Az egyik fullad, a másik 2 hónapja nem érez szagokat és fáj a feje, a harmadiknak időnként leesik a vérnyomása és majd elájul, mindhárman hulla fáradtak folyamatosan. Ez megéri bárkinek is? A velük dolgozó oltottak közül 1 ember fertőzödött meg, akinek csak a 10 napos karanténját kellett letölteni kisebb orrfolyással. Ennyit számít az oltás a fiatal egészséges korosztályban. Nem akarok belegondolni mit okoz az idősebbeknél vagy krónikus betegeknél. ;)
 
Ugye ez nem zavar, hogy kb 2 éve jelent meg ez a vírus,
Csak azt nem értem, hogy akkor miért SARS2 a másik neve, meg azt sem, hogy hogyan jelenhetett meg cikk róla meg a '70-es években...
a vakcinákat pedig 1 évvel ezelőtt kezdték el használni. Honnan a büdös francból kellene előre tudnia bárkinek is, hogy meddig tart a vakcina hatóideje és mennyire lesz hatásos olyan vírusmutációk ellen amik még ki sem alakultak.
Mivel nem vagyok orvos, nyugodtan lehetek tudatlan e téren, de, hogy a SOTE rektora is, az már gáz. (Ő nyilatkozta, hogy nem lesz harmadik hullám.)
De vehetjük a vakcina hatásos szlogent is.
Mert azért ezt kijelenteni a fenti mondataid tükrében akkor szintén túlzás.
Kicsit érdemes gondolkozni mielőtt idepötyögsz valamit. Egyáltalán nem mindegy ki milyen vakcinát kapott.
Miert is, ha engedélye van?
Tekintve, hogy az elölt vírust tartalmazó készítmények sosem voltak olyan hatásosak más betegségek ellen sem.
Akkor egyáltalán miért vettek belőle?
Vagy, ha vettek miert nem jelentettek ki, hogy a hatása nem biztos?
Az meg,hogy a munkáltató mit mennyire tolerál, semmi köze az oltáshoz.
Hm. Ennek is ellentmondani látszik, hogy a kormány a munkáltatóra bízta a döntést..
Egyébként is szívás a legtöbb helyen gyerekek mellett dolgozni sajnos. Nem véletlen, hogy a többség nem vállal gyermeket.
Most Magyarországról vagy a vilagról beszélünk? Mert nem mindegy.
A Herpes meg az AIDS tényleg elég rossz példák voltak, lévén egyiket sem kapod el attól, hogy egy légtérben dolgozol valakivel. Hacsak nem a pornóiparban nyomod. A herpest még úgy is nehezen ha más italából iszol. Lévén az emberek 90%-a már gyerekkorában elkapta
De akkor hogyan kaphatta el?
és hordozza a vírust, ami nem attól újul ki ha herpeses poharából iszol. Az influenza szintén rossz példa, mert nem 2% a halálozási aránya,
Ha már felhoztad, miért is haltak meg kevesebben 2019/2020-ban mint 2018/2017-ben, ha egyszer pandémia van?
és nem is terjed ilyen sebességgel, összesen annyian betegszenek meg benne, évente ahányan covidban meghaltak ugyan ennyi idő alatt. Nem okoz tömeges családi tragédiákat és dolgzó nélkül maradt munkahelyeket. stb.
A tvben egy virológus mondta, hogy a covid átlag 4%-os mortalitású... Mennyi is a sima influenzáé?
 
Nem akarlak megbántani, de ez egy komoly kérdés volt, hogy minek kell második meg harmadik oltás?
Mondjuk komoly volt.
Ha az influenza ellen elég évente, akkor a covidnál?
Egyetlen egyszer sem hallottam közérthető összehasonlítást az influenze vs covid hatásmechanizmusáról. És nekem csak az influenzáról vannak tapasztalataim, mint felteszem az emberek nagy többségenek is.
Vagy te vagy a kis Nógrádi faluból író nénike a múlt századból akinek még nem tanítottak biológiát? :)
Nem. Én egy átlag magyar állampolgár vagyok, akinek - szerintem legalábbis- joga van tudni az igazat. (Tudom, naív vagyok, de akkor is.)
A regisztrációt gondolom megkönnyíti az adminisztrációt meg a sorok kialakulását és gyorsítja az oltás menetét. Ez az értelme.
Ennek megintcsak ellentmond, hogy megy az e nélkül is. Különben nem ismételnék többedjére a reg.mentes napokat.
Amugy nem gyorsitja. Nem egy beirást olvastam (más fórumokon, hogy hiába az időpont 0,5-2,5 órát várni kellett, neha az utcán).
De lassan rájönnek, hogy így kevesebben mennek el oltakozni és ezért egyre több regisztráció nélküli időszak van. A jó megoldás az lenne ha lehetne regisztrációval is menni aki időpontra szeretne várakozás nélkül és regisztráció nélkül is más oltóponton ahol esetleg ki kell várni a sort.
Tudtommal most is lehet regisztrálni. Már, ha nem múltszázadi nógrádi néni vagy, azaz van neted, SAJÁT e-mail cimed...
 
Mondjuk komoly volt.
Ha az influenza ellen elég évente, akkor a covidnál?
Egyetlen egyszer sem hallottam közérthető összehasonlítást az influenze vs covid hatásmechanizmusáról. És nekem csak az influenzáról vannak tapasztalataim, mint felteszem az emberek nagy többségenek is.

Nem. Én egy átlag magyar állampolgár vagyok, akinek - szerintem legalábbis- joga van tudni az igazat. (Tudom, naív vagyok, de akkor is.)

Ennek megintcsak ellentmond, hogy megy az e nélkül is. Különben nem ismételnék többedjére a reg.mentes napokat.
Amugy nem gyorsitja. Nem egy beirást olvastam (más fórumokon, hogy hiába az időpont 0,5-2,5 órát várni kellett, neha az utcán).

Tudtommal most is lehet regisztrálni. Már, ha nem múltszázadi nógrádi néni vagy, azaz van neted, SAJÁT e-mail cimed...
Google a te barátod is, de veszem a fáradtságot és elmagyarázom. Az influenza szezonálisan okoz járványt. Ez a téli időszakra korlátozódik. Ez előtt érdemes felvenni az oltást, ami elölt kórokozót tartalmazó vakcina. A fiatal korosztályt többnyire megvédi a fertőzéstől de a 70 év felettieknek már csak 20-30% védettséget nyújt. Lefordítva nem véd meg a betegségtől mindenkit max könnyebb tünetekkel vészeli át aki elkapja. Az influenza halálozási adatait nem ismerem, a covidhoz képest viszont alacsony, szövődmények bár kialakulhatnak de nem számottevően, hogy megteljenek influenzásokkal a kórházak. Ezért elég az ősszel felvett oltás ami nyárra már nem fog hatni, de járvány sincs, így minimális az esélye, hogy elkapd a vírust. No meg nem is terjed olyan intenzíven mint a covid. A covid19 vírust még nem sikerült annyira kiismerni, mint az influenzát ami régóta velünk él. Eddig úgy tűnik nyárra visszaszorult a fertőzések száma hazánkban, de ez még nem általános tendencia mivel sok melegebb éghajlatú országban ugyan úgy tombolt a járvány. Lásd India. Persze ott sűrűbben is laknak és a higiénia sem az igazi. Covid ellen azért kell egyelőre félévente oltás, hogy ne robbanjon be a járvány nyáron is. Biztosra mennek. Plusz sajnos elég gyorsan mutálódik a vírus, és az új változatok ellen nem olyan hatásosak az oltások, mint a törzs alakkal szemben amire készültek. Így szükséges a magasabb ellenanyag szint ahhoz, hogy a védelem megmaradjon. Majd ha idővel kiismerik jobban a vírust, lehet elég lesz évente egy oltás ebből is. Vagy lesznek olyan vakcinák amik nem a tükefehérje felismerésére alakítanak ki immunválaszt, így alkalmasak lehetnek minden mutáció ellen. Egyébként a covid elleni mRNS és vektor vakcinák jóval korszerűbbek és hatásosabbak, mint az influenza elleni oltás. ezek az idősebb korosztálynak is sokkal nagyobb védelmet biztosítanak.
Tévedés, hogy órákat kell várni ha regisztráltál és időpontra mész. Max az első oltásoknál volt ilyen még tavasszal. Az egész népes családom be van oltva, és a munkahelyemen dolgozó 150 fő 80%-is. Senki nem várt 5 percnél többet regisztrációval. Hazudik aki ilyen híreket terjeszt. Igen most is van regisztráció, mondta valaki az ellenkezőjét?
Ha az igazat akarod tudni akkor járj könyvtárba és tanuld meg használni a keresőprogramokat. Nagyon sok szakirodalom elérhető a neten. Nem a híradót kell nézni meg a közösségi oldalakon terjedő butaságokat. ;)
 
Google a te barátod is, de veszem a fáradtságot és elmagyarázom. Az influenza szezonálisan okoz járványt. Ez a téli időszakra korlátozódik
Meg ősszel, meg tavasszal.
. Ez előtt érdemes felvenni az oltást, ami elölt kórokozót tartalmazó vakcina. A fiatal korosztályt többnyire megvédi a fertőzéstől de a 70 év felettieknek már csak 20-30% védettséget nyújt. Lefordítva nem véd meg a betegségtől mindenkit max könnyebb tünetekkel vészeli át aki elkapja. Az influenza halálozási adatait nem ismerem, a covidhoz képest viszont alacsony,
Segítek. Nálunk 8-10% körüli (évenként változó).
Míg a covidé nálunk 7% körüli (szemben a 3-4% világátlaggal.).

szövődmények bár kialakulhatnak de nem számottevően, hogy megteljenek influenzásokkal a kórházak. Ezért elég az ősszel felvett oltás ami nyárra már nem fog hatni, de járvány sincs, így minimális az esélye, hogy elkapd a vírust. No meg nem is terjed olyan intenzíven mint a covid. A covid19 vírust még nem sikerült annyira kiismerni, mint az influenzát ami régóta velünk él. Eddig úgy tűnik nyárra visszaszorult a fertőzések száma hazánkban, de ez még nem általános tendencia mivel sok melegebb éghajlatú országban ugyan úgy tombolt a járvány. Lásd India.
Na látod, ezt nem értem.
Ha Afrikában/Indiában is tombol a covid, mire alapozzák, hogy nyáron nincs/nem lesz covid járvány?
Persze ott sűrűbben is laknak és a higiénia sem az igazi. Covid ellen azért kell egyelőre félévente oltás, hogy ne robbanjon be a járvány nyáron is. Biztosra mennek. Plusz sajnos elég gyorsan mutálódik a vírus, és az új változatok ellen nem olyan hatásosak az oltások, mint a törzs alakkal szemben amire készültek.
Tudtommal az influenzának i van néhány tucat változata a spanyoltól a hongkogiig, vagy ha úgy egyszerűbb a H-k és N-ek (pl.H1N5) kombinációja is elég nagy.
Így szükséges a magasabb ellenanyag szint ahhoz, hogy a védelem megmaradjon. Majd ha idővel kiismerik jobban a vírust, lehet elég lesz évente egy oltás ebből is. Vagy lesznek olyan vakcinák amik nem a tükefehérje felismerésére alakítanak ki immunválaszt, így alkalmasak lehetnek minden mutáció ellen. Egyébként a covid elleni mRNS és vektor vakcinák jóval korszerűbbek és hatásosabbak, mint az influenza elleni oltás.
Nos úgy tűnik, eltér az értelmezésünk a fenti jelzők kapcsán. (Már, ha csak a szükséges oltások számát vesszük 2-3 esetleg 4 az omikron miatt vs 1). Egyébiránt itt is érzek némi ellentmondást, a "majd ha jobban kiismerjük"-kel szemben.
ezek az idősebb korosztálynak is sokkal nagyobb védelmet biztosítanak.
Tévedés, hogy órákat kell várni ha regisztráltál és időpontra mész.
Amikor én voltam a háziorvosnal, 30percet kellett várni. Saját tapasztalat...
Persze tudom egy orvos nem egy oltóközpont, de bizony ott is kellett várni ésnem az orvosok/ápolok, hanem a logisztikai szervezés hiányosságai miatt.
Max az első oltásoknál volt ilyen még tavasszal. Az egész népes családom be van oltva, és a munkahelyemen dolgozó 150 fő 80%-is. Senki nem várt 5 percnél többet regisztrációval. Hazudik aki ilyen híreket terjeszt. Igen most is van regisztráció, mondta valaki az ellenkezőjét?
Ha az igazat akarod tudni akkor járj könyvtárba és tanuld meg használni a keresőprogramokat.
Kösz a jótanácsot! A gond csak az, hogy 20 km a legközelebbi könyvtár és bár az idén nem jártam még ott, félő, hogy kevés szakirodalmat találnék.
Nagyon sok szakirodalom elérhető a neten. Nem a híradót kell nézni meg a közösségi oldalakon terjedő butaságokat. ;)
Szóval szerinted a híradó hazudik? És a WHO? Cili néni? Merkely?
Tudod az a baj, hogy egyiküknek sem lehet hinni. És bár az orvoslás nem egy egzakt tudomány, ennél azért a XXI. században valahogy többet remél az ember.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,131
Üzenet
4,802,255
Tagok
615,748
Legújabb tagunk
Miklós Viktória
Oldal tetejére