Ha emlékszel ezekre, akkor már "öreg" vagy...

hontalan

Állandó Tag
Állandó Tag
SZALONCUKOR ( kávés,gyümölcsös,csokoládés)


Hozzávalók: 25 dkg cukor, 1 evökanál erös kávé vagy gyümölcsíz vagy kakaó,
1 evökanál tejföl,3 evökanál hideg víz

A hozzávalókat kis lángon kb. 1/2 órát fözzük.Kevergetjük, ha ragad a cukor ( szálat ereszt), levesszük a tüzröl és addig keverjük míg egész sürü lesz.
Gyorsan hideg lapra öntjük és vizes késsel kockákat vágunk belöle.
 

balkan

Állandó Tag
Állandó Tag
Anyukám '56-ban készített valami édességet, tepsiben. Csak arra emlékszem, hogy tejpor (segélyként jött az országba) volt az alapja és kakaóval ízesítette. Valami "hadi"csokoládé lett belőle. Emlékszik rá valaki?
 

balkan

Állandó Tag
Állandó Tag
Remélem közületek már senki nem tudja mi az a melasz. Drága anyám 45 karácsonyán melaszból csinált kreppapirba csomagolt szaloncukrot.

De mert zalai vagyok s most is amikor szeptemberben Egerszegen voltam, rokonaim már tudják a leckét, finom dödöjével és krumpli prószával vártak. Tudjátok e mi az?

Egyébként azon röhögök, ahogy ,,enni kezdtünk,, egy családdá lett a CH. Bravó. Nem lehetne a Parlamentben is csak zabáltatni ezeket?

A prószát csak kukoricából ismerem, bánáti származású vagyok.
A dödölle szerintem egy gombóc. Elemista tankönyveben az "Éliás, Tóbiás egy tál dödölle, ettél-e belőle..." című népdal illusztrációjaként egy fazékban gombóc főtt. A melaszt is ismerem, hírből. Öreganyám a háború alatt cukorrépából (ő termelte) valami édes szirupot készített a cukor pótlására.
Inkább "együnk", mint veszekedjünk!
:-D
 

Kismargit

Állandó Tag
Állandó Tag
Én gánicának ismerem a dödölét, nagyon szeretem és a prószát is. A prósza egyébként bármiból jó/krumpli, tök(isteni), karfiol, és ha valaki édeset akar akkor almával, fahéjas pocukorral.
 

black_bird

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha mar kajanal tartunk. En imadtam a palyaudvarokon kaphato "Utasellato" csemeget. Egy celofanba csomagolt, henger alaku, csokikremes rudacska volt.
 

mammut

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem az volt a szandekom....:( es az egyik honlap latogatasa nem zarja ki a masikat! ;)

Bocsánat, vicc akart lenni.
Elnézést, ha rosszul sült el.

De azért ilyet ott nem is látni...

magyarpnzrmk.jpg
 

Borella

Állandó Tag
Állandó Tag
Mert talan minden valtozik? ;) Hol lehet meg Bp-n kapni?

Kedves black bird, pl. a Déli Pályaudvari metró közelében lévő zöldséges is árul ilyet, de már tényleg nem olyen jó. Kaptam egyszer a Margit körúti G.Robi-közértben is, az nagyon jó volt, olyan mint régen, az isteni csokibevonat egy része lehullik, mikor beleharapsz, pedig minden kis darabjáért kár, belül a nem túl édes kakaókrém... nagyon jó volt.
Utasellátóról jó pár oldallal előbb is olvashatsz, írtunk róla többen. Annak idején pl. Balatonalmádiban az Öreghegyi restiben ettünk ilyet a testvéreimmel, meg az ezüst-arany fóliába csomagolt krémes kis csokoládés-piskóta szeleteket, azok mámorítóak voltak. Ma a Szamos marcipánék gyártanak hasonlót, de az az Utasellátós felejthetetlen volt!

A Retronómot mint kincslelőhelyet már én is javasoltam, direkt képanyag illusztrációkhoz nagyon jó. Én is hoztam ide onnan sok kincset, megjelölve a forrást, így tisztességes. Itt megy a duma, ott lehet illusztrációt szerezni, nem verseny ez, anyaggyűjtés! Na és vannak még remek lelőhelyek... itt meg lehet rácsodálkozni a kincsekre.

Hahalman: még találtam valahol régi rádiókészülékeket is, ha érdekel, valamikor és ha időm lesz, hozok belőle!
Roger Moore hát persze hogy vadító volt, de a forma múlik, a tartalom marad...
és panaszra neked sincs okod...
 

Borella

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocsánat, vicc akart lenni.
Elnézést, ha rosszul sült el.

De azért ilyet ott nem is látni...
Kedves mammut, képzeld, nekem még volt egy igazi lyukas 2 filléresem, még ma is megvolna, de...
kabalaként a pénztárcámban hordtam, és több mint tíz éve egy kollégám, aki a félkarú rabló betege volt, ellopta adósság-zavarában az egész tárcámat teljes havi fizetéssel együtt (akkor még nem terjedt el az egész országban a bankkártya rendszer a fizetéseknél, mint mára), és persze a gyerekkoromból őrzött lyukas kétfilléressel együtt... Soha nem kaptam vissza, rendőrségi ügy lett, a fiút kirúgták, a kollégák összeadták a fizetésemet, emberségből nagy élményt kaptam tőlük.
Jó volt most legalább képen látni ezt az értékes pénzérmét!
 

Borella

Állandó Tag
Állandó Tag
kurva öreg lehetek, senki nem tudja mi az a melasz. De jó!

Kedves Pufi,

mi is többnyire k.. öregek vagyunk, akik itt dumálunk, ne is gondold, hogy ez egyedül a Te privilégiumod, és én speciel - bár nem éltem a háború alatt - de:

1. Az általános iskolában, alsóban hallottam a melaszról, mert a tanárnőnk részletesen mesélt róla, elmondta, mi volt az és mire használták és mi helyett, és mi szörnyűlködhettünk, milyen rossz is lehetett, mikor nem volt igazi édesség, nem volt semmi, mindent melaszból készítettek, a csokitól a süteményig és a zöldborsófőzelékig mindent melasszal pótoltak;
2. Anyám és nagymamáim ugyanezeket a dolgokat mesélték, ők viszont sokszor.
Mivel ennek ellenére nem tudom a melasz mibenlétének pontos meghatározását, ezért érdeklődők és tudnivágyók számára ideteszem a szakember leiratát, mely a melasz pontos összetételét is tartalmazza a gyártási eljáráson túl, ráadásul a megfelelő korból való szakleírás...

http://www.kfki.hu/chemonet/hun/eloado/kemia/cukor2.html

másik:
http://www.agrana.hu/mcrt/cgy_tech.htm
 

Borella

Állandó Tag
Állandó Tag
Meglepő, de több is recept is található a neten, mely a melaszt használja alapanyagnak.
Íme az egyik:

Gyömbéres keksz

20051017-gyombikeksz.jpg


Hozzávalók:
5 ml vaj, 125 ml cukor, 50 ml melasz, 50 ml tejszín, 375 ml liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, fél teáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a melaszt, és a tejszínt. Kis adagokban a liszt, a szódabikarbóna, és a fűszerek keverékét is dolgozzuk bele a krémbe. Lisztezett deszkán gyúrjuk jól át, takarjuk be fóliával, majd tegyük a hűtőbe pihenni pár órára.
Nyújtófával nyújtsuk fél centi vastagságúra, különböző kiszúrókkal készítsünk formákat belőle. Tegyük sütőpapírral letakart tepsibe, majd előmelegített sütőben 160 fokon süssük 10-12 percig. Hagyjuk kihűlni, majd pakoljuk jól zárható kekszes dobozokba.

Forrás: www.stiluseseletmod.hu/<WBR>news/index.php?itemid=238
 
Oldal tetejére