Bevandorlas Kanadaba

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Neduddghii

Kitiltott (BANned)
Hja, megszigorodtak a dolgok... Nemreg hallottam hindukat is panaszkodni, hogy mar naluk is tobb, mint 1 evet kell varni a PR-re... A regi szepidokben, 2000 korul, jo 6 honap alatt megkaptak...
Megdobbento, hogy az echte kanadaiak mennyire elfogultak az azsiaiakkal szemben az europaiak hatranyara... Altalanossagban el vannak ragadtatatva az azsiaiak munkabiro kepessegetol, tehetseguktol es nagyra tartjak a kulturajukat. Teljesen vedtelenek es gyanutlanok ugyanakkor az "azsiaias praktikakkal" szemben: elhisznek minden hazugsagot, nem is sejtik milyen silany minoseggel verik at oket... Nem veszik eszre, hogy milyen gyakran csapjak be oket a "trojai falo" manoverrel... (egy-egy tehetsegesebb azsiai bekerul a ceghez. Mivel tehetseges, rovid ido utan menedzseri pozicioba kerul es onnantol kezdve csak sajat kulturajabol vesz fel "szakembereket" az adott teruletre, akik aztan, barmilyen hulyek is, vedettseget elveznek, a fonok eltakarja oket a felso menedzsment szeme elol. Aztan kis ido elteltevel a tehetseges kozepvezeto bekerul a felso menedzsmentbe...)

Ha ez igy folytatodik, nehany ev mulva a punjaby vagy a mandarin nyelvjaras ismerete lesz az emigracios kovetelmeny...
 

Neduddghii

Kitiltott (BANned)
... az abszolut extrém, amit Kanadában az igazolások igazolásával, hitelesítésével + még referenciák beszerzésével csinálnak.

Teljesseggel...
Raadasul a M.o.-n kiadott egyetemi Diploma legtobbszor ugy kerul "hitelesen", jo vastag lóvéért (átkapcsolok, mert az ékezettelenség már értelemzavaró) leforditásra, hogy "Diploma", ami itt altalaban egy 2 éves vagy rövdebb tanfolyam záróokmányát jelenti, amelyet fényévek választanak el a Bachelor szinttől is, nemhogy a Master szinttel nem azonos, mint ahogy azt mi értelmeznénk...

Az értéklésnél irásban felkeresik az Egyetemet, tehát hasznos a dékáni hivatal adminisztrátorának jól elmagyarázni, hogy mit csináljon...
Egyik referenciámat is képesek voltak felhívni... Igy is hangsúlyozottan, csak 20 éves mérnöki gyakorlatomnak köszönhetem, hogy nem kellett a szakmai tárgyakból különbözeti vizsgát tennem. "Mérnöki Gazdaságból" még így is le kellett tennem egy féléves kurzust az itteni egyetemen, mert azt kötelezővé tették minden emigráns mérnök aspiránsnak 2004-től.

Az asszony Albertai Dietetikus Kamarai tagságának elbirálásához komplett kurzusleírást kértek (mit hallgatott, mennyi ideig, mi volt a tartalom, mennyi gzakorlaton vett részt) és bár az IQUAS alkalmasnak itélte, a Kamara elutasitotta...
 

Scarboro

Állandó Tag
Állandó Tag
Írországról is hallottam jót-rosszat egyaránt, talán Scarboro többet tudnál mondani.

Szia Tundy.

Kicsit "le" vagyok maradva de alltalaban behozom ezt a lemaradast, mint most is teszem. Ha erdekel Irorszag inkabb konkret kerdeseket tegyel fel, igy konyebben tudok valaszolni mivel a sajat tapasztalataimat szoktam adni nem azt amit atlagosan mondanak az emberek. Szoval erdezz batran. :)
 

PapaBoss

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez OK, de honnan veszi az ember a tandíjhoz szükséges milliókat az "inernational student" kategóriában, ami a helyiek által fizetendő díjak kb. háromszorosa? Bár ez lehet, hogy nem mindenhol így van, de én találtam volna magamnak 300 %-os áron egy "second degree" programot, ami ugye bachelor-ral kezdődik, a folytatásról meg egyenlőre ne is ábrándozzunk.


Szia.
Én speciel onnan veszem, hogy kamionba szálltam, és havi 14 ezer km körül vezetek. Hajtok, és pénzt keresek.
Kicsit olyan ez, mint az Age of Empires... bányászol követ, vágsz fát az erdőben, veszel fel munkást, és megépíted a házad. Aki nem lát néhány lépcsőt előre, az meghalt.
 

PapaBoss

Állandó Tag
Állandó Tag
Osztondij. (Biztosan nem egyszeru, de nem lehetetlen. Lasd E.Agnes irasait)

Túl sok a kötelezettség. Egyedül nehezebb, de sokkal büszkébb vagyok rá.

Magyar ösztöndíjak nagyrésze cserébe elvárja, hogy X év után jöjjek haza.
Meg a nagy lótúrót az orruk alá, dehogy jövök.
 

Hanga2007

Állandó Tag
Állandó Tag
Ösztöndíj

Szia.
Én speciel onnan veszem, hogy kamionba szálltam, és havi 14 ezer km körül vezetek. Hajtok, és pénzt keresek.
Kicsit olyan ez, mint az Age of Empires... bányászol követ, vágsz fát az erdőben, veszel fel munkást, és megépíted a házad. Aki nem lát néhány lépcsőt előre, az meghalt.

Köszönöm PapaBoss.
Sajnos azt hiszem itt félreértések vannak. Az eredeti írás arról szólt, hogy ha az embernek gyakorlatilag nincs lehetősége valamilyen immigration program-ban kimenni Kanadába, akkor menjen ki diáknak. Ahogy én utánanéztem a dolgoknak, még a legolcsóbb programhoz is milliókkal kell elindulni (nyelvtanfolyamok, nyelvvizsgák, követségi díjak, fordítási és hitelesítési költségek, előzetes tanulmányok elismertetési költségei, utazási költségek, jelentkezési díjak, esetleges előzetes kiegészítő tanulmányok elvégzésének költsége és még csak ezek után jön a tényleges tandíj, ami a nemzetközi diákoknak ugyebár jóval drágább). Azok a lehetőségek, amiket ti itt felvázoltok az én olvasatomban olyanoknak szólnak, akik már valamilyen papírral ott vannak. Aki diákvízummal megy ki tanulmányokra, annak azt hiszem full-time program-ra kell járni bár erre nem vennék be mérget és nem hiszem, hogy tudna havi 14.000 km-t vezetni, sőt örülhet, ha 'off-campus' dolgozhat. Arról nem is beszélek, hogy pl. azt a jogosítványt ami neked van és valamiféle szakmai gyakorlatot a kezdéshez, nem az utcán lehet találni még Kanadában sem. Nekem speciell eszembe sem jutott volna magyarországi ösztöndíj, mert én arra több okból nem vagyok jogosult, aki meg arra jogosult, az ott Magyarországon nappali tagozatos hallgató, száz féle kritériumnak kell megfelelnie és/vagy ismeri a megfelelő embert a megfelelő helyen. Arról nem is beszélve, hogy csak 1-2 féle programra lehet jelentkezni, ha egyáltalán lehet.

Akkor most úgy teszem fel a kérdést, ki finanszíroz Kanadában egy emberkének, aki student vízummal frissen érkezne mondjuk egy diploma vagy undergraduate programot?

Vagy kanadai nézőpontból feltéve a kérdést, hogy tudná ez az emberke magának finanszírozni a nevezett programot, ha nincsenek meg a kezdéshez szükséges milliói? Attól tartok, ezt a kérdést fel sem kell tenni, mert a válasz egyszerü és rövid minden nyelven. Üdv. Hanga

:..:pS: A kamionod dimenziója lenyűgöző.
 

Hanga2007

Állandó Tag
Állandó Tag
Tundynek

Szia!

Eszembe sem jutott,hogy az észt akarod osztani:D !Egyszerűen csak lenyűgözőnek tartom, hogy egy másik országból ennyire vágod a Kanadai témát, és külön köszönöm, hgy ennyi energiát és időt fektetsz a válaszadásra. Hajól értem amit írtál az az iskola akkor működik,ha beszéled az angolt.Azonban abba a 2 éves iskolába hogyan tudsz jelentkezni? Ez egy nagyon kemény dió igaz? :..:

Szia. Hát azt hiszem ez az először ki- utána meg bevándorlás nem megy komoly energiabefektetés nélkül. Szerencsére nekem most van időm és legalább ebbe be tudok fektetni.

Én még soha nem jártam sem Kanadában, sem a környékén, de az itt és a hivatalos kanadai weboldalakon leírtak, valamint más személyes tapasztalatok alapján így ítélem meg, hogy bárhol külföldön rendes nyelvtudás nélkül legfeljebb a nagybátyád üzletében lehetsz árufeltöltő, ha az a szerencse ért, hogy a nagybátyád időben disszidált. A nehézipart leszámítva, ami nőknek többnyire nem jöhet szóba, ma a munkalehetőségek zöme a szolgáltatóiparban található, ami kifejezetten nyelvigényes, mert direkt emberekkel kell bánni.

Ismétlem: bármilyen országban bárminemű tanulmányokat csak az ott előírt nyelvvizsga letétele után lehet elkezdeni, sőt legtöbbször még jelentkezni sem lehet a nyelvvizsga megléte nélkül.

Ez a 2 éves iskola csak egy példa volt, nem konkrét. A neten kell keresgélni, de először tudni, hogy kb. mit akarsz.

Kanadában annyival könnyebb dolga van az embernek, hogy a szakképzés is többnyire a felsőoktatási intézmények keretein belül folyik, úgyhogy egyszerűen keresgélsz a neten, én a Google-t használom. Nézd meg pl. a www.canadian-universities.net vagy a www.university-canada.net oldalakat. Nem mondom, hogy könnyű, de mint a saját pédám is mutatja nem lehetetlen elméleti információkhoz jutni. Sajnos azt hiszem, ha nem tudsz legalább középszinten angolul, akkor semmire sem fogsz menni.

Hogy valamilyen intézménybe hogy lehet jelentkezni, az annak az intézménynek a weblapján van feltüntetve. Amire számítani kell az anyagiakon kívül:1. előzetes tanulmányok elismertetése, legyen az egy gimnáziumi érettségi is, más tanulmányok beszámíttatása, esetleges különbözeti vizsgák letételének előírása, 2. jelentkezési határidők betartása, 3. vízumügyintézés, hogy csak ízelítőt adjak. Az 1. pontban megfogalmazott dolgok hosszú hónapokat és komoly anyagiakat vesznek igénybe, továbbá igen erős idegzet és jó pszichikai állapot szükségeltetik hozzá, mert ne gondold, hogy lefordíttatod a végbizonyítványt és beadod aztán ők el is ismerik, hogy megvan az a végzettséged. Nem. Minden egyes intézménynek, aminek a végzettsége szóba jön, ki kell állítani és direkt Kanadába küldeni (hogy a te kezedbe se kerülhessen és ne manipulálhasd!!!) egy úgynevezett transcript-et, amiben leírnak minden tantárgyat, jegyet, óraszámot, kreditpontot. Ez angolul kell, amit ugye nem várhatsz el a szegény magyar iskolatitkártól, aki csak magyarul tud, de főleg csak okoskodni, mert nem is érti mit akarsz. Itt ajánlom olvasd el Neduddghi hozzászólását. Az még jó eset lesz, ha nem kérnek külön szakleírást angolul. Azt majdnem elfelejtettem, hogy Budapesten az Országos Fordítóiroda már nem fordít le semmilyen magyar bizonyitványt, ha az nincs előtte vagy a kiállító intézmény vagy közjegyző által hitelesítve. És ha az neked angol nyelvterületre kell, akkor olyan közjegyzőt kell keresned, amiből az egész Budapesten 3 db van, aki angolul hitelesít. Egyet mindjárt tudok ajánlani: Dr. Tóth Ádám, 1092 Ráday utca 34. I/8, Tel: 00-36-1-476-0158. Nem kapok tőle jutalékot, sőt azt sem tudja, hogy létezek.

Szóval, ha ezeken a tortúrákon túl vagy és letetted a nyelvvizsgát, akkor beadhatod a jelentkezést, ami természetesen pénzbe kerül. Mivel a külföldieknek kvóták vannak megállapítva és gyakran csak néhány hely van számukra fenntartva vagy az sem a diploma (kb. 1,5-2 év szakképzés) programokban, a főiskolai szintű (3-4 év college) programokban azért igen, valószínű több helyre kell beadni a jelentkezést és elképzelhető, hogy mindegyik végigcsinálja a fent nevezett cirkuszt.

Bármennyire is igazságtalannak tartjuk, ebben a versenyben tényleg még az "őserdőből" származó diákoknak is előnyünk van velünk szemben, mert ők többnyire az angolszász vagy francia oktatási rendszerben tanulnak, ami megkönnyíti az elismer(tet)ést és megspórolja a fordítási költségeket. Arról nem is beszélve, hogy ők beszélik a nyelvet, jobban ismerik a kultúrát. Azt hiszem a magyar rendszert úgy ahogy van el kell felejteni, az embernek először saját magán agymosást kell kezdeni, a végkifejlet majd jön külföldön és meg kell tanulni angolul, aztán lehet valamibe manapság a 0-ról belevágni. Ha még elég fiatal vagy, szerintem vezethet(ne) út Nyugat-Európán át, mert az ott szerzett angol nyelvű szakképzettségben/végzettségben jobban bíznak Kanadában, de a tanulásért ott is mindenhol fizetni kell és angol nyelvvizsga nélkül ott sem állnak szóba veled az oktatási intézmények, de ha már ott mosogatod a tányért, akkor valószínű gyorsabban van esélyed letenni a nyelvvizsgát.

Nyelvvizsga: bárki bárhol bármit mond, te csak az IELTS nevezetűre koncentrálj, minimum 6.5, de van ahol 7 pont kell. Sajnos ehhez is egy minimum jó erős középfokú általános nyelvtudás kell, mielőtt elkezdenéd a felkészülést rá. Budapesten a British Council nevű egyletben az 1068 Benczúr utca 26.-ban informálódhatsz róla vagy az interneten.

Még mindig nem akarlak elijeszteni. Üdv. Hanga:..:
 

Hanga2007

Állandó Tag
Állandó Tag
Végzettség elismerése

Teljesseggel...
Raadasul a M.o.-n kiadott egyetemi Diploma legtobbszor ugy kerul "hitelesen", jo vastag lóvéért (átkapcsolok, mert az ékezettelenség már értelemzavaró) leforditásra, hogy "Diploma", ami itt altalaban egy 2 éves vagy rövdebb tanfolyam záróokmányát jelenti, amelyet fényévek választanak el a Bachelor szinttől is, nemhogy a Master szinttel nem azonos, mint ahogy azt mi értelmeznénk...

Az értéklésnél irásban felkeresik az Egyetemet, tehát hasznos a dékáni hivatal adminisztrátorának jól elmagyarázni, hogy mit csináljon...
Egyik referenciámat is képesek voltak felhívni... Igy is hangsúlyozottan, csak 20 éves mérnöki gyakorlatomnak köszönhetem, hogy nem kellett a szakmai tárgyakból különbözeti vizsgát tennem. "Mérnöki Gazdaságból" még így is le kellett tennem egy féléves kurzust az itteni egyetemen, mert azt kötelezővé tették minden emigráns mérnök aspiránsnak 2004-től.

Az asszony Albertai Dietetikus Kamarai tagságának elbirálásához komplett kurzusleírást kértek (mit hallgatott, mennyi ideig, mi volt a tartalom, mennyi gzakorlaton vett részt) és bár az IQUAS alkalmasnak itélte, a Kamara elutasitotta...

Halló Neduddghii,

Örülök, hogy valaki végre hozzászólt, aki a saját bőrén átélte azt, amiről én itt csak elméleti tudás alapján huhogok.

Azért ütött ez a téma akkora szöget a fejembe, mert én már túl vagyok itt Európában néhány kelet - nyugati és vica versa irányú elismertetési folyamaton még jóval az EU előtti időkből és egyik sem olyan komplikáltan működött mint a kanadai, azóta meg még könnyebb.

Nekem az a privát véleményem ezzel kapcsolatban, hogy ez azért van így, mert alapvetően nem is akarják elismerni a végzettségeket. A fejlett országokban ma már mindenhol probláma, hogy túl sok a felsőfokú végzettségű személy, főleg a nem kívánatos szakterületeken, miközben nincs szakmunkás. Ezek után 2 járható utad van ott. Vagy van elég pénzed rá, hogy eltartsd az ő oktatásban dolgozó dolgozóit vagy nincs és akkor kénytelen vagy azt a munkát végezni, amihez nekik van szükség emberre. A referenciák felhivogatása, sőt már az annak megadási kötelezettsége is minden szinten, magáért beszél. Én ezt egy komoly diszkriminációs eszköznek látom. Ha esetleg ebbe belebetegszel, az a saját problémád. De lehet, hogy ez csak az én teóriám.

Ahogy innen a messzi távolból észrevettem, a bevándorlás egy komoly iparág csak éppen hivatalos neve nincs és nagyon sokan jól élnek belőle.

Én tudom, hogy az ott diplomának nevezett végzettség az egy szakképző, de ha már 2 évig tartott, akkor alkalmas arra, hogy utána ott maradhasson az ember Kanadában dolgozni és az új szelek szerint nagyobb eséllyel vándorolhat be.

Az sajnos megint csak a magyar oktatásügy "melléfogása", hogy Magyarországon eddig diplomának hívták a felsőfokú végzettségeket.
Üdv. Hanga
 

Hanga2007

Állandó Tag
Állandó Tag
Soha sem késő

Hja, megszigorodtak a dolgok... Nemreg hallottam hindukat is panaszkodni, hogy mar naluk is tobb, mint 1 evet kell varni a PR-re... A regi szepidokben, 2000 korul, jo 6 honap alatt megkaptak...
Megdobbento, hogy az echte kanadaiak mennyire elfogultak az azsiaiakkal szemben az europaiak hatranyara... Altalanossagban el vannak ragadtatatva az azsiaiak munkabiro kepessegetol, tehetseguktol es nagyra tartjak a kulturajukat. Teljesen vedtelenek es gyanutlanok ugyanakkor az "azsiaias praktikakkal" szemben: elhisznek minden hazugsagot, nem is sejtik milyen silany minoseggel verik at oket... Nem veszik eszre, hogy milyen gyakran csapjak be oket a "trojai falo" manoverrel... (egy-egy tehetsegesebb azsiai bekerul a ceghez. Mivel tehetseges, rovid ido utan menedzseri pozicioba kerul es onnantol kezdve csak sajat kulturajabol vesz fel "szakembereket" az adott teruletre, akik aztan, barmilyen hulyek is, vedettseget elveznek, a fonok eltakarja oket a felso menedzsment szeme elol. Aztan kis ido elteltevel a tehetseges kozepvezeto bekerul a felso menedzsmentbe...)

Ha ez igy folytatodik, nehany ev mulva a punjaby vagy a mandarin nyelvjaras ismerete lesz az emigracios kovetelmeny...

Én is hasonlót tapasztalok Nyugat-Európában bár punjabi-ak Nagy-Britannián kívül nem nagyon képviselnek erőt. Azon kívül őértük a vallási hovatartozás miatt nem nagyon vannak errefelé oda.

Ezek a nyugatiak még mindig nem tanulták meg, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap és hasra esnek a mosolygásnak, meg a náluknál okosabbak soft skill-jének. Merthogy többet ésszel, mint erővel.

Ajánlom figyelembe a témához a www.thecanadianimmigrant.com című netújságot, amelynek májusi száma 8. oldalán a következőt találtam:

"Knowing how to communicate confidently, without arrogance, is an example of what Canadian employers call "soft skills". Survey after survey show that soft skills like communication, attitude, teamwork and leadership are often ranked higher by employers in importance than technical skills."

Itt legalább feketén-fehéren leírják, mit akarnak.

Tanultál te otthon bármely oktatási intézményben évekig kommunikációt, pszichológiát, filozófiát, etikát esetleg vallást? Itt nem a világnézetünk alapjai c. tantárgyra gondolok meg a plébános úr handabandájára. Voltál pl. pszichológiai szituációs gyakorlatokon? Megtanultad, hogyan kell kezet csókolnod a clan-főnöknek és alázatosan viselkedni, ha úgy hozza a szükség? Ahogy kinéz, az életben inkább ezekre van szükség mint pl. az Einstein-elmélet ismeretére.

Na, egy szó mint száz, szerintem fent nevezettek kb. azért vannak előnyben velünk és a hozzánk hasonlókkal szemben (kb. szocialista tábor)jó szaktudás nélkül is, mert az ők szocializálódási folyamataként kialakult magatartási és viselkedési formák megfelelnek mások elvárásának. Hogy ez a mi értékrendünk szerint jó vagy rossz, az senkit sem érdekel. Huha még belebonyolódok.

Talán mi is tanulhatnánk tőlünk néhány technikát és összetartást.

Ami pedig a kultúrát illeti, megemlíteném mind a kínai mind az Indus-kultúrát (Mohenjo Daro), amik azért elvitathatatlanok. Mit tudunk mi ebben a kategóriában felmutatni? Még néhány lócsontot sem.

Azért megjegyzem, hogy jobban szeretnék olyan orvos kezei közé kerülni, akinek a szaktudása magasan veri az elvárt attitudjét.
Különben még meg kell tanulnom:656::656::656:
 

Neduddghii

Kitiltott (BANned)
Hanga,
Fantasztikus a tájékozottságod, alaposságod és ahogy az információkat értelmezed. Amiket irsz, nyugodtan lehetnének egy kb 100 éves élet (amiböl legalább 40 Nyugaton, a "globalizáció", egy másik 20 meg a kanadai emigráció tanulmányozásával telt el...) kikristályosodott tapasztalatai, megdöbbentően aktuálisak, némelyek saját mindennapjaim elevenébe vágnak...

"soft skills like communication, attitude, teamwork and leadership are often ranked higher by employers in importance than technical skills."
Ez sajnos szó szerint igaz... Eleinte azzal biztattam magam, hogy ezt azért csinálják a Nyugatiak, mert jólesik nekik a sima modor, jó munkahelyi hangulat, a "nagy fehér varázslók"-nak joggal kijáró seggek nyalogatása, de tudják, hol kell meghúzni a határt és nem engedni komolyabb, felelőségteljesebb pozícióba a "behavior monkey"-kat. Tudják, ha komolyra fordul a helyzet és valamit jól meg kell csinálni, akkor félretolják a "soft skills"-t és előre engedik a szakmai tapasztalatot, kreativitást és a technikai problémák megoldására való képességet ("hard skills"). Tévedtem. Teljesen át van véve az ázsiaias gondolkodásmód: a munka, valaminek a megcsinálása, a problémák technikai megoldása alantas tevékenység, amit diktatori/fegyelmi eszközökkel vagy célravezető viselkedési technikákkal kell biztositani/kiverni az alantas, könnyen manipulálható, faragatlan technikai személyzetből... Nincs határ az "ázsiaias viselkedésformával" elérhető sikernek. Már a felső menedzsmentekbe és a politikai életbe is beszivárogtak... Ha ők hozzák a döntéseket, az ország néhány évtized alatt Ázsiává válhat, de akkor hová emigráljunk...?

Ismertem olyan "vezetőt", aki az általa menedzselt területről az ég világon semmit nem tudott. Ha próbáltam neki a részletekről valami ovodás-szintü magyarázatot adni, leintett, hogy őneki csak megfájdul ettől a feje. Az volt a módszere, hogy minden részterületről megpróbálta a legjobbnak látszó, legtapasztaltabb szakembert maga mellé édesgetni mindenféle viselkedési/motivációs trükkökkel, és mikor döntést kellett hozni/véleményt mondani kérdésekről, az ő "techy"-jeinek a véleményét, mint sajátját előadva sikerült sikert kivivnia. Néhány év alatt 4 lépcsőt emelkedett a ranglistán és azon a szinten már megengedheti, hogy mindenhez hót hülye...

"Nekem az a privát véleményem ezzel kapcsolatban, hogy ez azért van így, mert alapvetően nem is akarják elismerni a végzettségeket. A fejlett országokban ma már mindenhol probláma, hogy túl sok a felsőfokú végzettségű személy, főleg a nem kívánatos szakterületeken, miközben nincs szakmunkás."
Ez is ül... Pl. a kanadai állami egészségügyet szinte hermetikusan lezárták az emigránsok előtt. Szinte lehetetlen oda bejutni akár orvosi diplomával akár szakszolgálati- ápoló-személyzeti végzettségekkel. Hospice szolgálatra meg elfekvőkbe segéd ápolónőként mehetsz, korházi ápolónő csak registered nurse lehet. A regisztrációt pedig megtagadják hivatkozván a két ország különböző oktatási és gyakornoki rendszerre...

"az "őserdőből" származó diákoknak is előnyünk van velünk szemben"
Duplán igaz... A felsoroltakon kivul a gyanakvás és valami féle bosszúvágy is fűti az itteni emigráns ügyi döntéshozókat a kelet europai jelöltekkel szemben... Ők azt mondják, hogy a 80-as évekig jóhiszemüen menedékjogot adtak a "szocializmus üldözötteinek" K-Európából. Jóhiszeműségükért cserébe kapták az orosz maffiát és a bolgár autótolvaj konzorciumot, amiktől azóta sem birnak szabadulni, és persze az ügyeskedő, minden szabály alól kibujni akaró román, magyar, szlovák, jugoszláv, stb. népeket. Erre mondták azt akkor, hogy akkor inkább az ázsiaiak... Kiváncsi lennék, most mit mondanak a kinai kábitoszer maffiára, ami csak Calgaryban legalább egyszer hetente utcai lövöldözős leszámolást rendez és 2 hetente számol fel a rendörség 1-1 kinai "pot-farm"-ot (vadkender ültetvényt pincékben). Igaz a hindukkal kevés baj van...

"Megtanultad, hogyan kell kezet csókolnod a clan-főnöknek és alázatosan viselkedni, ha úgy hozza a szükség? Ahogy kinéz, az életben inkább ezekre van szükség mint pl. az Einstein-elmélet ismeretére".
Ismét telitalálat... Kanada ilyen szemponból már-már rosszabb, mint az "átkos" volt M.o.-on... Aki vitatkozik, megutálják... Ha meg igaza is van kiutálják... Családtagok, barátok, azonos rassz, azonos kultúra az kell, mindenttudó, okoskodó szakmai tapasztalat az nem... Főleg nem, ha loyalitása megkérdőjelezhető... (Tök ismerős a dolog még a Párt korszakból...)
Még sokáig sorolhatnám a példákat... Ki hitte volna, hogy a "piacgazdaságban" ahol a minőség, a jó ár (tehát a racionális tervezés, hatékony megvalósitás, szakértő menedzsment) az evolució alapja, ilyesmi előfordulhat...
Aki erre valami megoldást tud, ne tartsa titokban... Az nem jó, hogy tanuljuk el tőlük, az ő "comparative advantage"-ük túl nagy. Nomeg a dolgokat azért valakinek mégis meg kell csinálni, jó hangulatban, kellően megbecsülve, kreativan... Nem az ázsiai kultúra hozta el az emberiség számára az anyagi felvirágzást, az már egyszer bebizonyitotta életképtelenségét, azért jönnek onnan el, ide... Nehogy mááá vissza kelljen oda menni !!!

Hamár ilyen szépen egyetértünk, azt mondja meg valaki, ki az ördög fog ezek után erre a környékre jönni. A kézenfekvő válasz, hogy: Fel, Északra... Edmontontontól É-ra exponenciálisan csökken az ázsiaiak száma-- utálják a hideget... Vagy éppen: Le, Délre... Az US ben meg tudják fogni az ázsiaiak létszámát... Ők csak a latinokkal nem tudnak mit kezdeni...

A legjobbakat:
 

Laci268

Kitiltott (BANned)
Neduddghi,
én meg úgy látom, hogy nem tudsz beletőrődni mások előrelépésében, magad hibáit másban keresed, és ezzel nem bántani akarlak...
Én (még) Mo.-n vagyok de azért megkockáztatom azt a kijelentést, hogy: Kanada azért nem így működik.
 

longbow

Állandó Tag
Állandó Tag
Temahoz

Lehet szidni a kinaiakat de akikkel en eddig talalkoztam azok egytol-egyig kemenyen megdolgoztak mindenert amit elertek.Persze, hogy sok kanadai munkahelyen utaljak oket, mivel ketszer olyan hatekonyan dolgoznak mint egy kanadai.Raaldasul nagyon sok kozuluk tovabb tanul egyetemen ami ugye ujabb kapukat nyit meg a szamukra.Szamomra a munkahoz valo hozzaallasuk kovetendo pelda.
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet szidni a kinaiakat de akikkel en eddig talalkoztam azok egytol-egyig kemenyen megdolgoztak mindenert amit elertek.Persze, hogy sok kanadai munkahelyen utaljak oket, mivel ketszer olyan hatekonyan dolgoznak mint egy kanadai.Raaldasul nagyon sok kozuluk tovabb tanul egyetemen ami ugye ujabb kapukat nyit meg a szamukra.Szamomra a munkahoz valo hozzaallasuk kovetendo pelda.

Ez igy van.
 

Hanga2007

Állandó Tag
Állandó Tag
Yin-yang

Fantasztikus a tájékozottságod, alaposságod és ahogy az információkat értelmezed. Amiket irsz, nyugodtan lehetnének egy kb 100 éves élet (amiböl legalább 40 Nyugaton, a "globalizáció", egy másik 20 meg a kanadai emigráció tanulmányozásával telt el...) kikristályosodott tapasztalatai, megdöbbentően aktuálisak, némelyek saját mindennapjaim elevenébe vágnak...
Nem az ázsiai kultúra hozta el az emberiség számára az anyagi felvirágzást,

Válasz innen


Hallo Neduddghii,

Én erre a cikkre válaszolva írtam fél napig egy kb. 10 oldalas választ, elküldtem és elszállt az űrbe vagy nem tudom, hova lett. Már nincs erőm újra írni, most egyenlőre csak annyit:

1. a 100 évhez már nem sok van vissza,
2. a kanadai kivándorlással 2 hete kezdtem el foglalkozni,
3. szerintem a globalizáció következtében a problémák hasonlók a hasonló társadalmi rendszerű országokban, de asszem, hogy már világszerte is, ezért nem kell feltétlen ott lenni a probléma megértéséhez meg van egy computer, kevéske agy, két szem, két fül és egy csomó tapasztalat, megfigyelés meg némi tanulmányok,
4. ezzel a bold mondattal itt feljebb így nem értek egyet.

Röviden azért nem, mert amit ma az emberiség kultúra alatt ért, az pont Ázsiából ered. Ez a terület felöleli a Ázsiát a Sárga tengertől a Líbiai sivatagig, ez durván Egyiptom nyugati határa. Ez a kultúra görög-római közvetítéssel jutott el elsődlegesen Európába és erre épül az egész európai civilizációnk, ezen belül a mi kis kultúránk. Mi még a fán ültünk Hanti-Mansinszkban és a sápadtarcú Nyugat-európai kortársaink is legfeljebb valami barlangban tanyáztak, mikor a fent nevezett területeken már virágzó kultúrák voltak. A kínaiak találták fel pl. a papírt, könyvnyomtatást, selymet, porcelánt, iránytűt, puskaport még az őskorban, hogy csak néhány apróságot említsek, de a többiek is jeleskedhetnek sok-sok mindennel, pl. rézbányászat Iránban i.e. 5000 évvel. Már a rómaiak is megmondták kerek-perec 2000 évvel ezelőtt, hogy "Ex oriente lux". Vagyis, hogy keletről jön a fény. Így is úgy is.

Hogy az emberiség anyagilag felvirágzott-e azt nem tudom, mert lehet, hogy van ahol nem élnek jobban mint 2000 vagy 500 évvel ezelőtt, de ha ez alatt inkább a nyugati civilizációt értjük, akkor annak is meg van az oka, miért pont ők virágoztatták fel az az anyagiakat.

Pár évet ugorva a történelemben, miközben az élet azért nem állt meg és a hozott anyaghoz mindenki hozzátette amit tudott így kialakult a kultúrája, láthatjuk, hogy a nagy nyugati anyagi felvirágzás akkor indult be, mikor ők elkezdték kizsákmányolni Ázsia, Afrika és Amerika népeit és szinte mindenüket elloptak. Ezzel egyidőben ezeknek a népeknek lőttek, most kezdenek talpraállni és járni tanulni. A semmiből nem lesz semmi és minden mindennel összefügg, de ezt a kínaiak tudták már vagy 3000 évvel ezelőtt mikor megfogalmazták a yin-yang elvet.

Ismétlem én is hasonló tendenciát tapasztalok, látom a lassú beszivárgás taktikáját, a lekoppintot technológia veszélyét és más egyebeket is, de attól tartok ebben nem ők a hibásak, csak leleményesek és kihasználják azt, amit tálcán kínálnak nekik. Majd hülyék lennének nem felvenni a lottónyereményt! Nem véletlenül maradt fenn a mai napig homogén kultúrájuk hosszú évezredeken át. Hogy Kanada vagy más országok hosszútávon öngólt rúgnak az az ő bajuk.

Megint egy mondás jutott eszembe, vagy megszoksz (és adaptálódsz) vagy megszöksz, csak ahova mész, ott is te önmagad maradsz.

Különben nekünk nem kell emigrálni sehova, mert ha úgy halad ahogy írod, akkor visszakerülünk oda, ahonnan jöttünk, Ázsiába és még helyet sem kell változtatni. Egyébként otthon is elég sokan dolgoznak már a kínaiak alkalmazásában.

Ez itt nem kritika volt, én pontosam értem a szitut csak a világ nem fog megváltozni, bármennyire is igaz az igazunk, de ez is relativ.

Ajánlom tanulmányozni Daniel Goleman (New York, USA) könyveit. Nem sok, de azt alaposan.
Üdv. Hanga:..:
 

Tündy

Új tag
:..: Scarboro!
Köszi a reakciód. Igazából kavarognak bennem a gondolatok,mert nem tudom mit csináljak. Igazából Kanada lett volna a cél, de Hanga iszonyatos hozzáértéssel elmeséli Nekem, hogy "merre-hány méter"a kijutás eredménye.Sejtettem, hogy nem egyszerű,de ez mindenen túltesz számomra. Igazából munkalehetőség és megélhetés érdekelne Írországban.Mivel nyelvtudásom nincs amit -igyekszek pótólni, de nem megy egyik napról a másikra- van-e esélyem arrafelé? :5:
 

Tündy

Új tag
:..: Hanga!
Egy kicsit lemaradtam, de csak pillázom,hogy mennyi iformációval bírsz! Egyszerűen le vagyok nyűgözve! :656:
Ehhez csak azt tudom még hozzáfűzni,hogy olyan emberből kéne több Mo.-on mit Te, akkor talán előrrébb juthatna ez az ország!
 

Tündy

Új tag
:..: Neduddghii!
Azt hiszem ez a világon majdnem minden országban jelen vannak a Kínaiak. Igazából azt tartom lenyűgözőnek bennük, hogy valahogy idekerülnek Mo.-ra és olyan szinten megélnek amit elképzelni sem tudok, hogyan csinálják. Nem tudom mennyire vagy képben az itthoni dolgokkal.Az Orczy téren van egy Kínai piac, ami a Józsefvárosi pu.-területét mára már szinte beterítette.Elképesztő mennyiségű áru van felhalmozva.Budapest 60-70% oda jár vásárolni.Ennek két eredménye lett.A Kínai árú minősége (persze vannak kivételek) napról-napra javul.A másik pedig,hogy nem hiszem,hogy Európában van még egy olyan ország mint Mo.Merthogy, kimegyünk vásárolni a Kínai piaca,(ami köztudottan olcsóbb a bolti áraknál) majd bemegyünk a Plazaba, és ejátszuk a miliomost, és lenézzük a másikat. A probléma itt kezdődik.Nálunk nem alkalmazottak a Kínaiak, hanem Ők alkalmaznak minket. Erről mi a véleményed?
 

Neduddghii

Kitiltott (BANned)
Szia Tundy,
Nem akartam jobban belemélyedni a dolgokba, mert ebben a terjedelemben bármilyen megalapozottak is legyenek állitásaim, megalapozatlan előitéleknek (rasszizmus) tűnhetnek alkalmat adván egyes hozzászólóknak, hogy mellékes, környezetükből kiragadott részleteket kritizáljanak...
Nekem is vannak jópofa kinai ismerőseim, hindu barátaim...
De ha már így rákérdeztél... válaszaim lásd kékben...
:..: Neduddghii!
Azt hiszem ez a világon majdnem minden országban jelen vannak a Kínaiak. Igen de ez lehet, hogy nem azért van mert az ő országukban többezeréves kultúrájuknak hála, mennyei az élet...
Igazából azt tartom lenyűgözőnek bennük, hogy valahogy idekerülnek Mo.-ra és olyan szinten megélnek amit elképzelni sem tudok, hogyan csinálják.
Talán annak is van ehhez köze, hogy vám és ÁFA-mentesen becsempészett, hamis márkájú sz...r minőségű, dömping-áruikkal csinálnak profitot az alacsony áraktól elvarázsolt fogyasztó segitségével, amelyet az adózás mellőzésével halmoznak fel és költenek el, az átlag magyar számára elviselhetetlenül alacsony szinvonalú életük finanszirozására. Mi ebben a lenyűgöző?
Nem tudom mennyire vagy képben az itthoni dolgokkal.Az Orczy téren van egy Kínai piac, ami a Józsefvárosi pu.-területét mára már szinte beterítette.Elképesztő mennyiségű áru van felhalmozva.Budapest 60-70% oda jár vásárolni.
Elképesztő, hogy ezt a magyar hatóságok évek óta eltűrik, engedélyezik. A piac tisztességes szereplői ettől a tisztességtelen konkurrenciától csődbe mennek, a kinaiak az ''állam szolgáltatásait'' (jó, tudom...) használják miközben a gyurcsány rajtad akarja bevasalni ezen szolgáltatások árát (és azok busás kamatait...). Én nem szivesen fizetnék mások helyett, de hogy még tiszteljem is ezért őket...
Ennek két eredménye lett.A Kínai árú minősége (persze vannak kivételek) napról-napra javul.A másik pedig,hogy nem hiszem,hogy Európában van még egy olyan ország mint Mo.
Lesz ennek még sok más eredménye is: amint a kinaiak befejezték az ''eredeti tőkefelhalmozást", a piac más szegmenseit is ellepik és a jól bevált "keleti" módszerekkel idővel saját képükre formálhatnak üzletágakat...(nekem erről a virusok jutnak az eszembe... Velcome to Globalization...)
Merthogy, kimegyünk vásárolni a Kínai piaca,(ami köztudottan olcsóbb a bolti áraknál) (láttuk följebb, hogy miért) majd bemegyünk a Plazaba, és ejátszuk a miliomost, és lenézzük a másikat (ez inkább olyan romás stilus...)
A probléma itt kezdődik.Nálunk nem alkalmazottak a Kínaiak, hanem Ők alkalmaznak minket. Erről mi a véleményed?
Hát ez bizony később még súlyosabb probléma lesz...
Csak pillanatnyi helyzetjelentés-képpen (l. Origo.hu kb 1 hete):A kinaiak megkezdték a kivonulást (különböző okok miatt) a J-városi. Palotai. stb. piacokrol. Nemsokára meglátjuk mely üzletágakat tartanak eléggé lukrativnak sajátos módszereik és felhalmozott tőkéjük számára...

(Az egér is valahogy hasonlóan csodálhatja a kígyót megbabonázva: milyen gyönyörű az az izmos test, milyen villámgyorsan tudhat mozogni, milyen szépek azok a minták és ezek a mély, sokat mondó szemek...)

Ma már azokon a piacokon nagyrészt a vietek, bolgárok, románok árulnak, de a cigány és az orosz maffia is jelen van fegyver és kábitoszer kinálattal... Congrats Hungary...
 

Scarboro

Állandó Tag
Állandó Tag
Igazából munkalehetőség és megélhetés érdekelne Írországban.Mivel nyelvtudásom nincs amit -igyekszek pótólni, de nem megy egyik napról a másikra- van-e esélyem arrafelé? :5:

Sajnos Tundy en is el foglak kicsit tantorittani de hidd el oszinten valaszolok. Amig nem beszeled a nyelvet nem is ajanlom, hogy nekivagj! Mar egyre tobb munkaltato kihangsulyozza hogy CSAKIS angolul jol beszelo emberkeket kivan dolgoztatni. Nem sok ugyan de latom, hogy "jelennek" meg nyelv oktato helyek. (pontosan nem tudom hogy iskolak vagy csak maszek alapon valaki probalkozik) de 1 bisztos. Az araktol mindenki irtozik. A megelhetes nem konnyu! Nagyon draga hely ez a megelheteshez!!!
Barhogy is alakul NE ADD fel az almaid. Ha komolyan erdekel az ember BARMIRE kepes. Bizz magadban !!!!
 

Ginger

Állandó Tag
Állandó Tag
"soft skills like communication, attitude, teamwork and leadership are often ranked higher by employers in importance than technical skills."
Ez sajnos szó szerint igaz...
(...)
Nincs határ az "ázsiaias viselkedésformával" elérhető sikernek. Már a felső menedzsmentekbe és a politikai életbe is beszivárogtak... Ha ők hozzák a döntéseket, az ország néhány évtized alatt Ázsiává válhat, de akkor hová emigráljunk...?
(...)
Ismertem olyan "vezetőt", aki az általa menedzselt területről az ég világon semmit nem tudott. (...) Az volt a módszere, hogy minden részterületről megpróbálta a legjobbnak látszó, legtapasztaltabb szakembert maga mellé édesgetni mindenféle viselkedési/motivációs trükkökkel, és mikor döntést kellett hozni/véleményt mondani kérdésekről, az ő "techy"-jeinek a véleményét, mint sajátját előadva sikerült sikert kivivnia. Néhány év alatt 4 lépcsőt emelkedett a ranglistán és azon a szinten már megengedheti, hogy mindenhez hót hülye...

Hát ez enyhén szólva ijesztő.
Nekem ugyanezzel Németországban volt problémám. Mikor jelentkeztem egy állásra, akkor azt mondták, hogy ugyan én voltam szakmailag a legjobb, de hiányolták a soft skillst. Ehhez persze azt is tudni kell, hogy a németek nem mennek a szomszédba egy kis diszkriminációért. Ott nem találsz vezető állásban külföldit, ha mégis akkor a cég feltehetőleg amerikai.
A cégnél 7 évig dolgoztam szabadúszóként és a helyzet az volt, hogy szívesen élősködtek volna a szaktudásomon. Természetesen a sima modorúak kapták a jó pénzt én meg legyek boldog azzal ami szerintük egy kelet-európainak jár.
Én pl. szépen leléptem nemcsak a cégtől hanem az országból is az említett felvételi beszélgetés után. Túl sokáig láttam, hogy a "problémamentes" ill. "könnyen kezelhető" emberek jutottak előbbre (természetesen akcentus nélküli némettel).
Egyébként Németország számára a fent nevezett tendencia már meghozta első gyümölcseit. Szépen csúsznak lefele (az igaz, hogy föntebbről indulva mint Magyarország).

A fent beidézett tendenciát azért tartom ijesztőnek, mert az ország versenyképességét hosszabb távon lenullázza.
Mert a legjobb szakemberek nem biztos, hogy olyan főnököt kívánnak maguknak mint a fent vázolt példány.
Az a helyzet, hogy én az ilyen típusú vezetésben ill. szelekcióban egy ország számára sem látok perspektívát és nincs kedvem olyan lóra tenni ami veszíteni fog.
Remélem, Kanada nem csak ebből áll, mert ha igen akkor felesleges oda kivándorolni.
Kíváncsian várom a kint élők hozzászólásait.
Kanada nagy ország, Ti hogy látjátok a helyi tendenciákat?
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére