Állatterápia

Korond témája a 'Háziállatok' fórumban , 2010 Június 29.

 1. Korond

  Korond Állandó Tag

  1960, Boris Levinson és részben a véletlen közremüködésének köszönhetően megszületik egy új terápiás módszer az AAT- állat asszisztált terápia.
  Hol tart napjainkban e témában a tudomány?
  Milyen pozitiv esetekről hallottál?
  Olvastál-e jó szakirodalmat a témáról?
  Köszi a válaszaidat.
   
 2. Korond

  Korond Állandó Tag

  Az állatterápiák módszertani különbségei Az 1980-as években még többféle kifejezést alkalmaztak az állatokkal végzett gyógyító tevékenység jelölésére, azonban, ahogy a szakmai kidolgozottság és professzionalitás nőtt, kezdték elhagyni az olyan elnevezéseket, mint”pet-therapy”, „petfacilitated therapy”. (Odendaal, 2000, Fine, 2000, Sátory, 2007 alapján).
  Napjainkban használt terápiák megnevezései és módszertani különbségei a következők:
  AAA (animal assisted activity) - Állat-asszisztált aktivitás, melynek lényege a foglalkozásokon résztvevő személyek életminőségének növelése, melynek során általános célokat jelölnek ki és a fejlődést nem követik nyomon, a program általában spontán módon alakul.
  Ez tulajdonképpen egy látogató program. Itt a kutya ugyan jelen van, de nem történik konkrét fejlesztés. Nincs konkrét fejlesztési cél, konkrét csoport. A kutya jelenlétének csak jótékony hatását használják ki. A kutya selymes szőrének simogatása, önzetlen szeretette, a rendszeresen járó állatok mind nagyon sokat jelentenek a gyerekeknek. Emellett a felvezetőkkel beszélgethetnek, mely már magában is egy mentálhigiénés foglalkozás. A beszélgetés nem csak a kutyáról szólhat, de a kutyán keresztül indulhat meg.
  Általános célok:
  [FONT=&quot]o [/FONT]egyes résztvevők zárkózottságának, elszigetelődésének csökkentése, izoláltság csökkentése
  [FONT=&quot]o [/FONT]pozitív kapcsolat kialakítása állat és a foglalkozásokon résztvevők között
  [FONT=&quot]o [/FONT]a feladatokban való részvétel igényének erősítése az állat részvételével
  [FONT=&quot]o [/FONT]kapcsolatteremtés képességének fejlesztése, szociális képességek fejlesztése
  [FONT=&quot]o [/FONT]érzelmi beleérzőképesség fejlesztése, figyelje mások érzelmeinek változásait, empátiás képesség fejlesztése
  [FONT=&quot]o [/FONT]a foglalkozások alatt a tevékenységek és érzelmek szóbeli kifejezése, kommunikációs képesség fejlesztése
  [FONT=&quot]o [/FONT]az állat jelenlétében fellépő vagy más okokra visszavezethető stressz csökkentése. (Illés, 2006).
  AAT (animal assisted therapy)- állat asszisztált terápia: Konkrét terápia, fejlesztés. Meghatározott a fejlesztendő terület. Van fejlesztési cél, konkrét célcsoport. Itt a kutya, mint motivációs társ van jelen. A fő hangsúly a kutya munkáján van. A kutya kellő képzettséggel és rutinnal képes arra, hogy bizonyos szituációkat a felvezető segítsége nélkül oldjon meg. Ez a legnehezebb, de egyben a legsikeresebb területe is ennek a munkának. Fejlesztési célok:
  [FONT=&quot]o [/FONT]a megelőzés, a gyógyítás, a képességfejlesztés, a nevelés, valamint az életminőség javítása
  [FONT=&quot]o [/FONT]pszichés funkciók, érzékelés, észlelés, emlékezet, figyelem, gondolkodás fejlesztése
  [FONT=&quot]o [/FONT]motoros funkciók fejlesztése: nagy mozgások, finommozgások koordinációja, helytelen mozgások korrekciója, adekvát mozgások kialakítása, tartási hibák csökkentése, egyensúlyérzék, ütem- ritmusérzék fejlesztése
  [FONT=&quot]o [/FONT]az érzelmi, akarati élet, a viselkedés, a magatartás, a cselekvés pozitív irányú befolyásolása
  [FONT=&quot]o [/FONT]önállóságra való nevelés
  [FONT=&quot]o [/FONT]a célcsoport életkorának megfelelő fegyelem, kitartás, céltudatosság, felelősségérzet, a kötelességtudat kialakítása. (Illés, 2006).
  AAE (animal assisted education): Az állat asszisztált pedagógiában is túlnyomórészt kutyát alkalmaznak motivációs társként, mert az állatnak óvodában, iskolában kell dolgoznia és nem csak simogatás céljából viszik be az intézetbe. A kutyát a legkönnyebb megtanítani különböző feladatokra, hiszen mind az óvodai, mind az iskolai foglalkozásokba, órákra bevonható a négylábú, ezzel is megkedveltetve az órákat a gyerekekkel. (Illés,2006).
   
 3. Korond

  Korond Állandó Tag

  terapiasallatok.lap sok vagány információt tartalmaz a témában.
   
 4. Mszilvi29

  Mszilvi29 Állandó Tag

  Én még nem hallottam erről, de biztos, hogy hatásos lehet. Nekünk egy cicánk van, de olyan nyugalmat áraszt, hogy minden gondot elfelejt mellette az ember.
   
 5. Korond

  Korond Állandó Tag

  A kutya közelsége mint gyógyító erő
  • 2010. július 30.
  • Életmód
  A szatmárnémeti Angel Dog Egyesület speciálisan képzett kutyák részvételével tart alternatív terápiás foglalkozásokat sérült gyermekek, fiatalok és öregotthonban élő idősek számára – tudtuk meg Szabó Zoltántól, az egyesület elnökétől (képünkön).
  [​IMG] Kutyaterápia az idősotthonban. Az állatok közelsége megnyugtatja és felvidítja az időseket

  Fotó: A szerző felvétele


  „A kutyákkal ellátogatunk ezekbe az intézményekbe, az állatokat pedig motivációs eszközként használjuk” – magyarázta lapunknak a szakember. Szabó szerint főleg a gyermekek nagyon nyitottá válnak a kutyával szemben, amelynek sokkal egyszerűbbek a kommunikációs eszközei, mint az embereknek.
  A feszültség feloldása

  Általában egy interaktív bemutatóval kezdenek, ahol megpróbálják a gyerekek és a páciensek feszültségét feloldani. Az első alkalmak igencsak nehezen mennek, sok gyerek először találkozik kutyával, de hamar oldottá válik a hangulat, amikor észreveszik, hogy teljesen biztonságos a kutya jelenléte, sőt ez a kutya akár nekik is szót tud fogadni – fejtette ki Szabó. Nagymértékben nő az önbizalmuk és a felelősségtudatuk, amikor bevonjuk őket a bemutatóba – tette hozzá. Különösen fontos a kutya kiképzése, mert a kiképzést el kell tűrnie, nem szabad még védekezésképpen sem odakapnia – nyilatkozta Szabó.
  Mivel a gyerekek sokkal aktívabbak, teljesen másképpen kell viszonyulni hozzájuk, mint az idősekhez, más módszereket és más kutyákat kell használni – tudtuk meg a szakembertől. A gyerekeknél fontos, hogy nyugodtabb kutyával dolgozzanak, az idősek viszont szeretik az aktívabb ebeket. Az idősekkel mozgásgyakorlatokat végeztetnek az állatok segítségével: például ha labdát dob el egy kutyának az idős ember, az állat úgy van kiképezve, hogy ne vigye vissza az adott tárgyat, hogy az idős személy is megmozduljon. „Mindenki lelkesedik a látogatásunkkor, ugyanis kutyát simogatva rengeteget lehet beszélgetni, egyúttal az állat simogatása köztudottan oldja a feszültséget és csökkenti a vérnyomást” – fejtette ki az egyesület elnöke.
  [​IMG]
  Pszichológusok készítik fel az önkénteseket

  Az egyesület csoportos foglalkozásai nem konkrétan állatterápiás, inkább állatok részvételével zajló tevékenységnek számítanak. Szabó szerint a leghatékonyabb az lenne, ha egyéni terápiát tudnának tartani minden rászorulónak, azonban egyelőre ez még nem lehetséges az önkéntesek és a kutyák korlátozott száma miatt. Az ebek speciális terápiás vizsgával rendelkeznek, a kutyák vezetőit, az önkénteseket pedig pszichológus készíti fel a többek közt a fogyatékkal élők sajátos problémáira – mondta el lapunknak a szakember. Az egyesület tagjai hetente kétszer tartanak foglalkozásokat.
  Az állatok részvételével zajló terápiás módszert a világon sok helyen alkalmazzák. A kezdeményezés az ötvenes években indult az Egyesült Államokban, napjainkban világszerte elterjedt, hatékonyságát tudományos kísérletek igazolják. Szabó Zoltán a kilencvenes évektől dolgozik kutyaterápiás módszerekkel. Az Angel Dog Egyesület tavaly vált külön egy másik szervezettől, és azóta önállóan dolgoznak: többek közt mentőkutyákat képeznek ki, és tervezik a vakvezető kutyák kiképzését is, amely egyedülálló kezdeményezés lenne Romániában.
  Szerző(k): Gozner Gertrud
   
 6. Wilsa

  Wilsa Állandó Tag

  Sziasztok!
  Nagyon örülök, hogy van egy ilyen téma is.

  Én még csak most regisztráltam, de már nagyon sok hasznos dolgot találtam ezen az oldalon.

  Ezzel a témával kapcsolatban írtam a szakdolgozatomat, és amikor még szerkesztettem, nagyon jól jött volna egy olyan oldal, ahol sok infót tudtam volna gyűjteni kül. szakemberektől, vagy akár csak újság cikkekből.
   
 7. rebika

  rebika Állandó Tag

  animal

  Én tapasztaltam egy állatnak hatalmas pozitív hatása van a gyerekekre.
   
 8. Fennec

  Fennec Állandó Tag

  Kedves Korond!

  Te szakmabeli vagy vagy csak érdekel a téma?
   
 9. Bertavirag

  Bertavirag Új tag

  Eahae

  Sziasztok!

  Van valakinek tapasztalata a European Association for Horse Assisted Education-nel kapcsolatban? Vagy ha nem velük, akkor a témával kapcsolatban?

  Köszönöm előre is!
   
 10. kiscserkesz

  kiscserkesz Állandó Tag

  Sziasztok!
  Én gyógypedagógusként dolgozom. Lovasterápia működik az intézetünkben, de rész vettem kutyaterápiás foglalkozásban is, ahol súlyos halmozott sérült gyerekekkel foglalkoztunk. Mindkettővel vannak jó és negatív tapasztalataim is.
   
  LegoLány kedveli ezt.
 11. tobi180

  tobi180 Állandó Tag

  A gyógyító állat
  Megfigyelték, hogy azok az idős emberek, akiknek életét egy kis kedvenccel való törődés feladata édesíti meg, ritkábban betegszenek meg, gyorsabban kilábalnak a betegségekből és összességében tovább élnek, mint magányos társaik.
  Egyes krónikus betegségeknél, ahol egyéb oki terápia nem jöhet szóba a kiegyensúlyozott életmód részeként a társállat jelenléte lényegesen könnyebbé teszi a betegség kézbentartását.
  Közismert tény az is, hogy orvosok kifejezetten javasolják, hogy töltsünk több időt kedvenceinkkel, ha a stressz tüneteit enyhíteni akarjuk.
  Kutatások igazolják, hogy az állatok révén sokak kerültek ki reménytelen depressziójukból.
  Műszeres vizsgálatok igazolják például, hogy ha az ember ölében doromboló macskát tart mintegy 20%-kal csökken az illető vérnyomása.
  Szellemi fogyatékosoknál például egy akvárium jelenléte meglepő módon javított az ápoltak szociális viszonyán.
   
  Grace_Raid kedveli ezt.
 12. drbeszter

  drbeszter Állandó Tag

  Autista gyerekeknek sokat segíthetnek szelid fajtájú kutyák, pl golden retriever. fantasztikus kapcsolat alakulhat ki köztük
   
  Grace_Raid kedveli ezt.
 13. szklne

  szklne Állandó Tag

  A kislányom tengerimalacokat gondoz, teljesen az ő felelőssége, nagyon jó hatással van rá.
   
 14. Kufirc

  Kufirc Állandó Tag

  hippoterápia

  Ötödik éve foglalkozom lovasterápiával.
  A tapasztalatom az, hogy egészséges gyerekekre és felnőttekre is egyaránt jó hatással van a lovaglás, vagyis az a mód, ahogy én ráveszem az embert-lovat az együttműdödésre.
  Nem csak az egyensúlyérzéket, a ritmusérzéket, a tartást, a koordinált mozgást javítja, hanem még mielőtt lóra kerülne az ember, agyban is eldőlnek dolgok, még a ló tisztítása, vagy csak simogatása során.
  Láttam olyan terapautát, aki a felszerelt lovat beállította, gyereket, mint takarmányos zsákot feltette a lóra... itt kapaszkodj meg és 10 kört sétáltak... egy mukk nélkül. Nagy "élmény" volt a gyereknek...
  Maradjunk a gyerekeknél... egy 4-10 év közötti gyereknek nem mindegy, hogy a ló hasa alatt lát át, vagy a háta fölött. Ezért én egy pónival dolgozom. A marmagassága 120 cm, a háta ennél lejjebb van. Takarítás közben átlátunk egymásra, vagy a gyerekek átlátnak egymásra. Tökéletesen működik.
  Még mielőtt lóra kerülne a gyerek, vagy felnőtt, egyáltalán azt is el kell döntenie a terapautának, hogy működni fog-e a dolog. Ránézésre van-e összhang a két lény között. Mert ha az ember fél, olthatatlanul, akkor nem érdemes folytatni.
  De ha fel tudom oldani a félelmet, ha már a második alkalommal a tegnap még remegő gyerek messziről kiabál, hogy: - Nem félek már! - akkor érdemes elkezdeni a munkát lóval és emberrel.
  Azt kell elérni, hogy már akarjon lóra ülni, hogy hiányozzon a felülés a lóra. Csak szőrén és mindenféle segédeszköz nélkül érdemes megpróbálni. Érezni kell a ló melegét, szívverését is.
  A ló mozgása az ember járásához hasonlít. A hátsó lábaitól induló impulzusok a ló gerincén keresztül kapcsolódnak a lovas medencéjéhez. Ezzel váltja ki a lovasban a tartási és egyensúly reakciókat.
  Fontos az egyenes derék, a kifelé forduló lábfej, a figyelem.

  Időközben mások is felfigyeltek a terápiára :D
   
 15. Grace_Raid

  Grace_Raid Állandó Tag

  További sok sikert a munkádhoz!

  Egyszer egy ismerősöm Aspergeres kisfiát vittük el lovagolni tanulni. A lovardában úgy gondolták, beteg gyereknek jó lesz egy rákos ló is. A pacinak hónapjai voltak hátra, reszketeg lábakon járt körbe-körbe a gyerekkel a hátán. Nem tudtam, hogy melyiküket sajnáljam jobban. A fiú félt a lótól, aztán amikor annak megbicsaklott a lába, és a srác leesett róla, soha többet nem tudtuk rávenni a lovaglásra...
   
 16. Grace_Raid

  Grace_Raid Állandó Tag

  Na igen. A goldie-k nyugodtak és szelídek, bírják a strapát és könnyen taníthatóak.
   
 17. LegoLány

  LegoLány Állandó Tag

  Megkérdezhetem milyen negatív tapasztalatok voltak? én most gondolkozom hogy megismerkedem vele, szeretnék ilyen irányba elmozdulni, jól jönne a segítség!
  Köszönöm!
   
 18. Enci_ke

  Enci_ke Állandó Tag

  sziasztok.
  van esetleg valakinek konyve errol a temarol? nagyon megkoszonnem neki ha elkuldene:)
   
 19. Sipánka

  Sipánka Állandó Tag

 20. nissy

  nissy Állandó Tag

  nagyszerű dolog
   

Megosztás