Élet és tudomány

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem optimistábbak is lehetünk...

Talán nem kellene annyira pesszimistáknak lenni, de Biharnak sajnos több dologban igaza van...

Nemrég olvastam, hogy rövidesen választani kell vagy a lapátkerekes szélerőművek, vagy a légiközlekedés.. A jelenlegi szélerőművek müködése ugyanis megbolondítja a légiirányítást...
Dr Györgyi Viktor másik topicban ismertetett találmánya jó megoldás lehetne, de annak teljesítménye jelentéktelen, s több torony felállítása pedig a mágneses tér jelentős megváltoztatásával járna, aminek hatásait nem láthatjuk egyelőre.. A szaharai naperőmű, kombinálva Tesla vezeték nélküli villamosenergia továbbítási megoldásával, lehet a jövő útja. Szerintem már a vezeték nélküli hálózati töltők általánossá vállásával elkezdődött egy folyamat, amit a földrengések csak siettetnek. Japán atomerőműveit mindenképp át kell telepíteni a veszély miatt a kontinensre, földrengésbiztos helyre, a megtermelt energia továbbítására a vezetékhállózat a tenger miatt nem elégséges megoldás.. Marad Tesla.....
A környezetvédelem és a zöldenergia erőltetése egy tőről fakad. A valamikori legnagyobb környezet szennyezők, energia falók, mára környezetbarát, energia takarékos technológiát vezettek be, pont azon az extraprofiton, amit előzőleg szereztek, pénzelik és szítják a "zöldeket", hogy versenytársaikat a piacról kiszorítsák, iletve ellehetetlenítsék..... A "bezöldülés" sajnos csak a gazdagok kiváltsága, hiszen belátható a beruházások soha nem térülnek meg, illetve mások a szempontok....
 

Qeem an

Állandó Tag
Állandó Tag
Most vissza megyünk az ősi időkbe,mikor még egyszerű volt a tudomány.Csak négy anyagot ismertek,a földet,vizet,levegőt,és a tüzet.Onnan fogjuk szemlélni mai világunkat,és azt mondanák.Valóban sok anyagot ismernek már,a periódusos rendszer megteik lassan anyagokkal.Sőt már olyanok is vannak,amit úgy kell előálitani,mert nem létezik a természetben.És még is csak egy ősi anyagot használunk mindenre,mégpedig a tüzet.Gndoljunk csak bele,itt minden a tüz erejévelmüködik.Az utazás az energiatermelés a gyáraink egyszerűen minden az körül forog,pedig van még mellete másik három,amit ugyanolyan hatékonysággal ki lehetne használni.Ezek használata minimális,elenyészően kicsi a tüzéhez képest.Oly annyira túlzásba vittük használatát,hogy az már árt az emberiségnek.Mindent elégetünk amit csak lehet,és csodálkozunk ha szennyezett a környezetünk.Ha ez igy megy tovább,talán minket is a tüz emészt majd fel, mert nem tudunk a végén megájt parancsolni neki.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Az igazi birodalmi lépegető, avagy a pedipulátor

Olyan hadi relikviát állítottak ki az amerikai hadsereg Fort Eustis-i közlekedési múzeumában, amely a Csillagok háborúja című sci-fiben szereplő, két lábon járó monstrum elődje volt.
Ez pedig nem más, mint a General Electric (GE) pedipulátora – vagyis lépegető járműve –, amelyet a cég a 60-as évek közepén fejlesztett ki az amerikai hadsereg számára.


imagepedipulator.jpg


A GE négylábúja a Massachusetts állambéli Pittsfieldben tette meg első döcögő próbalépéseit 1962-ben, 18 évvel azelőtt, hogy George Lucas birodalmi lépegetői debütáltak a mozivásznon.
A GE lépegetője hivatalosan a kibernetikus antropomorf gép Cybernetic Anthropmorophous Machine -CAM elnevezésre hallgatott.
Kifejlesztésével a hadsereg olyan járműre akart szert tenni, amely a hepehupás, meredek terepen is üzemképes.
Át kellett tudni hatolnia a sűrű növényzeten, át kellett tudni lépnie a kidőlt fák felett és ki kellett tudni kerülnie az álló fákat, miközben nagyjából fél tonnányi súlyt – saját magát és a benne ülőket -- cipelte.


Pedipulator.jpg


A hadseregnek tetszett, amit a GE tesztelt, ezért 1966-ban, egy évvel azután, hogy Amerika elkezdett csapatokat küldeni Vietnamba, megrendelést adott a kísérleti jármű megépítésére.
De ugyanaz a szuperérzékeny kéz- és lábvezérlésű hidraulika, amelynek köszönhetően a CAM könnyedén félretolt egy dzsipet, vagy finoman rátette a „lábát” egy GE villanykörtére anélkül, hogy összetörte volna, alkalmatlanná tette a járművet a huzamosabb ideig tartó harctéri használatra.
A gépkezelők nagyon fárasztónak találták a vezérlők folytonos működtetését, s ez végül a projekt felfüggesztéséhez vezetett.


p_2.jpg


A CAM kifinomult „erővisszacsatolásos" rendszerét végül a tenger alatti alkalmazásokban használták fel, amikor a GE hidraulikus karokat fejlesztett ki a világ első alumíniumból készült tengeralattjárójához, az Aluminauthoz.

A mai robotkarok – legyen szó akár a veszélyesanyag-mentesítő járművekről vagy az űrrepülőgépekről, a rémisztő BigDog négylábú robotról már nem is beszélve – mind tartoznak némi köszönettel ennek a technológiának.


*​

/tbusiness.hu/print/main_flash_banner/birodalmi_lepegeto/
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Fúrás- és fájdalommentes módszer született a fogtömés kezelésére


20081118fog.jpg


Fájdalom- és fúrásmentes, valamint a sav okozta szuvasodást, illetve a fogszövetet teljesen helyreállító új módszert dolgoztak ki a szakemberek, amelynek köszönhetően talán többen és gyakrabban fognak beleülni a rettegett fogorvosi székbe.
A Leeds-i Egyetem szakembereinek úttörő módszere örökre megoldhatja a fogtömés problémáját.
Az új technológia már a foglyukadás legelső jeleinek észlelésekor használható.


peptid.jpg


A lényege egy peptidalapú folyadék, amelyet az orvosok szó szerint ráfestenek a fog felszínére.
A peptid technológia a fogak természetes fejlődési folyamatának ismeretére alapul és a sérült fogak regenerálódását idézi elő.

"Ez talán túlságosan jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de végeredményben segítünk a sav miatt károsodott fognak, hogy helyreállítsa önmagát.
Ez egy teljesen természetes, műtéti beavatkozás nélküli eljárás, amely tökéletesen fájdalommentes"
– mondta az új módszer kidolgozását vezető Jennifer Kirkham, az egyetem fogorvosi intézetének munkatársa.

A fogszuvasodást azok a szájban élő baktériumok okozzák, amelyek savat állítanak elő bizonyos élelmiszerekből.
Ez a sav megtámadja a fogzománc ásványi anyagait és mikroszkopikus lyukakat hoz létre annak felszínén.
A szuvasodás előrehaladtával az apró nyílások méretükben és számukban is növekednek.
Az erős fájdalom megakadályozása érdekében a sérült fogat végül ki kell fúrni és betömni vagy teljesen eltávolítani.

Sokakat már a fogfúrás puszta gondolata is visszatart attól, hogy felkeresse a fogorvosát, még akkor is, ha valóban szüksége lenne valamilyen kezelésre.
A rendszeres ellenőrzések és a jelentéktelennek ítélt fogfájdalmak elhanyagolása miatt a már létező problémák tovább súlyosbodhatnak, és a többi fogon jelentkező fogszuvasodás legelső jelei is kezeletlenül maradnak.



denist_treatment_g_k.jpg


Ez egy ördögi kör, amely azonban megtörhető – idézte a módszert kidolgozó szakembereket a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál.
A csodafolyadékot az egyetem vegyi karának szakemberei készítették Amalia Aggeli irányításával.
A módszer már a laboratóriumon kívül is bizonyította hatékonyságot egy kis csoportnyi felnőtt esetében, akiknél a foglyukadás kezdeti jeleit fedezték fel.
Az eredmények bebizonyították, hogy a P 11-4 nevű szer képes visszafordítani a károsodást és helyreállítani a sérült fogszövetet.


Forrás:MTI
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Új vírusellenes gyógyszer a láthatáron

A vírusok ellen ma még nincsenek olyan általános, több fajta kórokozóra egyformán ható („széles spektrumú”) szerek, mint amilyenek baktériumok esetében az antibiotikumok. Most a Massachusetts Institute of Technology Lincoln laboratóriumának munkatársai olyan kutatási eredményt tettek közzé, ami talán elvezethet egy ilyen gyógyszer előállításához.
Több emberi betegséget okozó vírus (pl. a közönséges náthától az influenzán, gyermekbénuláson, a mostanában egyre szélesebb körben terjedő Dengue-lázon át a félelmetes SARS és Ebola vírusáig) közös tulajdonsága, hogy az általuk megfertőzött sejtekben különleges örökítő anyag, dupla szálú, hosszú láncú RNS található. Ilyen RNS az egészséges sejtekben nincsen, ezért rajta keresztül a vírussal fertőzött sejtek szelektíven támadhatók. A szervezetnek vannak is ilyen védekező mechanizmusai: erre „szakosodott” fehérjék kötődnek a dupla RNS-hez, aztán sok lépésből álló, bonyolult reakcióláncokon keresztül valami módon gátolják a vírus tevékenységét. De a vírusok sem maradtak tétlenek, olyan változatok szelektálódtak ki, amik képesek valahol ezeket a reakcióláncokat megakasztani, így a szervezet védekezését hatástalanítani.
A MIT kutatói lerövidítettek egy ilyen reakcióláncot, ezzel kevesebb lehetőséget hagyva a vírusoknak a beavatkozásra. Közvetlenül egymáshoz kapcsoltak egy a dupla RNS-hez kötődő „természetes” fehérjét, és egy szintén az egészséges szervezetben megtalálható, a sejt „öngyilkosságát” előidéző fehérjét. A fehérjekomplexnek a hangzatos DRACO nevet adták. Megkötődése után a gyilkos fehérjeegység szabaddá válik, és elindítja a sejt önpusztítását, megakadályozva ezzel a vírus szaporodását.
A készítmény emberi és állati szövettenyészetekben, ill. élő egérben hatásosnak mutatkozott, és egészséges egerekben nem okozott semmi mellékhatást, ezért a kutatók remélik, hogy idővel az emberi klinikai vizsgálatok is megkezdődhetnek.
Más kutatók viszont felhívják a figyelmet a módszer egy lehetséges veszélyére: ha egy vírus valamelyik létfontosságú szerv, pl. a máj sejtjeinek túlnyomó részét már megfertőzte, azok elpusztítása végzetes következményekkel járhatna.

(A Science News cikke nyomán)
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Önmagától visszahúzódik az új orvosi fecskendő.

Önmagától visszahúzódik az új orvosi fecskendő, amikor érzékeli, hogy elérte a vénát, így csökkenhet a félresikerült intravénás injekciózások száma.


view.image
yAmin Al-Habaibeh kutatásvezető elmondta, hogy amikor a tű eléri a vénát, a megváltozott nyomás elmozdít egy membránt, amely azután egy aprócska rugó segítségével aktiválja a tű visszahúzását.

"Az új tűt éppen úgy lehet használni, mint a meglévő termékeket, ám automatikusan működik. Ez azt jelenti, hogy nem szükséges többé kizárólag a kezelőre támaszkodnunk, illetve arra, hogy miként ítéli úgy, hogy elérte a vénát" - magyarázta a kutató.

Brit szakemberek becslése szerint a beadott intravénás injekciók harmadát nem sikerül elsőre megfelelően beadni, amelynek gyakori oka, hogy az orvos vagy a nővér átszúrja a vénát anélkül, hogy észrevenné.
Az új tű ezt küszöbölheti ki azáltal, hogy érzékelőjével észleli, amikor belép a vénába, és megakadályozza a tű továbbhaladását.


Forrás:MTI
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Magától töltődő telep

showimage.aspx
x
Az amerikai MicroGen System vállalat újfajta chipeken dolgozik, amelyekkel mechanikus energiából lehet elektromosságot előállítani.

A chipek magja egy 1 négyzetcentiméter alapterületű szilícium keret, amelyen egy kis piezoelektromos anyagból készült nyúlvány található.
Ha a chip mozog, a karocska rezegni kezd és a piezoelektromos anyagban keletkező mechanikus feszültség hatására elektromos feszültség jön létre.
A vállalat leírása alapján, ha a chip egy autókerékkel forog együtt kb. 200 mikrowatt teljesítményt tud szolgáltatni.


microgen_chip.jpg


A MicroGen korántsem az egyetlen vállalat ezen a piacon, de Robert Andosca, a vállalat alapítója és elnöke szerint a technológiájuknak van egy különlegessége, amely a saját fejlesztésű piezoelektromos anyagban rejlik.
A gyakorlatban legtöbbször a PZT (ólom-cirkónium-titán-trioxid) elnevezésű anyagot használják, amely a benne található ólom miatt mérgező.
Ezzel szemben a MicroGen chip szilícium alapú, amelynek egy további előnye van: gyártása a számítógépes chipekhez alkalmazott szabványeszközökön történhet, ezért rendkívül olcsó.
Tömegtermelésben egy építőelem mindössze 1 dollárba kerülne, ellentétben a konkurens termékek több száz dolláros árával.

Robert Andosca

Annual-Mtg---MicroGen.jpg
xA MicoGen prototípusait a Vermont és a Cornell Egyetemeken állították elő, de már küldtek mintát a nagy félvezető gyártóknak is.
Következő lépésben gyártási időt szeretnének bérelni, hogy a tömegtermelést is teszteljék.
Az első chipek ezután kb. egy év múlva kerülhetnének forgalomba.

Az első megcélzandó piac a gumiabroncs mérő eszközök.
Ezeket az érzékelőket idő közben az Egyesült Államokban már kötelező minden új autóba beépíteni, mert a helyes abroncsnyomás üzemanyagot spórol és hozzájárul a biztonságos közlekedéshez.
A mérőeszközök jelenlegi generációja három évig maradhat a kerékben, azután ki kell cserélni, mert lemerül az elem.
Ez évente kb. 64 millió darabot jelent.

A MicroGen chip, ha minden jól megy, az autó egész élete során dolgozna.



Forrás: CNF Newletter, The NanoMeter/
xxxxxxRitzinger György-mernokbazis.hu/cikkek
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Önmagától visszahúzódik az új orvosi fecskendő, amikor érzékeli, hogy elérte a vénát, így csökkenhet a félresikerült intravénás injekciózások száma.
Nem ártana az ilyen a magyar kórházakban sem (én egyszer nagyon ráfáztam egy ilyen "félresikerült" szúrásra), de mivel nyilván drágább egy normál tűnél, a közeljövőben biztosan nem kell félnünk a bevezetésétől:(
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem ártana az ilyen a magyar kórházakban sem (én egyszer nagyon ráfáztam egy ilyen "félresikerült" szúrásra), de mivel nyilván drágább egy normál tűnél, a közeljövőben biztosan nem kell félnünk a bevezetésétől:(


******

Ez sajnos minden területen várható.
Van amikor valóban anyagi problémákba ütközik egy-egy találmány nagyipari gyártása és alkalmazása, de zömében a multik állnak a háttérben a profit érdekében.

Feltételezem, hogy MicroGen nagyszerű fejlesztése is a fiókban marad, mivel a chip egy "életre" szólna.
/Tömegtermelésben egy építőelem mindössze 1 dollárba kerülne !!/


Akkor kinek adnák el a fölöslegessé vált évi 64 millió elemet.
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Van amikor valóban anyagi problémákba ütközik egy-egy találmány nagyipari gyártása és alkalmazása, de zömében a multik állnak a háttérben a profit érdekében.
Szerintem alaposan eltúlzod a "multik" szerepét és lehetőségeit. Az még ésszerűnek és lehetségesnek tűnik, hogy a saját fejlesztéseiket jegeljék addig, míg a konkurens termékük ki nem fut a piacon, de már ezzel is kockáztatják azt, hogy más megelőzi őket. Ha pedig az illető fejlesztést valahol már publikálták (mint ezt a MicroGen csipet is), akkor legfeljebb annyit tehetnek, hogy néhány Nobel-díjas kutató és/vagy sztárügyvéd bevonásával megkerülik az esetleges szabadalmakat, és ők kezdik el gyártani a cuccot. (Azt már a régi románok;) is tudták, hogy ha valamit megakadályozni nem tudsz, legjobb, ha az élére állsz.) Ha ez a MicroGen fejlesztés a „fiókban marad”, annak inkább az lesz majd az oka, hogy valaki más – akár egy „multi” is – ennél jobbat, olcsóbbat tud piacra dobni. Ezen a téren (a mikro-elektromechanikai hulladékenergia-hasznosítók terén) hetente jelennek meg újabb publikációk, mire egy kis „spinoff” cég tető alá hozza egyiknek a gyártását, egy „multi” már kijön a következő generációs termékkel.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem alaposan eltúlzod a "multik" szerepét és lehetőségeit...... Ha pedig az illető fejlesztést valahol már publikálták (mint ezt a MicroGen csipet is), akkor legfeljebb annyit tehetnek, hogy néhány Nobel-díjas kutató és/vagy sztárügyvéd bevonásával megkerülik az esetleges szabadalmakat, és ők kezdik el gyártani a cuccot.


****

*Szerintem alaposan eltúlzod a "multik" szerepét és lehetőségeit.*


Nem vagyok meggyőződve erről, sőt meggyőzhető sem.
A multi cégek a kormányokkal békés egyetértésben - és főleg anyagi haszon érdekében - gátlástalanul teszik tönkre országok gazdaságát.

*Ha pedig az illető fejlesztést valahol már publikálták (mint ezt a MicroGen csipet is), akkor legfeljebb annyit tehetnek, hogy néhány Nobel-díjas kutató és/vagy sztárügyvéd bevonásával megkerülik az esetleges szabadalmakat, és ők kezdik el gyártani a cuccot.*


Ez megint nem igaz, mert az "ilyen cuccok" gyártásával maguk alatt vágnák a fát.
Ezt meg ugye nem teszik.
Ami tartós és olcsóbb, az soha, vagy nagyon nehezen kerül
"globális" méretű alkalmazásra.
A jobbik eset, ha a találmány kerül fiókba, és nem a feltaláló !

Lenne ezekről mit mesélni, de ez már egy másik topik témája.
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
A multi cégek a kormányokkal békés egyetértésben - és főleg anyagi haszon érdekében - gátlástalanul teszik tönkre országok gazdaságát.
Ez a globalizált bulvársajtó egyik jól bevált gumicsontja. Ezeket a cégeket azért hozták létre, hogy üzletet csináljanak, ráadásul nagyban, és sokáig. Egy tönkretett gazdaságban pedig nem lehet nagyban üzletelni, legfeljebb kicsiben csencselni. Ezért inkább a gazdasági és társadalmi stabilitásban érdekeltek, ezért támogattak, és támogatnak ma is akár politikailag nem szalonképes rendszereket is.

Ami tartós és olcsóbb, az soha, vagy nagyon nehezen kerül
"globális" méretű alkalmazásra.
Ezek szerint Te még nálam is fiatalabb vagy, ha nem emlékszel rá, mekkora volt, mennyibe került, és mennyire volt tartós néhány évtizede pl. egy számítógép, vagy hogy a témánál maradjunk, egy gyorsulás-érzékelő.

A jobbik eset, ha a találmány kerül fiókba, és nem a feltaláló !
Ez is a globális tömegkultúra egyik divatos sablonja. Lehet, hogy tényleg hanyatlik az emberi faj, de manapság egyre kevesebb a magányos zseni. A találmányokat túlnyomó többségben kutatócsoportok jegyzik, szaklapokban publikálják, szabadalmaztatják őket, ráadásul keresztül-kasul meg is tárgyalják netes szakmai fórumokon és blogokban. Az állítólag "fiókba került" emberek pedig rendre magányos amatőr sufni-feltalálók, akiket csodálatos módon mindig azelőtt tüntetnek el, hogy hitelt érdemlő módon igazolni tudnák térhajtóműves ufójuk, vízzel hajtott autójuk, örökmozgójuk, vagy hidegfúziós berendezésük működőképességét, és persze velük együtt tűnik el a hiszékeny (bocs, mondjunk inkább "hívő"-t;)) befektetők pénze is.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
A Tequila-növényből mindent verő bioüzemanyag lehet

blue-agave.jpg


Az agávé

Több száz faj tartozik az Agave nemzetségbe.
Elterjedési területük az USA déli része, Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák szigetvilága.
A XVII. századtól portugál és spanyol hajósok közvetítésével a mediterrán éghajlatú európai országokban is megjelentek.​

Nem kell öntözni és ötször annyi energia nyerhető belőle, mint amennyit az etanol előállításáig igényel.​

Az agávé, amelyből mindezidáig elsősorban Tequilát készítettek, környezetkímélő üzemanyag alapanyaga lehet.
Ezt állítja most tanulmányában egy nemzetközi kutatócsoport.
A növényt például Ausztrália száraz belső részén, nagy területeken lehetne termeszteni és megoldható lenne az ország problémás üzemanyag ellátása és ezzel környezetkímélő útra lehetne terelni azt, mondják a tudósok.​

A Sydney Egyetem növény-fiziológusa,
daniel-tan.jpg
xDaniel Tan az Oxfordi Egyetem kutatóival együtt vizsgálta, vajon alkalmas-e az agávé bioetanol előállítására.
A víztároló növénynek ugyanis magas cukortartalma ezért is alkalmas arra, hogy a közkedvelt mexikói rövidital, a tequila alapanyaga legyen.​

Tan és kollégái szerint más olyan növényekkel összehasonlítva, amelyeket már eredményesen használnak etanol előállítására - például cukornád és kukorica -, az Agávénak jelentős előnyei vannak.​

„A bioüzemanyag előállítás területén sokat ígérő tulajdonságokkal rendelkezik a növény. Száraz területeken is megél öntözés nélkül, nem számít tápláléknak és termesztése nem terheli az amúgy is szűkös vízkészletünket” – állítja Tan.​

Az agavéból nyert etanol pozitív energiamérleget mutat: ötször több energiát szolgáltat az etanol előállításához befektetettnél. Így a magas hatékonyságú cukornád és a kevésbé effektív kukorica eredményeit is felülmúlja a kutatók állítása szerint.​



Tequila-plant-could-be-answer-to-Australias-biofuel-needs_295x220.jpg




Az ausztráliai Queenslandben már működik egy agávé farm, ahol etanolt készítenek.
A kutatókra azonban még sok munka vár.
További vizsgálatokat kell végrehajtaniuk az agávé tulajdonságainak megismeréséhez és a megfelelő technológia kifejlesztéséhez.​




xiaoyu-yan.jpg
xXiaoyu Yan, az Oxfordi Egyetem tudósa azonban már most így foglalja össze a kutatási eredményeket:​

„Vizsgálatunk kiemeli az agávéból történő etanol előállítás ígéretes lehetőségeit száraz és félszáraz éghajlatú területeken.
Ráadásul nem terheljük a vízkészletet és az élelmiszer előállítást sem.
Ha az üvegházhatású gázok csökkentésének terület szerinti mérleget vesszük alapul, valamint a kinyerhető etanol mennyiségének eredményét, akkor a cukornáddal, a vesszős kölessel és a kukoricával összehasonlítva legalább olyan jó, sőt talán jobb eredményeket kapunk az agávé esetében."


Institut Ranke-Heinemann, 07.09.2011
 

Gyuridzsuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Ha valakinek szüksége van valamelyik régi számra szívesen segítek (bemásolom), mert az első számtól a mai napig megvan az összes szám.
Bandi-47
Szia!
Köszi a felajánlást! Nekem is megvan rengeteg szám, de majd' mind szkenneletlen. Ha tudod, kérlek, töltsd fel, ami megvan! (Nekem hosszú évekbe telne digitalizálni...)
Köszönettel: Gyuridzsuli (szerintem mások nevében is).
Addig is:
ÉT 1963/52
ÉT 1964/01
Mind saját szkennelés.
Még annyit: 1950 és 1952 közt kétféle változatban, falusi és városi kiadásban jelent meg az ÉT. Nekem ezek közül elég kevés van meg. Jó lenne látni mindkét varit, látni a kettő közti különbséget...
 

Csatolások

  • 1963.52.01.jpg
    1963.52.01.jpg
    399.3 KB · Olvasás: 3
  • 1964.01.01.jpg
    1964.01.01.jpg
    371.3 KB · Olvasás: 3

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyüzsgő élet a Holt-tengerben

V2hVcFNwVCVcNVcoUXxYfglsAyRUcwM6ADcGPgl4AHBWdVhoWn8AL1RoDS8MaVkgVGUGYAJuC2JWLwZoDn1RYFcyVStTNVRlXGpXZlEhWHoJYQN5VDEDYwB4BjoJJQBk.jpg


A Holt-tenger első ránézésre, sőt hosszas tanulmányozás után is teljesen kihaltnak tűnik.
A sókoncentráció eléri a döbbenetes 33,7 százalékot, azaz a tó vize körülbelül tízszer sósabb, mint az óceánoké, amelyek sótartalma mindössze 3,5 százalék.
A magas sótartalom miatt a part menti sziklákat sókéreg borítja, és a vízbe bemerészkedő fürdőzők akarva sem tudnak lemerülni. A fürdés húsz percnél tovább nem ajánlott, mert a tó kiszívná a vizet az emberi testből (a hatalmas ozmózisnyomás-beli különbség miatt).

A Holt-tenger másik érdekessége, hogy ez a Föld legalacsonyabb pontja. Ráadásul évről évre alacsonyabb lesz, mert a Jordán-folyóból eredetileg ide ömlő vizet eltérítették, hogy Izrael, Jordánia és Palesztina lakóinak szomját oltsa. A tó vízszintje évente több mint egy métert csökken. Ha ez továbbra is így folytatódik, akkor a tóra ugyanaz a sors vár, mint például az Aral-tóra: szélfútta sósivataggá változik.


where-is-the-dead-sea-2.jpg


A Holt-tengerről egy ideje már gyanítják a kutatók, hogy valami rejtélyes történik a tömény, sós víz mélyén.
Mivel a tó vize szinte azonnali fulladást okozna, ha véletlenül lenyelnék, eddig nem tolongtak a búvárok, hogy a titok végére járjanak. 2010-ben azonban megtört a jég.
Néhány rettenthetetlen búvár elhatározta, hogy feltárja a tó geológiai és biológiai titkait, és mindezt videóra veszi.

A biológusok már az 1930-as évek óta tudják, hogy a tó még nem teljesen halott.
Tele van mikrobákkal, amelyek egész jól elboldogulnak abban a sós lében, amely távol tartja a vetélytársaikat, amelyek barátságosabb környezetben legyőznék őket.
Általánosságban véve a víz 1000-10 000 ősi egysejtűt, úgynevezett archaeáttartalmaz milliliterenként.
Ez az érték ugyan jóval alacsonyabb, mint a tengeri mikrobák koncentrációjáé, de azért még így is elég jelentős.
Néha, amikor kedvezőek a körülmények, a tavon vörös színű vízvirágzás figyelhető meg. Ilyen fordult elő 1980-ban és 1992-ben.

A tavaly a vízbe merészkedő, de eredményeiket csak most nyilvánosságra hozó izraeli és német búvárokat meglepő kép fogadta.
A Holt-tenger fenekén édesvizű források fakadnak.
A felszín alatt 30 méterrel akár 15 méter átmérőjű és 20 méter mély kürtőkből tör fel a víz. Ezeket a forrásokat különféle érdekes geológiai alakzatok veszik körül.
Az alábbi videón látható, ahogy a víz kiáramlik a kürtőkön át.
A jelenség hasonló a mélytengeri füstölgőknél megfigyelhetőhöz, de itt nem több száz fokos, ásványokban gazdag, kénes víz tör fel, hanem a környező víznél kevésbé sós (és ezért kisebb sűrűségű) víz keveredik a tömény sós vízzel (bár ez a víz is kéntartalmú).


<EMBED height=390 type=application/x-shockwave-flash width=640 src=http://videa.hu/flvplayer.swf?v=to1kWSuC2UiYjx8B allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always">


Ami azonban itt is igazán különlegessé teszi ezeket a forrásokat, az a közelükben nyüzsgő élet.
A forrássziklák tetejét zöld biofilmek (mikrobák alkotta bevonat) borítják.
Ez a biofilm fotoszintézissel hasznosítja a nap energiáját, de képes felhasználni a vízben lévő szulfidokat is. A sziklák alját kizárólag szulfidokat fogyasztó (szulfidok oxidációjából energiát nyerő) baktériumok borítják. Ezek fehér biofilmeket alkotnak.

A Holt-tengerben korábban még sosem találtak baktériumtelepeket vagy biofilmeket. Az ezekben élő baktériumoknak még a kürtők körül hirtelen változó édes és sós vizű áramlatok okozta koncentrációingadozásokkal is meg kell birkózniuk.
Mint azt a búvárcsoport egyik tagja, Danny Ionescu, a lipcsei Max Planck Intézet tengerbiológusa a Scientific Americannek elmondta: az extremofil baktériumok közül eddig ismert szélsőségesen halofil, vagyis sókedvelő mikrobák elpusztulnak, ha édesvízbe kerülnek, és fordítva.
A kutatók jelenleg még csak találgatnak azzal kapcsolatban, hogyan viselik el a sókoncentráció ilyen szélsőséges ingadozásait a források környékén élő baktériumok.

Dead_Sea_2.jpg


A kutatók újabb merüléseket terveznek, hogy többet megtudjanak ezekről a különleges lényekről.
Ezek nem hasonlítanak sem a Holt-tenger más részein található mikrobákhoz, sem azokhoz, amelyek az időnkénti vörös vízvirágzást előidézik.
Ráadásul nagyon sokfélék - sokkal nagyobb a biológiai diverzitásuk, mint halofil rokonaiknak.


origo.hu/tudomany
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
A világ - jelenleg ismert - legidősebb csírázóképes magjai

A legidősebb csírázóképes mag címre több pályázó is akad.
A rekord milyenségéből adódóan tökéletes, évre pontos kormeghatározás nem lehetséges, a magok korát az esetek többségében csak becsülni tudják a tudósok.

A "legfiatalabb" egy datolyapálma - Phoenix dactylifera
melyet régészeti kutatások során találtak meg Sarah Sallon és munkatársai Heródes király palotájának feltárásakor, a Holt-tenger közelében.​

Egyes magvak nagyon sokáig megőrzik életképességüket, de az izraeli kutatók által csírázásra bírtmagvak valóban meghökkentik az embert.​

A feltárt magból kicsírázott datolyapálmát Matuzsálemnek nevezték el, korát 2000 évre becsülték. A datolyapálma kétlaki növény, azt azonban sajnos nem tudni, hogy Matuzsálem hím vagy nőnemű.
A pálmát jelenleg Izraelben nevelik.​



sacred_lotus1.jpg



Második "helyezett" egy ázsiai vízi lótusz - Nelumbo nucifera
melyet Kínában találtak, és közel 1200 év után sikerült csíráztatni.​




bg.ArcticLupine.Lupinus.arcticus.Homer.2181.JPG



A legidősebb csírázóképes mag a sarki csillagfürt - Lupinus arcticus
amelynek korát 10.000 évesre becsülik .​

Ezt a magot egy lemming odúból sikerült kiásni a fagyos tundrán.​


lemming.jpg

lemming


Ez utóbbi rekord hitelessége erősen megkérdőjelezhető, így jelenleg a 2000 éves datolyapálma magot tartják a legidősebb csírázóképes magnak.​


.​
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Midig tudjuk, hogy miről beszélünk ?

Néhány fogalom a "boncasztalon", amivel gyakran találkozunk, gyakran használjuk, de gyakran nem a megfelelő értelemben.


hidden_logo.png
Intelligencia



Az intelligens az intelligere szóból származik, melynek jelentése "észrevesz, érzékel, megismer, felfog".
Az összetett szó első eleme az inter, mely közismerten "között, közé" jelentésű (l. internacionális, internet, interpol, interjú stb.) Második tagja a 1. "kiválaszt, kiszemel" 2. "olvas" jelentésű legere.
Vagyis azt nevezhetjük intelligensnek, aki képes különbséget tenni, mert olyan ítéleterővel rendelkezik, hogy meg tudja különböztetni a fontosat a jelentéktelentől, a lényegest a lényegtelentől stb. Ehhez voltaképpen nem ismeretanyag kell (Persze ha ez is van, annál jobb!)

Gyakran vetődik fel az a kérdés, mi a különbség az okos és intelligens ember között.
Erre a latin szó etimológiája adja meg a választ.
Ugyanis okos az, aki sok mindent tud, mert tanult és jó a memóriája.
Ám az intelligencia nem függvénye a tanultságnak.
Mindnyájan ismerünk kevés tudású, mégis intelligens embereket, és tanult, ám kevésbé intelligenset is.


1781417_pre.jpg
xTudat



Kontextus-generátor, a lét és létezők inhomogenitás-érzékelő szerve. Egy valóságos jelenség, mely visszavezethető központi idegrendszeri (KIR) funkciókra, a tudat reprezentál, reflektál a reprezentációra, virtuális létezőkkel manipulál, stb.
Nincs kitüntetett helye a tudatnak agyunkban.

A tudat az élőlények viselkedésének leírásakor használt fogalom, amellyel az ú.n. tudatos gondolkodást foglaljuk össze egy szóban, mintegy entitásként gondolva rá.
A tudat helyett tehát inkább a tudatos gondolkodást lehet könnyebben meghatározni. Vagy még inkább a tudatos viselkedést, vagy élőlényt.

Tudatosnak egy élőlényt akkor nevezünk, ha a környezetéről egy megfelelően komplex modellt alkot, és a szerint cselekszik.
A tudatosság jellemzője még a fókuszált, soros feldolgozás.
A tudatos gondolkodás alatt sokszor azt is értik, hogy fel tudjuk idézni azt, hogy mit hogyan, miért gondoltunk, azaz azt is tudjuk, hogy mit gondoltunk. Bizonyos elképzelések szerint tudatos az az információ, amely átmegy a nyelvi központon.
A tudatos gondolkodással az embernél együtt jár az éntudat, amely azonban logikailag a tudatosság egy további foka, amikor az élőlény modelljében önmaga is szerepel, magáról is tudatos tudása van.


ceges.jpg
xKépzelet



Egy speciális esete a tudatosuló inger, és az alapul szolgáló neuronális aktivitás korrelációja mérésének a vizuális képzelet, amikor egyáltalán nincs is jelen inger.
Kreiman és mtsai (2000) műtétre váró epilepsziás betegek halántéklebenyébe helyeztek el elektródákat, és váltakozva arcok és hétköznapi tárgyak képét mutatva az alanyoknak, regisztrálták az ott talált neuronok aktivitását.
Számos agyterületen (amygdala, g. fusiformis, ento- és perirhinális kéreg) találtak olyan neuronokat, melyek például emberi arcokra aktiválódtak legjobban.
Ezután két különböző magasságú hangot asszociáltak a kétféle vizuális ingerrel: az arcokkal mindig magas hangok, míg a tárgyakkal mindig mély hangok jöttek együtt.
Elegendő ismétlés után felkérték az alanyokat, hogy most már vizuális inger nélkül, a hang hallatán képzeljék maguk elé az előzőleg látott ingereket.
A regisztrált neuronok mintegy 10%-a ebben az esetben is aktivitás fokozódással reagált akkor, amikor az alanyoknak arcokat kellett elképzelniük.
Ez arra mutat, hogy a fenti agyterületeken a neuronok hasonlóan aktiválódnak, ha egy adott tárgyat látunk, vagy ha vizuális memóriánkból (mindenfajta fizikai inger nélkül) explicit módon előhívjuk azt.


creatividad.jpg
xKreatívitás




Korábban elszigetelt tapasztalatok között kapcsolatot találni, ami új tapasztalatként, produktumként jelenik meg.
  1. Szenzivitás: Problémára való érzékenység. A kreatív egyének meglátnak olyan problémákat, amelyeket a nem kreatívak nem látnak.​
  2. Fluencia: Asszociációs "gazdagság", azaz a kreatív emberek nagyszámú ötletet találnak ki.​
  3. Eredetiség: A kreatív gondolkodás fontos sajátossága, hogy új, szokatlan, innovatív ötletek révén eredeti, mások megoldásaitól különböző válaszokat tud adni a problémákra. (Ezt a képeséget méri a távoli asszocációk, találó és "nem találó" cím feladat)​
  4. Rugalmasság: A kreatív emberek változatos megközelítésmódokat alkalmaznak és különböző ötleteket tudnak létrehozni.​
  5. Szintetizálás: A kreatív emberek nagyobb és teljesebb gondolati körökbe rendezik gondolataikat.​
  6. Elaboráció: A kreatív emberek képesek a részletek kitöltésére. Adott információk alapján struktúrát építenek fel (amikor az ötlet tervvé alakul, akkor van szükség kreatív gondolkodásra).​
  7. Analízis: A kreatív emberek lebontják a "szimbolikus struktúrákat", hogy újakat alkossanak.​
  8. Újradefiniálás: A kreatív emberek a szokásos módtól eltérően interpretálják vagy észlelik a tárgyakat és egészen új célokra használják fel.​
  9. Komplexitás: A kreatív emberek sok, egymással összefüggő gondolattal tudnak dolgozni.​
  10. Értékelés: A kreatív emberek könnyen meghatározzák az új ötletek értékét.​
Ezekhez további két kulcsfogalmat társíthatunk:

  • Elágazó (hálózatos) gondolkodás: A vertikális gondolkodás a fogalmakat hierarchikusan rendezi el, és az egyik fogalomtól a másikig, az egyik gondolattól a másikig ezeken a hierarchikus pályákon át jutunk el.
  • A tartalmi hierarchiának meg nem felelő fogalmi kapcsolatok könnyen elsatnyulhatnak. Az elágazó gondolkodás ezzel szemben asszociatív hálózatokat alkot, egy-egy fogalomtól sokféle út vezet a másikig.​
Hipotézisalkotó gondolkodás: Míg a hipotézisek ellenőrzéséhez konvergens gondolkodásra van szükség, addig a hipotézisek felállításához intuíción alapuló ötletekre. A kreatív gondolkodásnak ez a meghatározása tehát az alkotó intuíciót állítja a középpontba.




A kreatív folyamat:
  1. Előkészítési fázis: (ismeretgyűjtés, érzékenység)​
  2. Inkubácíós fázis: lappangás (tudattalan mérlegelés, erős frusztráció)​
  3. Illuminácós fázis: belátás („ahá”-élmény)​
  4. Vertifikácíós fázis: igazolás (objektív szimbólumokká alakítja)​
A kreatív produktum:​
  • ami széles körben felhasználható​
  • új az egyén v. a kultúra szempontjából​
Kreativitás mérése: verbális és figurális tesztekkel

Kreatív magatartásra való átnevelés felnőttkorban OSBORN brainstorming (ötlet elfogadása értékelés előtt – csoportos) synectics (különböző szakterületű emberek ötleteket adnak egymásnak)


intuition.jpg
xIntuíció


Az intuíció (latin: intueri - megnéz, megtekint, megfigyel; szemlél, vizsgál) azon folyamat megnevezése, mely során az információszerzés látszólag nem gondolkodási és következtetési folyamatok során történik.
A folyamat egy következtetés vagy belátás végeredményét adja anélkül, hogy az ehhez vezető gondolati lépések tudatosulnának.


Két részből tevődik össze:
  • Implicit memória (az az emlékezeti rendszer, amely az előhívás során nem igényel tudatos erőfeszítést.​
  • Létezésére a priminghelyzet során kaphatunk reprezentatív és egyben manifeszt bizonyítékot, melynek során tudatosság nélkül mutatkozik meg az előzetes tudás vagy tapasztalat. Az implicit memória legfontosabb jellemzője tehát az automatikusság.)​
  • Implicit tanulás (Az implicit tanulás tudattalan tanulást jelent, amikor a tanulási folyamatból hiányzik az aktív figyelmi komponens, és a személy a felidézés során is csak készségszinten „érzi” a megtanultakat.​
  • Amikor tudatosan és szabályszerűen törekszünk valamilyen anyag elsajátítására, azt nevezzük explicit tanulásnak.​
  • A hétköznapi nyelvben az explicit tanulást értjük a „tanulás” fogalma alatt.​

LK3000128043.jpg
xSzemélyiség



Minden ember személyiség. Valamennyi élőlény közül a Földön az ember az egyetlen, amely organizmusból személyiséggé fejlődött. A személyiség alapvető kritériuma a tudat, amely lehetővé teszi, hogy az individum elhatárolja magát a környezetétől, és megkülönböztesse magát más személyiségektől (éntudat).

Definiálásának nehézségét különbözőségünk adja, hiszen nagy részben szerzett tulajdonságok integrációja, amely a társadalomhoz való szüntelen alkalmazkodás során végzett tevékenységben nyilvánul meg.

A személyiség tehát csak azáltal lesz ismert, hogy mások megítélik, így csak a társadalommal való viszonyában határozható meg. (Mire képes, hogyan és miként cselekszik a különböző helyzetekben.)

Személyiségelméletek közös törekvése: Meghatározott kiindulópontot választva levezethessék a személyiség 3 fő meghatározóját:
  • egységjellegét​
  • szervezettségét​
  • szerkezeti és működési jellegzetességeit​
A személyiség struktúrája


a) interindividuális struktúra
b) intraindividuális struktúra (a kettő közötti viszonyt vizsgálja.)

Alapvető probléma annak megoldása, hogy a személyiség társadalmi kapcsolatai, melyek egy sajátos interindividuális struktúrába rendeződnek a személyiség aktivitásán keresztül, miként interiorizálódik a személyiség belső vonásaivá, s alakul ott intraindividuális struktúrává.

A személyiség tulajdonságai sajátos egységbe rendeződve struktúrába alakulnak.

Interindividuális (szociális) struktúra magába foglalja:
A személyiségek közötti kapcsolatot (személyiség és társadalom kölcsönhatása)

tárgyi tevékenységet, (köszönés)
  • szükségletek rendszerét,​
  • érdeket,​
  • mindazon összetevőket, amelyek a személyiség sajátos társadalmi struktúrájánál fogva kapcsolatrendszerének hierarchiájába beletartozik.​
Intraindividuális struktúra:


A személyiségjegyek személyiségen belüli hierarhiája és dinamikus egysége.
  • számos összetevője van, amelyek az egyes emberben a legváltozatosabb kombinációkban jelennek meg.​
Négy alapvető rendszere: Ö,T,É,V

  1. ösztönző rendszer​
tájékozódó rendszer (ezek egymást átszőve jelennek)
értékelő rendszer (meg és alkotják a személyiséget)
végrehajtó rendszer​
1. ösztönző rendszer = az emberi cselekvés mozgatói


- szükséglet

- motívum
- törekvés
- beállítódás
- érdeklődés.

2. tájékozódó rendszer = alapfolyamatok, amelyek a megismerés folyamatában vesznek részt.
- érzékelés
- észlelés
- emlékezés
- képzelet
- gondolkodás
- figyelés
- képzet.

3. értékelő rendszer = tartalmazza az
- érzelmeket
- temperamentumot, mint az érzelem strukturáló alapját

4. végrehajtó rendszer =
- tevékenység → külvilágra irányuló pszichés funkciók
- cselekvés →
- akarat →
- készség
- jártasság
- szokás.

A jellem adja az egész struktúra foglalatát.


file.php
xMotivácíó



Eredete a latin movere (mozogni, mozgatni)ige.
Az emóció szó is ebből származik. A magatartás oka, miértje. Mindazon tényezők, amelyek felelősek egy viselkedés jelentkezéséért, fennmaradásáért és megszűnéséért.
A motivált viselkedés tehát mindig célirányos viselkedés: közelítő vagy távolító, elérő vagy elkerülő.

A késztetések rendszerében számon tartunk alapvető, elsődleges, biológiai eredetű motívumokat (biológiai szükségletek, pl. éhségérzet), és társadalmi eredetű motívumokat, amelyekben a külső ösztönző hatás a belső, biológiai késztetésekkel együtt szabja meg a viselkedés irányát, formáját.

Szükségletek
A szükséglet olyan hiányállapotot jelöl a szervezetben, amely tartósabb fennállása esetén károsodást okoz vagy az életet veszélyezteti (táplálékhiány, folyadékhiány).
Ez az állapot, amelynek pszichikus vetülete a szükségérzet, olyan cselekvésre késztet, amely a hiány megszüntetéséhez vezet.

Homeosztatikus késztetések
Nagyon fontos a szervezet belső környezetének állandósága, egyensúlya. Ez a belső állandóságot, egyensúlyt biztosító folyamat az ún. homeosztázis (Canon amerikai fiziológus).



image.php
xA drive



A drive angol eredetű szó, jelentése: ’űzni, hajtani’.
Ez a viselkedés motorja, ösztönző ereje.
Nem azonos sem a szükségletekkel, sem a homeosztatikus folyamatokkal, bár kapcsolatban áll velük.
A drive akkor lép fel a szervezetben, ha valamilyen hiányállapot jelentkezik, s azt belső, automatikus szabályozással már nem lehet kielégíteni.
Olyan speciális viselkedésre késztet, amely ezt a szükségletet csökkenti; minél inkább nehezített ez a kielégítés, annál erősebb a késztetés.
A legalapvetőbb drive-ok a következők: az éhség, a szomjúság, a salakanyag-ürítési, a szexuális és utódápolási, az alvási és a védekezésre irányuló késztetések, valamint az ún. általánosaktivitás-drive és a kutató-tájékozódó (explorációs) drive, amit a köznyelvben kíváncsiságnak nevezhetünk.

Az általánosaktivitás-drive elsősorban a mozgás iránti igényben nyilvánul meg.
Magasabb rendű emlősöknél és az embernél az aktivitás igénye a szellemi működésre is érvényes.
A szellemi játék a magasabb rendű emlősöknél egyre kifejezettebbé válik. Elsődleges cél az unalom elűzése.
Az unalom az a sajátos állapot, amelyben az élőlény aktivitásigénye megmutatkozik, magasabb izgalmi szintet keres, s ezt rendszerint valamilyen játék formájában találja meg.

A motiváció idegélettani alapjai

A motivált viselkedés szabályozásának központjai a köztiagyban találhatók.
Elsősorban a hipotalamusz és az ún. limbikus rendszer játsszák ebben az irányításban a fő szerepet.
A hipotalamuszban találhatók az elsődleges drive-ok központjai. Feltehető, hogy ezekben az agyrészekben kétféle, egymással ellentétes szabályozó mechanizmus működik: egy viselkedést serkentő és egy viselkedést gátló folyamat.
Az ún. limbikus rendszer az agykéreg ősibb részeit és egyes kéreg alatti sejtcsoportokat magában foglaló agyi képlet. Ez a rész kapcsolatban áll az érzékelő idegpályákkal és az agytörzzsel is. Itt történik a beérkező ingerek „minősítése”, érzelmi színezetű értékelése.
A fejlettebb agykérgi részeknek, valamint a hormonális és a vegetatív idegrendszeri tényezőknek is szerepük van a motivációban.
A hatékony viselkedés feltétele az agy optimális működési aktivációs szintje. Idegrendszerünk mindig működik, akkor is amikor alszunk, vagy amikor ébren vagyunk és nem csinálunk semmit. Ilyenkor az aktivációs szint (arousal) alacsony. Erős érzelmek hatására ez fokozódik.
Túlzottan magas arousal szintnél az élénk agykérgi folyamatok már egymást zavarják, az agyi működés dezorganizálttá válik.
Az öt szint: izgatott, nyugodtan pihenő, álmos, alvó, mélyen alvó. Alfa-ritmus – nyugodtan fekvő, relaxáló; béta-ritmus – figyel valamire v. töri a fejét; delta-ritmus – alvásnál.
Kérgi aktiváció.

Minden érzékelő folyamat kétféleképpen hat az agykéreg működésére:
egy közvetlen pályán (amely az impulzust az érzékszervnek megfelelő agykérgi központba juttatja)
egy közvetett úton, az arousal-rendszeren keresztül: itt az ingerek együttesen haladnak általános serkentő hatást gyakorolva az agykéregre; hatásként létrejön a reagálás
Nemcsak az arousal-rendszer hat az agykéregre, hanem a kérgi folyamatok is visszahatnak rá, fokozhatják az arousalt.
Ezért fordulhat elő, hogy monoton ingerlés ellenére sem mindig alszunk el; gondolataink ébren tartanak minket.
A rendszer megegyezik a viselkedést irányító központokkal.
Ez azt is jelenti, hogy az aktiváció, motiváció és emóció fogalmával lényegében megegyező folyamatokat jelölünk; a magas arousal-szint egyben erős motiváltságot és intenzív érzelmi állapotot jelent.



210_20060321113355_912.jpg
xÉrzelem



Erős, fokozott ébrenléti állapot, tudatminőség, intenzív hajtóerő, nyugtalan állapot, mely meghatározott dolog felé irányul és mind viselkedésbeli, mind élettani változásokban megnyilvánul.
Az érzelem szubjektív és objektív faktorok olyan, neuronális és hormonális rendszerek által közvetített, összetett interakciója, mely létrehozhat kellemes/kel&shy;lemetlen érzéseket, releváns kognitív folyamatokat, az élettani állapot vál&shy;tozásait és viselkedéseket, melyek legtöbbször, de nem mindig cél&shy;irányo&shy;sak és adaptívak.
Hogy elválasszák a motivációktól, legtöbbször az érzel&shy;meket külsőleg meghatározottnak, míg a motivációkat belső állapotból fakadónak tartják.

Az érzelem (latin szóval emóció) és a motiváció közös tőből származik.
Az érzelmek is kimozdítanak minket.
Hasonlóan a drive-okhoz belső késztetésként, cselekvések kiváltóiként működnek.

Érzelmeink azonban komplexebbek, differenciáltabbak, mint a drive-ok, és egészen magas rendű tanult változataik is előfordulnak (pl. esztétikai vagy erkölcsi érzelmek).
Míg a drive-ok inkább a szervezet belső állapotával vannak kapcsolatban, addig érzelmeink keletkezésében a környezeti tényezők játsszák a nagyobb szerepet.
Az érzelmek értékelő, minősítő lelki jelenségek; jelzik a szervezetünket érő ingerek pozitív vagy negatív, kedvező vagy káros voltát.
Ebben tükröződik szubjektív viszonyunk a megismert valósághoz.

A legalapvetőbb érzelemfajták a testi öröm és a fájdalom érzése. Ezek az ún. primer érzelmek arra indítanak, hogy a kellemes állapotot megfelelő viselkedéssel minél tovább fenntartsuk, illetve a kellemetlent megszüntessük, elkerüljük.
A fájdalom, mint alapérzés két jól elkülöníthető folyamatból áll:
egy érzékelő folyamatból
egy központi idegrendszeri reakcióból, amelyben igen erős a motivációs elem.
Amikor a test megsérül, erről egy gyors „üzenet” érkezik az agykéregbe – ez a szenzoros, érzékelő elem.
Ugyanakkor egy másik, „lassan” terjedő üzenet is halad, más úton, az agy felé.
Ha az ember nagyon erősen motivált, valamilyen fontos tevékenységet folytat, amely az agyát nagyon „lefoglalja”, a gyors üzenetre az agykéreg úgy reagál, hogy az a lassú ingerület további terjedését gátolja.


/A scientia-Tudomány a boncasztalon
írása nyomán/
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Repülő szerkezet fényképezőgépekhez és ...

A Japán Védelmi Minisztérium kutatói olyan repülő szerkezetet fejlesztettek ki fényképezőgépekhez és videokamerákhoz, ami a repülőgépek és a helikopterek repülésének legjobb tulajdonságait képes ötvözni.​



66b3de17jw1dmn9a7cvm4j.jpg



A repülő gömb bárhol fel és le tud szállni.
Lebegését 3 giroszenzor stabilizálja, ha nekiütközik valaminek, nem zuhan le, tartani tudja a magasságát és pozícióját.
A szerkezet nem csak repülve, hanem a földön gurulva is képes felvételeket készíteni.
Feltételezhető, hogy amint a „gömb alakú repülő ketrec”megvásárolhatóvá válik, rengeteg fotós és videós kattan rá azonnal, elvégre az alkalmazási területek száma végtelen lehet.​



<IFRAME height=315 src="http://www.youtube.com/embed/pF0uLnMoQZA" frameBorder=0 width=560 allowfullscreen></IFRAME>​



Biztató, hogy a szerkezet kereskedelemben kapható alkatrészekből építették, a prototípus elkészítéséhez felhasznált alkatrészek csupán 1400 dollárba kerültek, a sorozatgyártás során valószínűleg ennek töredékéből előállítható.
A kis eszköz 350 gramm, átmérője 42 cm és akár 60 km/órás repülési sebesség elérésére is képes.



Forr: gepnarancs.hu
 
Oldal tetejére