Élet és tudomány

Bihar

Kitiltott (BANned)
Ez a gömb tartalmaz egy fotómasinát is, vagy ezt külön bekell építeni?
Ennek az aparátnak a vezérlése nem lesz piskóta...Tehát egyszer a gömböc urat szükséges oda vezérelni a kívánt hely közelébe, azután a fényképezőt kell megfelelően beállítni? De hogyan állítható be mondjuk egy szakadékban? Vagy egy nagy tó, folyó, felrobbant épület, működő kráter stb közepén ill. fölött? Ez még távcsővel sem kis feladat.
Mintha egy paralell pipedonhoz hasonlítana a gömböc,,,
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Szférikus repülőgép.....

Ez a gömb tartalmaz egy fotómasinát is, vagy ezt külön bekell építeni?
Ennek az aparátnak a vezérlése nem lesz piskóta...Tehát egyszer a gömböc urat szükséges oda vezérelni a kívánt hely közelébe, azután a fényképezőt kell megfelelően beállítni? De hogyan állítható be mondjuk egy szakadékban? Vagy egy nagy tó, folyó, felrobbant épület, működő kráter stb közepén ill. fölött? Ez még távcsővel sem kis feladat.
Mintha egy paralell pipedonhoz hasonlítana a gömböc,,,


Néha nem értelek..
Ha megnézed a videót, látható ez a kütyü a digiexpo 2011-re készült.. Vagyis nyilvánvalóan csak nevet adtak gyereknek.. Van egy szerkezet, aminek a közepe stabil, a héjszerkezet ami "mozog", ettől szférikus repülő, amibe akár fényképezőt is lehetne tenni, csak a kitakarásokat kellene megszüntetni, s be lehetne navigálni egy izzó kráterbe is csak először a navigációt , na meg a berendezést kéne hőállóvá tenni, ez a helyzet a vízzel is... Ez a kütyü, ami egy szinpadon kiválóan repül és jól irányítható, sőt még stabil is, ez csak 1400USD, ami valamire is használható már(pl. amire a Japán Védelmi Minisztérium szánta) az többszáz millió dollárba kerül..(ahhoz széria a fényképező masina is) ahogy úgy általaban lenni szokott....
(Üsd be a spherical flying machine-t a google-ba s azonnal megvilágosodsz)
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Mta 1825 - 2011

NOVEMBER 3. – A MAGYAR TUDÓS TÁRSASÁG (A KÉSŐBBI MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA) SZÜLETÉSNAPJA

pest.jpg


Széchenyi István az 1825. szeptember 11-én Pozsonyban megnyitott országgyűlésen kezdte meg közéleti tevékenységét.
Ennek keretében 1825. november 3-án, felsőbüki Nagy Pál lelkesítő beszédének hatására, egy Tudós Társaság létesítésére összes birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel.



30391.jpg



Az új intézmény indulásakor Széchenyi a hangsúlyt a magyar nyelv művelésére helyezte.
Ezt a célt rögzítették „A honi nyelv kimívelésére felállítandó Tudós Társaságról vagy is Magyar Akadémiáról” hozott 1827. évi XI. törvénycikkelyben is.

A Magyar Tudós Társaságnak, majd 1858-tól használt nevén Magyar Tudományos Akadémiának olyan tekintélyes, kiemelkedő személyiségek lettek későbbi elnökei, mint például Eötvös József, Eötvös Loránd, Szentágothai János.


baro_eotvos_jozsef_18131871_1034234_7748.jpg
x
Roland_Eotvos.jpg
x
27541_129552723725418_4261_n.jpg


1925-ben, az Akadémia alapításának centenáriumán az országgyűlés törvénybe iktatta Széchenyi István és a Magyar Tudományos Akadémia történelmi érdemeit.
1997 óta november 3-a a Magyar Tudomány Napja.


.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Kanári-szigetek

Egyre hevesebb földrengések kíséretében egy hónapja önti a lávát egy víz alatti tűzhányó a Kanári-szigetcsoport El Hierro nevű kis szigetének közelében.
Könnyen lehetséges, hogy a magasodó vulkán eléri a vízfelszínt, és új szigetként emelkedik ki az óceánból.
</BEVEZETO>


el-hierro-volcano-undersea-helicopter-view.jpg


A tegnapi és ma reggeli igen erős földrengések (M>3,5) után már várható volt, hogy rövidesen ismét felerősödik a vulkáni működés és így is lett. A vulkáni kitörések már a tengervíz fölé csapnak. Vízgőz és vulkáni hamu robban ki, ami alapján a PEVOLCA elrendelte La Restinga lakosainak kitelepítését.
Mindez másodszor történik meg rövid idő alatt.
Most mintegy 200 lakos hagyta el otthonát, kevesebb, mint korábban, mivel sokan az elmúlt napokban már önmaguktól elmenekültek, mert jóval veszélyesebbnek érezték a helyzetet, amint azt a hatóságok közvetítették.
AzEarthquake-Report legfrissebb, szemtanúkra alapozott híre szerint este tovább erősödött a kitörés, 30-40 percenként csapnak fel a vulkáni kitörési felhők a víz fölé.​






Emellett kitelepítés kezdődött a sziget északi részén is, ahol Frontera 51 lakosát kellett evakuálni az erős földrengések miatti kőomlások veszélye miatt.
Lezárták a Los Roquillos alagutat is, amelyik az öbölt összeköti a sziget fővárosával.
Szombaton 27 földrengést (M>1,5) regisztráltak az IGN szakemberei, szinte mindegyik 2-es magnitúdónál erősebb volt, és 4 haladta meg a M=3 fokozatot!
A hipocentrum 16 és 21 km között van, azaz még mindig a földköpenyben. Egyesek nem zárják ki annak lehetőségét, hogy egy újabb kitörési központ nyílik a szigettől északra, az El Golfo öbölben.
Itt a vízmélység nagyobb, mint délen, azonban fennállhat annak veszélye is, hogy akár szárazföldön nyílik meg a föld.
A Kanári-szigetek vulkáni működésében a hasadék menti vulkánkitörések igen gyakoriak.
Lanzarote szigetén 1730. szeptemberétől közel 6 évig zajlott a vulkáni működés, amelynek keretében 30 új vulkáni kúp jött létre egy 14 km hosszú, kelet-nyugati irányú hasadékrendszer mentén:​


1_2C_2_abra.JPG


és hasonló történt La Palma szigetén is 1949-ben.
A Cumbre Vieja tűzhányó központi hasadéka mentén épültek fel kisebb-nagyobb vulkáni kúpok, amit egy kb. 4 méteres törés menti elmozdulás kísért.​






<EMBED height=510 type=application/x-shockwave-flash width=640 src=http://videa.hu/flvplayer.swf?v=vU7jJSXhTd10ZUlz allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true">​

A kutatók tengeralattjáró robotja megközelíti a vulkánt.
A felvételen jól látható a lebegő vulkáni hamu, ami a mélység
növekedésével egyre sűrűbb.


Ugyanakkor radarképek is készültek a tengerfenékről, és ezeken már jól azonosítható a hegy.
A vulkán elérte a 700 méteres szélességet, és kirajzolódik a 150 méter átmérőjű kráter is.
A lávát ontó hasadék mintegy 3 kilométer hosszú.


20111105tengerala4.jpg


Ha a körülbelül 10 kilométeres mélységben lévő magmakamrából feltörő magma nagyobb mennyiségben és hirtelen a sekély vízbe ömlene, nagy gőzkitöréseket okozhat.
Egyes kutatók számítanak kitörésekre a szárazföldön is, de a spanyol nemzeti földrajzi intézet szerint egyelőre nem kell tartani nagy robbanásos eseménytől.
A vulkánt létrehozó folyamatokat inkább csendes, bazaltos lávaömlések jellemzik.

Harangi Szabolcs geológus, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője elmondta, hogy több szempontból is nagyon érdekes, ami a Kanári-szigeteknél most zajlik, és bizonyos mértékig veszélyhelyzetet is jelent.
Szeizmológiai szempontból azért, mert a földrengések az utóbbi napokban felerősödtek, és ha tovább erősödnek (körülbelül 5-ös magnitúdóig), akkor El Hierro szigetén kőomlások, hegyomlások fordulhatnak elő.
"Fontos hangsúlyozni, hogy ezek szökőárt nem keltenek, így a többi sziget nem lesz veszélyben" - tette hozzá.
A szakértő elmondta, hogy a vulkáni helyzet többféleképpen alakulhat.
Jelenleg a szigettől délre zajlanak a kitörések, de lehetséges, hogy lesznek a szigettől északra is (ahol most a földrengések pattannak ki), sőt az is lehet, hogy magán a szigeten is nyílnak vulkáni hasadékok, mondta a geológus.



Forrás:.origo.hu/tudomany,
earthquake-report.com és a
tuzhanyo.blogspot.com
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A Kanári szig. is az egykori vulkanikus nagyszigetnek, az Atlantisznak a maradványa. Miért ne történnének ott ma is geológiai események?
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
A Kanári szig. is az egykori vulkanikus nagyszigetnek, az Atlantisznak a maradványa. Miért ne történnének ott ma is geológiai események?

*****

Tudomásom szerint a Kanári szigetek nem (a) kontinens elsüllyedésével, hanem a vulkánok kiemelkedésével keletkeztek néhány évmillióval ezelőtt.
A vulkáni tevékenység azótai is folytatódik, és folyamatosan formálja a felszínt.
Az Atlantisz létezése és holléte pedig még máig sem tisztázott dolog, - régészeti és geológiai szempontból egyaránt - úgy hogy egyenlőre hagyjuk meg a legendákkal foglalkozó topikok témájának:)
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudomány és megélhetési tudomány

5D771FDBE66850DCF50667C87E79E.jpg



A megélhetési tudomány nem csupán etikai probléma, hanem a tudomány integritását és alapvető céljait megkérdőjelező folyamatok kiinduló feltétele, ezért kell róla beszélnünk.

A régi korokban, amíg a tudomány még nem intézményesült, tudománnyal azok foglalkoztak, akik anyagilag függetlenek voltak, vagy találtak megfelelő mecénásokat. A tudomány nem volt független, de a klasszikus tudomány alapértékei közé tartozott a tudományos igazság érdekektől való függetlenítése, az eredmények közkincsként való kezelése. A klasszikus tudomány ideáltipikus hősei az önfeláldozó, a tudományért élő kutatók, mint a Curie házaspár, Kőrösi Csoma, az önmagát Helicobacter pylorival megfertőző Barry Marshall.

Persze a tudományban mindig fontos volt a hírnév és a dicsőség, a társadalom és a tudósközösség elismerése. A személyes sikervágy és hiúság vezetett a XIX. században és a XX. század első felében tudományos csalásokhoz. Kevéssé ismert, hogy Sigmund Freud pályáját végigkísérte az adathamisítás és tudatos megtévesztés. Ismertebb csalás volt Sir Cyril Burt-é, aki az intelligencia öröklékenységét bizonyítandó, ikervizsgálatokat, sőt munkatársakat talált ki, és Charles Dawsont is vagy ötven évig, vagyis a piltdowni lelet lelepleződéséig, glória övezte az evolúció „hiányzó láncszemének” megtalálásáért. Sok ilyen csalásra derül fény nap mint nap, az ilyen csalások azonban mindig egyediek és elszigeteltek maradnak, alapjaiban nem rendítik meg a tudomány egészét, mert elszigeteltek.


A finanszírozási rendszer hatása az akadémikus tudományra

Tudomásul kell vennünk azonban, hogy ma a tudomány foglalkozás és megélhetés, vagyis kialakult a megélhetési tudomány. A megélhetési tudomány persze önmagában nem tűnik nagy veszélynek, inkább csak a minőség rovására megy. Ám ha a kutatónak az állása, a fizetése, életének szubjektív sikeressége elnyert pályázatainak számától és összegétől, cikkeinek számától, idézettségétől, impakt faktorától függ, akkor millió és millió kutató juthat egy nap arra a következtetésre, hogy megéri csalni, hisz a lebukás veszélye minimális, és a szankciók nevetségesek. Itt tehát már nem egyszerűen a becsvágy idézi elő a veszélyt, hanem a kenyérharc. A tudományos értékek könnyen devalválódnak, ha létkérdésekkel kerülnek összeütközésbe.

Martinson és mtsi. (2005) kb. 3500 kutatón végzett vizsgálata szerint a kutatók harmada követ el bevallottan olyan tudatos csalást, amely a tudomány szabályai szerint megengedhetetlen. Ilyenek a plagizálások, adathamisítások, ellentmondó adatok elhallgatása, stb. Az arány valószínűleg a bevallottnál rosszabb. A szerzők 2006-os tanulmányukban kimutatták, hogy a csalások akkor a legvalószínűbbek, ha a kutató úgy véli, kutatói mivoltában igazságtalanságok érik, s ez jogosítja fel, arra, hogy vélt hátrányait csalással korrigálja. Elég tehát, ha valaki többre érdemesnek tartja magát, vagy a másik sikerét érzi méltánytalannak. A csalás nagy jutalmat jelent csekély kockázattal, írja Fenning (2004), és igazából az a meglepő- folytatja-, hogy mégis sokan lemondanak le az olcsó siker lehetőségéről. Az eredmények és a siker utáni hajsza eredményez aztán olyan eseteket, mint Jon Sudb&oslash; története (Marris, 2006), aki nem létező adatbázis elemzése alapján következtetet arra, hogy egy gyulladáscsökkentő szer véd a szájrák ellen. A történet hasonló Woo Suk Hwang-éhoz, ahol meg nem létező klónról számolt be (Nature ed., 2006). Eric Poehlamn 10 éves csalássorozatával több millió dollárnyi kutatási támogatást gyűjtött be (ORI, 2005).

Ám az ilyen csalások, ha mégoly kiterjedtek is, inkább csak a tudomány szennyezettségének tekinthetők, s a tudomány fő sodrát nem veszélyeztetik. Sok tudományág eleve annyira röghöz kötött és egzakt, hogy a csalások igen gyorsan lelepleződnek.

A megélhetési tudomány kialakulása, vagyis a tudományt foglalkozásként űzök milliók potenciális veszélyessége azonban az ipari tudomány megjelenésével vált kézzelfoghatóvá. Egy szabad világban, amikor mindenkinek szabadságában állna etikusan élni, az ember mindig az anyagi egzisztenciáján keresztül csábítható a legjobban.


Az ipari tudomány megjelenése az orvostudományban

Az elmúlt 30 évben drámai változások zajlottak le a kutatásfinanszírozásban, a magántőke egyre inkább átveszi az orvostudományi és farmakológiai kutatás irányítását.
Így mára a klasszikus tudományt felváltja egy profitorientált, irányított kutatás, amelyben a kutatási eredmények nem nyilvánosak, a kutató nem rendelkezik a megszerzett tudás felett, mert az a megrendelő tulajdona.
Ő fizetett érte, tehát az övé.

A tudás többé nem egyetemes.
A megrendelő dönt afelett, hogy létezik-e egy tudományos tény, vagy sem, alkalmazza-e vagy sem, legyen az bármenyire közérdekű is.
A tudományos kutatást egyedül a profit logikájának rendelik alá, nem az emberiség érdekeinek.

Ha választani kell, a profit érdeke szerint döntenek.
Ha a megrendelőnek nem áll érdekében, a kutatási eredményt eltitkolja, meghamisítja, ill. eleve hamisított eredményeket rendel meg bérelt kutatóitól.

Röviden, a tudomány tulajdonná és olykor a legfőbb profittényezővé válik.
A kutatást finanszírozó cégek szinte 100%-ban megtiltják, hogy a kutatók a nyersadatokhoz hozzáférjenek, hogy engedély nélkül publikálhassanak, és kikötik a cég cenzúrázási jogát (Greider, 2003).


<TABLE border=1 cellSpacing=0 borderColor=#000000 cellPadding=3><TBODY><TR><TD vAlign=top width=283>
Klasszikus tudomány
</TD><TD vAlign=top width=300>
Ipari (tulajdonosi) tudomány
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width=283>Közösségi: a tudományos nyilvános tudás köztudás
</TD><TD vAlign=top width=300>Egyéni, a tulajdonos rendelkezik vele
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width=283>Egyetemes: a tudományos fejlemények objektívek és személytelenek.
</TD><TD vAlign=top width=300>Partikuláris, helyi, bizalmas
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width=283>Érdekmentesség: A tudományos tények függetlenek az érdekektől
</TD><TD vAlign=top width=300>Csak az érdekek határozzák meg a tudományos tényeket
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width=283>Kétkedés: a tudományos állításokat nyílt vizsgálatnak kell alávetni, amely nyilvános igazolási folyamatban zajlik.
</TD><TD vAlign=top width=300>A vitát elfojtják, a kétkedés káros, megkövetelt a lojalitás és a kételymentesség
</TD></TR></TBODY></TABLE>

(Bánfalvi, 2006)

Az ipari tudomány bizonyos vonásaiban kísértetiesen hasonlít a totális diktatúrák tudományára, ahol megszűnik a tudományos igazság, s helyébe a diktatúra ideológiája által diktált tételek kerülnek.
Az ipari tudomány a tudomány hagyományos fórumait (szaklapok, konferenciák) marketing eszköznek tekinti, és azzá is alakítja.
A tudományos információ árureklámmá alakul.
A tudományos vitát felváltja a negligálás, vagy a lejáratás, s ha kétely merül fel, még intenzívebb propagandával nyomja el azt.
A tudományos propaganda tudományosnak álcázott cikkek, tanulmányok, vizsgálatok formájában ölt testet.

A szakfolyóiratokban megjelenő publikációk kb. 10-16%-a nem a feltüntetett szerzők munkája, hanem reklámcégek által írott cikk, kutatási beszámoló, review (Flanagin és mtsi., 1998).
Ez alulról közelítő becslés.
A Zoloft kapcsán derült fény arra, hogy a 1998-2000 közt publikált 100 cikk felét reklámcég írta, s e cikkeket hatszor gyakrabban idézték, mint a valódi szerzők által írottakat (Healy és Cattell, 2003).

Healy úgy becsüli, hogy a terápiás javaslatokat is megfogalmazó cikkek felét szellemírókkal íratják (Healy, 2004).
A gabapentin off-label forgalmát nyolc év alatt 30-szorosra lehetett felfuttatni szellemírásokkal, melyek nem létező pozitív hatásokról szóltak.
A cég a forgalomnövelés érdekében 300 000 dollárért íratott egy epilepsziakönyvet (Elliott, 2004).
A Fen-Phen fogyasztó szer felfuttatására a Wyeth 10 darab, egyenként 20 000 dollárba kerülő cikket íratott az Excerpta Medica reklámcéggel, amely az Elsevier kiadó lapjaiban kívánta megjelentetni a hamisítványokat, mivel az Excerpta két szaklapot is menedzselt a kiadónál.
A publikálásra csak azért nem került sor, mert időközben a 45 000 ismertté vált szívbillentyű betegséget és a több ezerre becsült halálesetet okozó szert betiltották (Elliott, 2004).

A szellemírásokkal foglalkozó cégek 2006-ban kb. 500 millió dolláros piacot jelentenek.
Egy cikk tarifája kb. 10 000 dollár.

Az antidepresszánsok kapcsán nagy irodalma van annak, hogy ezek a szerek hatástalanok (Szendi, 2005). Az ipari tudomány ezt nem cáfolja, nem vitatja, hanem dömpingszerűen gyártja a tudományosan értéktelen vizsgálatokat, amelyeket aztán reviewkban lehet összefoglalni, könyvekben lehet idézni.

A csalások rendszerszintűvé válnak

A csalások rendszerszintűvé és szisztematikussá váltak.
Jól tudjuk, hogy a tőke, érdekei képviseletéért beépül a társadalmi döntéshozás minden szintjébe.
Egy-egy napvilágra került eset elemzése jól megvilágítja ezt.
Vegyük pl. a Björk-Shiley mesterséges szívbillentyű esetét.
A bevezetés előtt végzett klinikai próbákban katasztrófálisnak bizonyult a protézis, az FDA mégis engedélyezte.
Amikor a forgalom során igen hamar halálesetek történtek, a protézist nem vonták vissza.
Az FDA engedélyezte, hogy forgalomban lévő szerkezeten módosításokat hajtsanak végre, miközben nem tudták, mi volt a halálesetek oka.
A sok évtized alatt igen sok emberbe került beültetésre, és most több klinika úgy döntött, jobb kicserélni egy másik típusra, megelőzve vele a beteg halálát.
A billentyűcserébe magába is sokan belehalhatnak (Blackstone, 2005). A billentyű protézis a mai napig forgalomban van.

A Fen-Phen (Pondimin és Redux) fogyasztótablettát 1996-ban törzskönyvezték, annak ellenére, hogy szedése az életveszélyes elsődleges tüdő hipertenzió kockázatával járt. 1997-ben a szert visszavonták, addigra 7 millió amerikai szedte, és 45 000 bizonyított esetben mutatták ki a szívbillentyű működészavarát.
A valóságban ez a szám nagyságrenddel nagyobb, mert a szert szedők 30%-nál, vagyis kb. 2 millió embernél léptek fel billentyűműködési zavarok. A szer szedése következtében bekövetkezett halálesetek számát több ezerre becsülik. A Fen-Phen ügyben a legelképesztőbb az, hogy a szer klinikai próbáiban a placebóhoz képest a szer szedésével mindössze 3%-kal nagyobb súlycsökkenést lehetett elérni (Elliott, 2004).

A leghátborzongatóbb azonban a Vioxx ügy:

1999-ben vezették be óriási csinnadrattával, 2004-ben visszavonták a piacról, Amerika történetének legnagyobb gyógyszerbiztonsági katasztrófája minősítést kapta. 155 000 ember kapott infarktust vagy sztrókot a fájdalomcsillapító szedésétől, és 50 000 meg is haltak ebbe. A gyártó cég már a piaci bevezetés előtt tisztában volt azzal, hogy a szer ötszörösére fokozza az infarktuskockázatot (Szendi, 2005). A cég most azon dolgozik, hogy ismét visszatérhessen vele a piacra.

Az ilyen esetek kirívó példáknak tűnnek, holott gyakoriak, a rendszer működéséből fakadóak, és azt illusztrálják, hogy egyedül a profit szempontja dönti el egy termék sorsát, nem a hasznossága és biztonsága.
A cél: minél előbb a piacra lépni, s mire kiderül, hogy a termék értéktelen, vagy veszélyes, már busásan megtérült a befektetés.


Ioannidis (2005a) kimutatta, hogy 1990 és 2003 közt publikált, 1000-nél többször idézett orvostudományi kutatásból 16%-ot megcáfoltak, 16%-ot túlzónak találtak, és 24%-ot nem vizsgáltak utána. Mindössze a vizsgálatok 44%-át voltak képesek megismételni.
Önmagában azonban azt gondolhatjuk, mindez szigorúbb ellenőrzéssel kivédhető a jövőben. Azonban felmerül a kérdés, ki ellenőrizzen, kinek a nevében, milyen tudományos tényekre alapozva indokolhatja meg döntését.

Ha azt nevezzük tudományos ténynek, amit egy kutatás feltárt és bizonyított, akkor bajban vagyunk, ha nem dönthető el, mi a hamisított vizsgálat és mi a valóságos.

Az ipari tudomány kitermelt egy hatalmas méretű, rendkívül cinikus kutató réteget, amely már régen nem törődik a tudomány klasszikus értékeivel, személyes érvényesülésük érdekében csupán a megrendelő érdekeit tartják szem előtt.

Az elmúlt húsz évben kb. húsz gyógyszert kellett visszavonni a piacról, mert halálos mellékhatásokra derült fény.
Az esetek többségében a cég kutatói vagy már piacra bocsátás előtt, vagy a piaci jelenlét alatt tudatában voltak a halálos veszélyeknek, és mindannyiszor az utolsó utáni pillanatig vitatták a visszavonás jogosságát.
Ehhez asszisztál a gyógyszer-engedélyezési szisztéma. Az USA-ban pl. az FDA költségvetésének felét a gyógyszeripar állja, és a meghatározó döntéseket hozó bizottságokban 80%-ban olyan kutatók ülnek, akik a gyógyszeriparban anyagilag elkötelezettek. A kritikára a kormányzati szóvivők válasza: aki valamirevaló kutató, azt a gyógyszeripar már alkalmazta.

Mikor David Graham, az FDA gyógyszerbiztonsági osztályának vezetője a Vioxx kapcsán a szenátusi meghallgatáson elmondta, hogy maga az FDA gátolja a veszélyes gyógyszerek visszavonását, és megnevezett több gyógyszert, amelyeknek a visszavonása indokolt volna, leváltották.

John P.A. Ioannidis (2005b) elemzése szerint a biomedikális területen közölt kutatási eredmények döntő többsége téves.
Az ipari tudomány garmadával hoz létre olyan vizsgálatokat, amelyek nem felelnek meg a tudományosság kritériumának, s melyeknek egyedüli célja a propaganda, annak a látszatnak a keltése, hogy sok vizsgálat támaszt alá egy állítást.

Pl. az antidepresszánsok öngyilkosságot fokozó hatását igen sok elemzés bizonyítja.
Az FDA előírta a fekete keretes figyelmeztetést minden antidepresszáns betegtájékoztatóján. Válaszként megindult az FDA „black box” rendeletének aláásása: az ipari tudomány rendre gyártja azokat a vizsgálatokat, melyekben azt bizonyítja, hogy ahol nő az SSRI fogyasztás ott csökken a szuicid ráta (Szendi, 2006). Mindenki pontosan tudja, hogy két folyamat korrelációja semmit nem mond az ok-okozati kapcsolatról.

A tanulmányok a tudományosság minimális kritériumait sem merítik ki, ezeket mégis közlik, és a média tálalásában végül arra az állításra egyszerűsödik, hogy az antidepresszánsok védenek az öngyilkossággal szemben.

Több vizsgálat igazolta viszont, hogy ha az SSRI-t szedőket vizsgálják személyre lebontva, 5-15-szörös szuicid kockázat mutatható ki ( Juurlink és mtsi., 2006;Olfson és mtsi., 2006 )

Ezeknek a hamisításoknak a közös jellemzője azonban, hogy tudjuk, hogy csalások.

Létezik egy viszonylag objektív tudomány, amelynek fényében az ipari tudomány hamisított tényei hamisnak mutatkoznak, elvileg leleplezhetők. Ugyanakkor az is látható, hogy a csalás többé nem kivétel, hanem rendszerszintűvé vált, olyan dömpinggel állunk szemben, amit képtelenség kontrol alatt tartani.
Amikor a csalás paradigma szintűvé válik, már nem lehet leleplezni

De van egy másik, sokkal nagyobb veszély, amikor a tudományos csalás paradigmává emelkedik.

Az ipari tudomány klasszikus, érdekmentes tudománynak álcázza magát, anyagi függésbe hozza és manipulálja az akadémiai tudományt, amelynek képviselői az ipari tudomány eredményeit tiszta orvostudományi elméletként fogalmazzák meg.
Az új paradigmák részeivé válnak a tudománynak, meghatározzák adott területen a kutatás irányát, alapjává válik a gyógyításnak, oktatják őket, népegészségügyi döntések, kezelési ajánlások születnek belőlük. Intenzív kutatások indulnak be a paradigma további alátámasztására, és éppen az elmélet paradigmatikus jellege miatt a kutatási eredményekben szelekció kezdődik: „jó” kutatás lesz az, amely igazolja az elméletet, és a cáfoló vizsgálatokat „sikertelen”-nek minősítik.

A véletlenül felfedezett antidepresszánsok és az antipszichotikumok története jól illusztrálja azt, hogyan határozta meg egy hatásosnak vélt gyógyszer karrierje az emberképünket, a betegségelméletet, vagy akár az agykutatás eredményeit.

Mivel az első triciklikus szereket a korai primitív klinikai próbákban hatásosnak találták, elméleteket alkottak, mi lehet a hatás titka.
A versengő elméletek közül a máig nem igazolt szerotonin elmélet került ki győztesen, a schizofréniában pedig az ugyancsak gyenge lábakon álló dopamin elmélet.
A feltételezett hatást magyarázó elméletek alapján kifejlesztettek egy új gyógyszercsaládot, az SSRI-okat, amelyek, mint később kiderült, nem egészen úgy működnek, ahogy azt tervezték. Rengeteg hatásvizsgálat történt, a szereket törzskönyvezték, százmilliárdos piacot teremtettek, s a biológiai pszichiátria tényként kezeli, hogy a depresszióban a szerotonerg rendszer zavara áll, és az antidepresszáns kezelés ezt helyreállítja (Szendi, 2005).

Azonban szerotonerg zavart igen kevés depressziósban lehet kimutatni (van Praag és mtsi., 2004), a klinikai vizsgálatok fele kudarccal végződik (Szendi, 2005), ami tudományos értelemben cáfolja, hogy az SSRI-ok hatásosak volnának.
Mivel azonban paradigmává vált, hogy a depresszió a szerotonerg rendszer zavara, és ezt SSRI-okkal lehet kezelni, minden ennek ellentmondó adat olyan sorsra jut, mint az anyagmegmaradás törvényét cáfoló jelenség jutna. Hit alapon elutasítják, ez a paradigmák igazi ereje.
Valójában nem tudjuk egzakt, biológiai mérésekkel definiálni, ki depressziós és ki nem az, tehát igazából teljes bizonytalanság áll fent a tekintetben, kik is azok, akiken a gyógyszereket kipróbálják, kiknek az agyát vizsgálják PET-el, vagy MRI-vel, és kikre érvényes az, amit megállapítanak (Bentall, 2004). Ha a vizsgálat tárgyát sem lehet definiálni, nincs tudományos vizsgálat.
A kraepelini pszichiátriai nosologiai rendszer a valóságban nem működik (Bentall, 2004), valójában már csak az tartja életben, hogy a biológiai pszichiátria a gyógyszerhatással próbálja definiálnia a betegségeket.

Az antipszichotikumok, az antidepresszánsok és a szorongáscsökkentők dichotóm mentáliszavar osztályokra osztják le az embereket, holott számos vizsgálat igazolta, hogy ez a dichotóm felosztás nem igaz (Bentall, 2004).
A depresszió, a bipoláris betegség, a szorongásos zavarok zanzásított piaci célcsoportok, nem pedig tudományos kategóriák.

A modern ipari tudomány paradigmateremtő tevékenységének a lényege, hogy egy nagy profitot hozó, később tévesnek bizonyult elméletet tovább támogat, egyre komplexebbé építi ki, s az újabb és újabb, az elmélet alátámasztására szolgáló kutatások eredményei egyre áthatolhatatlanabb szövetét alkotják a hamis paradigmának.

2004-ben független kormányzati bizottság javasolta, hogy az egészségesnek tekintett 130 mg/dl koleszterinszintet csökkentsék 100 mg/dl-re.
Ez további hétmillió amerikait minősített magas koleszterinszintűvé (Szendi, 2005).
Hamarosan kiderült, hogy a 9 tagú bizottság 8 tagja koleszterincsökkentőt gyártó cég által támogatott kutató.
Most 2006-ban jelent meg egy review (Hayward és mtsi., 2006), amely áttekintve a vonatkozó szakirodalmat, semmilyen tudományos bizonyítékot nem talált arra, hogy ez a csökkentés tudományosan megalapozott volna.

A gyógyszeripar nemcsak gyógyszereket, hanem betegségelméleteket és betegségeket is gyárt.

A gyógyszeripar tudománytorzító hatása mélyen behatol az orvostudománnyal érintkező egyéb tudományokba is. A hamis paradigmák számos további kutatást generálnak, melyek tovább hitelesítik a kiinduló tévedéseket.
Az ipari tudomány már nemcsak tudományhamisításra képes, de átalakítja magát a tudományosság fogalmát, magát a tudományt is. Amikor az ipari tudomány érdekeinek megfelelően maga a tudományos paradigma alakul át, akkor a hamisítás emelkedik törvénnyé, és ettől kezdve a hamisítást igazoló kutatások kapnak támogatást, s hamarosan kialakul a hamisítások szinte kikezdhetetlen és megcáfolhatatlan szövevénye.


Szendi Gábor:
Megélhetési tudomány?


.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Ismételni szeretném: az Atlantisz kérdése nem söpörhető le. Továbbá ezzel kapcsolatban más a véleményem, mint Zsuzsannáé. Talán lehetséges ilyesmi...Ezenkívűl megfogalmaztam már többször a véleményemet és IDE le is írtam.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Ismételni szeretném: az Atlantisz kérdése nem söpörhető le. Továbbá ezzel kapcsolatban más a véleményem, mint Zsuzsannáé. Talán lehetséges ilyesmi...Ezenkívűl megfogalmaztam már többször a véleményemet és IDE le is írtam.


*****

Szintén ismétlem - függetlenül attól, hogy mit hiszek és mit nem, vagy kinek mi a véleménye: EZ NEM AZ A TOPIK, AHOL EZT MEGBESZÉLHETED !

Az Atlantisz létére egyenlőre még nem találtak cáfolhatatlan bizonyítékot.
Az is elképzelhető, hogy csak egy átmeneti időre készített mesterséges sziget volt, vagy netán egy idegen űrbázis.:-?
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
At Atlatisz léte tény. Az Atlantisz nagy szigete tudományosan is értékelhető, a szokásos szempontok szerint..Külön értékelhető a sziget helyének szándékos elfedése.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Varjú IQ

Mind több kutatás bizonyítja, hogy a madarak intelligensebbek, mint a főemlősök.
Egy kutatásból kiderült, a varjak képesek összetett logikai feladványok megoldására.

Nem először derül ki, hogy az ember korántsem teljesen egyedülálló mentális képességeivel az állatvilágban.

Most a varjakról derült ki, hogy igen komplex logikai sorokat képesek követni annak érdekében, hogy megszerezzék táplálékukat.
Mindeközben úgy használnak eszközöket, ahogyan még az emberszabású majmok sem képesek – számol be a legújabb kutatásokról a Guardian.




<IFRAME height=315 src="http://www.youtube.com/embed/cpgCQj-sgqk?rel=0" frameBorder=0 width=560 allowfullscreen></IFRAME>​



Az emberben hagyományosan az az előítélet él a madarakkal szemben, hogy rettenetesen buták.
Ennek az előítéletnek két forrása van: a megfigyelések és a tudományos eredmények.
Tehát a hiedelmek egyrészt megfigyeléseken alapulnak, és ennek a lenyomata a nyelvben is megvan, például a tyúkagyú kifejezésben.
Ha valakire azt mondjuk, tyúkagyú, nem nagyon tudnánk tovább kisebbíteni a szellemi képességeit.
A madarak ostobaságával kapcsolatos előítéletek onnan származnak, hogy az emberek leggyakrabban a házi szárnyasok viselkedését figyelik meg.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek a madarak évszázadok óta háziasítva élnek, apró ketrecekben, ahol még csak mozogni sem tudnak, és az élelmüket készen kapják. Intelligenciájuk tehát nem hasonlítható vadon élő társaikéhoz. Másrészt a tudomány is megerősítette a madarak csekély szellemi képességeiről szóló elképzelést, ugyanis köztudott, hogy agyuk felépítése különbözik a főemlősökétől.

Az azonban, hogy más az agyuk, még nem jelenti azt, hogy kevésbé lennének intelligensek.
Egyszerűen másképp használják az emberétől eltérő szerkezetű szürkeállományukat.
A mostani kíséreletekből kiderült az is, sokszor hatékonyabban használják, mint az ember legközelebbi rokonai.
Kísérletek igazolják, hogy bizonyos varjúfajok konkrét célok (pl. az élelem megszerzése) érdekében olyan bonyolult gondolkodásra képesek, amilyet még az emberszabású majmoknál sem tapasztalunk.
Az alábbi videón látható, hogy a kísérletben szereplő varjú képes megszerezni egy eszközt, hogy annak segítségével elérje azt az eszközt, amivel elérheti táplálékát.




<IFRAME height=315 src="http://www.youtube.com/embed/ofjo26O0z_o?rel=0" frameBorder=0 width=420 allowfullscreen></IFRAME>​



Ehhez a bonyolult cselekvéssorozathoz az kell, hogy a varjú előre tudjon gondolkodni, és képes legyen látni az adott cselekvés következményeit, és annak újabb következményeit.
Ez olyanfajta gondolkodást igényel, amiről azt hinnénk, csak az ember privilégiuma.
Most kiderült, örülhetünk, hogy beszélni nem tudnak, mert ha ugyanezt a képességüket egy vita során használnák, még az is meglehet, hogy alulmaradnánk velük szemben.


guardian.co.uk/science
-nyest.hu/hirek
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
A WEB ujjlenyomata az agyban

computer-brain.jpeg



Az internetfüggőség hasonló agyi elváltozásokat okoz, mint az alkohol- vagy és a drogfüggőség – írja a BBC News.​

A Hao Lei által, a Kínai Tudományos Akadémián vezetett kutatás keretén belül 14 és 21 év közötti fiatalokon végeztek el agyi képalkotó vizsgálatokat.
A kutatásban részt vevő 35 fiatal agyi állapotát vizsgálva kiderült, hogy az internetfüggőség klinikai rendellenesség, amelynek legfőbb jellemzője a kontroll nélküli internethasználat.


p001_1_00.jpg
x
_57832478_p3320456-white_matter_fibres,_dti_scans-spl.jpg



Az úgynevezett internetfüggőségi zavar (IAD) meglétét 17 esetben állapították meg, akik igennel válaszoltak arra a kérdésre is, amely azt firtatta, hogy többször próbáltak-e leszokni e szenvedélyről.
Mindemellett az MRI-vizsgálatok elváltozásokat is mutattak az agyi fehérjeállományban.
A kutatás vezetője szerint ez a rendellenesség hatással van az érintettek koncentrációjára, az emlékezetére, sőt a megfelelő viselkedésre való képességükre is.

A kínai tudósok által írt tanulmány a PLoS ONE című lapban jelent meg.



Forrás:
radiologia.blog,
Bágyi Péter , radiológus főorvos.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Zöld teából készít bort egy francia kutató

20110831111823_frederic_pottecher_te_jo_eg_ez_bor_lett.jpg



Frédéric Pottecher egy új étrend-kiegészítőt próbált kifejleszteni zöld teából a New Orleans közelében lévő laboratóriumában. Amikor a zöld tea fermentálódni, erjedni kezdett, a kutatónak támadt egy ötlete: bort fog készíteni a teából.
" A tea a borhoz nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik ," mondta Pottecher.
"Tartalmaz tanninokat és polifenolokat, és ha valaki cukrot és élesztőt tesz hozzá, a fermentáció megindul".


xxxx
cache_2412075284.png


A 48 éves vállalkozó, aki már húsz év óta különböző táplálék-kiegészítők fejlesztésével foglalkozik, öt különböző fajta a "teabort" állított elő.
Alapként egy Kínából származó zöld teafajta szolgál, amelyet biológiai módszerekkel termelnek, az ízeket pedig más növények, például a sáfrány, a hibiszkusz és áfonya keveréke adja.



xxxxxxxxx
tea(210x140).png



A teának és a bornak egyaránt mély kulturális gyökerei vannak. Egyik is, másik is nagy ókori civilizáció kedvenc itala volt: a tea Kínáé, a bor a judeo-keresztény mediterráneumé.
Háromezer év alatt szertartások szövevényes hálózata alakult ki mindkettő körül.
Európában a bor vallási jelentőségre tett szert, amikor bekerült a keresztény liturgiába.
A japán teaszertartás a maga szabályozott gesztus-rendszerével egyszerre esztétikai és vallási jelenség (a borfogyasztáshoz hasonlóan).
A tea Ázsiában fizetési eszközként is szolgált, a szőlő és a bor pedig számos európai régió számára a jólét alapjává vált. (Burgundia, Bordeaux, Champagne, Porto, Jerez).


A vilagtudomany.hu nyomán
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A szőlötermesztést ie. 5000 körűl (és nem később) a sumérok kezdték el, Mezopotámia legdélibb részén (Úr, Uruk) de úgylátszik a világot eddig másról informálták. Szokásoknak megfelelően. Mert aki ilyesmiben tájékoztat, fel sem tételezi, hogy másként is lehetett mintahogy kijelenti..Ez az információinak mélységétől is függ persze.
Talán a magyar borkultúrát is meglehetne említeni...volt/van ilyen csodabogár is.
Buda fejedelem első felesége -Suhan- hozta a vesszőket ide, jó nagy távolságból. Ekkor nagyon nagy érték volt még egy ültetvény, melyre külön vigyáztak.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Holdi ásványt találtak Nyugat-Ausztráliában

xxxxxxxxx
AS17-145-22157.jpg



Az utolsó olyan ásványtípust is megtalálták Ausztráliában, melyről az évtizedekkel ezelőtti holdséták eredményeként begyűjtött kőzetminták tanulmányozása alapján azt gondolták, hogy kizárólag csak a kísérőnkön fordul elő.

A tranquillityit ásványt - amely nevét az Apollo 11 holdkompjának 1969. július 20-i landolási helyéről, a Nyugalom tengeréről (Mare Tranquillitatis, Sea of Tranquillity) kapta - Birger Rasmussen (Curtin University) azonosította, miközben egy földi szikla vékony, csiszolt metszetét vizsgálta pásztázó elektronmikroszkóppal.



1802531teb87tm71qdvqhf.jpg




Az Apollo 11 által a Földre hozott mintákat tanulmányozva az 1970-es évek elején a kutatók három olyan ásványi anyagot azonosítottak, amelyekről a vizsgálatok alapján úgy gondolták, hogy azok kizárólag a Holdon fordulnak elő.

Ezeket az armalcolit (Armstrong, Aldrin, Collins), a pyroxferroit és a tranquillityit névvel látták el.

Az első kettőt később azonosították a Földön is, most pedig a University of Western Australia és a Curtin University kutatói Janet Muhling, illetve Alexandra Suvorova vezetésével első alkalommal a harmadik nyomát is megtalálták Nyugat-Ausztrália Pilbara területén.


240px-Armalcolite_-_Wat_Lu_Mine,_Mogok,_Myanmar.jpg

armalcolit


VIEWmax.php

pyroxferroit


A kutatók a vizsgált mintát egy elektronmikroszkópban elektronnyalábbal sugározták be, majd az ennek hatására kibocsátott röntgensugárzás spektrumának elemzésével állapították meg az összetételét.
Kimutatták, hogy a földi ásvány ugyanazon elemekből épül fel, mint a holdi tranquillityit.
Az elektrondiffrakciós mintázat azt is megmutatta, hogy a két anyag kristályszerkezete is megegyezik.

A kutatók úgy vélik, hogy ritkasága, illetve a változékonysága miatt a tranquillityit az utolsó, Földön is azonosított holdi ásvány. Mivel a Holdon gyakorlatilag nincs víz, ezért kísérőnket ősi kőzetek jellemzik.
A földi magmában azonban már kis mennyiségű víz is az ásványok átalakulását okozhatja, ezáltal pedig jóval nehezebb azonosítani őket.




rio-tinto-mine-in-pilbara.jpg


Pilbara


Mind a holdi, mind a földi tranquillityit ideális ásványi anyag a beágyazó kőzete korának radiometriai módszerrel történő megállapításához.
A Pilbara terület szikláiról, melyekben a tranquillityit jelenlétét kimutatták, régebben azt gondolták, hogy mintegy 820 millió évesek, Rasmussen és kollégáinak a John de Laeter Centre for Isotope Research laboratóriumban elvégzett mérései szerint azonban ennél idősebbek, koruk körülbelül 1,04 milliárd év lehet.

Az eredményeket részletező szakcikk a Geology c. folyóiratban jelent meg.



Forrás:
Australian Geographic
hirek.csillagaszat.hu
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Így tehát égi kisérőnk származhatott földi közetekből, vagy mindketten keletkezhettek úgy, hogy kőzeteik egyrésze azonos. Földi kísérőnkkel tehát rokoni a kapcsolatunk. Márcsak a részletek hiányosak..
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Űrtechnológia földi alkalmazása-felfújható antennák

Az űrtevékenység megbízható és hatékony távközlési módszereket igényel.
Az űrben kipróbált technológiák egy idő után más, földi alkalmazásokban is felbukkannak.
Ilyenek a felfújható antennák is.



echo-1__1.jpg

Echo-1


A NASA 1960-ban bocsátotta fel az első, igaz még kezdetleges felfújható űreszközt: ekkor indult az Echo műholdsorozat.
A kis tömeg és kis kezdeti térfogat, a könnyű kinyitás a Föld körüli pályán, a viszonylagos olcsóság mind a felfújható szerkezetek űrbeli alkalmazása mellett szóló érvek.
Az Echo-1 is „összecsomagolva” indult, majd már a pályáján keringve fúvódott fel a kb. 10 mikrométer vastagságú, vékony alumíniumréteggel bevont gömbfelület.​


Az Echo műholdak közül a legelsőnek a startja nem sikerült (1960. május 13.).
Az az űreszköz, amit ma Echo-1 néven tartunk számon, ugyanabban az évben, augusztus 12-én állt alacsony Föld körüli pályára.

Az 1964. január 25-én indult Echo-2 fejlettebb technológiával, és még nagyobb gömbbel repült.


q_a361d79d.jpg

Echo-2



A kísérlet fő célja a passzív űrbeli távközlés kipróbálása volt.
A Föld egy pontjáról a tükröző felületre érkező rádióhullámok más irányba verődtek vissza, vagyis maga az űreszköz aktívan nem sugározta a jeleket.
A gyakorlatban a műholdaknak több hasznát vették más kutatási területeken, mivel a nagy méretük és a napfényt is tükröző felületük miatt igen fényesek voltak, így geodéziai célú optikai megfigyelésekre voltak alkalmasak.
Másrészt a nagy keresztmetszet/tömeg arány miatt ideálisnak bizonyultak a nem gravitációs eredetű pályamódosító hatások, például a felsőlégköri fékeződés vizsgálatára.

Ahogy az elkövetkező években egyre nagyobb teljesítményű hordozórakétákat állítottak szolgálatba, úgy fordult el az érdeklődés a „tömegtakarékos” megoldástól.
Később, az 1980-as és 90-es évektől kezdve a költségcsökkentés lehetősége újra érdekessé tette a felfújható antennák technológiáját.



xxxxxxxx
Endeavour-on-launch-Pad-39A-400x329.jpg




Az Endeavour űrrepülőgép STS-77 jelű repülése során 1996-ban például a Spartan-207 műholddal egy kb. 14 m-es átmérőjű, paraboloid felületű kísérleti antennát fújtak fel.



spartan-207__1.jpg


1997-ben a NASA technológia-átadási programja keretében egy kaliforniai cég megkezdte az eljárás földi alkalmazásainak kifejlesztését.
Ebből először olyan, poliimid alapanyagú felfújható naptükrök lettek, amelyeket sikerrel alkalmaztak energiatermelésre. Hamarosan kiderült, hogy az alaptechnológia ugyanúgy alkalmazható lenne nagyméretű földi kommunikációs antennák előállítására is.
A működési elv ugyanaz: amíg a naptükör a Nap sugarait gyűjti össze, addig a távközlésre használt antennafelületek a rádiósugárzást fókuszálják.
Ez utóbbiakat természetesen nem a Napra, hanem egy megfelelő távközlési mesterséges holdra kell irányítani.

A 2004-ben alapított GATR Technologies vállalat (Huntsville, Alabama) vitte tovább a gyorsan telepíthető, felfújható földi műholdas adó- és vevőállomás fejlesztését, részben az eljárás iránt érdeklődést mutató amerikai védelmi minisztériumtól elnyert támogatás segítségével.
A bevizsgálásokat követően műszeregyüttes 2008-ban szerezte meg a működtetéséhez szükséges hatósági engedélyeket.


9891f87bbbeac4f83fb5bcdb301cf97c.jpeg


A teljes műholdas távközlési földi állomást mindössze 45 perc alatt működésbe lehet hozni, leszerelése pedig csupán 15 percet vesz igénybe.
A reflektáló felület a gömb belsejében kapott helyet. Leeresztéskor a rugalmas anyag egy hálózsákhoz hasonló módon hajtogathavató össze.​


100920-F-0000B-003.jpg


Külön táskában helyezhetők el az elektronikus berendezések. Mindkét táska alig 40 kg-ot nyom, vagyis akár egy repülőgépre is feladhatók poggyászként.​



InflatableAntenna1.jpg


Az utóbbi években számos innovációs díjat besöprő felfújható műholdas kommunikációs állomásból eddig hatvanat adtak el, s a megrendelések száma egyre nő.
A mindössze 20 alkalmazottal dolgozó cég szerepel az USA 500 leggyorsabban növekvő vállalkozásának listáján.

Az állomás segítségével a felhasználó ki tudja aknázni a műholdas távközlési szolgáltatások adta lehetőségeket, például internetes adatátvitelt, videokonferenciákat, televíziós vételt – mindezt akár a civilizációtól távol eső területeken is.
A telepítéskor először a berendezést cövekekkel és kábelekkel rögzíteni kell a talajhoz.
A kívánt irányba állítást követően az antennarendszer felfújható. Az óriási strandlabdára emlékeztető burkolat a rádiósugárzás számára átlátszó.
A reflektáló rugalmas antennafelület középen helyezkedik el.
A felső félgömbben a levegő nyomásának növelésével, majd állandó értéken tartásával állítják elő a megfelelő paraboloid alakját.


InflatableAntenna2.jpg



A rendszert a katonákon kívül a katasztrófaelhárítás munkatársai is kitűnően hasznosíthatják.
A gyorsan és könnyen telepíthető állomás jól vizsgázott a dél-kaliforniai erdőtüzek, vagy a Kartina-hurrikán pusztítása idején. Tavaly januárban a haiti földrengés után a helyszínre érkező orvosok és segélymunkások távközlési igényeit is ilyen felfújható antennarendszerrel elégítették ki.
A fejlesztés jelenlegi irányai a két szélsőséget célozzák.
Egyrészt egy még kisebb méretű, szélessávú műholdas internetkapcsolathoz való hozzáférést nyújtó, önellátó „hátizsákos” változat, másrészt egy a jelenleginél kétszer nagyobb, s így még érzékenyebb antenna megalkotását.


Az Űrvilág cikke nyomán.



Az Echo-1 története
Wikipédia






Az Echo-1 30,5 m átmérőjű gömbje, még a felbocsátás előtt, a
földi próbák során.
Kép: NASA




Elsősorban távközlési feladattal bocsátották fel, azonban mint geodéziai, illetve légkörkutató holdnak nagyobb jelentősége volt.
A Echo műholdak 1960-1966 között a legnagyobb és legfényesebb mesterséges égitesteknek számítottak.
A holdakat összecsomagolt állapotban juttatták pályára, ahol a belsejükben felszabaduló gázok hatására a 0,0005 hüvelyk (0,0127 milliméter) vastag mylar burkolat felfúvódott.
Az Echo holdakat kívülről igen vékony (0,00025 milliméter) alumíniumréteg borította a reflexiós képesség fokozására.

1960-banCape Canaveralből (USA) Delta rakétával 1500–1700 km között húzódó, 47 fokos hajlásszögű pályára helyezett hold tömege 76 kg, átmérője 30 m. Két kis rádióadó segítette a követését.
Tekintettel rendkívül nagy hatáskeresztmetszet/tömeg arányára, pályájának alakításában a sugárnyomás és légellenállás fontos szerepet játszott.
Meteorbecsapódások és termikus hatások következtében alakja gyorsan deformálódott, fényessége ingadozóvá vált, és az ultrarövidhullámon végrehajtott hírátviteli kísérleteket, melyekben a hold a passzív reléállomás szerepét játszotta, egy hónap után be kellett szüntetni.
A műhold fékeződése azonban az első megbízható ismereteket nyújtotta a felső légkör 1500 km körüli tartományának sűrűségéről.
Élettartama a pályaperturbációk következtében elérte a 8 évet.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Gigantikus hangya város Brazíliában

474598_65b84ebc9b_t.jpg



Mára már elhagyatottá vált az a földalatti metropolisz, melyet valaha több millió rovar népesített be.
A tudósok felfedezését, melyet Brazíliában találtak, földalatti országúthálózat jellemzi, útvonalakkal, kertekkel.
Feltevésük, hogy ez lehetett az egyik legnagyobb hangyagyarmat a világon, de azt nem tudják, hogy mitől vált kietlenné és lakatlanná.



<IFRAME height=315 src="http://www.youtube.com/embed/dGqG6HMfs6s" frameBorder=0 width=560 allowfullscreen></IFRAME>​




A videóban látható, hogy a szakértők tíz tonna betont öntöttek a lyukakba és ezután kezdték el a feltérképezést.
Csak az anyag beöntése tíz napig tartott.

Becslések szerint a járatok elkészítéséhez a hangyáknak 40 tonnányi földet kellett kihordani.
A járatokcélja a szellőzés és legrövidebb szállítási utak kiépítése.
Egy hónap elteltével aztán elkezdhették az alagúthálózat felfedezését Luis Forgi egyetemi tanár vezetésével egy hihetetlen várost találtak és a Kínai Nagy Fal hangya megfelelőjének nevezték.

A tudósok szerint a leafcutter faj képes ilyen kolóniákat létrehozni.
Az okát még nem tudják, hogy az építőik miért hagyták el a "városukat".



LeafCutterAnt(1794-55)72dpi.jpg





Forrás:
DailyMail
GhanaNation News
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Oldal tetejére