"Én a mókusokkal vagyok!"

Aariella

Állandó Tag
....Hogyan mondjam el neked amit nem lehet,mert szó az nics csak kékbúzavirág!kiss
 

Viháncka

Állandó Tag
Max, a mókus.

Fehéroroszországban katonák találtak egy kis mókust, és az altisztjükhez vitték. A nagyon gyenge mókus a halálán volt, ezert az altiszt gondjaiba vette, és négy óránként megetette. 3 hónappal később leszerelt és most taxisofőrként dolgozik. Akármerre megy a mókus állandóan a zsebében van!


<tbody>
</tbody>



Mókus1.jpg Mókus2.jpg Mókus3.jpg Mókus4.jpg Mókus5.jpg Mókus6.jpg Mókus7.jpg Mókus8.jpg Mókus9.jpg Mókus10.jpg Mókus11.jpg Mókus12.jpg Mókus13.jpg Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik.” (Wass Albert)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
A déli repülőmókus vagy asszapán (Glaucomys volans) háziállatként


A déli repülőmókus éjszakai állat, de képes alkalmazkodni a nappali, gazdájával töltött, időtöltéshez, ha rendelkezésére áll egy zseb, vagy tok, amiben megbújhat és elaludhat.

Tudományos elnevezése: Glaucomys volansVárható élettartama: 10-12 év.Mérete: 20-25 cm, beleértve a farkát is.Testtömege: 60-115 gramm.Természetes élőhelye: Egyesült Államok déli és keleti része.Háziállat tartásának jogi státusza: ellenőrizned kell, hogy jogilag tarthatsz-e repülőmókust otthon, mivel a törvények államonként, tartományonként, országonként változnak. Különösen az őshonos területeiken tilos a fogvatartása, vagy különleges engedély szükséges hozzá.Temperamentuma: A déli repülőmókus nagyon szoros köteléket létesít gazdájával, ha fiatal korától neveli - általában szeretnek gazdijukon mászkálni, játszani velük vagy zsebükben aludni.

Szokások: A déli repülőmókus éjszakai állat, de képes alkalmazkodni a nappali, gazdájával töltött, időtöltéshez, ha rendelkezésére áll egy zseb, vagy tok, amiben aludhat. Egy különleges membrán köti össze az elülső lábakat a hátsókkal és amikor kinyújtják őket, képesek ágról ágra ugrándozni, akár 5 métert is (de mindig csak lejtő irányba).
Étkezése: A vadonban, a déli repülőmókus különböző dióféléket, magvakat, gyümölcsöket és rovarokat eszik. Fogságban adhatsz neki fenyőmagot, tökmagot, naparaforgómagot, pekándiót, diót, makkot, kiegészítve madaraknak készített magkeverékkel és friss zöldségekkel (kukorica, édes burgonya), illetve gyümölcsökkel. Férgekkel is kínálhatod és időnként főtt tojás, esetleg csirke is hozzájárulhat fehérjeként az étrendjéhez. A lepkéket is szeretik.

Kiegészítők: A mókusok érzékenyek a kálcium hiányra, ezért kiegészítheted kálciummal és D3 vitaminnal (a kálcium beszívódásához kell) az étrendjét és csökkentsd a foszforban gazdag ételek mennyiségét. Egy kalcium-, valamint ásványi rudakat is betehetsz a ketrecbe.
Élőhelye: Mivel a repülőmókus nem nagy állat, egy viszonylag kicsi ketrecben is elvan, de a fejlődéshez térre van szüksége, ahol szaladgálhat, mászkálhat. A függőleges felület fontosabb, mint a vízszintes, ezért inkább válassz magas ketrecet. A cukormókusnak tervezett ketrec megfelelő lesz, ha a hálók közötti távolság kevés (1.2-2.5 cm). Néhány tulajdonos úgy gondolja, hogy a házilag készített ketrec a legjobb. Ne feledd, hogy a déli repülőmókus rágcsáló, ezért vigyázz, nehogy kirágja magát a ketrecből (bármilyen fából, vagy műanyagból készült ketrecet be kell hálóznod kábellel). Egy 60x60-as alapterületű éppen megfelelő és minél magasabb, annál jobb.
Tegyél ágakat a ketrecbe, hogy mászkálhasson rajtuk vagy rágcsálhassa őket!

A lógó kötél is jó mászkálási és játszási lehetőséget kínál. Fészeknek való papírzsebkendővel, vagy papírtörlővel kitömött dobozt is biztosítanod kell (kerüld az olyan anyagokat, melyek a lába köré tekeredve károkat okoznának). A ketrec aljára tehetsz rágcsálóknak való almot (ne cédrus faforgácsot).

Egy nyitott tálkában vizet is biztosítanod kell a mókusod számára! Már ismert tény a repülőmókusról, hogy nem birkózik meg a vizes palackra rögzített csövekkel.
Mint már említettük, játéknak lehet ágakat vagy egyéb fa darabkákat, fából készült papagájok, stb. használni. A kemény héjú dió is megfelel a célnak és még ízletes is. Egy mókuskerék is ajánlott a mozgás biztosításához. A szilárd felületű volna a legoptimálisabb.

 

Csatolások

  • mokus.jpg
    mokus.jpg
    110.8 KB · Olvasás: 3
  • mokus1.jpg
    mokus1.jpg
    132.3 KB · Olvasás: 3

atapata

Kormányos Ritkán benéz
Fórumvezető
Kormányos
Én a mókusokkal vagyok!


Nem tudom hogy hívják,mert nem mutatkozott be, amikor a fiam a Bakony erdeiben 2007-ben lefényképezte. Valószínü régen,vagy sohasem látott embert,mert nem félt tőle.


Egy valamikor három ország katonái által is hosszú ideig(szerencsére)régen használt lőtér,és katonai hadszíntér, bunkeréből hozta fel az erdei tisztás félárnyékába , ezt a nagy bajuszú,vastagfarkú ,gombszemű vakondszerű (mókust?) Ő lehetett a lőtér utolsó szigorú őre,jól megvédte(tőlünk emberektől)a lőteret. Legyen hát e békét hozó rágcsálóé a nagyvilág!

Miféle mókus lehet ez? Honnan jött ide Európa közepébe? mókus, a lőtér őre.jpg mókus a lőtér őre 2.jpg
 

Viháncka

Állandó Tag
japán repülő mókus (Pteromys momonga)

Hatalmas szemek, cuki pofi, finom bunda, és mindehhez elfér a tenyeredben. Nos, ő momonga, vagyis a japán repülő mókus (Pteromysmomonga). Rokona az orosz repülő mókusnak. Kyushu- és Honshu-szigetek örökzöld erdeiben él. Testének hossza 15-20 cm, magassága 3,2-3,9 centiméter, farka hossza pedig 10-14 cm, az apró állatka súlya alig 200 gramm. Élete nagy részét a fákon tölti, de néha leereszkedik a talajra is. Bundája ezüstös szürke, vadas beütéssel, a pocakján pedig fehér.Oldalt, az elülső és hátulsó lábak között, szőrrel borított repülőhártya feszül. Farkát sűrű szőrzet fedi. Szemei testéhez képest nagyok, mint két kis fekete gomb. A nagyméretű szem is jelzi, hogy sötétedéskor indul élelemért. Kedveli a fák leveleit, friss hajtásokat, rügyeket, különböző tűlevelűek magvait, de bogyók és gyümölcsök, sőt valószínűleg apróbb rovarok is szerepelnek étlapján. Táplálékát fészkébe hordja, és ott fogyasztja el. Néha madárfészkeket és faodvakat is használ, amelyeket mohával, zuzmóval kibélel, és ide gyűjti a tartalékot is. Téli álmot nem alszik, csupán kevesebbet mozog ebben az időszakban. Rendkívül ügyesen kúszik. A repülőhártya segítségével nagyobb szakaszokat is (körülbelül 50-60 méterig) képes – parabolikus görbét leírva – szabadon siklani a levegőben. Néhány tudós állítólag 160 méterre is látta siklani. Ilyenkor karjait és lábait a négy égtáj felé kitárja, és repülőhártyáit kifeszítve siklik a fa tetejéről egy másik törzsére. Farkát elsősorban kormánylapátként használja, kéz-és lábmozdulataival még a siklás irányát is tudja befolyásolni, akár derékszögben is képes kanyarodni, ám saját erőből képtelen repülni. Leszálláskor farkát és karját megemeli, testének hosszanti tengelyét pedig függőleges irányba dönti, hogy így tompítsa az ütközést. Ügyesen és fürgén felmászik a fa tetejére és „repül” tovább. Úszni nem tud, de ha nagyon muszáj, akkor a víz felszínén sodródó ágakon ugrálva is átkel kisebb patakokon. A fákon nagy fészket épít, amelyet egész évben használ, a hidegebb időszakokat is itt vészeli át. Tavasszal itt jön világra 1-5 csupasz, zárt szemű kölyke, majd őket általában egy újabb alom követi nyáron. A terhesség 4 hétig tart. Az első alom májusban, a második általában júniusban vagy július elején születik. Hat hétig él a szülőkkel, aztán megkezdi önálló életét a kölyök is. Körülbelül 5 évig élnek. Gyakran olyan kisebb csoportokban figyelhetők meg, amelyek vagy csak hímekből, vagy csak nőstényekből állnak.

Forrás pets-magazin.hu

Japán repülő mókus.jpg Japán repülő mókus 2.jpg
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Mogyoróért bunyóztak a mókusok

Ontario - Elkeseredett harcot vívott egyetlen szem mogyoróért két éhes mókus a kanadai Ontario botanikus kertjében.


A verekedést Andrej Morozov fényképész örökítette meg. A természetben is alig fordul elő, hogy két mókus így essen egymásnak, ráadásul a botanikus kertben jut élelem mindenkinek, de ennél a két példánynál mintha a mogyoró csak ürügy lenne a verekedésre.
Már a szemkontaktus is fenyegető volt

<tbody>
</tbody>
– A mókusok ritkán kapnak így össze, inkább hanggal ijesztik el társukat, esetleg kergetőznek egyet – mondta a fotós. – De ezen a két állaton látszik a düh és az elkeseredés, amellyel egymásnak estek, szinte izzott körülöttük a levegő. Mint egy filmes akciójelenet, olyan volt az egész, mintha kifejezetten a kamerának csinálták volna.

Mint két pankrátor, úgy estek egymásnak a magukról megfeledkezett mókusok

<tbody>
</tbody>
K. Á.


 
Oldal tetejére