Értékelés alsó tagozat

Kata84

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Rengeteget böngészek az oldalon, napközis tanító vagyok. Az értékeléshez nem igazán találtam anyagot ( 1-et kivéve, a katicás színezős lapot ). Ki hogyan értékeli a magatartást napi, heti, havi szinten?
Remélem másnak is segítség, ha itt összegyűjtjük ...
 

Kata84

Állandó Tag
Állandó Tag
Még ma kezdtem meg a "gyűjtést" , várom a segítő gondolatokat.
Ki hogyan "lépteti" a kis névtáblákat, vagy hogyan ad pontokat a nap/hét/hónap folyamán.
Én speciel ebéd után értékeltem, aztán nap végén mindenkit, napközben pedig a kirívó eseteket. Pénteken heti értékelést írtam be az üzenőkbe, szövegesen, ki hol tart a magatartástáblán. Új héten tiszta lappal indítottunk, új eséllyel/reménnyel.
Ha meglesz a táblám fotója, felteszem...
De addig is várom, akinek több, jobb ötlete van!
Előre is köszönet érte!
 

Stellanita

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Alsós tanító vagyok, szeptemberben már 4. osztályosok "leszünk". Első-másodikban nagyon jól bevált módszer volt a nyomdázás. Minden nap ebéd után a kijelölt "asztalfelelős" értékelte társai egész napos magatartását. Bizonyos számú nyomda megszerzése után léphettek a falra festett úton. Tantermünk hátsó falán padlótól plafonig egy "soklépéses" utat festettünk, ami a tudás várába vezetett. A magatartás nyomdák mellett a tanórákon gyűjtöttek is számítottak. Magatartásból egy hónapban 20 nyomdát lehetett gyűjteni, ami pont elegendő volt a továbblépéshez.
3. osztályra viszont ezt a fajta értékelést picit megunták. Azóta a gyerekek kérésének eleget téve átálltunk a mosolygós és szomorú arcos feljegyzésre.
 

Rikma

Állandó Tag
Állandó Tag
hozzászólás

Szia!
Alsós tanítónő vagyok. Rengeteg módon próbálok jutalmazni, értékelni. Van egy magaviseleti házunk öt emelettel, melyben a lakók a tanulók Micimackó képében. A legjobb helyre (az 5. emeletre) kerülnek a legjobb magaviseletűek, majd lejjebb akik rosszalkodnak. A helyet közösen határozzuk meg az osztállyal. Persze ez nem végleges, jó cselekedettel mindenki kerülhet feljebb. Ez a módszer jól működik még negyedikben is, és amellett fejlődik a gyerekek önértékelése is. Ezenkívül matricákat osztogatok, pecséteket nyomok jutalomként. Okos feleletekért értékelő papírokat osztogatok (persze nem sűrűn), mely tartalmaz egy képet :), az elégedett tanító aláírását és otthon a büszke szülő is aláírja. Három ilyen papírért beírok a naplóba egy ötöst. Én így próbálkozom, de szívesen fogadok más ötleteket is és annak is örülök, ha valakinek segíthettem.
 

Kata84

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Rikma!
Kérdésem a magaviseleti házadhoz, hogy az aktuális állást hogyan közlöd a szülővel? Hetente vagy havonta kerül be az üzenőbe? Vagy megnézheti a szülő?
Mert nálam nagyon érdeklődnek iránta ...
 

Rikma

Állandó Tag
Állandó Tag
válasz

Kedves Kata!
A magaviseleti ház kint van a falon, tehát a szülő bármikor megnézheti, ha bejön az iskolába. Azért nem írom le sehova, hogyha érdekli a szülőt, jöjjön el és beszélgessünk a tanulóról, lehet, hogy így közösen többet segíthetünk a gyereken. Én a személyes kontaktus híve vagyok, igaz előnyömre van az, hogy falun élek, így nem jelent problémát a szülőnek sem ha el kell jönnie. Egyébként havonta értékeljük közösen a gyerekekkel. Ha szeptemberben kezdünk dolgozni, lefényképezem a magaviseleti házunkat és megmutatom. Üdvözlettel: Marika
 

fmgaboca

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is alsós tanító vagyok. Sokféle magatartás értékelést láttam már. Pl. elsőben egy fénymásolt virágot ragasztottunk a magatartás füzetbe öt szirommal. Minden nap kiszineztek a gyerekek egyet az az napi magatartásuk alapján. Pénteken, ha minden szirom piros volt, vagy ha javuló tendenciájú volt a magatartás, akkor matricát is kaptak.
 

zumba

Állandó Tag
Állandó Tag
A tavalyi 4. osztályosaimnál bevált ez a magatartás-szorgalom értékelő módszer: Minden gyereknek csináltam számkártyákat (5, 4, 3, 2 -a magatartás kék színű volt, a szorgalom piros) , az volt a cél, hogy ne "veszítse" el egy hónap alatt, hó végén ez alapján kapta az értékelést. A kártyák egy kis borítékban a tájékoztató füzet hátuljába voltak ragasztva.
 

Pameke

Állandó Tag
Állandó Tag
olvasás

Kedves Tanítók!

Azt szeretném megtudni, hogy alsóban az olvasás felmérés során hány szótagot kell olvasnia 1 perc alatt a gyerekeknek, hogy ötös érdemjegyet kapjanak év elején, félévkor, és év végén.
A választ előre is köszönöm:
Pameke
 

Kata84

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Gondolom már legtöbben elkészültetek az értékelőtáblákkal. Nekem ma derült ki, hogy szeptembertől visszavesznek az osztályomhoz napközibe. Várnék fotókat vagy további ötleteket értékeléshez. Még nincs kész ötletem, a hétvégén készítem. Köszönöm!
 

Macra74

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! :)
Most szeptemberben kezdtem tanulószobázni és épp a kis másodikosaknak keresek meglepit ..

Nagyon örültem , mikor rátok találtam.. Egyenlőre nyomdázok én is, de a kolléganők kis kártyát osztanak és az nagyon nagy meglepi....:)

11 éve tanítok, csak eddig máshova voltam beosztva és nem kellett, de volt nekem ilyesmim, de nem találom. De addig keresem míg meg nem lesz és azt szívesen megosztom viszont veletek.
Üdv !
 

Brigitta8108

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem csak az iskolában,hanem otthon is érdemes gyermekeinket jutalmazni.A kisfiam nagyon szereti,ha az otthoni gyakorló füzetébe értékelem a munkáját Akár egy mosolygós arccal is ,vagy nyomdával az mindegy.Az a lényeg,hogy mind a ketten boldogok legyünk. :)
 

Rikma

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Havonta osztok ki diplomákat. A legjobb tanulónak járót az kaphatja, aki abban a hónapban a legjobb jegyeket gyűjtötte össze. Hogy ne legyenek elzárva a jutalomtól a gyengébb képességű tanulók sem, nekik találtam ki a a legszorgalmasabb nevű diplomát. Ezt az kaphatja meg, aki a legtöbbet javított jegyein az előző hónaphoz viszonyítva. Próbáljátok ki! Higgyétek el, négy évig is tud működni ez a jutalmazási forma, és az a legjobb benne, hogy motiválja a gyerekeket a jobb eredmény elérésére.
Minden év végén oklevelet kapnak a diákok az elvégzett osztályról.
Kedves Kata!
Nem felejtettem el, hogy megígértem a jutalom ház bemutatását, de nem volt még rá időm, hogy átrendezzem. Amint tudom lefényképezem.
 

Csatolások

  • legjobb.jpg
    legjobb.jpg
    853.3 KB · Olvasás: 861
  • legszorgalmasabb.jpg
    legszorgalmasabb.jpg
    534.5 KB · Olvasás: 805
  • oklevél.jpg
    oklevél.jpg
    1.4 MB · Olvasás: 823
Oldal tetejére