Íme a milliárdosok, akiknek sokat köszönhetnek az internetezők és a mobilozók

Számos milliárdost adott a világnak a Szilícium-Völgy, a Microsoft egykori alapítója, Bill Gates például már évek óta dobogós a világ leggazdagabb embereinek a listáján.

Bár ő már tevékenyen nem vesz részt a vállalat irányításában, sok nagy technológiai vállalat van, amelynél az alapító nem engedte ki a kezéből az irányítást és a mai napig vezérigazgatóként vezeti a cégét. A Wealth-X összegyűjtötte a világ 50 leggazdagabb emberét, amelyek közül azokat a technológiai vezetőket válogattuk ki, akik a mai napig irányítják a cégüket.

Lei Jun

A sikeres kínai okostelefon-gyártó, a Xiaomi egykori alapítója tölti be most a vezérigazgatói posztot a cégnél. A vállalat az alapítástól számított három éven belül a világ negyedik legnagyobb okostelefon-gyártója lett az értékesített készülékek volumenét tekintve. A Xiaomi nem tőzsdei cég, de az egyik legértékesebb startupként tartják számon, közel 50 milliárd dollárt érhet. Lei Jun vagyona így 14,4 milliárd dollárra tehető.

leijun.jpg


Forrás: Europress / Getty

Ma Huateng

17,1 milliárd dollárra becsült vagyona van a Tencent Holdings vezérigazgatójának, aki informatikusként 1998-ban megalapította az internetes céget. Ma Kína első számú internetes portálja.
mahuatnegg.jpg


Forrás: Europress / Getty

Michael Dell

1984-ben alapította a számítógépgyártót Michael Dell, amely akkor még a PC Ltd. nevet viselte. Eredetileg 1000 dolláros befektetéssel indult és már az első év végére 6 millió dolláros árbevételű vállalattá nőtte ki magát. 27 évesen Michael Dell lett a legfiatalabb ember, aki valaha egy Fortune 500-vállalatot vezetett. A Dellt 2013-ban kivezették a tőzsdéről. Most Michael Dell vagyonát 18,9 milliárd dollárra becslik.

michaeldell.jpg


Forrás: Europress / Getty

Larry Page

38,5 milliárd dolláros vagyonával a világ 11. leggazdagabb embere Larry Page, a Google (pontosabban most már az Alphabet) vezérigazgatója, aki egykor a most elnöki pozíciót betöltő Sergey Brinnel alapította az internetes keresőóriást. A napokban az Alphabet egy időre a világ legnagyobb cége lett piaci kapitalizáció alapján.

larrypageee.jpg


Forrás: Europress / Getty

Mark Zuckerberg

A Facebook alapítójának és vezérigazgatójának vagyona jelenleg megközelíti a 43 milliárd dollárt, amivel a világ leggazdagabb emberei között a nyolcadik helyet foglalja el. A világ leggazdagabb embereit tömörítő 50-es listán messze a legfiatalabb a 31 éves Mark Zuckerberg.
markzuckerberg.jpg


Forrás: Europress / Getty

Larry Ellison

Az Oracle vezérigazgatójának vagyona 45 milliárd dollárra tehető. A vállalatot 1977-ben alapította Larry Ellison, eredetileg a CIA adatbázis-menedzsment projektjeként indult Oracle kódnév alatt.

larrellison.jpg


Forrás: Europress / Getty

Jeff Bezos

A technológia szektor leggazdagabb vezérigazgatója jelen pillanatban az Amazon.com vezetője, 56,6 milliárd dolláros vagyonával. Az e-kereskedelem úttörőjeként számon tartott vállalat története 1994-ben kezdődött egy online könyvesboltként, most már egy 130 milliárd dolláros árbevételű céggé nőtte ki magát.

jeffbezoosss.jpg


Forrás: Europress / Getty

Vannak még páran a világ leggazdagabbjainak 50-es listáján, akik a technológia szektorhoz kötődnek, például a világ leggazdagabb embere, Bill Gates, aki a Microsoftot alapította. Bár ő már nem vesz részt a vállalata operatív irányításában. Jack Ma, az Alibaba alapítója szintén a leggazdagabbak között van, aki jelenleg elnöki pozíciót tölt be a kínai internetes cégnél.

(Business Insider)
dollar milliard.jpg
 
Az Alexander Bard név a legtöbb embernek semmit nem mond. Ha azt mondom Army of Lovers, akkor talán már többeknek beugrik a fazon, ő volt az együttesben a bajszos szőke. De ő nem csak művész, hanem filozófus is.
A 2000-ben megjelent Netoracy című könyvükben pont azt fejtegetik írótársával, hogy milyen hatással lesz a társadalomra az internet és az általa adott lehetőségek miként emelnek rövid idő alatt a magasba embereket, a netokratákat, akik azáltal hogy a technológia és az internet eluralja a társadalmat annak irányítóivá válnak. Azt is megjegyezte a könyv, hogy már azzal is nagy befolyásra tehet szert valaki, ha az interneten található információkat rendszerezni tudja.(Az íráskor a Google sehol sem volt) Akkor sok utópista vetülete volt a mondandójuknak, mára a fenti lista ismeretében nem kell magyarázni, hogy miként irányítják a társadalmat azok, akik jól használták a lehetőséget, és miként lettek ebből igazi modern kori arisztokraták. Sokak számára az internet nem más, mint a Facebook és azok a kilépési pontok, amelyek ott megjelennek, de ezek is csak egy másik netokrata világába vezetnek át, például a Youtube-ra.
Később ide sorolta Obamát is, aki egyértelműen nem csak abban egyedi, hogy fekete, hanem ő az első netokrata elnök, aki győzelmét egyértelműen a világhálónak köszönheti. Illetve közvetlen Obama megválasztása előtt kijelentett, hogy ha most nem is nyer Obama, akkor is biztos, hogy McCain lesz az utolsó olyan elnök, akit nem a net emelt a magasba.

Ami külön kiemelendő, hogy láthatóan nem a technológiát előállítók húzzák a legnagyobb hasznot, hanem azok, akik erre megoldásokat tudtak ültetni. Akik elő tudják állítani a legértékesebb iparcikket: a fogyasztó embert.
 
Amerikai IT cégnél dolgozván első kézből tudom, milyenek a mogulok. Seregnyi konzulensük van, elég szűklátókörűek, és közelharconak a számaikért. Nekem a lottó megoldása és az élet élvezete, utazűsok, a minőségi élet lehetősége jobban tetszik.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,802,239
Tagok
615,746
Legújabb tagunk
bemona
Oldal tetejére