Hírek Óriási változás közeleg a vendéglátóhelyeken: a vendégeknek is tudnia kell

Az változás által érintett vállalkozásoknak november elsejétől él a regisztrációs, 2022 júliusától pedig pedig az adatszolgáltatási kötelezettségük.

A turisztikai törvény azon módosítása, ami szerint november 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, hanem a vendéglátó üzletek, valamint a „turisztikai attrakciók” üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) rendszerében.

Ez az összes olyan éttermet, büfét, cukrászdát, kávézót, italüzletet, bárt, zenés-táncos szórakozóhelyet, gyorséttermet és alkalmi vendéglátóhelyet érinti is, amik online pénztárgép használatára kötelezettek. A munkahelyi és közétkeztetőkre, és a rendezvényi étkeztetőkre és mozgó vendéglátóhelyekre viszont nem vonatkozik majd az új szabályozás.

A szállásadóknak már egy ideje anonim módon adatot kell szolgáltatniuk az az NTAK-ban a vendégek koráról, neméről, a településről, ahol laknak, az állampolgárságáról, ez egészül ki azzal, hogy szeptembertől a VIZA-rendszerbe okmányolvasóval is fel kell vinniük a vendégek adatait. 2022. július 1-jétől pedig a már működő vendéglátóknak is kötelező lesz az NTAK-os adatszolgáltatás – ha valaki újonnan kezdi a tevékenységét, annak pedig öt napon belül kell eleget kell tennie adatszolgáltatási kötelezettségének. Az NTAK-ot üzemeltető Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) térítésmentesen biztosítja majd az ehhez szükséges szoftvert.

szerelem2.jpg
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,649
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére