Önbizalom,lelkiegészség,önismeret,konfliktuskezelé s

Hajnalfény

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem sok pozitív élményt, sok elismerést kell felhalmozni a tudatunkban, és akkor van lehetőségünk a jók közül is válogatni, és végre megbízni önmagunkban.

Igen ez valóban igy van sajnos csak igy sikerülhet :(
 

Kicsi Vuk

Új tag
Sziasztok!
Önbizalom...nos igen, azt hiszem páran híjján vagyunk eme érzésnek. Hogy miért? Mert itt-ott megcibált már minket az ÉLET. De sebaj, mert alakulsz és fejlődsz közben. Sok tapasztalat és még több kitartás ragad RÁD, csak ne add fel. Én is épp küzdök magammal ...és másokkal. Nem panaszkodni szeretnék, NE értsétek félre! Eltört a lábam, egyedül nevelem a fiam, nem tudok dolgozni...vagyis igencsak szűkösek a kereteink, tárgyalásra járok a gyerekelhelyezéssel kapcsolatban és amíg kórházban voltam a lábammal, addig egy "kedves" emberke kirámolta a lákást. Szóval nem is tudom van e ennél lejjebb...DE!!! tudom, hogy minden rendbe jön, csak ki kell várni. Nagyon bosszantó, hogy a WC ig is kísérettel kellett mennem. Aztán a "kell fel és járj" jutott eszembe. Ma 1 hónapja hogy a bokám és a sípcsontom 6 helyen+az összes lábújjam eltört. Fekvőgipszet használok csizma helyett, de ha tudod, hogy sikerül minden és meg tudod csinálni, akkor úgy ahogy én is, tegnap ablajot mostam, és minden nap csinálok valamit, hogy ezt az érzést erősítsem magamba. Sokan bolondnak nének, de nem tudok feküdni és sajnálni magam.

Szép Napot Nektek:Andi
 

pufcika

Állandó Tag
Állandó Tag
Az önbizalom nagyon fontos. Ez határozza meg az élet minőségét. Ha tisztában vagy vele, hogy jogod van bármihez, ami nem bánt másokat, és nem kell rosszul érezni magad csak azért, mert jól mennek a dolgaid, sokkal kellemesebben töltheted a mindennapjaidat. Ha úgy gondolod, hogy olyasmit teszel, amit mások elleneznek, nos, ez a TE életed, nem az övék.
 

ixam

Állandó Tag
Állandó Tag
A nagy önbizalomhoz a megértés segít, a megértéshez pedig a tanulás. Ha már érted mi miért működik és mi mért nem, akkor már nem fogsz félni semmitől.
 

Alberina

Állandó Tag
Állandó Tag
siker-album

Minden nap nyugtázom, ha valamit sikerül elérnem. Megveregetem gondolatban a saját vállamat. És a siker pillanatát elteszem a képzeletbeli sikeralbumomba. Ha megcsappanna az önbizalmam, ezt az albumot lapozgatom, az elért eredményekre gondolok, ebből merítek erőt, táplálom az önbizalmamat. Ja! És minden elkezdett dolgot igyekszem befejezni, lezárni, sikerre vinni. A félbehagyott dolgok csorbítanák az önbizalmamat.
 

sziszera

Új tag
Számomra is az önbizalom az egyik legfontosabb. Pár hónapja voltam Manhertz József néhány önbizalomerősítő tréningjén, ahol nagy lökést kaptam. Nem volt könnyű eljutni hozzá, mert mindig teltházasak a tanfolyamai. Viszont a honlapjáról sok előadást le lehet tölteni a témában. Hallgassátok meg ti is mert nagyon jók!
http://manhertz.com
:444:
 

Szilvianyuka

Állandó Tag
Állandó Tag
Én mindig keményebb típus voltam,egészséges önbizalommal..majd a kisfiam születése után,teljesen fordult velem a világ,és az a nagy önbizalom,szertefoszlott.....ez pár hónapig tartott,hogy teljesen más voltam,(ezt hívják a szülés utáni depressziónak) amikor az embernek nem elég baja:) de mára újra a régi vagyok már!:)
 

kebug

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha az ember pozitív visszacsatolást kap a tetteire az mindenképpen jó. A család és a barátok ebben sokat segítenek.
 

SSaiyan

Állandó Tag
Állandó Tag
Ahhoz, hogy valakinem önbizalma legyen, elsősorban magát kell elfogadnia, és elhinni, hogy van valami különleges benne. Ez minden embernél másként megy. Van olyan, aki sose tudja elérni ezt a szintet, lelki szintje vagy külső megjelenése folytán. Mert akit ugyebár egész életében piszkálnak valami tulajdonsága miatt, egy idő után elhiszi, hogy ő rosszabb, mint az átlag.
Akiket egész életükben dícsérnek, azok között kevés az önbizalomhiányos.

Én mindig önbizalomhiányos voltam, majd rájöttem, hogy ezt a baráti társaságom idézte elő bennem, irigységből. Hát lecseréltem őket, azóta tök jól vagyok. :)
 

moncu

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát igen, mások vagyunk... Nem is lenne ez jó másképp. Valakinek több, valakinek kevesebb jutott az önbizalomból. De én is azt mondom, ahhoz, hogy ez változzon, csak mi tehetünk. Vagyis igenis barátkozzunk meg önmagunkkal, és fogadjuk el olyannak magunkat, amilyenek vagyunk. Vagy ha kell, hát változtassunk!
 

Erzsike87

Új tag
Hát én sose szerettem az egoista embereket, de fontosnak tartom, hogy mindenkinek legyen önbizalma, higgyen magában, tudja mit miért csinál.
Úgy gondolom nekem egészséges az önbizalmam, nem vagyok elszállva magamtól. :) Tényleg fontos, ahogy Tamoko írta, hogy elhitesse magával, hogy van önbizalma.
 

panpeter85

Állandó Tag
Állandó Tag
Én úgy küzdöttem le, hogy elmentem tanárnak (azóta már megbántam, mert nem tudok elhelyezkedni:), és a tantárgyak között volt egy úgynevezett "személyiségfejlesztés" óra, ami nagyon sokat segített, hogy hogy lehetek önmagam, és hogy lehetek magabiztos. Komolyan mondom még az ismerkedésben is sokat segített! A legnagyobb problémám az volt, hogy sokat agyaltam mindenen: az ismerkedéses példánál maradva állandóan azon járt az eszem, hogy mit mondjak a kiszemelt lánynak, hogy szólítsam meg, stb...aztán akkor általában nem is mentem oda hozzá, vagy ha mégis, akkor alig tudtam elnyökögni a szándékomat, és akkor jött a kínos csönd...
Szerencsére azóta már más a helyzet, de mondjuk az önbizalom hiánya véleményem szerint egy összetett dolog, hiszen függ a neveléstől is, és a minket körülvevő környezettől is.
 

tubolyo

Állandó Tag
Állandó Tag
napi mantra...
JÓL ÉRZEM MAGAM
BENNEM ÉS KÖRÜLÖTTEM MINDEN RENDBEN VAN
MINDENRE VAN MEGOLDÁS
MINDEN ELRENDEZŐDIK

csak naponta egyszer...
 

tubolyo

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Csak ma boldog leszek. Hiszem, hogy Lincolnnak igaza volt: “a legtöbb ember olyan boldog, amennyire elhatározza magát, hogy az legyen”. A boldogság belülről jön, nem külsőségektől függ.

2. Csak ma megpróbálok alkalmazkodni az adott helyzethez, és nem vágyaimhoz igazítani mindent. Úgy veszem családomat, üzleti ügyeimet és szerencsémet, ahogy jön, és én alkalmazkodok hozzájuk.

3. Csak ma törődni fogok testemmel. Megdolgoztatom, vigyázok rá, táplálom, nem élek vele vissza, és nem hanyagolom el, hogy tökéletesen engedelmeskedjen parancsaimnak.

4.Csak ma megpróbálom csiszolni az elmémet. Tanulok valami hasznosat. Nem leszek szellemileg tunya. Olvasok valamit, ami erőfeszítést, gondolkodást és figyelmet kíván.

5. Csak ma edzeni fogom a lelkemet háromféle módon; jót teszek valakivel és titokban tartom. Megcsinálok két dolgot, amihez nincs igazán kedvem, ahogy William James mondja, csak az edzés kedvéért.

6. Csak ma kedves leszek. Olyan jól fogok kinézni, ahogyan csak tudok, csinosan öltözködöm, halkan szólok, udvariasan viselkedem, bőkezű leszek a dicséretekkel, senkit sem bírálok, nem találok hibát semmiben, és nem próbálok meg senkit sem megrendszabályozni vagy megjavítani.

7. Csak ma megpróbálok csak a mai napnak élni, nem akarom életem minden gondját egyszerre megoldani. Tizenkét órán keresztül képes vagyok megtenni olyan dolgokat, amelyeken egy életen át képtelen lennék.

8. Csak ma programot készítek. Leírom, mit akarok csinálni minden egyes órában. Lehet, hogy nem tartom be, de meglesz. Ez megszabadít két nyűgtől. A sietségtől és a bizonytalanságtól.

9. Csak ma szakítok magamnak egy fél órát, és pihenni fogok. Ebben a fél órában néha Istenre fogok gondolni, hogy egy kicsit távlatokban is gondolkodjak.

10. Csak ma nem fogok félni, főleg attól nem, hogy boldog legyek, hogy élvezni tudjam a szépet, hogy szeressek és higgyem, hogy akiket szeretek viszontszeretnek.

(Dale Carnegie - Sikerkalauz 2)
 

kilogramm

Állandó Tag
Állandó Tag
önbizalom

Szerintem fontos a pozitív visszacsatolás, hogy arra, amit teszünk pozitív legyen a visszajelzés, mivel ekkor tudni fogjuk, hogy amit tettünk az nem volt hiába. Ha ez nincs meg, akkor az talán kicsit olyan, mintha teljesen átlagos tett lenne, 'értékét veszti'.
Egyébként én saját magamon tapasztaltam osztálytársaim révén, (akiket ugye nem lehet lecserélni) hogy eléggé sokszor hallottam tőlük negatív jelzőket, (és ugyebár ha valakinek sokszor mondják, hogy hülye, akkor a végén még ő is kezdi elhinni) így én is igencsak híján voltam az önbizalomnak. Ezen kívül volt még pár dolog, ami akkoriban nem jött össze, amelyek szintén nem segítettek.
Azonban elkezdtem máshogy gondolkozni, végiggondoltam, hogy eddig miket értem el, illetve elalvás előtt esténként azt, hogy mit is szeretnék még elérni, és hangsúlyoztam magamban, hogy igen is meg tudom csinálni, akár pár dologgal alá is támasztottam, hogy miért fontos az számomra, és hogy miért fogom tudni véghez vinni.
Ahogy magamon tapasztaltam, ez sokat segített. Egyébként általában mindenkin látszik, hogy mennyire van önbizalma, ez megnyilvánul a tetteiben, más lesz a kisugárzása, és aki ennek nincs hiányában, ahhoz máshogy viszonyulnak mások, és az élet több területén is jobban boldogul, legyen az akár munka, ismerkedés, stb...


Gábor
 

atcsy85

Állandó Tag
Állandó Tag
Nézzük meg közelebbről az önbizalmat!

Önbizalom = mennyire szeretjük önmagunkat.

Mennyire szeretjük önmagunkat = önuralom szintje.

Mi az önuralom? Az a képességünk, hogy azt csináljuk, amit tulajdonképpen csinálni akarunk, más szavakkal, önfegyelem vagy önbizalom.

Az a férfi, akinek van önuralma, annak van önintegritása – igaz marad a szavaihoz és kötelességeihez.

Minden alkalommal, amikor nem hallgatunk a belső hangunkra és nem teszünk meg valamit, amit meg kéne tennünk, akkor csökken a bizalmunk önmagunkban és a képességeinkben. Az önmagunkba vetett hitnek a hiánya spirálisan rombol le minket belülről, ahogy próbáljuk irányítani magunkat.

Hogyan kezdd el építeni a rendíthetetlen önbizalmadat?

Mindannyian ismerjük a momentum fogalmát. Amikor valamit jól csinálunk, mindegy, milyen kis dolgot, akkor tulajdonképpen pozitív energiát és momentumot építünk.

Minél többet irányítjuk magunkat proaktívan és sikeresen, annál több momentumot építünk, és ez a momentum egy felfelé ívelő spirálra állít minket, ami a rendíthetetlen önbizalomhoz vezet.

Például, ha éppen most hívtad fel az összes ügyfeledet, kitakarítottad a kocsidat és levágtad a füvet, akkor pszichológiailag egyszerűbb lesz neked gyorsan megcsinálni a következő feladatot. Felépítetted a feladatok végrehajtásához szükséges momentumot, tulajdonképpen ez az energia és az előzőleg elért sikerek hajtanak előre.

Ugyanakkor, ha halogatjuk azokat a dolgokat, amiket meg akarunk tenni vagy meg kéne tennünk, akkor momentumot veszítünk, és ami még fontosabb, önbizalmat is veszítünk.

Hogy jobban megértsd ezt, képzeld el, hogy van egy személyi asszisztensed. Minél jobban megoldja a kapott feladatait, annál jobban fogsz bízni a képességében, hogy képes felelősen cselekedni. Fokozatosan egyre több fontos feladatot fogsz rábízni, mivel bízol benne. Hiszel a képességében, hogy megcsinálja a feladatait. Bízol benne.

Ezzel szemben, ha a személyes asszisztensed halogatja a feladatait vagy nem tudja őket időre megcsinálni, elveszted a hited a képességében, hogy képes megoldani a feladatait. Nem fogsz bízni benne, nem fogsz neki feladatokat adni (legalábbis fontosakat), és elkezdel keresni egy másik asszisztenst.

Most gondold azt, hogy te vagy önmagad asszisztense. Minél több feladatot megcsinálsz, annál több bizalmat alapozol meg magadban. Végül hinni fogsz abban, hogy többet is kezelni tudsz.

A kis győzelmek, amiket elérsz, közvetlenül hatással vannak arra, hogy mennyire szereted magadat. Mindig, amikor sikeresen megcsinálsz valamit, bizalmat építesz magadban, így tovább tágítod a komfort zónádat.
 

fodora

Állandó Tag
Állandó Tag
Tetteink mozgatóereje, hogy megdicsérjenek. Ezzel növeljék önbizalmunkat. Válasszunk ilyen barátokat.
 

atcsy85

Állandó Tag
Állandó Tag
miféle visszajelzésről beszéltek?

Az önbizalomnak épp az a lényege, hogy te önmagad bízz magadban és ehhez ne kelljen külső elismerés!

Saját magad higyj magadban.Érezd magad rettentően jól a bőrödben és nem törődj a többiek véleményével.

Ha neked az az önbizalom, ha valaki jót mond rád és te ennek örülsz ez már régen rossz.

Az önbizalom az benned van, magadból kell, hogy táplálkozzon és nem a szomszéd Petrának kell táplálni...
 
Oldal tetejére