Önnek nem Kálmán Olgához kellett volna mennie élő adásba

Nyílt levél dr. Zacher Gábor részére

Tisztelt doktor úr!

Végignéztem, egyben végigszenvedtem a Hír Tv Egyenesen című műsorában előadott és mappájával megtámogatott nyilatkozatát, amellyel a mundér becsületét védte. Mielőtt tovább folytatnám, közreadom az orvosi eskü nemzetközi szövegét:

Genfi deklaráció

(nemzetközi orvosi eskü)

Elfogadta az Orvosi Világszövetség Második Közgyűlése, Genf, 1948. szeptember

Módosította a 22. Orvosi Világközgyűlés, Sydney, 1968. augusztus és a 35. Orvosi Világközgyűlés, Velence, 1983. október

Ünnepélyesen fogadom, hogy azon idő alatt, míg az orvosi hivatást gyakorlók tagjának vallom magam:

  • életemet az emberiség szolgálatára szentelem;
  • megadom oktatóimnak a nekik járó tiszteletet és hálát;
  • lelkiismerettel és méltósággal gyakorlom hivatásomat, betegeim egészsége lesz számomra az elsődleges szempont;
  • még a beteg halála után is tiszteletben tartom a reámbízott titkokat;
  • minden erőmmel fenntartom az orvosi hivatás tiszteletét és nemes hagyományait;
  • kollégáimmal testvérként bánok;
  • nem engedem, hogy vallási, nemzetiségi, faji, pártpolitikai, vagy társadalmi szempontok eltántoríthassanak a betegeimmel kapcsolatos kötelességeim teljesítésétől;
  • az emberi életnek a fogamzástól kezdve megadom a legnagyobb tiszteletet; – orvosi tudásomat pedig engem fenyegető veszély esetén sem használom az emberiség törvényeivel szemben.
Ezeket az ígéreteket ünnepélyesen, szabadon teszem, és becsületemre fogadom.

Tovább is megyek:

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe – elfogadta a Magyar Orvosi Kamara Küldöttközgyűlése 2011. szeptember 24-én. A törvény értelmében hatályba lép 2012. január 1-én. Csak pár sort idéznék ebből, hogy felfrissítsem statisztikákba feledkezett memóriáját:

(4) Az orvos nem élhet vissza betege kiszolgáltatott helyzetével, nem sértheti emberi méltóságát, figyelembe kell vennie szemérem és szégyenérzetét. Még kilátástalannak tűnő esetben is vigaszt kell nyújtania, erőt adva betegének. Feltétlenül el kell kerülnie a beteg tárgyiasulását, amelynek következtében esetté, a kutatás tárgyává, vagy sorszámmá válhat.

(5) A beteg jólléte mindenekelőtt: ezt az elvet sem a társadalmi, sem politikai nyomás, sem az adminisztrációs kötelezettségek, sem kereskedelmi érdekek nem sérthetik.

És ezzel elérkeztem a számomra talán legalapvetőbb fogalomhoz, az emberség fogalmához, melyet mi, más hivatással rendelkező, és az egészségügyi „szolgáltatásokat” igénybe vevők jól ismerünk. Ám mivel erről a műsorban nyomokban sem esett szó, tájékoztatom:

(18) Az orvos köteles a tőle elvárható módon betege fájdalmát, félelemérzését csökkenteni.

II. 2.1. Az orvos elsősegély-nyújtási kötelezettsége

(1) Sürgős szükség, veszélyeztető állapot esetén az orvos köteles a jelentkező beteget fogadni, az általa észlelt beteget ellátni, és – az adott lehetőségeknek megfelelően és a tőle elvárható módon – első orvosi ellátásban részesíteni, és állapotától függően a szükséges intézkedésekről gondoskodni.

(2) Az orvos a helyszínen maga dönti el, hogy a sürgős szükség és veszélyeztető állapot esete fennáll-e. Ha a rendelkezésre álló információból a sürgős orvosi ellátás 7 szükségességét biztonsággal nem lehet megállapítani, úgy kell eljárni, mintha az bizonyítottan fennállna.

Nem folytatnám a sort a következő 30 oldal felsorolásával, akit érdekel annak, de legfőképp önnek ITT áll a hivatkozás.

Szeretném megkérdezni, mert ez a műsorvezető figyelmét elkerülte: a fenti pontokból ön melyiknek felelt meg ama beteg ellátásának (vagy el nem látásának) során, aki sajnálatos módon – a rendelkezésünkre álló információk alapján – órákig haldokolt a Honvédkórház sürgősségi osztályán anélkül, hogy fájdalmát enyhítették volna?

Amit végtelenül gusztustalannak tartok: ön statisztikai adatokkal próbálja a mundér becsületét megvédeni, az általunk – civilek, betegek, egészség-károsultak – már megszokott szakmai összezárást követve; ön megpróbálja megmagyarázni azt, amit mi elég sokan tudunk az egészségügyről, csak aki fetreng a fájdalomtól, azt ez egyáltalán nem érdekli.

Doktor úr! Nem nekünk kell ezt a statisztikákat felmutatni, hanem a feletteseinek, mert nem biztosítják az ön munkájának legelemibb alapfeltételeit sem.

Ön azzal védekezett egyebek mellett, hogy a sürgősségi osztályon olyanokat is el kell látnia, akiknek egészségi állapota ezt nem indokolja. Nos, az ön ismeretei itt is csődöt mondtak, amikor azzal védekezett, hogy ellenkező esetben feljelentik:

Etikailag nem kifogásolható, ha az orvos szakmai vagy erkölcsi meggyőződése miatt – a jogszabályok keretei között – nem vállal és nem végez bizonyos kezeléseket.

Ön azt állítja, hogy a napi szórásokat, átlagokat figyelembe véve, olyan is előfordul, hogy naponta 160 főt látnak el. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez rettentően nagy szám. Kérném ez esetben kiírni a váró ajtajára, hogy jelenleg a 100. beteget látjuk el, úghogy ön, tisztelt beteg, aki vért hány és fetreng a fájdalomtól, a 160-ik lesz. Nem az alapellátás várólistáján, hanem az életmentő várólistán.

Ön azt állította, hogy ez a beteg menthetetlen volt. Ez a műsorban úgy jött le, hogy akkor pont ráért vergődni, mert önök amúgy sem értek rá vele foglalkozni.

De nekem rögtön adódik az ezzel kapcsolatos másik kérdésem: ha önök nem vizsgálták meg a beteget, vagy csak futólag tették ezt az alapellátás-felmérés alapján, akkor honnan tudták, hogy mentehetetlen volt? Nyilván az lehetett, amikor már felnyitották. De ha esetleg mégis sikerült az első kézrátétellel megállapítani a beteg menthetetlen állapotát, mit tett ön, mint ügyeletes a fenti etikai szabályok szerint elvárhatóan? Mivel enyhítette a beteg fájdalmát? Nem volt a környéken egy kurva fájdalomcsillapító?

Ön előadta a hattyú halálát – az egészségügyét -, de ez a maga halála is egyúttal. Csak nem vette észre, hogy saját magának mond ellent. Önnek nem Kálmán Olgához kellett volna mennie élő adásba, önnek egyetlen feladata lett volna. Nem most, hanem a 101-ik beteg után. Berúgni a Balog emberállat miniszter és az Orbán nevű foci- és hatalommániás ajtaját. Mert ön értünk, betegekért van, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a felelősök is mindent megtegyenek.

De nem. Ön ebben a műsorban is csak azt tudta elmondani, hogy nemrég kaptak anyagi forrásokat. Nagyon helyes. És akkor? A maradék 60 beteg ellátására elegendő volt az a pénz? Hol van a megbecsült személyzet, az infrastruktúra, vagyis a tárgyi-személyi feltételek? És hol van az emberség? Nem csak most hol van, hanem évekkel ezelőtt hol volt?

Tisztelt doktor úr! Nem vonom kétségbe az ön szakmai tudását, bár lövésem sincs erről azon túl, hogy a magyar alkoholizmus ünnepei előtt és után – vagy ezektől függetlenül az általános droghelyzetről – nyilatkozik. Szerintem meg nyilatkozatok és tévészereplések helyett dolgozzon!

Bennem az adrenalin akkor szökött az egekbe, amikor ön a betegekkel, hozzátartozókkal történő kommunikáció javításáról beszélt. Olvassa el kérem az etikai kódexet! Az, ahogyan nem csak az önt ért ilyetén kritikák, de az általam is megtapasztalt jelenségek alátámasztják, igenis probléma a flegma, lekezelő modor. Mintha nem beteg emberekről lenne szó, hanem fél sertésekről. Sok esetben hentes módjára bánnak az emberekkel, az a stílus sok esetben minimum elfogadhatatlan. Megértve az önök túlterheltségét, semmi nem írhatja fölül a betegellátás humánus jellegére vonatkozó elvárásokat. Itt nem csak betegek vannak, hanem olyan hozzátartozók is, akik mögött nem pusztán a beteg szerettük iránti aggodalom áll, de akiknek egyéni, családi sorsa is megpecsételődik az önök szakmai, emberi hozzáállása révén.

Tudom, hogy a sok évnyi rutin nyerssé, rideggé teszi az embert, de néha nem árt tükörbe nézni. Mert el lehet játszani a hamis megváltó szerepét, de embernek lenni és maradni, az a legfontosabb. Enélkül gyógyítás sincs, ugye. Önök mondják, de mi is tapasztaljuk, hogy
a remény, a hit erőt ad a betegségek elviselésében-legyőzésében. Akkor miért veszik el tőlünk ezt a lehetőséget? Mi nem a statisztikában akarunk hinni, hanem a gyógyulásunkban.

Éppen ezért kell ezt az embertelen, az egészségügyet romokba döntő, az emberek élethez való jogát sorozatosan megsértő, veszélyeztető kormányzatot leváltani, bíróság elé állítani és elszámoltatni. Hogy legalább a stadionokra költött pénzt az egészségügybe visszafizessék.

Ami természetesen az önök felelősségét egyáltalán nem kisebbíti, tisztelt doktor úr!

Csoma Gábor

honved_korhaz.jpg

 
A sürgősségi rendelők számának bővítése oldaná csak meg az áldatlan állapot megszűnését!
A magyar egészség ügy a nullához kezd közelíteni, még van egy kis rés. Az okok ismertek, cselekedni kellene végre már.!!!
Akik tudják mit kéne tenni nincsenek a jelenlegi hatalom közelében.
 
A sürgősségi rendelők számának bővítése oldaná csak meg az áldatlan állapot megszűnését!
A magyar egészség ügy a nullához kezd közelíteni, még van egy kis rés. Az okok ismertek, cselekedni kellene végre már.!!!
Akik tudják mit kéne tenni nincsenek a jelenlegi hatalom közelében.
Ha érdemben fogadnák a körzeti orvosok a betegeket, nem terhelnék a sürgősségi ambulanciákat a betegek, de lám hiába mennek oda ott sincs mára emberség csak kifogások és magyarázkodások miért is nem tudtak emberségesek lenni.... Koncentrációs táborokra hasonlítanak a kórházaink és a beteg ellátó helyeink.....
 
Nyílt levél dr. Zacher Gábor részére

Tisztelt doktor úr!

Végignéztem, egyben végigszenvedtem a Hír Tv Egyenesen című műsorában előadott és mappájával megtámogatott nyilatkozatát, amellyel a mundér becsületét védte. Mielőtt tovább folytatnám, közreadom az orvosi eskü nemzetközi szövegét:

Genfi deklaráció

(nemzetközi orvosi eskü)

Elfogadta az Orvosi Világszövetség Második Közgyűlése, Genf, 1948. szeptember

Módosította a 22. Orvosi Világközgyűlés, Sydney, 1968. augusztus és a 35. Orvosi Világközgyűlés, Velence, 1983. október

Ünnepélyesen fogadom, hogy azon idő alatt, míg az orvosi hivatást gyakorlók tagjának vallom magam:


  • életemet az emberiség szolgálatára szentelem;
    megadom oktatóimnak a nekik járó tiszteletet és hálát;
    lelkiismerettel és méltósággal gyakorlom hivatásomat, betegeim egészsége lesz számomra az elsődleges szempont;
    még a beteg halála után is tiszteletben tartom a reámbízott titkokat;
    minden erőmmel fenntartom az orvosi hivatás tiszteletét és nemes hagyományait;
    kollégáimmal testvérként bánok;
    nem engedem, hogy vallási, nemzetiségi, faji, pártpolitikai, vagy társadalmi szempontok eltántoríthassanak a betegeimmel kapcsolatos kötelességeim teljesítésétől;
    az emberi életnek a fogamzástól kezdve megadom a legnagyobb tiszteletet; – orvosi tudásomat pedig engem fenyegető veszély esetén sem használom az emberiség törvényeivel szemben.
Ezeket az ígéreteket ünnepélyesen, szabadon teszem, és becsületemre fogadom.

Tovább is megyek:

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe – elfogadta a Magyar Orvosi Kamara Küldöttközgyűlése 2011. szeptember 24-én. A törvény értelmében hatályba lép 2012. január 1-én. Csak pár sort idéznék ebből, hogy felfrissítsem statisztikákba feledkezett memóriáját:

(4) Az orvos nem élhet vissza betege kiszolgáltatott helyzetével, nem sértheti emberi méltóságát, figyelembe kell vennie szemérem és szégyenérzetét. Még kilátástalannak tűnő esetben is vigaszt kell nyújtania, erőt adva betegének. Feltétlenül el kell kerülnie a beteg tárgyiasulását, amelynek következtében esetté, a kutatás tárgyává, vagy sorszámmá válhat.

(5) A beteg jólléte mindenekelőtt: ezt az elvet sem a társadalmi, sem politikai nyomás, sem az adminisztrációs kötelezettségek, sem kereskedelmi érdekek nem sérthetik.

És ezzel elérkeztem a számomra talán legalapvetőbb fogalomhoz, az emberség fogalmához, melyet mi, más hivatással rendelkező, és az egészségügyi „szolgáltatásokat” igénybe vevők jól ismerünk. Ám mivel erről a műsorban nyomokban sem esett szó, tájékoztatom:

(18) Az orvos köteles a tőle elvárható módon betege fájdalmát, félelemérzését csökkenteni.

II. 2.1. Az orvos elsősegély-nyújtási kötelezettsége

(1) Sürgős szükség, veszélyeztető állapot esetén az orvos köteles a jelentkező beteget fogadni, az általa észlelt beteget ellátni, és – az adott lehetőségeknek megfelelően és a tőle elvárható módon – első orvosi ellátásban részesíteni, és állapotától függően a szükséges intézkedésekről gondoskodni.

(2) Az orvos a helyszínen maga dönti el, hogy a sürgős szükség és veszélyeztető állapot esete fennáll-e. Ha a rendelkezésre álló információból a sürgős orvosi ellátás 7 szükségességét biztonsággal nem lehet megállapítani, úgy kell eljárni, mintha az bizonyítottan fennállna.

Nem folytatnám a sort a következő 30 oldal felsorolásával, akit érdekel annak, de legfőképp önnek ITT áll a hivatkozás.

Szeretném megkérdezni, mert ez a műsorvezető figyelmét elkerülte: a fenti pontokból ön melyiknek felelt meg ama beteg ellátásának (vagy el nem látásának) során, aki sajnálatos módon – a rendelkezésünkre álló információk alapján – órákig haldokolt a Honvédkórház sürgősségi osztályán anélkül, hogy fájdalmát enyhítették volna?

Amit végtelenül gusztustalannak tartok: ön statisztikai adatokkal próbálja a mundér becsületét megvédeni, az általunk – civilek, betegek, egészség-károsultak – már megszokott szakmai összezárást követve; ön megpróbálja megmagyarázni azt, amit mi elég sokan tudunk az egészségügyről, csak aki fetreng a fájdalomtól, azt ez egyáltalán nem érdekli.

Doktor úr! Nem nekünk kell ezt a statisztikákat felmutatni, hanem a feletteseinek, mert nem biztosítják az ön munkájának legelemibb alapfeltételeit sem.

Ön azzal védekezett egyebek mellett, hogy a sürgősségi osztályon olyanokat is el kell látnia, akiknek egészségi állapota ezt nem indokolja. Nos, az ön ismeretei itt is csődöt mondtak, amikor azzal védekezett, hogy ellenkező esetben feljelentik:

Etikailag nem kifogásolható, ha az orvos szakmai vagy erkölcsi meggyőződése miatt – a jogszabályok keretei között – nem vállal és nem végez bizonyos kezeléseket.

Ön azt állítja, hogy a napi szórásokat, átlagokat figyelembe véve, olyan is előfordul, hogy naponta 160 főt látnak el. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez rettentően nagy szám. Kérném ez esetben kiírni a váró ajtajára, hogy jelenleg a 100. beteget látjuk el, úghogy ön, tisztelt beteg, aki vért hány és fetreng a fájdalomtól, a 160-ik lesz. Nem az alapellátás várólistáján, hanem az életmentő várólistán.

Ön azt állította, hogy ez a beteg menthetetlen volt. Ez a műsorban úgy jött le, hogy akkor pont ráért vergődni, mert önök amúgy sem értek rá vele foglalkozni.

De nekem rögtön adódik az ezzel kapcsolatos másik kérdésem: ha önök nem vizsgálták meg a beteget, vagy csak futólag tették ezt az alapellátás-felmérés alapján, akkor honnan tudták, hogy mentehetetlen volt? Nyilván az lehetett, amikor már felnyitották. De ha esetleg mégis sikerült az első kézrátétellel megállapítani a beteg menthetetlen állapotát, mit tett ön, mint ügyeletes a fenti etikai szabályok szerint elvárhatóan? Mivel enyhítette a beteg fájdalmát? Nem volt a környéken egy kurva fájdalomcsillapító?

Ön előadta a hattyú halálát – az egészségügyét -, de ez a maga halála is egyúttal. Csak nem vette észre, hogy saját magának mond ellent. Önnek nem Kálmán Olgához kellett volna mennie élő adásba, önnek egyetlen feladata lett volna. Nem most, hanem a 101-ik beteg után. Berúgni a Balog emberállat miniszter és az Orbán nevű foci- és hatalommániás ajtaját. Mert ön értünk, betegekért van, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a felelősök is mindent megtegyenek.

De nem. Ön ebben a műsorban is csak azt tudta elmondani, hogy nemrég kaptak anyagi forrásokat. Nagyon helyes. És akkor? A maradék 60 beteg ellátására elegendő volt az a pénz? Hol van a megbecsült személyzet, az infrastruktúra, vagyis a tárgyi-személyi feltételek? És hol van az emberség? Nem csak most hol van, hanem évekkel ezelőtt hol volt?

Tisztelt doktor úr! Nem vonom kétségbe az ön szakmai tudását, bár lövésem sincs erről azon túl, hogy a magyar alkoholizmus ünnepei előtt és után – vagy ezektől függetlenül az általános droghelyzetről – nyilatkozik. Szerintem meg nyilatkozatok és tévészereplések helyett dolgozzon!

Bennem az adrenalin akkor szökött az egekbe, amikor ön a betegekkel, hozzátartozókkal történő kommunikáció javításáról beszélt. Olvassa el kérem az etikai kódexet! Az, ahogyan nem csak az önt ért ilyetén kritikák, de az általam is megtapasztalt jelenségek alátámasztják, igenis probléma a flegma, lekezelő modor. Mintha nem beteg emberekről lenne szó, hanem fél sertésekről. Sok esetben hentes módjára bánnak az emberekkel, az a stílus sok esetben minimum elfogadhatatlan. Megértve az önök túlterheltségét, semmi nem írhatja fölül a betegellátás humánus jellegére vonatkozó elvárásokat. Itt nem csak betegek vannak, hanem olyan hozzátartozók is, akik mögött nem pusztán a beteg szerettük iránti aggodalom áll, de akiknek egyéni, családi sorsa is megpecsételődik az önök szakmai, emberi hozzáállása révén.

Tudom, hogy a sok évnyi rutin nyerssé, rideggé teszi az embert, de néha nem árt tükörbe nézni. Mert el lehet játszani a hamis megváltó szerepét, de embernek lenni és maradni, az a legfontosabb. Enélkül gyógyítás sincs, ugye. Önök mondják, de mi is tapasztaljuk, hogy
a remény, a hit erőt ad a betegségek elviselésében-legyőzésében. Akkor miért veszik el tőlünk ezt a lehetőséget? Mi nem a statisztikában akarunk hinni, hanem a gyógyulásunkban.

Éppen ezért kell ezt az embertelen, az egészségügyet romokba döntő, az emberek élethez való jogát sorozatosan megsértő, veszélyeztető kormányzatot leváltani, bíróság elé állítani és elszámoltatni. Hogy legalább a stadionokra költött pénzt az egészségügybe visszafizessék.

Ami természetesen az önök felelősségét egyáltalán nem kisebbíti, tisztelt doktor úr!

Csoma Gábor

Csatolás megtekintése 1588850
*
Zacher Gábor Dr-t van szerencsém, mert személyesen ismerem. Végtelenül sokat dolgozik, az élete a gyógyítás és nagyon sok embert a halál mezsgyéjéről hozott és hoz vissza. Igen, van, van olyan, amikor már nem tud mit tenni. Csodára nem mindig képes, pedig naponta többször neki is rugaszkodik, s többször van, hogy Ő győz. Dolgozik, méghozzá nagyon is betartva az orvosi esküjét. El nem tudom képzelni, hogy mi történhetett, hogy az a szerencsétlen ember meghalt. Végtelenül sajnálom. Az is tény, hogy kevesen vannak, az is tény, hogy a kórházak felszereltsége hibádzik, az is tény, hogy a türelem és az erő is fogytán.
Nem, nem védem, mert akinek meghalt a rokona, az vígasztalhatatlan, mert én is az lennék. Le kell írnom, el kell mondanom az igazság két oldalon van: Zacher Gábor Dr. védelmében, Őt ismerve hárítana. De el kell mondanom, le kell írnom azt, hogy az orvos feladata a gyógyítás és nem az ajtó berugdosása, mint ahogyan a cikk írója arra bíztatja az Orvost. Tanácsom, hogy ezt a kedves választóknak, voksolóknak kellene megtenniök.
Nem minősítem jelenlegi kormányunkat, megteszik ezt ők maguk, helyettem is, igaz, ellenkező irányban. Amíg én a negatívumokat sorolnám, ők bezzeg kifogyhatatlanul mutogatják, mondják - mintegy agymosásban: a tévében, rádióban a kormányzati csatornákon, jelenlegi kormányunk folyamatosan fényezi magát.
A gond az, hogy nagyon sokan, akik mást nem néznek, nem hallgatnak, ---kivétel az Isaura, no meg a Duna tévécsatorna mexikói, meg az Ég tudja milyen nációjú - idióta sorozatát. Tehát, akik ezeken az agymosásokon önként és dalolva naponta részt vesznek, +ehhez meghallgatják a napi zsolozsmát arról, hogy ilyen meg olyan jó nekünk, azok fel sem érik ésszel, hogy váltani kell. Váltani szükséges, a saját érdekeinkben, az életünk biztonsága miatt. Nem sorolom, mindegyikünk hallotta, látta az állami magyar egészségügy mocskait és hátrányait. Ugyanakkor még mindig vannak páran orvosok, akik mindezt bevállalva, naponta, az óra minden percében harcolnak emberek tucatjainak az életéért.
Ha egy orvos hibáz, az behozhatatlan, megbocsáthatatlan, mert ott nem lehet radírozni, feltámasztani. De! Mielőtt pálcát törnénk bárki felett, ugyan már ismerjük el azt a napi harcait, melyet megvív. Csak azért, hogy bárkit is visszahozzon a klinikai halál állapotából. Csak azért. S, ezért nem vár el borítékot, ezért még sokszor köszönetet sem kap, viszont többször lehányják és széklettel (is), vérrel (is) szennyeződik. Zacher Gábor Dr-nak - amikor életet ment, mindez nem számít, csak az emberi élet. Ha csak egy hajszálnyi remény van, Zacher Doki visszaránt, a halál mezsgyéjéről. Amikor visszahozta a beteget, akkor cserél öltözetet, de szívet és lelket - azt soha. Hangsúlyozom, személyesen ismerem, Ő az, aki soha nem fogad el borítékot, de azt megteszi, hogy az azt átnyújtó kezet megfogja és azt mondja: "a fenében, magának nagyobb szüksége van erre!"
Ennyi a történet, amit mindenképpen le akartam írni. Most is bebizonyosodott, hogy az éremnek nem két, hanem három oldala is van. Ugye a két oldal + az érem pereme. Ezért +figyelembe ajánlanám az alábbi videókat:


Ezt is érdemes megnézni, a pálcát törés előtt:

Van egy kérdés, ami motoszkál bennem. Dr. Zacher Gábor az Erzsébet kórház, későbbiekben Péterffy Kórház "méreg osztályán" dolgozott, s ott jó munkát végzett. Akkor miért emelték Őt át a Honvéd Kórházba? Mert itt, az ellátásra szoruló betegnél fel kellett volna ismernie azt, hogy itt a sürgősségin a beteg nem ellátható. S, akkor egyenes út lett volna a belgyógyászati osztályra. Ez az, ami előttem rejtélyes?! S, valóban nem hagy nyugodni. Ami Dr. Zacher Gábort illeti, az 1990-es évek végén ismertem meg Őt, s akkor rendkívül korrekt módon, igazi orvosként segítette a rábízott betegeket.
 
A megbanas halvany vonala se latszik. Rendben hogy sokan vannak, de nyilvan sulyos betegnel akinek tudja a diagnozisat a fajdalom csillapitas kutya kotelessege minden orvosnak.
A modora meg kimondottan "bunko"egy orvostol. Perter Judit csinalt vele interjut es ott a haldoklo beteghez annyi hozzafuzni valoja volt reggelt ez se eri meg.
Ennek a betegnek nem volt hozzatartozo aki kiverte volna a balket az is lehet alkoholista vagy kabitos volt, de ember aki nagyon beteg es az orvos nem lehet ilyen kozonyos amit hangosan ki is mond.
HA en vagyok a fonok azonnal kirugtam volna akkor, ha ez igy tortent volna akkor lehet ez a beteg se hal meg legalabbis kinok kozott nem.
MEgertem kiegett faradt tul hajszolt de az o foglalkozasaba nem lehet hibazni mert mindenkinek egy elete van.
Arrol mar nem is beszelve aki valoban beteg es nagyon rosszul van azt nem erdekli a kifogasok hanem a megoldas az amit akar.
 
Személy szerint nagyon sajnálom, hogy az egészségügy és az oktatás mindenféle szakmaiságot nélkülöző direkt politikai küzdelem eszközévé vált. Rendszerszinten vannak problémák - ezt senki sem tagadja -, mellesleg épp a sürgősségi betegellátás nem tartozik ezek közé, ám a rendszer egészének felelőtlen elégtelennek minősítése nemcsak, hogy a benne dolgozó kiváló szakemberek munkáját annulálja, hanem a társadalmi közbizalom aláaknázásával ezen intézmények hatékonyságát ássa alá. Ha a Honvéd Kórházban igazolhatóan szakmai hibát vétettek, akkor ennek le kell vonni a megfelelő konzekvenciáit. De általánosan az orvostársadalom ellen hangulatot kelteni ilyen minősíthetetlenül kioktató hangnemben meglehetősen gyomorforgató dolog! Napokban például épp az Országos Onkológiai Intézetben jártam, és csak elismeréssel tudnék bármit is mondani az intézményről (orvosok, felszereltség, bánásmód). A gyermek-nefrológusunk kiváló. De hát ez csak egy tapasztalat a sok közül!
 
Utoljára módosítva:
Van egy okos tojas nagykepu orvos aki miatt meghalt egy beteg, nehogy mar ot mossuk tisztara mert ma o volt de barmikor barmelyikunk kerulhet ilyen helyzetbe hogy ha csak egy morfium tapasztot adott volna mar nem okozhato az embertelenseg vadjaval.
NEm az orvos tarsadalomrol huzza le a lepedot az ember hanem egy orvosrol aki remek toxikologu de mas a kabitosok s az alkoholistak kozott surgosegit felallitani mert lehet a varakozas jot tesz es kihany mindnet es maris jobban van de ilyen sulyos betegnel nagy fajdalom eseten embertelen nem ellatni a beteget minimum fajdalom csillapitoval.
 
Ha érdemben fogadnák a körzeti orvosok a betegeket, nem terhelnék a sürgősségi ambulanciákat a betegek, de lám hiába mennek oda ott sincs mára emberség csak kifogások és magyarázkodások miért is nem tudtak emberségesek lenni.... Koncentrációs táborokra hasonlítanak a kórházaink és a beteg ellátó helyeink.....
*
Sajnos, egyre jobban és egyre többször ezt tapasztaljuk.
 
Van egy okos tojas nagykepu orvos aki miatt meghalt egy beteg, nehogy mar ot mossuk tisztara mert ma o volt de barmikor barmelyikunk kerulhet ilyen helyzetbe hogy ha csak egy morfium tapasztot adott volna mar nem okozhato az embertelenseg vadjaval.
NEm az orvos tarsadalomrol huzza le a lepedot az ember hanem egy orvosrol aki remek toxikologu de mas a kabitosok s az alkoholistak kozott surgosegit felallitani mert lehet a varakozas jot tesz es kihany mindnet es maris jobban van de ilyen sulyos betegnel nagy fajdalom eseten embertelen nem ellatni a beteget minimum fajdalom csillapitoval.
Egy orvosról??? Olvasd már el a levelet és a hozzászólásokat! Csupa sommás ítélet!
 
A megbanas halvany vonala se latszik. Rendben hogy sokan vannak, de nyilvan sulyos betegnel akinek tudja a diagnozisat a fajdalom csillapitas kutya kotelessege minden orvosnak.
A modora meg kimondottan "bunko"egy orvostol. Perter Judit csinalt vele interjut es ott a haldoklo beteghez annyi hozzafuzni valoja volt reggelt ez se eri meg.
Ennek a betegnek nem volt hozzatartozo aki kiverte volna a balket az is lehet alkoholista vagy kabitos volt, de ember aki nagyon beteg es az orvos nem lehet ilyen kozonyos amit hangosan ki is mond.
HA en vagyok a fonok azonnal kirugtam volna akkor, ha ez igy tortent volna akkor lehet ez a beteg se hal meg legalabbis kinok kozott nem.
MEgertem kiegett faradt tul hajszolt de az o foglalkozasaba nem lehet hibazni mert mindenkinek egy elete van.
Arrol mar nem is beszelve aki valoban beteg es nagyon rosszul van azt nem erdekli a kifogasok hanem a megoldas az amit akar.
*
Dr.Zacher Gábor - ezek szerint - megváltozott volna? Túl kemény lett? Tény, hogy hatalmas a szaktudása a mérgezéses és az alkoholizmus, a drog témájában. Nem is értem miért emelték ide, amikor az Erzsébet ugyan ma már Péterffy Kórház méreg osztályán eredményesen tudott dolgozni? Itt fel kellett volna ismernie azt, hogy a beteggel ők nem tudnak mit kezdeni, s fájdalom csillapítást mindenképpen szükséges lett volna adni és tovább küldeni a belgyógyászatra. Ez előttem valóban rejtély. Az, hogy nyersen sorolja a hibákat, azt, hogy egy orvos több állást is betölt, az, hogy nincs elég személyzet, s mint az a riportban is kiderült, hogy "kapnak segítséget". Tehát maradunk a feltételes módban, mert a kapnak nem azt jelenti, hogy kaptak.
 
Mit? Hogy koncentrációs tábor?! Mindenkinek elment itt az esze? Remélem ezért személyesen elnézést kérsz majd Zacher Gábortól! (Már a tisztesség kedvéért.)
*
Nem, semmiképpen nem kérek elnézést. Ha hibázott, akkor bűnhődnie kell. Abban mindenképpen vétkes, hogy nem továbbította a beteget tovább. Ott volt ellátatlanul, ezt én is elítélem. Én csak azt írtam le, hogy személyesen ismertem még a 90-es években, s akkor rendkívül toppon volt abban, amilyen szerepet akkor és ott betöltött. Ott valóban saját szememmel láttam, hogy visszahozott beteget, mert addig gyúrta, üvöltözött, sokkolta, mindent megtett és visszahozta. Ennyi a történet. No meg a borítékkal kapcsolatban, többen is mondták, hogy fedhetetlen. Nem fogadott el semmiféle borítékot - senkitől.
 
Gusztustalanul védi a mundért, Zacher.

Egyébként érdemes belelolvasni, ahogy az "1001 orvos hálapénz nélkül" fb. csoportban az orvosok vélekednek az esetről.
 
Utoljára módosítva:
A fonok nem nyilatkozhat o meg igen minden medianak , tv nek? a nagy leterheltseg mellett.
O maga is beismerte ano hogy bolond, so, nem alkalmas surgosegire.

johannsebastian ha feleseged vagy az anyad vagy a lanyod jart volna igy mit is szolnal?
 
*
Dr.Zacher Gábor - ezek szerint - megváltozott volna?
Vagy visszaváltozott vagy alaphelyzetbe állt.
Túl kemény lett? Tény, hogy hatalmas a szaktudása a mérgezéses és az alkoholizmus, a drog témájában.
Csakhogy ez az ország 1.számú kórházának sürgősségi osztályán történt, amit ő vezet.
Vezet, amihez azért megvan mindenféle alapja, hisz előtte is vezető főorvos volt a Péterfyben, sőt, ha jól tudom önkormányzati képviselő is volt, tehát nem csak a szakmával foglalkozott.
Nem is értem miért emelték ide, amikor az Erzsébet ugyan ma már Péterffy Kórház méreg osztályán eredményesen tudott dolgozni?
Vajon a Csókayt és még pár ismert nevet miért hozták ugyanoda (mármint a Honvédkórházba)?
Sztárkórházba sztárokat. (És ebből a szemszögből mellékes is a fidesz szimpátiája.)
Zacher hibázott szerintem, amikot valamilyen okból elfogadta a sürgősségi vezetését. (Talán az csábította, hogy ahhoz az osztályhoz egy heliport is jár.) Más egy szakterület (jelen esetben a toxikológia) és más a teljes paletta lefedése, még, ha több orvos, nővér és eszköz is rendelkezésre áll.
Itt fel kellett volna ismernie azt, hogy a beteggel ők nem tudnak mit kezdeni, s fájdalom csillapítást mindenképpen szükséges lett volna adni és tovább küldeni a belgyógyászatra.
Ahhoz viszont meg kellett volna vizsgálni, ahhoz meg sorra kellett volna kerülni...
Nem ismerem a jelen helyzetet, de anno a 16 milliárdból tellett nem egy nem két kezelő(helyiség)re, hanem sokra és anno volt ember is. Én kb 1o éve voltam ott egy kéztörésem kapcsán és 4 óra alatt kerültem műtőbe (nem csak gipszeltek), de meg tudtak vizsgálni 25 percen belül. Azóta csak öntötték oda a pénzt, hisz ez a kórház lett az új Kútvölgyi.
Ez előttem valóban rejtély. Az, hogy nyersen sorolja a hibákat, azt, hogy egy orvos több állást is betölt,
Ez igaz. Neki is szegénynek két egyetemen is tanítania kell...
az, hogy nincs elég személyzet, s mint az a riportban is kiderült, hogy "kapnak segítséget". Tehát maradunk a feltételes módban, mert a kapnak nem azt jelenti, hogy kaptak.
Ott mindig is lesz segítség már csak a helyzetükből fakadólag is.
Ami nekem nagyon nem tetszik (a nyilvánvaló tragédiák mellett), hogy semmi vezetői felelősségvállalás, megbánás.
Ezek szerint 3 év kevés volt neki annak a felismerésére, hogy itt kevés a médiavaker, itt egy roppant fontos intézményt kell üzemeltetni.
 
úgy gondolom, hogy lassan már el kellene jutnunk oda, hogy ne az orvosokat hibáztassuk - mert orvosi eskü ide vagy oda - a nap nekik is 24 órából áll ! amikor a hír először hallottam a tv-ben mindjárt az jutott eszembe, hogy valaki lépjen már egy nagyot és ne az orvossal és a kórházzal pereskedjen hanem az állammal! Igenis az állam dolga lenne működőképessé tenni az egészségügyet. 8 év alatt semmit sem sikerült csak az előző rezsimre mutogatni, migránsokról hadoválni meg lopni. Hajrá Orbánia , hajrá Magyarország!
 
mióta az SBO-k vannak, azóta a sima HO ügyelet szinte minden egyes esetet hozzájuk irányít, sokszor ki sem megy a beteghez, csak az ügyeletes asszisztens közli, hogy ezzel tessék az SBO-ra menni...mert a doktorbácsi vagy a doktornéni fáradt, tv-zni szeretne, pihenni szeretne, stb.
nem menti fel az SBO-n dolgozókat, de akkor mire is van a sima HO ügyelet? ja....felvenni érte a pénzt

jajjj...annyi mindent mesélhetne az ember, amit már megért az évek során :(
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,308
Tagok
615,644
Legújabb tagunk
boborján2
Oldal tetejére