Önnek nem Kálmán Olgához kellett volna mennie élő adásba

Nyílt levél dr. Zacher Gábor részére

Tisztelt doktor úr!

Végignéztem, egyben végigszenvedtem a Hír Tv Egyenesen című műsorában előadott és mappájával megtámogatott nyilatkozatát, amellyel a mundér becsületét védte. Mielőtt tovább folytatnám, közreadom az orvosi eskü nemzetközi szövegét:

Genfi deklaráció

(nemzetközi orvosi eskü)

Elfogadta az Orvosi Világszövetség Második Közgyűlése, Genf, 1948. szeptember

Módosította a 22. Orvosi Világközgyűlés, Sydney, 1968. augusztus és a 35. Orvosi Világközgyűlés, Velence, 1983. október

Ünnepélyesen fogadom, hogy azon idő alatt, míg az orvosi hivatást gyakorlók tagjának vallom magam:

  • életemet az emberiség szolgálatára szentelem;
  • megadom oktatóimnak a nekik járó tiszteletet és hálát;
  • lelkiismerettel és méltósággal gyakorlom hivatásomat, betegeim egészsége lesz számomra az elsődleges szempont;
  • még a beteg halála után is tiszteletben tartom a reámbízott titkokat;
  • minden erőmmel fenntartom az orvosi hivatás tiszteletét és nemes hagyományait;
  • kollégáimmal testvérként bánok;
  • nem engedem, hogy vallási, nemzetiségi, faji, pártpolitikai, vagy társadalmi szempontok eltántoríthassanak a betegeimmel kapcsolatos kötelességeim teljesítésétől;
  • az emberi életnek a fogamzástól kezdve megadom a legnagyobb tiszteletet; – orvosi tudásomat pedig engem fenyegető veszély esetén sem használom az emberiség törvényeivel szemben.
Ezeket az ígéreteket ünnepélyesen, szabadon teszem, és becsületemre fogadom.

Tovább is megyek:

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe – elfogadta a Magyar Orvosi Kamara Küldöttközgyűlése 2011. szeptember 24-én. A törvény értelmében hatályba lép 2012. január 1-én. Csak pár sort idéznék ebből, hogy felfrissítsem statisztikákba feledkezett memóriáját:

(4) Az orvos nem élhet vissza betege kiszolgáltatott helyzetével, nem sértheti emberi méltóságát, figyelembe kell vennie szemérem és szégyenérzetét. Még kilátástalannak tűnő esetben is vigaszt kell nyújtania, erőt adva betegének. Feltétlenül el kell kerülnie a beteg tárgyiasulását, amelynek következtében esetté, a kutatás tárgyává, vagy sorszámmá válhat.

(5) A beteg jólléte mindenekelőtt: ezt az elvet sem a társadalmi, sem politikai nyomás, sem az adminisztrációs kötelezettségek, sem kereskedelmi érdekek nem sérthetik.

És ezzel elérkeztem a számomra talán legalapvetőbb fogalomhoz, az emberség fogalmához, melyet mi, más hivatással rendelkező, és az egészségügyi „szolgáltatásokat” igénybe vevők jól ismerünk. Ám mivel erről a műsorban nyomokban sem esett szó, tájékoztatom:

(18) Az orvos köteles a tőle elvárható módon betege fájdalmát, félelemérzését csökkenteni.

II. 2.1. Az orvos elsősegély-nyújtási kötelezettsége

(1) Sürgős szükség, veszélyeztető állapot esetén az orvos köteles a jelentkező beteget fogadni, az általa észlelt beteget ellátni, és – az adott lehetőségeknek megfelelően és a tőle elvárható módon – első orvosi ellátásban részesíteni, és állapotától függően a szükséges intézkedésekről gondoskodni.

(2) Az orvos a helyszínen maga dönti el, hogy a sürgős szükség és veszélyeztető állapot esete fennáll-e. Ha a rendelkezésre álló információból a sürgős orvosi ellátás 7 szükségességét biztonsággal nem lehet megállapítani, úgy kell eljárni, mintha az bizonyítottan fennállna.

Nem folytatnám a sort a következő 30 oldal felsorolásával, akit érdekel annak, de legfőképp önnek ITT áll a hivatkozás.

Szeretném megkérdezni, mert ez a műsorvezető figyelmét elkerülte: a fenti pontokból ön melyiknek felelt meg ama beteg ellátásának (vagy el nem látásának) során, aki sajnálatos módon – a rendelkezésünkre álló információk alapján – órákig haldokolt a Honvédkórház sürgősségi osztályán anélkül, hogy fájdalmát enyhítették volna?

Amit végtelenül gusztustalannak tartok: ön statisztikai adatokkal próbálja a mundér becsületét megvédeni, az általunk – civilek, betegek, egészség-károsultak – már megszokott szakmai összezárást követve; ön megpróbálja megmagyarázni azt, amit mi elég sokan tudunk az egészségügyről, csak aki fetreng a fájdalomtól, azt ez egyáltalán nem érdekli.

Doktor úr! Nem nekünk kell ezt a statisztikákat felmutatni, hanem a feletteseinek, mert nem biztosítják az ön munkájának legelemibb alapfeltételeit sem.

Ön azzal védekezett egyebek mellett, hogy a sürgősségi osztályon olyanokat is el kell látnia, akiknek egészségi állapota ezt nem indokolja. Nos, az ön ismeretei itt is csődöt mondtak, amikor azzal védekezett, hogy ellenkező esetben feljelentik:

Etikailag nem kifogásolható, ha az orvos szakmai vagy erkölcsi meggyőződése miatt – a jogszabályok keretei között – nem vállal és nem végez bizonyos kezeléseket.

Ön azt állítja, hogy a napi szórásokat, átlagokat figyelembe véve, olyan is előfordul, hogy naponta 160 főt látnak el. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez rettentően nagy szám. Kérném ez esetben kiírni a váró ajtajára, hogy jelenleg a 100. beteget látjuk el, úghogy ön, tisztelt beteg, aki vért hány és fetreng a fájdalomtól, a 160-ik lesz. Nem az alapellátás várólistáján, hanem az életmentő várólistán.

Ön azt állította, hogy ez a beteg menthetetlen volt. Ez a műsorban úgy jött le, hogy akkor pont ráért vergődni, mert önök amúgy sem értek rá vele foglalkozni.

De nekem rögtön adódik az ezzel kapcsolatos másik kérdésem: ha önök nem vizsgálták meg a beteget, vagy csak futólag tették ezt az alapellátás-felmérés alapján, akkor honnan tudták, hogy mentehetetlen volt? Nyilván az lehetett, amikor már felnyitották. De ha esetleg mégis sikerült az első kézrátétellel megállapítani a beteg menthetetlen állapotát, mit tett ön, mint ügyeletes a fenti etikai szabályok szerint elvárhatóan? Mivel enyhítette a beteg fájdalmát? Nem volt a környéken egy kurva fájdalomcsillapító?

Ön előadta a hattyú halálát – az egészségügyét -, de ez a maga halála is egyúttal. Csak nem vette észre, hogy saját magának mond ellent. Önnek nem Kálmán Olgához kellett volna mennie élő adásba, önnek egyetlen feladata lett volna. Nem most, hanem a 101-ik beteg után. Berúgni a Balog emberállat miniszter és az Orbán nevű foci- és hatalommániás ajtaját. Mert ön értünk, betegekért van, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a felelősök is mindent megtegyenek.

De nem. Ön ebben a műsorban is csak azt tudta elmondani, hogy nemrég kaptak anyagi forrásokat. Nagyon helyes. És akkor? A maradék 60 beteg ellátására elegendő volt az a pénz? Hol van a megbecsült személyzet, az infrastruktúra, vagyis a tárgyi-személyi feltételek? És hol van az emberség? Nem csak most hol van, hanem évekkel ezelőtt hol volt?

Tisztelt doktor úr! Nem vonom kétségbe az ön szakmai tudását, bár lövésem sincs erről azon túl, hogy a magyar alkoholizmus ünnepei előtt és után – vagy ezektől függetlenül az általános droghelyzetről – nyilatkozik. Szerintem meg nyilatkozatok és tévészereplések helyett dolgozzon!

Bennem az adrenalin akkor szökött az egekbe, amikor ön a betegekkel, hozzátartozókkal történő kommunikáció javításáról beszélt. Olvassa el kérem az etikai kódexet! Az, ahogyan nem csak az önt ért ilyetén kritikák, de az általam is megtapasztalt jelenségek alátámasztják, igenis probléma a flegma, lekezelő modor. Mintha nem beteg emberekről lenne szó, hanem fél sertésekről. Sok esetben hentes módjára bánnak az emberekkel, az a stílus sok esetben minimum elfogadhatatlan. Megértve az önök túlterheltségét, semmi nem írhatja fölül a betegellátás humánus jellegére vonatkozó elvárásokat. Itt nem csak betegek vannak, hanem olyan hozzátartozók is, akik mögött nem pusztán a beteg szerettük iránti aggodalom áll, de akiknek egyéni, családi sorsa is megpecsételődik az önök szakmai, emberi hozzáállása révén.

Tudom, hogy a sok évnyi rutin nyerssé, rideggé teszi az embert, de néha nem árt tükörbe nézni. Mert el lehet játszani a hamis megváltó szerepét, de embernek lenni és maradni, az a legfontosabb. Enélkül gyógyítás sincs, ugye. Önök mondják, de mi is tapasztaljuk, hogy
a remény, a hit erőt ad a betegségek elviselésében-legyőzésében. Akkor miért veszik el tőlünk ezt a lehetőséget? Mi nem a statisztikában akarunk hinni, hanem a gyógyulásunkban.

Éppen ezért kell ezt az embertelen, az egészségügyet romokba döntő, az emberek élethez való jogát sorozatosan megsértő, veszélyeztető kormányzatot leváltani, bíróság elé állítani és elszámoltatni. Hogy legalább a stadionokra költött pénzt az egészségügybe visszafizessék.

Ami természetesen az önök felelősségét egyáltalán nem kisebbíti, tisztelt doktor úr!

Csoma Gábor

honved_korhaz.jpg

 
Ez eddig is tudható volt. Csak addig például fájdalmcsillapító nélkül hagyták.
Én most jöttem műtétről, vittem magammal a gyógyszereimet, az inzulint is. Magam osztottam ki az esedékes gyógyszert, adtam az inzulint stb.
Egy ilyen beteg embernek, mint az elhunyt,vannak gyógyszerei, fájdalom csillapítói is, ha már chemo terápiája is volt korábban akkor biztosan, és az otthonában is szedte.
Már évek óta így van hogy a betegek viszik magukkal a gyógyszereiket a kórházba. A kórház csak a + gyógyszereket adja.
Már hat éve a korábbi műtétemkor is így volt.
 
Egy ilyen beteg embernek, mint az elhunyt,vannak gyógyszerei, fájdalom csillapítói is, ha már chemo terápiája is volt korábban akkor biztosan, és az otthonában is szedte.

Ja, szegény hülye nem készült fel rá, hogy el fog halni a vékonybele, így vinni kéne a fájdalomcsillapítót.
 
Hogy nagyon beteg volt az 100-as mert nem elte tul.
Az otthoni Kalmopirin nem segitett, szokatlan nagy fajdalommal korhazba megy az emebr hatha ott tudnak segiteni rajta. Morfium tapaszt se adnak recept nelkul....
 
*
Nem, semmiképpen nem kérek elnézést. Ha hibázott, akkor bűnhődnie kell. Abban mindenképpen vétkes, hogy nem továbbította a beteget tovább. Ott volt ellátatlanul, ezt én is elítélem. Én csak azt írtam le, hogy személyesen ismertem még a 90-es években, s akkor rendkívül toppon volt abban, amilyen szerepet akkor és ott betöltött. Ott valóban saját szememmel láttam, hogy visszahozott beteget, mert addig gyúrta, üvöltözött, sokkolta, mindent megtett és visszahozta. Ennyi a történet. No meg a borítékkal kapcsolatban, többen is mondták, hogy fedhetetlen. Nem fogadott el semmiféle borítékot - senkitől.
Ha hibázott, valóban vállalja a következményeket. Ezt nem vitattam. De egyrészt meg kellene várni a vizsgálat végét. Másrészt, ha történt is mulasztás, akkor sem helyes és méltányos a magyar egészségügyet zusammen koncentrációs táborhoz hasonlítani (vagy rábólintani erre), értelemszerűen a benne dolgozókat pedig náci gyilkosokként láttatni. Ez minden határon túl megy! (Még ha a hozzátartozók indulatát vagy fájdalmát meg is érti az ember!) Ha figyelmesen végignézed a riportot, akkor a felelősség - most nem a mulasztásról vagy vétségről beszélek, mert ez még nem bizonyított -, hanem a túlterheltségről vagy a kapacitáshiányról, szóval a felelősség sok ágens között nagyon is megoszlik. Egy tisztességes orvos kapacitása is véges, azt hoz ki a helyzetből, amit a helyzet egyáltalán lehetővé tesz. Az orvosi ellátás/bánásmód minőségén túl felvethető a forráshiányos egészségügyet eredményező szakpolitikusok felelőssége, felvethető a háziorvosi ellátás és a betegirányítási rendszer felelőssége, és felvethető a betegek felelőssége is. A magyarok nem az egészségmegőrző életmódjukról híresek, márpedig a saját egészségéért elsősorban mindenki maga felel - az orvos meg tegyen csodát. Szóval a dolog igen összetett, és ez csak néhány tényező, amely épp eszembe jut! Mindamellett Magyarország a várható átlagos élettartalom hosszában nem lóg ki a közép-európai és balti régióból. Nem érjük el a nyugati szintet, de nem is olyan rossz a helyzet, mint keletebbre. Igaz persze, hogy a közép-európai szóráson belül finoman szólva sem vagyunk olyan jók! De nem is tudunk olyan béreket biztosítani, mint amelyet a gazdagabb országok - lévén nem vagyunk olyan gazdagok! Ezt jelenti a szabad munkaerőpiac - a tőke elszívja az értékes munkaerőt! Görögországból is, Romániából is. De koncentrációs tábort kiáltani!? Én többre becsülöm, jóval többre becsülöm az orvosaimat!
 
Utoljára módosítva:
ha feleseged vagy az anyad vagy a lanyod jart volna igy mit is szolnal?
Vizsgálatot követelnék! (Sőt, volt is rá precedens, hogy a kamarához fordultam.) Sőt talán még méltánytalan dolgokat is mondanék dühömben/fájdalmamban. De belátnám, hogy a rendszer egészét mocskolni végső soron részemről is igazságtalan.
 
Ha hibázott, valóban vállalja a következményeket. Ezt nem vitattam. De egyrészt meg kellene várni a vizsgálat végét. Másrészt, ha történt is mulasztás, akkor sem helyes és méltányos a magyar egészségügyet zusammen koncentrációs táborhoz hasonlítani (vagy rábólintani erre), értelemszerűen a benne dolgozókat pedig náci gyilkosokként láttatni. Ez minden határon túl megy! (Még ha a hozzátartozók indulatát vagy fájdalmát meg is érti az ember!) Ha figyelmesen végignézed a riportot, akkor a felelősség - most nem a mulasztásról vagy vétségről beszélek, mert ez még nem bizonyított -, hanem a túlterheltségről vagy a kapacitáshiányról, szóval a felelősség sok ágens között nagyon is megoszlik. Egy tisztességes orvos kapacitása is véges, azt hoz ki a helyzetből, amit a helyzet egyáltalán lehetővé tesz. Az orvosi ellátás/bánásmód minőségén túl felvethető a forráshiányos egészségügyet eredményező szakpolitikusok felelőssége, felvethető a háziorvosi ellátás és a betegirányítási rendszer felelőssége, és felvethető a betegek felelőssége is. A magyarok nem az egészségmegőrző életmódjukról híresek, márpedig a saját egészségéért elsősorban mindenki maga felel - az orvos meg tegyen csodát. Szóval a dolog igen összetett, és ez csak néhány tényező, amely épp eszembe jut! Mindamellett Magyarország a várható átlagos élettartalom hosszában nem lóg ki a közép-európai és balti régióból. Nem érjük el a nyugati szintet, de nem is olyan rossz a helyzet, mint keletebbre. Igaz persze, hogy a közép-európai szóráson belül finoman szólva sem vagyunk olyan jók! De nem is tudunk olyan béreket biztosítani, mint amelyet a gazdagabb országok - lévén nem vagyunk olyan gazdagok! Ezt jelenti a szabad munkaerőpiac - a tőke elszívja az értékes munkaerőt! Görögországból is, Romániából is. De koncentrációs tábort kiáltani!? Én többre becsülöm, jóval többre becsülöm az orvosaimat!
*
Felfigyeltem arra, hogy panasz mertült fel, hogy --állítólag (???) -- nem olyan modorban beszélt Dr.Z.G. Erre csak azt tudom mondani, hogy ha valaki útálja a felesleges dumát, akkor Ő nagyon is nem tudja elviselni. Az Ő véleménye az, hogy az idő - Élet. Ezért kurta és rövid mondatokban tájékoztat, irányít és utasít. Ő már ilyen volt, s gondolom, az évek óta ezen, ebben nem változtatott. Változatlanul azt írom, azt mondom, én korrekt, igaz orvosnak ismertem. Ha hibázott, csak abban, hogy nem továbbította a beteget és nem gondoskodott a fájdalom csillapításáról.
 
*
Felfigyeltem arra, hogy panasz mertült fel, hogy --állítólag (???) -- nem olyan modorban beszélt Dr.Z.G. Erre csak azt tudom mondani, hogy ha valaki útálja a felesleges dumát, akkor Ő nagyon is nem tudja elviselni. Az Ő véleménye az, hogy az idő - Élet. Ezért kurta és rövid mondatokban tájékoztat, irányít és utasít. Ő már ilyen volt, s gondolom, az évek óta ezen, ebben nem változtatott. Változatlanul azt írom, azt mondom, én korrekt, igaz orvosnak ismertem. Ha hibázott, csak abban, hogy nem továbbította a beteget és nem gondoskodott a fájdalom csillapításáról.
Foben jaro hibanak tunik mert a beteg meghalt.
 
Nem szabad elfeledkezni arról a kicsiny tényről, hogy a Honvéd kórház (mint a többi) állami kórház. Az alkalmazottat az állam fizeti, így rendelkezik az alattvaló szellemi és fizikai voltával is.
A legenda szerint a fiatal XIV. Lajos egy alkalommal lovaglóostorral a kezében jelent meg a legfelsőbb bíróság – más források szerint a parlament – előtt, és kijelentette: “Az állam én vagyok!”.

Na most, akkor nem is folytatom... :)
 

Csatolások

  • bambi.bmp
    387.2 KB · Olvasás: 70
Vizsgálatot követelnék! (Sőt, volt is rá precedens, hogy a kamarához fordultam.) Sőt talán még méltánytalan dolgokat is mondanék dühömben/fájdalmamban. De belátnám, hogy a rendszer egészét mocskolni végső soron részemről is igazságtalan.
Fele igaz amit mondasz
De maga a rendszer rossz minden porcikájában.
Annak ellenére ha találsz itt ott még működőt részdolgot
Alapvetőlag szervezési képtelenség van
A betegszállítás és a mentő szervezet ezt mutatja
A túlbürokratizáltság is megöli az egész rendszert
Most olyat fogok állítani ami általánosságban igaz
A pénz és a tárgyi eszköz úgy ahogy meg van
Dilettáns módon működtetik
A mentő szervezés: például egymástól 15 kilométerre két település sokszoros kocsiállománnyal rendelkezik az egyik.
De nem mehet kisegíteni a másikat mert megyehatáron túlra esik.
így ott a kocsiállomány kihasználatlan

A betegszállítás haldoklik novemberre már nincsen pénz.Akkor egy picit adnak hogy ne legyen botrány és kihúzza decemberig.
Utána kezdődik elölről
A z irányítást a Mentő vette át de a szállítást nem
Rettenetes logisztikai baj vab
A megyén való átlépés ugyanúgy szervezetlen mint az OMSZ-nél
Olyan furcsaság jön létre átvitték egy szomszéd de harmadik megyébe.Ami már szomszédos a z igazi cél megyével a hátra lévő távolság a beteg lakásáig 45 km.De nem vitték át
Minek vitték egy ismeretlen 3. megyébe?
A kocsi több kilométert tett mintha egyenesen ment volna a célhoz!
Szervezési hiba
A kocsi a benzin rendelkezésre állt.
Elpocsékolták, mert a feladat nem lett ellátva egy rosszul felfűzött útvonal miatt
Az egészség ügy szállítási rész teljes csőd
De mondható a műtétek finanszírozásáról is:
Eszköz állomány adott és jó Orvos ott van hozzá Új műtő kapacitás van
De nem engedélyez az OEP műtétet, bürokratikus módon
rendszer egészét mocskolni végső soron részemről is igazságtalan.
Az egész egészségügy rendszerét csak mocskolni lehet.
Mert szervezetlen rossz kihasználtsági fokú
A posztokon impotensek ülnek
Ugyanennyi emberrel és eszközparkkal.
Jó szervezés és bürokrácia mentesebben Jobbat lehet tenni
A laborról lehetne még példákat mondani
 
Ha hibázott, valóban vállalja a következményeket. Ezt nem vitattam. De egyrészt meg kellene várni a vizsgálat végét. Másrészt, ha történt is mulasztás, akkor sem helyes és méltányos a magyar egészségügyet zusammen koncentrációs táborhoz hasonlítani (vagy rábólintani erre)...
Magyarország egy francia felmérés alapján a 17. helyről (Gyucsányi éra) a 29-3o. -ra csúszott le a 35 országban vizsgáltak alapján. Még Albánia is megelőz minket. Van még lejjebb?
*
Felfigyeltem arra, hogy panasz mertült fel, hogy --állítólag (???) -- nem olyan modorban beszélt Dr.Z.G. Erre csak azt tudom mondani, hogy ha valaki útálja a felesleges dumát, akkor Ő nagyon is nem tudja elviselni. Az Ő véleménye az, hogy az idő - Élet. Ezért kurta és rövid mondatokban tájékoztat, irányít és utasít.
Elfogadom - a műtőben - vagy - stílszerűen -a frontvonalon.
De nem a folyosón, az aggódó rokonok előtt.
Mellesleg kíváncsi lennék, hogy nála mit jelent a "tájékoztat", ha nem kamera előtt áll.
Ő már ilyen volt, s gondolom, az évek óta ezen, ebben nem változtatott.
Akkor bizony hibázott. A sürgősségin nem csak öntudatlan állapotban begyűjtött drogosok, alkeszok várakoznak.
Változatlanul azt írom, azt mondom, én korrekt, igaz orvosnak ismertem. Ha hibázott, csak abban, hogy nem továbbította a beteget és nem gondoskodott a fájdalom csillapításáról.
Orvosként biztosan kíváló, de vezetőként, ha tetszik, ha nem, mások munkájáért is felel. Ő ott az "atyaisten". 3 év alatt olyanra formálhatta az osztályát amilyenre akarta (ILYENRE).
Vezetésből, emberségből elégséges?
 
Nem szabad elfeledkezni arról a kicsiny tényről, hogy a Honvéd kórház (mint a többi) állami kórház. Az alkalmazottat az állam fizeti, így rendelkezik az alattvaló szellemi és fizikai voltával is.
A legenda szerint a fiatal XIV. Lajos egy alkalommal lovaglóostorral a kezében jelent meg a legfelsőbb bíróság – más források szerint a parlament – előtt, és kijelentette: “Az állam én vagyok!”.

Na most, akkor nem is folytatom... :)


pont a napokban olvastam újra egy cikk apropóján a Ceausescu családról...nem is tudom, miért tűnt ismerősnek a "program"

"A 80-as években már olyan törvényt hoztak, hogy a hetvenévesnél idősebb betegek nem részesülhettek kórházi vagy háziorvosi kezelésben."
 
No azért lépjünk már egy kicsit hátrébb, és higgadjunk le.
Csoma Gábornak, a cikk írójának - ami amúgy egy eléggé visszataszító, nagypofájú cikk - feltenném a kérdést: Tud repülni? És ha az élete múlna rajta? És ha a gyereke élete?

Szóval nem tudhatjuk, hogy pontosan mi és hogyan történt, és én magam is szeretném elkerülni, hogy "félretéve, szenvedve, ordítva haldokoljak valahol". De azért azt is gondoljuk már végig, hogy mi van akkor, ha éppen minden orvos és ápoló éppen fejenként 10 másik - kevésbé súlyos - beteget látott el?

Egy tömegbalesetnél az orvosok/mentőorvosok kategorizálják a sérülteket.
- Nyilvánvalóan menthetetlen haldokló (félbevágta a villamos a medencéjénél, átment rajra a busz, de még van pulzusa... stb.stb. mittudomén)
- Életveszélyes sérült, de gyors beavatkozással menthető
- Súlyos, de nem életveszélyes sérült
- Enyhén sérült.

Namármost az első kategóriába tartozókat egyszerűen magukra hagyják, akárhogy ordít, akármit csinál. Mert legelőször a második kategóriába tartozókat kell ellátni, utána a harmadikba tartozókat. Menteni, aki menthető. Végül a negyedikbe tartozókat, ha egyáltalán ott vannak még, és nem mentek haza.

Szóval nem tudhatjuk, hogy a szerencsétlen haldoklóval éppen miért nem foglalkozott senki, ezért senki nem jogosíthatja fel magát, hogy ítélkezzen az ügyben.

Ráadásul ez az ügy megint jól jött valakiknek, hogy - esetleg valótlan állításokkal, csúsztatásokkal, hogy ne mondjam, ordas hazugságokkal - hangulatot keltsen, hiszterizáljon.
 
Ja, és még valami:
Eszerint https://mno.hu/belfold/meghalt-egy-...varattak-a-honvedkorhaz-surgossegijen-2443173
hasi artériája elzáródott, vérrög keletkezett, a vékonybél egy része elhalt” – mondta a nő. Édesapját 22.45-kor vitték a műtőbe, ekkor jöttek rá, hogy a vékonybél teljes hosszában elhalt, nem lehet már rajta segíteni
Namármost: ez a fenti nem egy óra, nem egy nap alatt történik. A beteget ellátó "háziorvos", "kezelőorvos" nem foglalkozott a beteggel? Miért nem? Miért ott, a sürgősségin derült ki?
 
Magyarország egy francia felmérés alapján a 17. helyről (Gyucsányi éra) a 29-3o. -ra csúszott le a 35 országban vizsgáltak alapján. Még Albánia is megelőz minket. Van még lejjebb?

Elfogadom - a műtőben - vagy - stílszerűen -a frontvonalon.
De nem a folyosón, az aggódó rokonok előtt.
Mellesleg kíváncsi lennék, hogy nála mit jelent a "tájékoztat", ha nem kamera előtt áll.

Akkor bizony hibázott. A sürgősségin nem csak öntudatlan állapotban begyűjtött drogosok, alkeszok várakoznak.

Orvosként biztosan kíváló, de vezetőként, ha tetszik, ha nem, mások munkájáért is felel. Ő ott az "atyaisten". 3 év alatt olyanra formálhatta az osztályát amilyenre akarta (ILYENRE).
Vezetésből, emberségből elégséges?
*
Kedves Flamingó! Sajnos nem ismerem a hátteret, az Erzsébet kórház - majd később Péterffy-hez csatolták - "méreg" osztályán dolgozott. Dr. Z.G. akkor és ott emberfeletti munkát végzett. Érintve voltam, a 90-es végén, mert egy közeli hozzátartozóm került a keze alá. Mérgezéssel. Cegléden már lemondtak az életéről, sőt Cegléden már 1x beállt a klinikai halál, külön mentőautó száguldott le Ceglédre - és vitte fel a mérgezésben szenvedőt+engem, mert én is ott voltam a mentőben - az akkori Erzsébet Kórházba. Saját szememmel láttam, hogyan dolgozott, mint egy csatába induló parancsnok, rövid, korrekt, határozott kérdéseire - gyors és szabatos választ várt. Amikor a mentőből kiemelték a mérgezéses hozzátartozómat, akkor is beált a klinikai. Ott és akkor azonnal életre gyúrta.
Mihelyt bárki "mesélni" kezdett, azonnal katonás, határozott hangon rászólt. S, ezzel nem is lehet vitatkozni. Ő akkor megmentette a hozzátartozóm életét, többszörösen is. Amiért nem tudok elég hálás lenni. Napokig 24 órában ott voltam, láttam mit művel. A végsőkig harcolt minden emberért. Ha valakiről lemondott, annak nagyon komoly oka volt, a legszutykosabb emberhez is azonnal hozzá nyúlt, nem finnyáskodott. Láttam, amikor behoztak a mentősök nem egy és nem kettő, de tömegesen(!) összehányt, széklettel kent zavart férfit, nőt, idős hajléktalant és fiatal drogost. Hangsúlyozom, napokig 24 órában ott voltam.
Az egyik drogos fiúnak is mentette az életét. A szülei ott toporogtak velem együtt, ők a drogos fiúkért én a mérgezés miatt bekerült közeli hozzátartozómért aggódtunk.
Megerősítem, hogy a borítékot, mint olyat max. elutasította, mindenkitől, nemcsak tőlünk.
Sőt, volt aki erőszakoskodva próbálta ráerőltetni a hálapénzt, erre Dr. Z.G. felemelt hangon sőt nyersen utasította, hogy köszöni, hagyják dolgozni. Ha bárki értetlenkedett és erőszakoskodott, erre katonásan, igen, volt, hogy nyersen reagált, korrektül hárított, minden esetben.
A legjobbakat tudom elmondani Róla, megismételem: korrekt és igazi orvosként dolgozott. Az is igaz, hogy rendkívül katonás és szűkszavú, a "meséket" nem viseli el, tartja magát ahhoz, hogy nála az idő - az Életet jelenti.
Ezek szerint ezt a kiváló orvost ott kellett volna hagyni, ahol max. teljesített. A sürgősségi osztály nem neki való. Megnéztem a videót, a riportot. Arra nincs mentség, hogy órákig szenved bárki is. Ha felismeri, hogy nem tud segíteni, mert nem acut a dolog, akkor azonnal tovább kellett volna küldenie a megfelelő osztályra. Erre nincs mentség. Arra viszont van, hogy mindenütt nem tud személyesen ott lenni. Képtelenség minden beteggel személy szerint neki foglalkoznia. Akkor pedig a munkatársai megválasztásával van gond.
Az viszont feltűnt, hogy a segítségről úgy nyilatkozott, hogy kapnak. Tehát még nem kaptak, pénzt+"paripát" fegyvert stb. (?)
Valóban hatalmas mennyiségű ennyi ember, ha csak sorban elképzeljük, milyen hosszú lehet? Hát még ezeket a betegeket megvizsgálni. Valóban erőn felüli mutatvány.
Az is tény, hogy emberélettel nem lehet lacafacázni, nem lehet várakoztatni. Ezek tények, de az is, hogy valóban emberfeletti munkát végez.
A katonás modorát viszont tudomásul kell venni, inkább katonás és korrekt legyen, mint mesélős és olyan, aki elkeni a problémákat.
Nagy koponya, hatalmas tudással. Tény, hogy nem zökken ki a "szerepéből", de hiszen ez nem szerep, ez az élete. Ennyi.
Láttam, megtapasztaltam mit művelt, remélem és bízom, az évek nem keményítették meg annyira, hogy kérget növesztett volna magára.
 
No azért lépjünk már egy kicsit hátrébb, és higgadjunk le.
Csoma Gábornak, a cikk írójának - ami amúgy egy eléggé visszataszító, nagypofájú cikk - feltenném a kérdést: Tud repülni? És ha az élete múlna rajta? És ha a gyereke élete?

Szóval nem tudhatjuk, hogy pontosan mi és hogyan történt, és én magam is szeretném elkerülni, hogy "félretéve, szenvedve, ordítva haldokoljak valahol". De azért azt is gondoljuk már végig, hogy mi van akkor, ha éppen minden orvos és ápoló éppen fejenként 10 másik - kevésbé súlyos - beteget látott el?

Egy tömegbalesetnél az orvosok/mentőorvosok kategorizálják a sérülteket.
- Nyilvánvalóan menthetetlen haldokló (félbevágta a villamos a medencéjénél, átment rajra a busz, de még van pulzusa... stb.stb. mittudomén)
- Életveszélyes sérült, de gyors beavatkozással menthető
- Súlyos, de nem életveszélyes sérült
- Enyhén sérült.

Namármost az első kategóriába tartozókat egyszerűen magukra hagyják, akárhogy ordít, akármit csinál. Mert legelőször a második kategóriába tartozókat kell ellátni, utána a harmadikba tartozókat. Menteni, aki menthető. Végül a negyedikbe tartozókat, ha egyáltalán ott vannak még, és nem mentek haza.

Szóval nem tudhatjuk, hogy a szerencsétlen haldoklóval éppen miért nem foglalkozott senki, ezért senki nem jogosíthatja fel magát, hogy ítélkezzen az ügyben.

Ráadásul ez az ügy megint jól jött valakiknek, hogy - esetleg valótlan állításokkal, csúsztatásokkal, hogy ne mondjam, ordas hazugságokkal - hangulatot keltsen, hiszterizáljon.
Akkor higgadtan:
Nagyon nagyon rossz a példád (szerintem).
Egy tömegbalesethez riasztanak 2-3-5 mentőautót és esetleg 1 sőt néha 2 helikoptert. Egy nem steril helyszínen, ahol sem műtő sem egyéb komoly (értsd nagy méretű) életmentő eszköz sem áll rendelkezésre.
Ezt összevetni az ország legnagyobb, legelitebb kórházának sürgősségi osztályával, legalábbis furcsa.
Nem akarom összevetni a tv-s sorozatokkal - bár az állami melldöngetés (szuperkórház önjáró robotokkal, világszinvonalú kezelések...) alapján akár meg is tehetném. Azonban még így is elvárnám, hogy legalább itt (ahová számolatlanul öntik a pénzt) szervezetten follyon az orvoslás.
Ha pedig tényleg "erőn felül" kellett teljesíteni, akkor Zacher úr felelőssége még nagyobb, hisz neki ezt észlelni és jelezni kellett volna már jóval korábban (nem pedig Kálmán Olgának mutogatni a bőröndnyi beutalót, ami önmagában is felvet bennem némi adatkezelési bűncselekményt, hisz komolyabb személyes adatok szerepeltek a papírosokon, mint Zuschlag-nál, aki ugye már 3o napos előzetesben ül).
annál is inkább, mert ide támogatást a BM, HM, MEH és a jó ég tudja ki biztosít a költségvetésből, no meg, ha kell akár embert is "átvezényelhetnek (ahogy már korábban is tették).
Szóval bármennyire is szimpatikus orvosként sőt, akár emberként a doktor úr, vezetőként nálam elégtelen.
 
*
Kedves Flamingó! Sajnos nem ismerem a hátteret, az Erzsébet kórház - majd később Péterffy-hez csatolták - "méreg" osztályán dolgozott. Dr. Z.G. akkor és ott emberfeletti munkát végzett. Érintve voltam, a 90-es végén, mert egy közeli hozzátartozóm került a keze alá. Mérgezéssel. Cegléden már lemondtak az életéről, sőt Cegléden már 1x beállt a klinikai halál, külön mentőautó száguldott le küldenie a megfelelő osztályra. ....
A katonás modorát viszont tudomásul kell venni, inkább katonás és korrekt legyen, mint mesélős és olyan, aki elkeni a problémákat.
Nagy koponya, hatalmas tudással. Tény, hogy nem zökken ki a "szerepéből", de hiszen ez nem szerep, ez az élete. Ennyi.
Láttam, megtapasztaltam mit művelt, remélem és bízom, az évek nem keményítették meg annyira, hogy kérget növesztett volna magára.
Köszönöm hogy ezt így leírtad.
Az én véleményem is teljes egészében egyezik a tiedével.
Sajnos nekem is sok dolgom van különböző orvosokkal, és azt tapasztaltam hogy a nagytudású,
igazán profi orvosok valóban mogorvábbak, szűkszavúabbak, katonásak.
Sőt nem csak orvosoknál hanem egyéb szakterületen is megfigyelhető ez a viselkedésmód.
Szerintem ezeknek az embereknek nincs már arra ideje meg energiája, hogy még mesélgessen meg jópofizzon is a profi munkája mellé.
Megeshet hogy valóban hibázott, de nincs olyan ember a földön aki egész életében csak jó döntéseket hozott volna.
(Ilyenek legfeljebb csak az internetes fórumokon mindent jobban tudók között találhatóak) :rolleyes:
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,801,675
Tagok
615,720
Legújabb tagunk
Marinka80
Oldal tetejére