Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Ilkó

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocs, megint én... Nem tud véletlenül valaki linket kisiskolásoknak szóló matematika feladatokkal? Köszönöm előre is: Ilkó
 

Vinky19

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanítók, gyerekek, iskola - hogyan legyen érdekesebb az óra?

Sziasztok!
Azért hoztam létre ezt a topicot, hogy megbeszéljük, kinek mi a véleménye, javaslata, tanácsa, tapasztalata, ötlete egy jó tanórával kapcsolatban.

Játékok, programok, tananyaghoz kapcsolódó segédanyagok, képek, animációk, jegyzetek, vázlatok, szabadidő-programok stb.

Az is érdekes lenne, ki hogyan oldana meg egy felmerülő problémát az osztályban. Kinek van igaza: tanárnak vagy diáknak?

És még sorolhatnám, mi minden férne bele ebbe a témába, ergo minden, ami a tanítással kapcsolatos.

Remélem érdekes írásokat fogunk olvasni.

Üdvözlettel: Vinky
 

delta12

Kitiltott (BANned)
Sok mindentől függ szerintem mitől érdekes az óra. Kinek mi tetszik éppen. Sok esetben nehéz lefoglani a diákokat. Jók lehetnek a vetélkedők osztájon belül. ?
 

HoZsanna

Állandó Tag
Állandó Tag
A témába kívánkozik még az észkerékkapcsoló c. füzetecske, amit magam is hasznosítottam, amikor még tanítottam.
Azt hiszem, láttam itt is valahol...
 

Erőleves

Állandó Tag
Állandó Tag
Biztosan haszonnal forgatja más is a T.E.T. (A tanári hatékonyság fejlesztése) című könyvet. Thomas Gordon könyvei közül ajánlom még a P.E.T.-t (A szülői eredményesség könyve).
Ami számomra egyre jobban sikerül ,az az erőszakmentes kommunikáció -Dr.Marshall B.Rosenberg : Így is lehet nevelni és tanítani című könyve alapján.
 

Erőleves

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy példán keresztül szeretném megmutatni, eddig általában miben adódtak problémáim:
az értékítélet nélküli megfigyelésben (a példát Ruth Bebermeyertől idézem):
"Sosem találkoztam még lusta emberrel,
de olyan emberrel már igen,akit-
amíg figyeltem őt- még sosem láttam futni.
És találkoztam már olyan emberrel is,
aki néha megtette, hogy ebéd és vacsora között
ledőlt aludni,vagy otthon maradt egy esős napon,
de lusta az nem volt.Mielőtt bolondnak néznél,
gondolkodj el,lusta volt-e ő valóban,
vagy csak olyan dolgokat tett,
amiért mi valakire a "lusta" címkét akasztjuk?

Sosem találkoztam még hülye gyerekkel,
de olyan gyerekkel már igen, aki néha
számomra érthetetlen dolgokat művelt,
vagy úgy tett meg valamit,ahogy én nem tettem vona.
Találkoztam már olyan gyerekkel is,
aki másként látta a világot, mint én,
de hülye az nem volt.Mielőtt hülyének neveznéd,
gondolkodj el,hülye gyerek volt-e ő,vagy csak olyan,
aki más dolgokat tudott, mint te?

Akit egyesek lustának mondanak,
azt mások fáradtnak vagy kimerültnek.
Akit egyesek hülyének neveznek,
azt mások csak másfajta gondolkodásúnak.
Szóval arra jöttem rá, hogy elkerülhetjük a zavart,
ha nem keverjük össze azt,amit látunk,
azzal, ami a véleményünk róla."

A másik kihívás számomra,hogy a célok kitűzésében a diákok a partnereim legyenek.
gyakran találkozom érdektelennek látszó nebulókkal.Ilyenkor ki kell fürkésznem, mi lapul a nemleges válasz mögött.(Többen már eleve "címkékkel "érkeznek az osztályba.)
Első gondolataim a témáról ezek.
 

Erőleves

Állandó Tag
Állandó Tag
Engem pedig érdekelne, kinek van tapasztalata villámolvasás tanfolyamot végzett gyermekek tanulmányaival kapcsolatban ill. a zenével tanulás is valószínűleg segít a könnyebb tanulásban(de erről is csak a saját csemetéimről van némi tapasztalatom-az pedig meglehetősen szubjektív):)
Ha valaki ezzel kapcsolatosan megosztaná velem a tapasztalatait- tanácsot adna, megköszönném.
 

ReLa

Állandó Tag
Állandó Tag
Fizikából mindíg fontosnsk tartottam a sok kísérletet.
Nem sikerült kísérlet nincs csak meg kell tudni magyarázni.
Apukám is fizika tanár volt és úgy feleltetett, hogy a diákok által összehordott "szemléltető eszköz"-öknek kinevezett kacatok közül
a felelő kiválasztott egy tetszőlegeset és annak kapcsán beszélt az éppen aktuális tananyagról. A felelő és az osztály is sokat tanult belőle.
 

ReLa

Állandó Tag
Állandó Tag
Középiskolai földrajz és biológia tanárunknál (Hevesi Attila) úgy feleltünk, hogy az egész órán kérdéseket tett fel az osztály tagjainak.
Az ora 2/3-án már sejthető volt ki az a 4-5 ember aki az óra végén jegyet fog kapni. Soha senkinek nem volt ellenérzése a kapott jeggyel kapcsolatban.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Oktatás alap,- közép-és felsőfokon gyerek, szülő és tanár szemmel

Türelem kell az iskolához - mire figyeljen a szülő?
Már csak néhány hét és kezdődik a tanév. Az elsősök az óvodából mennek iskolába. Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szerint az a legfontosabb, hogy a szülő tudja, hiába jár iskolába a gyereke, ő ilyenkor még nem iskolás.
Van olyan gyerek, aki már nagyon várja és van olyan is, aki fél attól, hogy szeptembertől az óvoda helyett iskolába kell mennie reggelente. A szülők is így vannak ezzel. Van olyan család, aki hosszasan és módszeresen választ iskolát, de van olyan is amelyik nem viszi túlzásba az előkészületet. Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szerint, ha egy tyúkanyós tanítót talál a szülő, az már fél siker, utána pedig már csak békén kell hagyni a gyereket és minden rendben lesz. Az egyik legnagyobb a hibák közül amit el lehet követni ilyenkor ugyanis éppen az, hogy túl komolyan veszik azt, hogy az óvodásból iskolás lett.
<table style="padding: 10px;" align="center" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td>
14175_79197_iskola_3.jpg
Egyre elterjedtebb az a nézet, hogy karácsonyra írni-olvasni kell tudnia a kicsiknek, pedig ez nem így van

</td></tr></tbody></table> – Az például baj, ha azt hiszik a szülők, hogy attól, hogy a gyerek elsős lesz, már rögtön iskolás, hisz az óvodába mint óvodás kisgyerek megy, akinek még mindig a legfejlesztőbb tevékenysége a szabad játék – mondta Vekerdy Tamás. – Rendkívül fontos az életében a mesehallgatás és kb. 4-5 órát kellene a szabad levegőn tölteni intenzív mozgással: rohangálva, kiabálva. A jelenlegi iskola 45 percekre leülteti a gyereket, és megtiltja neki, hogy kibámuljon a hóesésbe, amikor is az önkéntelen figyelme működik, amely a legkreatívabb, legfontosabb eleme a figyelemnek. Egy kis elsősnek 2-3 órát lenne ideális az iskolában tölteni és utána maximum 15-20 percet szabadna házi feladatra fordítania. Ehelyett 4-5 órát tölt az iskolában, és utána órákig feladatokat old meg, rosszabb esetben a napköziben, az pedig még jobb, ha délután otthon van.
Éppen ezért a szakemberek szerint nagyon fontos, hogy a család ügyeljen arra, hogy a gyerek mesélje el, mi történt az iskolában, otthon pedig ne tanuljon, hanem sokat mozogjon és játszon. A másik, amivel segíteni lehet a kisiskolásnak, az, ha a szülők hagyják a saját tempójával fejlődni, sokat dicsérik és nem türelmetlenkednek az iskolai eredményei miatt. – Elharapódzott egy különös mánia a nagyobb iskolákban az utóbbi évtizedekben – mondta Vekerdy Tamás. – Ez a „karácsonyra ír-olvas -mánia”. Miért tanulna meg a gyerek karácsonyra olvasni? Van gyerek, aki úgy megy elsőbe, hogy ír-olvas, van gyerek, aki a második év végére fog írni-olvasni, és az egyik nem tehetségtelenebb, mint a másik. A siettetéssel nem lehet elérni semmit, az csak megrontja az alapkészségek beidegződését. Hiszen óriási az egyéni és a nemi különbség – a lányok fejlettebbek ilyenkor és jelentős életkori különbségek is vannak, hiszen egy-két év különbség is lehet az elsősök között, ami ilyenkor sokat számít. Fontos ilyenkor tehát a türelem, hiszen a gyermek későbbi tanuláshoz és az iskolához való hozzáállása múlhat ezen az első egy-két éven.
Mit segíthet a kisiskolásnak a szülő? „Nem tehetünk többet egy iskolás gyereknek, mint teljes érzelmi biztonságot adni neki – mondta Vekerdy Tamás. Ez a legfontosabb egy iskolás számára.” A szülő tehát cinkossággal segíthet, azzal ha érzékelteti, bármi történik a külvilágban, az iskolában, otthon szeretet van és menedék. Normális iskolarendszerben ugyanis a szülőnek nincs feladata. A gyerek és az iskola a tanító néni dolga. Jó, ha a szülő ott van a közelben, meg lehet kérdezni és akkor segít, de ne ő korrepetáljon. Abból csak egy borzalmas esti tortúra lesz, amiben a szülő eljut addig az érzésig, hogy a gyereke butább, mint gondolta, jellemtelen, mert nem figyel, és talán nem is szereti őt. És az elkeseredett szülő ordít, a gyerek sír. A kisiskolás gyerek otthon mozogjon, játszon, az iskolában pedig tanuljon és gyakoroljon, az a legjobb neki.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Ennek a cikknek a kapcsán szeretnék beszélgetni veletek a mai magyar oktatásról, természetesen pátfüggetlenül és politikamentesen. Mindannyian tanultunk vagy tanulunk, esetleg készülünk rá. Vagy szülők vagyunk és tanulnak a gyermekeink.Hasznos tanácsokat adhatunk egymásnak. Természetesen, nem "minden gyerek hülye" és "minden tanár szemét, szadista" hozzászólásokra várok. Bea, egy középiskolai tanár.


 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szerint, ha egy tyúkanyós tanítót talál a szülő, az már fél siker, utána pedig már csak békén kell hagyni a gyereket és minden rendben lesz. Az egyik legnagyobb a hibák közül amit el lehet követni ilyenkor ugyanis éppen az, hogy túl komolyan veszik azt, hogy az óvodásból iskolás lett.
.

A tyúkanyós tanító az én fiam esetében egy fiatal férfi volt, aki az alsótagozatban tanította őket végig. A gyerekek rajongásig szerették, nem volt olyan feladat, amit a kedvéért meg ne csináltak volna, itták minden szavát. Még sokszor velem is vitába szállt a gyerekem, ha valamit másképp kértem, mint ahogy ők a Laci bácsitól tanulták.
De mi szülők is bátran rá mertük bízni a csemetéinket aggodalom nélkül, amikor erdei táborba vitte őket. Rengeteget tanultak tőle tananyagon kívül is.
Nagyon meghatározó volt ez a 4 év azt hiszem az egész osztály számára.
Nem volt egy rossz tanuló sem, nem maradt le senki sem az olvasásban, sem a számolásban, szinte úgy tűnt, mintha válogatottan jó képességű gyerek került volna a kezei alá, pedig nem így volt.
A már felnőtt egyetemista fiam ma is úgy emlékezik meg róla, hogy a legjobb tanár volt az életében, aki valaha is tanította, neki Laci bácsi a TANÁR csupa nagybetűvel.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Az iskolával való első találkozás, az első élmények egész életünkre meghatározhatják a tanuláshoz való viszonyunkat. Nem mondom azt, hogy csak ettől függ, hogy valakiből mi lesz, vagy mennyit fog tanulni életében, de mindenképp befolyásolja a tanárokhoz, az iskolához, a tanuláshoz, a tudás megszerzésének vágyához való hozzáállását. Természetesen az iskolába kerülés előtti családi és közösségi szocializációnak legalább ekkora szerepe van.
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Kicsit elfogódott vagyok, mert gyerekem sincs, pedagógus sem vagyok, csak érdeklődő vagyok...
Amikor én jártam első osztályba 1950-ben, minden gyerek megtanult olvasni, írni, számolni. Volt, aki hamarabb, volt, aki később, de nem volt olyan gyerek, aki nem tudott megtanulni elfogadható szinten. Ma meg tele a sajtó, hogy dislexia, disgráfia, diskalkulia... Meg ezeket a gyerekeket fel kell menteni, meg tényleg nem tudnak megtanulni, de attól még ők nem nehéz felfogásúak, csak nem tudnak megtanulni... Mi történt? Mi ez? Hogy van ez?
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
A tanulás öröm is lehet - Oldottan sikeresen

Itt utánanézhettek a tanulási nehézségeknek és egyes betegségeknek.

Bár gondolom nem annyira az érdekel, milyen betegségek ezek, inkább az hogy miért szenved most ebben minden második gyerek, és miért nem is tudtunk róla, mikor mi voltunk iskolások. Több szemszögből is rávilágítanék. Az egyik az, hogy bár kisebb számban, korábban is voltak ilyen jellegű problémák,de eltussolták, könnyebb volt egy-két gyereket hülyének kikiáltani, mint beismerni a tehetetlenséget. Ma valóban több az olvasási-írási gond, ennek egyik oka szerintem a tv, dvd stb. A gyermeknek a szülők nem olvasnak, hát később ő se fog. Bármilyen furcsa is a legtöbb ilyen tanulási zavar mozgásproblémákra vezethető vissza. Logikus, hogy, ha a gyerek a tv előtt ül, nem pedig szaladgál, mászik, akkor a mozgása fejletlen lesz. A másik, hogy az első osztályban azon versenyeznek, melyik osztály tanul meg már októberre olvasni. Egyik se. Néhányan, akik korábban is tudtak, vagy képesek az őrült tempót követni. Végül pedig, ha a gyerek egyszerűen lusta, akkor érdemes papírt szerezni valamilyen tanulási nehézségről, hiszen felmentést kaphat jó pár tantárgy vizsgája, osztályzása alól, nem kell idegen nyelvet tanulnia, és még az egyetemi felvételin is plusz pontnak számít. Röviden ezt gondolom én a sok problémás gyerekről.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére