Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

lapappilon témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2007 Március 11.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Bulcsú3

  Bulcsú3 Állandó Tag

  Kedves gabocamami!
  Tetszik a rejtvény, bár a március 10-i kérdésnél megdöbbentett az, hogy Venczel Veránál a Barátok közt című sorozatból kérdezel. KOMOLYAN GONDOLOD, HOGY EZT ISMERNIÜK KELL alsótagozatban? Én ezt mindenképp kihagynám belőle, és a Barby babásat is!!!!
   
  Tankönyvguru kedveli ezt.
 2. gabocamami

  gabocamami Állandó Tag

  Minden napra egy rejtvény

  Elkészültem a teljes március hónappal.
   
 3. csipkebogyo

  csipkebogyo Állandó Tag

  [FONT=&quot]Jótékonysági koncert a Heim Pál Gyermekkórházért[/FONT]

  Jótékonysági koncertet szerveznek a Heim Pál Gyermekkórház megsegítésére március 19-én a Petőfi Csarnokban. Többek közt fellép a Dirty Dance, a Millenium Hippies és a Rum of the Mad Robot is. Mindenkit várnak, aki szeretné támogatni a kirabolt kórházat és annak lakóit.

  Jelentős anyagi kárral járt a február 28-én éjjel történt betörés a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház számára. A kórház műszaki-technikai épületébe hatoltak be ekkor, és az osztályon lévő műszaki-technikai és informatikai eszközöket loptak el. Most jótékonysági koncertet szerveznek a kórház lakóinak megsegítésére.

  Mivel minden irodát feltörtek, az ellopott értékeken felül az épületben keletkezett kár is igen jelentős, feltehetően több millió forint nagyságrendű. "A kórház dolgozói mélységesen elítélik azokat a személyeket, akik egy amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő gyermekkórháznak jelentős kárt okoznak és ezzel a beteg gyermekek ellátását veszélyeztetik ”- mondta Prof. Dr. Harmat György főigazgató főorvos.

  A Zenészek a Heim Pál kórházért program 2010. március 19-én, a Petőfi Csarnokban este 18 órától kifulladásig szórakoztatják a zenészek az adakozni és bulizni vágyó közönséget. Belépő 800 forintos egységáron lesz vásárolható, a bejáratnál pedig egy urnát helyeznek el, ahova tetszés szerinti összeget lehet bedobni a kórház javára. „Nem akartuk, hogy az esetleges magas jegyár visszatartsa azokat, akik tenni szeretnének az ügyért" – mondta Szilver Tibor, a program egyik szervezője. "Természetesen örömmel vesszük, ha az urna is megtelik. Igyekeztünk e rövid idő alatt színes programot összeállítani, a rock és metal műfajának színes palettáját sikerült felvonultatnunk. Ezúton köszönöm a zenészek, zenekarok, a Petőfi Csarnok vezetőségének és mindenkinek a segítséget, akik azonnal igent mondtak a kérésünkre". Hozzátette, "természetesen a teljes bevételt a kórház kapja, akik nagyon örültek a lehetőségnek. Mindenkit szeretettel várunk, akit szintén megbotránkoztatott ez az aljas történet.”

  Fellép az este folyamán a Dirty Dance, a Them Apples, az Ashley Noise, a Millenium Hippies, a Rum of the Mad Robot, a Blitzkrieg és a Dead the down is.

  Forrás: OrientPress Hírügynökség​
   
  Tankönyvguru kedveli ezt.
 4. zsoka4060

  zsoka4060 Állandó Tag

  Sziasztok! Nagyon hálás lennék, ha valaki fel tudná rakni ide a 20 db 4. osztályos tesztfüzet valamelyikét, amelyek az országos kompetenciaméréseken használatosak. Korábban ezek fenn voltak az OM honlapján, de most sajnos levették onnan őket, pont mire le akartam tölteni. Eddig az eMentor.hu oldalon gyakoroltam a gyerekekkel, de jó lenne, ha papíron is ismerkednének a feladatokkal. Előre is köszönöm!
   
  Tankönyvguru kedveli ezt.
 5. napraforgo3

  napraforgo3 Állandó Tag

  Kompetenciamérés_4.o_1. füzet


  Szia Zsóka!

  Én is most készülök az osztályommal a kompetenciamérésre.
  Nehezen találtam rá a neten.
  Szeretettel küldöm.
   
 6. szabo740123

  szabo740123 Állandó Tag

  kompetencia

  Próbáld a www.oh.gov.hu/kozoktas/korabbi-meresek/korabbi-meresek menüpont altt!
   
  Tankönyvguru kedveli ezt.
 7. EKati

  EKati Állandó Tag

  Kompetencia

  Nekem a 2008-as füzetek vannak meg. Igyekszem feltenni őket.
   
 8. EKati

  EKati Állandó Tag

  Kompetencia

  A javítókulcsok
   
 9. Hagi123

  Hagi123 Állandó Tag

  Kompetencia fuzet

  nekem is van néhány darab. Csatolás megtekintése 420091

  Csatolás megtekintése 420090
   
 10. Hagi123

  Hagi123 Állandó Tag

 11. pussszedli

  pussszedli Új tag

  sziasztok!

  új vagyok itt, nagyon tetszik az oldal, a közösség és a sok segítőkész hozzászólás, abban kérném a segítségeteket, hogy van e esetleg ötletetek a víz világnapjával kapcsolatban. Környezet tevékeny megismertetése foglalkozást fogok tartani és amire gondoltam azokat az ötleteket már "elhoppolták" előlem (pl.: folyó-tó-csap és tengervíz összehasonlítása, sós és édes vízzel való kísérlet stb.)
  Köszönöm!
   
 12. csipkebogyo

  csipkebogyo Állandó Tag

  Fecske játék

  2010 a Fecskék éve  FECSKE JÁTÉK
  HÁTTÉR

  A fecskék sok más fajhoz hasonlóan nagy távolságokat tesznek meg. Az egyedek számos természetes és ember által előidézett veszéllyel találkoznak út közben. Ennek tudható be, hogy az ősszel útra kelő madarak nagy része nem tér vissza a következő tavasszal. A gyakorlat célja, megismertetni azokat a problémákat, veszélyeket, amelyekkel a madarak szembe kerülnek a vándorlásuk során, és amelyek sokuk halálát okozzák.


  AJÁNLOTT KOROSZTÁLY, CSOPORT NAGYSÁG, KÖRÜLMÉNYEK

  • 8 - 16 éves korosztályok számára, legalább 25 tanulóval kell játszani.
  • Teremben játszható.
  • 1-2 óra


  KAPCSOLHATÓ SZAKTÁRGYI ANYAGOK

  • Rendszertan
  • Ökológia
  • Környezetvédelem


  ELŐKÉSZÜLETEK

  • Öt darab A/4-es papírlap. zsinórral, hogy a nyakba akaszthatók legyenek. Ezek lesznek a veszélyt jelző kártyák, amelyek elpusztítják a vándorló állatokat. A táblák feliratai a következők:
  • fészekrombolók
  • táplálékhiány
  • átkelés a tengeren
  • ragadozók
  • csapdák
  • sivatag
  • szárazság
  • időjárási viszontagság
  • mérgező anyagok, vegyszerek
  • élőhely pusztulás.
  • Két sorozat számozott kártya 1-50 -ig. A két sorozatot különböző színű kartonból készítsük el! A kártyák mérete: kb. 8 x 8 cm.
  • Térkép a vándorlási irányokról.
  • A madarak vándorlásáról szóló National Geographic film másolatának elkészítése


  ANYAGOK

  • Háromféle színű karton
  • Zsineg
  • Filctoll
  • Olló


  TEVÉKENYSÉG, A JÁTÉK MENETE

  • Beszélgessünk a költöző madarak vándorlásáról. Mutassunk egy térképet és mondjuk el, hogy a fecskék Afrika D-i részén töltik a telet.
   Írják össze a gyerekek azokat az országokat, amelyeken a madarak áthaladnak. Meséljünk arról, hogy a madarak vándorútjáról a gyűrűzött madarak segítségével kaphatunk képet. A gyűrűk egyedi azonosító számot tartalmaznak. Komoly kapcsolat létezik az országok madarászai között, így értesülnek a befogott madarak gyűrű-számairól.
  • A fecske-fajok megismerése, képek vagy diák segítségével.
  • A játékban a résztvevők fecskék lesznek, mindegyikük kap egy egyedi azonosító számot.(számozott kártyát). Szükség van 10 gyerekre, akik a veszélyforrások lesznek. Kell még egy mesélő és egy játékvezető.
  • A másik sorozat számozott kártya egy dobozba kerül. (Természetesen ugyanannyi és ugyanolyan számú kártya van a dobozban, mint amit kiosztottunk a gyerekeknek)
  • Válasszunk ki 10 embert, akik szimbolizálják a veszélyeket! Állítsuk őket szembe a fecskékkel, osszuk ki a veszélytáblácskákat, amit helyezzenek a gyerekek a nyakukba úgy, hogy a kártyáikon levő feliratok jól látszódjanak.
  • A játék vezetője olvasni kezdi a "A fecskék vándorlásáról" szóló történetet. Amikor a szövegben valamelyik veszélyforrás neve elhangzik, akkor fel kell, hogy tartsa a kezét az a játékos, akinek a nyakában az adott cédula van. A játékvezető a mellékelt táblázat segítségével megállapítja az elhullott madarak darabszámát, majd a dobozból kihúz ennek megfelelő darabszámú lapocskát. Aki a sorszámát hallja, az a diák leül, ők az elhullott madarak.
  • A leült diákok felírják, hogy melyik veszélyforrás miatt hány madár hullott el.
  • A játék folytatódik, amíg a fecskék vissza nem értek.
  • Ezután összesítjük a felírtakat, megszámoljuk, hogy az elindult madarakból hány ért vissza és azt, hogy milyen veszélyforrás hány madár-áldozatot követelt.
  Megjegyzés:
  Vigyázni kell arra, hogy a játék ügyes vezetéssel pergő maradjon, különben unalmassá válik.  ÉRTÉKELÉS

  • Az eredményeket többféleképpen dolgozhatjuk fel:
   grafikonban, diagrammban (oszlop, kör)
   százalékos megoszlás
  • Vonjuk le a következtetést, hogy a madarak hány %-a tér vissza a vándorútról. Az irodalmi adat: az elindult fecskék 1/5-e érkezik vissza.
  • Megjegyzés: a játékot izgalmassá teszi, hogy a veszélyforrások nem mindig figyelnek eléggé, így néhány madár túlélő lesz.

  TOVÁBBLÉPÉS

  • Beszéljünk a vándorlás problémájáról: a veszélyforrások mekkora hányada köszönhető emberi tevékenységnek, mekkora hányada. ered természetes forrásból.
  • Gondolkodjunk el azon, hogy tudnánk-e újabb veszélyforrást említeni.
  • Szerezzünk adatokat a területünkön élő költöző madarak számáról, az érkezésről és az indulásról.
  • Vetítsük le a beszerzett filmet. Ez megerősíti a játékot, hiszen ugyanazokról a veszélyforrásokról szól, mint amit eljátszottunk. Így hitelesebb a foglalkozás egésze.


  MELLÉKLETEK  A FECSKÉK VÁNDORLÁSÁRÓL
  A mese augusztusban kezdődik, amikor néhány fecskének még tojásai vannak a fészkében, amiből sajnos többet levernek. Érthetetlen, de néhány embert zavar az eresze alatti fecske-csivitelés.

  A fecske-mama fáradhatatlanul eteti fiókáit, hogy azok kellő mennyiségű tartalékot gyűjtsenek a hosszú vándorútra. Ha váratlanul rossz idő köszönt be, megritkulnak a rovarok, ezért néhány madár elpusztul, sérülékenyebb lesz. A fecskék ilyenkor elpusztulnak a kellő táplálék és tartalék hiányában.
  A vándorúton Dél-Európában csapdákba ütköznek, esetleg lelövik őket, így közülük páran áldozatul esnek.
  Szintén D-Európában találkozhatnak az Eleonóra sólyommal, amely késő ősszel kelti ki fiókáit és azokat költöző madarakkal táplálja. A fejlődő sólyom-fiókáknak rengeteg táplálékra van szükségük. A gondos mama sok költöző madarat ejt zsákmányul. A felesleges madártetemeket a sziklák repedéseibe dugdossa. Így a fecskék elvonulása után is marad még táplálék az etetéshez. Sok fecskét kap el a ragadozó madár.
  A madarak átkelnek a Földközi tengeren, a gyengébbek hullámsírban fejezik be útjukat.
  Az út a Szahara felett vezet, ahol a sivatag ritkítja a vándorokat.
  A Szahara mögött húzódik Afrika legaszályosabb területe a Sahel, megint elpusztulnak páran, szomjan vesznek.
  A trópusi esőerdők övében az időjárás kiszámíthatatlan, néhányan elpusztulnak A fáradó madarak, nem bírnak a szélsőséges viszonyokkal szembeszállni.
  Afrika területén az Európában már betiltott vegyszerek, növényvédőszerek használata még megengedett. Többen megmérgeződnek és elhullanak.
  A túlélők elérik D-Afrikát. A pihenő nem hosszú, hiszen a tél végén ismét felkerekednek a fecskék, hogy tavaszra visszaérkezzenek a fészkelőhelyükre.
  A már megtett úton indulnak vissza, és ismét le kell győzniük a veszélyforrásokat. Meg kell küzdeni a táplálékhiánnyal, a szárazsággal. Ismét át kell kelniük a sivatagon és a tengeren. A csapdák újra szednek áldozatokat. A kora tavaszi időjárás néha igen mostoha. Ebben az időszakban rendszerint még kevés a táplálék is. Télen a ragadozók is megéheznek, így mohón lesik a zsákmányt. A veszteség szintén nagy.
  Azoknak, akik visszaérnek, fészkelő helyet kell találniuk, ám sok lehetséges területet kiirtottak, leromboltak idő közben, elpusztult sok fecske élőhelye.


  megjegyzés: ha ellátogattok a www.mme.hu oldalra, akkor kérhettek ingyenes kiadványokat az egyesülettől, pl. mivel 2010. év madara a fecske, ezért lehet kérni matricákat, könyvjelzőket. Ez kitűnő ajándék a kicsiknek is!
   

  Csatolt fájlok:

 13. csipkebogyo

  csipkebogyo Állandó Tag

  A Viz Világnapja - vetélkedő tervezete  A Viz Világnapja - vetélkedő tervezete

  Netről..


  Vetélkedő

  Szervezési feladatok: vetélkedő előtt meghívni a szomszédos iskolákat; néhány tanácsot adhatunk a gyerekeknek, mivel készüljenek, mit nézzenek át, minek olvassanak utána; beszerezni a szükséges anyagokat, amelyeket részletesen leírok 1-1 feladatnál; zsűri szervezése; jutalmakat összeállítani, lehetőleg "zöld", újrahasznosított vagy egészséges dolgokat találjunk ki; oklevelek elkészítése; teremrendezés ...

  Tanácsok a csapat tagjainak: ezt is lehetőleg a vetélkedő előtt juttassuk el hozzájuk!


  • találjatok ki egy csapat nevet
  • készítsetek a csapatotoknak címert
  • írjatok közösen egy néhány soros indulót, ami a csapatot fogja jelképezni
  • nézzetek utána a víz védelméhez kapcsolódó tudnivalóknak, vízzel kapcsolatos verseknek, szólásoknak, közmondásoknak, egy szóval nézzetek utána mindennek ami a vízhez köthető [​IMG]
  • nézzetek utána mi az az "Esőtánc" [​IMG]

  Csapatok: 5 fő vegyes korosztály, összesen 4-6 csoport (tetszőlegesen variálható)
  Feladatok
  1. A zsűri pontozza a csapatnév és a címer ötletességét.

  Pontozás itt tetszőleges.

  2. Ökobingó - kezdő, bemelegítő játék

  Eszközök: csapatonként egy A/4-es papír, a játékvezetőnek pedig nyolc kártya

  Az A/4-es lapot hajtogatással osszuk fel 8 egyenlő részre. Az így kapott 8 kis téglalapba írjunk fel 8 mondatot a vízzel kapcsolatban (pl.: Nem szokott dobozos üdítőt venni, Fogmosáshoz poharat használ, Úszott már a Dunában/Tiszában, Jobban szeret tusolni, mint kádban fürödni ... stb.). Mindegyik csapat ugyanazt kapja. Az 5 fős csapat mindegyik tagja írja oda egy rá jellemző mondathoz a nevét. Tehát a nevét csak 1-szer lehet leírni. Ezután a játékvezető "kisorsolja" a "bingószámokat", amelyek nem mások, mint a kártyán szereplő mondatok, amelyek azonosak a csapatok lapján lévő mondatokkal. A játékvezető 5-ször sorsolhat. Ha a csapatok lapján odaírták a nevüket ahhoz a mondathoz, amelyet kisorsoltak, akkor 1 pont. Maximálisan 5 pont gyűjthető be a csapatoktól.

  3. Kőről kőre

  Eszközök: tábla, táblaragacs, papírból készített kavicsok, csapatonként 10 db., lapok a csapatok számára

  A játékvezető felrajzol a táblára két kék vonalat, egymással párhuzamosan és messzebb egymástól. Ez jelképezi a folyó két partját. Cél: a csapatoknak át kell jutniuk egyik partról a másikra. Ezután 10 kérdést tesz fel a vízzel kapcsolatban. Lehetőleg olyan kérdéseket, amelyekre 1 válasz van. A csapatok ekkor a helyükön dolgoznak. Válaszaikat leírják a lapra. Minden egyes kérdés után ellenőrzés van. Amelyik csapat jó választ adott, kap egy követ, és a táblán felhelyezhetik a "folyóra". 10 helyes válasz után átérnek a folyón. Tehát maximálisan 10 pont adható.

  4. Állás-foglalás

  A játékvezető középen helyezkedik el, két oldalán 2 csapat áll. A játékvezető mond egy mondatot, pl.: Ha többet kellene fizetni a vízért, jobban spórolnának vele az emberek. A két csoport elmondhatja az érveit vagy ellenérveit. A zsűri közben + jellel írja, hogy ki mennyi ügyeset, meggyőzőt mond. Erre a játékra adjunk ki időt, pl.: minden csapat 5 percig érvelhet/ellenérvelhet. Figyeljünk rá, hogy minden csapat sorra kerüljön. Pontozás zsűritől függ.

  5. Esővarázsló

  Eszközök
  : tábla

  A játékvezető felír a táblára 5 mondatot, ami az eső kialakulásával kapcsolatos.
  1. Feltámad a szél.
  2. Csendesen elkezd esni az eső.
  3. Egyre jobban esik, kopog a párkányon.
  4. A háztetőn kopog, már nagyon esik.
  5. Újra elcsendesedik.

  A csapatoknak ez alapján el kell "készíteni" saját esőtáncukat. Használhatják nyílván a kezüket és lábukat [​IMG], illetve hangot is adhatnak ki. Az 5 fokozatot be kell tartani. A zsűri ötletesség alapján dönt.

  6. Nyelvi játék

  Eszközök
  : papír, minden csapatnak ugyanaz

  Írjunk fel egy papírra minél több szólást, közmondást ami a vízzel, esővel kapcsolatos. Vegyük ki belőle a mássalhangzókat, a nehezebbekből a magánhangzókat. A csapatok feladata, hogy fejtsék meg őket. Esetleg plusz pontokat adhatunk ha meg is tudják magyarázni, hogy mit jelent.

  7. Víz-csepp játék

  Eszközök: lapok

  Minden csapat kap egy lapot, amelynek a közepére rajzoljunk egy nagy vízcseppet. Írjuk bele, hogy víz. A csapatoknak 5 perc áll a rendelkezésükre, hogy összegyűjtsék a legtöbb olyan szót, amiben a víz áll.

  8. Fohász a vízhez

  Eszközök: lapok

  A csapatok feladata egy minimum 4 soros fohász írása a vízről, a víz fontosságáról, védelméről. Zsűri dönt az alkotásokról.

  9. Csatadalok, indulók meghallgatása

  10. Szünet - ezalatt a zsűri összeadja a pontokat, és ez alapján lesz az értékelés.

  11. Értékelés, jutalmazás

  Az első csapat az ajándékok mellé megkapja az "Aranykanna díj"-at, amit tetszőlegesen készíthetünk el. Ez akár minden évben vándorolhat, kiadható.


  [​IMG]
   

  Csatolt fájlok:

 14. gabocamami

  gabocamami Állandó Tag

  Minden napra egy rejtvény - április

  Napközibe, szabadidős foglalkozáshoz készítettem 3. - 4. osztályosoknak.
   
 15. P.Éva

  P.Éva Állandó Tag

  Ígéretesnek tűnik a játék. Az említett táblázathoz hol lehetne hozzájutni?

   
  kisdobronyi és bettykem kedveli ezt.
 16. vegsone

  vegsone Állandó Tag

  Alsó tagozatos (értelmileg sérült) gyerekeknek egyéni, vagy kiscsoportos fejlesztéshez gyűjtenék ötleteket. Számítógép segítségével kellene képességeket fejleszteni 2-3 gyerkőccel. Írni-olvasni még nem tudnak, számolni max 10-es számkörben.
  Minden ötletet, esetleg óravázlatot, vagy bármit ami a témával kapcsolatos megköszönnék!
   
 17. csuri70

  csuri70 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Baba-mama klub indul óvodánkban .Óvónők fogják vezetni, 0-3 éves korosztálynak, bármilyen ötletet szívesen fogadok.
  Köszi előre is.:)
   
 18. ace79

  ace79 Állandó Tag

  Mi a szinonimája az alábbi szavaknak?

  legelészett, eldorombolta, fakasztok (vizet), nekilódult, megremegett, tüskés bunda
  Köszönöm előre is!
   
 19. joszoka

  joszoka Állandó Tag

  szinoníma:
  eldorombolta - dorombol: nyávog, nyafog, duhog, morog, fúj, duruzsol, kurrog, muzsikál, fűrészel, horkol;
  fakaszt:fejleszt, fokozatosan, sarjadó
  nekilódul: meglódul, lendül, nekiszalad, belebotlik, neki megy
  megremegett: meginog, megrezzen, megrezdül,
  tüskés bunda: - külön; mint: tüskés: támad, nekimegy, sértő, megsért, megszúr, megsebez
  bunda: külső, felszínes, gyapjú,
   
  ace79 kedveli ezt.
 20. ace79

  ace79 Állandó Tag

  Már csak a legelészett szinonimája kellene, de arra nem tudok jobb szót sajnos.
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás