Újabb két országban engedélyezték a Pfizer vakcináját: hamarosan kezdődhet a tömeges oltás

A mexikói gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti használatát - jelentette be pénteken Hugo López-Gatell mexikói egészségügyi miniszter-helyettes. Közben Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) pénteken engedélyezte az oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását az Egyesült Államokban.

Mexikó
a világon negyedikként engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcinát, amelyből a múlt héten 34,4 millió dózist rendelt. Az első 250 ezer adag oltóanyagot várhatóan már decemberben kiszállítják, így a helyi hatóságok megkezdhetik az egészségügyi dolgozók beoltását. A 130,5 millió lakosú Mexikóban az utóbbi 24 órában 12 253 fertőzöttet azonosítottak, így számuk a járvány kitörése óta 1 229 379-re emelkedett. A kórban eddig 113 019-en vesztették életüket. A gyógyultak száma meghaladja a 896 ezret.

Az USA-ban FDA 95 százalékos hatékonyságúnak minősítette az oltóanyagot. A vakcinát 16 éven felülieknek adhatják be. Az első mintegy 2,9 millió dózissal főleg egészségügyi dolgozókat és idősotthonok lakóit fogják beoltani.Donald Trump amerikai elnök a bejelentésre reagálva közölte, hogy kevesebb mint 24 órán belül megkezdik az emberek beoltását. "Büszkén mondhatom, biztosítani tudtuk, hogy az oltás minden amerikai számára ingyenes legyen" - tette hozzá. Az amerikai kormány százmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát rendelt, ami 50 millió ember számára elegendő mennyiség. Az FDA szakértői bizottsága csütörtökön adott ki ajánlást az oltóanyag engedélyeztetésére vonatkozóan.

Az FDA kedden már biztonságosnak és hatékonynak minősítette az oltóanyagot. Szerdán az amerikai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcinát már a jövő hét elejétől alkalmaznák a kórházakban és az idősotthonokban.
A Pfizer/BioNTech-vakcinát elsőként az Egyesült Királyságban engedélyeztették, később Bahreinben, Kanadában és Mexikóban is megkapta a hatósági jóváhagyást, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölte, hogy ez az időpont még változhat.

Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig csaknem 15,8 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig meghaladja a 294 ezret. Joe Biden demokrata párti elnökjelölt bejelentette, hogy elnöksége első száz napjában százmillió amerikai állampolgárt kíván beoltatni a koronavírus ellen.

orosz_oltoanyag__focuspoint_460x305.jpg
 
Ez hogy jön ide?

Amugy, "nem kötelezö" már most a Quantasnál: nem kötelezö, de oltás nélkül nem szállhatsz fel a repülöre.

Meglesz az indirekt nyomás.Pl. egészségügyben, közszolgálatban, globális cégeknél.
A HiNi-vel úgy értettem, hogy a H1N1-re célzol. Így viszont valóban, fogalmam sincs milyen járvány volt a hini.
A Quantas lépése több, mint érdekes. Miután az auszik egyik pillanatról a másikra állították le saját fejlesztésű vakcinájukat, egy darabig ott semmilyen oltás nem lesz, se kötelező, se önkéntes. A német vakcina lehet náluk is a befutó, de nem kap prioritást, a normál eljárásban kell engedélyeztetni, ami lényegesen hosszabb időt vesz igénybe.
Gyanítom, hogy a Quantas nem egyhamar fog saját polgáraival felszállni, ha ragaszkodik egy olyan oltáshoz, ami náluk nem engedélyezett.
 
*
Reménykedem a választás lehetőségében...
Nem foglalkozunk az orosz vagy a kínai vakcina törzskönyvezésével - mondta Szentiványi Mátyás, és hozzátette, csak akkor adnak ki engedélyt, ha megfelelnek a hármas követelménynek: biztonságosak, hatásosak és gyógyszerminőségileg is megfelelők. A dokumentáció értékelése megkezdődött, de több hétig tart.
 
Nem foglalkozunk az orosz vagy a kínai vakcina törzskönyvezésével - mondta Szentiványi Mátyás, és hozzátette, csak akkor adnak ki engedélyt, ha megfelelnek a hármas követelménynek: biztonságosak, hatásosak és gyógyszerminőségileg is megfelelők. A dokumentáció értékelése megkezdődött, de több hétig tart.
A kínai hatásosnak biztos, hogy hatásos (hogy a covid-19-en kívül még mi mindenre, az a jövő titka). Ha nem lenne az, akkor az olaszok nem nyomoznának
 
Az un. klinikai fázis 4 - hosszútávú elviselhetöség, mellékhatások - mindnél hiányoznak.

Szabadjon egy utalást tennem: Contergan, 1960.
Hosszútávú mellékhatás??? Honnan tudhatnánk a választ, mikor eddig csak annyi a tapasztalat, hogy 2 hónap múlva még védelmet nyújt az oltás. Könnyen meglehet, hogy még a végére sem érnek az oltási kampánynak, akik az elején megkapták az oltást, már újra megfertőződnek.
 
Hosszútávú mellékhatás??? Honnan tudhatnánk a választ, mikor eddig csak annyi a tapasztalat, hogy 2 hónap múlva még védelmet nyújt az oltás. Könnyen meglehet, hogy még a végére sem érnek az oltási kampánynak, akik az elején megkapták az oltást, már újra megfertőződnek.
Pfizer/BioNTech vakcina és amit tudni lehet róla

A vakcina beadása utáni 12 nappal később már kialakul bizonyos fokú védelem a virológusok szerint. A gyakoribb reakciók egyike a fejfájás és a hidegrázás.

Újabb hosszabb bejegyzést tettek közzé a Covid-járvány ellen kifejlesztett vakcinák egyikéről, a Pfizer/BioNTech készítésű oltásról pécsi virológusok. Mint írták, ez az oltástípus mRNS-alapú. “Tudományos nevén BNT162b2-nek jelöljük és gyakorlati szempontból egy lipid nanorészecskébe csomagolt, a stabilitás miatt módosított hírvivő RNS molekulát (mRNS) tartalmaz” – írták róla.

Az oltás mellékhatásairól szólva azt közölték, hogy
az oltási hely pirosodása és duzzanata megfigyelhető volt alacsony százalékban, míg az oltási hely rövid ideig tartó fájdalmát gyakori megfigyelésnek írták le” a kutatók.

A virológusok szerint a placebo készítményhez képest gyakrabban figyeltek meg szisztémás reakciókat (ilyen például a fejfájás, a hidegrázás, illetve esetenként láz), de ezek kivétel nélkül elmúltak. A szisztémás reakciót a 16–55 éves korosztálynál valamivel gyakrabban figyelték meg, “illetve általánosságban a második dózis után is gyakoribb volt az első dózishoz képest. A biztonsági profil ezek alapján kifejezetten jónak mondható”.
A vakcina úgy működik, hogy a hírvivő RNS molekula a lipid nanorészecskében utazva bejut a sejtjeink sejtmagon kívüli (az úgynevezett citoplazma) részébe. A szakértők szerint a molekuláról a szervezetünk fehérjekészítést végző apparátusa, a normál sejtműködés megmaradása mellett erről a hírvivő RNS molekuláról is fehérjét ír át. “A fehérje ebben az esetben a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjének az a változata, amely immunitási szempontból a legjobb hatást váltja ki”.

Ez a sejtjeink által letermelt fehérje kijut a sejtfelszínre és elérhetővé válik immunrendszerünk számára, amely mind antitestekkel (az úgynevezett humorális immunválasz), mind pedig az immunsejtjeink felkészítésével (vagyis a sejtes immunválasz) válaszol erre, így alakítva ki a védelmet”.

A hírvivő RNS, miután elvégezte a feladatát – ugyanúgy, mint a saját sejtjeink működésekor keletkező hírvivő RNS-ek – elbomlik. A közhiedelemmel ellentétben itt biológiailag és technológiailag sem lehetséges génbeültetés, a bevitt molekula be sem jut a sejtmagba – közölték.

A virológusok szerint a Pfizer/BioNTech vakcinával kapcsolatos klinikai hármas vizsgálati fázisba összesen 43 548 embert vontak be, 21 720-an a vakcinából, míg 21 728-an placebót kaptak. A vakcina izomba történő beadásra készült, az első dózist követően 21 nappal adták be a második dózist. A vizsgálatot 16 év feletti személyekkel végezték. A jelenleg értékelt időszak 2 hónap, ennyi ideig,
de óriási valószínűséggel ennél jóval tovább is hatásos lesz az immunválasz”
 
kiderültek a vakcinák árai

Oxford/AstraZeneca: 1,78 EUR
Johnson & Johnson, 8,50 USD
Sanofi/GSK: 7,56 EUR
BioNTech/Pfizer: 12 EUR
CureVac: 10 EUR
Moderna: 18 USD
 
kiderültek a vakcinák árai

Oxford/AstraZeneca: 1,78 EUR
Johnson & Johnson, 8,50 USD
Sanofi/GSK: 7,56 EUR
BioNTech/Pfizer: 12 EUR
CureVac: 10 EUR
Moderna: 18 USD
Jó, hogy az angol ilyen olcsó lett, ezt még a legszegényebb országok, ahol talán a legnagyobb szükség van rá, is meg tudják fizetni.
 
Jelenleg a háziorvos telefonon, home officeban "vizsgál" és állít fel diagnózist, rendel el házi karantént, és azzal jóccakát. Erre lehet majd alapozni egy "útlevél" kiadását? Minimum egy laborteszt kellene, ami az ellenanyagot kimutatja a vérben.
Utóbbit már csak azért is lenne célszerű mindenkinél elvégeztetni, mert mostmár bizonyossággal kijelenthetem, hogy igenis van olyan (közeli családtag), aki egy tüsszentés, köhintés, cseppnyi orrfolyás vagy hőemelkedés nélkül "lábadozik" otthon. (ő viszont valóban pozitív, 2x is megismételték a tesztet)
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

V.Márti wrote on H-111's profile.
Szia!

Szeretnélek megkérni hogy küldd át nekem - Michael Drosnin - A Biblia Kódja - 2 . részét a Visszaszámlálás - t. Előre is nagyon köszönöm! Bármilyen formátumban.
Kedves Kollégák,

Tudna nekem valaki segíteni a 10-11 évesek méréséhez szükséges Meixner-féle olvasás felmérőlap/szöveg megküldésében?
Előre is köszönöm, Ildi
papapig wrote on Kolonel0708's profile.
Jókai Mór - Mire megvénülünk
A ZIP fájl nem létezik
Sziasztok.
Keresztszemes mintákat keresek: Utolsó vacsora és Egyiptomi minták.
Köszönöm a segítséget
nagynezsoka wrote on sziporka78's profile.
Nagyon köszönöm a fordításaidat. A Mások harmadik részét főleg, mivel esély nincs rá magyarul, ahogy az Ilona Andrews könyvekre sem, amik fantasztikusan jó fordítások. Még egyszer nagyon hálás vagyok érte, köszi.

Statisztikák

Témák
37,306
Üzenet
4,584,426
Tagok
601,454
Legújabb tagunk
Barta Marianna
Oldal tetejére