Ősrobbanás - elméletek, feltételezések...

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Az első link a szokásos, többszörösen átcsócsált újvilágtudatos halandzsa. Az "ősrobbanás elmélet" szerint a Világmindenség ma megfigyelhető részének ma megfigyelhető állapotából a fizika ma ismert törvényei segítségével a múltbeli állapotát csak egy bizonyos időpontig lehet, mert azon túl ezek a fizikai törvények már nem érvényesek. Ezt a filozófusok - meg persze az újságírók, áltudósok, bloggerek, stb.:) - nevezhetik a világ keletkezésének is, de a fizikusok álláspontja egyértelmű: az ismert törvényekből kiindulva nem mondható semmi sem pro, sem kontra.
Az eredeti cikk szerzői (Ahmed Farag Ali és Saurya Das) felállítottak egy olyan hipotézist, aminek matematikai modelljében az a bizonyos időpont nem szinguláris, az ok-okozati összefüggések azon túl is követhetőek. Ha a modell helytállónak bizonyul (tehát egyrészt az elmélethez kapcsolódó eddigi megfigyeléseket szintén magyarázni tudja, másrészt eddig még el nem végzett megfigyelések várható eredményére kellően pontos, és az eddig elfogadott elmélet előrejelzéseitől eltérő "jóslatokat" ad), akkor majd teljes bizonyossággal állíthatják, hogy a régi elmélet szinguláris pontja nem a Világmindenség kezdete volt. Ez viszont nem hatálytalanítja a mai megfigyeléseket, amik arra mutatnak, hogy ezelőtt kb. 14 milliárd évvel az Univerzum belátható részének minden anyaga egy a mai méretéhez képest jó közelítéssel pontszerűnek tekinthető térrészben koncentrálódott, és azóta tágult ki a mai méretére.
A belinkelt videóban elhangzottak pedig még ennyiben sem kérdőjelezik meg az "ősrobbanás" elméletét. Magueijo hipotézise a szinguláris pont utáni történések egy bizonyos részére ad alternatív magyarázatot. Ennek helytállóságát viszont ugyanúgy igazolnia kellene, mint ahogyan azt az első linkkel kapcsolatban leírtam. Ez pedig úgy tűnik, kissé húzósabb lesz, mint az előző esetben. A manus macskás-egeres hasonlatát folytatva ugyanis valóban feltételezhetjük azt is, hogy az egér lefejelte a macskát, és most ott röhög a csőben. Viszont az egereken végzett eddigi megfigyeléseink ismeretében ennek a verziónak joggal tulajdoníthatunk sokkal kisebb valószínűséget, mint annak, hogy a macska megette az egeret. Ezért amíg nem látják a csőből kijönni az egeret, ill. nem tudják megbízható megfigyelésekkel igazolni a fénysebesség nem állandó voltát, addig az esélyek egyértelműen az első verzió, illetve a "felfúvódás" kozmológiai modellje mellett szólnak.
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
... csak közbevetés : állítólag a "tágulás" és "sűrűsödés" (tehát a Nagy Bummot követő és a Nagy Összerogyást megelőző) vizsgálható időszak ciklikusan ismétlődik, és sorozatosan egymá után következő időszakokban zajlik illetve zajlott (!?) ...
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Újabb elméletek szerint az univerzum gyorsulva tágul, nem lesz Nagy Reccs...

nagy%2Bbumm%2Bkvantummechanika%2Beinstein%2Brelativit%C3%A1s%2Belm%C3%A9let%2Buniverzum%2Bvil%C3%A1gegyetem%2Bkeletkez%C3%A9se%2Bfizika%2Btudom%C3%A1ny-2015-%C3%BAj%2Bvil%C3%A1gtudat.png
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Te mit tippelsz?
1.) Egy nagy pofazacskójú jóisten
2.) A képet rajzoló fazon sógora, amint éppen lufit fúj a kislányának
x.) Egy természetes gázkitörés emberfej formájúra tapicskolt torkolata
De mi köze mindennek az "ősrobbanás-elmélethez"? Azt nyilván te sem gondolod komolyan, hogy a világ tényleg egy pöttyös lufi lenne, amit egy nagy pofájú valakinek fújnia (vagy egy még nagyobb pofájúnak szívnia) kellene ahhoz, hogy táguljon. Einstein áltrel-egyenleteinek van olyan megoldása, mikor megfelelő feltételek teljesülése esetén minden anyagra "antigravitáció", taszító erő hat: a távolságok egységes törvény szerint növekednek, az általánosan használt absztrakcióval szemléltetve "a tér tágul", függetlenül attól, hogy ki az a fickó.
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
:)

Gondolom a Nagy Bumm után lesz a Nagy Reccs, ha már eléggé távol lesznek egymástól a "pöttyök"... , hiába állítja Yeti, hogy nem, mert de igen!:dr_9:
Rosszul gondolod. Először néhány nagy hukk lesz, mikor a fickóra rájön a csuklás, utána pedig egy nagy sutty, mikor kicsúszik a kezéből, és elszáll a lufi.:)
 
Oldal tetejére