”Kínozták? Persze!” – Képzelje bele magát a menekültek lelkivilágába!

Van, aki sohasem heveri ki azt a traumát, hogy el kellett hagynia otthonát, szétszakadt a családja, megölték a szeretteit. Menekülés közben a túlélésre törekvés egészséges magatartás – mondja Hárdi Lilla pszichiáter, a menekültek pszichoterápiáját végző Cordelia Alapítvány orvos igazgatója.

Milyen lelkiállapotban érkeznek Magyarországra a menekültek?

Miután a menekültek elsődleges traumája a gyökérvesztés, így szinte minden menekült traumatizált. Az egy másik kérdés, hogy a menekültek közül hány embernek lesznek poszttraumás tünetei. Ez népcsoportonként változik. Van, ahol szinte mindenkire jellemző, más esetben a harmaduk vagy annál is kevesebb érintett. Vannak olyan kultúrák, ahol a férfiak életéhez szinte hozzátartozik a bántalmazás. Például mikor az iraki menekültektől régebben megkérdeztük, voltak-e börtönben, vagy kínozták-e őket, azt mondták, „ó, hát persze, hiszen ezen szinte minden iraki férfi átesik”. Közülük alig volt valakinek emiatt poszttraumás stressz szindrómája. Az afgánoknál több generáció traumatizált.

A szír menekültekre mi a jellemző?

Az egy különleges betegcsoport, sokan rettentő bizalmatlanok. Ez érthető is, hiszen Szíriában nem lehetett tudni, ki van mellettük, és ki besúgó. Sokan nagyon súlyos disszociatív állapotban, szétesett személyiséggel érkeznek. Korábban csak fiatal férfiak jöttek, most már családok is. Nagyon szomorú szétszakadt családokat látni, azt, hogy csak pár gyerek tudott jönni, a többit otthon kellett hagyni, mert csak ennyire volt pénz, és ők sírnak, vágyakoznak otthon maradt családjuk után. Nagyon súlyos krízisállapotokat is látunk néha. Súlyos állapotot idézhet elő, hogy egy út közben elvesztett hozzátartozót nem lehet rendesen eltemetni, nem lehet elgyászolni, vagy az a bizonytalanság, hogy aki eltűnt, vajon előkerül-e még. De beszélhetünk az út közbeni megalázásokról is, vagy arról, hogy vannak, akik jómódból jöttek el, mindenük odaveszett, szociális űrben és anyagi vákuumban vannak. Vajon mikor tudják újra felépíteni az életüket? Ezek mind traumatikus ujjlenyomatokat hagynak, amelyeket aztán valamikor – segítséggel vagy anélkül – fel kell dolgozni. Ezek súlyos gátjai az életnek.


Az út közben történő megaláztatásokkal kapcsolatban mondta egy szír fiú, hogy a nőket rendszeresen megerőszakolják.

A mi betegeink is elmondják, hogy sok esetben előfordul ez is. Akik eljutnak ide, valahogy túlélik. Azokról nem tudunk semmit, akik nem élik túl. Mert nem csak szexuális erőszakról van szó, a bántalmazások is nagyon kegyetlenek.

A hazájukban milyen bántalmazást szenvednek el a menekültek? Van olyan típus, amely sokakkal fordul elő?

Ha sokakkal fordul elő ugyanaz, az mindig gyanús.

Mert akkor kitalált történet?

Igen, olyan is van, de nem a kitalált történet a jellemző. Akik politikailag nehéz helyzetből jöttek – háborúból, vagy olyan országból, ahol pártok harcolnak – és börtönben ültek, azok a legváltozatosabb fizikai és pszichikai kínzáson estek át: verték, levágták a végtagjait, leforrázták, megégették, vagy folyamatos lármában tartották, esetleg egy izolációs magánzárkába zárták hónapokig. Abba is bele lehet őrülni. Sokuknál nagyon súlyos poszttraumás stressz szindrómát tapasztalunk. Ennek a tünetei az alvászavartól a rémálmokon át egy egészen furcsa lelkiállapotig terjednek, amikor nem lehet tudni, hogy az ember most épp „itt van”, vagy a múltban jár. Sokan depressziósak lesznek, és beletörődnek a helyzetükbe, más agresszív magatartással próbál minél előbb célba érni, és biztonságban tudni magát és a családját. Az olyanfajta egészséges alkalmazkodást, amellyel mi a mindennapi kihívásokhoz próbálunk alkalmazkodni, nagyon kevés esetben lehet látni. Náluk vészreakciók jönnek furcsa, szokatlan, nehezen elviselhető magatartással.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-006-res-jpg.exact729x486.jpg
A gyerekek ki tudják heverni a traumát?

Elméletileg igen, de hogy erre pontos választ lehessen adni, évekig kellene követni az életüket. Ez most lehetetlen, hiszen a menekültek szinte átfolynak az országon. A többiek is csak pár hónapig maradnak, aztán mennek tovább oda, ahol több esélyük van a családot egyesíteni. Volt, akinél elindítottunk egy hosszabb kezelést, de a harmadik ülés után már nem találtuk. De van olyan is, aki évekig visszajár.

Sokan osztanak meg a Facebookon olyan menekültellenes képeket, amelyeken az látszik, hogy szemetet hagynak maguk után, a buszt használják WC-nek. Milyen magatartás várható el attól, aki – adott esetben – több hónapja úton van, és nem tudja, mi van otthon?

Az egészséges magatartás ilyenkor a túlélésre törekvés. Egy másfajta lelkiállapot, mikor foggal-körömmel harcolnom kell a túlélésért, hogy tovább menjek, vagy meg tudjak tapadni valahol. Egy hosszú és gyötrelmes út után nem beszélhetünk egészséges lelkiállapotról. Egy hosszú túra után mi is rettenetesen fáradtak vagyunk. Ezek az emberek ráadásul a fáradtság mellett rengeteg traumát, veszteséget is hordoznak, minimum rettegés és félelem van bennük. Nehéz ilyen esetben azt mondani, hogy mi az egészséges magatartás, mert az az alkalmazkodás lenne. De mihez alkalmazkodjanak? A kapkodáshoz, a fejetlenséghez vagy ahhoz, hogy tiltott területen vannak? Ahhoz nehéz alkalmazkodni.

Évente 800-1000 beteget kezelnek. Hány százalékukat kínozták?

Nagyjából harmadukat.

Ki van közvetlen életveszélyben?

Nem így tenném fel a kérdést. Háborús övezetben ugyanis szinte mindenki életveszélyben van, ki jobban, ki kevésbé. Akinek szerencséje van, megmenekül. Az égi hatalmakon múlik sok esetben, hogy ki éli túl. A kiszámíthatatlanság jelenti a közvetlen veszélyt.

A kormány azt mondja, akik Magyarországra jönnek, már nincsenek életveszélyben – azaz nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók. Meddig indokolt menekülni?

Ha így nézzük, akkor nincs közvetlen életveszélyben az, aki a háborús ország határát átlépi. De amíg nincs biztos talaj a lába alatt, ahol új egzisztenciát teremthet, addig nincs nyugalomban. Bár nem gondolom, hogy a török határon lévő menekülttábor olyan biztonságos lenne, kétségtelenül oda nem terjed át a közvetlen életveszély. De nem lehet azt mondani, hogy ha kilépett a háború sújtotta országból, már boldoguljon, ahogy tud. Az elesett, segítséget igénylő embereknek méltó emberi körülményeket kellene kínálni, és segíteni őket abban, hogy méltósággal tudják tovább folytatni, amit emberi és értékes életnek nevezünk.

Ott, ahol ők szeretnék, vagy ebben lehet határt húzni?

Ebben vitatkoznék, mert ugye lehet, hogy én az Antarktiszon szeretnék élni, de nincsenek rá eszközeim. Ez vita tárgyát képezi, pszichiáterként nem foglalnék benne állást.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-003-res-jpg.exact729x485.jpg
Tavaly azt mondta, nagyon nehéz menekültnek lenni Közép-Európában.

Most még nehezebb lett, hiszen a befogadó országok attitűdje régiónként más és más. Nem könnyű a menekülteket „üdvözlő” országoknak sem, hiszen egy ekkora embertömegnek borzasztó nehéz a megélhetését megoldani.

A menekültek Németországba, Svédországba vágynak. Ha elérték a vágyott országot, mennyi idő alatt lehet megnyugodni? Lehet, hogy csalódottak lesznek, mert nem az van, mint amit elképzeltek.

A megnyugvás attól függ, hogy egy csonka család érkezik-e meg, vagy az előreküldött férfi, fiúgyerek. A kezdeti eufória után ott vannak a kihívások, hogy miképp hozhatom ide a családomat, hogyan tarthatom el itt, hogyan találok munkát – a nyelvi nehézségek miatt is. Felnőttként nyelvet tanulni nem könnyű, pláne, ha az ember olyan traumacsomagot is hordoz magával, amely memóriazavarokat, felfogásbeli zavarokat okozhat. Lehet például egy férfinak olyan – lelki vagy fizikai – sérülése, amely miatt nem tud dolgozni, ilyenkor a nő veszi át a szerepét. Alapvető egzisztenciális kérdések merülnek fel, sok esetben a férfiszerep meg is kérdőjeleződik. Sokan ezzel segítséggel megbirkóznak, segítség nélkül viszont talán soha. A gyerekeknek egyszerűbb, ők könnyen alkalmazkodnak. A trauma rombol. Az, hogy egy beteg ember mennyi idő alatt építi fel a jelenét és jövőjét, mennyi idő alatt illeszkedik be, nagyon különböző. Van, aki segítség nélkül is talpra áll, vagy meg is erősödik, más soha nem heveri ki a traumát. Kihívás úgy integrálódni egy vadidegen társadalomba, hogy közben megtartsák a gyökereiket.

Plusz úgy integrálódni, hogy mindig ugrásra készen lenni, hogy ha béke lesz, az ember hazamegy – sokaktól ezt lehet hallani.

Ez egy óriási reménység, adja isten, hogy így legyen. A szírek, irakiak, iráni keresztények gazdag, nagy múltú és kultúrájú országból jöttek. Ha a helyzet rendeződne, és visszatérhetnének hazájukba, azt hiszem, az lenne számukra a paradicsom, nem pedig az, amit itt szeretnének megtalálni.

Különböző elemzésekben lehetett olvasni, hogy néhányan azok közül, akik csalódnak, nem tudnak beilleszkedni, fogékonnyá válhatnak a terrorszervezetek és szélsőséges eszmék iránt. Ezt mennyire tartja reális veszélynek?

Nem gondolom, hogy ez így lenne, de ezt nem lehet előre megjósolni. Esély mindig mindenre van, pláne ilyen szélsőséges helyzetekben.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor
zt-150922-002-res-jpg.exact729x485.jpg
A magyar társadalomból ellentétes reakciókat váltott ki a menekültkrízis. Van, aki azt mondja, ha az ő gyereke veszélyben lenne, azonnal pakolna és menne, más viszont nem tud beleilleszkedni ebbe a helyzetbe. Miért lehet ekkora távolságtartás?

Van ebben egyfajta „eltolom magamtól a problémát” szemlélet, mondván, hogy „ez az ő baja, velem ilyen soha nem fordulhat elő”. A legegyszerűbb tagadni a történelmi tényeket is, elfordítani a fejünket, és csak a jelenlegi helyzetet nézni. Az empatikus attitűd segítő magatartást is eredményezhet, amit nem biztos, hogy mindenki jó szemmel néz. Harmadrészt előkerül az is, hogy „nekünk is kevés van, azt nem osztjuk meg másokkal”. Ez furcsa hozzáállás, a magyarokra régen nem ez volt jellemző. Most zártabb, elutasítóbb, félősebb időket élünk. Jobban féltjük, amink van, nehogy elrabolják, elvigyék magukkal. Ezek indokolatlan félelmek, akkor sem vinnék magukkal nagyobb eséllyel, ha nem félnénk. Attól senki sem lett kevesebb, hogy adott. Attól lettek sokan kevesebbek, hogy nem akartak adni. Döbbenetes és felemelő volt, hogy mennyien segítettek, ugyanúgy döbbenetes volt a társadalom másik részének a távolságtartása. Bár az nem volt váratlan, hiszen sok helyen tapasztaljuk, hogy aki nem olyan, mint mi, az menjen el, nincs helye közöttünk.

Mennyien maradtak a menekülttáborokban azután, hogy lényegében akadálytalanul át lehet menni Ausztriába?

Nem sokan maradtak a befogadóállomásokon. Aki el akart menni, elment, mások is tervezik. Azért vannak, akik a maradást választják és jövőt terveznek. Főleg ők vesznek igénybe szakmai segítséget.

Aki valamilyen státuszt kapott Magyarországon, hogyan él? Tudnak róluk valamit?

Van, aki nagyon jól integrálódott, megtanult magyarul, magyar gyerekei vannak. A pár hónapos korban érkezett csecsemők magyar gyerekként, színes kulturális és történelmi háttérrel rendelkező emberként nőnek fel. Vannak erre is példák, nyilván nem túl sok. Az élet mindenkinek nehéz.

A röszkei határátkelőnél történtekről mi a véleménye?

Én nem voltam ott Röszkén, a híradásokból láttam, mi történt. Döbbenetes volt, hogy Magyarországnak ez a megoldási útja. Szívszorító, hogy a különböző emberek milyen nagyon eltérő módon tudnak reagálni arra, hogy „emberek be akarnak jönni az országomba”. Ez olyan dilemmákat is felvet, hogy igen ám, de mennyien akarnak bejönni?... Milyen zűrzavar és fejetlenség lesz?... Mindenki úgy védekezik, ahogy tud, és úgy segít, ahogy tud.

És a menekültek szemszögéből?

Megértem az indulatot, ha azzal az illúzióval jönnek, hogy Európa befogad, erre ott van a nagy fal, és Európa nem fogad be. Engem arra neveltek, hogy aki segítséget kér, annak lehetőség szerint segítsünk.

Számtól függetlenül?

Ezt nem tudom megmondani. Mindig ez a nagy kérdőjel, hogy mi van, ha annyian jönnek, hogy nem lehet őket ellátni? Erre egy külön stratégiát kellene kidolgozni.

A keresztény vallás és az európai kultúra féltése mennyire megalapozott?

Merthogy ellopnák?

Vannak olyan félelmek, hogy túluralnák.

Nem láttam még kultúralopó menekültet, nem hallottam még olyat, hogy a könyvtárból kilopták volna az értékes könyveket, hogy megtanulják és legyőzzék a mi kultúránkat. Ők más szemszögből tudnak a kultúránkhoz közelíteni és azt gazdagítani.

Vs
roszke.jpg
 
Érdekes módon más szakember pont azt mondta,hogy az ilyen hazájukból kiszakadt emberek mindig gyökértelenek maradnak,nem tudnak és nem is akarnak integrálódni,mert foggal-körömmel kapaszkodnak abba a múltba,ami az életük volt.Csak amíg ez egy magyar közösség pl Kanadában,az a nagyjából közös kultúrális,szociális,vallási gyökerek miatt nem okoz problémát,addig egy más földrész alapjaiban más gyökerekkel rendelkező közösségénél már igen.Így születnek a gettók-amiket saját maguknak építenek-, a no-go zónák.Amíg néhány család alakít ki magának egy kis közösséget ahol ápolják a hagyományaikat,az nem veszélyeztet senkit.De több tízezer család már igen.
 
Lehet, hogy egy ember soha az életbe nem tud integralodni, beleolvadni a környezetébe, mindig dialektussal fog beszélni, megfog rajta látszani vagy érzödni, hogy más szállak is füzik a világhoz mind a szomszédait? Na és ha nem szenved alatta, ha nem maceráljuk miatta akkor rendben van.
-
A fenti cikk nagyon tetszik nekem, nem szeretném megronta a hangulatát a hozzászolásommal de egy kis humor szerintem nem árthat.
-
Ernie Kovács egy magyar bevándorlo gyereke volt. A New York School of Theater elvégzése után egy önállo TV-showt kapott "Time for Erni" cimmel.
-
Erdemes megnézni ezt a rövid sketch-t és elgondolkozni azon menyire teszik tönkre a bevándorlok a helybeli kulturát, menyire alkalmazkodnak, nem alkalmazkodnak a világhoz amibe belecsöppennek.
-
Nem dölne össze a világ ha egy szép napon a magyar kabareban sziriai tréfákon mulatnánk? Németországban már rengeteg "stand up comedy" van, ahol bevándorlok a fellépök vagy bevándorlással kapcsolatos témákon mulat az egész "multi-kulti". Az integrálodás legjobb jele ha nevetni tudunk saját magunkon.
-
-
Ernie Kovacs a Hollywood sétaucájában egy csillaggal van dekorálva.
-
 
Kedves yulianna én csodálom, hogy az emberek enyire tudják mérsékelni az agresszivitásukat. En láttam a rácsokat, a szobákat ahol ezeket az emberereket összetömöritik, nem kell psychologusnak lenni, hogy a feszültségek érthetök legyenek.
-
Ha összezárnék enyi magyar embert egy helységbe hát agyonvernék egymát. En láttam már magyarokat a repülöhöz menet rugdalodzni, nézzd meg a kamerahölgyet aki egy perc alatt brutális lett.
-
Most nincs idöm hosszan irni, ezért csak a legfontosabbat: Egy miniszterelnök aki a vallási hovatartozásuk szerint itéli meg az embereket az nem fogott fel semmit az europai kulturábol. Egy ilyen felfogásu ember, ezen a poszton nemcsak, hogy szégyenletes hanem egyszerüen tarthatatlan.
-
bayern-spd-protestiert-gegen-orban-besuch-100~_v-img__16__9__xl_-d31c35f8186ebeb80b0cd843a7c267a0e0c81647.jpg

-
Orban Viktor nem példaképe a Bayoroknak. Ö megsérti az
- Emberi jogokat
- Sajtoszabadságot
- Vallásszabadságot
- EU egyezményeket
 
Utoljára módosítva:
Ezek a kedves,ártatlan,szelíd emberek a német menekülttáborokban nőket és gyerekeket vizelnek le,erőszakolnak meg.Nem egy-egy alkalommal,hanem rendszeresen.Nem tekintik embernek a nőket-és bizony a vallásuk miatt gondolkodnak így.Én sem szeretném ha Magyarországon is megjelennének a no-go zónák,aminek nőként a közelébe se mehetnék ha nem vagyok szemöldöktől a talpamig elfüggönyözve,nehogy megerőszakoljanak vagy "csak" megverjenek.A nőket már útközben többször megerőszakolják:az útitársaik vagy a vezetőik.Ekkora tömegben nincs sikeres integráció,és álmodozhatunk a kedves,vicces Abdullahról aki majd stand-up komikusként szórakoztat minket,de aki komolyan azt hiszi,hogy ennek a több százezres tömegnek a betelepítése mindössze ennyivel fog járni,az nem tud józan paraszti ésszel gondolkodni.Németországban most fojtotta meg egy pakisztáni származású,mélyen vallásos férfi a ányát,mert óvszert vásárolt.Németország és Ausztria is ráébredt,hogy hiába a "Willkommen" és a virágeső,itt olyan tömegek vannak,akik egy utópisztikus álmot keresnek Európában-mindenkinek saját ház,autó,több ezer eurós segély-,és ha ezt nem kapják meg-márpedig nem kapják-,agresszívan követelőzni kezdenek.És jön az erőszakos viselkedés,arról nem is beszélve,hogy egymást sem tudják elviselni,ahány vallási irányzat,annyi ellenség,jön a minden áron továbbvonulás,mert majd Dániában,Svédországban,Finnországban jobb.De ott se jobb,mert hideg van,unalmas,lassú a wifi,és nincs elég szórakozási lehetőség.Milyen ágazat fog felszívni több százezer analfabéta,csak arabul-esetleg pár szó erejéig angolul is- beszélő,semmihez sem értő tömeget?Ugye te se hiszed,hogy mindegyikük egyetemista,kutatóprofesszor,vagy fogtechnikus?Európa nem oldhatja meg mindenki problémáját,nekünk meg pláne semmi közünk a volt gyarmatokhoz.És itt egy idézet Kölcseytől,mert ő igazán jól meg tudta fogalmazni,miért kell elsősorban a saját hazánkra gondolni,és a védelméért mindent megtenni.Kicsit hosszú,de érdemes elolvasni:
„Szeretni az emberiséget: ez minden nemes szívnek elengedhetetlen feltétele. Az emberiség egésze nem egyéb számtalan háznépekre oszlott nagy nemzetségnél, melynek mindegyik tagja rokonunk, s szeretetünkre és szolgálatainkra egyformán számot tart.
ga1.gif


Azonban jól megértsd! – az ember véges állat, hatása csak bizonyos meghatározott körben munkálhat. Azért ne hidd, mintha isten bennünket arra alkotott volna, hogy a föld minden gyermekeinek egyforma testvérök s a föld minden tartományinak egyforma polgáruk legyünk.
ga2.gif


A nap temérdek égitesteket bevilágít, de a világegyetem minden részeire mégsem hat ki: így az ember, ha nagy erőt nyert örökül, s erejének megfelelő állást vőn a sorstól, ezrek, sőt milliomok előtt jótékony napként világíthat; de az egész emberi nemre jóltevő behatást gyakorolni, az a nagyok legnagyobbikának sem adaték.

Sohasem tudtam megérteni: kik azok, kik magokat világpolgároknak nevezik? Az emberi tehetség parányi lámpa, mely egyszerre keskeny kört tölthet meg fényével; s ha egy helyről másra hurcoltatik, setétséget hagy maga után. Bizonyos helyhez kell azért kapcsoltatnunk, hogy azt jótékony világítással állandóul boldogíthassuk.

Minden, ami szerfeletti sok részre osztatik, önkicsinységében enyészik el. Így a szeretet. Hol az ember, ki magát a föld minden országainak szentelni akarván, forró szenvedelmet hordozhatna irántok keblében? Leonidás csak egy Spártáért, Regulus csak egy Rómáért, Zrínyi csak egy Magyarországért halhatott meg. Nem kell erre hosszú bizonyítás; tekints szívedbe, s ott leled a természettől vett tudományt, mely szerelmedet egy háznéphez s ennek körén túl egy hazához láncolja.”
 
Ezek a kedves,ártatlan,szelíd emberek a német menekülttáborokban nőket és gyerekeket vizelnek le,erőszakolnak meg.Nem egy-egy alkalommal,hanem rendszeresen.Nem tekintik embernek a nőket-és bizony a vallásuk miatt gondolkodnak így.
-
Kedves 4xmami
-
"... gyerekeket levizelnek, megeröszakolnak, nöellenesek..." na ha ez igy van akkor a katholikus klerusnak iparkodnia kell, hogy ne maradjon le. :)
-
Nem tudom honnan szeded ezt a sok gyülöletet, valoszinü a közmédiákbol.
-
Sajnos nagy tömegben mindig vannak olyanok akik nem konform viselkednek, különösen ha olyan psychologiai és physiologiai megterhelésnek vannak kitéve mind a menekültek. Egy börönddel a kezzedben, fáradtan te is ingerültebb vagy mind kipihenten stress nélkül.
-
ungarn_reporterin.jpg

-
Ha "nöt, gyereket, menekültet" emlegetsz akkor a világnak ez a nö jut az eszébe, ennek a nönek a viselkedése tükrözi vissza a magyar közvéleményt, ami szisztematikusan lett létrehozva a kormánymediák álltal.
-
A högy nem hajlando bocsánatot kérni, azt állitja ö "terroristákat rugdosott". Rá még az enyhitö okok sem érvényesek amit fent emlitettem mert ö ugy szaladt a gyerekkel futo apa után, hogy elgáncsolhassa. Ezt nyugodtan lehet gyilkossági kisérletnek tekinteni. :(
-
Meglehet, hogy összevesznek a gyüjtölágerben az emberek, ahol százan tömörülnek egy szobában, rácsok akadályozzák öket a szabad mozgásban, biztos vagyok benne, hogy ez vallási hovatartozás nélkül mással is megtörténhet.
-
1441640319_1441533739_139660_magyar_roman_elotti_balhe.jpg

-
Mi a vallásuk ezeknek az embereknek a képen? Egy hatalmas stadionban, egy városban nem képesek békések maradni mit gondolsz mi lenne ha bezárná öket az ember egy terembe? :(
-
Európa nem oldhatja meg mindenki problémáját,nekünk meg pláne semmi közünk a volt gyarmatokhoz.És itt egy idézet Kölcseytől,mert ő igazán jól meg tudta fogalmazni,miért kell elsősorban a saját hazánkra gondolni,és a védelméért mindent megtenni.Kicsit hosszú,de érdemes elolvasni:
-
Edes barátom, te semmit nem fogtál fel se a kereszténységböl, se a humanitásbol te még mindig vad vagy mind a Leh mezején legyözött öseink. Megértem, hogy nem akarsz Europához tartozni ahogy viselkedsz az nem is az amit itt vallanak az emberek.
-
Gondolom ha Kölcsey élne akkor elmondaná neked mit gondol keritésekröl a szolidaritás hiányárol. Az összetartozás nem vonja magaután a mások kirekesztését, a nationalizmus és a sovinizmus az két különbözö dolog
 
-
Kedves 4xmami
-
"... gyerekeket levizelnek, megeröszakolnak, nöellenesek..." na ha ez igy van akkor a katholikus klerusnak iparkodnia kell, hogy ne maradjon le. :)
-
Nem tudom honnan szeded ezt a sok gyülöletet, valoszinü a közmédiákbol.
-
Sajnos nagy tömegben mindig vannak olyanok akik nem konform viselkednek, különösen ha olyan psychologiai és physiologiai megterhelésnek vannak kitéve mind a menekültek. Egy börönddel a kezzedben, fáradtan te is ingerültebb vagy mind kipihenten stress nélkül.
-
ungarn_reporterin.jpg

-
Ha "nöt, gyereket, menekültet" emlegetsz akkor a világnak ez a nö jut az eszébe, ennek a nönek a viselkedése tükrözi vissza a magyar közvéleményt, ami szisztematikusan lett létrehozva a kormánymediák álltal.
-
A högy nem hajlando bocsánatot kérni, azt állitja ö "terroristákat rugdosott". Rá még az enyhitö okok sem érvényesek amit fent emlitettem mert ö ugy szaladt a gyerekkel futo apa után, hogy elgáncsolhassa. Ezt nyugodtan lehet gyilkossági kisérletnek tekinteni. :(
-
Meglehet, hogy összevesznek a gyüjtölágerben az emberek, ahol százan tömörülnek egy szobában, rácsok akadályozzák öket a szabad mozgásban, biztos vagyok benne, hogy ez vallási hovatartozás nélkül mással is megtörténhet.
-
1441640319_1441533739_139660_magyar_roman_elotti_balhe.jpg

-
Mi a vallásuk ezeknek az embereknek a képen? Egy hatalmas stadionban, egy városban nem képesek békések maradni mit gondolsz mi lenne ha bezárná öket az ember egy terembe? :(
-

-
Edes barátom, te semmit nem fogtál fel se a kereszténységböl, se a humanitásbol te még mindig vad vagy mind a Leh mezején legyözött öseink. Megértem, hogy nem akarsz Europához tartozni ahogy viselkedsz az nem is az amit itt vallanak az emberek.
-
Gondolom ha Kölcsey élne akkor elmondaná neked mit gondol keritésekröl a szolidaritás hiányárol. Az összetartozás nem vonja magaután a mások kirekesztését, a nationalizmus és a sovinizmus az két különbözö dolog
Kedves Ernoe! Nekem ehhez már nem kell különösebben semmit hozzátennem,mindent megoldottál egyedül.Elég egyértelművé tetted melyikünk a gyűlölködő.Először egy meglehetősen ordenáré szúrás a katolikusoknak-egyébként nem vagyok katolikus,de mivel keresztény kultúrkörben szocializálódtam,tisztelem a vallásukat-,aztán simán lehazugoztál,némi fals infó,és a végén az örök adu ász ha már elfogytak az érvek:a nácikártya.Tudod a vita érvek és ellenérvek ütköztetése,te az ellenérveket nem igazán tudod produkálni,csak a becsmérlő megjegyzéseket.Érdemes lenne kitágítani azt a pirinyó lyukat amin keresztül a világ történéseit szemléled:meg fogsz lepődni hogy kitágul majd a horizont.Keress rá azokra a dolgokra amiket írtam.(Apropó közmédia:te honnan tájékozódsz?Saját hírcsatornád van?Én ugyanis igyekszem az összes általam hozzáférhető helyről tájékozódni,jobbról,balról és középről egyaránt.Ha te is ezt tennéd,tudnád,hogy László Petra már legalább kétszer nyilvánosan bocsánatot kért.)
De hogy neked is igazad legyen valamiben:bűn, ha az embernek előbbrevaló a családja és a hazája mint egy hatalmas,mindenen átgázoló,követelőző,aggresszív tömeg?Hát akkor bűnös vagyok.Ezt vállalom.
És egy indiszkrét kérdés,amire nem kell válaszolnod:neked hol a hazád?
 
-
Kedves 4xmami
-
"... gyerekeket levizelnek, megeröszakolnak, nöellenesek..." na ha ez igy van akkor a katholikus klerusnak iparkodnia kell, hogy ne maradjon le. :)
-
Nem tudom honnan szeded ezt a sok gyülöletet, valoszinü a közmédiákbol.
-
Sajnos nagy tömegben mindig vannak olyanok akik nem konform viselkednek, különösen ha olyan psychologiai és physiologiai megterhelésnek vannak kitéve mind a menekültek. Egy börönddel a kezzedben, fáradtan te is ingerültebb vagy mind kipihenten stress nélkül.
-
ungarn_reporterin.jpg

-
Ha "nöt, gyereket, menekültet" emlegetsz akkor a világnak ez a nö jut az eszébe, ennek a nönek a viselkedése tükrözi vissza a magyar közvéleményt, ami szisztematikusan lett létrehozva a kormánymediák álltal.
-
A högy nem hajlando bocsánatot kérni, azt állitja ö "terroristákat rugdosott". Rá még az enyhitö okok sem érvényesek amit fent emlitettem mert ö ugy szaladt a gyerekkel futo apa után, hogy elgáncsolhassa. Ezt nyugodtan lehet gyilkossági kisérletnek tekinteni. :(
-
Meglehet, hogy összevesznek a gyüjtölágerben az emberek, ahol százan tömörülnek egy szobában, rácsok akadályozzák öket a szabad mozgásban, biztos vagyok benne, hogy ez vallási hovatartozás nélkül mással is megtörténhet.
-
1441640319_1441533739_139660_magyar_roman_elotti_balhe.jpg

-
Mi a vallásuk ezeknek az embereknek a képen? Egy hatalmas stadionban, egy városban nem képesek békések maradni mit gondolsz mi lenne ha bezárná öket az ember egy terembe? :(
-

-
Edes barátom, te semmit nem fogtál fel se a kereszténységböl, se a humanitásbol te még mindig vad vagy mind a Leh mezején legyözött öseink. Megértem, hogy nem akarsz Europához tartozni ahogy viselkedsz az nem is az amit itt vallanak az emberek.
-
Gondolom ha Kölcsey élne akkor elmondaná neked mit gondol keritésekröl a szolidaritás hiányárol. Az összetartozás nem vonja magaután a mások kirekesztését, a nationalizmus és a sovinizmus az két különbözö dolog
Azokról az esetekről, amelyeket 4xmami említett nem a közmédia számolt be.
Az, hogy a katolikus egyház, vagy focidrukkerek, vagy bárki itt bármit elkövetett, már felhatalmazza a migránsokat mindenre? Ők lehetnek ingerültek, lehetnek dühösek, de senki más. Nekik mindent el kell nézni. László Petra esetét (amelyet magam is elítélendőnek tartok) pedig adu ászként lehet azóta is lobogtatni, amikor nincs érv már a migránsok védelmében. Ez az, amit nem bocsájtok meg neki.
 
Nekik mindent el kell nézni. László Petra esetét (amelyet magam is elítélendőnek tartok) pedig adu ászként lehet azóta is lobogtatni

A sok harcos jogvédő itt már elgondolkodott azon , hogy a László Petra jogai hova lettek ? mert azért őt vidáman hozta a média lakás címmel , névvel , arccal , facebook oldallal, telefonszámmal, sőt még pár képet a családjáról is lenyomott a ballibis sajtó, persze kifejezetten a jó érdekében.
De azoknak az arcát akik kinyírták a 71 bevándorlót még véletlenül sem hozta a média, (kivéve itt egy különösen utált szélsőjobbos orgánumot) és szemérmesen csak a neveik kezdőbetűit mutogatták.

Még jó , hogy nincs kettős mérce
 
Az elso kepek a facebookrol jottek.
Ott levettek de mar onnallo eletre kellt.
Nem helyes sem cimet sem telefont kiirni.

A kepek magukert beszelnek nem lehet meg nem tortente tenni.
Mindenkeppen felhaborito ez a hozzaallas cselekedet hisz o is medias es velemenyformalo.
Sem emberbe se allatba nem rugunk!

http://www.atv.hu/videok/video-20151001-gyorfi-andras


Eszem ágában sincs mentegetni azt a nőt, mert egy h.p.. De néha az az érzésem, hogy szándékosan csinálta, és nem migránsgyűlöletből, hanem megbízásból. Miután addig a rendőrökre nem tudtak ráhúzni semmi erőszakot, kellett valami, amin a média csámcsoghat, és bizonygathatja vele, hogy milyen embertelenek a magyarok.
Mert nem bírom elhinni, hogy egy iskolázott nőnek, aki a médiában dolgozik már egy ideje, ne lett volna annyi esze, hogy tudja, tutira le fogják filmezni, amit tesz (hiszen láthatta, hogy nem ő van ott egyedül), és fel is fogják használni.

De azért lássuk be, egyetlen eset az egyik oldalról nem menti fel a másik oldalt.
 
Egy "aranyos" cikk linkje a görögöktől, mely nagy vonalakban a következőket írja:

"A baloldali kép 2015 januárban, a szíriai Aleppoban készült a vahabita fegyveres Laith Al-Szaleh (30 éves) látható rajta. A jobboldali képen Al-Szaleh már mint menekült a görögországi Kos szigeten van és a kompra vár, hogy a szárazföldre szállítsák..."

http://www.epixirimatias.gr/2015/08/isis_18.html
 
Egy "aranyos" cikk linkje a görögöktől, mely nagy vonalakban a következőket írja:

"A baloldali kép 2015 januárban, a szíriai Aleppoban készült a vahabita fegyveres Laith Al-Szaleh (30 éves) látható rajta. A jobboldali képen Al-Szaleh már mint menekült a görögországi Kos szigeten van és a kompra vár, hogy a szárazföldre szállítsák..."

http://www.epixirimatias.gr/2015/08/isis_18.html

Mit csinált ez a Laith? Talán felrúgott valakit?
 
Egyrészt visszautasítom amit az országomról, Magyarországról állítanak külországokból, vagy Magyarországról. Pontosan olyan büszke nemzet és emberek vagyunk mint 48-ban, vagy 56-ban. Mindössze több embernek működik az egészséges életösztöne, mint más álhumánus országokban. Ráadásul nem EURÓPA Schengeni határa, hanem az EU. tagállamok belső határai átjárhatók. Én nem minősítem azokat akik nem látnak tovább az orruknál. De követelem az országom és nemzetem iránti tiszteletet, ahogy Mi is megadjuk a többi nemzetnek!

Elég torz megközelítésből szemlélik az emberek a migrációt. Az a baj vele, hogy nagy meglepetéseknek leszünk tanúi mindjárt. Aki a kertek alatt lopakodik, pedig jöhetne az ajtón és pénze is van hozzá, az nem menekült. Különösen nem akkor, ha azok 20-35 év közötti kigyúrt életerős, tesztoszterontól duzzadó fiatal emberek. Amit kiváltanak, EURÓPA nemzeteit és az országokon belüli embereket egymás ellen hangolják. Ami meg fog történni, azt meg úgy fogják nevezni, hogy III. világháború! Mert az EURÓPAI humánumnak rosszul értelmezett megközelítéséből a saját családunk, életünk, nemzetünk, hazánk, EURÓPA jövőjét veszélyeztetjük- Annak ellenére, hogy minden országban, ahol már élnek valódi menekültek megtapasztalták, hogy nem akarnak integrálódni ahhoz a kultúrához amibe befogadták, és a törvényeket sem fogadják el. Akik most érkeztek ahogy már írtam, azok most villongásokkal, követelésekkel, elégedetlenséggel bénították meg az EURÓPAI emberek egészséges letösztönét. 1848-s EURÓPAI összefogáshoz hasonlóra lenne szükség, nem olyasmire, amit most művelnek egymással az emberek és a politikusok úgy, hogy veszélyeztetik saját nemzetüket és országukat. Mindenki gondolja végig jól, hogy mekkoraa felelőssége lesz magának az embernek abban ami ránk vár.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Mészáros B. Tamás wrote on Ivan Szorokov's profile.
Szia
Valóban kihagytam a listából. Majd javítom.
Ha be tudod szkennelni a hiányzó novellát, akkor megcsinálom.
Köszönöm.
Sziasztok! Tudnátok segíteni? 7.osztály Gondolkodni jó tankönyv megoldások keresem Köszönöm előre is a segítséget. Felmérő megoldásokat találtam, tlk kellene
Amanda33 wrote on Fidji's profile.
Dr Bernard Spock könyvei engem is érdekelnének, ha még megvannak
Marcipanos wrote on caviking's profile.
Szia, évekkel ezelőtt a Játsszunk beszédet könyvet feltetted. Tudom, sokan kerestek ez ügyben. Tudnál segíteni, szükségem lenne rá!
Köszönöm!
get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.

Statisztikák

Témák
36,989
Üzenet
4,513,951
Tagok
597,568
Legújabb tagunk
Eveline91
Oldal tetejére