„Rossz hír” Csernobilból: 16-szorosára emelkedett a sugárzás, egy tűz miatt

Száz hektár lángolt a hétvégén az atomerőmű környékén.

Jelentős megnőtt a radioaktív sugárzás a csernobili atomerőmű körül kialakított tiltott zónában, egy erdőtűz miatt – írta a Guardian, ukrán tisztségviselők bejelentésére hivatkozva.

Rossz hírünk van – a sugárzás a normális érték felett van a tűz középpontjában

— közölte a Facebookon Jehor Firsov, az ukrán környezetvédelmi nyomozóhatóság vezetője, aki egy videót is közzétette egy Geiger-számlálóról, ami azt mutatta, hogy a radioaktív sugárzás a normális érték 16-szorosa a területen.

Az ukrán hatóságok hétfőn bejelentették, hogy Kijevben a sugárzás a megengedett értéken belül van – írta a Euronews.

csernobil-e1586165786182-1024x575.jpg


Az ukrán hatóságok közlése szerint a szombaton kitört tűz nagyjából száz hektárnyi erdős területre terjedt szét az erőmű környékén kialakított tiltott zónában, amit az 1986-os atomkatasztrófa után zártak le. A tűzzel több mint száz tűzoltó küzdött, és a lángok oltására repülőgépet is bevetettek. Az oltást a sugárzás nehezítette.
 
Ez is egy „Rossz hír”
Az Európai Unió Copernicus megfigyelőszolgálata szerint továbbra is szokatlanul nagy ózonlyuk található az Északi-sark felett, mintegy 18 kilométeres magasságban az ózonréteg nagy része lebomlott.
Az ózonréteg egy természetes gázréteg, amely a Nap UV-sugárzásától védi a Földet. Az ózonlyuk kialakulásának hátterében a tudósok szerint a sarkvidék felett lévő levegő különösen alacsony hőmérséklete és egy stabil sarkvidéki örvény áll. Mínusz 78 Celsius-fokon úgynevezett sztratoszférikus felhők alakulnak ki, amelyek az emberi tevékenység következtében a környezetbe került fluorklór-szénhidrogének (FCKW) révén lebontják az ózont.
 
Azert meg se rem hir sajnos meg mindig nem tudtak eloltani a tuzet.
image.aspx


Még mindig lángol az erdő a csernobili erőmű körül

A környezetvédők szerint a tűz már csak másfél kilométerre van a szarkofágtól.

Továbbra is súlyos a csernobili tiltott övezetben pusztító erdőtűz, több mint 400 tűzoltó dolgozik az oltásán. Környezetvédők szerint veszélyesen közel van már a katasztrófa sújtotta atomerőműhöz, az ukrán hatságok azonban azt állítják, hogy nem veszélyezteti sem azt, sem a radioaktív hulladékok tárolóját.

Az atomerőmű, a radioaktív hulladékok tárolója és a többi fontos infrastruktúra nincs veszélyben

- mondta Volodimir Demcsuk, az ukrán katasztrófavédelem egyik magas rangú tisztségviselője a Facebookra hétfőn feltett videójában. Ezt állította Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes is szintén a Facebookon.

Tíz napja pusztít a tűz a tiltott övezetben, a lakatlan Volodimirivka település közelében ütött ki, de később a zóna több más pontján is fellobbantak tüzek.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint ez a legsúlyosabb erdőtűz a 30 kilométeres sugarú csernobili övezetben az 1986. áprilisi katasztrófa óta.

Műholdképek alapján azt állítja a szervezet, hogy a tűz már csak mintegy másfél kilométerre van a felrobbant reaktort borító szarkofágtól.

Az ukrán hatóságok napok óta nem közölnek információt a kiterjedtségéről - állítja a Greenpeace.


Szerhij Zibcev, a kijevi központú és az ENSZ-szel kapcsolatban álló kelet-európai erdőtűzfigyelő intézet igazgatója azt mondta: a tűz hatalmas és kiszámíthatatlan. A tiltott övezet nyugati részén már mintegy 20 ezer hektárnyi terület égett le - állítja.

A rendőrség közlése szerint a tüzet "szórakozásból" egy 27 éves férfi okozta, aki a tiltott övezet mellett lakik. Akár ötévi börtönbüntetésre is ítélhetik.

A katasztrófavédelem napokkal ezelőtt közölte, hogy a fővárosban, Kijevben, illetve Kijev megyében a radioaktív sugárzás szintje a megengedett határértéken belül van, valamint az atomerőmű térségében és a tiltott zónában sem változtak meg az értékek a tűz következtében.

Korábbi közlések szerint Volodimirivkánál a tűz kitörése után közvetlenül a tűzfészekben mértek átmenetileg megemelkedett sugárszintet. Az UNIAN ukrán hírügynökség a Science Alert című tudományos hírportált idézve közölte: ezt az okozta, hogy a tűz olyan sugárzó vegyületeket szabadított ki az égő fákból, illetve az alattuk lévő talajból, amelyek még az atomerőmű-balesetkor kerültek beléjük.

MTI
 
Nem teljesen ide vág, de vígy is vissza kellett lapoznom vagy 150 hírt, hogy ne politikai legyen:
Kitört a vulkán, megváltozott a történelem menete
Néhány napja több tudományterület szakemberei tettek közzé egy tanulmányt ami szerint egy alaszkai vulkán, az Okmok nagy kitörése hozzájárult ahhoz, hogy már meggyengült társadalmak, így a Római Köztársaság és az egyiptomi ptolemaioszi dinasztia megbukjon és helyükön új, erősebb társadalmak alakuljanak ki. A távolság a két esemény között több mint 6000 kilométer, így a felvetés egy természeti esemény és történelmi változások között érdeklődésre tarthat számot.
FONTOS MINDENEK ELŐTT LESZÖGEZNI, HOGY NEM MONDHATJUK AZT, HOGY EGY VULKÁNKITÖRÉS OKOZTA KÖZVETLENÜL EZEKET A VÁLTOZÁSOKAT.
Azonban lényeges azt is tudnunk, hogy egy ilyen természeti esemény bizony okozhat olyan globális változást, ami kihat az emberi környezetre – akár ilyen távolságból is.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Szia! Keresem a következő társasjáték képeit. Headu: egyszer volt, hol nem volt, történetmesélős társasjáték. köszönöm
Szép napot! :)
Keresem Balázs Judit: Mindenki egyformán különböző című könyvét pdf.-ben. Hálásan köszönöm, ha valaki feltölti.
Boldizsár Bettina Arika wrote on lediszilviusz's profile.
Szia! Az ELO német haladó anyagát keresem. Tudnál ebben segíteni? Köszönöm előre is! Betti
jacksZolee wrote on DoDó Rush's profile.
Hello,

Melitta azt írta, hogy nálad lehet jelentkezni a rádiós szerkesztő-műsorvezető pozira. Szeretném tudni, hogy mik a feltételek? Én Churchillben élek, 5 éve érkeztem Kanadába a családommal.

Zoli
VasMacsi wrote on Ajuda67's profile.
Szia! Először is szeretném megköszönni azt a sok munkát, amit a fordításokra fordítottál! Soha nem olvashattam volna ezeket a könyveket.... Most éppen újraolvasom a Kárpátok vámpírjai sorozatot. Az utolsó kötet amihez hozzájutottam az a Sötét illúzió, de nem tudom, hogy azóta lefordítottál-e újabb könyveket a sorozatból. Ha igen elmondanád hogyan juthatnék hozzájuk vagy esetleg megosztanál velem? Nagyon örülnék neki!

Statisztikák

Témák
36,403
Üzenet
4,388,896
Tagok
590,260
Legújabb tagunk
Aranyné Karalyos Tünde Má
Oldal tetejére