„Ugyan már, mindenki iszik!” – Így teszi tönkre a gyerekét az alkoholista szülő egy életre

Már hajlamosak vagyunk arra, hogy olykor pszichológushoz forduljunk segítségért, ha érezzük, hogy baj van. De még mindig vannak olyan társadalmi tabuk, amelyek megakadályozzák bizonyos komoly problémák megértését, feldolgozását és megoldását.

Ezek miatt nehéz az érintettek számára a segítségkérés, valamint a múltbeli traumák jelenbéli hatásainak felismerése is akadályozza ezt. Ilyen az alkoholista szülők felnőtt gyerekeinek mindennapi élete is. Pedig egy alkoholfüggő szülő(kk)el élő gyerek valójában bántalmazást szenved el. És ez kihat az egész életére.

„Ugyan már, mindenki iszik!"

Az alkoholizmus ma Magyarországon az egyik legsúlyosabb probléma, melynek közvetlen és közvetett hatásai a terápiák leggyakoribb témái közt szerepelnek.

Társadalmi elfogadottsága mégis olyannyira beágyazódott a kultúrába, hogy szinte nem is tekintjük addikciónak.

Az „Ugyan már, mindenki iszik!” felkiáltással bagatellizáljuk a jelenséget, akadályozva ezzel azt, hogy a függőség valódi – pszichológiai – következményeit felismerjük.

Amikor megszületünk, még nincs kialakult valóságunk; a szüleink realitása lesz a miénk is. Sajnos, mire elég éretté válunk, hogy rájöjjünk, ez nem feltétlenül a jól funkcionáló valóság, addigra nagyon gyakran a tőlük kapott minta vált a mi viszonyítási rendszerünkké is.

A függőség: bántalmazás

A függőség mindennapi realitásában élni a család, és legfőképpen a gyerekek szempontjából már önmagában is bántalmazottság. Akkor is, ha sosem történt fizikai abúzus.

Bántalmazottság azt várni, milyen állapotban lesz a szülő az iskolából hazajövet.
Bántalmazottság fülelni, a kamrában szisszen-e az üveg lecsavart kupakja.
Bántalmazottság folyton „instant” fedőtörténeteket gyártani a szomszéd megnyugtatására, hogy miért ilyen beteg ma apa/anya.
Bántalmazottság állandó éberségben élni, a legkisebb jelekre is figyelni, sosem tudni megnyugodni.

Az alkoholista szülők felnőtt gyerekeinek szinte észrevétlenül az egyik legnagyobb problémát okozó „tünete” az ingerküszöb megemelkedése.

A kisgyerek genetikailag arra van „programozva”, hogy szeresse a szülőt, hiszen a szülővel való együttműködése evolúciós szempontból is az életben maradás függvénye. A gyermeki lélek mindig úgy gondolja, a szülő a legjobbat akarja neki – akkor is, ha épp a saját függőségén keresztül bántja. Annak érdekében, hogy a kapcsolódás továbbra is fenn tudjon maradni a szülővel, tudat alatt megemelkedik a bántalmazás ingerküszöbe; egyre kevésbé kezdi el észrevenni, ha sérelem éri. Ez a fizikai, pszichológiai túlélés záloga, de felnőtt életükben hatalmas ára van: akár a munkahelyen, akár a magánéletben sokkal később jelzik vissza, ha valami fáj nekik.

Ezzel párhuzamosan, a megemelkedett ingerküszöb miatt a nyugalmat később sokszor összetévesztik az unalommal – a párkapcsolatokban is.

Míg szüleik viselkedésmódját igazolva inkább önmagukban keresik a hibát, a függő szülő(k) mellett felnőtt gyerekek egy másik jellemzője, hogy a szülőben a rengeteg rossz tulajdonság mellett a legapróbb jót is megtalálják – hogy mégis legyen mihez kapcsolódni.

Felnőttként gyakran ők lesznek azok, akik a legkiállhatatlanabb főnökkel is jól kijönnek a munkahelyen, és akiknek olyan párkapcsolatuk lesz, amire az összes barátjuk azt mondja, „Á, én már rég kidobtam volna!”.

Ők azonban nem szakítanak. Megszokták, hogyan kell a szemernyi jót értékelni, nem várva érte viszonzást. Hogyan kell egy pozitívum kiemelésével elengedni magukban a bántást...

Az alkoholfüggőség nem magánügy

Csakhogy a bántásban és a függőségben nem lehet engedni. Nem lehet azt mondani: „Igaz, hogy szeret inni, de attól még olyan jó szakember”. Mert a függőség sosem azonos súllyal esik latba.

Ráadásul sosem magánügy; mindig érinti a környezetet is. Ugyanis minden függőség egyfajta kapcsolódási zavar. Senki nem azért iszik, mert szereti a whiskey ízét. Hanem azért, mert a whiskey egy biztos pont; „ha én nem hagyom el a whiskey-t, ő se fog engem...”, ezáltal sokkal kiszámíthatóbb, mint az emberek. Ha valaki nem tud az emberekhez kapcsolódni, kapcsolódik helyette az alkoholhoz. Vagy más függőséghez.

Ebben felnőni pedig azt jelenti, hogy a gyerek hozzászokik: ő legjobb esetben is csak a második helyen lehet. Mindegy, mit csinál, a függőség úgyis megelőzi.

Az alkoholista családban felnövő gyerekek életében emiatt tudnak később olyan helyzetek kialakulni, melyben ők maguk is függő/bántalmazó társat, környezetet „választanak”. Mindezt teljesen tudat alatt.

A racionalitás mentén azt feltételeznénk, hogy aki függőségben nőtt fel, biztos másra vágyik. Tudatosan valószínűleg így is van, de az emberi psziché legtöbbször nem a tudatosság mentén működik; az ismeretlen helyzet bizonytalan, míg a megszokott: ismerős. Akkor is, ha fáj.

Feljönni a mélyből

Az alkoholista szülők mellett felnövő gyerekekkel kapcsolatban az a terápiás tapasztalat, hogy az egyik legnehezebb dolog az életben, kijönni a függőségből, akkor is, ha nem saját, kémiai függőségről van szó. A legfájdalmasabb része pedig pont az, hogy csak ezt a mintát ismerik.

Minden terápiás folyamat csak akkor válhat hosszú távon sikeresé, ha a történtekkel kapcsolatban először létre tud jönni egy kognitív (a gondolkodáson alapuló, megismerő - a szerk.) megértés, majd sikerül az élményt érzelmileg is átdolgozni, végül pedig megvalósul a tudatos viselkedésváltozás – nagyon gyakran ez utóbbi a legnagyobb kihívás. Mert hiába értünk, érzünk valamit, mindennap újra és újra az ismeretlen mellett dönteni, nagyon nehéz. Ehhez rengeteg erő, idő és türelem kell.

Terápiában, és azon kívül is.

A függőségből kivezető utat legjobban talán a mélytengeri búvárkodás analógiája írja le: ahhoz, hogy nagyobb nyomású térből kisebb nyomásúba tudjunk érkezni, felfelé haladva adott távolságok után mindig meg kell állni; nem lehet egy bizonyos időnél gyorsabban elhagyni a mélységet. Fokozatosan kell hozzászoknunk az új helyzethez, hogy a végén biztonságban, egészségesen tényleg levegőhöz jussunk.

Rácmolnár Lili
pszichológus

00061604.jpeg
 
Ez mind igaz sajnos , de azért már érdekelne , hogy a pisologus néni foglalkozott e azzal a tárgykörrel miért is lett mondjuk az az érintett szülö alkoholista ? Mert nemszületik mindenki azzá ! Mert az okokat kellene valahogyan kiküszöbölni , megoldani , hogy csökkenteni lehessen a betegeket , mert az alkoholizmus betegség !
Aztán az utolsó bekezdésével egyálltalán nemtudok egyett érteni , mi az hogy lassan szakasosan oldjuk meg a problémát ? Mit is ért ezalatt ? hogy majd az függö beteget aki mondjuk napi 3 üveg pálinkát és egy láda sört megiszik , majd havonta-hetente csökkentsük az adagját , értve , majd ömaga fogja ezt csökkenteni ?
Ez nem mélytengeri búvárkodás ! vagy repülös akinek keszonba kell menniük ! Itt egy lehetöség van , vagy azonnal abbahagyja az ivást , vagy hagyja az egészet a fenébe ! Mert én életemben se bagossal , sem pediglen alkoholistával nemtalálkoztam aki igy hagyta volna abba a "szenvedélyét ". A drogosokról meg nem is beszélek !
Amugy az alkoholizmus nemcsak Hazánkra jellemzö , ez megtalálható mindenhol a világon és nemcsak az "alacsonyabb végzettségü" személyeknél egy probléma !

Bár az írás alapja kétségtelenül igaz, nekem nagyon az az érzésem, hogy az adott pszichológusnak nagyon kevés tárgyi tapasztalata van a témában és keveset is olvasott erről figyelmesen.

- udvaryval messzemenően egyetértek. Az alkoholbetegeket sehol sem úgy kezelik, hogy az intézményben folyamatosan hozzák le a szerről, hanem amikor bekerül onnét kezdve nincs semmi. Ha kiderül, hogy pl. a kimenőjén csak belenyalt valamibe, akkor már csomagolhat is. Első kézből tudom, közvetlen hozzátartozóm dolgozik addikt betegekkel is. Valószínűleg nincs is valódi leszokás, csak legfeljebb életfogytig tartó szünet. Akinek ilyen problémája volt a legkisebb mennyiség is visszaránthatja, erre is van pro és kontra élő tapasztalatom.
- Az merőben hülyeség, hogy az alkoholista nem szereti az ízét annak, amit iszik. Vannak nem alkoholisták is, akik szeretik a különböző italokat, én magam is így vagyok vele. Simán tudok egy olyan pálinkakóstolót élvezni, ahol tizenvalahány félét kóstolhatok hosszú idő alatt úgy végig, hogy a végén összesen 1 deci sem fogy el. Az alkoholistánál az íz élvezetét az is fokozza, hogy ő ehhez az ízhez egy tudatállapotot is társít, ami még fokozza az élvezetet. Elég megnézni interjúkat alkoholistákkal, simán van aki élvezetből iszik. A gazdag alkoholista pl. sosem fog berúgni sz*r piából, inkább betol minden nap egy üveg single maltot.
- A generációkon átívelő problémahurcolás olyannyira nem alkoholista jellemvonás, hogy gyakorlatilag az egész társadalomra jellemző. Létezik és van, alkoholtól függetlenül. Éppen úgy küzdelmet igényel valakinek kitörni a szülő példájából, mint megküzdeni az alkoholizmussal. A rossz és hosszú ideig fenntartott házasságok esetében nagyon sokszor látni egy követett szülői példát, amit nagyon sok esetben a szülő meg meg is támogat "jó" tanácsokkal, mintha azt akarná, hogy ha neki nem volt jó, hát a gyereknek se legyen az, pedig ő úgy érzi a legjobb szándék vezérli. De nézzük csak meg Magyarországon a röghöz kötöttség arányát. Egy településsel arrébb költözni maga a világ vége. (Aztán ez be is vonzza nagyon durván a fizikai betegségeket, amiben megint kiváló rossz példa vagyunk a világon, de az már egy másik téma)
- Ehhez hasonlóan a megemelt párkapcsolati ingerküszöböt legalább ezer más dolog is károsan befolyásolhatja. Fel lehet nőni egy totális absztinens szülői környezetben úgy, hogy az egyik vagy másik fél magatartása egyfajta állandó feszültségkeltéssel pont ilyen állapothoz vezet, azaz ez mint egy megszokott és már szinte elvárásszerű dologként jelenik meg a párválasztásban. Itt teljesen igaz a leírás, az ismert sz*r valahogy tudat alatt még mindig biztosabb, mint az ismeretlen.
 
Utoljára módosítva:
Ez mind igaz sajnos , de azért már érdekelne , hogy a pisologus néni foglalkozott e azzal a tárgykörrel miért is lett mondjuk az az érintett szülö alkoholista ? Mert nemszületik mindenki azzá ! Mert az okokat kellene valahogyan kiküszöbölni , megoldani , hogy csökkenteni lehessen a betegeket , mert az alkoholizmus betegség !
Aztán az utolsó bekezdésével egyálltalán nemtudok egyett érteni , mi az hogy lassan szakasosan oldjuk meg a problémát ? Mit is ért ezalatt ? hogy majd az függö beteget aki mondjuk napi 3 üveg pálinkát és egy láda sört megiszik , majd havonta-hetente csökkentsük az adagját , értve , majd ömaga fogja ezt csökkenteni ?
Ez nem mélytengeri búvárkodás ! vagy repülös akinek keszonba kell menniük ! Itt egy lehetöség van , vagy azonnal abbahagyja az ivást , vagy hagyja az egészet a fenébe ! Mert én életemben se bagossal , sem pediglen alkoholistával nemtalálkoztam aki igy hagyta volna abba a "szenvedélyét ". A drogosokról meg nem is beszélek !
Amugy az alkoholizmus nemcsak Hazánkra jellemzö , ez megtalálható mindenhol a világon és nemcsak az "alacsonyabb végzettségü" személyeknél egy probléma !

Pedig valóban olyan, mint a keszon....ha azonnal megvonják egy súlyos alkoholista piáját belehalhat. Egyébként ha hajlandó befeküdni elvonóra (nem tudom egyáltalán van-e még ilyen MO-on), nem piát adnak neki, hanem gyógyszereket.

Az nem mentség, hogy máshol is isznak. Ha ilyet hallok, mindig a papám jut eszembe....'nem érdekel, hogy az egész osztályé egyes lett, engem az érdekel te hányast kaptál'....és igaza volt.
 
Pedig valóban olyan, mint a keszon....ha azonnal megvonják egy súlyos alkoholista piáját belehalhat. Egyébként ha hajlandó befeküdni elvonóra (nem tudom egyáltalán van-e még ilyen MO-on), nem piát adnak neki, hanem gyógyszereket.

Az nem mentség, hogy máshol is isznak. Ha ilyet hallok, mindig a papám jut eszembe....'nem érdekel, hogy az egész osztályé egyes lett, engem az érdekel te hányast kaptál'....és igaza volt.
tudod az a baj Ez a szemétláda alkohol Pont azt kezdi ki először amire nagy szükség volna Az akaraterőt Ami még borzasztó károkat okoz A vidéken Az a kocsma Általános szabad találkozó hely
Megtalálni a az ácsot a jegyzőt fuvaros Mindent lehet tudni Ha szakember van szükség Ott van, Mehetsz gumicsizmába öltönybe A belépő mindenkinek ugyan az Inni kel Vagy veszel vagy hoznak.. Soknak rövid a ut az alkoholizmushoz .
Egy találkozás alkoholistával ! Ha már iszol miért nem otthon iszol sokkal olcsóbb. Éhez én jobban értek Mikkor nem bírom hallgatini a házsártos feleségem zsörtölődését Asszony elugrok egy sörre
Az utolsó sort bár igaz volt.Ne vegye senki komolyan
 
Kedves Ladybug ! Ugylátom Te valószinüleg szenvedély betegekkel dolgozol illetve dolgoztál , akkor elnézést kérek töled ! Mert teljes mértékben igazad van ! Bocsánat amiért megenegdtem magamnak e hozzászólást , igy inkább törlöm is !
 
Utoljára módosítva:
tudod az a baj Ez a szemétláda alkohol Pont azt kezdi ki először amire nagy szükség volna Az akaraterőt Ami még borzasztó károkat okoz A vidéken Az a kocsma Általános szabad találkozó hely
Megtalálni a az ácsot a jegyzőt fuvaros Mindent lehet tudni Ha szakember van szükség Ott van, Mehetsz gumicsizmába öltönybe A belépő mindenkinek ugyan az Inni kel Vagy veszel vagy hoznak.. Soknak rövid a ut az alkoholizmushoz .
Egy találkozás alkoholistával ! Ha már iszol miért nem otthon iszol sokkal olcsóbb. Éhez én jobban értek Mikkor nem bírom hallgatini a házsártos feleségem zsörtölődését Asszony elugrok egy sörre
Az utolsó sort bár igaz volt.Ne vegye senki komolyan

Igen, tudom.

Van az a mondás, hogy a magyar csak két okból iszik, ha jókedvű, vagy ha szomorú....a zsémbes asszony nincsen benne...;)
 
Kedves Ladybug ! Ugylátom Te valószinüleg szenvedélky betegekkel dolgozol illetve dolgoztál , akkor elnézést kérek töled ! Mert teljes mértékben igazad van ! Bocsánat amiért megenegdtem magamnak e hozzászólást , igy inkább törlöm is !

Ne bolondozz már ! Ugyan miért törölnéd. Nem kioktatni akartalak, csak van ismeretem.
Egyébként más úton is lehet tapasztalatot szerezni, nem csak 'hivatalból'....elég, ha az ember mélyebben belelát életekbe.
Az alkoholistákkal alapvetően az a gond, hogy nem ismerik el, hogy azok.
 
Utoljára módosítva:
Az egyik osztálytársam anyja minden este merevrészegre itta magát, mindegy mit ivott, ami üvegben volt azt megitta. Egyszer talált egy csatos üveget - amiben, mint később kiderült fagyálló volt, - mire hazaért megitta. A férje talált rá, mentő, kórház, vérvétel, kiderült hogy fagyállómérgezett. Annak az ellenszere az alkohol! Adták is neki infúzióval keverve. Mikor meggyógyult nem mondták el neki mi történt, úgy tudta alkoholmérgezése volt.
A férje döntésre késztette, vagy iszik tovább és meghal, mert ő többet nem hív mentőt, vagy abbahagyja!
Tudomásom szerint az életben többet egy kortyot nem ivott, ott volt a motiváció, élni akart!
 
.
Egy ilyen "alkoholos" témánál már megírtam az alábbiakat, de szerintem minden alkalmat meg kell ragadni,
hogy megemlítsem azt a szervezetet, aki tud segíteni :
"Van egy netes rádió, nem akarom itt reklámozni, jópár riportot készített az anonim alkoholisták segítségével
e szörnyű függőségből kilábaló emberekkel "Boldog józanodók" címmel.
Szerintem nagyon tanulságos alkoholista emberi sorsok, mindenki számára.
Csak azok érthetik meg a kínt akik maguk is átélték, vagy ott voltak segítségnek amikor kellett,
mert Ők is tudják milyen nehéz kijönni a mélyből."
 
, ott volt a motiváció, élni akart!
Canada gazdag orszag de annyira NEM hogy egy alkoholistara folosleges tizezreket pazaroljon
- negyvenes evei vegefele jaro kokemeny alcholista no korhazba kerul
a diagnozis a maja felmondta a szolgalatot
a ferj orditozik az orvossal ,hogy azonnal adjon neki uj majat
orvos kozli nincs varolista van
erre osszetrombitalja a gyerekeket testvereket -- mindegyik kesz arra hogy donor legyen
orvos kozli NEM !! -mert nem teheti ez a canadai szabaly ertsd torveny
alcoholistanak NINCS DONOR --- minek ? - azt is elissza ergo eselyt SEM KAP !!!!
2 nap mulva meghalt
 
Bár az írás alapja kétségtelenül igaz, nekem nagyon az az érzésem, hogy az adott pszichológusnak nagyon kevés tárgyi tapasztalata van a témában és keveset is olvasott erről figyelmesen.
Ahogy a drogról vagy a cigiről úgy az alkoholról sem lehet leszokni. Az csak egy szó arra, hogy valaki nem tolja tovább. Ezért van pl. az Anoním Alkeszek szervezete az USÁ-ban pl. ahogy kvázi terápiával és különböző egyéb pszichológia tréninggel egyik napról a másikra küzdenek az újrakezdés vagy akár a kísértés ellen. Mert aki egyszer alkesz, az mindig alkesz lesz. Csak esetleg tartósan távoltartja magát a piától.
 
Canada gazdag orszag de annyira NEM hogy egy alkoholistara folosleges tizezreket pazaroljon
- negyvenes evei vegefele jaro kokemeny alcholista no korhazba kerul
a diagnozis a maja felmondta a szolgalatot
a ferj orditozik az orvossal ,hogy azonnal adjon neki uj majat
orvos kozli nincs varolista van
erre osszetrombitalja a gyerekeket testvereket -- mindegyik kesz arra hogy donor legyen
orvos kozli NEM !! -mert nem teheti ez a canadai szabaly ertsd torveny
alcoholistanak NINCS DONOR --- minek ? - azt is elissza ergo eselyt SEM KAP !!!!
2 nap mulva meghalt

Tudomásom szerint Mo-on sem adnak.
 
A piáról, drogról nem tudok nyilatkozni, de a cigit három ismerősöm tette le, külső segítség nélkül. Ebből kettő egyik napról a másikra. A harmadik fokozatosan hagyta el. Van még másik kettő, de ők sohasem volt rászokva. Én is ilyen vagyok.
Hát ez az. Ők nem voltak rászokva. Az igazi szenvedélybetegség nem gyógyítható, inkább csak menedzselhető. Aki kordában tudja tartani, az minden elismerést megérdemel.
 
.....,szörnyű dolog ez.Az ivásnak kultúrája van....,de kevesen tartják be a mértéket.....
Nekem is van olyan ismerősöm,aki egyetemen tanít,de 300 nyelven ismeri a pohárköszöntést.Az alkoholizmus,vagy drog,cigaretta,gyógyszerszedés,vagy bármi más amibe "menekülhet az ember" örökös probléma marad......
Egészségünkre!:D
 
Létezik egy afrikai pozsgás növény, az a latin neve, hogy "Sceletium Tortuosum", a beceneve pedig az, hogy Kanna. Nem vicc, szó szerint kanna, véletlenül épp azonos ezzel a magyar szóval. Természetes antidepresszáns, és rohadtul hatékony, mert már 0.1 gramm a szárított növényből igencsak elég. A dologban az a szép, hogy:
1. Nincs semmiféle káros mellékhatása, s ez elég biztos mert évezredeken át használták a bennszülöttek is, meg az odaköltöző fehérek is később
2. Nem lehet rászokni sem, azaz nem addiktív
3. Nem is tilos.
4. Túladagolástól se nagyon kell félni, mert ha „túladagolja” magának az ürge, még a rendes adag tízszeresénél is legfeljebb az történik hogy ki lesz szedálva, azaz kiüti magát és sokáig alszik, de nem fog belehalni.
Igazából messze ártalmatlanabb éppezért mint a „fű”, amit épp most legalizálnak mindenfelé.
E növényt lehet használni füstöléssel, teaként, rágcsálva a leveleit, még úgy is hogy a port felszippantja az ember az orrába. Na ez az egy módszer az amikor mondható kicsit károsnak, mert bár ez a leggyorsabb mód ahogy kiváltja a hatását, de hosszú távon tönkreteszi az orrnyálkahártyát, azaz a szaglóképesség csökkenésével jár. A cucc amúgy több típusban is kapható az ebayen is: ilyen meg olyan por, nyesedék, extractumok, kapszulába töltött kivonat, stb. Ez bizonyíték a legális státusára is amúgy, mert ha ott nyíltan árulják, biztos nem tilos ugye...

Mindezt amiatt írtam le ide, mert több postot meg cikket is olvastam olyanokról akiknek e szer (növény) segített leszokni a drogról, még olyan kemény drogokról is mint a heroin! Érdemes volna kipróbálni alkoholisták esetében is, megtippelem hogy sokaknál segítene. Ráadásul ez a szer még csak nem is drága, mert bár úgy tűnhet hogy sokat kell fizetni kis mennyiségért, de az a kis mennyiség valójában igen hosszú időre elegendő, mert mondom itt már tizedgrammok is elegendőek.

Szóval csak amiatt írtam, jótanácsként, hopgy akinek ilyen függő ismerőse van, esetleg érdemes volna megpróbálkozni ezzel, egy próbát megér...
 
Mindig is gusztustalannak tartottam a nagy felhajtást a borászat meg az alkohol körül, pedig csak egy szaros drog a rosszabb fajtából. Bort max főzéshez használok, meg télen iszok egy rumos teát ha kell valami melegítsen kinti munkánál, aztán ennyi.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,792
Tagok
615,334
Legújabb tagunk
Rencsi1018
Oldal tetejére