1,2 millió magyar készül elhagyni az országot

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Június 19.

Melitta - 2017 Június 19, 06:34
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A kivándorlásról készített részletes felmérést a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus közvéleménykutató, és az eredmény még annál is lesújtóbb, mint amire számítani lehetne.

  Az 1008 fő telefonos megkérdezésével készített felmérés szerint egy magyarnak átlagosan hat olyan közeli családtagja vagy ismerőse van, aki már elhagyta az országot, a megkérdezettek háromnegyede érintett valamilyen formában a kivándorlás által, tehát vagy már nem él itthon, vagy valamelyik családtagja, barátja lelépett. És ez még csak a kezdet. A kutatás szerint

  1,2 millió magyar tervezi, hogy a jövőben tartósan külföldön vállal munkát,

  sokan (55 százalék) azért, mert nem tud megélni a fizetésből, kevesebben (28 százalék) azért, mert nem tud megfelelő jövőt biztosítani a gyerekeinek, és kábé ugyanennyien (27 százalék) a magyarországi közéleti-politikai viszonyok miatt.

  Legtöbbek szerint (43 százalék) az egyre növekvő kivándorlás oka az, hogy a fizetésekből nem lehet megélni. 26 százalék szerint Orbán Viktor az oka a menekülésnek, 12 százalék a rossz gazdasági helyzetre, 7 százalék pedig az előző kormányokra, és konkrétan az MSZP-re mutogat. Különösen szomorú, hogy a távozni szándékozók 40 százaléka fiatal, 530 ezren vannak.

  Rényi Pál Dániel

  Kudarcba-fulladt-a-kormány.jpg
   
  ladybug7spots kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Június 19.

  1. setni
   setni
   De, ismerős.....a fiatalok menekülnek egy országból mintha valahol már olvastam volna hasonlóról.....
   Ernoe kedveli ezt.
  2. analema
   analema
   Pontosítsunk, 1.2 millió ember mondta ezt, és ez egy lényeges különbség, a tényleges megvalósításig ennek töredéke fog csak eljutni, azok egy része is visszaszivárog majd haza. Néhány gondolat a témához:

   - Bár erről pontosan az ország tehet, de minimális használható nyelvtudás birtokában kevés ember van. A fiataloknál igaz ez sokkal jellemzőbb, de még mindig igen gyatra. Itt most nem a feltételezett vagy vallott tudásról beszélek, hanem arról, ami tényleg van. E nélkül pedig külföldön is csak a rabszolga jellegű munkák vannak, ahol még a nyelvtudás birtokosa ki is zsákmányol
   - Pont a kivándorlás miatt a használható szakmai tudással rendelkező emberek munkabére itthon is elkezdett durván emelkedni. Érdemes megnézni, hogy egy valamire való szakmunkás gyakorlattal milyen lehetőségekkel bír. Nagyobb városban pl. jól dolgozó építőipari munkást nyárra már nem is találni, mert a magas árak ellenére erős sorbanállás alakult ki. De ugyanez a helyzet pl. a munkájukhoz értő autószerelőkkel is. Ja, hogy a "szakembereink" egy része se meg nem tanulta rendesen a szakmáját, se nem dolgozott benne? Ez bizony hátrány, de őket kint is csak segédmunkára várják tárt karokkal méghozzá olyan bérekért, amit jó szakemberként itthon lazán megkeresne
   - Mobilitásunk a béka feneke alatt. A magyar emberek nagy része nemhogy külföldre nem költözik, de más városba sem. És ennek legnagyobb akadálya nem a sokat emlegetett lakhatási ár kérdés. Nem vagyunk mobilisak és pont.
   - A nyugati munkabér magyarral történő összehasonlítása némileg abszurd. Nekünk nem volt egy NSZK, aki felhúzott volna maga mellé, nekünk egyedül kell kinyögni az 50 év alatt összehozott különbséget. az újraegyesítés nélkül ma egyik Németország se volna az, ami ma, és ez a néhai NDK-t fokozottan érintené. Mi még most is a piacgazdaságot akarjuk a szocializmussal ötvözni. Jól meg akarjuk fizetni az orvosokat, de járulékot meg nem vagy csak legfeljebb a minimálbér után fizetünk.

   Én nem mondom, hogy ez itt a Kánaán, sőt vannak nagy bajok. De az itt elégedetlenkedők része csak nyugaton jön rá, hogy az ottani kolbászkerítés neki túl kemény, főleg úgy, hogy sok esetben még az ottani minimálbért se keresi meg, miközben a költségei helyi árszinten vannak.

   Egyébként Kelet-Európa a rendszerváltás óta majdnem évi 1 millió állampolgárt veszített a gazdasági kivándorlással, nem vagyunk ezzel egyedül.
  3. setni
   setni
   Úgy néz ki ez nem zavar sok embert ..sokan mosogatónak készülnek ki ausztriába....
   Ernoe és udvarfy kedveli ezt.
  4. zajusz
   zajusz
   Pontosítsunk, de nem mondta ezt 1,2 millió magyar, mivel csak 1008 embert kérdeztek meg, telefonon. Ebből hozta ki a kutatás az 1,2 milliós számot.
   cdurmol kedveli ezt.
  5. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Rokon, barát, ismerős többszörözi a számot, de az 1,2 millió nagyja gondolom csak szeretne...
   Ernoe és setni kedveli ezt.
  6. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Barát....üzemvezető volt egy közepes magyar magáncégnél.... a belét kidolgozta semmi pénzért. Évek óta Írországban él, egy áruház láncnál kezdte feltöltőként, szorgalma, kreativitása okán hamarosan
   részlegvezető, majd igazgató helyettes lett. Már a feltöltőként keresett pénzéből is megélt, s ma vezetőként nyel tized annyi mérget, mint itthon.
   Ismerős...parkőr (!) Londonban, igaz huszonéves, nyugisan kényelmesen megél.
   phoenyx és setni kedveli ezt.
  7. Burgundii
   Burgundii
   Akik ingyé tanultak mindig elfelejtik kiknek KÖSZÖNHETIK MINDEZT, s amikor hatalomra kerülnek végzettségüknél fogva, MINDIG CSAK MAGUKRA GONDOLNAK. Így szépen az ország lezüllesztik a békasegge alá, mennyi fogadkozás amikor kérdik mit tesztek a honért......
   sidavoq és udvarfy kedveli ezt.
  8. setni
   setni
   Az ország választotta ha nem jó akkor majd le lesznek váltva.
  9. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Úgy számolták ki ezt az 1,2milliót,mint az egyszeri pincér
   ...Egyszer ötven,hatvan,tíz forint már meg van,kétszer elment s nem köszönt, az mindjárt 75...
  10. Nikosz99
   Nikosz99
   Ha megfelelő a képzettsége lehet az üzemvezető egy másik cégnél jobban járt volna. Azzal nem próbálkozott?
   A parkőr hogyan él meg kényelmesen az a kérdés szóval milyenek a körülményei. Huszonévesen mondjuk talán még nem igény a család meg egzisztencia ilyesmi.. De nem is lehet mindenkinek életcél parkőrnek lenni Londonban. Ha így boldog az jó.
   B.Péter és udvarfy kedveli ezt.
  11. Nikosz99
   Nikosz99
   Nincs azzal baj az is munka. Ha megél és nem ragad le ott akkor jó.
   Akiket én ismerek inkább kijárnak dolgozni jellemzően építőiparba.
   udvarfy kedveli ezt.
  12. Éleskés
   Éleskés
   A nyelvtudás hiányára:
   Van egy ismerősöm, aki itthon a minimálbér alatt élt. Értsd, az albérlet minden jövedelmét elvitte. Ez a szállodán kívüli szálloda szolgáltatás aztán betette neki a maradék kiskaput is. Egy kukkot sem tudott angolul, de kiment Londonba, már a Brexit szavazás után.
   Jelen pillanatban egy angol minimálbér alatti munkát vállalt napi egy plusz ingyen étkezéssel, amiből futja neki egy szobára és még pénzt is tud félretenni. Ja és ezerrel tanul angolul.
   Csak egy kis vállalkozókedv és egy alapos fenékberúgás (a kormány részéről) kellett hozzá.
   setni kedveli ezt.
  13. Nikosz99
   Nikosz99
   Miért élt a minimálbér alatt?
  14. Éleskés
   Éleskés
   Mert keresett kb. 120.000-et és az albérlete volt 90.000,- Budapesten, egy sétálóutca fölött. A folyamatos zaj miatt ez olcsónak számít a nem teljesen belvárosban. Addig, amíg meg nem emelték 120.000,- ra. Akkor adta fel ....
   Most Londonban van egy szobabérlete nem messze a munkahelyétől. Így aztán gyalog jár munkába.
   Piti Sándor és setni kedveli ezt.
  15. Ernoe
   Ernoe
   Hagyjuk ezt a rossz szöveget, hogy az állam pénzén tanultál törödj bele abba amit kapsz.
   -
   Nem az állam, hanem a szüleid, rokonaid, ismeröseid, mindazok akikkel valoszinüleg továbbra is kapcsolatba leszel, adojábol vált lehetövé, hogy tanulhattál.
   -
   Továbbá az sem igaz, hogy egy gyerek, egy diák csak vesz töllünk, ök ugyan olyan részei az életünknek mind aki a zsemlét süti, a vonatot irányitja amin üllünk...
   -
   En nem beszélek rá senkit, hogy hagyja el örökre a szülöhazáját de kikel törni abbol az áporodott levegöböl ami per pillanat ott megszorult a Kárpatmedencében. A kormány, a közmédiák tönkrefognak tenni mindenkit aki nem lélegzik be néha friss levegöt.
   -
   Felkell menni néha egy hegytetöre, hogy lássuk az erdöt a fátol. Az EU rengeteg pénzt akar invesztálni abba, hogy minden europai gyerek a 18 éves koráig megismerje a kontinensünket.
   -
   Beleszületni valamibe nem különösebben nagy érdem, sokkal tartosabb és értékesebb a számomra ha magunk döntünk hol és hogyan akarunk élni, ha magunk is résztveszünk az otthonunk kiépitésébe.
   -
   Ne azért szeressünk egy országot mert már az apánk sem ismert mást.
  16. Nikosz99
   Nikosz99
   Akkor nem minimálbér alatt élt csak sokba került az albérlet. Olcsóbbat próbált keresni esetleg más munkát? Nem tudni mi volt a végzettsége foglalkozása hogy nem volt más megoldás?
   analema kedveli ezt.
  17. gumelig
   gumelig
   Szerintem már az megdöbbentő, hogy a lakosság több mint tíz százaléka szeretné elhagyni az országot. Függetlenül attol, hogy megteszi vagy nem...
  18. udvarfy
   udvarfy
   Gumelig , mitgondolsz ugy 20 éve vagy még azelött is hány millióan hagyták volna el Magyarországot , ha lehetett volna ???;)
   Nikosz99 és analema kedveli ezt.
  19. Beka Holt
   Beka Holt
   Amikor egy CNC programozó Magyarországon nem keres annyit, amiből 2 gyereket eltarthatna nincs kérdés, hogy miért hagyta el az országot, és ment ki Németországba dolgozni. Egyedülálló apaként 2 gyerekkel elég szépen él kint. Majd 5 év alatt keresett annyit amiből családi házat vett, és gond nélkül felnevelheti a kislányokat. Itthon csak egy 38 négyzetméteres garzont tudott venni, pedig erősen a fogához vert minden fillért.
   Ernoe és ladybug7spots kedveli ezt.

Megosztás