15 milliárd forintért veszi meg a Rubik-kockát egy kanadai játékgyár

A kanadai Spin Master játékgyár 50 millió dollárért, vagyis átszámítva több mint 15 milliárd forintért megvásárolja a Rubik’s Brand Limitedet, a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló céget.

Az 1994-ben alapított Spin Master a játékipar egyik legnagyobb szereplője, tavaly 1,58 milliárd dollár bevételt termelt. A kanadai cég elsősorban annak köszönheti sikerét, hogy egyre másra vásárolja fel a Rubik-kockához hasonló ikonikus játékokat. A Rubik-ügylet várhatóan január 4-én zárul le, írja a Huffington Post.


„A Rubik-kocka egy ikonikus logikai játék, amely már több mint 40 éve része a popkultúrának és teljesen meghódította a rajongóit” – írja Elizabeth LoVecchio, a Spin Master alelnöke a vállalat közleményében. Rubik Ernő az üzlettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy izgatott, hogy a Spin Master beteljesítse az elképzeléseit, miszerint a játék révén gondoskodjon a jövő okosabb generációjáról.

Az egyetemi tanársegédként dolgozó Ifjabbik Rubik Ernő 1974-ben, oktatási segédeszközként találta fel a háromdimenziós mechanikus logikai játékot, amelynek a bűvös kocka nevet adta. Rubik 1979-ben ismerte meg a magyar származású brit üzletembert, Tom Kremert, akivel közösen vitték sikerre a bűvös kockát. Amint a játékot világszerte piacra dobták, azonnal sikert arattak vele. Azóta több mint 350 milliót adtak el belőle világszerte.

A Rubik’s Brand Limited egy Londonban bejegyzett cég, az egyik társtulajdonosa Tom Kremer fia, David Lytton Kremer, akinek több másik játékcégben is van érdekeltsége. Azt egyelőre nem tudni, hogy Rubik Ernő kiszáll-e a cégből, illetve hogy mennyiben részesedik a vételárból.

ElVmJjyUcAADezm
 
Lehet, hogy rossz üzletet csináltak. A szabadalmi háttér nagyon zavaros (talán le is járt már?) és rengeteg országban gyártják engedély nélkül vagy éppenséggel a szabadalmat másként értelmezve. A kanadaiaknak tényleg van pár klasszikus játékuk, amivel szerintem sok magyar gyerek is játszott az átkosban. Az Etch-a-sketch meg a Meccano-féle Erector szocialista koppantásai minden háztartásban ott voltak :-D
Ha a Spin Master globálisan utol akarná érni a nagyokat (Namco Bandai, Lego, Hasbro, Mattel stb.), akkor lehet, hogy több saját szellemi termékre lenne szükség...
 
Igen van rengeteg másolat de a minőség nem ugyan az.
Az egyiket perfekt lehet tekergetni a másik állandóan megakad.

Ha én lennék a gyártó akkor beleszerelnék egy mikroprocesszor irányította motort és átkapcsolnék "auto-pilotra".
Én már több mint 30 éve próbálom a kockát a kiindulási állapotba visszaállítani, még nem vagyok kész. :)

A Rubik-kocka egy kultikus-játék, amely több mint 40 éve áthatja a popkultúrát.
A szabadalmi jog birtoklása olyan mintha valaki a "Salvator mundi-t" mondhatná magáénak. :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,127
Üzenet
4,800,660
Tagok
615,668
Legújabb tagunk
Foss
Oldal tetejére