2010 Dél-Afrika - Foci-vb!

T

TH6777

Vendég

2010 Dél-Afrika - Foci-vb!

Minden kérdés,vélemény,képek,videók amik a Foci VB-vel kapcsolatosak....


A 2010-es labdarúgó-világbajnokság a 19. lesz a futball történetében. Ez a sportág legnagyobb nemzetközi tornája, melyet 2010. június 11. és július 11. között rendeznek a Dél-afrikai Köztársaságban. Ez az első olyan eset, hogy a világbajnokságot az afrikai kontinensen rendezik, és így Óceánia marad az egyetlen olyan földrész, amely még nem rendezett világbajnokságot. A világbajnokságra a 208 FIFA-tag országból 204 nevezett, a selejtezők után 32 csapat vehet részt a tornán

Olaszország a címvédő.

Afrika aFIFA rotációs rendszerének köszönhetően kapta meg a torna rendezésének jogát, melynek értelmében a FIFA kijelölt egy kontinenst, mely megrendezheti a viadalt. Öt afrikai ország jelezte, hogy megrendezné a világbajnokságot:
Miután a FIFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy ebben az esetben nem járul hozzá, hogy két ország rendezze a tornát, Tunézia visszalépett. Ezután a bizottság Líbia egyedül beadott pályázatát nem fogadta el.
A szavazás után a végeredménytJoseph Blatter, a FIFA elnöke jelentette be, 2004. május 15-én, Zürich-ben. A Dél-afrikai Köztársaság pályázata már az első fordulóban megkapta a szavazatok több mint 50%-át, és ezzel elnyerte a 2010-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát.
A világbajnokság hivatalos kabalája Zakumi, egy leopárd. Az első két betű a "ZA" az ország rövidítése, a "kumi" pedig több helyi nyelvjárásban "tízest" jelent.


A világbajnokság hivatalos dalának címe „Waka Waka (This Time For Africa)”, amelyet Shakira, kolumbiai énekesnő és a dél-afrikai Freshlyground zenekar ad elő. A dalt Shakira és a Freshlyground június 10-én Sowetoban egy koncerten, valamint a nyitóünnepségen, és július 11-én a döntő alatt adják elő.
A világbajnokság hivatalos labdáját az Adidas tervezte, melyet a világbajnokság sorsolásakor, 2009. december 4-én mutatták be. A labda neve Jabulani, amely zulu nyelven "ünnepelni"-t jelent.
A labdán 11 szín található, melyek a rendező Dél-afrikai Köztársaság 11 régióját és hivatalos nyelvét is szimbolizálja, valamint utal a csapatok 11 kezdőjátékosára is. Az alkotók szerint ez minden idők leggömbölyűbb labdája.​


2005-ben a szervezők 13 helyszínt választottak ki: Bloemfontein, Fokváros, Durban, Johannesburgban kettőt, Kimberley, Nelspruit, Orkney, Polokwane, Port Elizabeth, Pretoriában kettőt és Rustenburg. Ezt később 10 stadionra csökkentették. A végső listát a FIFA 2006. március 17-én jelentette be.
A világbajnokság csoportjainak sorsolását 2009. december 4-én tartották Fokvárosban. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2009. december 2-án tette közé a világbajnokság sorsolásának menetét.
Az első kalapban a rendező Dél-Afrikai Köztársaság mellett a világranglista első hét legjobb helyén lévő válogatott kapott helyet. A kiemelés a 2009. októberében közzétett FIFA-világranglista alapján történt. A második kalapba kerültek az ázsiai (AFC), az észak- és közép-amerikai térség (CONCACAF) csapatai, valamint az óceániai térségből (OFC) kijutott Új-Zéland. A harmadik kalapba került a selejtezőből kijutott öt afrikai ország (CAF), valamint három dél-amerikai (CONMEBOL) csapat. A negyedik kalapba pedig nyolc európai (UEFA) válogatott került.

<TABLE class=wikitable width="100%"><TBODY><TR><TH width="25%">1. kalap</TH><TH width="25%">2. kalap</TH><TH width="25%">3. kalap</TH><TH width="25%">4. kalap</TH></TR><TR><TD> Dél-Afrika















</TD><TD> Ausztrália















</TD><TD> Algéria













</TD><TD> Dánia



Görögország

</TD></TR></TBODY></TABLE>
Az első kalapból a rendező Dél-Afrikai Köztársaság automatikusan az A-csoport 1. sorszámú csapata lett. A további hét csapatot a B–H csoportokba sorsolták, és mindegyikük az 1. számú sorszámot kapta a csoportjában. A többi kalap esetében a csapatokat az A–H csoportokba sorsolták, mindegyikükhöz külön sorszámot is sorsoltak.

Két területi kritériumnak kellett megfelelni:
  • A Dél-Afrikai Köztársaság a 3. kalapból nem kaphatott afrikai ellenfelet.
  • Az 1. kalapban található Argentína és Brazília a 3. kalapból nem kaphatott dél-amerikai ellenfelet.
Mindez azt jelentette, hogy a 3. kalapból elsőként kisorsolt dél-amerikai csapat került a Dél-Afrikai Köztársaság csoportjába, valamint a 3. kalapból elsőként kisorsolt két afrikai csapat került Argentína illetve Brazília csoportjába.

A világbajnokság 32 résztvevője között mindösszesen 420 millió dollárt osztanak szét, 61%-kal többet, mint 2006-ban. Minden résztvevő 1 millió dollárt kap felkészülési költségként. A világbajnokság csoportköre után kiesők egyenként 8 millió dollárt kapnak. Az egyenes kiesés szakaszban körönként a következők szerint alakulnak a jutalmak:
Emellett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 40 millió dollárt különített el a játékosok klubcsapatai részére. Minden klubcsapat 1600 dollárt kap labdarúgónként és mérkőzésenként, melynek labdarúgója szerepel a világbajnokságon.
A 2007-ben kiválasztott 54 sípmesterből 37 maradt versenyben a korábbi szűkítések után, ezúttal pedig ezt a létszámot csökkentették a végleges, harmincas keretre. A FIFA játékvezetői bizottsága 2010. márciusában – a kiegyensúlyozott szakmai tevékenysége alapján, valamint a kötelezően előírt és sikeresen végrehajtott cooper- illetve szellemi teszt, valamint az orvosi vizsgálat alapján – megnevezte azt a 30 játékvezetőt, akinek szolgálataira számít a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon. A 30 játékvezető 28 különböző országból érkezik majd a világbajnokságra, azt azonban csak később döntik el, hogy melyik játékvezető kaphat tényleges szerepet, és hogy melyikük lesz majd tartalék. 1998 - akkor Vágner László képviselte hazánkat - után újra lehet magyar sípmester a vb-n, hiszen Kassai Viktor ott van a húsz jelölt között. A magyar sípmester segítője Erős Gábor ésVámos Tibor lesz.
Ami a keretet illeti, némileg meglepő a norvég Tom Henning &Oslash;vreb&oslash;, az ausztrál Matthew Breeze és az amerikai Jair Marrufo hiánya. Az viszont nem meglepetés, hogy az Afrikai Nemzetek Kupájának egyik elődöntőjét, az EgyiptomAlgéria meccset fújó Coffi Codjia nincs a listán, a meccsen az egyiptomi kapus által lefejelt bírót – mivel nem jelezte jelentésében ezt az affért – eltiltotta az afrikai szövetség.
A FIFA2010. február 5-én jelölte ki azokat a játékvezetőket, illetve segítőiket, akik vezethetnek mérkőzést a világbajnokságon. A 30 fős keretben helyett kapott a magyar Kassai Viktor, valamint asszisztensként Erős Gábor és Vámos Tibor. 2010. május 27-én a FIFA két játékvezetői hármast kivett a keretből, mert az erőnléti felméréseken nem volt megfelelő a teljesítményük. Helyettük egy uruguayi játékvezető, Martín Vázquezés két segítője, Carlos Pastorino és Miguel Nievas került be a világbajnokság játékvezetői közé.
Az egyenes kieséses szakaszban tizenhat csapat vesz részt, amelyek acsoportkör során a saját csoportjuk első két helyének valamelyikén végeznek.
Az egyes találkozók győztes csapatai jutnak tovább a következő körbe. Ha a rendes játékidő végén döntetlen az eredmény, akkor 2×15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbítás után is egyenlő az állás, akkor büntetőpárbajra kerül sor.​

Nyolcaddöntők


B-csop. másodikja​



D-csop. másodikja​



F-csop. másodikja​



H-csop. másodikja​



A-csop. másodikja​



C-csop. másodikja​



E-csop. másodikja​



G-csop. másodikja​


Negyeddöntők


50. mérk. győztese​



54. mérk. győztese​



51. mérk. győztese​



56. mérk. győztese​


Elődöntők
július 6. -Fokváros
58. mérk. győztese​

57. mérk. győztese​



60. mérk. győztese​


Döntő
július 11. - Johannesburg
61. mérk. győztese​

62. mérk. győztese​


Harmadik helyért


62. mérk. vesztese​

Nyolcaddöntők




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. június 26.
16:00



</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">A-csoport győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">49. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> B-csoport másodikja</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Nelson Mandela Stadion, Port Elizabeth</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. június 26.
20:30





</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">C-csoport győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">50. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> D-csoport másodikja</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Royal Bafokeng Stadion, Rustenburg</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. június 27.
16:00


</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">D-csoport győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">51. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> C-csoport másodikja</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Free State Stadion, Bloemfontein</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. június 27.
20:30

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">B-csoport győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">52. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> A-csoport másodikja</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Soccer City, Johannesburg</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​




<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. június 28.
16:00


</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">E-csoport győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">53. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> F-csoport másodikja</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Durban Stadion, Durban</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. június 28.
20:30

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">G-csoport győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">54. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> H-csoport másodikja</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Ellis Park Stadion, Johannesburg</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. június 29.
16:00

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">F-csoport győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">55. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> E-csoport másodikja</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Loftus Versfeld Stadion, Pretoria</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. június 29.
20:30

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">H-csoport győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">56. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> G-csoport másodikja</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Green Point Stadion, Fokváros</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>
Negyeddöntők



<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. július 2.
16:00



</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">53. mérkőzés győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">57. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> 54. mérkőzés győztese</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Nelson Mandela Stadion, Port Elizabeth</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. július 2.
20:30

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">49. mérkőzés győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">58. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> 50. mérkőzés győztese</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Soccer City, Johannesburg</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. július 3.
16:00


</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">52. mérkőzés győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">59. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> 51. mérkőzés győztese</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Green Point Stadion, Fokváros</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. július 3.
20:30

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">55. mérkőzés győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">60. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> 56. mérkőzés győztese</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Ellis Park Stadion, Johannesburg</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>
Elődöntők


<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. július 6.
20:30

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">58. mérkőzés győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">61. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> 57. mérkőzés győztese</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Green Point Stadion, Fokváros</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>




<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0 align=center><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. július 7.
20:30

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">59. mérkőzés győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">62. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> 60. mérkőzés győztese</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Durban Stadion, Durban</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>
Bronzmérkőzés


<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. július 10.
20:30


</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">61. mérkőzés vesztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">63. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> 62. mérkőzés vesztese</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Nelson Mandela Stadion, Port Elizabeth</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>
Döntő


<TABLE style="BACKGROUND: none transparent scroll repeat 0% 0%; WIDTH: 100%" cellSpacing=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=middle width="17%" rowSpan=3>2010. július 11.
20:30

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=right width="24%">61. mérkőzés győztese </TD><TD vAlign=top align=middle width="13%">64. mérkőzés</TD><TD vAlign=top width="24%"> 62. mérkőzés győztese</TD><TD style="FONT-SIZE: 85%" vAlign=top rowSpan=2>Soccer City, Johannesburg</TD></TR><TR style="FONT-SIZE: 85%"><TD vAlign=top align=right></TD><TD vAlign=top align=middle></TD><TD vAlign=top></TD></TR></TBODY></TABLE>​





<HR>
„Arany-”, „Ezüst-” és „Bronzcipő”

Az „Aranycipő” díjat az a játékos kapja, amely a legtöbb gólt szerzi a világbajnokságon. Ha két vagy több játékos ugyanannyi gólt ér el, akkor a gólpasszok száma dönt (a FIFA Technikai Bizottságának döntése alapján). A gól 3 pontot, a gólpassz 1 pontot ér. Ha ez is egyenlő, akkor a játszott percek számítanak, a kevesebb időt pályán töltött játékos végez előrébb.

<DL><DT>„Arany-”, „Ezüst-” és „Bronzlabda”<DT>Az „Aranylabda” díjat az eseményre akkreditált újságírók szavazatai alapján kapja a torna legjobb játékosa. Az „Ezüst” és „Bronzlabda” díjat a második és harmadik helyen végzett játékosok kapják. </DT></DL>
<DL><DT>Legjobb kapus <DT>A legjobb kapus díját a FIFA Technikai Bizottsága által megválasztott kapus kapja. </DT></DL>
<DL><DT>Legszórakoztatóbb csapat<DT>A Legszórakoztatóbb csapat díját a FIFA.com oldalon megtartandó nyilvános szavazás alapján kapja az első helyen végző csapat. </DT></DL>
<DL><DT>FIFA Fair Play-díj
A FIFA Fair Play-díjat annak a csapat tagjai kapják, amely a fair play-verseny első helyén végeznek. A díjon kívül 50 000 dollár jutalomban is részesülnek, amelyet utánpótlás nevelésre használhatnak fel.
</DT></DL>
<TABLE class=wikitable><TBODY><TR bgColor=#ccffcc><TD>A csoportok első és második helyezettje bejut az egyenes kieséses szakaszba.</TD></TR><TR bgColor=#ffcccc><TD>A csoportok harmadik és negyedik helyezettje kiesik a világbajnokságról.</TD></TR></TBODY></TABLE>​

A világbajnokság 9 nap múlva kezdődik!


JÓ SZURKOLÁST MINDENKINEK!
 
T

TH6777

Vendég
"Afrikai vb-győztes? Kizárt!"

Tony Cascarinóval, az írek legendás játékosával készített interjút egy brit internetes oldal, amelyben az egykori Chelsea-játékost a közelgő világbajnokságról faggatták. Cascarino úgy gondolja, hogy afrikai csapat biztosan nem nyerheti meg a trófeát, mivel hajlamosak komoly hibákat elkövetni sorsdöntő pillanatokban, számára Anglia és Spanyolország a favorit.

Tony Cascarino az Angliában született ír legenda szerint a spanyoloknak van a legjobb csatárkettőse David Villa és Fernando Torres személyében, őket várja a döntőbe Anglia mellett.
- Úgy gondolom, ha Fabio Capello a minőségi és tapasztalt játékosok mellett a tehetséges fiatalokat is pályára küldi, akkor Angliának nagy esélye van megnyerni a világbajnokságot. Fontos, hogy szervezett legyen a csapat, és Anglia ilyen.
Cascarino nem ért egyet Pelével, mely szerint akár afrikai csapat is megnyerheti a világbajnokságot.

- Afrikai csapat véleményem szerint azért nem nyerhet vb-t, mert hajlamosak sok taktikai és technikai hibát elkövetni. Nem lennék meglepve, ha elődöntőig eljutnának, de a felesleges tévedéseik miatt már sokszor vesztettek. Például 1990-ben Kamerun majdnem legyőzte Angliát a negyeddöntőben, ám hosszabbítás után a védekezésben hibát követtek el és kaptak egy 11-est. Véleményem szerint kizárt, hogy a fekete kontinensről diadalmaskodjon valamelyik gárda.


Vb-keretet hirdettek a magyar-verők - a német, a portugál és a brazil 23-as

Két, a vb-n bárkire veszélyt jelentő gárda és az egyik esélyes is kihirdette 23-as keretét: Németország és Portugália szövetségi kapitánya egy-egy futballistát hagy otthon bővebb keretéből, míg a brazil tréner hét nevet húzott ki, köztük Ronaldinhóét.

Portugália a vb-selejtezőkön, Németország pedig a szombati barátságos mérkőzésen bánt el a magyar válogatottal, azaz jó néhány ismerős arccal találkozhatunk a két vb-keretben. A németeknél Andreas Beck, a Hoffenheim védője lett a végső kimaradó, míg a portugáloknál Zé Castro lehet szomorú, hisz Pepe sérülése miatt úgy tűnt, akár a Depor centerhalfja utazhat Dél-Afrikába, ám végül a Real-bekk mégis ott lehet a világbajnokságon.

Dunga a várakozásoknak megfelelően kihagyta Ronaldinhót, de erre a sorsra jutott Paulo Henrique Ganso, Sandro, Diego Tardelli, Alex, Carlos Eduardo és Marcelo is.

Németország

Kapusok: Manuel Neuer (Schalke), Tim Wiese (Werder Bremen), Hans-Jorg Butt (Bayern München)

Védők: Dennis Aogo (Hamburg), Holger Badstuber (Bayern München), Jerome Boateng (Hamburg), Arne Friedrich (Hertha Berlin), Marcell Jansen (Hamburg), Philipp Lahm (Bayern München), Per Mertesacker (Werder Bremen), Serdar Tasci (Stuttgart)

Középpályások: Sami Khedira (Stuttgart), Toni Kroos (Bayer Leverkusen), Marko Marin (Werder Bremen), Mesut Ozil (Werder Bremen), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Piotr Trochowski (Hamburg)

Támadók: Cacau (Stuttgart), Mario Gomez (Bayern München), Stefan Kiessling (Bayer Leverkusen), Miroslav Klose (Bayern Munich), Thomas Müller (Bayern München), Lukas Podolski (1. FC Köln)

Portugália

Kapusok: Eduardo (FC Braga), Beto (FC Porto), Daniel Fernandes (Iraklis)

Védők: Duda (Malaga), Bruno Alves (FC Porto), Paulo Ferreira (Chelsea), Miguel Brito (Valencia), Ricardo Carvalho (Chelsea), Rolando (FC Porto), Fabio Coentrao (Benfica), Pepe (Real Madrid), Ricardo Costa (Lille)

Középpályások: Deco (Chelsea), Tiago (Atletico Madrid), Raul Meireles (FC Porto), Pedro Mendes (Sporting), Miguel Veloso (Sporting)

Támadók: : Nani (Manchester United), Simao Sabrosa (Atletico Madrid), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Hugo Almeida (Werder Bremen), Danny (Zenit), Liedson (Sporting)

Brazília:

Kapusok: Julio Cesar (Internazionale), Heurelho Gomes (Tottenham), Doni (AS Roma)

Védők: Maicon (Internazionale), Daniel Alves (Barcelona), Michel Bastos (Lyon), Gilberto (Cruzeiro), Lucio (Internazionale), Juan (AS Roma), Luisao (Benfica), Thiago Silva (AC Milan)

Középpályások: Elano (Galatasaray), Kaka (Real Madrid), Gilberto Silva (Panathinaikos), Josue (Wolfsburg), Ramires (Benfica), Felipe Melo (Juventus), Kleberson (Flamengo), Julio Baptista (AS Roma)

Támadók: Luis Fabiano (Sevilla), Nilmar (Villarreal), Robinho (Santos), Grafite (Wolfsburg)


Vb 2010: Capello döntött, Walcott és Bent kimaradt az angoloktól

Theo Walcott és Darren Bent is ott található az előzetes bő keret ama hét játékosa között, akik Fabio Capello szövetségi kapitány keddi hivatalos névsorolvasásakor kimaradtak a június 11-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságra utazó angol válogatottból.

<!-- .cikkhead -->A bő keretbe még jelölt, a 23-as névsorból már kimaradó játékosok: Theo Walcott (Arsenal), Darren Bent (Sunderland), Leighton Baines (Everton), Michael Dawson (Tottenham), Scott Parker (West Ham), Adam Johnson (Manchester City), Tom Huddlestone (Tottenham).

ANGLIA 23-AS VB-KERETE

<TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" class="cikkinfo table_w100p" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=540 align=center><TBODY><TR class=odd><TD>Kapusok: Robert Green (West Ham), David James (Portsmouth), Joe Hart (Manchester City)

</TD></TR><TR class=even><TD>Hátvédek: Glen Johnson (Liverpool), Jamie Carragher (Liverpool), Rio Ferdinand (Manchester United), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham), Ledley King (Tottenham Hotspur), Ashley Cole (Chelsea), Stephen Warnock (Aston Villa)

</TD></TR><TR class=odd><TD>Középpályások: Gareth Barry (Manchester City), Frank Lampard (Chelsea), Michael Carrick (Manchester United), Steven Gerrard (Liverpool), James Milner (Aston Villa), Aaron Lennon (Tottenham Hotspur), Joe Cole (Chelsea), Shaun Wright-Phillips (Manchester City)

</TD></TR><TR class=even><TD>Csatárok: Wayne Rooney (Manchester United), Emile Heskey (Aston Villa), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Peter Crouch (Tottenham Hotspur)</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 
T

TH6777

Vendég
Süsüvel és óriáskivetítővel készülnek a foci VB-re Csepelen
2010. 06. 02. 16.19



<RIGHT>
foci003.jpg




A család minden tagját érintő ingyenes programokkal készül a Csepel Plaza a labdarúgó világbajnokságra.


Míg az apukák az óriáskivetítőn, lelátóról nézhetik a meccseket, addig a gyerekeket Süsü-ház és különböző programok várják, az anyukáknak pedig kedvezményes sportolási, vásárlási és további kikapcsolódási lehetőségekkel kedveskedik a bevásárlóközpont.


Még szórakoztatóbb központtá változik a Csepel Plaza a foci VB teljes idejére, azaz egy egész hónapra. A programsorozat a világbajnokság startjával egy időben, azaz június 11-én indul a hivatalos megnyitó és az első meccs közvetítésével. Ezt, és az összes többi meccset egy 4x3 méteres kivetítőn, egy 60 fős lelátóról nézhetik a férfiak, illetve természetesen a focit kedvelő hölgyek is. A lelátó mellett a meccsek idejére külön szotyit, virslit, perecet és csapolt sört árusító helyiségek kerülnek kialakításra, hogy ne maradjon el az autentikus focimeccs-hangulat.


De hogy a férfiak ne tűnjenek el egy egész hónapra a hozzátartozóik szeme elől, a Csepel Plaza az egész családot különleges programokkal várja. Míg apuka meccset néz, a picik a lelátó melletti játszóházban vehetnek részt jobbnál jobb programokon. A szervezők kiállítják Süsüt, a kóbor királyfit, a királylányt, a sárkányfű árust, sőt, az egész várat. Mellette királyfis és királylányos kézműves alkotóház kap helyet, a fiúkat focis ügyességi játékokkal, a legkisebbeket pedig egy hatalmas játszószőnyeggel várják. Az egész játszóház pedig csak félig lesz elkerítve, azaz az apukáknak csak jobbra kell fordulniuk a lelátón, és rálátnak a csöppségekre.


A játszóház délután egytől hétig lesz nyitva a focimeccsek közvetítésnek ideje alatt, hiszen a gyerekeknek az esti meccs alatt már ágyban a helyük. A szervezők a játszóház nyújtotta lehetőségek mellett a világbajnokság idejére eső három szombaton, délután négy órától, extra programmal készülnek a gyerekek számára, még pedig 1-1 színdarabbal. Az előadások egy órásak lesznek, az első szombaton a Süsü egyik változata lesz látható, a másik kettőn pedig 1-1 interaktív sárkányos játék.
Részt vesz a programsorozatban a Cinema Csepel is: a világbajnokság ideje alatt 500 forintos kedvezményes áron lehet olyan mesefilmeket nézni, mint például az Alvin és a mókusok 2, a Hercegnő és a béka illetve a Derült égből fasírt.


Amíg az apukák és a gyerekek szórakozhatnak a meccsek alatt, az anyukáknak sem kell az unalomtól tartaniuk. A hölgyek a boltok különböző vásárlási akcióit, kedvezményeit vehetik igénybe. Ráadásul 14 órától 50, 16 óra után 30, és 19 órától 20 százalékos kedvezménnyel mozoghatnak a fitness teremben. A kiadós edzést követően kedvezményes áron fogyaszthatnak a bevásárlóközpont kávézóiban. És a hónap zárásaként, a döntő meccs után akár egy kerékpárral is gazdagodhat a család, ha apuka mellé szegődik Fortuna, és a VB elején ügyesen tippel a meccsek eredményeire.



A focivébéhez időzítik az elnökválasztást a németek


A Bundestag elnöke azért június 30-ra tűzte ki a választás időpontját, mert ezen a napon nem rendeznek meccset Dél-Afrikában.


Bármennyire is megrázta Németországot Horst Köhler államfőhétfői lemondása, mostanra mégis beigazolódott, hogy nem a politika, hanem a futball az úr. Legalábbis a labdarúgó-világbajnokság diktál akkor is, amikor az új elnök megválasztásának időpontjáról van szó.


A parlament elnöke kedden nagy meglepetést keltett azzal a bejelentésével, hogy a választás időpontjátjúnius 30-ra tűzte ki. Ez a nap ugyanis hétköznapra esik, miközben Németország korábban általában a hétvégéken választott elnököt. Ráadásul június 30. az alkotmány biztosította határidő utolsó napja az utód megválasztására, de Norbert Lammert azonnal megadta a magyarázatot.


"Sikerült egy olyan napot találni, amikor szünnap van a dél-afrikai világbajnokságon - szögezte le az időpontot indokolva a Bundestag elnöke, és szavai is sugározták a megkönnyebbülést. - Mindezt alighanem megnyugvással veszik tudomásul azok, akik részt vesznek az új államfő megválasztásában" - tette hozzá Lammert, utalva arra, hogy az elnököt egy csaknem 1250 főből álló testület választja. Ezek után pedig jogosan fogalmazta meg azt a reményt, hogy a szavazásban mindenki részt vesz.



A Bundestag elnöke természetesen mindezzel közvetve reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az Ausztráliával, Szerbiával és Ghánával egy csoportba sorolt Nationalelf továbbjut a selejtezőkből, és a legjobb 16 között folytathatja. Mivel a középdöntőket június utolsó hétvégéjén rendezik, ezeken a napokon aligha lett volna "ildomos" elnököt választani.


Egyesek szerint Norbert Lammert minden bizonnyal levonta a legutóbbi elnökválasztás tanulságait is. Németországban ugyanis legutóbb tavaly májusban azon a szombaton választottak elnököt, amikor a Bundesliga záró- és egyben sorsdöntő fordulóját tartották, a bajnoki cím sorsa ugyanis akkor dőlt el a Wolfsburg és a Bayern München között. Ezért több képviselő is közvetve rosszallását fejezte ki az időpont kapcsán, a szervezők pedig attól tartottak, hogy a futball-láz miatt a szavazáson foghíjas lesz a részvétel.


Végül azonban a képviselők kora délutánig "lezavarták" a szavazást, s az előre jósolt három helyett csak egy választási fordulóra került sor. Így a mérkőzések televíziós közvetítésére mindegyik futballrajongó honatya kényelmesen hazaérhetett...





Sérülten megy a vb-re az ausztrálok legnagyobb sztárja


Harry Kewell mellett 13 játékos szerepelt a négy évvel ezelőtti világbajnokságon, ahol az ausztrálok a nyolcaddöntőig jutottak.


Harry Kewell, a Galatasaray sérült játékosa is helyet kapott a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon résztvevő ausztrál válogatott 23 fős keretében.



Pim Verbeek szövetségi kapitány 14 olyan futballistát visz magával a vb-re, aki a négy évvel ezelőtti tornán is szerepelt a csapatban, amely akkor a nyolcaddöntőig jutott.
Az ausztrálok a csoportkörben Németországgal, Szerbiával és Ghánával találkoznak.


A 23 fős ausztrál keret:


kapusok:
Mark Schwarzer (Fulham), Adam Federici (Reading), Brad Jones (Middlesbrough)


hátvédek:
Lucas Neill (Galatasaray), Craig Moore (klub nélkül), Scott Chipperfield (FC Basel), David Carney (Twente Enschede), Luke Wilkshire (Dinamo Moszkva), Mark Milligan (JEF United), Michael Beauchamp (al-Dzsazira)


középpályások:
Tim Cahill (Everton), Mark Bresciano (Palermo) Vince Grella (Blackburn Rovers) Brett Emerton (Blackburn Rovers), Jason Culina (Gold Coast), Brett Holman (AZ Alkmaar), Carl Valeri (Sassuolo), Mile Jedinak (Antalyaspor), Richard Garcia (Hull City), Dario Vidosic (1. FC Nürnberg)


csatárok:
Josh Kennedy (Nagoya Grampus), Nikita Rukavytsya (Twente Enschede), Harry Kewell (Galatasaray)

 
T

TH6777

Vendég
<TABLE class=ujinfobox cellSpacing=5 align=center><TBODY><TR><TD style="BACKGROUND-COLOR: #bfd7ff; COLOR: black" class="fejlec fociinfobox" colSpan=2>
Labdarúgó-világbajnokság


(1930)
<SMALL>(1er Campeonato Mundial de Football)</SMALL>
</TD></TR><TR><TD style="TEXT-ALIGN: center" colSpan=2>




</TD></TR></TBODY></TABLE>
Múltidéző - az első foci vb meghívásos alapon indult.

Az első, 1930-as labdarúgó-világbajnokságon 13 nemzet versengett a győzelemért A vb-k történetének első gólját a francia Lucien Laurent rúgta.


A labdarúgó-világbajnokság története 1930-ra nyúlik vissza, ugyanis ekkor rendezték meg a FIFA szervezésében az első tornát. Azóta minden negyedik évben - a második világháború miatt 1942 és 1946 kivételével - megrendezték a világversenyt.

Az 1932-es los angelesi olimpia szervezése közben derült ki, hogy a labdarúgást nem fogják felvenni a versenysportágak közé, mivel az Egyesült Államokban a foci nem volt népszerű. Nem mellékesen a FIFA és a NOB az amatőr játékosok státuszát illetően is összekülönbözött. A FIFA elnöke, Jules Rimet mindezek miatt belefogott az Uruguay-ba tervezett 1930-as torna átszervezésébe világbajnoksággá.​

A nemzeti labdarúgó szövetségeket kérték fel, hogy delegáljanak nemzeti csapatot, a helyszín azonban szerencsétlennek bizonyult, mivel az európai csapatok számára az út Uruguayba hosszú és költséges volt. Európából senki nem is jelentkezett a tornára, egészen két hónappal e verseny kezdete előttig. Ekkor nagy nehezen Rimet rávette a belgákat, a franciákat, a románokat és a jugoszlávokat, hogy küldjenek csapatot.​

A FIFA által kiírt és Uruguayban megrendezésre kerülő világversenyt végül 1930. július 13. és július 30. között bonyolították le. A 13 nemzet részvételével zajló eseményen profik, félprofik és amatőrök is indulhattak, ami nehézséget okozott a szervezőknek: a profik esetében a klubcsapatok, az amatőrök esetében pedig a munkaadók szabtak gátat többször is a részvételnek.​

Az első világbajnokságon meghívásos alapon szerepelhettek csapatok: a 13 gárdából hét érkezett Dél-Amerikából, négy Európából és kettő Észak-Amerikából.
Az első két meccset egyidőben játszották: a franciák 4–1-re verték Mexikót, az Egyesült Államok pedig 3–0-ra győzött a belgák ellen.​

A világbajnokságok történetének első gólját a francia Lucien Laurent rúgta.

Négy nappal később az amerikai Bert Patenaude érte el a vébék első mesterhármasát, amellyel 3–0-ra verték Paraguayt.
Az uruguay-i tornán végül az argentinok és a házigazdák jutottak döntőbe, amit Montevideóban százhúszezer néző előtt az Estadio Centenarioban megrendezésre kerülő mérkőzésen a vébé rendezői nyertek 4-2-re.​
 
T

TH6777

Vendég
Vb 2010: a cserék miatt három félidőt játszik Japán és Elefántcsontpart

A szokásoktól eltérően háromszor negyvenöt percet játszik egymással Japán és Elefántcsontpart. Mindkét válogatott a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra készül.

<!-- .cikkhead -->A pénteki találkozón azért lesz szükség az extra túlórára, hogy a cserejátékosok is megfelelő terhelést kapjanak.

Japán az E-csoportban Hollandiával, Dániával és Kamerunnal játszik majd, míg Elefántcsontpart a G-csoportban szerepel, ahol Brazíliával, Portugáliával és a Koreai NDK-val mérkőzik meg.


Naomi Campbell és a vb-trófea


<EMBED height=355 type=application/x-shockwave-flash pluginspage=http://www.macromedia.com/go/getflashplayer width=425 src=http://static.pixter.hu/video_player/pixter_player_embedfs.swf allowFullScreen="true" scale="exactfit" loop="false" FlashVars="file=http://static.pixter.hu/playlist2_21102.xml">
Vb 2010: Del Bosque nem kockáztat, Torres kihagyja a koreai meccset

A világbajnokságra készülő spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Vicente Del Bosque végül úgy döntött, nem kockáztat és nem küldi pályára a térdsérülése után lábadozó Fernando Torrest a dél-koreaiak elleni holnapi felkészülési mérkőzésen.
<!-- .cikkhead -->
A szakvezető korábban még úgy tervezte, hogy az utolsó fél órára beküldi a Liverpool kiválóságát.
Ahogy arról beszámoltunk, Del Bosque Iker Casillast is pihenteti, a tervei szerint José Manuel Reina kezd a kapuban, és lehetőséget ad Víctor Valdésnek is. A Barcelona első számú kapusának ez lenne az első mérkőzése a nemzeti együttesben.
Vb 2010: a szerbek a lengyelek elleni gól nélküli döntetlennel hangoltak

Hatalmas esőben, gól nélküli döntetlennel ért véget Lengyelország–Szerbia felkészülési mérkőzés.
<!-- .cikkhead -->
<TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" class="cikkinfo table_w100p" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=540 align=center><CAPTION> FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

</CAPTION><TBODY><TR class=odd><TD class=xl24>Lengyelország–Szerbia 0–0

</TD></TR><TR class=even><TD class=xl24>Lengyelország: Fabianski – Piszczek (Jodlowiec, 68.), Wojtkowiak, Kowalczyk, Sadlok – Dudka, Mierzejewski, Blaszczykowski (Matuschyk, 88.), Peszko (Rybus, 77.) – Nowak (Cetnarski, 77.), Lewandowski (Sobiech, 91.).

</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl24>Szerbia: Iszailovics (Sztojkovics, a szünetben) – Ivanovics, Szubotics, Lukovics, Kolarov – Sztankovics (Petrovics, a szünetben), Kuzmanovics, Kraszics (Mrdja, 69.), Jovanovics (Tosics, a szünetben) – Lazovics (Kacsar, 59.), Zigics (Pantelics, a szünetben)

</TD></TR><TR class=even><TD class=xl24>Sárga lap: Peszko 19., Wojtkowiak 30., ill. Petrovics 80.</TD></TR></TBODY></TABLE>​
<!-- .cikkbody -->
</EMBED>
 
T

TH6777

Vendég
Dunga megvédte a vb-labdát kritizáló játékosait
2010. 06. 04. 08.05


<RIGHT>
foci003.jpg



Megvédte a világbajnoki labdát kritizáló játékosait Dunga, a brazil futballválogatott szövetségi kapitánya.

Jerome Valcke, a nemzetközi szövetség főtitkára szerint a dél-amerikai csapat tagjai már most kifogásokat keresnek, és a labdát fogják okolni, ha valami nem sikerül nekik.

Dunga válaszában jelezte: Valckének más lenne a véleménye, ha valaha is játszott volna a vb-labdával, és jó lenne a főtitkárt edzésen látni, miként bánik vele. A kapitány hozzáfűzte: nem csak ők panaszkodtak a játékszerre.


Felkészülési meccsen kikaptak a címvédő olaszok
2010. 06. 03. 22.36


<RIGHT>
foci001.jpg



Egygólos vereséget szenvedett Mexikótól a világbajnoki címvédő olasz labdarúgó-válogatott csütörtökön, a jövő pénteken kezdődő dél-afrikai vb-re készülő együttesek felkészülési mérkőzésén.

Eredmény:
Olaszország-Mexikó 1-2 (0-1)
gól:
Bonucci (88.), illetve Vela (17.), Medina (83.)

korábban:
Spanyolország-Koreai Köztársaság 1-0 (0-0)
gól:
Navas (86.)

később:
Németország - Bosznia-Hercegovina 20 ó

 
T

TH6777

Vendég
Szurkolókat bérel Észak-Korea diktátora a vébére

Észak-Korea diktátora Kim Jong Il saját népének képviselőit természetesen nem engedi az országhatáron kívülre, így a drukkerek nem láthatják a helyszínen a válogatott világbajnoki meccseit. A vezér azonban gondoskodott pótlásról.

Észak-Korea válogatottja nem számíthat túl nagy szurkolói hátszélre Dél-Afrikában, az ország egyszerű polgárai legalábbis biztosan nem lesznek ott a lelátón, mivel a diktátor, Kim Jong Il nem engedi őket a határon kívülre.
Azért a gárdát nem szeretné magára hagyni a nagy vezér, ezért igyekszik pótlásról gondoskodni. A brazilok és a portugálok elleni találkozóra Kim 1000 jegyet oszttatott ki egykori kiváló kínai labdarúgók között Pekingben, hogy majd ők támogassák az együttest a viadalon.
Nem ez az egyetlen érdekes történet mostanság Észak-Korea körül. A furfangosan kapusként nevezett csatárral, Kim Myong Wonnal lebukott a szakvezetés, a támadó csak hálóőrként vethető be a tornán.


Vb 2010: amerikai gondok - Altidore-t kivizsgálásra kórházba szállították



A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra készülő Egyesült Államok csatárát, Jozy Altidore-t kivizsgálásra kórházba szállították, miután edzésen megsérült a jobb bokája. A 20 éves játékos, aki az előző szezont kölcsönben a Hull Cityben töltötte, várhatóan a kezdőben kapna helyet a június 12-i, angolok elleni nyitó mérkőzésen.


<!-- .cikkhead -->„Az állapota napról napra változik. Ma egy fizikai felmérésen fog részt venni, hogy kiderítsük, pályára léphet-e a június 5-i, Ausztrália elleni felkészülési meccsen" – így szól a hivatalos közlemény az amerikai szövetség honlapján.


Vb 2010: először rendeznek meccseket műfűvel erősített pályákon


Először fordul elő, hogy labdarúgó-világbajnokságot műfűvel erősített pályákon rendeznek – a 2010-es dél-afrikai torna két helyszínén, a Nelspruit-i és a Polokwane-i stadionokban is ezt a megoldást alkalmazzák. A természetes fű gyökerei összefonódnak a mesterséges szálakkal, stabil és egyöntetű fűfelületet alkotva.

<!-- .cikkhead -->A pályák a világbajnokságot követően további futball- és rögbimeccsek színhelyei lesznek.
Ugyanezt a rendszert használják az Arsenal, a Liverpool, a Tottenham Hotspur, a Manchester City és az AZ Alkmaar stadionjaiban is.​
 
T

TH6777

Vendég


Eltört Drogba keze! Fuccs a vébének?!

Súlyos sérülést szenvedett Didier Drogba a japánok elleni felkészülési találkozó elején, így könnyen előfordulhat, hogy a Chelsea ásza nem lesz ott a világbajnokságon az Elefántok között! Bővebben hamarosan…

Miután Didier Drogba könyöktörést szenvedett a japánok elleni felkészülési mérkőzés elején, a kórházi vizsgálatokat követően a Chelsea ásza letörten jelentette be: nem lesz ott a világbajnokságon! Az Elefántok így legnagyobb sztárjukat veszítették el, Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitány pedig borzasztóan sajnálja játékosát.

A 20. percben Doumbia érkezett Drogba helyére. Ez egy felkészülési mérkőzésen még akár elő is fordulhat, a szövetségi kapitány próbálkozik, nézeget. Csakhogy jelen esetben Sven-Göran Erikssonnal kényszerből kellett változtatnia.

A Chelsea zsenije hatalmasat ütközött Tulio Tanakával, aztán olyan szerencsétlenül ért földet, hogy ráesett a jobb kezére. Első hírek arról szóltak, hogy eltört a karja, mások arról, hogy kificamodott a válla. Nos, a válasz a kettő között van, hiszen a L'Equipe könyöktörésről cikkezik.
Drogba kiesése egyenesen arányos azzal, hogy a halálcsoportban lévő Elefántcsontpart elveszíti legnagyobb királyát - és valószínűleg minden esélyét a továbbjutásra Brazília, Portugália és Észak-Korea társaságából.

A francia lap megszólaltatta a szerencsétlenül járt futballistát, aki szomorúan ismerte el, képtelen ilyen körülmények között képviselni hazáját a dél-afrikai eseményen. Egy álommal kevesebb, a világbajnokság egy fantasztikus sportemberrel lesz szegényebb.
A meccset - ha még érdekel egyáltalán valakit - Tulio Tanaka (13.) öngóljával és Kolo Touré (80.) találatával 2-0-ra az afrikaiak nyerték meg.

Vb-2010: utolsó sansz az Elefántoknak

Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A Sporthirado.hu a rajtig bemutatja a tornán induló 32 nemzeti válogatottat. A sorban az elefántcsontparti aranygeneráció következik.

Az elefántcsontparti aranygeneráció utolsó esélye a mostani, hogy világbajnokságon is letegye a névjegyét, de a sorsolást ismerve az is erősen kétséges, hogy egyáltalán Brazília és Portugália szorításában ki tudja-e harcolni a továbbjutást.

A csapat hasonlóan nagy várakozásokkal rugaszkodott neki a 2006-os németországi tornának, amelyen azonban két vereség mellett csupán egy győzelmet tudott felmutatni, azt is tét nélküli mérkőzésen, a szintén kiesett szerbek ellen.

A válogatott legnagyobb átka a túlontúl sebezhető védelem, Boubacar Barryvel, a „lepkekirállyal” a kapuban még sok-sok nehéz perc vár az Elefántcsontpartért szorítókra. A helyzetet tovább rontja, hogy a védelem oszlopa, a Manchester Cityben légióskodó Kolo Touré finoman szólva sem élete formáját futja, ami még nagyon sokba kerülhet az Elefántoknak.

A mondás persze tartja magát: nincs más hátra, több gólt kell rúgni, mint kapni! Ezért a Chelsea sztárjai, Didier Drogba és Salomon Kalou tehetik a legtöbbet, de Gervinho is képes egymaga meccset eldönteni.

Drogba ráadásul ég a bizonyítási vágytól; több interjúban is kiemelte, nagyon fáj neki, hogy eddig kizárólag klubcsapataiban ért el hangos sikereket – itt a nagy alkalom, hogy változtasson ezen a gyakorlaton.

A középpálya talán a legnagyobb talány, egyelőre ugyanis még csak sejteni sem lehet, ki szervezi majd a játékot, illetve kitől számíthatunk kreatív megoldásokra. A vízhordás Yaya Touré reszortja lesz, és ne kételkedjünk benne, rajta múlik majd legkevésbé a csapat sikere.

A kapitányi poszt szintén nem tartozik a válogatott erősségei közé: Sven-Göran Eriksson közel sem közönségkedvenc. A svéd szakember Vahid Halihodzicot váltotta március végén hosszas zűrzavar után. Könnyen elképzelhető, a vb után ismét másképp hívják majd a kapitányt.

AZ ELEFÁNTCSONTPARTI VÁLOGATOTT 29 FŐS KERETE:

Kapusok:
Boubacar Barry (Lokeren), Aristides Zogbo (Maccabi Netanya), Daniel Yeboah (ASEC Abidjan).

Hátvédek:

Souleymane Bamba (Hibernian), Arthur Boka (VfB Stuttgart), Benjamin Brou Angoua (Valenciennes), Guy Demel (Hamburg SV), Emmanuel Eboué (Arsenal), Steve Gohouri (Wigan Athletic), Siaka Tiene (Valenciennes), Kolo Touré (Manchester City).

Középpályások:

Jean-Jacques Gosso (Monaco), Abdelkader Keita (Galatasaray), Emmanuel Koné (International Curtea Arges), Gervinho (Lille), Christian Koffi Ndri (Sevilla), Cheik Ismael Tiote (Twente Enschede), Yaya Touré (Barcelona), Didier Zokora (Sevilla).

Csatárok:

Aruna Dindane (Racing Lens), Seydou Doumbia (Young Boys Berne), Didier Drogba (Chelsea), Salomon Kalou (Chelsea).


Vb-2010: doppingügy a chileieknél

Chilei lapértesülés szerint komoly bajba kerülhet Humberto Suazo, a világbajnokságra készülő válogatott csatára. A tavasszal a Real Zaragozában játszó csatár ugyanis tiltott szerrel kúrálta izomsérülését, erről pedig nem tájékoztatta az orvosi stábot és a nemzetközi szerveket.

Suazo egyik kulcsembere hazája válogatottjának, közelmúltbeli mulasztása azonban azt jelentheti, hogy nem szerepelhet a vb-n. A 29 éves támadó 10 gólt szerzett a selejtezőben, ez is mutatja a képességeit.


Az angolok megérkeztek Dél-Afrikába

Hihetetlen biztonsági készültség közepette, kommandósok gyűrűjében szállt le csütörtök délelőtt Johannesburgban az angol labdarúgó-válogatott. A 11 órát utazott küldöttséget gyorsan buszra pakolták, majd a szálláshelyükre szállították. A landolás után nem sokkal Fabio Capello mester már nyilatkozott, de Rio Ferdinandnak is volt néhány keresett szava a közelgő világbajnokságról.
A 23 fős angol nemzeti együttes a londoni Heathrowról indult útnak, hogy Johannesburgba érve mihamarabb elfoglalja szálláshelyét. A háromoroszlánosok hotelja a város észak-nyugati szegletében lévő Rustenburban van.
A repülőről elsőként Peter Crouch, majd David Beckham - sérülése ellenére ott van a többiekkel -, Gareth Barry, Frank Lampard és Steven Gerrard kecmergett le, Wayne Rooney az utolsók között kászálódott ki a vasszivarból. A pilóta „nyomta neki” rendesen, hiszen a szigetország fővárosából érkező repülő fél órával a hivatalos landolás előtt érkezett meg Dél-Afrikába.

„Remélem hatalmas siker lesz a vébé Dél-Afrika számára és a mi számunkra is. Mi mindent el fogunk követni azért, hogy megnyerjük a tornát - csattant fel a The Sunnak Don Capello a leszállást követően. - A játékosok nagyon izgatottak és abszolút készen állnak a megméretésre. Szurkolóink a legjobbak a világon, ezért úgy játszunk majd, hogy kiérdemeljük elismerésüket. Nagyok az elvárások, de ez a csapat kellőképpen egyben van. Jó végre itt lenni.”
A helyiek oltári bulival fogadták az angolokat a hotel előtt, a ramazuri után a csapatkapitány Rio Ferdinand is nyilatkozott az esélyekről, valamint természetesen a válogatottról. A Manchester United védője szintén az egységről beszélt.
„A felkészülési időszak több, mint unalmas, de azért volt mit tenni - kezdte a 78-szoros válogatott labdarúgó. - Játszottunk két kemény és jó meccset, amelyekből sokat tanultunk. A srácokkal sokat voltunk együtt, kellően összeszoktunk, ebben lehet majd az erőnk. Esélyesek? Brazília, Spanyolország, Argentína, Franciaország és persze az aktuális világbajnok Olaszország is odaérhet a végén. Már alig várjuk, hogy elkezdődjön a világbajnokság.”
A seregszemlére mintegy 20 ezer angol fanatikust várnak, akik először június 12-én, az USA ellen fitogtathatják hangerejüket. Amúgy ez a két csapat hatvan éve nem találkozott egymással világbajnokságon - akkor az amerikaiak meglepetésre 1-0-ra nyertek. 18-án Algéria, 23-án Szlovénia következik.
Ez a keret a valaha volt legöregebb
A keret érdekessége, hogy a maga 28,7-es átlagéletkorával a legöregebb, amely valaha világbajnokságon Angliát képviselte. Korábban 28,4-gyel az 1954-es garnitúra tartotta a rekordot.


Capello több mint meglepő vb-kerete

Fabio Capello kedden bejelentette azon 23 játékos nevét, akiket benevez a világbajnokságra. Az angol válogatott olasz szakvezetője bőven szolgált meglepetéssel: otthon hagyja Walcottot, Bentet és Dawsont is, miközben a közel sem makkegészséges Barry és Joe Cole elutazhat Dél-Afrikába.

Fabio Capello az utolsó napra hagyta a keretszűkítést, amely nem volt mentes a meglepetésektől: az Arsenal szélvészgyors szélsője, Theo Walcott nem utazhat Dél-Afrikába, akárcsak az egész idényben brillírozó Tottenham két alapembere, Michael Dawson és Tom Huddlestone.
Walcott tudomásul veszi a döntést
„Nagyon csalódott vagyok, hogy kimaradtam a keretből, de tudomásul veszem Mr. Capello döntését" - reagált mellőzésére közleményben Theo Walcott, az Arsenal középpályása, aki egyúttal sok sikert kívánt a válogatottnak a világbajnokságon.
A védelemben Stephen Warnock kiszorította a keretből az evertonos Leighton Bainest, de a ritka gyenge formának "örvendő" Matthew Upson is maradhat társaival huszonkét társával egyetemben. A középpályán a szupertehetséges Adam Johnson könnyűnek találtatott, akárcsak a West Hamben futballozó Scott Parker, szemben a közepes teljesítményt nyújtó Shaun Wright-Phillipsszel.

Kedden az is bizonyossá vált, hogy Fabio Capello négy csatárral vág neki a világbajnokságnak, Darren Bent ugyanis nem lesz ott a tornán.

A sérült Gareth Barry versenyt futott az idővel, és mivel az orvosi stáb úgy ítélte meg, játékra alkalmas állapotban van, Don Fabio zöld utat adott neki. Ugyanez vonatkozik a chelsea-s Joe Cole-ra, aki többet volt a szezonban maródi, mint egészséges.

Az angol válogatott az Egyesült Államokkal, Algériával és Szlovéniával mérkőzik meg a csoportkörben.


AZ ANGOLOK VILÁGBAJNOKI KERETE:

Kapusok: Robert Green (West Ham), Joe Hart (Manchester City), David James (Portsmouth)

Hátvédek: Jamie Carragher (Liverpool), Ashley Cole (Chelsea), Rio Ferdinand (Manchester United), Glen Johnson (Liverpool), Ledley King (Tottenham), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham), Stephen Warnock (Aston Villa)

Középpályások: Gareth Barry (Manchester City), Michael Carrick (Manchester United), Joe Cole (Chelsea), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), Aaron Lennon (Tottenham), James Milner (Aston Villa), Shaun Wright-Phillips (Manchester City)

Csatárok: Peter Crouch (Tottenham), Jermain Defoe (Tottenham), Emile Heskey (Aston Villa), Wayne Rooney (Manchester United)


 
T

TH6777

Vendég

Foci vb 2010 – Szlovákia Salátával készül


hatalmas siker Szlovákiának a kvalifikáció




Két oka is van, hogy megmutatom Szlovákia véglegesített keretét nektek, amely azért mégsem annyira izgalmas, mint Spanyolországé vagy Brazíliáé. A 23-as keretbe ugyanis bekerült egy magyar származású fiú, a meglehetősen mókás nevű Saláta Kornél. A szlovák ligából csak ő és Kopúnek utazik.

Sali Kori, ahogy elmés kollégám elnevezte, a Slovan Bratislava középhátvédje, a 25 éves, 190 centis bekk eddig mindössze háromszor szerepelt hazája címeres mezében. Ő lesz az egyetlen magyar származású játékos a vb-n.

Szlovákia 23-as vb-kerete

Kapusok: Ján Mucha (Legia), Dušan Kuciak (Vaslui), Dušan Perniš (Dundee United)

Védők: Peter Pekarík (Wolfsburg), Martin Petráš (Cesena), Martin Škrtel (Liverpool), Ján Ďurica (Lokomotív Moszkva), Radoslav Zabavník (Mainz), Marek Čech (West Bromwich Albion), Saláta Kornél (Slovan Bratislava)

Középpályások: Kamil Kopúnek (Spartak Trnava), Ján Kozák (Temesvár), Juraj Kucka (Sparta Praha), Marek Sapara (Ankaragücü), Stanislav Šesták (Bochum), Marek Hamšík (Napoli), Vladimír Weiss (Manchester City), Miroslav Stoch (Chelsea), Zdeno Štrba (Xanthi)

Csatárok: Erik Jendrišek (Schalke 04), Róbert Vittek (Ankaragücü), Martin Jakubko (Szaturn), Filip Hološko (Besiktas)


 
T

TH6777

Vendég
Foci vb 2010 – a 32 vb-keret

2010-FIFA-world-Cup_455.jpg
2010-FIFA-world-Cup




Összeollóztam nektek mind a harminckét csapat végső, huszonhárom fős világbajnoki keretét, együtt mégiscsak átláthatóbb. Böngészgessétek!

A-CSOPORT

Dél-Afrika
Kapusok: Itumeleng Khune (Kaizer Chiefs), Moeneeb Josephs (Orlando Pirates), Shu-Aib Walters (Maritzburg United)
Hátvédek: Matthew Booth (Mamelodi Sundowns), Siboniso Gaxa (Mamelodi Sundowns), Bongani Khumalo (Supersport United), Tsepo Masilela (Maccabi Haifa), Aaron Mokoena (Portsmouth), Anele Ngcongca (Racing Genk), Siyabonga Sangweni (Golden Arrows), Lucas Thwala (Orlando Pirates)
Középpályások: Lance Davids (Ajax Cape Town), Kagisho Dikgacoi (Fulham), Teko Modise (Orlando Pirates), Reneilwe Letsholonyane (Kaizer Chiefs), Siphiwe Tshabalala (Kaizer Chiefs), Thanduyise Khuboni (Golden Arrows), Steven Pienaar (Everton), MacBeth Sibaya (Rubin Kazany)
Csatárok: Katlego Mphela (Mamelodi Sundowns), Siyabonga Nomvethe (Moroka Swallows), Bernard Parker (FC Twente), Surprise Moriri (Mamelodi Sundowns)

Mexikó
Kapusok: Guillermo Ochoa (América), Luis Michel (Chivas), Óscar Pérez (Jaguares)
Hátvédek: Rafael Márquez (Barcelona), Carlos Salcido (PSV), Francisco Rodríguez (PSV), Héctor Moreno (AZ Alkmaar), Ricardo Osorio (VfB Stuttgart), Efraín Juárez (UNAM Pumas), Paul Aguilar (Pachuca), Jonny Magallón (Chivas)
Középpályások: Andrés Guardado (Deportivo La Coruna), Gerardo Torrado (Cruz Azul), Israel Castro (UNAM Pumas), Pablo Barrera (UNAM Pumas), Jorge Torres (Atlas)
Csatárok: Carlos Vela (Arsenal), Giovani dos Santos (Galatasaray), Guillermo Franco (West Ham), Alberto Medina (Chivas), Adolfo Bautista (Chivas), Cuauhtémoc Blanco (Veracruz), Javier Hernández (Chivas)

Uruguay
Kapusok: Fernando Muslera (Lazio), Juan Castillo (Deportivo Cali), Martín Silva (Defensor Sporting)
Hátvédek: Diego Lugano (Fenerbahce), Diego Godín (Villarreal), Andrés Scotti (Colo-Colo), Jorge Fucile (Porto), Martín Cáceres (Juventus), Mauricio Victorino (Universidad de Chile)
Középpályások: Walter Gargano (Napoli), Egidio Arévalo Ríos (Penarol), Sebastián Eguren (AIK), Diego Pérez (Monaco), Álvaro Pereira (Porto), Álvaro Fernández (Universidad de Chile), Ignacio González (Valencia), Nicolás Lodeiro (Ajax), Maximiliano Pereira (Benfica)
Csatárok: Luis Suárez (Ajax), Diego Forlán (Atlético Madrid), Sebastián Abreu (Botafogo), Edinson Cavani (Palermo), Sebastián Fernández (Banfield)

Franciaország
Kapusok: Hugo Lloris (Lyon), Steve Mandanda (Marseille), Cédric Carrasso (Bordeaux)
Hátvédek: Bacary Sagna (Arsenal), Anthony Réveillere (Lyon), Éric Abidal (Barcelona), William Gallas (Arsenal), Marc Planus (Bordeaux), Sébastien Squillaci (Sevilla), Patrice Evra (Manchester United), Gaël Clichy (Arsenal)
Középpályások: Jérémy Toulalan (Lyon), Alou Diarra (Bordeaux), Yoann Gourcuff (Bordeaux), Abou Diaby (Arsenal), Florent Malouda (Chelsea), Franck Ribéry (Bayern München)
Csatárok: Sidney Govou (Lyon), Thierry Henry (Barcelona), Nicolas Anelka (Chelsea), Djibril Cissé (Panathinaikosz), André-Pierre Gignac (Toulouse), Mathieu Valbuena (Marseille)

B-CSOPORT

Argentína
Kapusok: Sergio Romero (AZ), Mariano Andújar (Catania), Diego Pozo (Colón).
Hátvédek: Nicolás Burdisso (Roma), Ariel Garcé (Colón), Martín Demichelis (Bayern München), Gabriel Heinze (Marseille), Nicolás Otamendi (Vélez Sársfield), Clemente Rodríguez (Estudiantes), Walter Samuel (Inter).
Középpályások: Javier Mascherano (Liverpool), Javier Pastore (Palermo), Mario Bolatti (Fiorentina), Ángel Di María (Benfica), Jonás Gutiérrez (Newcastle), Maxi Rodríguez (Liverpool), Juan Sebastián Verón (Estudiantes).
Csatárok: Gonzalo Higuaín (Real Madrid), Lionel Messi (Barcelona), Diego Milito (Inter), Martín Palermo (Boca Juniors), Carlos Tévez (Manchester City), Sergio Agüero (Atlético Madrid).

Nigéria
Kapusok: Vincent Enyeama (Hapoel Tel-Aviv), Dele Aiyenugba (Bnei Jehuda), Austin Ejide (Hapoel Petah Tikva)
Hátvédek: Taye Taiwo (Marseille), Elderson Echiéjilé (Rennes), Chidi Odiah (CSZKA Moszkva), Joseph Yobo (Everton), Daniel Shittu (Bolton), Ayodele Adeleye (Sparta Rotterdam), Rabiu Afolabi (Salzburg)
Középpályások: Kalu Uche (Almería), Dickson Etuhu (Fulham), John Mikel Obi (Chelsea), Sani Kaita (Alanyija Vlagyikavkaz), Haruna Lukman (Monaco), Ayila Yussuf (Dinamo Kijev)
Csatárok: Yakubu Aiyegbeni (Everton), Chinedu Obasi (Hoffenheim), Nwankwo Kanu (Portsmouth), John Utaka (Portsmouth), Obafemi Martins (Wolfsburg), Victor Obinna (Málaga), Peter Odemwingie (Lokomotiv Moszkva)

Dél-Korea
Kapusok: Kim Jong Kvang (Ulszan), Li Un Dzse (Szuvon), Dzsong Szong Rjong (Szongnam)
Hátvédek: Kang Min Szu (Szuvon), Kim Dong Dzsin (Ulszan), Kim Hjong Il (Pohang), O Bom Szok (Ulszan), Li Jong Pjo (al-Hilal), Li Dzsong Szu (Kashima Antlers), Csa Du Ri (Freiburg), Cso Jong Hjong (Dzsedzsu)
Középpályások: Ki Szong Jong (Celtic), Kim Bo Kjong (Oita), Kim Nam Il (Tom Tomszk), Kim Dzse Szong (Pohang), Kim Dzsong Vu (Kvangdzsu), Li Csong Jong (Bolton), Pak Dzsi Szong (Manchester United)
Csatárok: Pak Csu Jong (Monaco), An Dzsung Hvan (Dalian Shide), Li Szüng Jol (Szöul), Jom Ki Hon (Szuvon), Li Dong Guk (Csonbuk)

Görögország
Kapusok: Mihalisz Szifakisz (Arisz), Alexandrosz Corvasz (Panathinaikosz), Kosztasz Halkiasz (PAOK)
Hátvédek: Jurkasz Szeitaridisz (Panathinaikosz), Lukasz Vintra (Panathinaikosz), Vangelisz Morasz (Bologna), Szokratisz Papasztatopulosz (Genoa), Szotirisz Kirjakosz (Liverpool), Avram Papadopulosz (Olympiakosz), Vaszilisz Toroszidisz (Olympiakosz), Nikosz Szpiropulosz (Panathinaikosz), Szteliosz Malezasz (PAOK)
Középpályások: Kosztasz Kacuranisz (Panathinaikosz), Alexandrosz Ciolisz (Siena), Jorgosz Karagunisz (Panathinaikosz), Szotirisz Ninisz (Panathinaikosz), Hrisztosz Pacacoglu (Omonia), Szakisz Prittasz (Arisz)
Csatárok: Angelosz Hariszteasz (Nürnberg), Dimitrisz Szalpigidisz (Panathinaikosz), Pantelisz Kapetanosz (Steaua Bucuresti), Theofanisz Gekasz (Hertha), Jorgosz Szamarasz (Celtic)

C-CSOPORT

Anglia
Kapusok: Robert Green (West Ham), David James (Portsmouth), Joe Hart (Manchester City)
Hátvédek: Glen Johnson (Liverpool), Jamie Carragher (Liverpool), Rio Ferdinand (Manchester United), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham), Ledley King (Tottenham Hotspur), Ashley Cole (Chelsea), Stephen Warnock (Aston Villa)
Középpályások: Gareth Barry (Manchester City), Frank Lampard (Chelsea), Michael Carrick (Manchester United), Steven Gerrard (Liverpool), James Milner (Aston Villa), Aaron Lennon (Tottenham Hotspur), Joe Cole (Chelsea), Shaun Wright-Phillips (Manchester City)
Csatárok: Wayne Rooney (Manchester United), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Peter Crouch (Tottenham Hotspur), Emile Heskey (Aston Villa)

USA
Kapusok: Tim Howard (Everton), Brad Guzan (Aston Villa), Marcus Hahnemann (Wolverhampton).
Hátvédek: Carlos Bocanegra (Rennes), Jonathan Bornstein (Chivas USA), Steve Cherundolo (Hannover), Clarence Goodson (Start), Jonathan Spector (West Ham), Oguchi Onyewu (AC Milan), Jay DeMerit (Watford).
Középpályások: Michael Bradley (Borussia Mönchengladbach), Ricardo Clark (Eintracht Frankfurt), Clint Dempsey (Fulham), Landon Donovan (Los Angeles Galaxy), Maurice Edu (Rangers), Benny Feilhaber (Aarhus GF), Stuart Holden (Bolton), José Francisco Torres (Pachuca), DaMarcus Beasley (Rangers).
Csatárok: Jozy Altidore (Hull City), Edson Buddle (Los Angeles Galaxy), Robbie Findley (Real Salt Lake), Herculez Gomez (Puebla).

Algéria
Kapusok: Fauzi Sausi (ES Szetif), Lunesz Gauaui (ASO Slef), Raisz M’Bohli Uhab (Szlavia Szófia)
Hátvédek: Abdelkader Laifaui (ES Szetif), Madzsid Bugerra (Rangers), Carl Medzsani (Ajaccio), Rafik Hallis (Nacional Madeira), Anter Jahja (Bochum), Habib Bellaid (Boulogne), Nadir Belhadzs (Portsmouth), Dzsamel Meszbah (Lecce)
Középpályások: Haszan Jebda (Portsmouth), Medhi Laszen (Racing Santander), Jazid Manszuri (Lorient), Adlen Gediura (Wolverhampton), Riad Budebuz (Sochaux), Dzsamel Abdun (Nantes), Fued Kadir (Valenciennes), Karim Ziani (Wolfsburg), Karim Matmur (Mönchengladbach)
Csatárok: Abdelkader Ghezzal (Siena), Rafik Dzsebbur (AEK), Rafik Szaifi (Istres)

Szlovénia
Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)
Hátvédek: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Suad Filekovic (Maribor)
Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Kraków), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Dalibor Stevanovic (Vitesse), Robert Koren (WBA), Aleksander Radosavljevic (Lárisza), Valter Birsa (Auxerre)
Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Tim Matavz (Groningen)

D-CSOPORT

Németország
Kapusok: Manuel Neuer (Schalke), Tim Wiese (Werder), Hans-Jörg Butt (Bayern München)
Hátvédek: Dennis Aogo (Hamburg), Jerome Boateng (Hamburg), Arne Friedrich (Hertha), Philipp Lahm (Bayern München), Per Mertesacker (Werder), Marcell Jansen (Hamburg), Serdar Tasci (VfB Stuttgart), Holger Badstuber (Bayern München)
Középpályások: Marko Marin (Werder), Mesut Özil (Werder), Piotr Trochowski (Hamburg), Sami Khedira (VfB Stuttgart), Toni Kroos (Leverkusen), Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
Csatárok: Cacau (VfB Stuttgart), Mario Gomez (Bayern München), Miroslav Klose (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Stefan Kiessling (Leverkusen), Lukas Podolski (Köln)

Ausztrália
Kapusok: Mark Schwarzer (Fulham), Brad Jones (Middlesbrough), Adam Federici (Reading)
Hátvédek: Craig Moore (klub nélküli), Lucas Neill (Galatasaray), Luke Wilkshire (Dinamo Moszkva), Scott Chipperfield (Basel), David Carney (Twente), Mark Milligan (JEF United), Michael Beauchamp (Melbourne Heart)
Középpályások: Tim Cahill (Everton), Brett Emerton (Blackburn), Mark Bresciano (Palermo), Vince Grella (Blackburn), Brett Holman (AZ), Carl Valeri (Sassuolo), Mile Jedinak (Antalyaspor), Richard Garcia (Hull City), Jason Culina (Gold Coast United)
Csatárok: Harry Kewell (Galatasaray), Joshua Kennedy (Nagoya Grampus), Dario Vidosic (Nürnberg), Nikita Rukavytsya (Twente)

Szerbia
Kapusok: Vladimir Sztojkovics (Wigan), Bojan Iszailovics (Zaglebie Lubin), Andjelko Djuricsics (Leiria)
Hátvédek: Braniszlav Ivanovics (Chelsea), Antonio Rukavina (1860 München), Nemanja Vidics (Manchester United), Neven Szubotics (Borussia Dortmund), Alekszandar Lukovics (Udinese), Ivan Obradovics (Zaragoza), Alekszandar Kolarov (Lazio)
Középpályások: Dejan Sztankovics (Inter), Nenad Milijas (Wolverhampton), Milos Kraszics (CSZKA Moszkva), Milan Jovanovics (Standard Liege), Milos Ninkovics (Dinamo Kijev), Zdravko Kuzmanovics (Stuttgart), Zoran Tosics (Manchester United), Gojko Kacsar (Hertha), Radoszav Petrovics (Partizan)
Csatárok: Nikola Zsigics (Valencia), Marko Pantelics (Ajax), Danko Lazovics (Zenit), Dragan Mrdja (Vojvodina)

Ghána
Kapusok: Richard Kingson (Wigan), Daniel Adjei (Liberty Professionals), Stephen Ahorlu (Heart of Lions)
Hátvédek: Samuel Inkoom (Basel), Jonathan Mensah (Free State Stars), Lee Addy (Bechem Chelsea), Rahim Ayew (Zamalek), Hans Sarpei (Bayer Leverkusen), John Mensah (Sunderland), Isaac Vorsah (Hoffenheim), John Paintsil (Fulham)
Középpályások: Sulley Muntari (Internazionale), Derek Boateng (Getafe), Anthony Annan (Rosenborg), Kwadwo Asamoah (Udinese), André Ayew (O. Marseille), Stephen Appiah (Bologna), Quincy Owusu-Abeyie (al-Szadd), Kevin-Prince Boateng (Portsmouth)
Csatárok: Matthew Amoah (NAC Breda), Asamoah Gyan (Rennes), Prince Tagoe (Hoffenheim), Dominic Adiyiah (AC Milan)

E-CSOPORT

Hollandia
Kapusok: Maarten Stekelenburg (Ajax), Sander Boschker (Twente), Michel Vorm (Utrecht)
Hátvédek: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Gregory van der Wiel (Ajax), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Hamburg), André Ooijer (PSV), Edson Braafheid (Celtic), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord)
Középpályások: Demy de Zeeuw (Ajax), Mark van Bommel (Bayern München), Nigel de Jong (Manchester City), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Internazionale), Rafael van der Vaart (Real Madrid), Ibrahim Afellay (PSV)
Csatárok: Ryan Babel (Liverpool), Eljero Elia (Hamburg), Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan), Dirk Kuyt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Bayern München)

Dánia
Kapusok: Thomas Sörensen (Stoke City), Stefan Andersen (Bröndby), Jesper Christiansen (FC Köbenhavn)
Hátvédek: Daniel Agger (Liverpool), Simon Kjaer (Palermo), Per Kröldrup (Fiorentina), Lars Jacobsen (Blackburn), Simon Poulsen (AZ), William Kvist (FC Köbenhavn), Patrick Mtiliga (Málaga)
Középpályások: Daniel Jensen (Werder Bremen), Christian Poulsen (Juventus), Christian Eriksen (Ajax), Jakob Poulsen (Aarhus GF), Martin Jörgensen (Aarhus GF), Mikkel Beckmann (Randers), Thomas Enevoldsen (Groningen), Thomas Kahlenberg (Wolfsburg), Dennis Rommedahl (Ajax), Jesper Grönkjaer (FC Köbenhavn)
Csatárok: Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Nicklas Bendtner (Arsenal), Sören Larsen (Duisburg)

Japán
Kapusok: Narazaki Szeigo (Nagoya Grampus), Kavasima Eidzsi (Kawasaki Frontale), Kavagucsi Josikacu (Júbilo Iwata)
Hátvédek: Nakazava Judzsi (Jokohama F. Marinos), Tulio (Nagoya Grampus), Konno Jaszujuki (FC Tokyo), Ivamasza Daiki (Kashima Antlers), Komano Juicsi (Júbilo Iwata), Nagatomo Juto (FC Tokyo), Ucsida Acuto (Kashima Antlers)
Középpályások: Nakamura Sunszuke (Jokohama F. Marinos), Endo Jaszuhito (Gamba Osaka), Nakamura Kengo (Kawasaki Frontale), Inamoto Junicsi (Kawasaki Frontale), Abe Juki (Urawa Red Diamonds), Haszebe Makoto (Wolfsburg), Honda Keiszuke (CSZKA Moszkva), Macui Daiszuke (Grenoble)
Csatárok: Tamada Keidzsi (Nagoya Grampus), Okazaki Sindzsi (Shimizu S-Pulse), Okubo Josito (Vissel Kobe), Morimoto Takajuki (Catania), Jano Kiso (Albirex Niigata)

Kamerun
Kapusok: Guy Roland Ndy Assembe (Valenciennes), Carlos Idriss Kameni (Espanyol), Hamidou Souleymanou (Kayserispor)
Hátvédek: Benoit Assou-Ekotto (Tottenham Hotspur), Sébastien Bassong (Tottenham Hotspur), Gaëtan Bong (Valenciennes), Aurélien Chedjou (Lille), Geremi (Ankaragücü), Nicolas Nkoulou (Monaco), Rigobert Song (Trabzonspor)
Középpályások: Stéphane Mbia (Olympique Marseille), Achille Emana (Betis), Eyong Enoh (Ajax), Jean Makoun (Lyon), Georges Mandjeck (Kaiserslautern), Joel Matip (Schalke), Landry N’Guemo (Celtic), Alexandre Song (Arsenal)
Csatárok: Vincent Aboubakar (Cotonsport), Eric Choupo-Moting (Nürnberg), Samuel Eto’o (Internazionale), Mohammadou Idrissou (Freiburg), Achille Webo (Mallorca)

F-CSOPORT

Olaszország
Kapusok: Gianluigi Buffon (Juventus), Federico Marchetti (Cagliari), Morgan De Sanctis (Napoli)
Hátvédek: Gianluca Zambrotta (Milan), Leonardo Bonucci (Bari), Fabio Cannavaro (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Christian Maggio (Napoli), Domenico Criscito (Genoa), Salvatore Bocchetti (Genoa)
Középpályások: Mauro Camoranesi (Juventus), Claudio Marchisio (Juventus), Andrea Pirlo (Milan), Gennaro Gattuso (Milan), Daniele De Rossi (Roma), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Angelo Palombo (Sampdoria)
Csatárok: Fabio Quagliarella (Napoli), Simone Pepe (Udinese), Vincenzo Iaquinta (Juventus), Antonio Di Natale (Udinese), Alberto Gilardino (Fiorentina), Giampaolo Pazzini (Sampdoria)

Paraguay
Kapusok: Justo Villar (Valladolid), Aldo Bobadilla (Independiente Medellin), Diego Barreto (Cerro Porteno)
Hátvédek: Denis Caniza (León), Darío Verón (Pumas), Julio César Cáceres (Atlético Mineiro), Paulo Da Silva (Sunderland), Antolín Alcaraz (FC Bruges), Claudio Morel (Boca Juniors), Carlos Bonet (Olimpia), Aureliano Torres (San Lorenzo)
Középpályás: Enrique Vera (LDU Quito), Cristian Riveros (Cruz Azul), Jonathan Santana (Wolfsburg), Néstor Ortigoza (Argentinos Juniors), Víctor Cáceres (Libertad), Édgar Barreto (Atalanta)
Csatárok: Óscar Cardozo (Benfica), Nelson Haedo Valdez (Borussia Dortmund), Lucas Barrios (Borussia Dortmund), Édgar Benítez (Pachuca), Rodolfo Gamarra (Libertad), Roque Santa Cruz (Manchester City)

Új-Zéland
Kapusok: James Bannatyne (Team Wellington), Glen Moss (Melbourne Victory), Mark Paston (Wellington Phoenix)
Hátvédek: Andrew Boyens (New York Red Bulls), Tony Lochhead (Wellington Phoenix), Ryan Nelsen (Blackburn Rovers), Winston Reid (FC Midtjylland), Ben Sigmund (Wellington Phoenix), Tommy Smith (Ipswich Town), Ivan Vicelich (Auckland City)
Középpályások: Andy Barron (Team Wellington), Leo Bertos (Wellington Phoenix), Tim Brown (Wellington Phoenix), Jeremy Christie (FC Tampa Bay), Aaron Clapham (Canterbury United), Simon Elliott (klub nélküli), Michael McGlinchey (Motherwell), David Mulligan (klub nélküli)
Csatárok: Jeremy Brockie (Newcastle Jets), Rory Fallon (Plymouth), Chris Killen (Middlesbrough), Shane Smeltz (Gold Coast United), Chris Wood (West Bromwich Albion)

Szlovákia
Kapusok: Ján Mucha (Legia), Dušan Kuciak (Vaslui), Dušan Perniš (Dundee United)
Védők: Peter Pekarík (Wolfsburg), Martin Petráš (Cesena), Martin Škrtel (Liverpool), Ján Ďurica (Lokomotív Moszkva), Radoslav Zabavník (Mainz), Marek Čech (West Bromwich Albion), Saláta Kornél (Slovan Bratislava)
Középpályások: Kamil Kopúnek (Spartak Trnava), Ján Kozák (Temesvár), Juraj Kucka (Sparta Praha), Marek Sapara (Ankaragücü), Stanislav Šesták (Bochum), Marek Hamšík (Napoli), Vladimír Weiss (Manchester City), Miroslav Stoch (Chelsea), Zdeno Štrba (Xanthi)
Csatárok: Erik Jendrišek (Schalke 04), Róbert Vittek (Ankaragücü), Martin Jakubko (Szaturn), Filip Hološko (Besiktas)

G-CSOPORT

Brazília
Kapusok: Júlio César (Internazionale), Gomes (Tottenham), Doni (AS Roma)
Hátvédek: Daniel Alves (Barcelona), Maicon (Internazionale), Lúcio (Internazionale), Luisao (Benfica), Juan (AS Roma), Thiago Silva (AC Milan), Gilberto (Cruzeiro), Michel Bastos (Lyon)
Középpályások: Felipe Melo (Juventus), Gilberto Silva (Panathinaikosz), Josué (Wolfsburg), Kléberson (Flamengo), Júlio Baptista (AS Roma), Kaká (Real Madrid), Elano (Galatasaray), Ramires (Benfica)
Csatárok: Robinho (Santos), Nilmar (Villarreal), Luís Fabiano (Sevilla), Grafite (Wolfsburg)

Észak-Korea
Kapusok: Ri Mjong Guk (Pjongcsang City), Kim Mjong Gil (Amrokgang
Hátvédek: Csa Dzsong Hjok (Amrokgang), Nam Szong Csol (April 25), Pak Csol Dzsin (Amrokgang), Pak Nam Csol (Amrokgang), Ri Dzsun Il (Szobekszu), Ri Kvang Cson (April 25), Ri Kvang Hjok (Kjonggongop)
Középpályások: An Jong Hak (Omija Ardija), Dzsi Jun Nam (April 25), Kim Kjong Il (Rimjongszu), Kim Jong Dzsun (Pjongcsang City), Mun In Guk (April 25), Pak Nam Csol (April 25), Pak Szong Hjok (Szobekszu), Ri Csol Mjong (Pjongcsang City)
Csatárok: An Csol Hjok (Rimjongszu), Csve Küm Csol (Rimjongszu), Hong Jong Dzso (FK Rosztov), Dzsong Te Sze (Kawasaki Frontale), Kim Küm Il (April 25), Kim Mjong Von (Amrokgang, kapusként nevezték a tornára)

Elefántcsontpart
Kapusok: Boubacar Barry (Lokeren), Aristide Zogbo (Maccabi Netanya), Daniel Yeboah (ASEC Mimosas)
Hátvédek: Emmanuel Eboué (Arsenal), Guy Demel (Hamburg), Souleymane Bamba (Hibernian), Benjamin Brou Angoua (Valenciennes), Steve Gohouri (Wigan), Siaka Tiéné (Valenciennes), Kolo Touré (Manchester City), Arthur Boka (VfB Stuttgart)
Középpályások: Jean-Jacques Gosso (Monaco), Abdulkader Keita (Galatasaray), Emmanuel Koné (International Curtea de Arges), Gervinho (Lille), Koffi Ndri Romaric (Sevilla), Cheik Tioté (Twente), Yaya Touré (Barcelona), Didier Zokora (Sevilla)
Csatárok: Aruna Dindane (Lens), Seydou Doumbia (Young Boys), Didier Drogba (Chelsea), Salomon Kalou (Chelsea)

Portugália
Kapusok: Eduardo (Braga), Daniel Fernandes (Iraklisz), Beto (Porto)
Hátvédek: Miguel (Valencia), Paulo Ferreira (Chelsea), Ricardo Carvalho (Chelsea), Bruno Alves (Porto), Rolando (Porto), Ricardo Costa (Lille), Duda (Málaga), Fábio Coentrao (Benfica)
Középpályások: Pedro Mendes (Sporting), Pepe (Real Madrid), Tiago (Atlético Madrid), Deco (Chelsea), Raul Meireles (Porto), Miguel Veloso (Sporting)
Csatárok: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Hugo Almeida (Werder Bremen), Danny (Zenit), Nani (Manchester United), Simao Sabrosa (Atlético Madrid), Liédson (Sporting)

H-CSOPORT

Spanyolország
Kapusok: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool), Víctor Valdés (Barcelona)
Hátvédek: Sergio Ramos (Real Madrid), Álvaro Arbeloa (Real Madrid), Raúl Albiol (Real Madrid), Gerard Piqué (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), Carlos Marchena (Valencia), Joan Capdevila (Villarreal)
Középpályások: Xabi Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Xavi Hernández (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona), Javi Martínez (Athletic Bilbao), Cesc Fabregas (Arsenal), David Silva (Valencia), Jesús Navas (Sevilla), Juan Mata (Valencia), Pedro Rodríguez (Barcelona)
Csatárok: David Villa (Valencia), Fernando Torres (Liverpool), Fernando Llorente (Athletic Bilbao)

Svájc
Kapusok: Diego Benaglio (Wolfsburg), Marco Wölfli (Young Boys), Johnny Leoni (FC Zürich)
Hátvédek: Stephan Lichtsteiner (Lazio), Stéphane Grichting (Auxerre), Philippe Senderos (Everton), Steve von Bergen (Hertha), Mario Eggimann (Hannover), Reto Ziegler (Sampdoria)
Középpályások: Valon Behrami (West Ham), Marco Padalino (Sampdoria), Gökhan Inler (Udinese), Benjamin Huggel (Basel), Gelson Fernandes (Saint-Étienne), Pirmin Schwegler (Eintracht Frankfurt), Tranquillo Barnetta (Leverkusen), Xherdan Shaqiri (Basel), Ludovic Magnin (FC Zürich)
Csatárok: Hakan Yakin (Luzern), Alexander Frei (Basel), Blaise Nkufo (Twente), Eren Derdiyok (Leverkusen), Albert Bunjaku (Nürnberg)

Honduras
Kapusok: Noel Valladares (Olimpia), Donis Escober (Olimpia), Ricardo Canales (Motagua)
Hátvédek: Sergio Mendoza (Motagua), Emilio Izaguirre (Motagua), Mauricio Sabillón (Hangcsu Greentown), Osman Chávez (Platense), Johnny Palacios (Olimpia), Boniek Garcia (Olimpia), Maynor Figueroa (Wigan), Víctor Bernárdez (Anderlecht)
Középpályások: Danilo Turcios (Olimpia), Ramón Núnez (Olimpia), Hendry Thomas (Wigan), Edgard Álvarez (Bari), Roger Espinoza (Kansas City Wizards), Amado Guevara (Motagua), Wilson Palacios (Tottenham Hotspur), Julio César de León (Torino)
Csatárok: Walter Martínez (Marathón), Georgie Welcome (Motagua), Carlos Pavón (Real Espana), David Suazo (Genoa)

Chile
Kapusok: Claudio Bravo (Real Sociedad), Miguel Pinto (Universidad Chile), Luis Marín (Unión Espanola)
Hátvédek: Pablo Contreras (PAOK), Ismael Fuentes (Universidad Católica), Mauricio Isla (Udinese), Gary Medel (Boca Juniors), Gonzalo Jara (West Bromwich Albion), Waldo Ponce (Universidad Católica), Arturo Vidal (Leverkusen)
Középpályások: Carlos Carmona (Reggina), Marco Estrada (Universidad de Chile), Matías Fernández (Sporting), Gonzalo Fierro (Flamengo), Rodrigo Millar (Colo-Colo), Rodrigo Tello (Besiktas), Jorge Valdivia (al-Ain)
Csatárok: Jean Beausejour (América), Mark González (CSZKA Moszkva), Fabián Orellana (Xerez), Esteban Paredes (Colo-Colo), Alexis Sánchez (Udinese), Humberto Suazo (Real Zaragoza)​
 
T

TH6777

Vendég
Káromkodásban felúlmúlja Maradonát másodedzője
2010. 06. 07. 07.28


<RIGHT>
foci_dollar.jpg



Döbbenetesen trágár nyilatkozattal próbálta meg felülmúlni Diego Maradona szövetségi kapitányt Carlos Bilardo, a dél-afrikai világbajnokságra készülő argentin labdarúgó-válogatott másodedzője.

A 71 éves szakember közölte: világbajnoki cím esetén a győztes gólt szerző játékos "meghághatja" őt. Az interjút közlő Ole sportnapilap a cikk elején óva intett mindenkit, kiemelve, hogy a szöveg "megzavarhatja az olvasók nyugalmát". A korábban nőgyógyászként is dolgozott Bilardo egyébként részletesen beszélt a futballisták nemi életéről és önkielégítéséről a vb alatt, és a beszélgetés végén rá is kérdezett, hogy a riporter biztosan rögzítette-e az elhangzottakat.

Az 1986-ban világbajnok argentin csapat szövetségi kapitányának különös ajánlata vegyes fogadtatásra lelt az együttes tagjainak körében. A csatár Carlos Tevez kijelentette, hogy ha ő szerzi a vb-aranyat jelentő gólt, akkor Bilardo tartsa magát távol tőle. Martin Palermo azonban tréfásan reagált: "Majd felteszek neki egy parókát."

Októberben Diego Maradona két hónapos eltiltást kapott, miután azt üzente az őt bírálóknak, hogy "szopják le". A szakvezető nemrég úgy nyilatkozott: ha csapata megnyeri a vb-t, meztelenül fut majd végig Buenos Aires főterén.


Julio Cesar szerint ők a favoritok
2010. 06. 07. 07.09


<RIGHT>
foci.jpg



A brazil válogatott kapusa, Julio Cesar szerint az ő csapata a favorit a pénteken kezdődő, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.

"Brazília mindig esélyes, mivel az egyetlen olyan gárda, amely ötször is világbajnok lett - mondta az Internazionale 30 éves hálóőre. - A riválisainkat ugyanakkor tisztelet illeti, már csak azért is, mert kiharcolták a részvétel jogát. Közülük is kiemelkedik azonban Olaszország, Franciaország és Argentína."

A dél-amerikai válogatott elsőszámú kapusa a meglepetéscsapatokra is felhívta a figyelmet:
"Emlékszik valaki arra, hogy a törökök 2002-ben bronzérmesek lettek? Vagy a horvátok 1998-ban, Franciaországban? Néhány sztárcsapat pedig nagyon gyorsan kiesett 2006-ban, mások pedig, mint Portugália, tovább jutottak, mint bárki várta."

A brazilok az észak-koreaiakkal, az elefántcsontpartiakkal és a portugálokkal találkoznak a csoportszakaszban.


Felépülhet a vb-nyitányra Robben!

Fellélegezhet Arjen Robben és a holland válogatott, nincs komoly veszélyben a szélső vb.szereplése, a vártnál kevésvé súlyos térdínsérülése.

A vasárnapi orvosi vizsgálatok eredményei arra utalnak, nincs komoly baja Arjen Robbennek, aki a magyarok elleni szombat délutáni barátságos mérkőzésen sérült meg egy rossz mozdulat következtében miután a második félidőben, csereként beállva rúgott két gólt.

Egész Hollandia attól rettegett, hogy ő lesz a vb előtti sérüléshullám újabb nagynevű áldozata, ám kiderült, van ok az optimizmusra:
"Úgy döntöttem, hogy nem helyettesítjük mással, mert minden esélye megvan arra, hogy időben felépüljön a tornára" - mondta a NOS holland televíziónak Bert van Marwijk szövetségi kapitány.

Robben csak később csatlakozik társaihoz, akik a hétvégén megérkeztek a 2010-es labdarúgó-világbajnokságnak otthont adó Dél-afrikai Köztársaságba.

Vb-2010: a chilei veszedelem

0_4.jpg




Június 11-én két mérkőzéssel rajtol a Dél-afrikai Köztársaságban a XIX. labdarúgó-világbajnokság. A sportvilág 1930 óta izgulhat a mérkőzések és a csapatok kapcsán, rengeteg legenda született, számos csodálatos történésnek tapsolhattak a szurkolók. A Sporthirado.hu a rajtig bemutatja a tornán induló 32 nemzeti válogatottat, most éppen Chilét.

Chile remekül teljesített a selejtezősorozatban, és a vb-kvartettjéből sem tűnik reménytelennek a továbbjutás. A spanyolokat több mint nehéz befogni, de Honduras és Svájc ellen minden további nélkül lehet keresnivalójuk a dél-amerikaiaknak.

A chileiek inkább a csapategységben bízhatnak, mint az egyéniségekben. A világszerte ismert neveket a dicső múlttal (Iván Zamorano, Marcelo Salas) ellentétben most keresni is felesleges, de a játékosokból kiváló társaságot gyúrt össze a korábban az argentin válogatottat is trenírozó Marcelo Bielsa.

A gyenge pontnak a védelem tűnik, aminek stabilitására hiába tett kísérleteket a kapitány, próbálkozásai rendre csődöt vallottak, és egyelőre csak sejteni lehet, kik alkothatják a hátvédhármast- vagy négyest.

A kreatív emberek terén már valamivel jobban áll Chile, Mark González bármikor képes olya húzásra, amire egyszerűen nem lehet felkészülni. A Liverpoolt is megjárt szélső remek idényen van túl a CSZKA Moszkvával, és abban bízik, formáját át tudja menteni a világbajnokságra a bombaformában futballozó Humberto Suazóval egyetemben.

Vicente Del Bosque nem véletlenül látta fontosnak felhívni a figyelmet a chilei veszedelemre: „Bielsa minden nehezítő körülmény ellenére kiválóan összerakta a csapatot, ami mindig támadásban van. Senki sem veheti félvállról őket.”

Ha valakinek, akkor a spanyolok sikerdíjas kapitányának hihetünk…


Vb 2010: a Valencia csatára szerint Brazília, Argentína és Anglia a favorit

A spanyol válogatott támadója, Juan Mata szerint Brazília, Argentína és Anglia a legnagyobb esélyese a pénteken kezdődő labdarúgó-világbajnokságnak.

<!-- .cikkhead -->„Számomra Brazília, Argentína és Anglia a három legnagyobb esélyes. Mindegyik országnak minőségi csapata van, azt várom, hogy harcban legyenek a világbajnoki címért" – nyilatkozta a Valencia játékosa az As című lapnak.
A közvélemény az Európa-bajnok spanyol csapatot is favoritnak tartja, de Mata saját maguk méltatása helyett inkább az olasz és a francia válogatottról beszélt, és kijelentette, nem szabad őket leírni.

„Olaszország döntetlent játszott Svájccal és nem is játszott jól, de ennek ellenére nagy történelme van a világbajnokságokon, és az olaszok most is harcban lesznek a végső győzelemért" – vélekedett Mata a címvédő olaszokról.

„Az is igaz, hogy Franciaország nem teljesít túl jól mostanában, de versenyképes válogatottja van az országnak" – tette hozzá a 22 éves spanyol.


Vb 2010: Shakira miatt indult késve a német válogatott gépe Dél-Afrikába


Vasárnap este elindult Dél-Afrikába a negyedik világbajnoki címére hajtó német válogatott. Joachim Löw szövetségi kapitány legénységének gépe azonban csak 30 perces késéssel szállt fel a frankfurti repülőtérről, ugyanis egy fontos utas késve érkezett – Shakiráról, a kolumbiai énekesnőről van szó.

<!-- .cikkhead -->A Kicker online kiadása szerint a világbajnokság egyik hivatalos dalát éneklő Shakira késve érkezett meg Madridból, a Nationalelf játékosai ezért kényszerültek várakozásra.
A kolumbiai popsztár megérkezése után a fedélzeti mikrofonon keresztül sok sikert kívánt a német válogatottnak a pénteken kezdődő világbajnokságra.
Vb 2010: Chilavert szerint nagyon öreg társaság az olasz válogatott


José Luis Chilavert, a korábbi 74-szeres paraguayi válogatott kapus úgy véli, hazája válogatottja az esélyese a címvédő Olaszország elleni csoportmérkőzésnek a dél-afrikai világbajnokságon.
<!-- .cikkhead -->
„Úgy gondolom, Paraguaynak minden eszköze megvan ahhoz, hogy legyőzze Olaszországot" – jelentette ki Chilavert a Radio Jovem Pan adásában.

„Az olasz válogatott nagyon idős társaság, a játékosok fáradtak és úgy tűnik, nem vigyáztak magukra megfelelően – kritizálta a világbajnoki címvédőt a 44 éves korábbi kapus. – Éppen ezért úgy gondolom, Paraguay az esélyese a két válogatott összecsapásának, amelyik az F-csoport egyik döntő meccse lehet."

Paraguay a címvédő Olaszországgal, Új-Zélanddal és Szlovákiával szerepel egy kvartettben a pénteken kezdődő világbajnokságon.



<SCRIPT type=text/javascript>document.write('
cikkstat.php
');</SCRIPT>
cikkstat.php
cikkstat.php

cikkstat.php
cikkstat.php
 
T

TH6777

Vendég

Vb-dráma: Leukémiás kisfia miatt elhagyta az edzőtábort a kapus

Elhagyta az ausztrál válogatott edzőtáborát, és volt feleségéhez utazott a cserekapus, Bradley Jones, miután megtudta, négyéves kisfia leukémiában szenved.

A világbajnokság rajtja előtt szomorú történet kavarta fel az állóvizet az ausztrál válogatottnál – írja a Herald Sun c. lap. Bradley Jones, a nemzeti együttes tartalékkapusa elhagyta a gárda edzőtáborát, mivel volt felesége közölte vele, négyéves fiuk leukémiában szenved.
Az újság beszámolója szerint a csapattársak közül többen bőgni kezdtek, amikor értesültek a hírről, Jones pedig felült az első gépre, és St. Tropez felé vette az irányt, ahol ex-neje él.
Azt nem lehet tudni, a futballista visszatér-e a csapathoz a világbajnokságra.


Drogba elutazott a csapattal
2010. 06. 09. 10.22


<RIGHT>
didier_drogba.jpg



Egyelőre semmilyen döntés nem született azzal kapcsolatban, hogy szerephez juthat-e és ha igen, mikortól a pénteken kezdődő labdarúgó-világbajnokságon Didier Drogba, az elefántcsontpartiak múlt pénteken megsérült támadója.

A Chelsea 32 éves futballistája a japánok ellen 2-0-ra megnyert barátságos találkozón egy ütközés után ráesett a jobb karjára, és eltört a könyökcsontja. Ezt követően sikeresen megműtötték Bernben, azóta pedig lábadozik, remélve, hogy minél hamarabb bevethető lesz.
Egyelőre az biztos, hogy szerdán elutazik társaival Dél-Afrikába. Csapatának mindenesetre nagyon is szüksége lenne rá, ez - túl azon, hogy 29 gólt szerzett a Premier League legutóbbi idényében - kiderült kedden, amikor az elefántcsontparti alakulat nélküle szerény 1-1-es döntetlent játszott Nyonban a másodosztályú FC Lausanne-nal.
Az Elefántok Portugáliával, Brazíliával és a Koreai NDK-val szerepelnek azonos csoportban a vb-n.

Vb 2010: Andrés Iniesta jól van, a spanyolok nem aggódnak

A lengyelek elleni keddi vb-felkészülési mérkőzésen a 39. percben le kellett cserélni Andrés Iniestát, az Eb-győztes spanyol labdarúgó-válogatott egyik kulcsemberét.

A Barcelona középpályása már a klubszezon végén is kisebb izomsérüléssel bajlódott, így vb-felkészülése sem volt zavartalan. A lengyelek ellen 6–0-ra megnyert találkozón kezdőként kapott lehetőséget Iniesta, de a 39. percben klubtársa, a később gólt is szerző Pedro szállt be a helyére.
„Andrés jól van, nincs semmi probléma" – mondta Iniesta cseréjéről Fernando Hierro, a válogatott sportigazgatója, aki biztonsági okokkal indokolta a váltást.

Vb 2010: a muti varázslás miatt a kihalás fenyegeti a keselyűket

A kihalás fenyegeti Afrika egyik legnagyobb testű madarát a labdarúgó-világbajnokság miatt, mert a hiedelem szerint a keselyű agyának füstölésével megjósolhatók a mérkőzések eredményei.

Legalábbis a muti varázslók és híveik szerint. A dél-afrikai szerencselovagok közül sokan hisznek abban, hogy a keselyűagy füstje természetfeletti előrelátással vértezi fel őket, és kiváló „totójósok" lesznek tőle - adta hírül a Daily Telegrah című brit lap.
A keselyűknek mindazonáltal nagyobb ellensége a focinál a táplálékhiány, az, hogy sokan szándékosan megmérgezik őket, és a villamosvezetékek is jó párat agyoncsapnak közülük.


Vb 2010: vállalja a szerbek elleni meccset a ghánai kapus


Vállalja a Szerbia elleni világbajnoki csoportmérkőzésen a szereplést Richard Kingson, a ghánai labdarúgó-válogatott első számú kapusa.

<!-- .cikkhead -->
Kingson nem játszott a ghánai csapat utolsó felkészülési mérkőzésén, és több edzést is kihagyott vállsérülése miatt. Afrika egyik legjobb kapuvédője most már a csapattal tréningezhet, s minden bizonnyal ő védhet a szerbek elleni, kulcsfontosságú csoportmérkőzésen.
Ha Kingson nem jön rendbe, a szövetségi kapitány, Milovan Rajevac valószínűleg az U20-as világbajnok ghánai csapat kapusát, Daniel Adjeit kényszerülne a kapuba állítani – a kifutásoknál bizonytalan fiatal játékos nem biztos, hogy „életbiztosítás” lenne Zsigicsék ellen.


Prostibotrány a vb házigazdájánál - megvan a sztár mellőzésének valós oka?

Dél-afrikai lapértesülések szerint nem edzőtáborban mutatott teljesítménye és nema korábban elhangzott indokok miatt maradt ki az elsőszámú helyi csatárcsillag, Benni McCarthy és a kapus Rowen Fernandez a dél-afrikai válogatott világbajnoki keretéből.

A két futballistával kapcsolatban korábban az hangzott el a szűk keretből való kihagyás indoklásaként, nem nyújtottak meggyőző teljesítményt a felkészülés során, továbbá a csatár még 5 kg súlyfelesleggel is rendelkezett.
Dél-afrikai lapok a nap folyamán arról számoltak be, a mellőzés valós oka nem ez, hanem az, hogy a páros vétett a csapat belső szabályai ellen. McCarthy és Fernandez egészen konkrétan könnyűvérű nőcskékkel múlatták az időt a nemzeti együttes Kolumbia elleni, májusi meccse után, az erről készült felvételek pedig eljutottak Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitányhoz is.
A házigazda pénteken 16 órakor nyitja a tornát Mexikó ellen.
 

fish01

Állandó Tag
Állandó Tag
Julio Cesarnak igaza van tényleg ők a favoritok, már három éve vannak együtt mint csapat és az nagyon sokat jelent. Emellett Dunga megtanította nekik hogy hogyan is kell védekezni.
 

szirgabor

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért is?

Sziasztok!
Érdekes, azt hittem itt most nagyobb élet lesz!
Most épp a németek játszanak, és bosszús vagyok, mert már megint ők darálnak...
Remélem azért nyerni nem ők fognak...
 
T

TH6777

Vendég
Vb-2010 - Rendőrségi oszlatás Durbanben
2010. 06. 14. 09.15


<RIGHT>
vb_2010_xlsport.jpg



Feloszlatta a dél-afrikai rohamrendőrség hétfőre virradóra a labdarúgó világbajnokság egyik helyszíne, Durban stadionja mellett az alacsony bérek miatt tiltakozó magán biztonsági őrök tüntetését.

A Moses Mabhida Stadion mellett több száz dühös biztonsági őr kezdett tüntetni alacsony fizetése miatt, néhány órával azután, hogy a német válogatott 4-0-ra verte az ausztrál csapatot.
A rendőrök könnygázgránátot vetettek be a megmozdulás feloszlatására, kiszorítva a tüntetőket a stadion melletti parkolóból.
Az egyik biztonsági őr elmondta, hogy napi 1500 randot (195 dollárt) ígértek nekik munkájukért, ám végül csak 190 randot (25 dollárt) fizettek ki számukra.




Vb-2010 - Kapuskérdés az angoloknál
2010. 06. 14. 09.16


<RIGHT>
david_james_xlsport.jpg



David James megvédte Robert Greent, Alan Shearer szerint viszont az angolok következő világbajnoki meccsén nem a potyagólt kapott kapusnak kell védenie.


"Minden kapus hibázik időnként - mondta a 39 éves James, aki helyett meglepetésre Green állt a kapuban az amerikaiak ellen szombaton, s bevédte Dempsey távoli lövését az 1-1-re végződött összecsapáson. - Az ilyesmit gyorsan el kell felejteni, s a következő találkozóra készülni."
James ugyanakkor jelezte, ő szeretne védeni pénteken, Algéria ellen.
A válogatott korábbi kapitánya, Alan Shearer úgy látja, Fabio Capello szövetségi kapitánynak váltania kell a kapusposzton:
"Ez lenne a helyes döntés" - nyilatkozott a BBC-nek Shearer, aki hozzátette, ha James egészséges, neki kell őriznie a hálót.




Vb-2010 - Podolski tudta, hogy jó játékra képesek
2010. 06. 14. 09.18


<RIGHT>
lukas_podolski.jpg



Lukas Podolskit nem lepte meg csapata, a német labdarúgó-válogatott eredményes játéka az ausztrálok elleni, vasárnap esti világbajnoki mérkőzésen.


"Jó felkészültünk, és sikerült mindent átvinni a játékunkba" - értékelte az erődemonstráló 4-0-s, durbani győzelmet az első találatot jegyző csatár.
A csapatkapitány Philipp Lahm szerint az első percekben szerencséjük volt, azután viszont bizonyították, hogy minőségi futballra képesek.

"Sok helyzetet alakítottunk ki, a csapat bizonyította, hogy van benne valami. Fontos volt, hogy megnyerjük az első mérkőzést, de hosszú út áll még előttünk" - összegzett a védő.
A több helyzetnél főszerepet játszó és Podolskihoz hasonlóan gólt szerzett Miroslav Klose annak örült, hogy minden jól alakult.


"Lényeges volt, hogy már az első mérkőzés is rendben legyen, így majd tisztelni fognak a következő ellenfeleink. Látták, hogy örömünket leljük a futballban. Nagyon jól éreztem magam."


Vb-2010 - A hollandoknak sem tetszik a Jabulani
2010. 06. 14. 09.18


<RIGHT>
jabulani.jpg



Továbbra is a bírálatok kereszttüzében áll a Jabulani, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdája. Bert van Marwijk holland szövetségi kapitány szerint a játékszer miatt nem született még szabadrúgásgól a tornán.

"A labda komikus dolgokat művel a levegőben - mondta van Marwijk. - Ha a játékosok a földön tartják, nincs baj vele. A keresztbeíveléseknél viszont alig lehet kontrolálni, összevissza repked."
A kapitány szerint a Jabulani miatt nem volt még szabadrúgásgól a vb-n:
"A legtöbb szabadrúgás messze fölé szállt. Ez a labda miatt van."
Hasonlóan vélekedett Giovanni van Bronckhorst is:
"Először meg kell szoknunk a labdát, csak aztán jöhet a játék" - mondta a Feyenoord védője.

Korábban David James, az angolok hálóőre szörnyűnek, Iker Casillas, a spanyolok portása pocséknak, Gianluigi Buffon, a címvédő olaszok 1-ese pedig kiszámíthatatlannak nevezte a játékszert. Sőt, Derek Leinweber, az ausztrál Adelaide Egyetem tudósa is úgy vélekedett, hogy kiszámíthatatlansága és gyorsasága miatt összezavarja a kapusokat.




Vb 2010: sokasodnak Capello gondjai, lehet, hogy vége King tornájának


Elképzelhető, hogy már nem léphet pályára a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon az angol válogatott középhátvédje, Ledley King, aki az Egyesült Államok elleni csoportmérkőzésen sérült meg.


<!-- .cikkhead -->A Tottenham védőjét vasárnap este is megvizsgálták, és – bár az első hírek arról szóltak, hogy csak az Algéria elleni meccset kell kihagynia – lehet, hogy háromhetes pihenőre kényszerül

Fabio Capello szövetségi kapitánynak sok gondja van a védelem összeállításával, hiszen Rio Ferdinand a világbajnokság előtt, már Dél-Afrikában megsérült és kidőlt a sorból, és most a pótlására kiszemelt King sem bevethető. Az olasz szakembernek aJamie Carragher, Matthew Upson, Michael Dawson trióból kell kiválasztania King helyettesét.


Vb 2010: sosem kezdődött még ennyi piros lappal a torna


Elkönyvelhetünk egy vb-rekordot három nap után: nyolc mérkőzésen négy piros lapot osztottak ki a játékvezetők, még sosem kezdődött ennyi kiállítással a labdarúgó-világbajnokság.


<!-- .cikkhead -->Először a fiatal uruguayi Nicolás Lodeiro kapott levonulási parancsot Franciaország ellen, majd vasárnap három meccsen hárman jutottak a kiállítás sorsára:

Abdelkader Gezzal (Algéria), Alekszandar Lukovics (Szerbia) és Tim Cahill (Ausztrália). Utóbbival kapcsolatos statisztikai érdekesség, hogy folytatta az ausztrálok piros lapos sorozatát: a socceroos eddigi mindhárom világbajnoki részvételén volt kiállított játékos a csapatból.

VB 2010, PIROS LAPOK

<TABLE class="cikkinfo table_w100p" border=0 width=540 align=center><TBODY><TR class=odd><TD>1 piros lap:

</TD></TR><TR style="BACKGROUND-COLOR: #dfdfdf"><TD>Nicolás Lodeiro (Uruguay)</TD></TR><TR class=odd><TD>Abdelkader Gezzal (Algéria)

</TD></TR><TR style="BACKGROUND-COLOR: #dfdfdf"><TD>Alekszandar Lukovics (Szerbia)</TD></TR><TR class=odd><TD>Tim Cahill (Ausztrália)


Vb 2010: Zidane szerint nincs csapatjáték és edző a franciáknál

Éles kritikát fogalmazott meg az Uruguay elleni 0–0-ra végződött vb-csoportmérkőzés után Zinedine Zidane, a franciák labdarúgólegendája. A Szlovénia–Algéria mérkőzésre ellátogató Zidane a „kékeket" és szövetségi kapitányukat, Raymond Domenecht is kiosztotta.


<!-- .cikkhead -->„A legrosszabb az volt, hogy csapatjátéknak a nyomát sem lehetett észrevenni. Egyéni akciókkal próbálkozott mindenki, látszott, hogy nem játszott eleget együtt a csapat. A játékosoknak együtt kellene dolgozniuk" – mondta.

„Domenech meg olyan, mintha nem is edző lenne. Ha kiválasztotta a játékosokat, meg kellene tennie mindent, hogy együtt tudjanak dolgozni a kiválasztottjai. Félre kellene már tennie az egóját, és ez vonatkozik a játékosokra is. A közösség az elsődleges, és ebből semmi nem látszott a mérkőzésen" – mondta.

</TD></TR></TBODY></TABLE>




<CENTER><OBJECT id=ejha class=inlineimg title="Very Happy" border=0 codeBase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/swflash.cab#version=6,0,0,0" alt="" classid="clsid:D</OBJECT></CENTER>
 
T

TH6777

Vendég

Vb-2010 - C. Ronaldo: Drogba nélkül is erősek az elefántcsontpartiak
2010. 06. 14. 10.20


<RIGHT>
cristiano_ronaldo_1_xlsport.jpg



Cristiano Ronaldót, a portugál labdarúgó-válogatott sztárcsatárát nem érdekli, hogy az elefántcsontparti csapatban pályára lép-e ellenük Didier Drogba a dél-afrikai világbajnokságon.


"Mindannyian tisztában vagyunk a képességeivel, tudjuk, hogy nagyszerű futballista, de ha nem játszik, az elefántcsontpartiak akkor is tizenegyen állnak majd szemben velünk" - utalt arra a Real Madrid támadója, hogy így is, úgy is nehéz dolguk lesz kedden Port Elizabeth-ben. - Nekünk a saját csapatunkra, saját stratégiánkra és célkitűzésünkre kell összpontosítanunk. Csak így nyerhetünk."

Drogba június 4-én eltörte a könyökcsontját a jobb kezében, szűk egy hétre rá viszont már újra edzett.
A 25 éves Ronaldo ezzel kapcsolatban még megjegyezte: egy ideje tart már a történet, hogy játszik-e vagy sem Drogba, őket azonban ez nem befolyásolhatja.

"Első célunk a nyolcaddöntőbe jutást, lehetőleg elsőként. Egyébként vélhetően a spanyolokkal kell majd összecsapnunk, de akkor sem szabad félnünk. Csapatunk mindenre készen áll. A spanyol válogatott esélyes a világbajnoki címre, de mi semmitől sem félünk. Játszani fogunk és nyerünk, vagy legalábbis megpróbálunk nyerni" - tette hozzá.


Vb-2010 - Löw: van még javítani való
2010. 06. 14. 10.24


<RIGHT>
joachim_low.jpg



A meggyőző világbajnoki rajt, az ausztrálok felett vasárnap este aratott sima, 4-0-s győzelem ellenére van még mit javítani a játékban - állítja Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.


"Nagyon jól sikerült végrehajtani azt, amit akartunk, mélységben futballoztunk - kezdte értékelését a mérkőzés után. - Podolski, Klose és Müller sokszor került a védők mögé, és a talajhoz a lehető legközelebb játszott. Az ausztrál csapatban nagy termetű védők vannak, ha szisztematikusan a magasban próbálkozunk, nekik kedveztünk volna. Ezzel együtt van még javítani való. A védelem jól játszott ugyan, de törekednünk kell arra, hogy még gyorsabban jussunk előre, és hogy a középpályához közelebb futballozva állítsuk meg a támadásokat. Nincs ok az eufóriára, marad a munka."

"Természetesen nagyon csalódottak vagyunk - jelentett ki Pim Verbeek, az ausztrálok holland szakvezetője. - Az első 20-25 percben lefutballoztak bennünket a pályáról, elsősorban a középpályán. Az első gól után nehéz helyzetbe kerültünk, a másodikat követően pedig még inkább. Jól kezdtük a második félidőt, de aztán jött a piros lap, Cahill kiállítása, emiatt pedig az utolsó 30 perc megint nehéz volt. Mostantól egyszerű a helyzet a számunkra: meg kell nyernünk a maradék két mérkőzésünket."


<CENTER><OBJECT id=ejha codeBase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/swflash.cab#version=6,0,0,0" classid=clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96b8-444553540000 width=468 height=60>
























<EMBED src="reklamok/vb_blog_cikkbe.swf" menu="false" quality="high" width="468" height="60" swLiveConnect="true" NAME="ejha" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.marcomedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockWaveFlash"></EMBED></OBJECT></CENTER>
 
T

TH6777

Vendég


VB beharangozó: Hollandia - Dánia

2010-06-14 09:56:49




Az idei világbajnokságon először az E-csoport nyitómérkőzésén csap össze egymással két európai csapat.​




FIFA labdarúgó-világbajnokság, 2010, E csoport
Hollandia–Dánia
Johannesburg, Soccer City
Kezdés: június 14. 13:30 (TV: m1)
Játékvezető: Stephane Lannoy (francia)



A csoport legnagyobb kérdése minden bizonnyal az, hogy melyik válogatott tudja megszerezni a mindenki által csoportgyőztesként várt hollandok mögött a második továbbjutó helyet. A papírforma szerint erre a dánoknak van a legnagyobb esélyük, ha viszont ma ebédidőben kikapnak, és a csoport másik mérkőzésén Japán vagy Kamerun begyűjti a három pontot, akkor igen meleg lehet a pite Martin Olsen csapatának. A dán kapitány egyébként korábban többször is elmondta, maximálisan elégedett lenne egy Hollandia elleni döntetlennel. Ehhez persze az Oranjének is lesz egy-két szava.

A holland válogatottól ugyanis nem csak azt várja a közvélemény, hogy a csoport élén végezzen, hanem azt is, hogy ezt szemet gyönyörködtető, látványos futballal tegye. Valahogy úgy, mint tegnap a németek Ausztrália ellen. Erre pedig - szomorúan visszaemlékezve legutolsó felkészülési mérkőzésükre – jó esély van, hiszen a holland válogatott 19 meccs óta veretlen, míg a dánok felkészülése enyhén szólva sem sikerült jól, Ausztráliától és Dél-Afrikától is vereséget szenvedtek.

Bár mindkét oldalon vannak hiányzók, a dánok ebből a szempontból is rosszabbul állnak. Nicklas Bendtner ágyéksérülése miatt szinte biztosan nem léphet pályára, nem titkoltan őt a Japán és Kamerun elleni várhatóan sorsdöntő mérkőzésekre tartogatja Martin Olsen szövetségi kapitány. Szintén kérdéses John Dahl Tomasson és Daniel Jensen - ők vasárnap könnyített edzésen vettek részt - valamint a térdproblémákkal küzdő Simon Kjaer játéka is. Örömteli viszont, hogy végre visszatérhet a kapuba az áprilisban könyöksérülést szenvedett Thomas Sörensen.

A másik oldalon Arjen Robben a legnagyobb hiányzó, aki még nincsen száz százalékos állapotban, így nem vállalta a játékot. A helyén minden bizonnyal Van der Vaart szerepel majd, a dánok kapuját pedig többek között a sérülése után újra remek formában játszó Van Persie fogja rohamozni.

A fentiek tudatában még inkább borítékolható Hollandia győzelme, Dániától már egy döntetlen kiharcolása is óriási eredmény lenne.

Várható kezdőcsapatok:

Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - van Bommel, De Jong, Sneijder, Van der Vaart - Kuyt, van Persie
Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk

Dánia: Sörensen - Jacobsen, Agger, Kjaer, B. Poulsen - C. Poulsen, Jensen, Eriksen, Jörgensen - Rommedhal, Tomasson
Szövetségi kapitány: Martin Olsen

Társukért játszanak a paraguayiak

2010-06-14 08:49:03





A januárban fejbelőtt Salvador Cabanasnak ajánlják majd győzelmeiket csapattársai, így segítve elő a csatár minél hamarabbi felépülését.​



Január 25-én egy mexikói bárban közelről fejbelőtték, ám csodával határos módon túlélte az esetet Salvador Cabanas, a paraguayi válogatott csatára. A támadó a vb-selejtezőkben szerzett hat góljával csapata legeredményesebb játékosának bizonyult, és döntő érdemeket szerzett abban, hogy hazája képviseltetheti magát Dél-Afrikában.

„Érte fogunk játszani, és minden győzelmünket neki ajánljuk majd, mert elképesztően fontos része a csapatunknak" – mondta Lucas Barrios, a dél-amerikaiak csatára.

„Salvador tényleg nagyon fontos pont az Albirroja életében. A játékosok szinte naponta beszélnek vele, ami persze egyfajta pluszt is ad számukra. Úgy érzem, készen állunk arra, hogy ne okozzunk csalódást neki, hiszen ha nem éri támadás, most ő is itt lehetne velünk" – erősítette meg Barrios szavait Gerardo Martino szövetségi kapitány.

Tim Cahill teljesen összetört

2010-06-14 10:08:21


Könnyeivel küzdve reflektált az ausztrálok középpályása a sajtótájékoztatón a kiállításával kapcsolatos kérdésre. Amennyiben kétmeccses eltiltást kap, könnyen véget érhet a vb-je.




Cahill állítása szerin teljesen összetört, és karrierje legrosszabb élményének nevezte a németek elleni piros lapját. Az Everton középpályása szeretné, ha a FIFA nem lenne vele nagyon szigorú.

Az 55. percben Cahill elkésve csúszott be, és Bastian Schweinsteiger lábát találta el, amiért a mexikói játékvezető, Marco Rodríguez azonnal kiállította. A meccset egyébként 4-0-ra a németek nyerték. Cahill most a FIFA fegyelmi bizottságának döntését várja az elkésett belépőjével kapcsolatban. Amennyiben a bizottság szándékosnak ítéli az esetet, a játékos kihagyja a D csoport további meccseit, és ha Ausztrália kiesik, úgy a vb-n sem léphet már pályára.

„Mindenki láthatja, mennyire feldúlt vagyok” - mondta Cahill. „Elnézést, nem szoktam sírni, de nagyon fáj az eset. Így elrontani a vb-t, ez az egyik legrosszabb élmény életemben. Sok dolgot átéltem már a labdarúgásban, de semmi sem volt ennyire fájdalmas. El kell ismernem, hogy nagyon érzékenyen érintett a dolog.

Nem tudom mi fog most történni, de annyit elmondhatok, hogy ez a legnehezebb dolog, amivel futballistaként meg kellett küzdenem. Semmi sem volt ehhez fogható. Az volt az álmom, hogy a második vb-men játszhassak, és nagyon különleges dolog, hogy a hazámat képviselhetem. Az, hogy ezt ilyen könnyen eldobtam magamtól, nem szeretném többet átélni.”

Cahill egyetlen esélye, hogy még pályára léphessen a csoportmeccseken, az lenne, ha a FIFA szerint Rodríguez, - aki második vb-jén szerepel - hibázott.

„Remélhetőleg a FIFA-nál megértik, hogy semmi rosszindulat nem volt bennem” - mondta Cahill. „Nagyon örülök, hogy a csapattársaim is egyetértenek velem és azt mondták, hogy nem volt piros lap. Teljesen sokkolt, amikor megláttam a pirosat, de az egyetlen dolog, amit ilyenkor tehetsz, hogy tisztelettel viselkedsz a játékvezető felé, és próbáltam ezt tenni. Kérdeztem a meccs után, de nem volt hajlandó válaszolni. Kérdeztem a negyedik játékvezetőt, de ő azt mondta, hogy nem látta az esetet.”

Lucas Neill, a Socceroos kapitánya is kiállt Cahill mellett, szerinte Rodríguez nem állt a helyzet magaslatán.

„Nem volt piros” - mondta. „Megnéztem a felvételt, Tim szerelni akart, de észlelte, hogy nem érheti el a labdát, és megpróbálta visszahúzni a lábát. Szerintünk a döntés ellenünk született, és egész este ezt éreztük. Legalább egy meccsre elvesztettük, mert nem fellebbezhetünk, de ha ezért két meccset kap, remélem komolyan magába néz a játékvezető.”

Cahillnek többször össze kellett szedni magát, miközben a riporterekkel beszélt.

„Ez a vb volt az álmom, és most úgy érzem, hogy valaki elvette tőlem egyetlen döntéssel. Nagyon keményen edzettem. 50 meccset játszottam az Evertonban és csúcsformában tartottam magam, és most lehet, hogy ennyi volt a vb. Nem találok szavakat, mennyire rosszul érzem most magam.”






 
T

TH6777

Vendég
2010. június 14. hétfő 13:30
Végeredmény!


Hollandia

2
-
0
Dánia

Gólszerzők
S. Poulsen (46. - öngól), Elia (85.)
Lapok
Sárga lap:
de Jong (43.), van Persie (49.) ill. Kjaer (63.)

Sor került az első európai küzdelemre a világbajnokságon, Hollandia Dánia ellen lépett pályára a johannesburgi Soccer Cityben.
A hollandok nagyon jól kezdték a mérkőzést, hamar tudatosították a dánokkal, hogy melyik is a jobb csapat. Ebből azonban a konok dánok nem értettek. Bár az Oranje végig nagyobb mezőnyfölényben játszott, az első félidő utolsó negyedórájában már Morten Olsen csapata volt a veszélyesebb.
A második félidő elején aztán minden felborult. Van Persie beadásánál S. Poulsen csapattársa, Agger hátára fejelte a labdát, amely így a dán kapuban kötött ki (1-0).
Szerencsétlen öngól volt, nem igazán érdemelték meg a dánok.
A hátralevő időben a hollandok körbelőtték az ellenfél kapuját, majd a 86. percben már dán segítség nélkül is betaláltak: Kuyt állította be a 2-0-s győzelmet.



Vb-2010 - Zidane: nincs csapatmunka, Domenech nem vérbeli edző
2010. 06. 14. 13.53


<RIGHT>
zinedinezidane.jpg



Raymond Domenech nem vérbeli edző, csapatmunka pedig nincs - ez a világ- és Európa-bajnok Zinedine Zidane sarkalatos véleménye, melyet a francia labdarúgó-válogatott világbajnoki nyitómérkőzése nyomán vasárnap este osztott meg a Canal Plus csatorna nézőivel.


A korábbi kiváló középpályás hangsúlyozta: a játékosoknak több felelősséget kell vállalniuk, félre kell tenniük "egójukat", hogy együtt jobb teljesítményre legyenek képesek.

Zidane azt is elmondta, hogy kevés esélyt lát a fejlődésre, már csak azért is, mert a szövetségi kapitány nem igazi edzőtípus, inkább a játékosok kiválasztásában számít szaktekintélynek.
"Domenech nem edző. Úgy vélem, egyelőre annyit tett, hogy összerakott egy válogatottat, kiválogatta a játékosokat. Márpedig ennek a csapatnak egy adott pillanatban el kell kezdenie játszani. Ő a kapitány, ő határozza meg, mi történjen, de aztán már a pályán lévők tesznek ehhez hozzá valami pluszt. Az uruguayiak ellen nem volt összjáték, ha valami elindult, az egyéni kezdeményezésből fakadt, mindenki egyedül akarta megoldani a dolgokat. Márpedig mindannyian tudjuk, hogy az ilyen mérkőzéséken a csapatmunka vezet eredményre."
A franciák, akik péntek este gólnélküli döntetlent játszottak az uruguayiakkal, legközelebb csütörtökön lépnek pályára, ellenfelük a házigazda dél-afrikaiakkal szemben 1-1-gyel nyitó mexikói válogatott lesz.


Vb-2010 - A szerbek csalódottak, de bizakodnak
2010. 06. 14. 13.41


<RIGHT>
south%20afrika.jpg



Csalódást keltően szerepelt története első világbajnoki mérkőzésén Szerbia válogatottja, a kudarc okát Radomir Antic szövetségi kapitány elsősorban abban látja, hogy játékosai túl idegesek voltak.


"Sajnos futballistáim nagyon feszülten játszottak, ezen változtatnunk kell a következő meccsekre - nyilatkozta a Ghánától elszenvedett 1-0-és vasárnapi vereség után a szakember. - Pontokra van szükségünk, ezért előre kell néznünk. A németek elleni meccsre már most megkezdjük a felkészülést."

A "feltámadásban" a tréner és játékosai egyaránt hisznek, és biztosak benne, hogy sikerül javítaniuk a folytatásban.
"Nyugodtnak kell maradnunk és hideg fejjel kell készülnünk tovább - mondta a csatár, Nikola Zigic, aki a meccs egyik legnagyobb szerb helyzetét hagyta ki. - Hat pontot lehet még szerezni, és hiszem, hogy meg is szerezzük."

A szerb csapatban már csak Aleksandar Lukovic kiállítása miatt is változások várhatóak, de minden bizonnyal a hadrend is más lesz majd az együttes második mérkőzésére, miután a 4-4-2-es felállás nem váltotta be Antic reményeit.

Vélhetően a védelem tengelyében Neven Subotic lesz Nemanja Vidic párja Lukovic helyett, s valószínűleg a szélső, Zoran Tosic is kezdő lesz pénteken Németország ellen.


 
T

TH6777

Vendég
Sziasztok!

No végig néztem a meccset,de a magam részéről nem volt valami egetverő a Hollandok játéka.Engem annyira nem győztek meg, amíg lelkiekben rendben voltak a dánok csak keresték a rést, aztán Agger hathatós közben járásával....sajnos neki kellett volna elfejelnie a beadott labdát.... de elvétette és ez zavarta meg Poulsent... igy vezetést szerzett hollandia...és utánna picit le is lohadt a kedvük.... Jó csapat a holland de ennél ha valóban vb-t akarnak nyerni sokkal több fog kelleni!
Egyéb véleményem a látottak után...., Elia-t kezdőbe...., Van Persienek megadni a második sárgát labdaelrugásért...., De Jungnak meg egyből pirosat, hátulról páros lábbal való "taposásért"... Ja és kiváncsi lennék szerintetek ugyan miért olyan nagy szám ez a Bendtner?

Szép napot jó szurkolást az esti mérközéshez!
 
T

TH6777

Vendég

Vb-2010 - A sikeres rendezésben hisznek, a biztonságban nem a szurkolók
2010. 06. 14. 15.27


<RIGHT>
south%20afrika.jpg



A világ futballszurkolóinak közel 59 százaléka biztos benne, hogy sikeres lesz Dél-Afrikában a múlt pénteken indult labdarúgó-világbajnokság, ugyanakkor csupán 46 százalékuk gondolja úgy, hogy az országba érkezők biztonságban lesznek.

Ez lett az eredménye annak a felmérésnek, amelyet a Reuters hírügynökség felkérésére az Ipsos közvélemény és piackutató csoport végzett 24 országban, az Egyesült Államoktól Indiáig május 12. és 21. között. A kutatásban szerepelt országok között van Magyarország is, ahol a Szonda Ipsos kérdezett.

A kérdések között szerepelt többek között az is, hogy a magukat valamilyen szinten futballszurkolónak nevezők tudják-e, hol rendezik az idei vb-t. Az eredmények némileg meglepőnek nevezhetőek, ugyanis összességében a válaszadók 66 százaléka tudta csak a "helyes megfejtést", Magyarországon viszont csupán a 44 százalékuk. Legtöbben Argentínában feleltek jól (96 százalék), legkevesebben pedig az Egyesült Államokban (31 százalék).

A játékosok és a nézők biztonságára vonatkozó kérdésre a 46 százalékos igen mellett 23 százalék mondott nemet, azaz, hogy veszélyben vannak a résztvevők, nem lesznek biztonságban, Magyarországon ez az arány 45-25 százalék volt.
A felmérésből kiderült az is, hogy a világ lakosságának kétharmada, 66 százaléka tekinthető valamilyen szinten futballszurkolónak, Magyarországon pedig 55 százaléka. Szenvedélyes szurkolónak 11 százalék vallotta magát a teljes felmérésben, míg Magyarországon 5 százaléknyian.



Vb 2010: Kamerun bánta japán első Ázsián kívüli vb-győzelmét

Japán 1–0-s győzelmet aratott Kamerun ellen a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság E-csoportjának második mérkőzésén. A mindent eldöntő találatot Honda szerezte a találkozó 39. percében.

Vb 2010
A kameruni sztárokat levették a pályáról a rengeteget futó és agresszív japánok

Honda szállította a győzelmet a japánoknak

Az élvezhetőség határát alulról súroló mérkőzésen egy Honda-villanás és az irgalmatlan mértékű japán futómennyiség döntött. A néha még levegőhöz sem jutó kameruni sztárok, élükön Samuel Eto’óval, csődöt mondtak és csak egyetlen igazi gólhelyzetet sem tudtak kialakítani.


Vb 2010: Kamerun bánta japán Ázsián kívüli első vb-győzelmét

Japán 1–0-s győzelmet aratott Kamerun ellen a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság E-csoportjának második mérkőzésén. A mindent eldöntő találatot Honda szerezte a találkozó 39. percében.

LABDARÚGÓ-VB E-CSOPORT

Japán–Kamerun 1–0 (Honda 39.)



Vb 2010: Mathijsen követeli, hogy tiltsák be a vuvuzelát

Joris Mathijsent, a holland labdarúgó-válogatott védőjét is idegesíti a dél-afrikai világbajnokság „hangadója”, a vuvuzela. A futballista követeli, hogy tiltsák be a zajkeltő eszközt.

<!-- .cikkhead -->„Minden játékos és sok szurkoló is azt szeretné, ha betiltanák a vuvuzelát. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek tennie kellene valamit az ügyben. Ilyen zajban nem lehet a pályán kommunikálni” – panaszkodott Mathijsen.


Vb 2010: Kadhafi líbiai elnök maffiaszervezetnek nevezte a FIFA-t

Moamer Kadhafi líbiai elnök szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) olyan maffiaszervezet, amelynek célja, hogy a szegény országok játékosait gazdag országokba csábítsa, ezzel újra életre keltve a rabszolga-kereskedelmet.

<!-- .cikkhead -->„Elítélem ezt a globális, korrupt maffiaszervezetet” – mondta Kadhafi elnök az amerikai csapatok Líbiából való kivonulásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.


„A FIFA korrupt politikája ellen harcolni kell, és harcolni is fogunk. Ez a szervezet újra életre kelti a rabszolga-kereskedelmet azzal, hogy a gazdag országok szegény nemzetek futballistáit veszik meg, edzőtáborokba viszik őket, hogy újra, még nagyobb haszonnal értékesíthetőek legyenek” – vélekedett Moamer Kadhafi.

„Milliárdokat keresnek az emberkereskedelemből. A FIFA-nak inkább segítenie kellene a szegény országokat, hogy otthont adhassanak egy világbajnokságnak, amelynek segítségével fejlődni tudnának – mondta a líbiai elnök, akinek országa rendezi meg a 2013-as Afrika-kupát.



Vb 2010: Zdravko Kuzmanovics sajnálja a hibáját, bocsánatot kért

Zdravko Kuzmanovics szerb válogatott játékos a tizenhatoson belül kezezett a Szerbia–Ghána csoportmeccsen, és az esetet követő tizenegyesből szerezték meg a ghánaiak a győztes találatot. Kuzmanovics elmondta, sajnálja, hogy hibázott, bocsánatot kért csapattársaitól.

<!-- .cikkhead -->„Hibáztam. Sajnálom, amit tettem, nem így akartam. El szerettem volna fejelni a labdát, de az hozzáért a kezemhez. Nagy hiba volt, bocsánatot kérek, ez minden, amit mondhatok. Legalább egy pontot megérdemeltünk volna, de a tettem miatt nem szereztünk pontot az első csoportmeccsünkön. Egy világbajnokságon minden pont számít, mi kikaptunk, ami nagyon rossz érzés” – nyilatkozta Kuzmanovics.​
 
Oldal tetejére