2012 olimpia London

T

TH6777

Vendég
Képek: Ilyen lesz a magyar olimpiai csapat sportruházata

Bemutatták a 2012-es nyári, londoni játékokra utazó magyar csapat sportruházatát



Csütörtök este a Hungexpo „F” pavilonjában látványos show-műsor keretén belül hivatalosan is megnyitották az Utazás kiállítás olimpiai pavilonját. Az eseményen bemutatták a nyári, londoni játékokra utazó magyar csapat sportruházatát.


A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) képviseletében Magyar Zoltán alelnök ünnepi köszöntőjében azt mondta, Magyarország méltán lehet büszke arra, hogy a képzeletbeli világranglistán az olimpiai érmek számát tekintve a legjobb nyolc között van. Hozzátette, a MOB bízik benne, hogy a magyar versenyzők sikeresen szerepelnek majd a brit fővárosban is.

resource.aspx


A rendkívül látványos gála fénypontjaként bemutatták az adidas sportszergyártó cég magyar olimpiai kollekcióját: idén először a csapat szerelésén a Magyarország felirat lesz látható, ugyanakkor a divatbemutatón egyelőre még csak a Hungary felirattal ellátott ruházatot láthatta a közönség.
A Magyarország felirattal ellátott sportruházatot egy későbbi időpontban gyártják le.

Az adidas, a világ vezető sportszer márkája először 1968-ban öltöztette sportruházattal hivatalos küldöttségünket, így olimpikonjaink és a három csíkos márka sikere immár 44 éve megszakítás nélkül összeforr.

A Magyar Olimpiai Bizottságon kívül ilyen tartós adidas együttműködéssel csak a németek büszkélkedhetnek.
Olimpikonjaink több mint félszáz darabból álló általános kollekciója két önálló részből áll.


resource.aspx



A nemzeti (Presentation) kollekció a hagyományos bordó alapszínre épül.

A nemzeti kollekción belül először került kifejlesztésre külön melegítő a nők részére, amely színében nem, de szabásában jelentősen eltér a férfiak melegítőjétől. A nőies irányzat Stella McCartney irányvonala alapján került kifejlesztésre. Új elem az is, hogy a melegítő a fiatalok által igen kedvelt kapucnival van ellátva. Remélhetőleg, a londoni olimpia eredményhirdetései alkalmával, minél többször megcsodálhatjuk érmes sportolóinkat ebben a sportruházatban.

resource.aspx


Az olimpiai faluban történő viseletre (Village Wear) tervezett kollekció tervezői a hagyományokkal ellentétben bátran nyúltak a színekhez. A narancssárga női kollekció mellé a férfiak világoskék színnel harmonizálnak.

resource.aspx


Az általános kollekció mellett bemutatták a különböző sportágak speciális ruházatait is, amikben sportolóink versenyezni fognak. Ezek a speciális és az általános kollekció darabjai is a legkorszerűbb anyagokból és eljárásokkal kerültek legyártásra, hogy a Londonban várható időjárási körülmények között is hozzásegíthessék olimpikonjainkat a legjobb eredményük eléréséhez.

resource.aspx


A show-műsort zenés, táncos betétek színesítették, az Experidance táncegyüttes, a Rippel-fivérek, valamint Tóth Gabi, Ambrus Rita és Egyházi Géza énekesek szórakoztatták a közönséget.

resource.aspx


A gála házigazdája két olimpiai bajnok, az úszó Kovács Ágnes és a kenus Pulai Imre volt.

resource.aspx


 
T

TH6777

Vendég
London 2012 - Rogge: nem lesz drágább az olimpia megrendezése


Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azt mondta, a szervezők biztosították arról, hogy a nyári londoni játékok megrendezésének költségei már nem fognak növekedni.

A belga sportvezető ezt azután jelentette be, hogy múlt pénteken brit parlamenti képviselők közölték, a szervezőbizottság (LOCOG) hatalmas tervezési hibákat követett és túlköltekezett, az eredetileg 9,3 milliárd fontban (kb. 3223 milliárd forint) meghatározott rendezési költséget pedig már most túllépte kétmilliárd fonttal.

A 2005-ös pályázati anyagban az olimpia megrendezésének összköltségét 2,4 milliárd fontosra (kb. 840 milliárd forint) becsülték.

A LOCOG szerdán küldte el aktuális jelentését a NOB végrehajtó bizottságának, s Rogge úgy fogalmazott, a szervezők "megnyugtatták" a NOB-ot, hogy a rendezési költségek nem haladják majd meg az előzetesen tervezett 9,3 milliárd fontot.
A brit parlament olimpiai költségvetést felügyelő bizottsága a múlt pénteken azt állította, a túlköltekezés hátterében a biztonsági költségek megnövekedése áll. Utóbbi immár meghaladta az egymilliárd fontot.

"Nem aggódunk" - fogalmazott Rogge.

"Hiteles forrásból tudjuk, hogy a költségvetés nem lesz több, mint 9,3 milliárd font."

Korábban az Egyesült Államok mellett más országok is jelezték, hogy a nyári ötkarikás játékok nincs megfelelően biztosítva egy esetleges terrortámadás esetére.

Nagy-Britannia emiatt több mint 10 ezer katonát rendel majd az olimpia idejére Londonba, ez a létszám pedig több mint az Afganisztánban szolgálóké.
 
T

TH6777

Vendég
Csak 12. lett a hazai válogatón, így 200 m gyorson nem kerül be az olimpiára utazó csapatba Ian Thorpe, az ausztrálok ötszörös ötkarikás bajnok úszója.

A 29 éves versenyző az adelaide-i viadal pénteki napján az elődöntőbe ugyan még bejutott, ott azonban már nem járt sikerrel, és lemaradt a fináléról. A döntőben az első hatban kellett volna zárnia, hogy legalább a váltó tagjaként ott lehessen a nyáron Londonban.

A 11-szeres világbajnok - aki jó egy esztendeje, bő fél évtizedes szünet után tért vissza a medencébe azzal a szándékkal, hogy ötkarikás szereplő lehessen a brit fővárosban - még 100 m gyorson indul a hétvégi válogatón, de ezen a távon előzetesen kevesebb esélyt adtak neki a szakemberek, mint 200-on.
 

Caiero

Állandó Tag
Állandó Tag
Vívó csapatunkkal kezdhetne már valamit a kormány. Lehet, hogy nem látványsport, de a sikerekhez nem kéne annyi pénz, mint mondjuk a focinál.
 
T

TH6777

Vendég
[h=2]London 2012 - Már 120 magyar nevezhető[/h]

Azzal, hogy a női vízilabda-válogatott a trieszti selejtezőn kiharcolta az olimpiai részvételt, immár 120 magyar sportoló nevezhető a londoni játékokra.

Az úszóknál és az atlétáknál speciális a helyzet, ebben a két sportágban ugyanis szintek teljesítése az olimpiai részvétel feltétele.


Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet indítani a kvalifikációs A szint teljesítése és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban versenyszámonként és országonként egy staféta indítható. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az összesítésében pillanatnyilag hét fővel kalkulál a B-szintesek közül, de valószínű, hogy ennél többet lehet majd nevezni, már csak azért is, mert pillanatnyilag 27-en vannak.
Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy ott már most lehet tudni, ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni az A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet.
A MOB minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.


Magyar kvótások (120 fő), további reális lehetőségek (38-57):
------------------------------------------------------------


ASZTALITENISZ (4 kvótás) +1-2 fő


Tóth Krisztina

Póta Georgina

Pattantyús Ádám

Zwickl Dániel


ATLÉTIKA (15) +5-6


A szint:

Pars Krisztián (kalapácsvetés)

Kiss Dániel (110 m gát)

Kővágó Zoltán (diszkosz)

Kálovics Anikó (maraton)

Rakonczai Beáta (maraton)

Erdélyi Zsófia (maraton)


B szint:


Fazekas Róbert (diszkosz) - nem indulhat

Füsti Edina (20 km gyaloglás), Madarász Viktória (20 km gyaloglás)

- csak egy indulhat

Kovács Tamás (maraton)

Kürthy Lajos (súlylökés)

Németh Kristóf (kalapácsvetés) - nem indulhat

Márton Anita (súlylökés)

Minczér Albert (3000 m akadály)

Farkas Györgyi (hétpróba)

Orbán Éva (kalapácsvetés)

Baji Balázs (110 m gát) - nem indulhat

Deák Nagy Marcell (400 m)

Kazi Tamás (800 m)


B szinttel egy versenyző indulhat, de csak akkor, ha nincs A szintes. Az erősebb szinttel három versenyző szerepelhet egy számban.



BIRKÓZÁS (3) +4-5


Módos Péter (kötöttfogású 55 kg)

Deák Bárdos Mihály (kötöttfogású 120 kg)

Sastin Marianna (női 63 kg)


CSELGÁNCS (0) +6-7



EVEZÉS (2) +2


férfi kormányos nélküli kettes


HEGYIKERÉKPÁR (0) +1-2



HOSSZÚTÁVÚSZÁS (0) +1-2



KAJAK-KENU (14) +2-3


hét férfi kajakos

hat női kajakos

egy kenus


KERÉKPÁR (1) 0

egy férfi a mezőnyversenyben


KÉZILABDA (14) 0



férfi válogatott



LOVAGLÁS (0) +1



MŰUGRÁS (0) +1-2



MŰÚSZÁS (0) +2



ÖKÖLVÍVÁS (3) +1-3


Varga Miklós (60 kg)

Káté Gyula (64 kg)

Harcsa Zoltán (75 kg)


ÖTTUSA (4)

Marosi Ádám

Kasza Róbert

Tóth Adrienn

Kovács Sarolta


Maximum négy fő szerepelhet Londonban, de többen kvalifikálhatják magukat



RITMIKUS GIMNASZTIKA (0) 0



SPORTLÖVÉSZET (3) 0



Bognár Richárd (dupla trap)


Sidi Péter (puska)

Csonka Zsófia (pisztoly)


SÚLYEMELÉS (1)


egy férfi versenyző utazhat


SZÖRF (2) 0



Gádorfalvi Áron


Cholnoky Sára

Detre Diána


Nemenként egy fő indulhat Londonban, de többen kvalifikálhatják magukat



TEKVONDÓ (0) +1


TENISZ (0) +1-2



TORNA (3) 0



Berki Krisztián


Hídvégi Vid

Böczögő Dorina


TRIATLON (0) +3-4



ÚSZÁS (21) +4-9


A szint (14):


Bernek Péter


Biczó Bence

Cseh László

Gyurta Dániel

Hosszú Katinka

Jakabos Zsuzsanna

Kapás Boglárka

Kis Gergő

Molnár Ákos

Mutina Ágnes

Risztov Éva

Takács Krisztián

Verrasztó Dávid

Verrasztó Evelyn


B szint (27):



Balog Gábor


Bodor Richárd

Bohus Richárd

Dara Eszter

Financsek Gábor

Gercsák Tamás

György Réka

Gyurta Gergely

Hős Péter

Joó Sára

Kádas Vivien

Kiss Nikoletta

Kovács Norbert

Kozma Dominik

Madarassy Ádám

Nagy Péter

Papp Márk

Povázsai Eszter

Pulai Bence

Rákos Patrik

Sibalin Flóra

Szána Zsombor

Szekeres Dorina

Szilágyi Liliána

Sztankovics Anna

Tompa Orsolya

Zámbó Balázs


kvótát szerzett:


4x200 méteres női gyorsváltó

Az, hogy a B szintesek közül, illetve a váltóba (4+2 fő) kiket lehet majd ténylegesen nevezni az olimpiára, csak a szintteljesítésre megszabott határidő lejártával derül ki. A MOB az összesítésében pillanatnyilag hét fővel kalkulál B-szintesek közül.



VITORLÁZÁS (1) +1

Berecz Zsombor (Laser)


VÍVÁS (3) +1-3


Szilágyi Áron (kard)

Imre Géza (párbajtőr)

Mohamed Aida (tőr)


VÍZILABDA (26)

férfi válogatott

női válogatott



[h=2]London 2012 - Semenya másodszor is megfutotta a szintidőt[/h]
Ott lehet a nyári londoni olimpián Caster Semenya, a 800 méter 2009-es világbajnoka.
A 21 éves dél-afrikai atléta pénteken hazai környezetben teljesített a szintidőn belül. Erre azért volt nagy szüksége mert a helyi olimpiai bizottság szabályzatának értelmében ezt egy hazai és egy nemzetközi versenyen is meg kell tenni az ötkarikás kvótáért cserébe. Utóbbit még a tavalyi tegui vb-n abszolválta Semenya, amikor is ezüstérmet szerzett.
Semenya, aki 2009-es sikere után egy évig nem versenyezhetett a nemzetközi szövetség nemét vizsgáló eljárása miatt, Dél-Afrika egyik legkomolyabb éremvárományosa a londoni olimpia atlétikaversenyein.

 

Giraffew

Új tag
> VÍVÁS (3) +1-3

Végül is plusz 1, vagy ha úgy vesszük 2 lett belőle. Szász Emese kiemeltként egyből a táblán kezdett, ahol két sima győzelem után (15/4, 15/5) egy kicsit szorosabbal (15/11) szó szerint kivívta a londoni repülőjegyet.
Női kardban végül is 3 magyar indult: BENKÓ Réka, PÁLFFY Petra és BUJDOSÓ Alexandra. Közülük végül is az olimpiai bajnok Bujdosó Imre lányának sikerült a vége, kvótát szerzett. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy német színekben.


 
T

TH6777

Vendég
London 2012 - Nehéz csoportban a magyar férfi kézilabda-válogatott


london-2012-logo.jpg


A magyar férfi kézilabda-válogatott a spanyol, a horvát, a szerb, a dán és a dél-koreai csapattal került azonos csoportba a londoni olimpián.

A Crystal Palace Nemzeti Sportközpontban megtartott szerdai sorsoláson eldőlt, hogy Mocsai Lajos együttese a nehezebb, B jelű csoportban szerepel majd. A spanyolok a legutóbbi olimpián - akárcsak a világbajnokságon - bronzérmesek voltak, míg a horvátok Pekingben negyedikek lettek, a legutóbbi Európa-bajnokságon pedig bronzérmet szereztek. Kemény ellenfélnek ígérkezik a szerb együttes is, amely a januári kontinensviadalon hazai közönsége előtt döntőt játszott, s éppen attól a dán csapattól kapott ki, amellyel Londonban szintén együtt szerepel. Papíron a legkönnyebb ellenfél az Ázsia-bajnok dél-koreai gárda lehet, amely Pekingben nyolcadik volt.
"Szenzációs csoportba kerültünk, ezen az ágon nincs egyetlen gyengébb képességű csapat sem" - nyilatkozta az MTI-nek Mocsai Lajos szövetségi kapitány. "A spanyol, a dán és a horvát válogatott kiemelkedik a mezőnyből, s úgy gondolom, hogy a negyeddöntőt érő negyedik helyért a szerb, a koreai és a magyar csapat egyenlő feltétellel harcol. A magunk lehetőségeihez képest mindent megteszünk, hogy a hátralévő közel két hónapban a lehető legjobban felkészüljünk minden idők egyik legerősebb olimpiai tornájára."

A csoportok:
férfiak:

A csoport:

Franciaország, Svédország, Izland, Nagy-Britannia, Argentína, Tunézia

B csoport:

Spanyolország, Horvátország, MAGYARORSZÁG, Szerbia , Dánia, Koreai Köztársaság


nők:

A csoport:

Montenegró, Oroszország, Horvátország, Nagy-Britannia, Brazília, Angola

B csoport:

Norvégia, Spanyolország, Dánia, Franciaország, Svédország, Koreai Köztársaság

A két hatos csoportból az első négy-négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

A magyar kézilabda-válogatottak eddigi olimpiai szereplései:

1936 (Berlin): férfiak 4. hely
1972 (München): férfiak 8. hely
1976 (Montreal): férfiak 6. hely, nők 3. hely
1980 (Moszkva): férfiak 4., nők 4. hely
1984 (Los Angeles): -
1988 (Szöul): férfiak 4. hely
1992 (Barcelona): férfiak 7. hely
1996 (Atlanta): nők 3. hely
2000 (Sydney): nők 2. hely
2004 (Athén): férfiak 4. hely, nők 5. hely
2008 (Peking): nők 4. hely


 

atek27

Állandó Tag
Állandó Tag
El nem tudom képzelni milyen szisztéma szerint alakították ki a férfi kézis kalapokat a sorsolásnál.
Hogy minél jobban kedvezzenek a házigazdáknak? Bár mondjuk a norvégok tegnapi vb-selejtezős kiverése után..., na meg ha elkapnak egy olyan sorozatot, mint az előző vb 1.csoportkörében, akkor még tovább is juthatnak a csoportjukból 3-4. helyen. Éljen a magyar virtus!!!
 
T

TH6777

Vendég
[h=2]LONDON 2012: MEGNYÍTOTTÁK A SAJTÓKÖZPONTOT[/h]
Egy hónappal az olimpia rajtja előtt megnyították az Olimpiai Parkban található sajtóközpontot(Main Press Centre, MPC).


Négy emeleten, 31.000 négyzetméteren várják a 6000 akkreditált újságírót, fotóst, nem jog tulajdonos tv-s, rádiós munkatársakat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) és a Londoni Szervező Bizottság (LOCOG)munkatársai.

"Mint ahogy az olimpián a világ legjobb sportolói fognak versenyezni, úgy a világ legjobb újságíróit is ide várjuk.
- Egy újságírónak az olimpia a legnagyobb sportesemény és a sajtó legjobb képviselői fognak tudósítani a Média Központból (Main Press Centre, MPC). Bízom benne, hogy a legoptimálisabb szolgáltatásokat nyújtjuk az újságíróknak. Az MPC-t nyitottuk meg elsőként az olimpiai létesítményei közül, készen állunk a világsajtó fogadására. "
- mondta Sebastian Coe, a Londoni Szervező Bizottság (LOCOG) vezetője.

Az MPC keddtől számítva 52 napon keresztül lesz az újságírók bázisa.



[h=2]LONDON 2012: 156 FŐS A MAGYAR CSAPAT[/h]

Kvótát szerzett: 107, az "A" szintet 27, a "B" szintet 23 sportoló teljesítette.
Jelenleg
155 sportoló rendelkezik kvalifikációval valamint a részvételi jogosultságot biztosító ”A” és ”B” szinttel a 2012. Londoni Olimpiával kapcsolatban. (A létszám a nevezhető úszok miatt módosult)


A kvalifikációs szabályok szerint atlétikában egy versenyszámban maximum három "A" szintes sportoló nevezhető, illetve ha nincs "A" szintes, akkor egy "B" szintes sportoló.

Úszásban a kvalifikációs szabályok szerint egy versenyszámban maximum kettő "A" szintes sportoló nevezhető, illetve ha nincs "A" szintes, akkor egy "B" szintes sportoló.
Atlétikában és úszásban a kvalifikációs idő befejeztével tesznek javaslatot a szövetségek, hogy kiket javasolnak az olimpiai indulásra.

Kvótát szerzők:

- Asztalitenisz: Póta Georgina, Tóth Krisztina, Zwickl Dániel, Pattantyús Ádám

- Birkózás: Bácsi Péter, Lőrincz Tamás, Módos Péter, Deák Bárdos Mihály (kötöttfogás), Hatos Gábor, Ligeti Dániel (szabadfogás), Sastin Marianna

- Evezés: Juhász Adrián, Simon Béla (kormányos nélküli kettes), Varga Tamás, Hirling Zsolt (könnyűsúly kétpár)

- Judó: Ungvári Miklós, Csoknyai László, Madarász Tamás, Bor Barna, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Mészáros Anett, Joó Abigél

- Kajak-kenu: Dombi Rudolf, Kökény Roland (k-2 1000), Kozák Danuta (k-1 500m), Kovács Katalin (k-2 500m), Janics Natasa (k-1 200m, k-2 500m), Vajda Attila (c-1 1000m), további 5 kajakos, 2 női kvóta

- Kézilabda: férfi válogatott (14 fő)

- Kerékpársport: Lovassy Krisztián (országúti mezőny verseny), Parti András (hegyi-kerékpár), Benkó Barbara (hegyikerékpár)

- Ökölvívás: Harcsa Zoltán, Káté Gyula, Varga Miklós

- Öttusa: Kasza Róbert, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn, Marosi Ádám

- Műugrás: Barta Nóra, Gondos Flóra

- Sportlövészet: Sidi Péter, Csonka Zsófia, Bognár Richárd

- Súlyemelés: Nagy Péter (ólomsúly)

- Szinkronúszás: Czékus Eszter, Kiss Szofi

- Torna: Berki Krisztián, Hidvégi Vid, Böczögő Dorina

- Triatlon: Kovács Zsófia

- Úszás: Gercsák Csaba és Risztov Éva (10km)

- Vitorlázás: Detre Diána, Gádorfalvi Áron, Berecz Zsombor (Cholnoky Sára tartalék)

- Vívás: Imre Géza (párbajtőr), Szilágyi Áron (kard), Mohamed Aida (tőr), Szász Emese (párbajtőr)

- Vízilabda: férfi válogatott, női válogatott (13 - 13 fő)

”A” szintesek:- Atlétika (9): Baji Balázs, Pars Krisztián, Kiss Dániel, Kővágó Zoltán, Erdélyi Zsófia, Kálovics Anikó, Rakonczai Bea, Fazekas Róbert, Márton Anita

- Úszás (18): Bernek Péter, Biczó Bence, Bohus Richárd, Cseh László, Gyurta Dániel , Hosszú Katinka , Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Kis Gergő, Molnár Ákos, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Verrasztó Evelyn, Verrasztó Dávid, Takács Krisztián, Gyurta Gergely, Kozma Dominik, Balog Gábor

”B” szintesek:- Atlétika (10): Deák Nagy Marcell, Farkas Györgyi, Kazi Tamás, Kovács Tamás, Kürthy Lajos , Madarász Viktória, Minczér Albert, Orbán Éva, Helebrandt Máté, Juhász Vanda

- Úszás
(12): Pulai Bence, Rákos Patrik, Zámbó Balázs, Financsek Gábor, Dara Eszter, Povázsai Eszter, Sztankovics Anna, Szekeres Dorina, Szilágyi Lilliána, Joó Sára, Gregus Brigitta, Tompa Orsolya, Kádas Vivien



 

UZoli123

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos kevesebb, mint amit megszoktunk.

Nagyon rosszak a körülmények, kevés a pénz 10-15 éve.

A jó edzők külföldön oktatnak. A magyar foci zuhanását más sportágak is követni fogják.

3 arany maximum. Kajakosok tán......

Vízilabda kérdés szép lenne megint, nagyon szép.
 
T

TH6777

Vendég
London 2012 - Az olimpia, amelyre egy egész hadsereg vigyáz



2012. 07. 27. 05.20



_london-olimpia_2012-logo.jpg


Az olimpia ősidők óta elvileg a békés vetélkedés, a fegyverek elhallgatásának ideje - a pénteken kezdődő londoni nyári olimpiai játékok békéjére és biztonságára azonban egy teljes hadseregnyi katona ügyel, jelezve, hogy a brit hatóságok kiemelt terrorveszélyeztetettségű eseménynek tartják világ legnagyobb sportrendezvényét.






Philip Hammond brit védelmi miniszter a készültséget a minap úgy jellemezte, hogy ez a legnagyobb békeidőbeli katonai mozgósítás a brit hadsereg történetében.
A brit védelmi tárca már korábban bejelentette, hogy az olimpia biztonságának őrzésében a fegyveres erők egy külön erre a célra összeállított, 13.500 tagú egységgel vesznek részt.
Időközben azonban kiderült, hogy a játékok civil biztonsági őrizetével megbízott, G4S nevű magáncég "kiképzési nehézségek miatt" nem tudta időben kiállítani a szerződésben foglalt tízezer biztonsági őrt, jóllehet a vállalat erre 280 millió fontot (több mint 100 milliárd forintot) kapott az olimpia 9,3 milliárd fontos költségvetéséből.
Ezért az olimpia biztonságára ügyelő katonai alakulatot szinte az utolsó pillanatban kellett 3500, Németországban állomásozó katona átvezénylésével kiegészíteni, így a játékok biztosítására mozgósított másfél hadosztálynyi katonai erő csaknem kétszerese az afganisztáni tűzvonalban szolgálatot teljesítő kilencezer fős brit kontingens méretének.
Mindemellett a brit hadvezetés hat helyszínre légvédelmi rakétaütegeket is telepített London belterületén, a fő olimpiai létesítmények - köztük az új olimpiai stadion és az olimpiai falu - helyszíne, a kelet-londoni Stratford városrész környékére.
E városrészek zöme sűrűn lakott.
Az egyik rakétatípus a Starstreak High Velocity Missile, amely földi indítású, rövid hatósugarú légvédelmi rakétarendszer. Ez a rendszer a brit hadsereg osztályozása szerint "alacsonyan szálló, nagyon nagy teljesítményű repülőgépek" ellen vethető be. A rakéták a hangsebesség háromszorosát meghaladó sebességgel közelítik meg a kijelölt célt.
A Londonba telepített másik légvédelmi eszköz a Rapier Field Standard C típusú rakéta, amely ugyancsak rövid hatósugarú rendszer, de repülőgépek mellett pilóta nélküli légi támadófegyverek, például robotrepülőgépek ellen is bevethető.
Ráadásul ez is csak az egyik eleme a londoni olimpia védelmére kidolgozott átfogó, többrétegű légtér-biztosítási tervnek.
A másik fő biztonsági pillér a királyi légierő (RAF), amelynek nyugat-londoni támaszpontján Typhoon harci repülőgépek és Sea King katonai helikopterek állnak napi 24 órás készenlétben az olimpiai játékok idején.
A légtérellenőrzés 30 mérföldes - 48 kilométeres - átmérőjű térségre terjed ki.
A légierő által nyilvánosságra hozott akcióterv többlépcsős. Ha egy közeledő repülőgépet gyanúsnak találnak, a londoni támaszpontról felszálló harci gépek befogják, pilótáját először rádión arra szólítják fel, hogy a gép szárnyainak megbillentésével jelezze, ha vette a figyelmeztetést, és kövesse a harci repülőgépeket a Londontól kifelé vezető útvonalon.
Ha a gép erre nem reagál, akkor világítórakétákkal és lézerjelzéssel próbálják jelezni számára, hogy lépjen kapcsolatba a légierővel.
Ha továbbra sem érkezik semmilyen válasz, akkor a hadvezetés eldönti, hogy a gépet fenyegetésnek tekinti-e az olimpia biztonságára, és ha igen, akkor tájékoztatják David Cameron miniszterelnököt a kialakult helyzetről. A gyanús repülőgép esetleges lelövésére egyedül Cameron adhat parancsot az elé tárt adatok alapján.
A biztonsági műveletbe bekapcsolódott a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopterhordozó is, amely az olimpia idejére a kelet-londoni Greenwichben horgonyzott le a Temzén.
Az Ocean fedélzetéről Puma és Lynx típusú harci helikopterek, valamint egy tengerészgyalogos egység áll készenlétben.
Mindez jelzi, hogy a brit hadvezetés és a terrorelhárítás ezúttal semmit nem bíz a véletlenre. Mindenkiben élénken él annak emléke, hogy négy öngyilkos merénylő 2005. július 7-én - alig egy nappal azután, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a brit fővárosnak ítélte az idei nyári olimpiai játékok rendezési jogát - 52 embert megölt, és több mint hétszázat súlyosan megsebesített Londonban.

A brit elhárítás (MI5) igazgatója, Jonathan Evans minapi beszédében "kétségtelennek" nevezte, hogy egyes terrorhálózatok "fontolóra vették" támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt is. Evans ugyanakkor - a példátlan biztonsági előkészületekre utalva - arra is figyelmeztette a potenciális merénylőket, hogy az olimpia "nem lesz könnyű célpont".



London 2012 - Egymilliárd tévénéző előtt nyílik a londoni olimpia


2012. 07. 27. 05.33



olimpia%20(2)_xlsport.jpg


Óvatos becslések szerint egymilliárd tévénéző figyelmétől kísérve nyitja meg hivatalosan péntek este a 2012-es londoni nyári olimpiai játékokat II. Erzsébet királynő.


A27 millió fontos (csaknem tízmilliárd forintos) költségvetéssel összeállított, egyelőre titkokkal övezett megnyitóünnepélyt Danny Boyle filmrendező, az ünnepség művészeti igazgatója rendezte. Boyle nevéhez olyan filmsikerek fűződnek, mint az Oscar-díjas Gettómilliomos (Slumdog Millionaire) és a Trainspotting.

Az olimpiai és az utána következő paralimpiai játékok nyitó- és záróünnepségei Boyle és a rendezvénysorozat kreatív igazgatója, Stephen Daldry előzetes közlése szerint annyi közreműködőt mozgat majd meg, mintha a londoni West End színházi negyedében futó musicaldarabokból "egyszerre 165-öt állítanának színpadra".
A nyitórendezvényt a szervezők előzetes becslése szerint világszerte egymilliárd, a játékokat pedig négymilliárd tévénéző figyeli majd.

A péntek esti megnyitóra 15 ezer négyzetméternyi színpadterületet alakítottak ki a kelet-londoni Stratford városrészben 500 millió font költséggel felépített olimpiai stadionban, amelynek ötszáz hangszórója összesen egymillió watt hangteljesítménnyel sugároz, és a műsorban 15 ezer önkéntes vesz részt. Az előadásra 23 ezer jelmez készült.

A megnyitóünnepség "előműsora" helyi idő szerint este 8 óra után 12 perccel - vagyis a 2012-re utaló 20:12 órakor - kezdődik, és a főműsor 21 órai kezdetéig tart.


A londoni olimpiai játékok szervezőbizottsága (LOCOG) bejelentette: egyhangú döntéssel kiválasztották azt a személyt, aki a péntek esti megnyitón meggyújtja a stadionban az olimpiai lángot, kilétét ugyanakkor egészen a jeles pillanatig nem hozzák nyilvánosságra.
A legtöbben azonban Sir Steve Redgrave volt evezősre és Sir Roger Bannister egykori atlétára tippelnek. Az 50 éves Sir Steve minden idők legeredményesebb brit olimpikonja, az egyetlen brit sportoló, aki öt egymást követő olimpiáról tért haza aranyéremmel.
A 83 esztendős Sir Roger egy nevezetes rekordot tudhat magáénak: 1954-ben ő volt az első, aki négy percnél rövidebb idő alatt futotta az egymérföldes távot.
Jóllehet Bannisternek nincs szoros kötődése az olimpiai mozgalomhoz, a legtöbb fogadást mégis arra kötötték, hogy ő gyújthatja meg péntek este az olimpiai lángot. A fogadások özöne láttán a legnagyobb brit fogadóhálózat, a William Hill csütörtökön közölte, hogy lezárta e fogadási lehetőséget és nem fogad el több tétet Bannisterre.
Az olimpiai láng május 18-án érkezett Athénból a British Airways légitársaság erre az alkalomra különleges, aranyozott festéssel ellátott Airbus 321-es repülőgépén Nagy-Britannia délnyugati csücskébe, a Cornwall megyei Culdrose-ba, a királyi haditengerészet légitámaszpontjára. A repülőgép az olimpia évére utaló BA 2012 járatszámot viselte.
Az érkezés másnapján az olimpia lángja hetvennapos, nyolcezer mérföldes - csaknem 13 ezer kilométeres - körútra indult Cornwallból, és ennek során érintette Nagy-Britannia összes megyéjét.
Az útvonalat úgy tervezték meg, hogy a fáklyastaféta a brit lakosság 95 százalékához 10 mérföldnél - 16 kilométernél - közelebb haladjon el.

A hetvennapos fáklyafutás utolsó teljes napja csütörtök este a londoni Hyde Parkban ért véget, ahol 60 ezer néző részvételével éjszakába nyúló koncertet rendeztek.




London 2012 - A műsor: július 27.






london-olimpia_2012-logo.jpg


A XXX. nyári olimpia megnyitó ünnepségére pénteken kerül sor, de a versenyek, pontosabban a labdarúgótorna mérkőzései már két nappal korábban, szerdán elkezdődnek.



július 27., péntek:
-------------------

ÍJÁSZAT (Lord,s Cricket Ground)
10-13 ó: férfi egyéni, rangsoroló verseny
14-16 ó: női egyéni, rangsoroló verseny


MEGNYITÓ ÜNNEPSÉG
20:30-23:30 ó: Olimpiai Stadion






 
T

TH6777

Vendég
London 2012 - Bolt viszi a jamaicai zászlót a megnyitón



Usain Bolt, a világ egyik legismertebb sportolója, a 100 és 200 méteres síkfutás világcsúcstartója viszi majd a jamaicai zászlót a londoni olimpia pénteki megnyitóján.

A Jamaicai Olimpiai Bizottság csütörtökön, London belvárosában tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Bolt lesz a zászlóvivő.
A 25 éves, háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok sprinter elmondta: óriási megtiszteltetés számára, hogy rá esett a választás, és nagyon várja a péntek estét.

Bolt azok után szerepel majd a londoni játékokon, hogy Yohan Blake-től kikapott 100-on és 200-on is az országos válogatón.



London 2012 - Hatvanezer kilométert tett meg riksán egy kínai


Egy kínai gazda állítása szerint több mint 60 ezer kilométert pedálozott riksáján két év alatt, hogy eljusson Londonba a pénteken kezdődő olimpiára.

"Tizenhat országon haladtam át, több mint 60 ezer kilométert tettem meg, mindenképpen időben akartam megérkezni a megnyitóra" - mondta a francia hírügynökségnek az 57 éves Csen Kuan-ming (Chen Guanming), amikor járművével megállt a Sohóban. "Tajvantól Irakon át Törökországig árvizekkel és 38-39 fokos hőséggel kerültem szembe".

Csen akkor döntött az útról, amikor látta Boris Johnson londoni polgármestert átvenni az olimpiai zászlót a 2008-as pekingi játékok záróünnepségén.

Mint mondta, Pakisztánt és Afganisztánt is érintő pedálozása során az "olimpiai szellemet kívánta terjeszteni", és útjának bizonyítására vízumokkal teli útlevelét is bemutatta.

Csennek nem az első nagy vállalkozása: a 2008-as olimpia rendezési jogának odaítélése után 90 ezer kilométert tett meg hazájában, hogy népszerűsítse a hulladékgyűjtést.



[h=2]London 2012 - Fejkendő nélkül küzd a szaúdi dzsúdós[/h]
Fejkendő nélkül lép tatamira a londoni olimpia cselgáncstornáján a szaúdi Vodzsan Ali Szeraj Abdulrahim Saherkani.
A konzervatív muszlim ország két női olimpikonjának egyike a +78 kg-osok között próbál szerencsét.


"A dzsúdó szellemiségének és alapelveinek megfelelően nem visel hidzsábot" - jelentette ki szerdán Marius Vizer, a nemzetközi szövetség elnöke.

Egyelőre nem tudni, hogy a 18 éves, első nemzetközi versenyére készülő dzsúdós ennek tudatában is elindul-e az ötkarikás játékokon.

Szaúd-Arábia csak július közepén, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) folytatott hosszas tárgyalások eredményeként egyezett bele, hogy női sportolókat is küldjön a londoni játékokra.

Saherkani mellett a középtávfutó Sarah Attan képviseli nőként a szaúdi színeket.




[h=2]London 2012 - Kővágó-ügy: a MACS vezetője sajnálja[/h]
A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője nagyon sajnálja az egész Kővágó-ügyet, mint mondta, ők teljes meggyőződéssel és egyhangúlag mentették fel a diszkoszvetőt a doppingvétség alól, nem látva bizonyítottnak, hogy elkerülte volna az ellenőrzést.

Tiszeker Ágnes, aki csütörtök délután érkezett Londonba, az után nyilatkozott, hogy reggel a honi sportági szövetség, a MASZ közleményben tudatta az MTI-vel: az IAAF két évre eltiltotta Kővágót. A tájékoztató szerint azért, mert a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) "másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, miszerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól".

Ugyanakkor a MASZ álláspontja szerint tavaly augusztusban a magyar diszkoszvető nem találkozott az ügyben érintett két osztrák doppingellenőrrel, nem tagadta meg a doppingellenőrzést, s ezt - amint azt Gyulai Márton MASZ-főtitkár az MTI-nek elmondta - Kővágó tanúkkal és tényekkel tudja bizonyítani. Ráadásul a MACS augusztus 12-i vér- és vizeletvizsgálata negatív eredményt hozott - közölte Tiszeker Ágnes.

Az IAAF mégis doppingvétséggel vádolta meg Kővágót, s a szövetség értesítése után a független magyar doppingbizottság idehaza lefolytatta az első fokú eljárást, majd június 6-án a MASZ-hoz hasonlóképpen foglalt állást, leszögezve, hogy Kővágó nem követett el doppingvétséget. Ezután az IAAF a CAS-hoz fordult, amely viszont most eltiltotta a diszkoszvetőt. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy a magyar bizottság, amelyben a MACS és a MASZ mellett a

Magyar Olimpiai Bizottság is képviseltette magát, a hazai meghallgatásra minden dokumentumot bekért, az összes érintettet, a tanúkat meghallgatta, így az osztrák ellenőröket is, és egyhangúlag döntött úgy, hogy felmenti Kővágó Zoltánt, mert nem találta megalapozottnak a doppingvétséget.

"Az IAAF beadványa nyomán a másodfokon eljáró lausanne-i Sportdöntőbíróság legnagyobb sajnálatunkra helyt adott a nemzetközi szövetség fellebbezésének, s hatályon kívül helyezve a mi felmentő ítéletünket két évre eltiltotta Kővágó Zoltánt" - mondta Tiszeker Ágnes, aki hozzáfűzte, hogy gyorsított ítélet született. "Szűkszavú, mindössze hárommondatos verdiktről jött értesítés, a részletes magyarázatra egyelőre várnunk kell."



 
T

TH6777

Vendég
[h=2]London 2012 - Rekordméretű aranyérem jár a győzelemért[/h]
Az olimpiák történetének legnagyobb és legnehezebb aranyérmét vehetik majd át a győztesek a londoni játékokon.

A diadalért járó medál 92,5 százalékban ezüstből készült, aranytartalma mindössze 1,5 százalék, értéke pedig 706 dollár, nagyjából 160 ezer forint. Tisztán aranyból készült érmeket legutóbb 1912-ben adtak a győzteseknek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásainak megfelelően az ezüstérem összetétele ugyanaz, mint az aranyé, de bevonat nélkül, értéke pedig 260 dollár, körülbelül 60 ezer forint. A rézből - kis ón és cink ötvözetével - készült bronzmedál értéke az előzőekhez képest elenyésző, mindössze három dollár, hozzávetőlegesen 700 forint.

A londoni érmek súlya 375 és 400 gramm között van, 7 milliméter vastagak, átmérőjük pedig 8,5 centiméter.

A medálok elülső felén - a hagyományoknak megfelelően - Niké, a győzelem ókori görög istennőjének arcképe látható, a hátlapon pedig Londont szimbolizáló ábra kapott helyet.

Az első hivatalos versenynapon, szombaton 12 számban osztanak majd érmeket a nyári játékokon.
 
T

TH6777

Vendég
_london-olimpia_2012-logo.jpg



London 2012 - Borús idő várható a megnyitón



Borús, felhős időt jósolnak az a londoni olimpia ünnepélyes megnyitójára, amely magyar idő szerint 22 órakor kezdődik.

"Jellemzően felhős idő várható a nap folyamán, és kialakulhatnak záporok is" - áll a Brit Meteorológiai Hivatal közleményében.
"A ceremónia idejére száraz idő valószínűsíthető, de van némi esély az esőre is."

Az elmúlt néhány napban meleg, napsütéses idő volt az angol fővárosban.



London 2012 - Zajlik a készülődés, Áder János a nyitóünnepségen

Száznál több elnök, miniszterelnök és koronás fő, köztük Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz jelen péntek este a londoni olimpia megnyitóján.


A többszörös Oscar-díjas Gettómilliomos című film rendezője, Danny Boyle által megálmodott előadás a brit szellemiséget hivatott tükrözni, és "az emberek életéről kíván szólni".

A királynő az előadás közepén nyilvánítja hivatalosan megnyitottnak a játékokat.

A műsor várhatóan több mint három órán át tart, és a várakozások szerint nagyjából egymilliárd tévénéző figyeli majd.

A ceremóniát a helyszínen tekinti meg Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, valamint helyettese, Szekeres Pál és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.


A 27 millió fontos (közel 10 milliárd forintos) megnyitó Európa legnagyobb harangjának megcsendülésével kezdődik közép-európai idő szerint 22 órakor, amelyet országszerte több ezer harang kísér három percen át.

Az olimpiai láng 12 872 kilométer megtétele után, útja 70. napján érkezik meg az Olimpiai Stadionba a nyitóünnepségre.



London 2012 - Phelps és Lochte már szombaton összecsaphat



Már szombaton összecsaphat az amerikai férfi úszócsapat két legnagyobb sztárja, Michael Phelps és Ryan Lochte: 200 és 400 méter vegyesben egyaránt megmérkőzhetnek a londoni olimpia nyitónapján, ha a várakozásoknak megfelelően mindketten döntőbe jutnak.

"Nagyon különleges verseny lesz" - mondta Gregg Tory, az amerikai férfi úszók vezetőedzője.
"Elképzelni sem tudok jobb reklámot a sportágnak, mint egy ilyen összecsapást a verseny első napján."

Phelps a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián egyaránt megnyerte a 400 méter vegyest, s ő lehet az első férfi úszó, aki ugyanabban a versenyszámban háromszor egymás után győzni tud. Ezúttal azonban ő számít esélytelenebbnek: az amerikai válogató versenyen ugyanis Lochte legyőzte őt.

A sporttörténelem legtöbb olimpiai aranyérmével rendelkező Phelps azt mondta, a vereség óta is fejlődött, de riválisaival nem foglalkozik:
"Csak a saját úszásomat tudom irányítani. Arra nincs befolyásom, amit a többiek csinálnak."

A 27 éves Phelps minden idők legtöbb olimpiai érmét gyűjtő sportolója lehet az ötkarikás játékok után.

Jelenleg még a szovjet tornásznő,
Larisza Latinyina a csúcstartó 18 medállal (9 arany, 5 ezüst, 4 bronz), ám a hét számban induló Phelpsnek jó esélye van rá, hogy 14 arany- és 2 bronzérme mellé továbbiakat nyerjen.




London 2012 - Dél-koreai világcsúcsok az íjász rangsorolón



Még el sem kezdődött hivatalosan, s máris két világcsúcs megdőlt a londoni olimpián, melyen az íjászok pénteki rangsoroló versenyén a dél-koreaiak súlyosan látássérült sportolója, Im Dong Hjun megdöntötte a férfiak 72 lövéses világcsúcsát, s két társával a csapatrekordot is megjavította.

Az egyik szemére csupán tíz, a másikra húszszázalékos látóképességgel rendelkező íjász saját, májusban elért 696
körös rekordját múlta felül három körrel.


"Olyannak látom a 70 méterre lévő céltáblát, mint egy impresszionista festményt, amit vízbe mártottak"
- mondta a 26 éves lövő.

Mellette csapattársai is kiváló napot fogtak ki, Kim Bub Min 698, Oh Dzsin Hjek pedig 690 kört ért el, így a szintén májusban felállított csapatcsúcsukat 18 körrel döntették meg, 2087 körre.

"Érdemes tudni, hogy az idei évig egyetlen íjász, így a csúcsot 2004 óta tartó Im Dong Hjun sem tudott 690 körnél jobb eredményt elérni, ma ugyanakkor másik két csapattársának is sikerült ez - kommentálta a rekordokat Tóth Csaba, a magyar szövetség sportigazgatója. - Az a szakemberek körében is egyértelmű volt, hogy a dél-koreaiak a legjobbak, ám ilyen eredményre senki sem számított még tőlük sem."


A rangsoroló verseny eredményei alapján alakultak ki a férfiaknál és a nőknél is a kieséses verseny párosításai egyéniben és csapatban is.




London 2012 - Rogge szerint jól működik a doppingellenes rendszer



Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke jó jelnek tartja, hogy a londoni játékok pénteki rajtja előtti napokban kilenc sportolót is elkaptak, illetve elítéltek doppingvétség miatt.

A belga sportdiplomata - akinek NOB-elnökként ez az utolsó olimpiája, mivel lejár a megbízatása - az ötkarikás sajtóközpontban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: tovább folytatják az ellenőrzéseket, melyek eredményeként az utóbbi két hónapban összesen 107-en akadtak fenn a vizsgálaton.

"A szisztematikus munka eredménye ez, a rendszernek hatékonynak, valamint elrettentőnek kell lennie" - mondta Rogge.

Ami a magyarokat érinti: a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön bejelentett döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető, aki kétéves eltiltást kapott.:(

A másik diszkoszvető, Fazekas Róbert is kikerült a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak.:(

Július elején derült ki, hogy az evezős Juhász Adrián pozitív tesztet produkált, s nem utazhat Londonba, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében.

Juhász hét hónapos eltiltást kapott. Korábban a vízilabdázó Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.

Rogge a doppingellenes harc fontos állomásának tartja azt is, hogy a 2004-es athéni olimpián vett több minta is tartalmazott tiltott szereket, és ez nemrégiben derült ki, így nagyon bízik benne, hogy ezeket az eseteket is hamarosan le tudják zárni.

A megnyitó napján a NOB első embere úgy vélekedett, hogy London ugyanolyan jól felkészült a rajtra, mint Sydney és Peking (Athént kihagyta a felsorolásból), de - amint fogalmazott - a puding próbája az evés, és a londoni tapasztalatokkal kapcsolatos kérdésekre a záróünnepség után válaszol.




London 2012
- Meghalt egy török bokszbíró



Holtan találtak londoni szállodai szobájában egy török bírót, aki a ma (pénteken) kezdődő olimpia ökölvívótornáján dolgozott volna.

A török sportági szövetség közlése szerint a 73 éves Garip Erkuyumcut egy kollégája találta meg az ágyában fekve csütörtökön.

A halál oka a boncolás után derül majd ki, egyelőre azt feltételezik, hogy a bíró szívrohamban hunyt el.


Erkuyumcu a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség bírói bizottságának a tagja volt, holttestét jövő héten szállítják haza Törökországba.




London 2012 - Észak-Korea is közvetíti az olimpiát



A Koreai NDK megkapta a jogot, hogy közvetítse a londoni olimpiát - közölte Szöulban Kim In Gju, az Ázsiai-csendes-óceáni Műsorsugárzók Uniójának (ABU) elnöke, aki a civil szervezet élén háromnapos látogatást tett Phenjanban.

A csütörtökön véget ért tárgyalásokon a szervezet és az észak-koreai rádió és televízió bizottság megállapodott, hogy az ABU megfelelő összeg fejében lehetővé teszi a nyári játékok sugárzását a kommunista államban. Kim In Gju, aki egyben a legnagyobb dél-koreai tévétársaság, a KBS elnöke is, az összeg nagyságát nem közölte.

Az észak-koreai küldöttség 51 sportolóból áll, akik női labdarúgásban, atlétikában, sportlövészetben, birkózásban, cselgáncsban, asztaliteniszben, íjászatban, ökölvívásban és úszásban indulnak.



London 2012 - Olimpikonokkal reggelizett Michelle Obama



Megérkezett Londonba Michelle Obama az amerikai olimpiai küldöttség élén, a first lady pénteki programját az amerikai sportolókkal elköltött reggelivel kezdte.

Barack Obama elnök feleségének zsúfolt programja van, pénteken várhatóan több mint ezer gyermekkel találkozik, az eseményen az egészséges életmódot népszerűsíti. Ezt követően részt vesz II Erzsébet királynő fogadásán a Buckingham-palotában, majd az Olimpiai Stadionban a XXX. nyári játékok ünnepélyes megnyitóján is.

Szombaton a tervek szerint találkozik Samantha Cameronnal, David Cameron brit kormányfő feleségével, majd megtekinti az amerikai sportolók szereplését az első teljes versenynapon. Vasárnapi elutazásáig még több eseményt is meglátogat.

Korábbi ötkarikás versenyeken is vezette már a first lady az amerikai olimpiai delegációt: 1994-ben Lillehammerben Hillary Clinton, 2006-ban Torinóban pedig Laura Bush.






 
Oldal tetejére