2021. augusztus 15.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. 1793. október 16-án Franciaországban kivégeztek egy királynét, ki volt a királyné, és mi köze van a repüléshez?

2. Hány évig épült a kölni dóm?

3. Ki volt Frederick Fleet tengerész?

4. Mióta van kereskedelmi mobiltelefon-szolgáltatás Magyarországon?

5. Meddig működött az orosz Foton-M űrlaboratórium?

6. Mi volt a neve az első magyar filmvállalatnak?

7. 1969-ben három űrhajó kötelékrepülést hajtott végre a világűrben. Melyik ország űrhajói voltak, és mi volt az űrhajók neve?

8. Ki volt az az amerikai feltalálónő, akit a női Thomas Edison-ként is emlegetnek? (Papírzacskókészítő gép)

9. Mi a neve annak a sportembernek, aki 98 éves korában 7 óra 33 perc alatt teljesítette a 26 mérföldes maratoni pályát Görögország Marathon-tól Athénig?

10. Milyen tettével szerzett hírnevet magának Vincenzo Peruggia?

Kellemes hetet kívánok!
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Marie Antoinette-et.
A 18 században Franciaországban XVI. Lajos és Marie Antoinette nézte, ahogy felemelkedik a hőlégballon az első utasaival, egy kacsával, egy kakassal, és egy birkával.
Marie Antoinette-et a Concorde téren végezték ki, ami egy szuperszonikus utasszállító repülőgép neve is.
(Egy játéktervező műanyag Marie Antoinette babát tervezett, amelynek a feje levehető, sőt, ha megnyomunk egy gombot, le is repül. :D Ezt viccnek szántam.)
2. 1248. augusztus 15-én rakták le a kölni dóm alapkövét, és csak 632 év múlva, 1880. október 15-én lehetett készre jelenteni.
3. Frederick Fleet a hat őrszem egyike a Titanic legénységéből. A Titanic végzetes éjszakáján ő és társa, Reginald Lee volt szolgálatban. A jéghegyet alig 460 méterre a hajótól vette észre, majd meghúzta a vészharangot és letelefonált a hídra. Túlélte a katasztrófát
4. 1990. október 15-én indította el szolgáltatását Magyarország első kereskedelmi mobilhálózatán a Westel Rádiótelefon Kft.
5. 2002. október 15-én nem tudott pályára állni az oroszországi Pleszeck űrrepülőtérről felbocsátott Foton-M űrlaboratórium, mert a Szojuz-V-ös hordozórakéta a pályára állítás közben műszaki hiba miatt felrobbant.
6. 1911. június 1-én alakult meg az első magyar filmvállalat, a Hunnia Biograph Társaság és Filmgyár, amelyet a Vígszínház melléküzemágaként hoztak létre
7. Az egymást követve útnak indított szovjet űrhajók, a Szojuz-6, -7 és -8 találkoztak, és kötelékrepülést hajtottak végre a világűrben.
8. Margaret Knight. Legsikeresebb találmánya egy olyan gép volt, amely négyszögletes fenekű, papír bevásárló táskák gyártására szolgált.
9. A Guiness Rekordok Könyve eddig Dimitrion Yordanidist tartotta számon legidősebb maratonistaként, a görög férfi 1976 október 10-én 98 évesen teljesítette a távot.
10. Olasz szobafestő, aki 1911. augusztus 21-én ellopta Leonardo da Vinci híres festményét, a Mona Lisát a párizsi Louvre-ból.
 
Utoljára módosítva:

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
1.
- Marie Antoinette, a szökését hívták királyi Repülés Varennesbe (Francia: Fuite à Varennes)
- 1793. október 16-án, a francia forradalom legvéresebb időszakában a párizsi Concorde-téren guillotine végzett a népszerűtlen francia királynéval, Marie Antoinette-tel.
- (Hőlégballon) Szeptember 19-én Jacques Montgolfier hajtotta végre a kísérletét, mely során a versailles-i palota kertjében, XVI. Lajos és Marie Antoinette szeme előtt újabb léggömb emelkedett a magasba. Bár a király elítéltekkel akarta végrehajtatni a „tesztrepülést”, Montgolfier mégis állatokat, egy kacsát, egy juhot és egy kakast juttatott fel a levegőbe.
2. A gótikus épületet 1248. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén kezdték építeni .
1880-ban, 600 év múltán a dóm elkészült, a középkori mesterek terveinek megfelelően, de a kor legmodernebb technikáinak felhasználásával.
1880-1248 = 632 év
3. Frederick Fleet a hat őrszem egyike a Titanic legénységéből. A Titanic végzetes éjszakáján ő és társa, Reginald Lee volt szolgálatban. A jéghegyet alig 460 méterre a hajótól vette észre, majd meghúzta a vészharangot és letelefonált a hídra. (megmenekült)
4. 1990. október 15-én indította el az analóg, 450 MHz-es rádiótelefon szolgáltatást a Westel Rádiótelefon (később Westel 0660) Kft., amely a Magyar Telekom jogelődje, a Matáv és az amerikai US West International vegyesvállalata volt. Ez volt egyben az első kereskedelmi mobilszolgáltatás Közép-Európában is.
5. Az oroszországi Pleszeck űrrepülőtérről felbocsátott Foton-M űrlaboratórium nem tudott pályára állni, mert a Szojuz-V-ös hordozórakéta a pályára állítás alatt műszaki hiba miatt felrobbant.
6. 1911. június 1-én alakult meg az első magyar filmvállalat, a Hunnia Biograph Társaság és Filmgyár, amelyet a Vígszínház melléküzemágaként hoztak létre Budapesten. Az első hazai mozgókép készítő üzem igen rövid ideig, mindössze 1912-ig működött, jellemzően az akkori Vígszínház szereplőgárdájával.
7. "...Satalov ezt követően még kétszer járt a világűrben. 1969-ben a Szojuz-8, míg 1971-ben a Szojuz-10 parancsnoka volt. Az előbbi repülésben hármas kötelék repülést végeztek a Szojuz-6-tal és Szojuz-7-tel. ..."
Szovjetunió
8. Margaret Knight amerikai feltalálónő, akit a női Thomas Edison-ként is emlegetnek.
22 szabadalmát tartják számon, mégpedig a legváltozatosabb területeken: találhatók közöttük textil- és cipőipari gépek, háztartási eszközök, sőt, még egy tolattyús szeleppel rendelkező gépkocsimotor is. Legsikeresebb találmánya egy olyan gép volt, amely négyszögletes fenekű, papír bevásárló táskák gyártására szolgált.
9. Dimitrion Yordanidis görög futó volt, aki a Guinness-világrekordok szerint 1976 október 10-én 7 óra 33 perc alatt teljesítette a 26 mérföldes maratoni pályát Görögország Marathon-tól Athénig 98 éves korában.
10. Vincenzo Peruggia olasz szobafestő, aki 1911. augusztus 21-én ellopta Leonardo da Vinci híres festményét, a Mona Lisát a párizsi Louvre-ból.

:cool: :cool: :cool:
 

barern

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Marie Antoinette-t végezték ki a Place de la Révolutionon – a Forradalom terén, melynek mai neve Concorde tér. A franciák és angolok közös gyártású híres repülőgépének is Concorde volt a neve.
1783. szeptember 19-én Versailles-ban egy juhot, kakast és kacsát szállító Montgolfiere hőlégballon repült nyolc percig XVI. Lajos, Marie Antoinette és a francia bíróság előtt, amely az első utazásnak számít.
2. 1248. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén kezdték építeni és 1880-ban fejezték be, tehát 632 évig épült.
3. A Titanic egyik őrszeme.
4. 1990. október 15-e óta.
5. Semeddig, ugyanis pályára állítás közben a hordozórakéta felrobbant, és az űrlaboratórium megsemmisült.
6. Hunnia Biograph Társaság és Filmgyár más néven Hunnia Filmvállalat
7. A Szovjetunió három űrhajója: Szojuz-6, Szojuz-7 és Szojuz-8
8. Margaret Knight
9. Dimitrion Yordanidis
10. Ellopta Leonardo da Vinci híres festményét, a Mona Lisát a párizsi Louvre-ból.

további szép hetet!:hurra::hurra::hurra:
 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A Montgolfier testvérek hőlégballonjának második tesztrepülésére Versailles-ban, a királyi palota kertjében, XI. Lajos és Marie Antoniette francia királyné, valamint az udvar több tagjának jelenlétében került sor. A királynét a Párizsi Concorde téren fejezték le, melynek neve megegyezik a francia – angol fejlesztésű Concorde /concordia = egység/ szuperszonikus utasszállító repülőgépével.
2. 1248-tól 1880-ig, 632 évig.
3. A hat őrszem egyike, aki a Titanic végzetes éjszakáján először látta meg a jéghegyet.
4. 1990. október 15.
5. Nem tudott pályára állni, mert a hordozórakéta felrobbant.
6. Hunnia Biograf Társaság és Filmgyár

Hunnia Biográf vállalat.jpg
7. Szovjetunió, Szojuz-6, Szojuz-7, Szojuz-8
8. Margaret Eloise Knight
9. Dimitrion Yordanidisz
10. 1911. augusztus 21-én ellopta a Mona Lisa-t.
 

Athos

Kitiltott (BANned)
1) Marie Antoniette - repülés Varennesbe
Concorde teren kivégzése - Concord szuperszonikus repülő
2) 632 évig
3) őrszem a Titanic legénységebol
4) 1990. Október 15.
5) semeddig -felrobbant
6) Hunnia Biográf Társaság és Filmgyár
7) Szovjetunió Szojuz-6 -7-8
8) Margaret Knight
9) Dimitrion Yordanidis
10) ellopta Leonardo Mona Lisa- ját a Louvre-bol
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. 1793. október 16-án Franciaországban kivégeztek egy királynét, ki volt a királyné, és mi köze van a repüléshez?
Marie Antoinette, vagy Ausztriai Mária Antónia, a Place de la Révolutionon, a mai Concorde téren végezték ki. (Concorde a repülés egyik jelképe)
2. Hány évig épült a kölni dóm?
632 évig épült. 1248. augusztus 15-én kezdték építeni, 1880-ban fejezték be.
3. Ki volt Frederick Fleet tengerész?
Ő volt az a tengerész aki a Titanic végzetes éjszakáján először látta meg a jéghegyet.
4. Mióta van kereskedelmi mobiltelefon-szolgáltatás Magyarországon?
1990. október 15. Magyarországon (egyben Közép-Európában) az első kereskedelmi mobiltelefon-szolgáltatás.
5. Meddig működött az orosz Foton-M űrlaboratórium?
Semeddig, mert a Szojuz-V-ös hordozórakéta a pályára állítás közben műszaki hiba miatt felrobbant.
6. Mi volt a neve az első magyar filmvállalatnak?
Hunnia Filmgyár
7. 1969-ben három űrhajó kötelékrepülést hajtott végre a világűrben. Melyik ország űrhajói voltak, és mi volt az űrhajók neve?
Az egymást követve útnak indított szovjet űrhajók, a Szojuz–6, –7 és –8 találkoznak, és kötelékrepülést hajtanak végre a világűrben.
8. Ki volt az az amerikai feltalálónő, akit a női Thomas Edison-ként is emlegetnek? (Papírzacskókészítő gép)
Margaret Eloise Knight
9. Mi a neve annak a sportembernek, aki 98 éves korában 7 óra 33 perc alatt teljesítette a 26 mérföldes maratoni pályát Görögország Marathon-tól Athénig?
Dimitrion Yordanidis
10. Milyen tettével szerzett hírnevet magának Vincenzo Peruggia?
Olasz szobafestő, aki a párizsi Louvre-ból ellopta a Mona Lisát.
 
Oldal tetejére