2021. március 28.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Melyik országban, és az adott ország melyik városában volt 1567 szeptemberében a Szent Mihály napi vérengzés?

2. Kik készítettek először porlevest? És milyen fajtáját tartották magyar találmánynak?

3. Melyik evangelistát tartják a bankárok védőszentjének?

4. Mi az a gavallér puska?

5. Melyik egyesületet alapította Kresz Géza orvos, mikor és melyik szolgálatnak volt az elődje?

6. Melyik királyunk engedélyével költöztek be a kunok Magyarországra, mi volt a beköltözés feltétele?

7. Melyik alkotásáról ismert Maurits Cornelis Escher holland grafikus, a trükkösen végtelenített lépcsősorok alkotója?

8. Ki volt az utolsó országbíró?

9. Hol és mikor működött először sikeresen csevegőszoba (chatroom) az interneten?

10. Mikor jegyezték be a világ első internetes domain-nevét, mi volt ez a név?
 

Athos

Kitiltott (BANned)
1. Melyik országban, és az adott ország melyik városában volt 1567 szeptemberében a Szent Mihály napi vérengzés?
Franciaország déli részén Nîmes- Franciaország Rómájának is nevezik
2. Kik készítettek először porlevest? És milyen fajtáját tartották magyar találmánynak?
1958-ban született Japánban Ando Momofuku az atyja - Palócleves
3. Melyik evangelistát tartják a bankárok védőszentjének?
Szent Máté: könyvelők, adószedők, bankárok, pénzügyőrök és biztonsági őrök (szeptember 21.)
4. Mi az a gavallér puska?
egylövetű billenőcsövű golyós vadászfegyver a gavallér puska
5. Melyik egyesületet alapította Kresz Géza orvos, mikor és melyik szolgálatnak volt az elődje?
Mentő Egyesületet 1887-ben alapítja - Önkéntes Mentő Egyesület -Országos Mentőszolgálat
6. Melyik királyunk engedélyével költöztek be a kunok Magyarországra, mi volt a beköltözés feltétele?
IV. Béla 1239-ben befogadta a tatárok elől menekülő kunokat (kb. 40 000 fő) akiket a
főurak elleni harcban akart felhasználni.
7. Melyik alkotásáról ismert Maurits Cornelis Escher holland grafikus, a trükkösen végtelenített lépcsősorok alkotója?
tribád (háromszögben összeillesztett négyzet alapú hasábok)
Belvedere (1958), a Felfelé és lefelé (1960) és a Vízesés-ház (1961).
8. Ki volt az utolsó országbíró?
gróf Mailáth György tárnokmester, a későbbi utolsó országbíró és első kúriai elnök
9. Hol és mikor működött először sikeresen csevegőszoba (chatroom) az interneten?
a) első csevegőrendszert az Egyesült Államok kormánya 1971-ben használta. Nixon elnöksége- Delphi projekt keretében alkalmazták
b) Az első nyilvános online csevegési rendszert Talkomatic néven Doug Brown és David R. Woolley hozta létre 1973-ban az Illinoisi Egyetem PLATO rendszerén.
10. Mikor jegyezték be a világ első internetes domain-nevét, mi volt ez a név?
a) valaha létezett legelső domén a Nordu.net volt, ez 1985 elején jött létre,
b) néhány hónappal később 1985. március 15-én bejegyzett Symbolics.com oldala volt, amelyet a teljes regisztrációs folyamatot követve hoztak létre.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
1f1e8_1f1e6.png
1f1ed_1f1fa.png
a CanadaHun. KVÍZ-játékát itt találod: https://canadahun.com/temak/2021-m%C3%A1rcius-28.61251/
Kattints a linkre és fejtsd meg e heti, ÉRDEKES feladványainkat. Regisztrálj a CanadaHun. a Legnagyobb Canadai-Magyar Közösségi Oldalunkra, mert számtalan ÉRTÉKES olvasmányra, feladványra, írásra, kommentre találsz. Regisztrálj és lépj be hozzánk, mert sokan vagyunk, de legyünk még többen.
1f1e8_1f1e6.png
1f1ed_1f1fa.png

















1Georgina Bojana
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Drága Barátaim, látjátok, már nem bírok a "véremmel"... Már némileg javult a látásom, de még mindig "necces". Ezért óvatosan, de már olvasok és jövök közétek. Hiányzik a "Banda", a társaságotok. A "Bandát" mérhetetlen szeretettel írtam le, mert igazán közétek tartozónak érzem magam.
Mindnyájan óvatosan "duhajkodjatok", dupla maszkban, csak a kötelező helyekre menjetek, semmi, de semmi baráti találka, most kiszolgál minket a net és a telefon. Még szerencse a szerencsétlenségben, hogy el tudjuk mondani, le tudjuk írni, olvashatják a szeretteink, a barátaink, hogy igazán mennyire szeretjük őket és a virtuális ölelést amit küldünk, fogadják olyan tárt karokkal, mint ahogyan mi "közeledünk" feléjük, ha így, akkor így. Remélem, hamarosan eljön az a perc, hogy én is jól megszorongat(ha)om a lányomat, mert nagyon hiányzik... Addig? Virtuális ölelés és sűrűn elmondom, nemcsak neki, de Aki öreg szívemnek oly kedves, hogy szeretem. Szeretem, de nemcsak a számmal, hanem szívem teljes melegével... Olyan jó kimondani, leírni ezt a szót, mert ténylegesen úgy is érzem, nemcsak mondom.
1617011478986.png
 

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Nîmes, nagyváros Franciaország déli részén.
2. Szkíták
"De ne feledkezzünk meg az ételekről, hiszen a sztyeppei népek fejlesztették ki a levesporok ősét, és tejtermékek szárításával gondoskodtak a változatosságról"
Később: Németország - 1838: Heinrich Knorr kísérletezni kezd zöldségek és ízletes fűszerek szárításával.1873: A KNORR vállalat megkezdi levesporok csomagolását és árusítását élelmiszerboltokban.
Szerintem a húsleves - Giovanni Villani olasz krónikájából tudjuk, hogy a magyarok, mikor Nagy Lajos királyunkkal Olaszországban táboroztak, készítettek húsporból levest.
3. A katolikusok a könyvelők, bankárok, pénzügyőrök, sőt biztonsági emberek védőszentjének is tartják Máté evangélistát,
4. Gavallér puskának nevezzük az egylövetű billenőcsövű golyós vadászfegyvert.
5. 1887. május 10-én az ő kezdeményezésére alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME), amelynek első igazgatója is ő volt.
Országos Mentőszolgálat
6. IV. Béla az 1239-ben Kötöny kun fejedelem vezetésével Magyarországra költözött mintegy 40 ezer kunt a Duna-Tisza közén telepítette le.
IV. Béla király és Köten kán (neve a magyar nyelvben Kötöny formában maradt fenn) először követek útján állapodott meg arról, hogy a kunok Magyarországon is megőrizhetik vagyonukat, ingó javaikat és egyéni szabadságukat, ezzel szemben elismerik a magyar király fennhatóságát, és áttérnek a kereszténységre.
7. Pl. Relativity, Konvex és konkáv
1617285465351.png 1617285405413.png
8. Gróf Cserneki és tarkői Dessewffy Aurél az utolsó országbíró, az MTA igazgatóságának tagja. (IV. Károly alatt)
9. Az első csevegési rendszert az Egyesült Államok kormánya 1971-ben használta. Murray Turoff, Berkeley-ből fejlesztette ki, és először Nixon elnök bérköltség-befagyasztása során a Delphi projekt keretében használták.
Az első nyilvános online csevegési rendszert Talkomatic néven Doug Brown és David R. Woolley hozta létre 1973-ban az Illinoisi Egyetem PLATO rendszerén .
10. 1985-ben jegyezték be a világ első internetes domain-nevét, a symbolics.com-ot.
symbolics.com - 1985.03.15
de: A NORDUNet webhelye, a nordu.net, a legrégebbi aktív domain név . Nyilvántartásba vették 1985. január 1-jén.


:cool: :cool: :cool:
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Nîmes nagyváros Franciaország déli részén, az ország Languedoc-Roussillon tartományának Gard megyéjében. Franciaország Rómájának is nevezik. A lakosság nagy része csatlakozott a hugenottákhoz, akik 200 katolikust, főleg papokat, szerzeteseket mészároltak le 1567 szeptemberében, Szent Mihály napján.
2. Egy 14. századi középkori krónikás, Villani krónikájában olvashatjuk, hogy a Nyugat-Európában kalandozó magyar lovasok megszárított és porrá őrölt húst vittnek magukkal kis zsákokban. Ha megálltak, a port vízbe szórták, és már kész is volt az instant leves, amellyel tehát a magyarok messze megelőzték a 20. századi zacskósleves-kort.
Az 1800-as évek közepén szárított zöldségekkel és fűszerekkel kezdtek kísérletezni, feltalálták a természetes ízek, aromák tartósításának módszerét, és lecsökkentették a főzéshez szükséges időt.
3. Máté evangélistát.
4. "Nyilvánvaló, hogy fegyverről van szó, hajdan kizárólag tehetős urak és hölgyek által kedvelt egylövetű billenőcsövű golyós vadászfegyverről."
5. 1887. május 10-én az ő kezdeményezésére alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület, és ő volt az első igazgatója.
Az orvoslás mellett 1869-ben az ő kezdeményezésére alakult meg a Pesti Korcsolyázó Egylet, aminek feladata az akkor Magyarországon még ismeretlen korcsolya-sport népszerűsítése volt.
6. IV. Béla 1239-ben mintegy 40 ezer kunt a Duna-Tisza közén telepített le, akiket a tatárok és a főurak elleni harcban akart felhasználni.
7. fametszeteiről és kőnyomatairól ismerünk leginkább, amelyeken általában lehetetlen építményeket ábrázolt, a végtelent vizsgálta vagy olyan kapcsolódó geometriai formákat rajzolt, melyek fokozatosan teljesen más alakot öltenek.
Például elkészítette a „tribádot”, vagyis azt a később róla elnevezett három négyzetes hasábból összeállított háromszögre emlékeztető testet, amely azonban csak két dimenzióban létezik, úgy könnyedén lerajzolható, három dimenzióban azonban megépíthetetlen.
8. Az országbíró kialakult formájában a király és nádor után a régi Magyarország harmadik legfontosabb világi tisztviselője volt, országos bíró, az országgyűlésen a nádor helyettese.
Dessewffy Aurél (1917-18) az utolsó országbíró, az MTA igazgatóságának tagja.
9. 1971. március 15.én az Egyesült Államok kormánya használta az első csevegési rendszert. Az első nyilvános online csevegési rendszert Talkomatic néven Doug Brown és David R. Woolley hozta létre 1973-ban az Illinoisi Egyetemen.
1995-ben számos webhely indult a Java-on, és számos felhasználásával az első Java chat-szobák jöttek létre. A Java-csevegés egyedülálló volt abban, hogy beágyazható egy webhelyoldalra, lehetővé téve az emberek számára, hogy internetes böngészőjükből részt vehessenek a chat-szobákban. A Java-technológia tovább növekedett, amíg 2003-ban több mint 550 millió számítógépre jutott el.
10. Az elsőség kérdése kapcsán időnként viták lángolnak fel, ugyanis két név kapcsán is beszélhetünk erről a kitüntető címről.
A valaha létezett legelső domén a Nordu.net volt, ez 1985 elején jött létre, melyet egyúttal az első internetes root szervernek tekinthetünk. Meg kell említeni, hogy a Nordu.net tudományos céllal jött létre.
Néhány hónappal később aztán a Symbolics.com oldala volt, amelyet a teljes regisztrációs folyamatot követve hoztak létre. Ráadásul az 1985. március 15-én bejegyzett nevet már nem kutatásra használták.
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Kedves Játékmester és Játékosok!

Én még egy pár hétig kivonom magam, mert nem nagyon haladok a megoldásokkal.
Igyekszem hamar visszatérni közétek!
Kellemes ünnepeket kívánok Mindenkinek!
Vigyázzatok Magatokra!!!!
Jó reggelt kedves Dabadi!

Sajnálom, hogy kimaradsz a játékból, de megértelek.
Várunk vissza, addig is nagyon vigyázz magadra!
Békés húsvétot kívánok!
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó reggelt kedves Dabadi!

Sajnálom, hogy kimaradsz a játékból, de megértelek.
Várunk vissza, addig is nagyon vigyázz magadra!
Békés húsvétot kívánok!
Köszönöm és igyekszem összevakarni magam, de így egyedül nagyon nehéz.
Remélem nemsokára visszatérhetek kis családomhoz, ahol némi megnyugvást találok és visszatérhetek a "régi" kerékvágásba!
 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Nîmes, Francia ország
2. 1873-ban a Knorr megkezdi levesporok készítését.
1971-ben egy japán üzletember, Momofuku Ando elkezdi instant tészták forgalmazását.
Az ókorban a lovas-nomád életformát folytató népek ismerték az élelmiszerek szárítással történő tartósítását /Szkítákra találtam utalást/. A magyarok is nomád életmódot folytattak, a szárított, porított húsból könnyű volt gyorsan levest készíteni.
3. Szt. Máté
4. Egylövetű billenő csövű golyós vadászfegyver.
Gavallér.JPG
5. Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME), ő volt az első igazgatója is, később Országos Mentőszolgálat lett.
6. IV. Béla, a tatárok és a főurak ellen akarta felhasználni őket.
7. Vízesésház /Waterfall/
waterfall.jpg
8. Gróf Dessewffy Aurél
9. Az első csevegési rendszert az Egyesült Államok kormánya 1971 március 15-én használta először. A rendszer az EMISARI nevet kapta, melyet Murray Turoff fejlesztett ki.
10. 1985. január 1. NORDU.net, legelső domain
1985. március 15. Symbolics.com, legelső regisztrált domain
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Melyik országban, és az adott ország melyik városában volt 1567 szeptemberében a Szent Mihály napi vérengzés?
Az ország: Franciaország, a város: Nimes.
2. Kik készítettek először porlevest? És milyen fajtáját tartották magyar találmánynak?
A paziriki sírokban találtak olyan leleteket amik bizonyítják, hogy Kr. e. 6. és 3. században a szkíták már fogyasztottak szárított zöldségeket, tejtermékeket.
A ma ismert instant levest 1873-ban a Knorr vállalat fejlesztette ki, akkor kezdték a levesporok csomagolását és árusítását élelmiszerboltokban.
Magyar találmánynak tartották pl. az előre elkészített leveshez való rántást, kiszárították, disznóhólyagba kötötték, s azután csak egy kis forró vízre volt szükségük, hogy egy kanálnyi rántásból tápláló, forró levest készítsenek.
Főleg hosszú úton lévő iparosok köszörűs, drótostót, hajókon, uszályokon dolgozó emberek vitték magukkal.
3. Melyik evangelistát tartják a bankárok védőszentjének?
Mátét, az adószedőt
4. Mi az a gavallér puska?
Egylövetű billenőcsövű golyós vadászfegyver.
5. Melyik egyesületet alapította Kresz Géza orvos, mikor és melyik szolgálatnak volt az elődje?
A budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet, 1887. március 27-én. a mai mentőszolgálat elődje.
6. Melyik királyunk engedélyével költöztek be a kunok Magyarországra, mi volt a beköltözés feltétele?
IV. Béla engedélyével 1239-ben, a feltétel, a teljes nép megkeresztelése.
7. Melyik alkotásáról ismert Maurits Cornelis Escher holland grafikus, a trükkösen végtelenített lépcsősorok alkotója?
Elkészítette a „tribádot”, vagyis azt a később róla elnevezett három négyzetes hasábból összeállított háromszögre emlékeztető testet, amely azonban csak két dimenzióban létezik, könnyedén lerajzolható, három dimenzióban azonban megépíthetetlen.
8. Ki volt az utolsó országbíró?
Gróf Dessewffy Aurél
9. Hol és mikor működött először sikeresen csevegőszoba (chatroom) az interneten?
Az első csevegési rendszert az amerikai kormány 1971-ben használta.
Murray Turoff fejlesztette ki Berkeley-ből, és először Nixon elnök bérköltség-befagyasztása során a Delphi projekt keretében használták fel.
A rendszert EMISARI-nak hívták, és lehetővé tette 10 regionális hivatal számára, hogy összekapcsolódjanak egy valós idejű online csevegésben, 1986-ig volt használatban. Az első nyilvános online chat-rendszert Talkomatic néven Doug Brown és David R. Woolley hozta létre 1973-ban az Illinoisi Egyetem PLATO rendszerén.
10. Mikor jegyezték be a világ első internetes domain-nevét, mi volt ez a név?
1985 március 15. symbolics.com
 
Oldal tetejére