40000 éve nem láthatta senki ezt a tájat

A Colorado Egyetem kutatói szerint a kanadai gleccserek visszavonulása miatt 40000 év után most először látható eredeti valójában a táj, ahogy a térség 115000 éves viszonylatban legmelegebb évszázadát éli.

A kutatás során a Grönland nyugati részén lévő Baffin szigeten lévő jégsapkákból gyűjtött növényi maradványok korát határozták meg. A szigeten az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb nyári felmelegedést mértek – ami egybevág azzal, hogy világszerte a sarkvidéki területek felmelegedése kettő-háromszor olyan mértékű mint a Föld más részein. Ennek természetes velejárója, hogy folyamatosan fogynak a gleccserek és a jégtakaró.

Baffin a Föld ötödik legnagyobb szigete és fjordokkal elválasztott magas fennsíkok alkotják. A fennsíkok felszínét jég borítja, ami folyamatos jelenléte miatt képes volt megőrizni az évezredekkel ezelőtt a területet beborító mohákat és zuzmókat.

simon-pendelton-in-green-and-gifford-miller-collect-ancient-plants-preserved-beneath-an-ice-cap-o.jpeg


A kutatók most a területeknek azon részén gyűjtöttek mintákat, ahol az ősi növények már a visszavonuló jég miatt a felszínre – vagy annak közelébe – kerültek. Mivel a halott növények a jég nélkül csak rövid ideig maradnak meg, így a kormeghatározásuk, megmondja, hogy a területen legutóbb mikor volt ilyen meleg a nyár.

A kutatók még augusztusban összesen 48 növény mintát gyűjtöttek össze, a terület különböző magassági és jéggel való borítottsági szintjei mellett. Mindezen felül a csapat az összes vizsgálati területen a területet takaró homokból is mintát vett, amivel még tovább tudták pontosítani a jégtakaró korát.Az eredmények szerint a növények megközelítőleg 40000 éve már a jég alatt lapulnak.

glaciers-and-ice-caps-on-baffin-island-are-retreating-rapidly.jpeg


A kutatók elmondása szerint az eredmények más Grönlandon végzett vizsgálatokkal történő összevetése után megállapították, hogy a mai hőmérséklet az elmúlt 115000 év legmelegebb időszaka lehet, amíg az előrejelzések szerint Baffin a következő évszázadokban teljesen jégmentessé válhat.

Továbbá mivel a növények kora nagyon hasonló volt a különböző területeken, így a kutatók szerint az olvadás akkora mértékű, hogy a különböző magasságú területeket is ugyanolyan mértékben érinti.

nature
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,802,193
Tagok
615,741
Legújabb tagunk
Első Istvan
Oldal tetejére