90 éve nem kaptak ekkora lehetőséget a vajdasági magyarok

A vajdasági magyarok olyan lehetőséghez jutottak a magyar kormánytól kapott 50 milliárd forint jóváhagyásával - amely vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztésre fordítható -, amilyen lehetőséget az elmúlt kilencven évben még sohasem kaptak - hangsúlyozta Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke .

A keret nagy részét egy 30 milliárdos hitelprogram teszi ki, a maradék 20 milliárd vissza nem térítendő állami támogatás. A támogatás egy középtávú, ötéves fejlesztési tervre vonatkozik, a pénz pedig évente érkezik a következő három év során - mondta Pásztor István a Magyar Szó című újvidéki napilap hétvégi számának adott interjújában.

Három éve dolgoznak a programon
A VMSZ három évvel ezelőtt kezdett kidolgozni egy terület- és gazdaságfejlesztési programot, ami az idén készült el, a magyar kormány pedig támogatni tudta az elképzeléseket. "Természetesen a magyar kormány részéről tizenöt éve folyamatos jelzéseket és biztatást kaptunk arra, hogy amiben tudnak, szakmailag segítenek, és ha a program elkészül, és a körülmények is megfelelőek lesznek, számíthatunk a támogatásukra" - fogalmazott a VMSZ elnöke. Hozzátette: "nagyon elégedett vagyok, és nem túlzok, ha azt mondom, hogy boldog is, de nemcsak az összeg miatt, amelyik Atlasz-hegység nagyságú, hanem azért is, mert ez a döntés újra igazolta azt, amit az elmúlt öt évben folyamatosan tapasztaltunk, hogy a magyar kormány által kimondott mondatnak a cselekedet szintjén is van következménye"

Figyelve a szerbiai valóságra
A programmal kapcsolatban, amelyet a VMSZ készített, a politikus elmondta, hogy az elkészítésben gazdasági szakemberek is részt vettek, és "a program figyelembe veszi a szerbiai valóságot, illeszkedik mindazokhoz a fejlesztési elképzelésekhez, amelyek ebben az országban készültek el".

Január végétől lehet pályázni
A támogatásra vonatkozó pályázatok várhatóan január végén jelennek meg, "a program elsősorban a magyar vállalkozókat próbálja helyzetbe hozni, erősíteni, de nem kizárólag őket, ugyanis nem zárjuk ki azokat sem, akik velünk együtt élnek" - magyarázta Pásztor István. Ugyanakkor leszögezte, hogy a pályázatok elbírálása szakmai elvek, nem pedig párthovatartozás alapján történik majd. "Az, hogy valaki melyik párt tagja, e pályázatok elbírálása során nem játszik szerepet, csupán az a szempont, hogy a pályázó mennyire komoly vállalkozó, bizonyított-e már, alkalmaz-e embereket, és mi az a terv, amit az asztalra tesz. Már előre visszautasítom a még meg nem jelent vádakat, amelyekről tudom, hogy majd elhangzanak ezzel kapcsolatban, és ismétlem, hogy minden nyilvánosan fog történni, és szakmai elvek alapján" - szögezte le.

A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik majd, a cél pedig az, hogy megállítsák, illetve visszafordítsák a fiatalok külföldre vándorlását.

Origo

ujvideki-europai-kollegium.jpg
 
Nem kell ezen csodalkozni keszul az orban a valasztasra
a kulhoni magyarok fogjak most bevalasztani a helyi lakosok feje folott.
ugy osztja az allampolgarsagot mint a mikulas a cukorkat

A canadai magyarsagot megvette 600ezer $-ert jo nagy bologato tamogato tabort nyert .
Az ukran magyaroknak nyaklo nelkul fizet nyugdijat .
az erdelyiekbe az isten penzet belepumpalta
most a szerb-magyarokat is megveszi kiloba dekara.
jovore a tobbit es ezek beemelik ujra a nyakatokra
Szep uj vilagot ! - megerdemlitek mert HAGYJATOK !!!
 
Utoljára módosítva:
$600ezeert? :eek:Arany arban meg annal is dragabban vettek, ez aztan az uzlet.
VAn itt love boven, szamolatlanul lehet kolteni.
Valoban jobban teljesitenek, meg annal is jobban, mint gondolna az ember.
 
$600ezeert? :eek:Arany arban meg annal is dragabban vettek, ez aztan az uzlet.
VAn itt love boven, szamolatlanul lehet kolteni.
Valoban jobban teljesitenek, meg annal is jobban, mint gondolna az ember.
csak mellette az orszagban a gyerekek nagyszamban eheznek a nyugdijas nyomorog
a lakossag 3\4 resze letminimum alatt tengodik
a korhazak nemtudjak a beteget ellatni eszkoz es gyogyszer plusz szakember hiany miatt
a pedagogusok szegyenteljes bere megnyilvanul egy idiota tarsadalom uj generaciojaban
az eletszinvonal visszaesve vagy 30 evet (bar hozzatennek meg 20-at amit nyaron lattam )
de idiota ertektelen futbalistaknak ki oszt milliardokat
... es meg mindig benyelik a ember hulyito demagog propaganda dumajat
 
Pár évvel ezelőtt Ukrajnában templomokat építettünk, volt egy fideszes gyűlés itt nálunk a városban. Órákig beszéltek valamiről amiből kukkot nem értett senki aki végighallgatta őket. A végén elhangzott a felszólítás, és most lehet a közönségnek kérdezni a képviselő uraktól.
Az első kérdező kb. ezt kérdezte, illetve mondta:
Miért kell nekünk az ukránoknál templomot építeni, mi alapján adunk nyugdíjat nekik, ha ennyi pénze van az országnak akkor miért hagyják, hogy a megyei kórház szétrohadjon, penészesek a falak, svábbogár katonák masíroznak a szülészeten a frissen szült anyukák ágyában, a röntgenosztályra horror eljutni nincs világítás, törött lépcsőkön kell a sötétben kitalálni hol biztonságos a lejutás, miért kell mindent megvenni ami a kórházi gyógyulást segítené elő, nincs katéter, vénakanül, nincs kötszer, használt, lemosott és fertőtlenített szikével dolgoznak a sürgősségin, erre miért nem adnak pénzt ha annyink van hogy külföldre kell szétszórni?
Válasz
Köszönjük hogy eljöttek, mindenkinek sikeres boldog évet kívánunk.
És elmentek! Egy mukkot nem szóltak arról amiről az az öreg úr beszélt.
 
Hála istennek, hogy már arra is tudunk egy kis pénzt áldozni, hogy a külföldön élő magyaroknak is segítsünk. Én ezt nagyon tisztességes lépésnek tartom, mert nem könnyű egy magyar élete sem a Vajdaságban, sem Erdélyben, sem Ukrajnában, sem a Felvidéken. Az engem nem zavar, ha ebben hátsó szándék is van. Mit is várhatunk a politikától. :) Az sokkal jobban zavart, amikor szembeköptük őket azon a bizonyos népszavazáson a kettős állampolgárságról. Azt sosem bocsátják meg nekünk. Képzeljétek hogy éreztétek volna magatokat ti is, ha a véreitek megtagadnak tőletek egy egyszerű szavazatot, az elismerését annak, hogy ők nem tehetnek arról, hogy a határ másik oldalára kerültek és az új hazájuk örök ellenségként tekint rájuk.
 
Felfogas kerdese. Mi is sokan szavazhatnank az otthoni valasztasoknal, meg sem teszuk, mert
Nem ismerjuk napra keszen a belpolitikat,lagalabb is sokan, igy csak a hangosabb mediabol itelkezhetnek es donthetnek kire szavaznak.
Nem talalom fer dolognak az otthoniakkal szemben , hogy 10ezer kmre dontsuk el mi, hogy ki lesz nektek jo vezetonek es melyik part , ki nyisson ki uj egyetemet vagy csukjon be. Epitsen korhazat vagy zarjon be. Atom megoldassal vagy alternativ energiaval oldja meg az orszag a jovojet.
Nem hiszem aki otthon nem fizet adot annak van joga beledumalni hova koltsek el az otthoniak beszedett adojukat.
Jogos a reklamacio hogy azok kapnak nyugdijat akik nem fizettek be soha egy fillert se a kasszaba, nem dolgoztak Mo egy napot se.
Azonnal jon a kovetkezo felvetes , hanyan elnek a letminimu alatt minimum nyugdijon otthon es a gyerek ehezes ami megoldasra var, es utana lehetne osztogatni hataron kivul .
A hataron kivul eloknek mindnek van nyugdja ott ahol el, es minden szoc. ellatasa, amit Mo nyujt az egy plusz szamukra.
En nem erzem hogy barki megtagadna tolunk a szavazasi lehetoseget, csak azt latom hogy megha jobban is teljeseit az orszag, van ezer dolog amire kene forditani a +penzt.
 
Ezt a "jobban teljesít" kifejezést gyűlölöm. Kamu duma. Minden embert bolondnak néznek itt Mo-n. Sajnos azok is az emberek.
Nem hiszem el, de naponta bebizonyosodik: Orbán vallásos hitet tud a híveiben ébreszteni. Mi akik nem hiszünk neki, nem vagyunk képesek együttesen legalább szavazni elmenni, hogy NE a fidesz legyen megint nyerő pozícióban. F....m ki van velük.
 
Hála istennek, hogy már arra is tudunk egy kis pénzt áldozni, hogy a külföldön élő magyaroknak is segítsünk. Én ezt nagyon tisztességes lépésnek tartom, mert nem könnyű egy magyar élete sem a Vajdaságban, sem Erdélyben, sem Ukrajnában, sem a Felvidéken. Az engem nem zavar, ha ebben hátsó szándék is van. Mit is várhatunk a politikától. :) Az sokkal jobban zavart, amikor szembeköptük őket azon a bizonyos népszavazáson a kettős állampolgárságról. Azt sosem bocsátják meg nekünk. Képzeljétek hogy éreztétek volna magatokat ti is, ha a véreitek megtagadnak tőletek egy egyszerű szavazatot, az elismerését annak, hogy ők nem tehetnek arról, hogy a határ másik oldalára kerültek és az új hazájuk örök ellenségként tekint rájuk.


Esetleg jobb lenne, ha Mo fejlesztését támogatná a tisztelt kormány: Nehéz elhinni, hogy milliókat kell 1 db munkahely létrehozásához támogatásként odaadni a vállalkozásoknak. Elhinni, hogy a minimálbér (sok százezer alkalmazott!) 79 000,- nettóból akárcsak 1 ember is képes megélni. Csak azt látjuk, amit akarunk, "jobban teljesítünk" a gazdaság fehérítésében pld online pénztárgépek! Na ne vicceljünk már. Lehet ha videopénztárgépek lennének, akkor láthatnák mi az amit nem rögzítenek benne. Mégis az a legnagyobb gondja Mo miniszterelnökének, hogyan támogassa a külföldön élő magyarokat! Nem ártana észrevenni Mo területén élő embereknek a fele is ilyen támogatásra szorul. Igaz ők nem fogják + szavazattal támogatni a "drágámat". Ja és a "véreim" itthon megtagadják az normális, elfogadható élethez való jogaimat. Egyébként meg Románia és Szerbia emberkéi a személyes találkozáskor azt sugallták, hogy mi Mo-i magyarok páriák és utálni valóak vagyunk. Saját tapasztalat, pedig mindenki megérdemli az alapvető udvariasságot.
 
Esetleg jobb lenne, ha Mo fejlesztését támogatná a tisztelt kormány: Nehéz elhinni, hogy milliókat kell 1 db munkahely létrehozásához támogatásként odaadni a vállalkozásoknak. Elhinni, hogy a minimálbér (sok százezer alkalmazott!) 79 000,- nettóból akárcsak 1 ember is képes megélni. Csak azt látjuk, amit akarunk, "jobban teljesítünk" a gazdaság fehérítésében pld online pénztárgépek! Na ne vicceljünk már. Lehet ha videopénztárgépek lennének, akkor láthatnák mi az amit nem rögzítenek benne. Mégis az a legnagyobb gondja Mo miniszterelnökének, hogyan támogassa a külföldön élő magyarokat! Nem ártana észrevenni Mo területén élő embereknek a fele is ilyen támogatásra szorul. Igaz ők nem fogják + szavazattal támogatni a "drágámat". Ja és a "véreim" itthon megtagadják az normális, elfogadható élethez való jogaimat. Egyébként meg Románia és Szerbia emberkéi a személyes találkozáskor azt sugallták, hogy mi Mo-i magyarok páriák és utálni valóak vagyunk. Saját tapasztalat, pedig mindenki megérdemli az alapvető udvariasságot.

Nem tudom, hogy a minimálbér emelése nem-e valamiféle alku a munkáltatók és az állam közt? Tényleg borzasztó, hogy ennyiből kellene embereknek megélni, rezsit fizetni és gyerekeket eltartani. Na de ugye tudjuk Lézer Janink óta, hogy "mindenki annyit ér, amennyije van". :mad2:

Ettől függetlenül én örülök annak, hogy a külföldön élő magyarok érzik hogy egy az itthoniak figyelnek rájuk, mert az ő életük még a miénknél is sokkal nehezebb. Nem tudom voltál-e már Erdélyben, vagy Kárpátalján, ha nem, akkor tedd meg és megérted, hogy miért gondolom ezt. Annyi marhaságra, felesleges dologra költik el a pénzt függetlenül attól, hogy emelik-e a minimálbért vagy sem. Félek, hogy akkor sem a minimálbért emelnék, ha nem a határon túli magyarok megsegítésére költenék ezt a pénzt.

A magyar munkaerő vonzóereje az alacsony fizetése és képzettsége. A kurmányunk mindent megtesz, hogy az első vonzerőt el ne veszítsük. :D
 
Esetleg jobb lenne, ha Mo fejlesztését támogatná a tisztelt kormány:

Egyébként meg Románia és Szerbia emberkéi a személyes találkozáskor azt sugallták, hogy mi Mo-i magyarok páriák és utálni valóak vagyunk
vegre valaki aki nyitott ertelemmel jar-kel es nem hagyja magat a hagymazos marhasaggal beteriteni

igen az erdelyinek az anyaorszag szulotte "Tápos" azon tul ,hogy pejorativ igen lekicsinyloen megalazo ez a megnevezes .

az erdelyiek nem rejtik veka ala mikent is velekednek egy anyaorszagi magyarrol hiszen ok a magyarnal is magyarabbaknak tartjak magukat

a vajdasagi magyarsag pedig egyszeruen penzeszsaknak tartja az anyaorszagot
holott mikor ok eltek rendkivul jol tito idejeben a volt jugoszlaviaban akkor a csoro nyomorult volt a jelzo

a felvideki magyar anno tiszta magyar szo hallatan elfordult es jooo nagyot kopott is a volt csehszlovakiaban

IGEN egyetertek a postoloval mikor tiltakozik a hataron tuliak eszetlen tamogatasa ,adakozas ellen mikor az orszag 3/4 -e letminimum alatt nem el hanem tengodik !

abban is nyugodt lehetsz ,hogy minden hataron tuli erdelyi-felvideki-vajdasagi - ukrajnai magyar kiknek allampolgarsagot osztottak reszt vesz a valasztasokon !
Nem moralizal olyan kerdesen ,hogy nincs joga abba beleszolni ahol nem el !
Mig az anyaorszagi kulfoldon elok NEM VALASZTANAK az anyaorszag feje folott
 
Utoljára módosítva:
abban is nyugodt lehetsz ,hogy minden hataron tuli erdelyi-felvideki-vajdasagi - ukrajnai magyar kiknek allampolgarsagot osztottak reszt vesz a valasztasokon !
Nem moralizal olyan kerdesen ,hogy nincs joga abba beleszolni ahol nem el !
Mig az anyaorszagi kulfoldon elok NEM VALASZTANAK az anyaorszag feje folott

Ugyan, áruld már el, mi a búbánatért menjek el SZAVAZNI?
Nem véletlen írtam szavazást, és nem választást, mert ahhoz, hogy választani tudjak, ahhoz illő lenne megfelelő választékot biztosítani!
Szerinted ki lenne az alternatíva? Ha arra gondolsz esetleg, akire én gondolom, azt felejtsd el, az az én szememben a rosszabbik!
 
Nem is kell sehova mennni csak postara adni a szavazasat.
Aki kiment dolgozni es mo-i az bizony nem tud igy szavazi talan sehogy mert olyan feltetelek voltak hogy aki nem lakott a kovetseg korul hanem tobb szaz vagy ezer km tavolsagra.
 
Nem is kell sehova mennni csak postara adni a szavazasat.
Aki kiment dolgozni es mo-i az bizony nem tud igy szavazi talan sehogy mert olyan feltetelek voltak hogy aki nem lakott a kovetseg korul hanem tobb szaz vagy ezer km tavolsagra.
Nem az a baj, Melitta, hogy nem tudok elmenni a postáig, tudom hogy mennyire leegyszerűsítették a külföldről való szavazást.
Egyszerűen nem láttam 2 éve sem, és most sem látnék alternatívát, akire nyugodt szívvel odatehetném az x-et. :( Inkább tartózkodunk. Az is egyfajta "vélemény nyilvánítás".
 
A leheto legrosszabb formaja amit valasztasz a tartozkodast, ezzel nem azt ered el amit irtal ,hogy ez is egy velemeny hanem az atalakitott rendszerrel a Orban kormanyt helyezed nagyobb helyzetbe mint amibe vannak.
Ez a 2/3 ugy jott ossze hogy sok volt a tavolmarado.
Ha rajtam mulna kotelezove tennem a szavazast,mert ervekkel erdekekkel nem lehet ravenni meg akkor se ha a sajat erdekulrol van szo a szavazoknak, hogy elmenjenekaz urnahoz.
 
Ugyan, áruld már el, mi a búbánatért menjek el SZAVAZNI?
Nem véletlen írtam szavazást, és nem választást, mert ahhoz, hogy választani tudjak, ahhoz illő lenne megfelelő választékot biztosítani!
Szerinted ki lenne az alternatíva? Ha arra gondolsz esetleg, akire én gondolom, azt felejtsd el, az az én szememben a rosszabbik!
azert ,hogy LEGYEN valasztasi lehetoseged es NE hagyd ,hogy a fejed felett olyan szavazzon a letedre akinek seckojedno ,hogy te mikent eled meg a napjaidat !

az alternativat TI tudjatok magatoknak biztositani azzal HA nem engeditek az idegen beleszolasat a valasztasotokba !

a tavolmaradas a leheto legrosszabb amit tehettek
 
Nem az a baj, Melitta, hogy nem tudok elmenni a postáig, tudom hogy mennyire leegyszerűsítették a külföldről való szavazást.
Egyszerűen nem láttam 2 éve sem, és most sem látnék alternatívát, akire nyugodt szívvel odatehetném az x-et. :( Inkább tartózkodunk. Az is egyfajta "vélemény nyilvánítás".

Sajnos a tartózkodás sokkal rosszabb, mint az esetleges nincs alternatíva választása. Ugyanis , ha tartózkodunk, azt kapjuk vissza, akitől tartózkodtunk! Ezt nem vesszük figyelembe a választásoknál. Kitolunk magunkkal, és 4 évig azt dörgölik az orrunk alá: az állampolgárok hatalmazták fel a kormányt és a parlamentet, arra, amivel folyamatosan szívatnak. Elérik vele, hogy utálom az egészet, örök körforgásban. Francba!!!
 
Oldal tetejére