A bantalmazott nok.................

cat34

Állandó Tag
....minősíteném , de azt nem viselné el a topic...

Tökéletesen igazad van, az ilyet nem lehet minősíteni. Még csak azt sem lehet rámondani, hogy patkány, mert megsérteném az állatvilágot.

Most éppen szabadságomat töltöm, úgyhogy bőven van időm TV-t nézni. Abban minden esetre egyetértek egy másik képviselővel, hogy nem lehet csupán nők elleni erőszaknak minősíteni a családon belüli erőszakot, mivel nem csupán nők, hanem gyerekek, férfiak és idősek elleni erőszakról ugyanúgy beszélhetünk.
A párom, mikor még rendőr volt heti(!) szinten 4-5 CSB-hez risztották őket. A CSB = családi botrány. Sokszor mesélte, hogy nem tehettek semmi mást, mint - jobb esetben - bevitték a bántalmazót, hogy lehiggadjon. Ez nem mindig jelentett férfit. Volt, hogy nőt kellett bevinniük. Ameddig vér nem folyt, nem lehetett sok mindent tenni. Mint ahogy most sem. Még.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Kezében volt a kislányuk: így ütötte ki barátnője fogait a színész
„Milyen ember az, aki kezet emel egy gyermekét tartó nőre, és kétszer felpofozza? Milyen ember?”


Asszonyverésben talán Mel Gibson produkálta a legemlékezetesebbet, amikor két éve elpáholta akkori barátnőjét, Oksana Grigorievát. Az eset azért kavart óriási botrányt, mert Mad Max úgy ment neki Oksana Grigorievának, hogy az karjában tartotta a kislányukat, Luciát. A színész körömszakadtáig tagadta a történteket, de vesztére barátnője magnón rögzítette az eseményeket. A Daily Mail információi szerint ez hallható a felvételen:


„Milyen ember az, aki kezet emel egy gyermekét tartó nőre, és kétszer felpofozza? Milyen ember?” – zokogja Oksana. A válasz: „Tudod mit? Megérdemelted!”


Ezek után Gibson kénytelen volt beismerni a tagadhatatlant, majd kanyarított hozzá egy nyegle magyarázatot. „Valóban megpofoztam Oksanát, de csak azért, hogy visszarángassam a valóságba. Ám egyáltalán nem volt kemény az az ütés, nem tört el egy csontja sem, nem folyt a vére. Csak sokkolni akartam, hogy ne üvöltsön, és ne rángassa tovább a lányunkat” – vallotta a rendőrségen Mel Gibson.


Oksana ennek az ellenkezőjét állította: az ütés annyira kemény volt, hogy két foga is kirepült. Az orosz származású énekesnő a hangfelvételen kívül állítólag fényképet is bemutatott, bizonyítandó Gibson brutalitását.
 

Csatolások

  • mel gibson.jpg
    mel gibson.jpg
    6.8 KB · Olvasás: 3
T

TH6777

Vendég
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/j_mT3-UQv4o" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>

Hallgasd meg!​


ezeknek a szörnyüségeknek...és sajnos egyre jobban tova terjedő tragédiáknak...azt gondolom valahol ott a hiba győke..., hogy sajnos a társadalom közömbössége és reagálása az egyik fő ok...,
hiszen gondoljuk csak végig mi is történik..
., a bántalmazott nőket mind szűkebb környezetük..., mind a tágabb társadalom gyakran megbélyegzi..., így a szégyenérzet gátolja a nyílt, szemtől-szembeni segítségkérést...,
egyszerűen nincs hatékony kezelése ennek a súlyos és veszélyes problémának...csak a nagy dumák, üres frázisok...,
a magam részéről teljes mértékben elitélem az erőszakot...és ez legyen NŐ-GYERMEK...de egyáltalában EMBER ellen...,mitöbb az állatok elleni erőszakot is!

sztem a nők elleni erőszak.... a nők elleni diszkrimináció legszélsőségesebb formája...,
nagyon nagy hibának tartom...,hogy sajnos azok a szervek akiknek lenne modja tenni és lépni ezek vissza szoritására....sajnos mindent bevetve csak egymásra mutogatva hablagyálnak megoldások helyett...,
képtelenek valójában garantálni.... a nők családon belüli fizikai biztonságát....,(még ott sem ahol már történtek tragédiák), és ez biza a nők százezreinek halálához vezet szerte a világon...., addig amig a különböző "szervek"....csak impotensként szemlélik a történteket és addig amig ők vagy családjuk-szeretteik nem tapasztalják meg az erőszakot..., meggyőzödésem sajnos...addig a nők elleni diszkrimináció széles skáláján....bizony a családon belüli erőszak kiemelt helyen fog vezetni a világ "ranglistáján"...,
azért a sok sok statisztika is mutatja..., hogy a nők ellen elkövetett bűncselekmények között.... egyértelműen a családon belüli erőszak a leggyakoribb halálozási ok....,
és valójában ugy gondolom az is marad...,hiszen a családban..., az otthon falai mögött folyó erőszak... a privát szféra sérthetetlenségénél fogva gyakran láthatatlan..., ami az áldozat.áldozatok számára... jelentősen megnehezíti a segítségkérést..., a környezet számára pedig a segítségnyújtást....(ha éppen akad iéyen arra felé)
sztem nagy baj az is..., hogy az ilyen helyzetben került vagy élő nők... nem lépnek ki egy erőszakos kapcsolatból..., mert félnek és különböző okok visszatartják őket a brutál állatok modján élő/viselkedő férfiaktól...


csak néhány példa:

A gyerekek: "A gyerekeknek szükségük van apára. Egy erőszakos apa is jobb a semminél."
Házastársi eskü: "Megfogadtam, hogy a felesége maradok, míg a halál el nem választ. A rossz tulajdonságait is el kell fogadnom."
Szerelem: "Szeretem. Amikor nem durva, boldog vagyok. Ha vele maradok, talán a szerelmem megváltoztatja."
A valóság letagadása: "Nem is igazi erőszak, amit velem csinál. Ki lehet bírni. Más nőknek sokkal rosszabb."
Szégyenérzet: "Jobb, ha nem tud erről senki. Nem bírnám elviselni, ha kiderülne, miket csinál velem."
Bűntudat: "Biztosan én tehetek róla. Valamit nem csinálok jól. Megérdemlem, hogy így bánik velem."
Az önbecsülés hiánya: "Úgysem találnék nála jobbat. Azt mondja, hogy csúnya vagyok, és ráadásul rossz anya és feleség."
Félelem: "Megfenyegetett, hogy ha elhagyom, utánam jön, és megöl engem is, meg a gyerekeket is."
Beletörődés: "Úgysem tudok változtatni a helyzetemen. Ő az erősebb. Senki sem segíthet rajtam."
Felelősségérzet vagy társadalmi nyomás: "A családnak mindenképpen együtt kell maradnia. A család összetartása a nők dolga."
Anyagi biztonság vagy gazdasági függés: "Nem tudnám egyedül eltartani magamat és a gyerekeket. Egyébként is, hová mehetnék?"
Érzelmi zsarolás: "Azt mondta, nem tud nélkülem élni. Azt mondta, öngyilkos lesz, ha elhagyom."


Bárki kerülhet ilyen helyzetbe..., mert sajnos..., soha nem lehet látni előre egy kapcsolat végét...,


és sztem valahogy azt kéne tudatosítani a nőkben...,hogy aki egyszer megaláz...,no az lehet később ütni fog stb..., inkább menni kell...és keresni mást...amig nem késő és nem történik tragédia!

és azért nem szabad megfeledkezni arról sem..., hogy biza a
nőknagyon sok esetben a megfelelni akarásból..., a legnagyobb baromságokat is bevállalják önként...ami éppen lehet egy folyamatos erőszak is...

Ui: a magam részéről mindenesetre...
azt nem értem..., ha egy kapcsolat nem kötelező..., abból bármikor ki lehet lépni..., akkor miért is maradnak benne évekig..., évtizedekig...,sőt mitöbb akár halálukig ezek az emberek? Felnőttekről beszélek..., nem a gyerekekről.<dir style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana; font-size: 11px; ">"Magyarországon a legóvatosabb becslések alapján is hetente legkevesebb egy nő hal bele a családon belüli erőszakba: férje, volt férje vagy partnere agyonveri őt. Ez évente legalább 52 nőt jelent.

Európai és magyar adatok szerint minden ötödik nőt rendszeresen ver a férje vagy partnere.
Ez Magyarországon körülbelül félmillió nőt és közel ugyanennyi férfi elkövetőt érint.


A bántalmazott gyerekek számát csak becsülni tudjuk. Hazánkban többszázezer olyan gyerek él, aki hozzátartozó által elkövetett testi, lelki vagy szexuális erőszak áldozata.
Bántalmazott gyereknek minősül az a gyerek is, akit szülei nem vernek, de azzal a tudattal nő fel, hogy apja veri az anyját.


A bántalmazott nők átlagosan nyolc alkalommal kérik a rendőrség segítségét. (A leggyakrabban hiába, mivel a rendőrség "családi ügyekre" való hivatkozással nem megy ki a helyszínre.)


1994. óta az egy év alatt befutó segélyhívásaink száma több mint háromszorosára nőtt."</dir>
 

kgabi0507

Állandó Tag
A bántalmazott nő kategóriába sorolnám azokat is, akik mindennapos (vagy akár alkalmi) lelki terrorban élnek. (elsősorban nőkről beszélek, mert őket sokkal több támadás éri, mint a férfiakat). Sok nő él úgy, hogy a párja egész nap piszkálja mindenféle apróság miatt: "ezt a moslékot nevezed te főzeléknek?" "mi a fenéért veszel új ruhát, akármit veszel fel, csak egy trampli vagy" hasonlóképpen gyötri a gyerekeket is, bakanccsal belegyalogolva a kis lelkivilágukba. Sajnos az ilyen bántalmazásnak nincs látható testi nyoma, sokszor bizonyítani sem lehet, és milliók nőnek fel úgy, hogy felnőttkorukra már képtelenek normálisan beilleszkedni a társadalomba az őket ért lelki sérülések miatt. Ezt a fajta bántalmazást az áldozat sem veszi észre, emiatt nem is tud idejében kilépni a kapcsolatból.
 
T

TH6777

Vendég
A bántalmazott nő kategóriába sorolnám azokat is, akik mindennapos (vagy akár alkalmi) lelki terrorban élnek.az alap:
szerelem ideális kezdéssel..., majd durva testi bántalmazás és
lelki terror...

a szokásos forgatókönyv szerint alakul: kedves..., jó fej- első pofon- több pofon- a testi mellett lelki terror...

sztem napjainkban sem mondható...a lelki terror új jelenségnek....való igaz..., hogy a
lelki terror néha rosszabb a fizikai fájdalomnál...

véleményem szerint nincs kivétel...,​mindenféle korú...,társadalmi helyzetű..., kulturáltságú és származású nőt érinthet...amikor is egy kapcsolatban kialakulnak a problémák...,

maga a lelki terror szándékos viselkedésen alapul..., melyet valaki a hatalom pozíciójából gyakorol..., mellyel az a célja..., hogy leértékelje a másik személyiségét..., lelki sérüléseket okozzon..., tönkretegye a másik önbizalmát és önbecsülését...és megjegyezném nem csak a férfiak"gyakorolják" a lelki terrort...hanem sajnos már a NŐK is...(anya-gyerek stb)

no ugye kézen fekvő..., hogy a lelki terror elszenvedője (legyen az bár ki is).... végül elveszíti személyiségét..., és lassan függeni kezd a terrorizálótól....

köztudott mit is tesz a lelki terror elkövetője...,folyamatosan kihasználva a másik gyengeségét... sértegeti..., vádolja..., fenyegeti partnerét...,állandóan csak romboló kritikával illeti..., kiabál vele..., számtalan dologgal manipulálja..., nagyon sok esetben közömbösséget mutat a másik iránt..., és ezért hosszú ideig nem szól a szenvedőhöz...,

teljes mértégben igaz...,hogy sajnos a lelki terror... nem annyira látványos és nyilvánvaló..., mint a testi bántalmazás..., és pont ezért van az...,hogy gyakran maga a szenvedő alany... sincs tisztában azzal..., hogy lelki terror áldozata...,és mind ez egészen addig...,amíg egyszer csak történetesen fizikai bántalmazás nem éri...,

megitélésem szerint...bizony a lelki terror következményei súlyosabbak... és hosszabb távúak lehetnek..., mint a testi bántalmazásé...,


hiszen gondoljuk csak végig a menetet...az ismételt lelki bántalmazások... káros kapcsolatot és függőséget hozhatnak létre magában a kapcsolatban..., az elkövető és az áldozat között...,
mert ugye a párok vagy az érintettek...kölcsönösen függeni kezdenek egymástól...,
kicsit érthetőbben: az áldozat azért...,mert egyedül senkinek érzi magát...,a félelem és a gyötrődés egy idő után teljesen megbénítja őt...,viszont az elkövetőt pedig azért..., mert ezen a domináns veselkedésen keresztül érzi fontosnak magát....,
azt gondolom...,hogy bizonyos idő eltelte után...maga a függőség annyira erőteljessé válik...,hogy az áldozat végül védelmezi...,és felmenti azt a személyt..., aki lelki terrort gyakorol rá...,ez baromi nagy hiba!!!...
mert sajnos a bántalmazott ezzel...elindít egy olyan romboló folyamatot...,amelyben teljesen elveszíti önbizalmát és...mindenféle kezdeményezőképességét...,gyakorlatilag leértékeli magát..., elveszíti összes reményét...

minden esetre összegezvén a véleményemet...azt gondolom..,hogy sztem ezek a vadállatok... konfliktuskezelésre használják az erőszakot..., valahogy oly formában...,hogy pl: nem akarod azt csinálni..., amit én akarok:confused:
akkor megverlek/megfenyegetlek/stb..., és akkor azt fogod csinálni...,
mert sztem nem tudják és nem akarják..., hogy másképp is lehet.., hogy meg lehetne beszélni.., a kompromisszumot is el lehetne fogadni..., hogy a másik is önálló személyiség... és vannak saját dolgai..., amiket tiszteletben kell kellene tartani....,
és a hiba ott indul...amikor egy kapcsolat elején... azért nem jön elő ez a terrorista jellem/hajlam..., mert ott még a rózsaszinú ködben... kevesebb a konfliktus..., a nagy szerelem miatt...,és szinte nincs is egetverő konfliktus....uralkodási vágy a másik kal-felett!néhány kérdésem azért van...
arra szeretnék választ kapni..., hogy Szerintetek:

miért következik be ez a drasztikus változás a bántalmazók részéről:confused:
vagyis miért kattannak be ezek az emberek... egy párkapcsolaton belül annyira..., hogy egy ideálisnak tűnő kezdet után... fizikai és lelki terrorban tartják a másikat:confused:...
vagy a kapcsolat kezdete csak egy álca... és az agresszív félnek eleve a bántalmazás a célja a kezdettől fogva:confused:
"


"A lelki erőszak tehát rendkívül változatosan nyilvánulhat meg, de akad egy közös jellemzője valamennyi formájának: a másikat tárgyként kezeli. A tárgyba ugyanis bele lehet rúgni, át lehet rajta nézni, hiszen nem érez semmit. Aki a lelki terror eszközeivel él, elfelejti vagy meg sem tanulta, hogy akin alkalmazza, az is ember, érzésekkel és tudattal."
 
T

TH6777

Vendég
Milyen segitseget tud kapni egy bantalmazott no Mo-on?

nem az Egyesült Államokban élünk mi magyar nők...,ahol is a bántalmazott nőkért folytatott "tevékenységeknek"...., komoly hagyományai vannak.

tudod az a helyzet sajnos e témában is...,hogy a" jó" Magyar Ember....a nők bántalmazása elleni fellépést.... feminizmusnak nevezi..., és gyűlöli!
azt gondolom...,hogy amig kis országunkban Magyarországon...nem lesz a családon belüli erőszak... önálló büntetőjogi törvényi tényállás....,no addig a jelenleg néhány működő szervezet ereje és szava....a segitőkészség igen kevés... a nőket és gyermekeket bántalmazó "állatokkal" szemben...
meggyőzödésem és ugy gondolom...,hogy sajnos sok helyen tabutémának számít a nők elleni erőszak kezelése..., mert ugy gondolják az érintettek IS..., hogy milyen kockázatot jelenthet számukra... egy olyan ügy mellé állni..., amit sok félreértés..., tabu övez....és ez a hibák sokaságának egyike...,
a családon belüli erőszak minden ötödik nőt érint világszerte..., ez azért nagyon durva!

"A családon belüli erőszakos cselekmények elleni hatékonyabb magyarországi fellépést már többször szorgalmazta az ENSZ. Legutóbb tavaly jelezte a szervezet emberi jogi tanácsa, hogy Magyarország tehetne intézkedéseket a családon belüli erőszakot tiltó konkrét jogszabályok elfogadására." (No nagyon semmi nem történt ezidáig...)A kormány álláspontja elődeihez hasonlóan azonban az, hogy a büntető törvénykönyv és a szabálysértési törvény tényállásai teljes körűen lefedik azokat a cselekményeket, amelyeket a családon belüli erőszak körébe lehetne vonni."

véleményem szerint a mai joggyakorlat szerint...(a jelenlegi szabályozás), amelyek benne vannak a Btk.-ban...., hibás nagyon...,mert valójában nem tesz különbséget.... az idegenek közötti... és a családon belüli.... erőszakos cselekmények között..., pedig a két eset teljesen más !

Az a helyzet...,hogy sztem egy partnerkapcsolati erőszak.... nem egyszeri cselekmény..., hanem egy folyamat..., mely különböző formákban ismétlődik meg a lapcsolaton bellül..., adott esetekben sajnos egyre durvábbá vállnak...,és pl: ha ne adj Isten valakit elítélnek azért..., mert megverte a partnerét...., bizony arról nem szól a fáma....,és az ítéletben nincs benne..., hogy ezt megelőzően... az áldozatot esetleg hosszabb időn keresztül....a brutál állat párja.... bizonytalanságban tartotta....,rendszeresen megfélemlítette....

de ugy is lehetne ragozni: amig vér nem folyik "csak szolgálunk és védünk"...
:rolleyes:

nem vagyok jogász...,de azt gondolom...,hogy amig Magyarországon belül...a családon belüli erőszakot.... nem fogadják el speciális bűncselekménytípusként...,addig sajnos a jelenleg működő civil segitő szervezetek munkája hiába való...,

"A bántalmazott nők száma becslések szerint évente eléri a félmilliót Magyarországon. Az Eurobarometer 2010-es felmérése szerint Magyarországon minden hatodik válaszadó ismer olyan embert, akit egy hozzátartozója bántalmaz vagy bántalmazott. A családon belül elkövetett fizikai erőszakot a válaszadók háromnegyede sorolta a „nagyon komoly” kategóriába, míg az uniós átlag 85 százalék. A lelki terrort a magyarok 56 százaléka tartja az erőszak komoly formájának, a szabadság korlátozását 53, a fenyegetést 48 százalék. Az uniós átlag minden esetben magasabb volt. Az EU 27 tagállamában a megkérdezettek 70 százaléka tartja hasznosnak az ingyen hívható segélyvonalakat, míg a magyarok 57 százaléka véli úgy, hogy ez segítséget jelent az áldozatoknak. A magyarok 77 százaléka szigorúbb törvényekkel szorítaná vissza a családon belüli erőszakot. "

vannak civil szervezetek és különböző programok segitség képpen...,de ez nem a "reklám helye"...
 

cat34

Állandó Tag
Milyen segitseget tud kapni egy bantalmazott no Mo-on?[/QUOTE]

Kedves Melitta!

Őszintén?

Nem sokat. Talán csak a reményt: ha végigjárja a megszökés-feljelentés-eljárás tortúrát, és netalántán börtönbe kerül a bántalmazó, akkor majd a börtönben a rabtársak "átnevelik". A rabok ugyanis egymás között is tesznek különbséget. Első számú közellenség: a pederaszták (pedofilok, gyermekbántalmazók...). A második számú: a nőkkel szemben elkövetett erőszakos bűncselekmények, és a rendőrök "csupán" a harmadik helyen állnak.
Mindhárom kategóriába sorolt típus számíthat rá, hogy a többiek megtudják, miért ül. Mert ezek soha nem maradnak titokba. És ez nem mozi. Ez a valóságban is így van.

Mondjak még szörnyűbbet? Mivel a törvény olyan Mo-n, amilyen, azok sem számíthatnak semmi jóra, akik félreteszik félelmeiket és segítséget nyújtanak a bántalmazott embernek (most az legyen nő,gyerek,férfi). A segítőket pellengérre állítják, hülyéknek nézik, rosszabb esetben még eljárás alá is vonják.

Hát ilyen segítségre számíthat egy bántalmazott ember Mo-n.
 

GadMar

Állandó Tag
Milyen segitseget tud kapni egy bantalmazott no Mo-on?[/QUOTE]

Régen voltak Anyaotthonok, amik nagyon jól működtek szükség esetén.
Megnéztem az Internetet, most is vannak, léteznek, működnek egész Mo-on (közhasznú egyesületek, alapítványok).
Menedéket, segítséget nyújtanak Anyáknak és gyermekeiknek, nemcsak várandósan és születés után, hanem olyan krízishelyzetekben is, amikor nincs más megoldás, mint elmenni otthonról.
 

cat34

Állandó Tag
Régen voltak Anyaotthonok, amik nagyon jól működtek szükség esetén.
Megnéztem az Internetet, most is vannak, léteznek, működnek egész Mo-on (közhasznú egyesületek, alapítványok).
Menedéket, segítséget nyújtanak Anyáknak és gyermekeiknek, nemcsak várandósan és születés után, hanem olyan krízishelyzetekben is, amikor nincs más megoldás, mint elmenni otthonról.

Igazad van, de azok az emberek, akiket nem bántalmaztak, nem tudják elképzelni - köztük én sem -, hogy mennyire nehéz addig is eljutni, hogy elmenj otthonról. A félelem olyan mélyen beléjük ívódik, amit mi még csak meg sem érthetünk.

Azon kívül miféle biztonságérzete lehet egy gyerekével menekülő nőnek, aki egy magasan kvalifikált, tanult ember elől próbál elmenekül, aki a rendőrsséggel keresteti az asszonyt, hogy a nő elrabolta a gyerekét és az utóbbi időben nem beszámítható?

A nő állítja: a férfi bántalmazza. A férfi állítja: a nő "begolyózott" és elrabolta a gyerekét.

Egy állítás, egy tagadás.

A törvény szerinted kinek ad igazat? Főleg ebben az országban, ahol a állítólag a politikusaink is verik az asszonyt? Ezek után nem csodálkozom, hogy kapásból leszavazták a népi kezdeményezést.
 
T

TH6777

Vendég
Milyen segitseget tud kapni egy bantalmazott no Mo-on?[/QUOTE]

krízishelyzetekben is,

no én erre azt mondom...,hogy Mindenkinek mást- és mást jelent a fogalom...maga a krizis helyzet és annak megitélése...,
ugye egy krízis addig tart.., amíg ki nem alakul valamiféle... új egyensúlyi helyzet...amik persze sok sok buktatóval járnak...
valójában nem csak a bántalmazott nőknél vannak krizis helyzetek...,hiszen az életünk során többféle krízishelyzet kerül elénk...,és persze vannak amin könnyentúljutnak az érintettek..., és biza egyre több...amik komoly útvesztőknek tűnnek...és ilyenek a nők és gyermekek, ártatlanok bántalmazása...azt gondolom egyébiránt.., hogy ha valaki aki krizis helyzetben él...jobban megismeri önmagát... és egyre közelebb kerül a belső énjéhez..., akkor eljut odáig...,hogy tudjon változtatni a helyzetén...,el tud engedni olyan feszültséggel teli helyzeteket..., melyekbe korábban rengeteg energiát fektetett...(félelem,nélkülőzés stb), és el tud jutni odáig...,hogy bátrabban nézzen előre....és meglássa a lehetőségeit..., és merjen is élni velük....

ugye azt tudjuk..,hogy a krizis valójában az a helyzet és állapot...amikor egy probléma hatására lelki egyensúlyunk felborul..., majd az egyre fenyegetőbbé válik..., súlyosabb esetben problémamegoldó képességünk háttérbe szorul.., majd csődöt mond...,amikor már nincs elég energiánk...a problémás helyzetükből való kilábalásra...,
erre mondom én..., hogy ez egy érzelmi sokk...,és saját erőnkből nem tudunk kimászni...
és azok a nők és emberek sem akik sajnos bántalmazásban élik napjaikat..., no ilyenkor kell és kellene a hatékony és megfelelő segitség...ami bizony elenyésző nálunk és a világ számos országában...,
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Embertelenül nevelik át a nőket

A kínai munkatáborokban ismeretlen az emberi jogok fogalma.


Kényszeretetés és elektrosokk

A táborok kegyetlen világát a Lens magazin több oldalas írásában mutatja be, mégpedig az északkeleti Liaoning tartomány egyik ilyen – női rabok számára kialakított – létesítményének korábbi hivatalnokait, volt és jelenlegi lakóit, valamint tartományi ügyészeket idézve. Az újság finomítás nélkül számol be a munka általi „átnevelés" során tapasztalható körülményekről, részletezve az engedetlennek tartott bentlakók erőszakos megregulázásának módszereit is.
A cikk szerint a nők ágyhoz vagy rácsokhoz bilincselése mindennapos gyakorlat, ezzel gyakran hetekig büntetik őket. Súlyosabb esetben kezüket összekötözve a plafonról lógatják le őket, vagy végtagjaiknál fogva láncolják őket az ágyhoz, asztalhoz, szekrényhez úgy, hogy végül a testük „a levegőben lóg". Gyakran alkalmaznak bilincset az éhségsztrájkolók lefogására, a szájukat pedig a nőgyógyászati vizsgálatoknál alkalmazott eszközökkel nyitják ki, és gyakran órákon keresztül hagyják kitámasztva. Az őrök kontroll nélkül alkalmazzák az elektrosokkot is, számos esetben idegi sérülést, testi torzulást okozva
.
Napi 12-14 óra robot

Bár a hatályos jogszabályok mindössze 6 órát engedélyeznek, a bentlakóknak gyakran 12-14 órát is dolgozniuk kell egy nap, és ha ezt megtagadják, verésre vagy az említett büntetések egyikére számíthatnak. A munka leggyakrabban mezőgazdasági, ruhagyári vagy más termelőipari robotot jelent, de a korábbi lakók elmondása szerint az is előfordult, hogy útépítésre irányították őket. A nőknek akkor is dolgozniuk kellett, ha terhesen érkeztek a táborba, vagy ha megbetegedtek. Utóbbi esetben az orvosi ellátásért a betegnek, illetve családjának kellett fizetnie. A táborokban csupán a legalapvetőbb orvosi felszerelés volt, nem engedték táboron kívüli kórházba a rászorulókat sem.
A büntető létesítmény egyik volt helyettes vezetője szerint előfordult, hogy egyszerre több mint ötezer lakosa volt e munkatábornak, évente több mint 100 millió jüan (3,7 milliárd forint) bevételt biztosítottak munkájukkal, de nekik egyetlen jüant sem fizettek. A magazin képeket is közölt, melyeken az egykori lakók kiütött fogaikat, sebesüléseiket, életre szóló bénultságukat dokumentálják. A cikket az elmúlt napokban több tízezren olvasták, hétfő estére viszont lekerült a mikroblogokról, ugyanakkor számos hírportálon továbbra is elérhető
.
Lépéseket ígérnek

A liaoningi hatóságok nem hagyták szó nélkül az írást, azt ígérve, hogy egy különleges csoport „objektív módon fogja megvizsgálni" a szóban forgó munkatábort, az eredményeket pedig a nyilvánosság elé tárják majd.
Az 1957 óta működő munkatáborok évek óta vita tárgyát képezik a kelet-ázsiai országban. A kínai vezetőség október elején megígérte, hogy átalakítja az emberi jogokat figyelmen kívül hagyó rendszert. Jünnan tartomány vezetése február elején bejelentette az ottani táborok felszámolását, a déli Kuangtung tartomány pedig szintén megtette az első lépéseket ennek az áldatlan helyzetnek a megszüntetésére.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Hiába sírnak a nők a Nyugatinál


Beállni egy tér közepére kirakott, bekamerázott telefonfülkébe, úgy tűnik, sokaknak hasonló bátorságpróba, mint felhívni egy segélyvonalat. A Nyugatinál hangosan csörgő NANE-fülkébe csak a röhögő fiúcsapat egy tagja rohan be, de amikor hallja, hogy géphang indul el, röhögve csapja vissza a kagylót. „Valami reklám vagy vicc lehet, megint le akarnak húzni.″
<section class="connected" style="border: 1px solid rgb(204, 204, 204); border-top-left-radius: 4px; border-top-right-radius: 4px; border-bottom-right-radius: 4px; border-bottom-left-radius: 4px; box-shadow: rgba(0, 0, 0, 0.2) 0px 1px 2px; font-size: 13px; line-height: 24px; margin: 16px 0px; color: rgb(0, 0, 0); font-family: arial, sans-serif;">
</section>„Segítsen! A férjem... elolvasta az SMS-eimet, és nagyon dühös lett. Nem bántott, habár megszorította a nyakamat. Nem kaptam levegőt... Ő nagyon szeret engem, de én most rettegek.″ „Helló! Tíz éve élek a társammal. Iszik is, de nagyobb baj, hogy a fiunkkal nem foglalkozik. Legfeljebb rángatja vagy lökdösi, már a játszótérre sem viszi le.″ „Segélyvonal? Nem bírom tovább a megaláztatást. Most már tudom, hogy nem vagyok az a gyenge, ostoba nő, akinek a férjem a nyilvánosság előtt beállít. El akarok költözni. Segítsen.″
Fotó: Ránki Dániel

Szerdától vasárnapig csörög a strandkorlátkék telefonfülke a Nyugatinál. Jó esetben csörög, más alkalmakkor meg Macbookra van kötve, és izzadó férfiak vakarják körülötte a homlokukat: miért nem működik? Ilyenkor viszont legalább észreveszik az arra járók, vagy a szerda este mellette gyülekező motoros banda. Péntek reggel például csak magányosan csörög tovább.
A telefonkagylóban valójában Ónodi Eszter, Balázsovits Edit, vagy például Igó Éva zokog, de a történetek valódiak. A készülékkel az AVON és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület próbál kizökkenteni a napi rutinból, hiszen Magyarországon még mindig minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája. A NANE szerint nem csupán a fizikai, de a lelki pofonok, a szexuális fenyegetés, vagy a gazdasági bántalmazás is számít – még ha a törvény nem is ismeri el. Az utolsó témában készült hazai kutatás szerint hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek az áldozat.


Nők a nőkért, na ne

A NANE munkája önkéntes, és bár közhasznú, támogatást nem kap. Csak a segélyvonal telefonszámlájának céges támogatása és a felajánlott egy százalékok segítik őket. Közel tíz év alatt közel tízezer hívást kaptak, természetesen mindegyiket zártan kezelték. A segítők nem ítélkeznek, azt modják, céljuk inkább a megértő segítségnyújtás. Krízishelyzetben az anyaotthoni elhelyezést is megoldják, a hatóságokat is értesítik, jogi segítséget is nyújtanak.

Az Élet-Érték Alapítvány és az AVON tavaly 50 ezer aláírást akart összeszedni, hogy a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállás lehessen. A százezer szignó is összejött, szeptemberben a parlament szinte egyhangúlag támogatta a kezdeményezést. A vita ezen a héten zajlott, az eredménye már a júliusban hatályba lépő új Btk.-ban is megjelenhet. Vagyis megjelenthetne, ha a kormánypártok is hajlandóak lennének foglalkozni a témával.

Nem akartam megütni, csak nem szült elég gyereket

Varga István száján a tavaly szeptemberi vitán csúszott ki: „a nők az önmegvalósítás, emancipáció mellett elfelejtenek gyereket szülni. ...majd ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni”. Egy másik felszólásában Varga úgy fogalmazott: „azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”.
A Fidesz elhatárolódott a kijelentéstől, és ekkor, 180 fokos fordulattal döntöttek amellett, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a Btk.-ban.

Ha elfogadják a javaslatot, családon belüli erőszaknak számíthat majd az is, ha az érintettek az elkövetéskor már nem élnek együtt, csak korábban voltak élettársak. A testi sértés egyes eseteit, a becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést bünteti majd súlyosabban az új Btk. A büntetéshez az egyszeri bántalmazás viszont kevés lesz, a rendszeresség a kulcs. A könnyű testi sértésnél és a becsületsértésnél három évig terjedhetne a szabadságvesztés. Súlyos testi sértésnél, továbbá az aljas indokból, védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen, illetve idős vagy fogyatékossággal élő ember sérelmére elkövetett könnyű testi sértésnél, valamint személyi szabadság megsértése vagy kényszerítés miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető az elkövető.
A családon belüli erőszakkal azonban korábban is az volt a probléma, hogy a felszín alatt, lehúzott redőnyök és becsukott ajtók mögött maradt. Társadalmi összefogás, megfelelő tájékoztatás, a panaszaikkal a hatóságokhoz fordulni merő érintettek nélkül semmi sem fog változni Répássy Róbert keddi felszólalása szerint. Ezért lobbizik tovább a NANE is.


Elmúltnyolcév saláta

Az MSZP a héten azért gyűjtött aláírást a Parlamentben, hogy „asszonyverő politikusok ne ülhessenek az Országgyűlésben″. A KDNP-sek közül ezt senki sem írta alá, ahogy a vitán sem jelent meg senki a kisebbik kormánypártból. A Fideszből 8-12 arc tűnt föl a négy óra alatt. Az LMP szerint, amikor a kormánypártiak felszólaltak, akkor is bölcsebb lett volna hallgatniuk: a Fidesz az elmúltnyolcévet és a liberalizmust tette felelőssé családon belüli bűncselekményekért. Beszédében Ertsey Katalin Lázár János múlt heti, Vargával kapcsolatos kijelentését is idézte, miszerint ami otthon történik, ahhoz a pártnak semmi köze. Vagyis nem bánja, ha ütnek, amíg az a négy fal között marad.
A bullshitgenerátorral operáló Varga Istvánt persze eleve senki sem akarta felülmúlni. A fideszes Babák Mihály azért tett egy próbát. Az MTI jelentése szerint azt mondta: „a törvénnyel nem lehet minden problémát megoldani, mert ha az emberek nem kívánják rendezetten megélni a társas kapcsolatukat, akkor továbbra is mindennap előfordulnak atrocitások”.
A zöldpárt úgy érzi, az összetákolt törványjavaslat is csak a Varga-balhé miatt készült el, ráadásul olyan rövid idő alatt, ami az érdemi munka lehetőségét eleve kizárja. A témával foglalkozó nőszervezetek szerint a tervezet nem kompromisszumos és nem megoldás. A PATENT Jogvédő Egyesület (Patriarchátust Ellenzők Társasága) azt mondja, sem a nemzetközi elvárásoknak, sem a gyakorlat diktálta észérveknek nem felel meg a szöveg. A fő kifogásuk, hogy az együttélés kitétele túlzottan leszűkíti a büntethetők körét, illetve hogy a büntetendő cselekményeket önkényesen válogatták ki. A NANE a büntetések minimumtételét is követeli. Szerintük a párkapcsolati erőszak elkövetői általában kirívóan enyhe büntetést kapnak, ha egyáltalán eljut odáig az ügy.
Világhírű vak komondor

Balogh József április végén, egy esküvőn rugott be annyira, hogy reggelig beállt a képszakadás. Emiatt arra sem emlékezett, ki törte el élettársa orrát. A nő kórházba került, miközben a fideszes politikus a vak komondorra terelte a gyanút. A sértett feljelentette Baloghot, aki jelezte, hajlandó lemondani mentelmi jogáról. A politikus végül csütörtökön szöktette haza párját.

Ertsey Katalin sem elégedett. Az ügyet a szívén viselő független képviselő szerint a javaslat csak a büntetési tétel megemelésével operál, de nem tölt ki tényállások közötti hézagokat – maradnának a lila foltok. Úgy látja, összességében éppen az nem történik meg, amiért a több mint százezer aláírást összegyűjtötték: hiába kerülnek a családon belüli erőszak körébe a Btk.-ban amúgy is szereplő bűncselekmények, ha nincs tartalmi változás. „Nem egy új paragrafus kell.″
A képviselőnő hiányolja az intézményben élők bántalmazásának szabályozását is; és hogy kimaradnak olyan cselekmények, mint a gazdasági erőszak, amikor a férj éveken át megvonja a pénzt feleségétől, és szabadságát így korlátozza. Szintén büntetni kellene szerinte a megalázást, azt, ha a nőt újra és újra szajhának nevezik, ha mondjuk megtiltják, hogy telefonáljon, szórakozni járjon, vagy a barátaival találkozzon.
Kórházigazgató

A kazinbarcikai kórház igazgatójaként is dolgozó Daher Pierre-t egy nő nemrég azért jelentette fel, mert a fideszes képviselő egy szóváltás után a karjánál fogva rángatta ki a folyosóra. Az MTI közlése szerint a sértetten nem keletkeztek nyomok, úgyhogy látlelet nélkül tett feljelentést. Az Index ezzel szemben úgy tudja, az ápolónő sérülései még a felkar-röntgent is indokolták.
A Ház a bizottság javaslatának megfelelően fenntartotta Daher Pierre mentelmi jogát, a kormánypártiak közül egyedül Ángyán József nem szavazott emellett. A döntést a Fidesz-KDNP megtapsolta.

Halló?!

Fotó: Ránki Dániel


A Patent és a NANE azt szeretné, ha a kormány folytatná a társadalmi vitát, megint meghallgatná a civileket, és most végre meg is fogadná a tanácsaikat. Az LMP is a munkacsoport tárgyalásait követeli, valamint a nyílt vitát. A párt már egy olyan csomagot is összeállított, melyben épít a civilek tapasztalataira. A független Ertsey szerint a civil társadalom és a nyilvánosság lehet a fegyver. Magyarország számára egyébként az ENSZ nők elleni diszkriminációval foglalkozó CEDAW Bizottsága is fogalmazott meg ajánlásokat nemrég.
Amíg azonban a képviselők vitatkoznak – ha egyáltalán –, az országban számos vak komondor rohangál szabadon. Az aktivisták szerint az áldozatoknak szóló szolgáltatások fejlesztését is azonnal meg kellene kezdeni, a távoltartás reformjára is szükség lenne, és a segítők képzése, továbbképzése sem hanyagolható. Nemcsak bátorítás, védelem is kellene. Meg egy, a magányosan csörgő telefonnál működőképesebb kampány.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Hiába sírnak a nők a NyugatinálBeállni egy tér közepére kirakott, bekamerázott telefonfülkébe, úgy tűnik, sokaknak hasonló bátorságpróba, mint felhívni egy segélyvonalat. A Nyugatinál hangosan csörgő NANE-fülkébe csak a röhögő fiúcsapat egy tagja rohan be, de amikor hallja, hogy géphang indul el, röhögve csapja vissza a kagylót. „Valami reklám vagy vicc lehet, megint le akarnak húzni.″

<section class="connected" style="border: 1px solid rgb(204, 204, 204); border-top-left-radius: 4px; border-top-right-radius: 4px; border-bottom-right-radius: 4px; border-bottom-left-radius: 4px; box-shadow: rgba(0, 0, 0, 0.2) 0px 1px 2px; font-size: 13px; line-height: 24px; margin: 16px 0px; color: rgb(0, 0, 0); font-family: arial, sans-serif;">

</section>„Segítsen! A férjem... elolvasta az SMS-eimet, és nagyon dühös lett. Nem bántott, habár megszorította a nyakamat. Nem kaptam levegőt... Ő nagyon szeret engem, de én most rettegek.″ „Helló! Tíz éve élek a társammal. Iszik is, de nagyobb baj, hogy a fiunkkal nem foglalkozik. Legfeljebb rángatja vagy lökdösi, már a játszótérre sem viszi le.″ „Segélyvonal? Nem bírom tovább a megaláztatást. Most már tudom, hogy nem vagyok az a gyenge, ostoba nő, akinek a férjem a nyilvánosság előtt beállít. El akarok költözni. Segítsen.″

Fotó: Ránki DánielSzerdától vasárnapig csörög a strandkorlátkék telefonfülke a Nyugatinál. Jó esetben csörög, más alkalmakkor meg Macbookra van kötve, és izzadó férfiak vakarják körülötte a homlokukat: miért nem működik? Ilyenkor viszont legalább észreveszik az arra járók, vagy a szerda este mellette gyülekező motoros banda. Péntek reggel például csak magányosan csörög tovább.

A telefonkagylóban valójában Ónodi Eszter, Balázsovits Edit, vagy például Igó Éva zokog, de a történetek valódiak. A készülékkel az AVON és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület próbál kizökkenteni a napi rutinból, hiszen Magyarországon még mindig minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája. A NANE szerint nem csupán a fizikai, de a lelki pofonok, a szexuális fenyegetés, vagy a gazdasági bántalmazás is számít – még ha a törvény nem is ismeri el. Az utolsó témában készült hazai kutatás szerint hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek az áldozat.Nők a nőkért, na ne

A NANE munkája önkéntes, és bár közhasznú, támogatást nem kap. Csak a segélyvonal telefonszámlájának céges támogatása és a felajánlott egy százalékok segítik őket. Közel tíz év alatt közel tízezer hívást kaptak, természetesen mindegyiket zártan kezelték. A segítők nem ítélkeznek, azt modják, céljuk inkább a megértő segítségnyújtás. Krízishelyzetben az anyaotthoni elhelyezést is megoldják, a hatóságokat is értesítik, jogi segítséget is nyújtanak.Az Élet-Érték Alapítvány és az AVON tavaly 50 ezer aláírást akart összeszedni, hogy a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállás lehessen. A százezer szignó is összejött, szeptemberben a parlament szinte egyhangúlag támogatta a kezdeményezést. A vita ezen a héten zajlott, az eredménye már a júliusban hatályba lépő új Btk.-ban is megjelenhet. Vagyis megjelenthetne, ha a kormánypártok is hajlandóak lennének foglalkozni a témával.Nem akartam megütni, csak nem szült elég gyereket

Varga István száján a tavaly szeptemberi vitán csúszott ki: „a nők az önmegvalósítás, emancipáció mellett elfelejtenek gyereket szülni. ...majd ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni”. Egy másik felszólásában Varga úgy fogalmazott: „azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”.

A Fidesz elhatárolódott a kijelentéstől, és ekkor, 180 fokos fordulattal döntöttek amellett, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a Btk.-ban.Ha elfogadják a javaslatot, családon belüli erőszaknak számíthat majd az is, ha az érintettek az elkövetéskor már nem élnek együtt, csak korábban voltak élettársak. A testi sértés egyes eseteit, a becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést bünteti majd súlyosabban az új Btk. A büntetéshez az egyszeri bántalmazás viszont kevés lesz, a rendszeresség a kulcs. A könnyű testi sértésnél és a becsületsértésnél három évig terjedhetne a szabadságvesztés. Súlyos testi sértésnél, továbbá az aljas indokból, védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen, illetve idős vagy fogyatékossággal élő ember sérelmére elkövetett könnyű testi sértésnél, valamint személyi szabadság megsértése vagy kényszerítés miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető az elkövető.

A családon belüli erőszakkal azonban korábban is az volt a probléma, hogy a felszín alatt, lehúzott redőnyök és becsukott ajtók mögött maradt. Társadalmi összefogás, megfelelő tájékoztatás, a panaszaikkal a hatóságokhoz fordulni merő érintettek nélkül semmi sem fog változni Répássy Róbert keddi felszólalása szerint. Ezért lobbizik tovább a NANE is.Elmúltnyolcév saláta

Az MSZP a héten azért gyűjtött aláírást a Parlamentben, hogy „asszonyverő politikusok ne ülhessenek az Országgyűlésben″. A KDNP-sek közül ezt senki sem írta alá, ahogy a vitán sem jelent meg senki a kisebbik kormánypártból. A Fideszből 8-12 arc tűnt föl a négy óra alatt. Az LMP szerint, amikor a kormánypártiak felszólaltak, akkor is bölcsebb lett volna hallgatniuk: a Fidesz az elmúltnyolcévet és a liberalizmust tette felelőssé családon belüli bűncselekményekért. Beszédében Ertsey Katalin Lázár János múlt heti, Vargával kapcsolatos kijelentését is idézte, miszerint ami otthon történik, ahhoz a pártnak semmi köze. Vagyis nem bánja, ha ütnek, amíg az a négy fal között marad.

A bullshitgenerátorral operáló Varga Istvánt persze eleve senki sem akarta felülmúlni. A fideszes Babák Mihály azért tett egy próbát. Az MTI jelentése szerint azt mondta: „a törvénnyel nem lehet minden problémát megoldani, mert ha az emberek nem kívánják rendezetten megélni a társas kapcsolatukat, akkor továbbra is mindennap előfordulnak atrocitások”.

A zöldpárt úgy érzi, az összetákolt törványjavaslat is csak a Varga-balhé miatt készült el, ráadásul olyan rövid idő alatt, ami az érdemi munka lehetőségét eleve kizárja. A témával foglalkozó nőszervezetek szerint a tervezet nem kompromisszumos és nem megoldás. A PATENT Jogvédő Egyesület (Patriarchátust Ellenzők Társasága) azt mondja, sem a nemzetközi elvárásoknak, sem a gyakorlat diktálta észérveknek nem felel meg a szöveg. A fő kifogásuk, hogy az együttélés kitétele túlzottan leszűkíti a büntethetők körét, illetve hogy a büntetendő cselekményeket önkényesen válogatták ki. A NANE a büntetések minimumtételét is követeli. Szerintük a párkapcsolati erőszak elkövetői általában kirívóan enyhe büntetést kapnak, ha egyáltalán eljut odáig az ügy.

Világhírű vak komondor

Balogh József április végén, egy esküvőn rugott be annyira, hogy reggelig beállt a képszakadás. Emiatt arra sem emlékezett, ki törte el élettársa orrát. A nő kórházba került, miközben a fideszes politikus a vak komondorra terelte a gyanút. A sértett feljelentette Baloghot, aki jelezte, hajlandó lemondani mentelmi jogáról. A politikus végül csütörtökön szöktette haza párját.


Ertsey Katalin sem elégedett. Az ügyet a szívén viselő független képviselő szerint a javaslat csak a büntetési tétel megemelésével operál, de nem tölt ki tényállások közötti hézagokat – maradnának a lila foltok. Úgy látja, összességében éppen az nem történik meg, amiért a több mint százezer aláírást összegyűjtötték: hiába kerülnek a családon belüli erőszak körébe a Btk.-ban amúgy is szereplő bűncselekmények, ha nincs tartalmi változás. „Nem egy új paragrafus kell.″

A képviselőnő hiányolja az intézményben élők bántalmazásának szabályozását is; és hogy kimaradnak olyan cselekmények, mint a gazdasági erőszak, amikor a férj éveken át megvonja a pénzt feleségétől, és szabadságát így korlátozza. Szintén büntetni kellene szerinte a megalázást, azt, ha a nőt újra és újra szajhának nevezik, ha mondjuk megtiltják, hogy telefonáljon, szórakozni járjon, vagy a barátaival találkozzon.

Kórházigazgató

A kazinbarcikai kórház igazgatójaként is dolgozó Daher Pierre-t egy nő nemrég azért jelentette fel, mert a fideszes képviselő egy szóváltás után a karjánál fogva rángatta ki a folyosóra. Az MTI közlése szerint a sértetten nem keletkeztek nyomok, úgyhogy látlelet nélkül tett feljelentést. Az Index ezzel szemben úgy tudja, az ápolónő sérülései még a felkar-röntgent is indokolták.

A Ház a bizottság javaslatának megfelelően fenntartotta Daher Pierre mentelmi jogát, a kormánypártiak közül egyedül Ángyán József nem szavazott emellett. A döntést a Fidesz-KDNP megtapsolta.Halló?!

Fotó: Ránki Dániel
A Patent és a NANE azt szeretné, ha a kormány folytatná a társadalmi vitát, megint meghallgatná a civileket, és most végre meg is fogadná a tanácsaikat. Az LMP is a munkacsoport tárgyalásait követeli, valamint a nyílt vitát. A párt már egy olyan csomagot is összeállított, melyben épít a civilek tapasztalataira. A független Ertsey szerint a civil társadalom és a nyilvánosság lehet a fegyver. Magyarország számára egyébként az ENSZ nők elleni diszkriminációval foglalkozó CEDAW Bizottsága is fogalmazott meg ajánlásokat nemrég.

Amíg azonban a képviselők vitatkoznak – ha egyáltalán –, az országban számos vak komondor rohangál szabadon. Az aktivisták szerint az áldozatoknak szóló szolgáltatások fejlesztését is azonnal meg kellene kezdeni, a távoltartás reformjára is szükség lenne, és a segítők képzése, továbbképzése sem hanyagolható. Nemcsak bátorítás, védelem is kellene. Meg egy, a magányosan csörgő telefonnál működőképesebb kampány.

 
Oldal tetejére