A bevándorlók elutasításától a Kanadából hazaérkező romákig....

A bevándorlók elutasításától a Kanadából hazaérkező romákig, az MTA-n végigvették, mit tud a migrációról a magyar tudomány.


Nincs olyan téma, amiről nem lehet beszélni a tudomány keretei között, sőt, minél inkább tematizál a politika egy témát, annál inkább kötelességünk beszélni róla

- ezekkel a szavakkal nyitotta meg az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának migrációs minikonferenciáját Rudas Tamás főigazgató. A keddi találkozón hét témában összesen kilenc kutató beszélt a ki- és bevándorlás különböző dimenzióról a magyar állami médiakampányokról az Intercity vonatjegyért sorban álló borsodi romákig.


A magyar nyilvánosság legnagyobb részében a migráció kérdése gyakorlatilag egyetlen összefüggésben merül fel: kizárólag az Európába érkező külföldiekről, és az ő érkezésük a negatív hatásairól lehet beszélni. Ehhez képest azért nagyon más volt az MTA-s konferencia, ahol az előadások fele eleve a magyarok kivándorlásával foglalkozott.

Kelet-Európa legnagyobb globalizációs kihívása
Ettől persze még volt szó az Európába irányuló migrációról is, sőt, egészen pontosan arról, hogy teljesen érthető módon eredményez a mostani helyzet éles vitákat.

Van egy népességi súlyát vesztő térség, ami egyre inkább ki van téve a migrációs folyamatnak, és közben a gazdasági súlya is csökken, így aztán nem véletlen, hogy erről különösen éles szakmai és politikai vita bontakozott ki

- Európáról beszélt így Melegh Attila, a Corvinus Egyetem szociológus professzora. Melegh lényegében azt vázolta fel, hogy az 1950-60-es évek óta csökken Európa súlya a globális népesedésben (tehát a világ összlakosságának egyre kisebb része európai), és ezzel párhuzamosan csökken Európa súlya a világgazdaságban is. Melegh azt mondta, hogy a világ „migránsállományának” viszonylag stabil, 30 százalék körüli része él Európában. Azért az előadásában ő is kiemelte, hogy Kelet-Európa és benne Magyarország elsősorban kibocsájtó térség, tehát innen vándorolnak el az emberek, és ennek a kiüresedés kezelése lehet az egyik legnagyobb kelet-európai kihívás a globalizációval kapcsolatban.

A hidegháború idején elképzelhetetlen lett volna egy ilyen menekülthullám
Hoffmann Tamás a globális migráció jogi környezetéről beszélt. Szerinte a jogilag kötelező szabályok egy része idejét múlt, például a menekültekre vonatkozó 1951-es genfi egyezmény a hidegháború csúcsán született, amikor egész Európában sokkal szigorúbb volt a határellenőrzés, mint ma, és elképzelhetetlen volt, hogy százezerek haladjanak át többé-kevésbé akadálytalanul a kontinensen.

Hoffmann arra utalt, hogy a nemzetközi jogi normáknál az Európába irányuló migrációt most sokkal inkább befolyásolják politikai alkuk, mint az EU-török vagy az olasz-líbiai megállapodás, amik „csak” politikai kötelezettséget jelentenek az érintetteknek, jogit nem. Szerinte éppen azért kötik meg ezeket a megállapodásokat, hogy a jogilag kötelező, például menekültügyi egyezményeket ne kelljen betartani.

Magyarországon a legdurvább a helyzet
Messing Vera és Ságvári Bence egészen megdöbbentő adatokat mutatott arról, hogyan állnak Európában illetve Magyarországon a bevándorlókhoz, és milyen tényezők vannak ennek hátterében.

Az adataikból nem csak az derült ki, hogy Magyarországon a legnagyobb az elutasítás, hanem az is, hogy ez a médiakampányok eredményeként 2014 és 2017 között nálunk nőtt messze legjobban.

Magyarországon 62 százalék mondja, hogy Európán kívüli, szegényebb országból érkezők közül senkinek nem engednék, hogy letelepedjen az országukban. Kétszer annyi ember, mint a második legelutasítóbb Csehországban, ahol ez az arány 31 százalék.
7EPXUHaP8kobNWDEs.png

Az is kiugró, hogy nálunk az elmúlt években 14 százalékot emelkedett ez az elutasítás, miközben az európán kívüli, szegényebb országokból érkező emberekkel valóban együtt élő országokban jellemzően csökkent.

7EPXgToERrUwPmEcs.png

Intőt kapott, mikor azt mondta az angoltanárnak, hogy Kanadában máshogy mondják
Durst Judit a konferencia másik, kivándorlással foglalkozó részében az Észak-Magyarországi romák migrációs tapasztalatairól beszélt. A kutatása szerint egyértelmű különbségek vannak a romák és a nem romák kivándorlási mintázata között, az általa vizsgálat magyar romák általában Kanadába, majd ha onnan kiutasítják őket, akkor Angliába mennek, míg az azonos térségben élő nem romáknak Németország a célpontja.

2010 óta egy migrációs kultúra van kialakuló az észak-kelet-magyarországi térségben, ahol a jövőkép összekapcsolódik a földrajzi mobilitással. Ebben a térségben azt gondolják a szakképzetlen, alacsony végzettségű romák, hogy Magyarországon nincs jövőjük, és még ha van is szakképzettsége, a látható bőrszíne alapján egy állásra nem őt fogják választani.

Durst Magyarországon, Kanadába és Angliában is együtt élt az érintett roma közösségekkel, és azt mondta, a low-end globalizáció, amiben ők részt tudnak venni. Arról beszélt, hogy ezek közül az emberek közül sokan haza-hazatérnek, például mert visszatoloncolják őket Kanadából, ilyenkor próbálnak Angliában munkát találni. Szavai szerint ott is gyakran kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, rendes munkaviszony helyett ügynökségeken keresztül, átmeneti időre alkalmazzák őket.

Közben arról is beszélt, hogy külföldön a nehéz körülmények ellenére is sokan megtapasztalják, milyen, amikor a cigányságuk miatt nem nézik le őket. Egyik alanya arról mesélt neki, hogy mikor Magyarországra hazatérve a Keleti pályaudvaron Intercity vonatjegyet akart venni, akkor az eladó azt mondta, hogy neki jó lesz a személyvonat is, de ő átment egy másik ablakhoz, és megvette a jegyet, amit szeretett volna, míg korábban valószínűleg elfogadja, hogy neki „romaként” megteszi az olcsóbb utazás is.

A hazatérés más szempontból kifejezetten nehéz, sok gyereknek nem ismerik el a külföldön kijárt osztályait, és olyan is volt, aki hazaértve intőt kapott, miután kijavította a kistelepülés iskolájában dolgozó angoltanárt, hogy Kanadában valamit máshogyan mondanak.

A gyerekekkel foglalkozik Árendás Zsuzsanna és Katona Noémi kutatása is, ők egyszerre vizsgálják a Budapestről, Pécsről és Miskolcról külföldre ment családokat. Ők azt találták, hogy a migrációs estében is nyílik valamiféle társadalmi olló, amikor az értelmiségi családok gyerekei inkább tudnak profitálni a külföldi tartózkodásból, míg a szegénység és kilátástalanság elől menekülő, majd hazatérő emberek esetében sokszor még nehezebb lesz a gyerekek sorsa: például túlkorosan kell visszaülniük az iskolába, mert nem ismerik el a külföldön töltött éveket, akár azért, mert nem jártak ott iskolába és a nyelvet sem sajátították el.

Feischmidt Margit Németországban dolgozó magyarokat vizsgált, többek között azt, hogy ők mennyire szolidárisak a többi migránssal, menekülttel. Azt találta, hogy minél kevésbé volt gazdasági motiváció a kivándorlásban, annál valószínűbb volt a szolidaritás, illetve hogy a segítség motivációja elsősorban nem az, hogy a kint dolgozó magyarok is migránsként tekintenének magukra, hanem mert úgy érzik, hogy a rászorulókon segíteni általános emberi kötelesség, és de sokan mondták neki azt is, hogy így tudják kifejezni, hogy nem értenek egyet a menekültellenes propagandával.

444
 
Ez hazugság!
Kismalac korukban érzéstelenítéssel, felnőtt disznó korukban altatásban herélik őket minimum 25 éve! Lehet hogy korábban is, de én csak 25 éve dolgozom olyan helyen ahol naponta több ilyen beavatkozást végzünk!

Ez meg kimaradt - nem azért herélik ki őket, mert sok ember nem bírja a szagukat, a herélés oka, leölésük után büdös a hús, ehetetlenül büdös!
Na akkor értem már, miért megy olyan jól sok disznónak Magyarországon. :)

Most olvastam (2018.11.04) a Süddeutsche Allgemeine újságban, hogy: "az altatás és érzéstelenítés nélküli kasztráció továbbra is engedélyezett Németországban."

Természetes, hogy a tányéron levő disznóra gondoltam. ´
Ki jár manapság istállóba disznót szagolni? :)
 
Utoljára módosítva:
Na akkor ertem mar, miert megy olyan jol sok disznonak Magyarorszagon.

Most olvastam (2018.11.04) a Süddeutsche Allgemeine ujsagban, hogy: az altatas es erzestelenites nelküli kasztracio tovabbra is engedelyezett Nemetorszagban.

Termeszetes, hogy a tanyeron levö disznora gondoltam. Ki jar manapsag istaloba disznot szagolni :)
Nem vagy a szívem csücske, de igazságtalan volnék ha nem írnám meg, hogy valóban élt az áltlad írt ( remélem mára nem) módszer - érzéstelenítő stb. nélkül...
Faluhelyen paraszt ember erre költött...?
Még állatorvost sem hívtak sok helyen:-(
Utána csak ténfergett a kis malac, támolygott...borzalmas rá is gondolni:(:(:(
 
A cikk jó.
Nem is késztet kommentre hiszen annyira összetett.
Ám jó hogy az MTA beszél róla és kutat.
Az alábbi egy tanulást megerősítő gondolat:
A gyerekekkel foglalkozik Árendás Zsuzsanna és Katona Noémi kutatása is, ők egyszerre vizsgálják a Budapestről, Pécsről és Miskolcról külföldre ment családokat. Ők azt találták, hogy a migrációs estében is nyílik valamiféle társadalmi olló, amikor az értelmiségi családok gyerekei inkább tudnak profitálni a külföldi tartózkodásból,
 
Utoljára módosítva:
-
Az "orr" a légzőrendszer első részén található szerv, ahol a szaglás történik.
A sperma bizony "szagló receptorokkal" rendelkezik.
Kemotaxis-nak nevezzük azt a képességet, hogy a sejt mozog a kémiai koncentráció növekedésének irányába vagy ellenében.
Az immunrendszer sejtjeinek sincs "orruk" - tehát quittek vagyunk
-

-
Igazad van, pontosítok. A vérben levő ösztrogének a vesén keresztül vesznek fel kis mennyiség kénsavat és ennek van enyhén hagyma illata. Ez természetesen csak olyan nőkre érvényes akik még menstruálnak.
-

-
Az izzadság 99%-ban vizet tartalmaz, ezért az űrhajókban minden további nélkül újra lehet hasznosítani.
A maradék 1% sót és baktériumok számára táplálékot jelentő anyagokat tartalmaz amik önmagukban nem illatoznak.
-
A baktériumok csak azt tudják lebontani ami a rendelkezésükre áll. A széklet 25%-ka baktériumokból áll.
A megszáradt kutyakaka amit a szobába viszel a cipődön kezdetben nem bűzlik mert a baktériumok nem aktívak.
Várni kell egy kicsit amíg magukhoz térnek.
-

-
A múzeumokba ritkán engednek be autókat, ott inkább gyalogosok fordulnak meg.
-
Az én figyelmemet egy múzeumigazgató hívta fel az ezüsttel járó problémára,
na meg a kémiatanárom az általános iskolába.
-
"A sperma bizony "szagló receptorokkal" rendelkezik."

Nem. A szaglás egy összetett folyamat, speciális hámmal, melynek fontos része az agy, mely feldolgozza a jeleket. A chemotaxis ennél lényegesen egyszerűbb folyamat, és csak a konyhanyelv hívná szaglásnak...

"A vérben levő ösztrogének a vesén keresztül vesznek fel kis mennyiség kénsavat és ennek van enyhén hagyma illata. Ez természetesen csak olyan nőkre érvényes akik még menstruálnak."

Kénsav a veséből? Aminek hagymaillata van? Öööööööööö...

"Az izzadság 99%-ban vizet tartalmaz, ezért az űrhajókban minden további nélkül újra lehet hasznosítani.
A maradék 1% sót és baktériumok számára táplálékot jelentő anyagokat tartalmaz amik önmagukban nem illatoznak."

Az a 99% víz 1% só csak az a ekkrin mirigyekre igaz. A pubertás után aktív apokrin mirigyek már egyéb molekulákat is "küldenek". És az egyéb kategória az, amit a bőr baktériumai lebontanak, amitől lesz a kellemetlen szag.

"A múzeumokba ritkán engednek be autókat, ott inkább gyalogosok fordulnak meg."

Ja, és a múzeumok nem szennyezett levegőjű városokban vannak, és az ablakaik hermetikusan zárnak, ugye? Az ezüst szerinted akkor nem is feketedik meg, ha nem finganak rá? Ha gyerekek figyelét kell megragadni, vagy egyszerű emberekét, akkor nyilván mindenki olyan példát fog mondani, amire fogékony a közönség. Hiába próbál tudományos és szakszerű lenni, üres tekintetekkel néz szembe. Ekkor jöna puki, amitől felcsillan a közönség szeme. És te is csak ennyire emlékszel. Sajnos minden tudományos témában...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Amanda33 wrote on Fidji's profile.
Dr Bernard Spock könyvei engem is érdekelnének, ha még megvannak
Marcipanos wrote on caviking's profile.
Szia, évekkel ezelőtt a Játsszunk beszédet könyvet feltetted. Tudom, sokan kerestek ez ügyben. Tudnál segíteni, szükségem lenne rá!
Köszönöm!
get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.
Fehér József wrote on janikaaa24's profile.
Midi Sies letőlteni mert törölni fogják .

Statisztikák

Témák
36,981
Üzenet
4,512,385
Tagok
597,479
Legújabb tagunk
Laraaaahah
Oldal tetejére