A Bibliáról tisztán

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Bárcsak a Bibliát olvasgatnád ilyen nyitott szemmel!
Szerinted összegyeztethető az a hadúri parancs, hogy:
menjetek ide-vagy oda, és gyilkoljatok meg mindenkit, nem kímélve sem nőt, sem gyereket,
azzal a jézusi mondattal, hogy:
szeressétek az ellenségeiteket?

Sajnos nem nagyon van időm és kedvem a Te meggyőződéseddel vitatkozni. Sem nem érted, sem nem ismered a Bibliát, és amint látom, inkább ragaszkodsz a magad látásmódjához, semmint megpróbáld megérteni az üzenetét.
Én nem akarlak győzködni semmiről. Amit ajánlhatok, hogy gondolkozz el Jézusnak ezeken a szavain is: Máté
22: Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?
23: És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.

Máté 40: Amiképpen azért összegyűjtik a konkolyt és megégetik: akképpen lesz a világnak végén.
41: Az embernek Fia elküldi az ő angyalait, és az ő országából összegyűjtik a botránkozásokat mind, és azokat is, akik gonoszságot cselekesznek,
42: És bevetik őket a tüzes kemencébe: ott lészen sírás és fogcsikorgatás.

Szeresd felebarátodat, mint önmagadat! - ez szerinted mi, ha nem mellérendelő viszony?

Olvasd el figyelmesen, amiről írtam. Én Isten és az ember viszonyáról írtam. Továbbá megjegyeztem: A többiek között valóban mellérendeltségi viszony van, akárcsak a testvérek között. A többiek alatt Jézus tanítványait, régieket és maikat, értettem, de vonatkozhat az egész emberiségre is. Isten az Atya, mi emberek pedig testvérek vagyunk, az Ő szemében egyenrangú testvérek.

Azokra a hamisításokra gondolsz, amit később beletoldottak a mondatok közé?
Ezekre már Markion felhívta a figyelmet az I.században, amikor a kanonizált könyved még nem is létezett!
Te pedig már a XXI.században élsz.

Kedves Zsolt, én nem ebben a hangnemben társalgok Veled. Ha valamiért ingerült vagy, inkább gyere vissza később.
Felesleges Marcionra hagyatkoznod, napjainkban már számos korai kézirat áll rendelkezésünkre (II.-III. századból) ahhoz, hogy meggyőződhessünk, nincs hamisítás az Újszövetségben.
Javaslom a témában ezt az oldalt áttanulmányozni: http://infaustus.wordpress.com/2012/02/02/az-ujszovetseg-megbizhatosaga/

Jézus számos esetben hivatkozik az Ószövetségre, abszolút mértékben elfogadva annak szavahihetőségét és ihletettségét. Többek között az ószövetségi próféciákkal és kijelentésekkel igazolja messiási voltát.

"az Ószövetség egy nép, a zsidó nép eredetmondája, nemzeti kultúrája, Jézus előtti kultúrája. S Jézus azt mondta magáról, hogy mindazok, akik őelőtte jöttek, tolvajok és rablók," "Minden nép eredetmondája ér valamit. Mennyit? Hát annyit, amennyit érhet az, ami Jézus előtti. Tolvajok és rablók írták."(Bulányi atya)

Nagy elfogultság kell ahhoz, hogy valaki ennyire félreértelmezze Jézus szavait. Éppen Jézusét, Aki teljes mértékben elfogadta és tisztelte az ószövetségi szerzők és próféták tekintélyét, Aki közölte, hogy Mózes Őróla beszélt, Aki Ésaiás szavait önmagára vonatkoztatta, és Aki azonosította Magát Ábrahám, Izsák és Jákob Istenével.

Ha szövegösszefüggésében olvasnád ezt a mondatot, látnád, hogy Jézus itt a farizeusokról és a farizeusoknak (is) beszél, akik a tanításaikkal felülírták az ószövetségi tanításokat, és ezzel eltérítették a népet az Istenhez vezető úttól.
 
Utoljára módosítva:

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Az új szövetség hogyan jött létre?
Melyik az az esemény amiben új szövetség köttetik, és hogyan-mivel lesz megkötve ez a szövetség?

Csak röviden:
Az új szövetséget Jézus kötötte meg a tanítványaival az utolsó vacsorán. "Mert ez az én vérem, az új szövetségnek vére, amely sokakért kiontatik bűnöknek bocsánatára." (Mát. 26,28.)
Ez a szövetség több helyen meg volt jövendölve az Ószövetségben: "Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával. Nem ama szövetség szerint, amelyet az ő atyáikkal kötöttem az napon, amelyen kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Égyiptom földéből, de akik megrontották az én szövetségemet, noha én férjök maradtam, azt mondja az Úr. Hanem ez lesz a szövetség, amelyet e napok után az Izráel házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be, és Istenökké leszek, ők pedig népemmé lesznek." ((Jer. 31,31-34.)

Ezt a megígért új szövetséget kötötte meg Jézus a tanítványaival az utolsó vacsorán, és a saját vérével pecsételte meg. Mert a szövetség - azaz testamentum - azaz végrendelet - nem érvényes az örökhagyó halála nélkül, de ezt most nem magyarázom. Olvasd el a Zsidókhoz írt levél 9. fejezetét.

Más új szövetség nem jön létre, az új szövetség már létrejött, és ebbe mindenki saját döntése szerint, személyesen tagozódik bele, ha akar. Ha nem akar, nem tagozódik bele. Senkinek sem kötelező Istennel szövetségre lépni, de a lehetősége most már adva van.
Mivel ez a szövetség, az Ószövetséggel ellentétben, már kiterjed a nem izraelitákra is, ahogy a próféciák megjövendölték, és ahogy Jézus megmondta. "Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (Ján. 3,16.) ezért bárki beletagozódhat, bármely korban él és bármilyen nemzetiségű.

Ha van kérdésed, szívesen válaszolok rá, de a Bibliával ellentétes meggyőződéseknek nem ez a topic a helye. És azokkal nem is szeretnék vitába szállni. Mindenki abban hisz, amiben akar.
 
Utoljára módosítva:

Sz.Zsolt

Új tag
"az Ószövetség egy nép, a zsidó nép eredetmondája, nemzeti kultúrája, Jézus előtti kultúrája. S Jézus azt mondta magáról, hogy mindazok, akik őelőtte jöttek, tolvajok és rablók," "Minden nép eredetmondája ér valamit. Mennyit? Hát annyit, amennyit érhet az, ami Jézus előtti. Tolvajok és rablók írták."(Bulányi atya)
Nagy elfogultság kell ahhoz, hogy valaki ennyire félreértelmezze Jézus szavait. Éppen Jézusét, Aki teljes mértékben elfogadta és tisztelte az ószövetségi szerzők és próféták tekintélyét, Aki közölte, hogy Mózes Őróla beszélt, Aki Ésaiás szavait önmagára vonatkoztatta, és Aki azonosította Magát Ábrahám, Izsák és Jákob Istenével.

Nos az az ember tényleg nagyon elfogult lehetett akitől idéztem.
Bulányi György
Már csak az a kérdés, hogy milyen irányban???
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos az az ember tényleg nagyon elfogult lehetett akitől idéztem.
Bulányi György
Már csak az a kérdés, hogy milyen irányban???

Mindegy kitől idéztél. Ha Te bárkinek elhiszed, hogy Jézus Mózest és az ószövetségi szerzőket, beleértve a prófétákat, Dávidot, Dánielt, Ésaiást Jeremiást, stb, tolvajoknak és rablóknak nevezte, akkor bizony erősen tévúton jársz.

Gondolj bele egy kicsit, ezeknek a szerzőknek az írásaiból igazolta, hogy Ő Messiás:
"És ő monda nékik: Óh balgatagok és rest szívűek mindazoknak elhivésére, amiket a próféták szóltak!
...És elkezdvén Mózestől és minden prófétáktól fogva, magyarázza vala nékik minden írásokban, amik ő felőle megirattak." (Luk. 24,25.27.)

Számtalanszor támasztja alá mondandóját az Ószövetségből, és hallgatóságát az Ószövetség ihletettként való elfogadására szólítja fel, amikor úgy kezdi a mondatait: "Meg van írva..." "Hogy van megírva, mint olvasod?" "Nem olvastátok-é az írásokban...?" stb.
 
Utoljára módosítva:

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Hadd idézzek akkor már én is egy lelkipásztort:

"Jézus erkölcsi normáit általában különösen magas és megalkuvás nélküli normáknak szokták tartani még azok is, akik nem tekintik magukat Jézus követőinek. Az ellenség szeretetére való buzdítás, vagy az önmegtagadás, áldozatvállalás, megbocsátás követelményei messze a nyugati civilizáció polgári értékei felett állnak. Éppen ezért különös, és az Ószövetség Istenét ért bírálatok szempontjából zavarbaejtő, hogy Jézus mindig tisztelettel és hódolattal beszélt az Ószövetség Istenéről, és teljes mértékben azonosult az Ószövetség istenképével. Jézus nem Dawkins ellenszenves regényhősét látta az Ószövetségben, hanem saját Atyját, aki „egyedül jó”. Ebben egyébként nem különbözött az Ószövetség népétől, mely szintén jónak látta Jahvét. Jézus a 100. zsoltárral együtt vallotta, hogy „jó az ÚR, örökké tart szeretete, és hűsége nemzedékről nemzedékre”.

Kierkegaard szerint saját lelkünk állapota befolyásolja, hogy milyen Istent látunk a Bibliában. Arra figyelmeztette a Bibliát bírálókat, hogy mielőtt véleményt mondanak Isten könyvéről, először gondolkodjanak el saját állapotukról. Rá jellemző elmésséggel nyomott fricskát vitapartnerei orrára: „Az ilyen könyvek tükrök: ha majom néz bele, nem apostol fog visszanézni rá.” Amikor Jézus beletekintett az Ószövetség tükrébe, valamiért a legrettenetesebb történetekben is Atyja jóságos, tiszta és szent szándékait látta. Jézus nem volt naiv: érdemes például megfigyelni, milyen keményen beszélt az írástudókkal és farizeusokkal. Jahvét valamiért mégsem Klevenas és Dawkins szemével látta. Vajon miért? Szerintem azért, mert az ő szeme tiszta volt. Vagy ez szentimentális önáltatás? Azt javaslom, hagyjuk egyelőre nyitva a lehetőséget, hogy talán a nyugati ember erkölcsi alapállásában van a hiba, nem Jézuséban."

Szabados Ádám
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudod kiknek van pásztora? Én nem tartom magam annak! Ha te sem, ne vezessen pásztor!

Köszönöm a tanácsot, de engem vezet pásztor. Mégpedig a Jó Pásztor. Jézus mondta:
"Én vagyok a jó pásztor: a jó pásztor életét adja a juhokért. Én vagyok a jó pásztor; és ismerem az enyéimet, és engem is ismernek az enyéim, Amiként ismer engem az Atya, és én is ismerem az Atyát; és életemet adom a juhokért. Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, és követnek engem:"(Ján. 10,11-12., 27.)
Szóval nekem van pásztorom.

A két emberke nem tartozik éppenséggel egy "súlycsoportba".

Hogy ki melyik súlycsoportba tartozik, azt nem mi döntjük el.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Szabados Ádám szerint Krisztus egyetemes, viszont az Ószövetségi messiás fogalom nem az.

Akkor ezeket az igeverseket hogyan vonatkoztatod kizárólag a zsidókra?

"És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod." (1 Móz. 3,15.)

Ekkor még nyomokban sem volt zsidó nép.

"Holott Ábrahám nagy és hatalmas néppé lesz; és benne megáldatnak a földnek minden nemzetségei." (1 Móz. 18,18). "És megáldatnak a te magodban a földnek minden nemzetségei, mivelhogy engedtél az én beszédemnek." (1 Móz. 22,18.)

A megígért mag Jézus Krisztus. (a "mag" egyes számban áll.)

"És lészen azután, hogy kiöntöm lelkemet minden testre" (Jóel 2,28)

Nem csak a zsidókra.
Jézus is egyetemesnek értelmezte a küldetését, ami először valóban a zsidóknak szólt, majd rajtuk keresztül kiterjedt minden emberre. Ezért mondja, hogy Isten a világot szerette úgy, hogy egyszülött fiát adta, nem csak a zsidókat. Ezért mondja, hogy más juhaim is vannak nékem, akik nem ebből az akolból valók, (Ján. 10.16) erről szól Péternek a látomás a tisztátalan ételekről, (Csel. 10.13.) és erről szól a nyelveken szólás.

Ennek ellenére az idézett szövegben Ő is összemossa az imposztort, Istennel.

Szabados Ádám az idézetben Jézusról beszél, és arról, hogy Jézusnak egészen más képe volt Istenről, mint Neked. Jézus azt mondta:
"Senki sem jó, csak egy, az Isten. Ha pedig be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat."
Mát. 19,17.

Ebben a kijelentésében nem csak jónak nevezi Istent, hanem együtt említi az ószövetségi törvényekkel, mielőtt bárki azt mondaná, hogy nem az Ószövetség Istenéről beszélt. Ugyanúgy, amikor azt mondta a Sátánnak:
"Ekkor monda néki Jézus: Eredj el Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak néki szolgálj." Mát. 4,10.

Itt is az ószövetségi törvényt idézi, tehát az ószövetségi Isten imádatára és tiszteletére szólít fel.
Ha olyannak látná Istent, amilyennek Te, aligha tett volna ilyen kijelentéseket. Nem gondolom, hogy ezt teológiai szemináriumon tanulta. ;)
 
Utoljára módosítva:

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Már megint a zsidó bibliát hoztad elő. Nem a keresztényeknek szól. Ami a keresztényeknek szóna, az meg át lett költve, sajnos.
Jézus soha nem volt zsidó, különben a zsidók elfogadták volna még az életében, és nem feszítették volna fel azért amit tanított. Ő nem a magát istennek kikiáltó Jehova tanításait hirdette, hanem a mennyei Édesatyjáét, a fény és a szeretet Istenét. Ha bármi köze is lett volna Jehovához, a szemet szemért elvet hirdette volna, de nem ezt tette. Jézus az Ő mennyei Édsatyja tanításait hirdette. Megkeresni ami elveszett. Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Ha megütnek jobbfelől tartsd oda a bal orcádat is. Ha kényszerítenek, hogy menj velük 1 km-re, menj velük 2-re. Ha elveszik az alsó ruhádat, add oda a felsőt is. Szeresd az ellenségedeidet is. Nem az-az igaz, aki kiáll az utcasarokra, és nyilvánosan veri a mellét, hogy Uram-Uram. Nem ők mennek be az Én Atyám házába, hanem aki teljesíti az Én mennyei Atyám akaratát. Nem az emberek keze álltal épített templomokban lakozom, hanem a belsőtökben. Vagyis a szívetekben. Mai napig sem fogadják el nem hogy messiásnak, de még zsidónak sem. Ráadásul Jézust József ágát vezetnék vissza a zsidókhoz, pedig azt tanítják, hogy Mária szűznemzéssel lett áldott állapotba, vagyis fizikai világban élő férfi közbejárása nélkül. Máriáról nem lehet bizonyítani, hogy zsidó lenne, mivel pártus volt. Így Jézus sem lehet még a fizikai mivoltát tekintve sem zsidó. Lehetetlen, hogy az legyen, anyai ágon lehetne az, de nem az, anyja sem volt az. Mondja valaki, hogy nem átköltött a modern biblia...
No meg az is magyarázza, hogy semmi köze a keresztényeknek a zsidókhoz, vagyis az ő istenükhöz Jehovához, hogy törvénybe adta, hogy amelyik férfi nincs körülmetélve, azt kitöröljék a közösségükből. Vagyis amelyik férfi nincs körülmetélve, az nem lehet zsidó, és semmi köze sem lehet a zsidókhoz. Melyik keresztény férfi van körülmetélve? Jézus sem volt, azt is csak Saul rabbi varázsolta be a bibliába, hogy volt. Zsidók Jézus idejében nem ismerték a csillagászatot, mégis napkeleti bölcsek jöttek a kisdehez, vagyis keleti mágusok. Mágusok meg akkoriban csak a pártus birodalomban voltak.... Utána lehet nézni, ha valakit valóban érdekli Jézus valódi élete, az igaz kereszténység mibenléte, nem az átköltött. Mint ahogy Jézus mondta, hogy nem az ember van a szombatért, hanem a szombat az emberért. Nem az ember van a bibliáért, vagyis a könyvekért amit az emberek írtak, hanem a biblia van az emberekért. Minden emberért a földön.....
Legyen nagyon szép és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 
Utoljára módosítva:

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Jézus soha nem volt zsidó,

Drága Erzsike, mi már sokszor beszélgettünk erről, én tudom, hogy Neked van egy saját Magad által elképzelt Jézus-képed, aki független a Bibliától, én ezt tiszteletben tartom, és nem győzködlek arról, hogy márpedig Jézus az volt, és olyan volt, és azokat mondta, amiket a Bibliában olvasunk Róla.
Te is azt mondtad, nem szeretsz vitatkozni, ez pedig nem is vitatopic, ez a topic a Bibliáról szól, amit Te nem fogadsz el, amiket Te Jézusról gondolsz, azok nincsenek benne a Bibliában, úgyhogy szerintem ne itt vitázzunk erről, sőt, egyáltalán ne vitázzunk arról, hogy ki kinek gondolja Jézust. Én a bibliai kijelentéseket fogadom el Róla, úgy az ószövetségi mint az újszövetségi kijelentéseket, Te pedig máshonnan fogadod el az infókat, de ebben a topicban a Bibliai beszámolóknak van helye.
Szerintem ne is győzködjük egymást, hogy kinek van igaza, higgyen mindenki abban, amiben akar.
Neked is legyen nagyon szép Napod, puszillak!
 
Utoljára módosítva:

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Jászladány!
Nekem nincs semmilyen saját magam által elképzelt, különálló Jézus képem. Nekem a valódi Jézusról van képem. Arról nem tehetek, hogy a Saul rabbi által zsiósitott Jézus kép kövesedett bele a köztudatba. Én kutatom az igazi Jézus tanításait, és a gnosztikus iratokban sokkal közelebb jutok a célomhoz. Az közelebb áll a tényleges valósághoz, amelyikek időben közelebb állnak a keletkezésük a megtörtént eseményekhez akár Jézus dolgaival van kapcsolatban, akár más eseménnyel. Pl. Mikor egy gyermek megszületik, és megkeresztelik. Ha akkor leírják az eseményt, mondjuk egy hónap elteltével, és az eseményen résztvevő valaki írja le, igaz, hogy inkább elfogadható, mintha ezt a történést mondjuk a gyermek érettségijén írja le egyik hívő, aki részt vesz a keresztelésen, és fogalma sem volt arról, hogy milyen módon született meg a gyermek, a rokonok hogyan vitték el a keresztelőre, milyen jegyei voltak a testén, stb. Vagy esetleg olyan valaki írja le, aki akkor már ellensége lett a családnak, és legszívesebben egy kanál vízben megölte volna a gyereket. Más-más történetet kapunk ugyan arról az eseményről. Jószándékú eltérés a templomi hívektől származik, és más történetet, és ez már nem jószándékú a család ellenéségétől. Ez egy egyszerű gyermekről szól, és nem egy vallás alapításról. Hát még ha történelmileg is fontos emberről lenne szó, pl. Jézusról. Te annyira ismered a bibliát kívülről-belülről. Tudsz héberül, stb. Érdemes lenne biblia eredetijét kutatnod, hogy az igazit megtaláld, és az mellett ilyen hévvel kiállnod.
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Én kutatom az igazi Jézus tanításait, és a gnosztikus iratokban sokkal közelebb jutok a célomhoz.

Éppen erről beszélek, drága Erzsike, hogy ez a topic meg nem a gnosztikus iratokról szól, hanem a Bibliáról. Arról a Bibliáról, amit ma a kezünkben tartunk, aminek a könyveit a topic elején Asperrimus felsorolta.
Ezért hagyjuk békében ezzel a témával ezt a topicot, itt a Biblia Jézusáról beszélgessünk, ne a gnosztikusokéról.
 
Utoljára módosítva:

Sz.Zsolt

Új tag
Éppen erről beszélek, drága Erzsike, hogy ez a topic meg nem a gnosztikus iratokról szól, hanem a Bibliáról. Arról a Bibliáról, amit ma a kezünkben tartunk, aminek a könyveit a topic elején Asperrimus felsorolta.
Ezért hagyjuk békében ezzel a témával ezt a topicot, itt a Biblia Jézusáról beszélgessünk, ne a gnosztikusokéról.
Egy részlet a MEKDSZ(ahonnan a lelkipásztorod útjára indult) hitvallásáből:
"A Szentírás Istentől ihletett és eredeti formájában teljesen megbízható, a legfőbb tekintély és igazság, a hit és az életvitel minden kérdésében."

Kérdés: Ki az aki tartotta már a kezében a Bibliát eredeti formájában???

Aztán, ha tovább értelmezzük ezt a mondatot, mi a legfőbb tekintély?
A Szentírás, ami Istentől ihletett, aminek az ihletettsége természetesen bizonyíthatattlan, vagy Isten???
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Éppen erről beszélek, drága Erzsike, hogy ez a topic meg nem a gnosztikus iratokról szól, hanem a Bibliáról. Arról a Bibliáról, amit ma a kezünkben tartunk, aminek a könyveit a topic elején Asperrimus felsorolta.
Ezért hagyjuk békében ezzel a témával ezt a topicot, itt a Biblia Jézusáról beszélgessünk, ne a gnosztikusokéról.
Kedves Jászladány!
Már megbocsáss, de én az igazi biblia Jézusáról beszélek. Nem az átköltöttről, az igaziról. Én az igazi Jézusról, nem az átköltöttről. Ha valaki a hamisítottat kedveli, az az ő dolga, én az Igazi Isten, és az igazi Jézus előtt akarok állni, mikor letelik az életem, kiszállok a romlandó hústestemből, és számot adok az életemről. A szentírás eredeti formájában lenne igazán megbízható, mert azt valóban az igazi Isten ihlette. De ami most van a forgalomban, az már nem teljesen megbízható. Ha csak arra szeretnék támaszkodni, akár elmehetnék egy tisztánlátóhoz, vagy egy jósnőhöz is. Nekem is van bibliám, de csak a János evangéliumát érzem valamelyest elfogadhatónak. Engem nem érdekel, hogy melyik bácsi, vagy néni helyteleníti, hogy az igazit keresem, mert Jézus szavaival élve, nem az a veszélyes, aki a testet megöli, hanem az, amelyik a lelket. A test így is úgy is elpuszul, hiszen halandó, de a lélek halhatatlan. Én nem szeretnék a szeretett mennyei Atyám, és Jézus urunk előtt szégyenkezni, hogy egy földi férfi, vagy nő miatt elhagytam Őket.
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy részlet a MEKDSZ(ahonnan a lelkipásztorod útjára indult) hitvallásáből:
"A Szentírás Istentől ihletett és eredeti formájában teljesen megbízható, a legfőbb tekintély és igazság, a hit és az életvitel minden kérdésében."

Abszolút egyetértek a MEKDSZ hitvallásával, de nem hiszem, hogy az én lelkipásztorom onnan indult volna útjára, mivel az én pásztorom Jézus Krisztus. Inkább a MEKDSZ indult Tőle.

Kérdés: Ki az aki tartotta már a kezében a Bibliát eredeti formájában???

A jelenlegi protestáns Biblia szövege megegyezik az eredeti héber Ószövetség és a görög Újszövetség szövegével. A szöveghűség ellenőrzéséhez számos ókori kézirat áll már a rendelkezésünkre, köszönhetően az utóbbi 150 év beható kutatásainak, a korabeli kéziratok közelmúltban történt feltárásainak. Nagyon sok forrást találhatsz erről.

Aztán, ha tovább értelmezzük ezt a mondatot, mi a legfőbb tekintély?
A Szentírás, ami Istentől ihletett, aminek az ihletettsége természetesen bizonyíthatattlan, vagy Isten???

A Szentírás ihletettsége nem bizonyíthatatlan. Ha veszed a fáradtságot, és ellapozol ennek a topicnak az első részére, ott számos bejegyzést találsz tőlem a Biblia természetfeletti mivoltára és egyedülállóságára vonatkozóan.

A Biblián keresztül Isten szól. A legfőbb tekintély kifejezés arra vonatkozik, hogy az élet minden kérdésében Isten szavát és tanácsát tartják elsődlegesen iránymutatónak.
 
Utoljára módosítva:

Sz.Zsolt

Új tag
A megígért mag Jézus Krisztus. (a "mag" egyes számban áll.)
Ez, hol van az Ószövetségben leírva? Hányszor szerepel az Ószövetségben a Jézus név?
Hogy a mag egyes számban áll az pedig a nyelvünk sajátosságából magyarázható.
De ha már nyelv, nálunk miért nem a Krisztus szóból alakultak ki különböző vallással kapcsolatos szavak, pl. keresztény, karácsony?
Sőt a Krisztus szó is kifogásolható. Bizonyított hamisítás, eredetileg Kresztosz volt, ami egészen mást jelent, mint a Krisztus.

A jelenlegi protestáns Biblia szövege megegyezik az eredeti héber Ószövetség és a görög Újszövetség szövegével. A szöveghűség ellenőrzéséhez számos ókori kézirat áll már a rendelkezésünkre, köszönhetően az utóbbi 150 év beható kutatásainak, a korabeli kéziratok közelmúltban történt feltárásainak. Nagyon sok forrást találhatsz erről.
A héber írás mássalhangzó-írás.
Ha ezt látod STN, honnan tudod, hogy iSTeN, vagy SáTáN?
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez, hol van az Ószövetségben leírva?

Az Ószövetség lépésről lépésre vezet el Jézus Krisztus személyéhez. Időről időre egyre több információt közöl a kilétéről és a származásáról. Nézd meg a Messiási próféciákról írott bejegyzéseimet ennek a topicnak az elején.

Hányszor szerepel az Ószövetségben a Jézus név?

A Jézus név nem szerepel az Ószövetségben, mivel ez a Józsué, vagy Jehosua stb. héber név görög változata, az Ószövetségben pedig nincsenek görög névváltozatok.
Ennek ellenére a Messiás nevéről sok támpontot kapunk az Ószövetségből, ezt is megtalálod a Messiási próféciák között.

Hogy a mag egyes számban áll az pedig a nyelvünk sajátosságából magyarázható.

A héber "zera" - mag szó áll itt, szintén egyes számban.

De ha már nyelv, nálunk miért nem a Krisztus szóból alakultak ki különböző vallással kapcsolatos szavak, pl. keresztény, karácsony?

A keresztény szó a görög "cristianos" szó magyar formája, amelynek jelentése "krisztusi", krisztushoz tartozó, krisztust követő. A szó középkori magyar formája kirisztián, kirisztyán, majd keresztyén volt. A 17. századtól azonban, az egyházban elterjedt a keresztény alakváltozat a könnyebb ejthetősége miatt. Sajnos később a kereszt szóval is összekapcsolták.
A magyar protestánsok egy része ma is a keresztyén változatot használja.

A karácsony szónak nincs köze Krisztushoz. A magyar Karácsony szó jelentése szláv eredetű, a szláv korcsun szóból ered, amely lépőt, átlépőt jelent. A szó jelentése utal az új esztendőbe való átlépésre.

Sőt a Krisztus szó is kifogásolható. Bizonyított hamisítás, eredetileg Kresztosz volt, ami egészen mást jelent, mint a Krisztus.

A Krisztus – görög formájában: Krisztosz – nem név, hanem egy cím, a héber Messiás szó megfelelője. A jelentése: a Felkent.
Ez szerepel az eredeti görög szövegben.

A héber írás mássalhangzó-írás.
Ha ezt látod STN, honnan tudod, hogy iSTeN, vagy SáTáN?

Ahogy a magyar szövegek is érthetőek a magyarul tudó olvasó számára ékezetek nélkül is, úgy a héber szöveg is olvasható pontozás nélkül.
Ne hasonlítsd a mi ábécénkhez és a nyelvünkhöz, nem ugyanolyan.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Erzsikém, amit Te tartasz Jézusról, azt a Biblia nem tanítja. Én elfogadom, hogy Te mást tartasz igazi Bibliának, de itt, ebben a topicban a protestáns Biblia a téma, annak a könyveit sorolta fel Asperrimus.
Én nem tartok Jézustól, de nagyon fájna, ha szomorúnak látnám, érezném. Nem érdekel, hogy a megmásított biblia mit ír róla. Ha én szeretek valakit, akkor boldognak akarom látni, érezni. Lehet az földi, fizikai testben élő, vagy szellem, vagy lélek, vagy akár Isten. Több tapasztalatom is volt már Jézussal, és nem csak a betűkön keresztül. Nagyon sok nehéz helyzetből kihozott már, amiért nagyon hálás vagyok Neki érte. Éreztem már boldognak, szomorúnak, és azt hiszem nem kell bizonygatnom, hogy mikor boldog volt, az mindent megért.
Én inkább igaznak érzem a magyorok hitét. A magyarok a mennyei Atyát Öregistennek hívják, a női principítumát Nagyboldogasszonya Istenanyának, fiukat meg fiú Istennek, Jézusnak. Szerintem ez mindent elárul, aki a valódi Istent keresi, és szereti. Nem hiában hívják a magyarokat a tudás népének. Spirituálisak voltak már akkor, mikor visszajöttek a kárpátmedencébe Attila után, már akkor hittek a fény Szent háromságban. De jó lenne az igazi, eredeti bibliát olvasni, nem az átköltöttet! Akkor valóban lehetne a bibliáról tisztán beszélgetni.
Ezentúl csak a másik bibliás topikba fogok írni hébe hóba. Ott legalább nem lesz kifújjolva az az írás, amelyik az eredeti bibliát keresi, kutatja...... Ez akönyvek csoportja nagyon hasonlít arra a festményre, amit egy jó képességű festő lemásol, de a saját ihlete alapján. Nem lesz az eredeti, hamisításnak hívják a festészetben....
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére