A Covid-19 nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket támadja meg

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Május 15.

Melitta - 2020 Május 15, 11:15
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az új típusú koronavírus kiváltotta, Covid-19 nevű betegség nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket károsítja, hanem az egész emberi szervezetet – erről közölt riportösszeállítást szerdán a CNN hírtelevízió. A The Washington Post című napilap a napokban szintén erről készített összeállítást.

  A CNN kutatókat és gyakorló orvosokat megszólaltató riportjában kaliforniai, floridai, massachusettsi és New York-i tapasztalatokat összegezve arról tudósított, hogy az új típusú koronavírus a tüdő mellett a vesét, a szívet, az agyat, a központi idegrendszert is károsítja, nem egyszer több életfontosságú szerv együttes leállását idézve elő.

  Scott Brakenridge, a floridai egyetemi kórház sebészprofesszora arról számolt be, hogy az orvosok általában sokáig csak arra összpontosítottak, hogy a vírus kiváltotta tüdő-, illetve légúti gyulladásokat kezeljék, de az elmúlt hetekben rá kellett jönniük, hogy azok is szenvedhetnek Covid-19-ben, akik nem lázasak, nem köhögnek, légszomjuk sincs.

  “Nagyon zavaró a kép, jó időbe telhet, míg tisztán látunk majd” – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy a vírus miatt a szervezetben vérrögök alakulhatnak ki, s ennek következtében a betegek 20-50 százalékát elvesztik. A betegek ilyenkor végtagamputálást követően fellépő embóliában vagy infarktusban hunynak el.

  [​IMG]
  Fotó: 123rf.com

  Sean Wengerter, aki szintén sebészorvosként dolgozik New York államban, ugyancsak arra hívta fel a figyelmet: a koronavírus olyan mértékű gyulladásokat okoz a szervezetben, hogy a beteg életét veszélyeztető trombózisok alakulnak ki. A CNN megszólaltatta a Los Angelesben lévő Cedars-Sinai kórházközpont egyik patológusát, Oren Friedmant is, aki elmondta, hogy az egészen fiatal, gyermekkorú pácienseknél is vérrögök okozzák a halált.

  A héten a The Washington Post is terjedelmes riportot közölt arról, hogy az új típusú koronavírus – a korábbi ismeretekkel ellentétben – az egész szervezetet megtámadhatja. A lapnak David Reich, a New York városában lévő Mount Sinai kórház orvos-igazgatója mondta el, hogy eddigi tapasztalatai szerint a kórokozó megtámadja a szívet és az izmokat, károsítja az idegrendszert, megszüntetve a szaglás és az ízlelés képességét, a vesét pedig oly mértékben tönkre teheti, hogy egyes kórházakban már nem elég a dialízis-berendezés sem. Ő szintén megerősítette, hogy a vírus vérrögképződést és ezzel hirtelen szívhalált vagy stroke-ot okoz.

  A megszólaltatott orvosok szerint a betegség nagyon gyakran mindenféle tünet nélkül jelentkezik, s néhány napi tünetmentesség után szinte azonnal összeomlik akár a tüdő, akár a szív működése. Ráadásul a kór megtámadja a kisgyermekeket is.

  [​IMG]

  Az elmúlt napokban New Yorkban 73 kisgyermek betegedett meg súlyosan, s a múlt héten három kisgyermek, köztük egy ötéves kisfiú meghalt a Covid-19 szövődményeiben. Mindegyiküknél a vérerek tágulatával és gyulladásával járó Kawasaki-kórt diagnosztizálták, mint a Covid-19 egyik szövődményét.

  Mindannyian azt gondoltuk, hogy a Covid-19 csakis idősebbeket dönthet le a lábáról, fiatalokat, kivált gyermekeket nem” – nyilatkozott a The Washington Postnak David Reich.

  Geoffrey Barnes, a Michigan Egyetem professzora, a szív- és érrendszeri betegségek szakértője a lapnak azt hangsúlyozta: “ez a vírus az emberi szervezetben a szó szoros értelmében nem létezett hat hónappal ezelőtt”. Majd hozzáfűzte, hogy “nagyon gyorsan meg kellett tanulnunk, milyen hatással van az emberi szervezetre, és hetek alatt kellett kezelési módokat találnunk”.

  A The Washington Post munkatársai felkeresték Mandeep Mehrát, a Harvard Egyetem orvoskarának professzorát is, akinek kutatócsoportja korábban a Lancet című tudományos folyóiratban is elemzést jelentetett meg, s aki kifejtette: munkatársaival együtt azt feltételezi, hogy “a betegség vírusfertőzésként kezdődik, az egész véredény- és immunrendszer megbetegedésévé alakul, s ez az, ami halálhoz vezet”.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Május 15.

  1. victorvacendak
   victorvacendak
   Sőt, a sört is megissza a hűtőből...
  2. setni
   setni
   Ez egyre veszélyesebbé válik!!
   nem kell utazgatni.
  3. halimba111
   halimba111
   Hát,akkor megint lehet rettegni....

   Hála az égnek,a szakma nem a CNN-böl meg a Washington Postból szerzi be az információit.
   sidavoq kedveli ezt.
  4. hombárfej
   hombárfej
   A halál az élet része. (Forrest Gump)
   Mi a jobb? Magáll a keringésed és 2 perc alatt belehalsz. Vagy megáll a veseműködésed és fél óra alatt kómába esel és egy nap alatt belehalsz.
   Vagy
   A vírus megtámadja a tüdőd és két napig fuldokolsz, míg meghalsz.
   Hát én inkább az előző két esetet választanám. Ha lenne választásom.
   A legjobb a Bis zum Hundert-und-zwanzig.
   Éva Kismadar kedveli ezt.
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Félelmetes.... Mindannyiunknak jó egészséget kívánok és védjétek magatokat, mindenképpen. Nem szabad ezt a kórságot félvállról venni, semmiképpen sem.
  6. sidavoq
   sidavoq
   Úgy látom az egészségüggyel nem csak nálunk vannak gondok: https://twitter.com/i/status/1261741001275846658
   A brüsszeli néma demonstráció a kormányzati válságkezelés hibáira akarta felhívni a figyelmet, illetve különösen az egészségügy alulfinanszírozására, az alacsony fizetésekre, a rengeteg túlórára és a munkaerőhiányra.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Szomorú és félelmetes ez a járvány. Fiatal, idős, nem beteg, krónikus beteg, ápolt és ápoló, orvos is "vesztes" lehet. Megerősítem, mindegyikünknek a legjobbakat kívánom és azt, hogy sikerrel kerüljük el a betegséget, a fertőzést. Mielőbb álljon vissza a régi rend az életünkben.
  8. setni
   setni
   Nem fog a régi visszaállni.
   Még nem látjuk de. valami más lesz.
   A politikában azt látni hogy megerősödött a jelenlegi állampárt.
  9. vandorcsillag
   vandorcsillag
   WHO: télen jön a járvány második hulláma, ami súlyosabb lesz, mint az első
   Micsoda látnokok.....
  10. setni
   setni
   Ez az....honnan veszik hogy addig nem lesz valami orvosi megoldás a vírus ellen?
  11. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Nem lesz,a vírusnak meg kell dolgoznia a pénzéért....leírják járulékos veszteségnek a meghalt embereket.
   A magyar operatívetörzs megjegyezte,hogy mégis csak erős az immunrendszere a magyarnak.
  12. gumelig
   gumelig
   OVi mondta nekik. :D
  13. sidavoq
   sidavoq
   A világjárvány meglepő pozitív hatásaira figyeltek fel több országban is
   A világjárvány idején jelentősen csökkent a szívroham, illetve sztrók miatt kórházba kerülő betegek száma, valamint átlagban csökkent a nyugalmi pulzus, az aktív percek száma nőtt, és emelkedett az éjszakai pihenés időtartama is.
   setni kedveli ezt.
  14. halimba111
   halimba111
   Van erre a pár állitásra valamilyen cementirozott forrás?
   Utoljára módosítva: 2020 Május 19
  15. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Bocs sidavoq ,ez csak valami vicc,félretájékoztatás lehet.
   Ha ennyire jó hatású a járvány akkor hajrá....
   Akkor most mi az igazság?chr betegség vagy vírus általi halál?
   Milyen betegségben halt meg az a sok ember szerte a világban?
  16. sidavoq
   sidavoq
   Dr. John Wright brit kórházi orvos a BBC-nek arról számolt be, hogy a világjárvány idején jelentősen csökkent a szívroham, illetve sztrók miatt hozzájuk kerülő betegek száma. A jelenség oka szerinte a kényszerleállás miatt lelassult életmód és a forgalomcsökkenés nyomán javuló levegőminőség lehet.
   De a változásra nemcsak Dr. Wright figyelt fel.
   Az Egyesült Államokban Fitbit okosórát viselőktől származó adatok azt mutatják: átlagban csökkent a nyugalmi pulzus, az aktív percek száma nőtt, és emelkedett az éjszakai pihenés időtartama is.
   Alistair Hall kardiológus is úgy véli, hogy az emberek napközben aktívabbak a korábbinál: ahelyett, hogy órákon át egy asztalnál ülnének, több szünetet tartanak, járkálnak - még ha azt többségében csak a lakásban is teszik.
   A szakember szerint fontos tényező lehet továbbá az is, hogy a krónikus betegek pontosabban szedik a gyógyszereiket, amit „normál” hétköznapokon sokszor elfelejtettek vagy egyszerűen kihagytak.
  17. sidavoq
   sidavoq
   Hogy pontosan miben haltak meg az emberek a világban azt nem tudom - hová került a strigula ?
   Viszont kíváncsi lennék egy pontos statisztikára az országok teljes halálozási számaival - összehasonlítani az idei hónapokat az elmúlt évek, évtizedek hasonló időszakaival.
  18. Melitta
  19. jöttment
   jöttment
   Lehet találni ilyesmit, pl.
   7S9DxbB8ijNLJq9ls.jpeg
   Úgy rémlik valahol közöltek magyar statisztikát is, talán az indexen... ? nálunk nem jelentkezett drasztikus többlethalálozás.
   sidavoq kedveli ezt.

Megosztás