A kanadai jobboldal kiáll Justin Trudeau mellett és bírálja Donald Trumpot

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Június 11.

Melitta - 2018 Június 11, 19:59
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A kanadai jobboldal vezető politikusai egységesen kiállnak Justin Trudeau, Kanada liberális miniszterelnöke mellett, amiután Donald Trump példanélkülien személyeskedő támadást intézett a kanadai kormányfő ellen.

  Pedig a G7-es csúcs a Québec tartományi Charlevoix-ban egy barátságos gesztussal kezdődött Trudeau részéről. Annak ellenére, hogy az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) körüli tárgyalások nem mennek zökkenőmentesen és az amerikaiak által bevetett új alumínium és acél tarifák hátrányosan érintik Kanadát, Trudeau egy baráti gesztussal nyitott. Átadott Trumpnak egy bekeretezett képet nagyapja egykori British Columbia-i szállodájáról.

  Privátilag Trudeau elmondta Trumpnak, hogy az új tarifák felháborították a kanadai közvéleményt. Trudeau hangsúlyozta, hogy kanadai alumínum olvadékokban gyártottak amerikai vadászgépeket a II. Világháború idején. Sőt, amikor az elnöki repülőgép, az Air Force One, leszállt Bagotville, Québecben, Trudeau elmagyarázta, hogy a légibázis ahová Trump érkezett azért jött létre, hogy védelmet nyújtson a II. Világháború idején a közelben lévő, amerikai gépeket gyártó alumínium iparnak. Ezért az állítás, hogy Kanada "nemzetbiztonsági kockázatot" jelenthet az USA számára (ezzel indokolták az új tarifát), különösen sértő a kanadaiak számára--magyarázta Trudeau.

  [​IMG](Trump és Trudeau Charlevoix, Québecben.)

  A Charlevoix-i találkozó alatt Trump és Trudeau elvonult és külön tárgyalt a Manoir Richelieu-ben, míg a többi G7 vezető egy másik tárgyaló teremben volt. Végül összeült az egész csoport és kiderült, hogy az USA nem hajlandó aláírni a nemzetközi kereskeledemi alapelvekről szóló közös nyilatkozatot. Ezt Larry Kudlow, Trump gazdasági tanácsadója erősítette meg. Nagy nehezen azonban kidolgoztak egy mindenki számára elfogadható közös nyilatkozatot, másnap reggelre viszont felborult minden. Úgy tűnik, hogy az amerikai nehezményezték, hogy a nyilatkozat futólagosan említést tesz a klímaváltozásról, illetve a tengereket szennyező műanyag hulladékról.

  Trump korán távozott Québecből, Trudeau pedig azt sugalta, hogy egyezmény született. Ezt Trump hevesen elutasította. Hazudozással vádolta a kanadai kormányfőt, aztán "szelídnek," "gyenének" és "tisztességtelennek" nevezte Trudeau-t. Kedd reggel pedig Trump a twitteren azzal csúfolta Trudeau-t, hogy eljátssza a sértődött fél szerepét, miközben szerinte Kanada közel 100 milliárd dollár hasznot húz az Egyesült Államokkal való kereskedelemből, az USA-ból érkező tej termékeket pedig Kanada különösen erősen megadóztatja. Trump kereskedelmi tanácsadója, Peter Navarro, kijelentette: "egy különleges helyet tartanak fenn a pokolban" Trudeau-nak.

  Trump tirádája és Trudeau visszafogottsága még a liberális kormány ellenfeleit is egységbe tömörítette. Andrew Scheer, a Konzervatív Párt vezetője elmondta, hogy "aligha hasznos amikor ilyen szavakat használnak két kormány közötti tárgyalásokban."

  "Két olyan országról van szó, ahol a kölcsönös támogatásnak és együttműködésnek hosszú múltja van. Ezért teszünk mindent azért, hogy egységes legyünk amikor a NAFTA-ról van szó, amikor a szabadkereskedelem jótékony hatásairól beszélünk, a kanadaiaknak és az amerikaiaknak egyaránt"--tette hozzá Scheer.

  Scheer elmondta, hogy ha a szabadkereskedelem forog kockán, a kanadai pártok és politikusok mindig azt mutatták, hogy szorosan együttműködnek a nemzeti érdekért.

  Doug Ford, Ontario tartomány újonnan megválaszott populista jobboldali kormányfője pedig kijelentette: "vállvetve kiállok a kanadai miniszterelnök mellett." Sokakat meglepett Ford kiállása, hiszen nem egyszer hasonlították stílusát és politikáját Trumphoz.

  "Az első számú feladatom, hogy megvédjem Ontario állásait, különösen az alumínium és acél szektorban. Tárgyalni fogunk föderális partnereinkkel és egységesek leszünk"--tette hozzá Ford.

  Stephen Harper, Kanada korábbi konzervatív kormányfője is felszólalt. Elmondta, hogy bár az USA jogos problémákat hozott fel a Kínához és Mexikóhoz fűződő kereskedelemmel kapcsolatban, nem érti Washington Kanadával kapcsolatos "megszállottságát."


  Christopher Adam
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Június 11.

  1. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Az én véleményem nagyjából ez ami a cikk utolsó bekezdésében van, ideidézem:


   Stephen Harper, Kanada korábbi konzervatív kormányfője is felszólalt. Elmondta, hogy bár az USA jogos problémákat hozott fel a Kínához és Mexikóhoz fűződő kereskedelemmel kapcsolatban, nem érti Washington Kanadával kapcsolatos "megszállottságát."

   Annyit tennék még hozzá, hogy engem az se zavar ha Mexikóval fennmaradna a szabadkereskedelem. Én teljesen megértem és elfogadom Trump aggályait Kínával kapcsolatban, ezt illetően úgy vélem nem sok nézeteltérés van közte és köztem, azt kivéve hogy mint már sokszor írtam, nem a nyersanyagokra, hanem a fejlett termékekre, elsősorban a mikroelektronikára vetnék ki igencsak brutális vámokat. Mexikó azonban e területből totál kiesik a szememben, Kanada meg pláne. Mexikó amiatt mert nem ott állítják elő azokat amiket én megvámolnék, Kanadára részben ugyanez igaz, de ami fontosabb hogy azonos kultúra, nyelv, stb, szóval a szememben Kanada az USA kisöccse, itt nem az elszeparálódásra kéne törekedni hanem az egyesülésre, ehhez viszont nem jó belépő az efféle kereskedelmi háború. Szóval én még Mexikó kapcsán se tudok egyetérteni ezzel igazán, Kanadával kapcsolatban meg pláne ugyanúgy ellenzem mint bármely kanadai.
  2. Baalcain
   Baalcain
   Tiszteletre méltó példa a kanadai politikusok hozzáállása egy külső veszéllyel szemben. Az ország "állásai"-nak védelmében összefognak, személyes ambiciókat, ellentéteket mindent félretéve.

   A magyar politikusuk is nagyon sokat tanulhatnának ebből.

Megosztás