Hírek A lakásárak legjobban Magyarországon nőttek az EU-ban, az amerikai kontinensen pedig Kanadában

Magyarország

A KSH és Eurostat adatai szerint 2015-höz árszinthez képest képest Magyarországon 2,1-szeres árat kellett fizetni a lakásokért tavaly év végén, ami az uniós országok között a legmagasabb érték, az idei adatokból pedig az látszik, hogy a lakáspiaci keresletet visszafogja a lakáshitel kamatok emelkedése – közölte legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.

„Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legújabb, múlt év utolsó negyedévére vonatkozó adatai szerint az EU-ban Magyarországon nőttek a lakásárak a legnagyobb mértékben az elmúlt 7 évben. A tavalyi utolsó negyedévben itthon átlagosan 2,1-szeres árat kellett fizetni a lakásokért 2015-höz képest, a második helyen pedig Csehország áll kétszeres árnövekedéssel, a dobogó harmadik fokán Luxemburg áll, ahol 1,8-szor annyit kellett fizetni az eladó ingatlanokért mint 2015-ben” – közölte Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

A portál összesítése szerint a használt lakások előzetes hivatalos árindexe a múlt év utolsó negyedévében országos szinten 20 százalékos áremelkedést mutatott, ami leginkább az olcsóbb területeken található lakóingatlanok drágulásával magyarázható.

Az idei első negyedévében kevesebb érdeklődés érkezett az eladó lakásokra, mint két évvel ezelőtt, pedig 2020 első negyedéve már a koronavírus-járvánnyal érintett időszak volt.
A közlemény szerint valószínű, hogy kettéválik a piac: a használt lakásoknál tempósabban drágulhatnak az új lakóingatlanok, részben a munkaerő-hiány és az építőanyagok drágulása miatt. A körképből kiderül, hogy a fővárosban április első napjaiban az új lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon közel 1,1 millió forint volt, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A budapesti használt lakásoknál 17 százalékos volt a növekedés, így 873 ezer forintot tett ki. A Budapesten kívüli nagyvárosokban az új lakások esetében az átlagos négyzetméterár 736 ezer forint volt, ez 26 százalékos éves áremelkedést takar, a használt lakóingatlanoknál a kínálati ár 28 százalékkal 522 ezer forintra nőtt.



Kanada

A kanadai miniszterelnök új javaslata szerint a következő két évben korlátoznák a külföldiek ingatlanvásárlását az észak-amerikai országban.

Kanadában a lakóingatlan-piacon az árak majdnem 20 százalékkal emelkedtek: az átlagár most 817 ezer kanadai dollár (225 millió forint).

Elemzők szerint azonban nem feltétlenül a külföldi vásárlók által generált kereslet okozta az áremelkedést.

Nem hiszem, hogy a tiltásnak jelentős hatása lesz
– véli Ben Myers, a torontói Bullpenn Research & Consulting tanácsadó cég vezetője.

Számításai szerint a külföldiek az összeladás mindössze 1 százalékát bonyolították 2020-ban, míg 2015-ben és 2016-ban ez az arány 9 százalék volt. Szerinte ez elhanyagolható arány, és ha egy külföldi igazán ingatlant akar vásárolni Kanadában, az meg fogja oldani kerülőutakon.
Myers szerint az egekbe szökő ingatlanárak oka inkább az emelkedő népességszámban és az ingatlanok alacsony számában keresendő. Az újingatlan-fejlesztés szabályai pedig, úgy véli, hogy túl szigorúak.
A helyzet a világjárvány 2020-as kirobbanása óta tovább romlott. A pandémia hatására a döntéshozók Kanadában is a banki kamatok csökkentéséhez nyúltak a gazdaság stabilizálásához, az olcsó hitelek pedig tovább növelték a keresletet.

Az alacsony kamatú kölcsönök a világ sok országában fűtötték az ingatlanpiacot, Kanadában azonban drámai mértékben nyílt az olló a a lakásárak és a jövedelmek között. A fent említett lakásár egy átlagos kanadai háztartás bevételének több mint kilencszerese.

Justin Trudeau miniszterelnök tavalyi kampányában ígéretet tett a lakáskrízis kezelésére.
A kormány új javaslata értelmében a külföldiek ingatlanvásárlásának korlátozása mellett milliárdokat fordítanának az új lakóingatlanok fejlesztésének ösztönzésére, emellett adómentessé tennék az elsőlakás-vásárlók megtakarításait.

A külföldiek ingatlanvásárlására vonatkozó korlátozás nem érintené
  • a Kanadában élő külföldi diákokat,
  • az állandó kanadai lakóhellyel rendelkezőket,
  • és azokat sem, akik első lakásukat vennék meg.
Elemzők az emelkedő kamatok miatt egyébként is az árnövekedés mérséklődésére számítanak az ingatlanpiacon.


ingatlan.jpg
 
Az a gond, hogy az állami támogatásokat rögtön beszámolták a lakásárba :) Unokatesóm is 3 gyerek meg stb. válalt és épitkezik Biatorbágyon. Most lett 2x drágább a hőszivatyús rendszere, mert akkora hiány van a a szivatíúból a piacon a szállítási vagy gyártási gondok miatt :(
 
A gond az,hogy a használt régi ingatlanok ára is a két háromszorosára nőtt!Semmi felújítás,maximum pókhálózás esetleg festés volt ezekben. Régi 70-80-as években épült szigeteletlen,épületgépészetileg elmaradott ingatlanok kelnek el 15-30 millióért.Az új tulaj meg költhet rá még 15-20 milliót,hogy korszerűsítse......
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,797
Tagok
615,335
Legújabb tagunk
KevinSon
Oldal tetejére