A nagy kérdés, hogy mit lép Trump a CEU miatt?

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje.


Die Zeit

die_zeit.jpg


A CEU rektora jelezte: az amerikai kormányzat máris támogatást ígért nekik, és bármi történik is, az egyetem nem zár be. Ignatieff továbbra is úgy látja, hogy két napja jóváhagyott törvény masszív támadást jelent a Közép-Európai Egyetem ellen. Az újságnak nyilatkozva rámutatott: a magyar fél nem akarja, hogy az intézmény a jövőben önálló státuszt élvezzen, még akkor sem, ha közben netán beindítja amerikai tagozatát. Lesre akarja futtatni. Hogy most azt követeli tőle, hogy nyisson campust a tengerentúlon is, az a rektor szerint egyértelmű a bosszantást szolgálja és kifejezetten ellenük irányul. De egyben támadás a tanszabadság ellen. Mint mondta, az velük a baj, hogy teljes mértékben függetlenek Magyarországtól, ami nyilvánvalóan megfekszi a kormány gyomrát. Ám a törvény egyértelműen átlép egy határvonalat, mert idáig csupán Szentpéterváron és Törökországban indítottak hasonló akciókat egyetemek ellen. Viszont a magyarok esetében ennél is többről van szó, hiszen az ország az unió tagja.

FAZ

fraknfurter.jpg


Magyarország diplomáciai úton próbálkozik a tűzoltással a CEU ügyében és ez arra utal, hogy ez eset nem úgy sült el, ahogyan eltervezték. Pedig a koreográfiát már megszokhattuk az eltelt 7 évben: először a drasztikus nyelven megszólaló kormányhű sajtó segítségével beazonosítják az ellenséget, aki ellen azután villámgyorsan fel kell lépni. Majd keresztülverik az idevágó törvényt a parlamenten, minden érdemi vita, a szakértők meghallgatása nélkül, végképp nem beszélve az érintettekről. Az ekkor bekövetkező felzúdulást úgy veszik, hogy az csak azt igazolja, legfőbb ideje volt tenni valamit. A politikai haszon az, hogy az eseményeket Orbán és a Fidesz diktálja, az ellenzék tehetetlenül áll. Ám a Közép-Európai Egyetem kapcsán valószínűleg nem számoltak azzal, hogy olyan fontos tényezők interveniálnak, mint az Egyesült Államok és Németország. Viszont egyértelmű, hogy a kormány számára nem a CEU, hanem Soros a lényeg. Belőle az elmúlt hónapokban nagy ellenség lett. És már készül az új törvény a civil szervezetek ellen, amelyek közül több is pénzt kap tőle.

Reuters

reuters.jpg


Az Európai Néppárt egyelőre korainak tartja, hogy eljárás induljon Magyarország ellen a Közép-Európai Egyetem ügyében hozott törvény miatt. Mindenesetre az Európai Parlament többségét alkotó összefogás részeként már konzervatív képviselők is sürgetik, hogy vonják felelősségre az Orbán-kormányt a Lex CEU miatt. A kezdeményezéshez csatlakozott az összes baloldali és liberális frakció, valamint több konzervatív törvényhozó. A híres-hírhedt 7-es paragrafus alapján akkor lehet szó a szavazati jogok felfüggesztéséről, ha azt kétharmad támogatja Strasbourgban. Ehhez azonban az szükséges, hogy elegendő néppárti képviselő is megszavazza. A fegyelmi eljárást a Bizottság vagy a Tanács is felvetheti, de erre idáig egyik sem mutatott túl nagy kedvet, mert fél, hogy felszítja vele az unió-ellenes érzelmeket, amikor a Brexit és az erősödő euroszkepticizmus miatt Brüsszelnek amúgy is van épp elég gondja. A biztosok azonban a jövő héten megvitatják a magyar ügyet.

Bloomberg

bloomberg.jpg


A hírügynökség szerint a Közép-Európai Egyetem kapcsán törheti a fejét a német kancellár, hogy mitévő legyen a Fidesszel, amelynek 12 képviselője jól jön Strasbourgban, hogy a konzervatívok alkossák a legnagyobb frakciót. Az értékelés azután látott napvilágot, hogy a kancellár szóvivője védelmébe vette a CEU-t és kiemelte, hogy a szabadságról, a demokráciáról, a jogállamról és az emberi jogokról nincs helye a vitának a földrészen. A német és a magyar kormány az elmúlt napokban, az Európai Néppárt máltai kongresszusán már összecsapott a menekültek ügyében és lehet, hogy most ugyanez lesz, miután Magyarország a Soros által alapított egyetem ellen lép fel. Kovács Zoltán úgy reagált német kollégája bírálatára, hogy a milliárdos üzletember még a német vezetést is képes megtéveszteni. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy Orbán a fékek és ellensúlyok lebontásával igyekszik megtámasztani hatalmát és rendszeresen azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy az meg akarja buktatni.

Daily Telegraph

daily.jpg


Egyre fokozódik a nemzetközi bírálat, miután az új jogszabály miatt bezárhat a Közép-Európai Egyetem – Orbán Viktort azzal vádolják, hogy meg akarja fojtani a civil társadalmat. A CEU elleni eljárást úgy értékelik, hogy azzal a kormányfő megint csak kihívja maga ellen Brüsszelt és Berlint, mindkettő elítélte a magyar vezetés húzását. Elemzők szerint azonban a politikus valószínűleg megy tovább az illiberalizmus felé vezető úton, hacsak Washington és az unió nem cselekszik közösen. Az Eurasia Csoport kockázatelemző cég európai igazgatója úgy fogalmazott, hogy magyar részről folytatódik az erőpróba, mert Orbán ki akarja puhatolni, hogy az Egyesült Államok és az EU mennyire akar beleszólni a magyar belpolitikába. Ha úgy érzi, hogy nem nagyon, akkor felbátorodik és még inkább lecsap a liberális ellenzékre, valamint a külföldi üzleti érdekeltségekre. Ugyanakkor a bírálók szerint a CEU ellen hozott törvény jócskán súlyosbítja az egyetemek önállóságáért és a liberális demokráciáért zajló harcot. A legújabb küzdelmet nagyban magyarázza, hogy a lépéssel a jelek szerint Soros Györgyre akartak csapást mérni.

Independent

independent.jpg


A bezárás szélére került a CEU, mivel a parlament a jelek szerint az egyetem ellen irányuló jogszabályt hozott, mindösszesen egyetlen hét alatt. Ez a legfrissebb fejlemény a jobboldali tekintélyelvűség felé tántorgó Magyarországon, amely mind inkább nekiront az olyan liberális intézményeknek, mint a Soros-féle Közép-Európai Egyetem. Áder János aláírása inkább csak formalitás a hatályba lépéshez. A jogszabályt széles körben úgy tekintik, hogy az összehangolt akciót jelent az egyetem ellen. A Human Rights Watch regionális szakértője azt mondja, hogy a lépés a CEU jövőjét és a tanszabadságot fenyegeti, noha az intézmény vezetők nemzedékét nevelte ki a régióban. Épp ezért – teszi hozzá Lydia Gall – a köztársasági elnöknek meg kellene tagadnia a jóváhagyást, mert látnivaló, hogy a módosított felsőoktatási törvénnyel a bíráló hangokat próbálják elhallgattatni. Közben a Freedom House azzal vádolta meg a Fideszt, hogy az felkorbácsolja az idegengyűlöletet, illetve az indulatokat, mert mindenáron meg akarja nyerni a választásokat.

NZZ

neue_zurcher.jpg


Orbán Viktor autokrata hadjáratot folytat a civil társadalom ellen. Ezt bizonyítja, ahogyan eljár a CEU-val. A lényeg, hogy a háborút a jog bevetésével vívja, vagy ahogy a rektor megfogalmazta: a jog segítségével uralkodik. Így látja a helyzetet a bécsi Embertudományi Intézet igazgatónője, a magyarországi egyetem kuratóriumi tagja. Shalini Randeria felhívja a figyelmet, hogy jelen állás szerint, minden tiltakozás ide vagy oda, a tanintézmény jövő januárban lehúzhatja a redőnyt. Mint rámutat, ez csupán a legújabb fejezet, miután a kormány az egész felsőoktatást át akarja alakítani, hogy azután teljesen a maga akarata alá vonja. Ennek megfelelően hatalmas a felzúdulás, határon belül és azon kívül is.

A hatalom már így is éppen eléggé ellenőrzése alatt tartja a felsőoktatást, mindenütt vonal hű kancellárok működnek. A támogatások jelentős megvonása miatt kínzó pénzhiány lépett fel, emiatt jó pár főiskola kénytelen volt bezárni. Folyamatosan csökken a diákok száma, hat év alatt összesen 45 %-kal. Ebben a helyzetben számtalan hallgató és tanár kivándorolt, ami persze része Orbán taktikájának, hogy megszabaduljon a potenciális bírálóktól. A hatalom azonban nem a képzés súlyos bajaival foglalkozik, hanem a legsikeresebb egyetemek közé tartozó CEU –ra veti rá magát. Nem csak arról van szó, hogy ez az illiberális állam legújabb sakkhúzása, itt egy tekintélyelvű hatalom rendezkedik be Európa közepén – orosz mintára.

FAZ

fraknfurter.jpg


Orbán Viktor etnikai alapokra igyekszik helyezni a felsőoktatást és le akarja kapcsolni a villanyt a CEU-ban, noha az világító torony a térségben, arról nem beszélve, hogy a földrész egyik legjobb egyeteme. Így látja a müncheni Egyetem egyik professzora, aki Kelet- és Délkelet-Európa történelmével foglalkozik. Martin Schulze hangsúlyozza, hogy egy ilyen intézményt bárhol másutt büszkén mutogatnának, csak Magyarországon nem, mert nálunk a kormányfő számára az etnikai egyneműség a cél, az illiberális demokrácia pedig állami vezérelv lett. Úgy hogy Orbán el akarja zavarni a CEU-t, igaz, meglehetősen körmönfontan, testre szabott jogalkotással. De az egész mögött a puszta gyűlölet húzódik meg, ami főleg Soros ellen irányul. Dehát az egyetem által megtestesített intellektualitás, a vélemények sokszínűsége élesen szemben áll azzal, amit a populisták hirdetnek, akik az egész nép képviseletét maguknak vindikálják.

Magyarországról az egyetemek súlyos anyagi gondjai miatt elmennek a diákok, a CEU-ra ellenben özönlenek a külföldi hallgatók. Közülük sokak szemében a tanintézmény maga a valóra vált utópia. Ám most úgy néz ki, hogy annak távoznia kell Magyarországról, jóllehet ez katasztrófa a magyar oktatás számára, az államháztartás pedig fontos bevételektől esik el. Viszont várható, hogy a szomszédos államokban nagyobb hangra kapcsolnak a nacionalisták, ami elsősorban az erdélyi magyarokat érintheti, az anyaország által finanszírozott egyetemek miatt. Idáig az egyetemek jelentették a legfontosabb gátat a régióban a tekintélyelvű és populista állami ideológiákkal szemben. Hogy Orbán nekiesett a CEU-nak, azzal Európa lényegét támadja. Ellentétes a tudomány szabadságával. De ami történt, az kihívás a kontinens összes kormánya számára. Ha most is ráhagyják a dolgot, az súlyos következményekkel jár, mivel az oktatás etnicizálása a populista-autoriter kormányzás kiteljesítését jelenti mind a Fidesz, mind a környező államok nacionalistái számára. Ha az EU elfogadja a CEU elűzését, akkor a saját eszményét adja fel.

Die Welt

die_welt.jpg


A civilek elleni törvénnyel Orbán már a következő csapás készíti elő Soros ellen, mivel új ellenségképre van szüksége. A héten jóváhagyott jogszabály-módosítás egyébként térdre kényszerítheti a CEU-t, a nem kormányzati szervezetek pedig nyilvánvalóan szálkát jelentenek a magyar kormány szemében, ezért most orosz és izraeli mintára kívánnak eljárni velük szemben. A cél itt is az, hogy nehéz helyzetbe hozzák az üzletember által támogatott csoportokat. Sokan vélik úgy, hogy a miniszterelnök csak azért meri mindezt megtenni, mert Trump is úgy gondolkodik Sorosról, ahogyan ő. Mármint hogy a milliárdos anyagi segítségével az érintett NGO-k és intézmények beleszólnak a kormányzati ügyekbe és politikai befolyást próbálnak szerezni. Ám a CEU miatt az amerikai Külügyminisztérium tiltakozott, csakhogy Budapest megmakacsolta magát. Kovács Zoltán barátságtalan módon arról beszélt, hogy a washingtoni kormányzat nem értette meg a tényeket. Az egész eljárás azt támasztotta alá, hogy a magyar vezetésnek édesmindegy a tengerentúli bírálat. Majd most meglátjuk, hová áll az ügyben a Trump-adminisztráció.

Goran Buldioski, az Nyílt Társadalom Kezdeményezés európai igazgatója úgy ítéli meg, hogy a Soros elleni kampánynak van egy ideológiai vetülete, mert a magyar kormány igen ellenségesen viszonyul a nyílt társadalom elgondolásához. Az ugyanis nem fér össze az erős nemzetállam orbáni világnézetével. Másrészt viszont látni lehet, hogy a miniszterelnöknek új ellenségkép kell, hiszen közelednek a választások. Ennek a célnak a magyar származású, zsidó milliárdos remekül megfelel, mint az „amerikai nagytőke’ embere, aki a hivatalos kommunikáció szerint a szálakat mozgatja, hogy a migránsok elárasszák Európát, illetve visszaszorítsa a nemzeti gondolkodásmódot. Pl. azzal, hogy a CEU-n liberális elitet „tenyésztenek”.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg


A CEU ügyében Orbán szembement a szabadsággal és az igen élesen bírált új felsőoktatási törvény miatt a kereszténydemokraták magyarázkodásra kényszerülnek az Európai Parlamentben. A német kormány mindenesetre már jelezte, hogy nem marad tétlen, ha a jogszabály valóban korlátozni igyekszik az egyetemek autonómiáját. Ugyanakkor az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a tudomány szabadsága és sokszínűsége olyan érték, amire büszkék lehetünk. Weber sürgette, hogy a Bizottság nézze meg, milyen következményei vannak a magyar parlament döntésének. Hozzátette, hogy ésszerű kereteket kell kialakítani az unión kívüli egyetemek számára. A politikus egyébként tegnap telefonon beszélt a CEU rektorával. Strasbourgban erősödik a nyomás, hogy az EPP határolja el magát a Fidesztől, ám nem valószínű, hogy a pártot kizárnák a parlamenti csoportból. Mégpedig azért nem, mert a konzervatívok szerint akkor nem tudnák befolyásolni Orbánt. A kormányfő nemrégiben megszavazta a Tusk újraválasztását és ez ügyben kifejezetten a frakciófegyelemre hivatkozott.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg


Az Orbán-kormány lóhalálában keresztülverte az Országgyűlésen a jogszabály-változtatást, amelynek kizárólag a Soros-féle egyetem a célpontja, ám Magyarországnak hamarosan gondjai lehetnek az unió miatt. A Bizottság ki akarja vizsgálni az ügyet. Egy szóvivő azt közölte, hogy Timmermans alelnök vette kézbe a teendőket, és a jövő héten tárgyal is a biztosokkal. Graf Lambsdorff, az Európai Parlament alelnöke közben felszólította a német kormányt, hogy kezdeményezzem Brüsszelnél eljárást a jogállamiság megsértése miatt. Lengyelország ellen már folyamatban van egy hasonló felülvizsgálat, ám éppen Timmermans a minap vallotta be, hogy az a tagállamok csekély támogatása folytán nem sok sikert hozott.

Die Presse

die_presse.jpg


Vendégkommentárjában a CEU egyik diákja azt állapítja meg, hogy az európai konzervatív pártok hallgatnak, jóllehet Orbán meg akar szabadulni az egyetemtől. Az intézmény a túlélésért harcol, de ebben mellette áll sok más egyetem és tudós, mert fontos nekik a magyar tudomány és kutatás szabadsága. Brüsszelből azonban csak szórványos reakciók érkeztek, az Európai Néppárt pedig egyáltalán nem nyilvánult meg. A helyzet arra emlékeztet, mint amikor a Népszabadságot számolták fel. Mindenki tudta, hogy a magyar kormánynak meg vannak hozzá az eszközei, csak éppen senki sem hitte el, hogy odáig fajulhatnak a dolgok. Most pedig egy olyan egyetem került a célgömbbe, amely már régóta útban van, hiszen független, nemzetközi, liberális és kritikus, ez mind az, amitől Orbán undorodik. A kabinetet a nép választotta, ám a mód, ahogyan napjainkban a törvényeket hozzák, nos, annak már nincs sok köze a demokráciához.

A CEU kapcsán nem lehet a kormány machinációit puszta belső ügynek tekinteni. A EPP képviselői már jó ideje igen visszafogottak, ha Magyarországról van szó, sőt kifejezetten udvarolnak a pusztai vezérnek. Merkel sem szólal meg. Brüsszel tétlenül szemléli, amint az egyik tagállamában évek óta aláássák az európai értékeket. Orbán hasznos segéderő, amikor a külső határokon kell eljátszani az őrkutya szerepét, vagy amikor Tusk újraválasztása kapcsán a lengyeleket kell taccsra tenni. Közben azonban tudván tudják, hogy Magyarországon kiüresítik a demokráciát és a jogállamot, és így végeredményben a közös Európát.

Kurier

kurier.jpg


Nagy a hallgatás a budapesti elitegyetem küszöbön álló bezárása körül. Nem szólal meg Soros, Budapesten azt feltételezik, hogy azért nem, mert semmiképpen sem szeretné alátámasztani az orbáni értelmezést, mármint hogy a CEU az ő egyeteme, amelyet az USÁ-ból irányítanak. De ki nem nyitják a szájukat a Fidesz európai párttársai sem. Ők következetesen nem foglalnak állást a magyar kormányfő cselekedetei, a jogállam megsértése kapcsán. Paul Lendvai, aki könyvet írt a vezérelvű demokráciáról, úgy gondolja, hogy Orbán szent és sérthetetlen. Merthogy a nacionalizmus rák módjára terjed az EU-ban. Angela Merkel legnagyobb gyengéjét pedig abban látja az elemző, hogy nem utasítja rendre a magyar miniszterelnököt. Brüsszelben közben egyre nagyobb a felzúdulás a Fidesz miatt, csak éppen senki sem beszél. Hogy az EPP a kizárással fenyegessen, az szóba sem jön, mert arra érzékenyen reagálna pl. a lengyel Polgári Platform.

trump2.JPG
 
Mibol gondolod,hogy egy egyetemi rektorok kutatok es vezetes akik alairnak nyilakozatot tiltakozast nincsenek tisztaba nem informalodnak mire adjak a nevuket?
Miert gondolod a hulyek gyulekezete van a vilag vezeto egyetemein?
Tulajdonképpen nem gondolok semmit. Érdekelne egy ilyen tiltakozáshullám létrejöttének a mechanizmusa. Minden politika nélkül, pusztán emberi kíváncsiság.
Hogy egy olyan amerikai tekintély, akinek az érdeklődési körébe feltehetőleg nem tartozik bele Magyarország, hogyan szerez tudomást arról, hogy mi történik Magyarországon? Hogyan hangzik az a hír, ami eljut hozzá? Milyen csatornákon jut el hozzá az a hír, ami végül felkelti az érdeklődését? Mi az, amitől indíttatást érez arra, hogy klaviaturát ragadjon, vagy papírt, és fogalmazzon egy tiltakozó nyilatkozatot, amit a saját emberi és szakmai súlyával nyomatékosít?
 
Mibol gondolod,hogy egy egyetemi rektorok kutatok es vezetes akik alairnak nyilakozatot tiltakozast nincsenek tisztaba nem informalodnak mire adjak a nevuket?
Miert gondolod a hulyek gyulekezete van a vilag vezeto egyetemein?

valóban érdekes kérdés, hogy hogyan jut el a tisztelt urakhoz/ hölgyekhez a hivatalos dokumentáció (remélem nem ujságcikkekből informálódnak), hogyan dokumentálódnak a CEU jogállásáról, hogyan tudnak dönteni 1-2 nap alatt (4.-én fogadta el a parlament a felsőoktatási törvény módosítását) mindenesetre rengeteg szabadidejük lehet.

én például már itt nem értem, hogy miről beszélnek a levélben "Central European University lose its very character as the binational and international institution" mióta kétnemzetiségü vagy nemzetközi .... ugy tudom egyszerüen amerikai.
 
Utoljára módosítva:
hogyan dokumentálódnak a CEU jogállásáról, hogyan tudnak dönteni 1-2 nap alatt (4.-én fogadta el a parlament a felsőoktatási törvény módosítását) mindenesetre rengeteg szabadidejük lehet.
Ezt a magyar parlament döntés hozó mechanizmusára érted???......:dr_9:
 
valóban érdekes kérdés, hogy hogyan jut el a tisztelt urakhoz/ hölgyekhez a hivatalos dokumentáció (remélem nem ujságcikkekből informálódnak), hogyan dokumentálódnak a CEU jogállásáról, hogyan tudnak dönteni 1-2 nap alatt (4.-én fogadta el a parlament a
Feltételezem, Te is sok mindent tudsz a világban történtekről, bármely földrészről legyen szó. A friss hírekről hogyan tájékozódsz? Gondolom nem 0-4 árán keresztül nézed a főbb tv-adókat és olvasod az újságokat. Próbáld ezt átgondolni, és máris jobban érthetővé válik a "tisztelt urak /hölgyek" informális csatornái.
 
Feltételezem, Te is sok mindent tudsz a világban történtekről, bármely földrészről legyen szó. A friss hírekről hogyan tájékozódsz? Gondolom nem 0-4 árán keresztül nézed a főbb tv-adókat és olvasod az újságokat. Próbáld ezt átgondolni, és máris jobban érthetővé válik a "tisztelt urak /hölgyek" informális csatornái.

itt a levelük
https://www.ceu.edu/article/2017-04...ties-north-america-europe-express-support-ceu
azt írják egy kétnemzetiségü egyetem.... ettől fogva már világos, hogy nem tudják miről van szó, fogalmuk sincs, hogy két külön egyetem van ... megkérdezném, melyik egyetem érte el a világhírü eredményeket?
 
A mai vilagba megkerdojelezni az informacio aramlasanak gyorsasagat..... az elso hivatalos papir kb perceken belul korbe jarja a vilagot. Raadasul ok maguk is kiteszik az uj torvenyeket meg a szavazas eredmenyet is.
 
A mai vilagba megkerdojelezni az informacio aramlasanak gyorsasagat..... az elso hivatalos papir kb perceken belul korbe jarja a vilagot. Raadasul ok maguk is kiteszik az uj torvenyeket meg a szavazas eredmenyet is.
Mostanában történt két terrortámadás Európában, Szíriában vegyi fegyvereket vetett be valaki, az USA bombázza Szíriát, az oroszok összehívták a Biztonsági Tanácsot. Terjed a hír a CEU-ról.
 
A neten utána olvastam a CEU-s diplomata munkáknak , remélem mások nem olvassák...egy blog ˝találomra˝ kiválasztott 10 munkát és felsorolja "Gyűlöletbeszéd-törvények a szupranacionális standardok és a nemzeti politika között". "A blaszfémia mint az intézményi kritika eszköze" ."médiadiskurzus, nacionalista ideológia és a reprodukcióval kapcsolatos politika a posztszocialista Macedóniában" . "fiatal feminista férfiak tapasztalatai Izlandon". stb
 
A neten utána olvastam a CEU-s diplomata munkáknak , remélem mások nem olvassák...egy blog ˝találomra˝ kiválasztott 10 munkát és felsorolja "Gyűlöletbeszéd-törvények a szupranacionális standardok és a nemzeti politika között". "A blaszfémia mint az intézményi kritika eszköze" ."médiadiskurzus, nacionalista ideológia és a reprodukcióval kapcsolatos politika a posztszocialista Macedóniában" . "fiatal feminista férfiak tapasztalatai Izlandon". stb

És magyarul nem olvashatók ezek a gyöngyszemek. Hát...
Egyébként azokhoz arcokhoz, akiket megszólaltattak a tüntetéskor, pont ezek a témák illenek. A kedvencem ő. Az igazi, nőies nő(?). :)
 
A BKV-sztájkról egy betű se hangzott el. Pedig figyeltem. Micsoda diszkrimináció !!! :D
Ha már hiányzott a BKV-s hír íme!!
Felfüggesztették az április második felére tervezett sztrájkot a BKV-nál a szakszervezetek az új bérajánlat miatt – közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) elnöke pénteken az MTI-vel. A BKV szerint a társaság mindent megtett azért, hogy a dolgozók helyzete javuljon.
 
Ha eddig törvényesen működött miért hoztak egy törvényt ami miatt most támadhatóvá vált?

Úgy működött törvényesen, hogy a CEU-ra külün hoztak egy törvényt, amit lex CEU-nak hívtak. Gyurcsány és Magyar Bálint intézte el 2004-ben. Valaki előbányászott egy 12 éves levelet, amit George Soros írt és kérte, miképp működhessen a CEU. Az összes többi egyetemnek nem engedélyezték ezt, csak a CEU-nak. Most tulajdonképpen mindenkire vonatkozó, egységes törvényt hoztak.Előtte tanulmányozták azt is, hogy más országokban milyen törvények vonatkoznak azokra az egyetemekre, amelyek külföldi diplomát ez esetben amerikait adnak. Éppen azért voltak körültekintőek, mert tudták, hogy az EU nekünk a legkisebb hibát sem nézné el.
 
Úgy működött törvényesen, hogy a CEU-ra külün hoztak egy törvényt, amit lex CEU-nak hívtak. Gyurcsány és Magyar Bálint intézte el 2004-ben. Valaki előbányászott egy 12 éves levelet, amit George Soros írt és kérte, miképp működhessen a CEU. Az összes többi egyetemnek nem engedélyezték ezt, csak a CEU-nak. Most tulajdonképpen mindenkire vonatkozó, egységes törvényt hoztak.Előtte tanulmányozták azt is, hogy más országokban milyen törvények vonatkoznak azokra az egyetemekre, amelyek külföldi diplomát ez esetben amerikait adnak. Éppen azért voltak körültekintőek, mert tudták, hogy az EU nekünk a legkisebb hibát sem nézné el.
Körültekinthetők voltak???
Akkor miért volt ez a kapkodás?
 
És magyarul nem olvashatók ezek a gyöngyszemek. Hát...
Egyébként azokhoz arcokhoz, akiket megszólaltattak a tüntetéskor, pont ezek a témák illenek. A kedvencem ő. Az igazi, nőies nő(?). :)

Miért, 2 millió forintért mindenki olyan felesleges dolgot tanul, amilyent csak akar. Szerintem akinek ennyi pénze van egy egyetemre, annak úgysem kell dolgozni. Az amerikai diploma meg épp azért kell, mert ezzel a tudással mifelénk nem talál állást. A tüntetők el is mondták, hogy nekik nem is kell magyar diploma Például a "Kisebbségi jogok, a bevándorlók és a kozmopolita kihívás" vagy "A kommunizmus és a gender"

Erre azért én is kiváncsi lennék, hogy milyen lehet az "Iszlám feminizmus történelmi perspektívában" :)
 
Körültekinthetők voltak???
Akkor miért volt ez a kapkodás?

A körültekintő kifejezés alatt nem azt értettem, hogy kikérdezték George Sorost, hogy milyen törvényt szeretne, mint Magyar Bálint idején, hanem megnézték az Európai Unió országaiban, hogy milyen törvények vonatkoznak a külföldi egyetemek uniós országba kihelyezett tagozataira. Nem tudom milyen kapkodásra gondolsz. Elkészítették, kitűzték, a rektorral ismertették, megszavazták, meghozták, most arra vár, hogy Áder aláírja. Még az is lehet, hogy nem írja alá, de az is, hogy a tiltakozók utánanéznek, hogy mi ellen tiltakoznak. Bármi lehet, nincs kristálygömbön.
 
Milka333

Kotve fuzve nem tudom hanyszor lett leirva a fel vilag tiltakozik es , meg az is benne van a pakliba , hogy ebbe Orban urnak a bicskaja lehet bele fog torni.
Olvass vissza mert en nem irom mar le nem tudom hanyadszora.
Biztos lehetsz igen ertekes diplomat adnak ,mert eleg sokan igyekeznek ott tanulni.,megfelel a amerikai es a magyar kovetelmenyenek.
A vilag meg nem dijazza a zsidozast se nyiltan se burkoltan mert nem szalonkepes europaba se de sehol a vilagon.
Europaba egy kormany fo se zsidozhat sehogy .
New York allam annak volt kormanyzoja PAtaki aki alairta meg MEdggyessivel a megallapodast. New York allam a legfelso szint mivel nem szovetsegi ugy az oktatas. New York citynek megfelel a kovetelmeny acreditacioja akkor nehogy megkerdojelezd hogy eleg nivos egyetem -e. A diakjai a vilagba magas poziciokat ertek el.
Mit szamit ez otthon, ha azt irod nem egyetem a CEU hat mi?
A vilag elfogadja es keresett diplomaja a CEU kiadott.
NAgy bunkosag Soros altal tanulni utana meg megfolytani egy kanal vizbe. Talan nem tudod felsorolni hany kormnay tag tanult altala? Szavahihetoseget jellemet nem az egyetemen kell megtanulni hanem valamivel elobb.
A magyar diakoknak ez a lehetoseg nagyon nagy hogy amerikai diplomat tud szerezni otthon. Aki oktatasi intezmenyt zarat be vagy szuntet meg az sehol nem szamithat szimpatiara, mert demokratikus orszagokba az a cel ,hogy minnel tobben tanuljanak es azt amit akarnak es nem amit a kormany kijelol szamukra. A Foxi MAxi egyetem mar volt otthon nem kell ismet mert az a diploma ha nem csinalt melle megegyet akkor sokra nem megy vele a kapitalizmusba.

Én azt tudom, hogy tiltakoznak, de hát mi a csuda ellen? A CEU nem egyetem, mert az egyetemnek vannak diákjai és tanárai, épülete, telefonja, rektora, meg minden, ami szükséges. A CEU-nak nincs, csak a Közép-Európai Egyetemnek van, ami az amerikai CEU kihelyezett tagozata. Csakhogy Amerikában nincs olyan egyetem, hogy CEU. Én tudom, hogy hány kormánytag, meg diplomata, meg politikus tanult a CEU-n, de te is látod milyen jól jártunk velük.....

Mindenesetre érdekes lesz, ha majd egyszer valaki utánanéz, hogy a politikusaink közül melyiknek van magyar diplomája is és melyiknek csak amerikai, aztán utánanéznek, hogy melyik amerikai egyetem állította ki, vagy törvényesítette a diplomát és amikor keresni kezdik, majd nem találnak más csak egy postafiókot.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,127
Üzenet
4,800,896
Tagok
615,677
Legújabb tagunk
RonaldGar
Oldal tetejére