A robotikuslányok egy részét sikerült kimenekíteni Afganisztánból

Nagyon súlyosan érintheti a tálib hatalomátvétel Afganisztánban azt az afgán lányokból álló robotikuscsapatot, amely az elmúlt években rendszeresen bekerült a nemzetközi hírekbe találmányaival és díjaival – mint arról a múlt héten beszámoltunk. A 12-18 éves lányokból álló húszfős csapaton egy emberi jogi ügyvéd igyekezett segíteni, a kanadai kormányt kérte, hogy adjon menekültstátuszt a diáklányoknak.

Az újabb hírek szerint ha nem is Kanadába, de Katarba, Dohába sikerült eljutnia a csapat felének. A tíz 16-18 éves lány kedden hagyta el az országot repülővel – mint azt szerdán közölte a csapat alapítója, Roja Mahbúb afgán techcégvezető. Remélik, hogy Katarban folytatódhat az oktatásuk.


A csapat alapító szervezete a Digitális Állampolgár Alapítvány (DCF), amely háláját fejezte ki a katari kormánynak. Katar nemcsak a lányok vízumát állította ki, hanem gépet is küldött értük, miután Kabulból nem sikerült elrepülniük.

A csapat másik fele úgy döntött, hogy marad Afganisztánban, ahol Mahbúb szerint rendkívül bizonytalan a sorsuk.

A csapat tagjai a nyugat-afganisztáni egyetemvárosban, Heratban élnek, de ahogy a tálibok a múlt héten bevonultak az országba, elmenekültek otthonról. Hétfőn kellett volna elrepülniük Kabulból, de a repülőtéren kialakult káoszban végül törölték a járatot, amin helyük volt.

Az iszlamisták 1996-tól 2001-ig tartó uralmának időszakában a lányok nem járhattak iskolába, a nők nem tanulhattak felsőoktatásban, és bár most azt állítják a vezetők, hogy nem fogják ilyen szinten korlátozni a nők jogait, hanem a „a saríjával összhangban” ezt-azt engedélyeznek nekik, nagyon sok afgán nem bízik bennük. Mahbúb, aki maga is nőként vezet céget, azt mondja, meg kell várniuk, hogyan működik majd a tálibok ígérete a gyakorlatban. „Természetesen reméljük, hogy a nőket és a lányokat hagyja majd a talibán kihasználni a lehetőségeiket és megvalósítani az álmaikat, mert ez lenne a legjobb Afganisztánnak és az egész világnak.”


2017-ben Trump járt közben a vízumukért​

A lányok 2017-ben azzal kerültek be a hírekbe, hogy hatan közülük nem kaptak vízumot az Egyesült Államokba, ahol robotikusversenyen vettek volna részt. A nagy felháborodást váltott ki a közvéleményben, aláírásgyűjtés is indult, és végül Donald Trump akkori amerikai elnök személyes közbenjárására beutazhattak az országba. Amíg a vízumuk érvényes volt, többször megjárták az Afganisztán és Európa, illetve Észak-Amerika közötti utat, különböző versenyeken szerepelve. 2018-ban díjat nyertek Kanadában, találkoztak Justin Trudeau miniszterelnökkel is.

Amikor az Egyesült Államok és a tálibok 2019-ben kidolgozták a békemegállapodás részleteit, a csapat egyik tagja azt mondta, nem tud elképzelni olyan jövőt, amelyben a tálibok megtagadnák tőle a tanulás lehetőségét.


afgany lanyok.jpeg
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Csilinkóné Lulács Éva wrote on Ajuda67's profile.
Sziasztok! Keresem Thea Harrison Ősi fajok sorozatát. Az utolsó ami meg van az a Devi's Gate. Még 5 könyv van hátra a sorozatból. A címek: Az úr bukása, Megtört, Éjszakai becsület, Éjféli csók és az utolsó Az árnyék vége. Ha valakinek meg van vagy tud róla, legyen szíves írjon nekem.
Előre is köszönöm, Éva
KE1221 wrote on nomi2's profile.
Szia!
Bocsánat, hogy zavarlak csak érdeklődni szeretnék, hogy a 5. osztályos történelem tudásszintmérőt sikerült -e megszerezned, és ha igen esetleg elküldenéd-e?
Nagyon köszönöm. :)
Sziasztok! Keresek az alábbi könyvet. Nagyon megköszönném ha tudna valaki segíteni.
Hajdu Imre – Benyovszki Pál – Prorok Márton Ulti kezdőknek és haladóknak
Sziasztok. 2020 NAT 7.osztályos matematika, nyevtan, könyv és munkafüzet megoldó kulcsait keresem + felmőrek. Köszönöm
fonixportal wrote on ntglaci's profile.
Szia láttam te tetted fel a Tintin-eket ha szépen megkérlek ezt a két részt feltennéd újra mert törölték Köszönöm előre is.


data.hu/get/11153382/_Tintin_07_-_A_7_kristalygomb.zip

data.hu/get/11153379/_Tintin_10_-_A_fekete_arany_orszagaban.zip

Statisztikák

Témák
37,377
Üzenet
4,601,129
Tagok
602,500
Legújabb tagunk
Sveniko
Oldal tetejére