A telefon története

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A telefon töténete

A telefon lehetővé teszi, hogy emberek egymással olyankor is tudjanak beszélgetést folytatni, amikor hallótávolságon kívül tartózkodnak. Ennek természetesen feltétele, hogy mindkét fél rendelkezzen olyan készülékkel, amely a telefonhálózathoz van csatlakoztatva. A telefon ma az élet egyik legalapvetőbb és legismertebb készüléke.

Legtöbben úgy tudják, hogy Alexander Graham Bell találta fel, majd építette meg az elsőt telefont 1876-ban, az amerikai Massachusetts államban. Rajtuk kívül voltak még sokan mások, akik rendkívül fontosak voltak a telefon kifejlesztésében. Az alapokat Morse találmánya, a távíró fektette le, ez volt ugyanis az első, elektromos jeleket továbbító hálózat. 1854-ben egy francia távíróműszerész, Charles Borseul felvetette annak lehetőségét, hogy hangot is lehetne valahogy a hálózaton továbbítani. Szintén ebben az időszakban kísérletezett még Johann Philipp Reis és Elisha Gray is. Bell egy olasz bevándorló, Antonio Meucci nyomdokain indult el. Amit Meucci 1874-ben anyagi nehézségek miatt nem tudott jogi védelem alá helyezni, azt két évvel később Bell szabadalmaztatatta. Meucci emléke mégsem merült feledésbe. 2002-ben az Egyesült Államok képviselőháza nyilatkozatot fogadott el, melyben az olasz feltalálót ismeri el a telefon feltalálójaként. Végül Bell és az ő csapata építette meg a telefont, ami végül 1876 után Bostonból kiindulva meghódította a világot.

Nem sokkal később, 1878-ban feltalálták a szénporos mikrofont, mely jelentősen javított a hangfelvétel minőségén.

1888-ban Almon Strowger feltalálta és megépítette az első automata telefonközpontot.

1878-tól magánhasználatú telefonvonalak működtek Brennberg bányatelepen. Magyarországon az első, magánbefektetők által finanszírozott telefonhálózat 1881. május elsején nyílt meg Budapesten a Fürdő, mai nevén József Attila utcában. Vezetője Puskás Tivadar bátyja, Ferenc volt.

Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem fogja engedni, bemutatni, vagy megtalalashoz iranyitast adni olyan tartalmu anyagot ami a copyright altal vedett,
csak ekkor ha van szukseges legalis engedely van ra.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Telefon tortenete

Nagyon sok regi szep telefon, meg hasznalhato, sok mar csak lakas disz , sok gyujto szereti ezeket a regi darabokat.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
A telefon története Magyarországon

1878-tól magánhasználatú telefonvonalak működtek Brennberg bányatelepen. Magyarországon az első, magánbefektetők által finanszírozott telefonhálózat 1881. május elsején nyílt meg Budapesten a Fürdő, mai nevén József Attila utcában. Vezetője Puskás Tivadar bátyja, Ferenc volt. Az előfizetők számáról ellentmondásos adatok vannak, a források hol 25, hol 50, hol 54, sőt 60 előfizetőt említenek. Az első nyilvános telefonállomásokat Budapesten és Újpesten 1884-ben állították fel.

1881-ben az állam megállapította a köz- és magánhasználatú telefonhálózatok létesítésének feltételeit. Az 1888: XXXI. törvénycikk értelmében a telefonhálózatokat az állam saját költségén építi meg és tartja üzemben. 1897-ben a telefonügyek intézésére felállították a Budapesti M. kir. Távbeszélő Hálózat Igazgatóságot. Vezetője Balla Pál főmérnök volt.

1887-re a magyar királyság területén közhasználatú telefonhálózat hét városban (Budapest, Szeged, Arad, Temesvár, Pozsony, Pécs és Zágráb) működött. 1888-ban újabb két városban (Debrecen és Nagyvárad) kezdődött el a telefon-szolgáltatás. 1893-tól működött telefon Brassóban, Marosvásárhelyen, Baján, Zomborban, Esztergomban és Szombathelyen.

A magánhasználatú telefonokat az engedélyes (leggyakrabban vállalatok, vasúttársaságok) kizárólag a saját céljaira használhatta. 1887-ben 149, 1888-ban már 205 ilyen volt engedélyezve.

1893-ban létrejött az első interurbán összeköttetés, Pozsony, Győr, Szeged, Arad, Temesvár és Budapest között. December 3-án a kereskedelmi miniszter Budapesten elmondott szavait mind az öt vidéki városban egyszerre hallották. „Konstatáltatott ez alkalommal, hogy az új távbeszélőn a beszéd kitűnően hallatszik. Még az egymástól legtávolabb fekvő Arad és Pozsony közt is, közel 600 km távolságra, a beszélők egymás hangját nemcsak megismerték, de beszédet oly tisztán és érthetően hallották, mintha az ugyanazon helyiségben folynék.”

1900 végén Budapesten a telefon-előfizetők száma 5800, Szegeden 412, Debrecenben 243, Pécsett 142, Miskolcon 138, Győrben 296, Sopronban 266, Szombathelyen 183, Nyíregyházán 77, Székesfehérvárott 100, Kecskeméten 130, Nagykanizsán 92 fő.​
 

Csatolások

  • telefon.jpg
    telefon.jpg
    48.2 KB · Olvasás: 7

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
A telefon ügyes kis játékszer?

A telefon ügyes kis játékszer, melyet igazából senki sem akar majd használni

Az a szabadalom, melyet Alexander Graham Bell nyújtott be a telefonra, a legértékesebbnek bizonyult az Egyesült Államok történetében. Míg azonban ő pontosan tudta, mit tart a kezében, az igazán fontos emberek mind-mind visszautasították a találmányt, mégpedig igencsak lekicsinylő hangnemben. Bell a telefont nem teljesen önmaga alkotta meg; a technikai alapok nagy részét mások fektették le hosszú évek munkájával. Bell viszont egy olyan döntő fontosságú területen rendelkezett mélyreható ismeretekkel, amelyen mások nem. Apjához hasonlóan, ő is szónoklattant tanult, és ez kiváló hátteret jelentett ahhoz, hogy úttörő technikákat fejlesszen ki a süketek beszélni tanításához. 1872-ben saját iskolát nyitott a süketek számára a Massachusetts-beli Bostonban. Az emberi hangról felhalmozódott tudása tette lehetővé számára, hogy 1876-ban létrehozza azt a hatalmas technikai áttörést, melynek következtében megszületett a híressé vált első hangátvitel közte és asszisztense, Thomas Watson között. Azt mindenki rögtön látta, hogy Bell csodálatos dolgot vitt végbe, és a találmánynak hamar híre kelt. Ami azonban a telefon hasznosságát illeti, a vélemények már jóval szkeptikusabbak voltak. Bell jövendőbeli apósa, Gardiner Green Hubbard bostoni ügyvéd és a Nemzeti Földrajzi Társaság egyik alapító tagja, barátságosan hátba veregette a feltalálót, és abban a megsemmisítő hangnemben, melyet a leendő vőknek oly gyakran kell hallaniuk, kijelentette: "Ez csak egy játékszer." De, Bellnek ennél jóval több esze volt, és egymás után szervezte a bemutatókat a befektetők és a politikusok számára. Ám az egyik ilyen bemutatón nem más próbálta becsmérelni Bell telefonját, mint Rutherford B. Hayes, az Egyesült Államok elnöke, aki így nyilatkozott: "Valóban csodálatos találmány ez, no de ki akarja majd valaha is használni?" Hayes, az egyetlen olyan elnök, aki kevesebb választói szavazatot kapott, mint ellenfele, de az elnökválasztó testület szeszélye folytán mégis ő került hivatalba, az újraválasztáskor már nem járt sikerrel. Bell 1877-ben feleségül vette Mabel Hubbardot, elképesztően gazdag ember lett, és 1898-ban ő követte apósát a Nemzeti Földrajzi Társaság elnöki székében.​
 

Csatolások

  • telefon2.JPG
    telefon2.JPG
    18.9 KB · Olvasás: 6

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
A távközlés regénye

Dr. Bartolits István
 

Csatolások

  • tavkozles_regenye.pdf
    150.8 KB · Olvasás: 13
  • telefon régi.jpg
    telefon régi.jpg
    49.8 KB · Olvasás: 6
E

elke

Vendég
;) Igazán szépek
 

Csatolások

  • 10318-CT-028-Eskitme-Villa-Leylek-Antik-Telefon-734-b.jpg
    10318-CT-028-Eskitme-Villa-Leylek-Antik-Telefon-734-b.jpg
    61.1 KB · Olvasás: 7
  • 10325-CTP-102K-Barok-Porselen--Kobalt-Antik-Telefon-680-b.jpg
    10325-CTP-102K-Barok-Porselen--Kobalt-Antik-Telefon-680-b.jpg
    109.1 KB · Olvasás: 5
  • 10326-CTP-106W-Buro-Porselen-Beyaz-Antik-Telefon-412-b.jpg
    10326-CTP-106W-Buro-Porselen-Beyaz-Antik-Telefon-412-b.jpg
    93.8 KB · Olvasás: 5

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Gyerekeknek

Ma pedig már a legkisebbeknek is készül telefon:
 

Csatolások

  • hercegnős telefon.jpg
    hercegnős telefon.jpg
    21.4 KB · Olvasás: 5

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
A mobiltelefon története​

A mobiltelefon történetéről, elterjedéséről, hazai szolgáltatókról és telefonálási szokásainkról. Írta: Lovászi Anett, Csutorka Márton, Belovai Nóra és Hetényi Rita Viktória.

Mobil

A mobil telefon mind a telefonhoz képest, mind a számítógéphez képes újat jelent. Kicsi, hordozható, mindig be van kapcsolva, és akár folyamatos kapcsolattartást is lehetővé tesz. Belseje nagy erejű számítógépet rejt, használata azonban - szemben a számítógépével- csak néhány (ám éppen ezért áttekinthető) funkcióra korlátozódik ("manageable collection of functionality"). Innen is átütő sikere.​

Az első automata

1956-ban az Ericsson vezette be a világ első automata mobiltelefon-rendszerét. Az első mobiltelefon 40 kilót nyomott. A világ első, teljesen automata rendszerét egyszerűen Mobiltelefónia "A"-nak (MTA) nevezték. Mindössze néhány száz előfizető használta, főként magas jövedelmű ügyvédek és orvosok Stockholmban és Göteborgban. A manuális ellenőrzést nem igénylő rendszerben a felhasználóknak mindössze a számokat kellett tárcsázniuk a telefonon. A svéd távközlési hatóság (jelenleg TeliaSonera) számára kiépített rendszer a 160 MHz-es sávban működött, impulzusos jelátvitelt alkalmazott a végberendezés és a bázisállomás között, és körülbelül 100 felhasználót volt képes kezelni egyenként.

A korai mobiltelefónia az autótelefonok működésére és az autóban mobilrádión keresztül folytatott hangkommunikációra hasonlított, a berendezések pedig távolról sem emlékeztettek a ma használt zsebméretű készülékekre. Az MTA rádióberendezés több mint 40 kilogrammot nyomott, és úgy tervezték meg, hogy az autóba is telepíteni tudják.

1981-ben az Ericsson bevezette az első modern mobiltelefon-rendszert, a Nordic Mobile Telephonyt (NMT). Az Ericsson vezető szerepet játszott a GSM világszabvány 1991-es bevezetésében és fejlesztésében is. Az eredetileg páneurópai mobilrendszer később valóban világszabvánnyá vált. A 2001-ben bevezetett 3G a GSM továbbfejlesztése, amely akár 3,6 Mb/s sebességű szélessávú mobilszolgáltatások nyújtására is alkalmas. Jelenleg az egész világon több mint 2 milliárd ember kommunikál GSM-rendszeren keresztül.
 

samu2062

Állandó Tag
Állandó Tag
meg tudná mondani valaki hogy milyen típusú a képen látható régi nokia?köszönöm előre is.
 

hajduf

Állandó Tag
Állandó Tag
Az általános iskolában kinézik maguk közül, akinek nincs mobilja. Ez ma az alap. Státuszszimbólum a gyerekeknél.
 

Vogelmeister

Állandó Tag
Állandó Tag
Tény, hogy a telefon mára "státuszszimbólum" lett.... az enyém is egy úgymond "menő" darab, mégsem használok sokkal több funkciót rajta, mint a régi nokiámon (3410). Sőőt néha még azt is magammal viszem, mert ezek az új kütyük azért nem annyira megbízhatóak, mint a régi nagy öregek..
 
Oldal tetejére