A természet furcsa játékai

Aerensiniac

Kitiltott (BANned)
Van az az érdekes elmélet hogy az emberi tudat csak létező, már megtapasztalt sémákkal dolgozik. Képes arra hogy a meglévőket kombinálja, de arra hogy teljesen újat, egyedit létrehozzon arra nem.

Éppen ezért kissé komplikált ezekből a jól megtermett sémákból kilépni, hiszen eleve az szükséges hozzá hogy megtapasztaljuk a másik oldalt, átérezzük az érveiket, erre pedig csak kevés ember kapható.

Igazából szerintem azok akik képesek ezen sémákból való kilépésre nem egészen normális emberek. Éppen ebből a "több síkú" szemléletből következik hogy tétlenek maradnak és mindig puszta szemlélői a dolgoknak, soha nem az irányítói. Erre mondják hogy a hülyék mindenben biztosak, akik meg tudnak is valamit mindenben kételkednek.
 

Ludman Zsolti

Kitiltott (BANned)
Kit tekintesz tétlennek, akik csak szemlélik a folyamatokat.

Például ha a huszadik század "beindulását" nézed, és fel kellene sorolnod azokat a szereplőket, akik aktívan részt vettek az események irányításában, gondolom az összes történelemkönyvekből ismert szereplő eszedbejutna II. Vilmostól Tiszáig. De vajon eszedbe jutna-e Fritz Haber? Hát persze, hogy nem, tekintve, hogy a történészek leélik az életüket úgy, hogy "gondos elemzéseik" során valahogy épp a lényegre nem fordítanak figyelmet.

II. Vilmos, Tisza, a szemben álló felek vezérei, királyai, elnökei tökéketesen cserélhető, és könnyedén pótolható figurák. Fritz Haber viszont nem.

És annyira édesek a történészek, amikor sorolják az okokat, hogy miért pont 1914, csak épp azt felejtik el, hogy előtte nem lett volna mivel lődözni, mert akkor Fritz és a cimborája Carl az ammóniaszintézist még nem oldotta meg.

Ma is mindenki Obama lázban ég. Obama sörözik, Obama a talk-show sztár, Obama akinek még a felesége is cuki. Ezzel szemben Ben Bernanke nem ér rá sörözni, nem ér rá viccelődni a csürhének, és a feleségét soha a büdös életben még csak fotón sem fogod látni, mert ő egy fontos ember, aki nemrég megmentette a világot. Ennek ellenére nem veri a mellét, nem tart tízezrek előtt beszédeket csupa nagy szavakkal, ő beéri azzal, hogy beilleszt egy téglát abba az építménybe, amelybe - tudja - ő sohasem teheti be a lábát.

Bernanke az irányító, Obama meg csak egy öszdöndíjas néger.
 

fire.blade

Állandó Tag
Állandó Tag
Húha. Már ide is elért ez faji megkülönböztetősdi. A statisztikai adatokhoz egy közgázon tanult mondás jut eszembe. Annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam.
 

Aerensiniac

Kitiltott (BANned)
Húha. Már ide is elért ez faji megkülönböztetősdi. A statisztikai adatokhoz egy közgázon tanult mondás jut eszembe. Annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam.
Ezek szerint a világ lapos, Kína meg nem létezik, mert innen egyiket sem látni, ki tudja ki hamisította.

Egyébként pedig nem faji megkülönböztetősdi, mert az ég adta világon senkit nem érdekel hogy milyen színű a bőre vagy hogy milyen tájszólással és/vagy nyelven beszél. Itt pusztán arról van szó hogy nem a fehér ember követ el sorozatosan erőszakot szegény romákon, de még csak nem is ő jár lopni hozzájuk.
Továbbá az hogy a közhangulat ellenük fordul, SEM a bőrük színe miatt van hanem a tulajdon viselkedésük és életvitelük miatt ami minden csak nem népi szokás, ergo még csak nem is a népi hovatartozásuk miatt történik mind ez.

Aki szerint ez faji megkülönböztetés az egyszerűen demagóg és még arra sem vette a fáradtságot hogy átgondolja a témát.
 

gödipista

Állandó Tag
Állandó Tag
"csak tűz és vas"

Kedves Ludens barátom! az általad az állatidomításban sikeresnek vélt módszerek, ma már sem az idomárok, sem az etológusok által nem elfogadott módszerek... az emberek pedig olyanok, amilyenek, és ezen valóban a megrögzött aufklaristák tudnak a legkevesebbet változtatni.
A konkrét példák pedig - bár akceptálom a szándékot - rosszak. A H1N1-től a klóros vízig...
üdv: GP.
 

Ludman Zsolti

Kitiltott (BANned)
Pista!

Ha te nem látsz értelmet a soraimba, ne a magasztos prózámat okold. Tudod, már Marx is megmondta: Az értelem nélküli emberek elméje a világot mindig értelm-nélküli zavarként tükrözi vissza. Divatgondolkodó vagy. Divatos dolgokat teszel. Divatos dolgokat iszol.

Egy halmozott elektrosokk talán segíthetne rajtad. De ha folytatod tovább a megkezdett utat, a totál alkoholizmus nem nagyon fogja ám spanolni a tekervényeidet. De legalább a családban marad. Gödi Pista nem eseik messze id. Gödi István pofájától, mi?

:cool::cool::cool:
 

Ludman Zsolti

Kitiltott (BANned)
És Arsenioa... Arsienia... szóval neki meg pontosan igaza van. (Nem tudom, hogy észrevettétek-e már, de ilyesmit ritkán írok.)

A bőrszín semmit sem generál. A bőrszín csak indikál. A csörgőkígyónak sem az a vége veszélyes, amelyik csörög, mégis arrébb állunk, ha meghalljuk. Ennyi elég is: Csörög, átmegyünk az út túloldalára.

Jön egy cigánykompánia szembe, látom a bőrük színét, fogom magam, és átmegyek az út túloldalára. Nem a barnaságukat kerülöm, hanem ami ezzel jár. És tök jó, hogy Isten bokszos képpel teremtette őket (nem vagyok ám annyira ateista, amilyennek látszom), a csörgőkígyót meg sercegő farokkal: Segít felismerni a veszélyt, de egyik sem maga a veszély.

Aki érti, az nyilván rendelkezik egy nyolc éves gyerek fejlettségével, aki meg nem, az adja vissza az összes eddigi iskolai bizonyítványait, és menjen el egy putriba népeket rajzolni.

Egyébként a cigányok gyilkosait épp az ilyenek miatt kellett elkapni, és kell nagyon példásan megbüntetni, mert ha kirobbanna egy esetleges összecsapás, az ilyen blődgyerekek, mint aki annyira entellektuell, hogy még közgászt is hallgatott, tutira nem a saját fajtája mellé állna, hanem valami homályos bőrszín-ellenes-ellenes stratégia eredményeként a barnikhoz. Így írtaná szépen magyar a magyart, míg a cigányok röhögnének a markukba.
 

Ludman Zsolti

Kitiltott (BANned)
Kedves Becky,

Neked legalább jó a lényegmegragadó képességed. Én ezt sokra értékelem. Lényegesen többre, mint amikor valaki azonos nézőponton áll velem - legalábbis elsőre ez jön le - de aztán hamar kiderül, hogy a gondolkodásának alapvető aspektusai nem működnek, és mindaz, amit vall, csak egy betanult dinamikus sztereotyp.

Inkább valaki nácizzon le, vagy zsidózzon le, hazaárulózzon le, neoliberálisozzon le, mondja azt, hogy rohadt kommunista vagyok, mert Lenint olvasok - príma. De azokat az embereket nem tudom komolyan venni, akik úgy szidják "az egyik énemet" hogy nem látják a többit. Mert ugyebár nehezen írtam volna azokat a cikkeket a Kurucoknak, ha valóban zsidó lennék, és nehezen lennék és nehezen nevezhetném magam fejlődőképes gondolkodónak, ha még mindig tartanám magam hozzájuk.

Az embereket éppen ez szokta megzavarni. A fejemhez vágják, hogy áruló vagyok, mert más mondok, mint öt éve. Hát persze! Ki az az ostoba korlátolt balfék, aki harmincévesen ugyanaz az ember mint húsz éves korában volt?

De ugyanezek az emberek keresenk " elnnetmondásokat" a Bibliában, és bizonygatják vele, hogy milyen "hülyék a zsidók", mert ugyebár "miért kérdezi Isten Ádámtól, hogy hol vagy, ha egyszer mindent lát, és hogy lehetett már az első napon világosság, ha a napot az Isten csak a negyedik napon teremtette meg...." stb.

Szóval engem az ilyen és ehhez hasonló ostobaságok késztetnek arra, hogy időről időre szándékosan mást mondjak, mint amit gondolok, mert én nem akarom, hogy ostoba emberek értelmet lássanak a soraimba, nem akarom hogy kövessenbek, mert a hátam mögül ki lehet takarodni.

A tisztánlátás kedvéért:

Nem vagyok antiszemita.
Nem vagyok ateista.
Nem vagyok kommunista.
Nem vagyok náci.

De mint minden értelmes ember,

- Hiszem, hogy a civilizációk tündöklését és bukását az értékes és értéktelen emberek arányának megváltozása okozza, ezért hiszek az eugenikában. Ezért fordult a figyelmem sokáig a nácik felé, míg végül rájöttem, hogy azok írtottak, akiket valójában irtani kellett volna.
- Hiszem, hogy az emberek úgy általában nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket röviden "emberinek nevezünk".
- Hiszem, hogy az állam lényege az, hogy általa a szűk kisebbség munkára kényszerítse a többséget - ahogyan Lenin is tanítja - de nem hiszem, hogy ennek az értelme az, amit ő mondott. Sokkal inkább: ha az embereket nem kényszerítjük munkára, akkor egyszerűen nem dolgoznak.
- Hiszem, hogy a természetet irányító zseniálisan egyszerű törvényszerűségek nem maguktól lettek,
- Mert igenis hiszek Istenben.

És akárki akármit mond, ezek mind összefüggenek.

Az, hogy ezeknek az elveknek melyek a konkrét megoldásai, a helyzettől függ. Egy asztaltársaságban én ugyanúgy tudom éltetni a nácikat, mint ahogyan a zsidókat, tudom lengetni a vörös zászlót de az Árpádsávosat is. Mert mindig és mindenkor igaz, hogy akikkel érintkezünk, azoknak a többsége tökéletesen felesleges, és ezeknek a szapora organizmusoknak még véletlenül sem akarok olyasmit mondani, ami tetszik nekik.
 

Aerensiniac

Kitiltott (BANned)
- Hiszem, hogy az emberek úgy általában nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket röviden "emberinek nevezünk".
Sajnos ebben több az igazság mint kellene hogy legyen és nem individuális hanem társadalmi/világ szinten.

A véleményeddel kapcsolatban úgy általánosan az az igazság hogy az átlag ember számára extrém de sajnálatos módon sokkal több az igazság benne mint sem hogy azt egy "mocskos náci" szintű beszólással el lehetne intézni.
Aki a benne rejlő igazságot, társadalmi szintű problémákat képtelen felfogni az a témában már eleve teljesen beszédképtelen.

Egyébként úgy általában nem értek egyet a nácik vagy a kommunisták ostorozásával, meg is mondom miért.
Az alap felállás, nép irtások, lágerek, stb egy olyan dolog amit minden értelmes ember elítél, azonban a mai demokrácia már körülbelül ugyan itt tart. Persze nem nyíltan hirdetve mint azt pl Hitler tette, de nézzünk csak szét egy csöppet.
Nem kell messzire menni itt van Amerika a demokrácia állítólagos fellegvára. Szeptember 11. óta rá nem vonatkoznak semmilyen ember jogi szabályok. Civileket bombáznak, foglyokat kínoznak, területeket szállnak meg mindezt egy olyan ürüggyel ami a mai napig nem tisztázott, mi több minél előbb a szőnyeg alá akarják nyomni.

Úgy érzem hogy bár a sokat hangoztatott náci, kommunista, stb jelzők valahol elítélhetőek lennének azonban ez teljesen komolytalan, hiteltelen és főleg ellentétes hatású olyan emberek, olyan államok szájából akik magasról tesznek az emberi jogokra és jó ha nem tapad több vér a kezükhöz mint azoknak akik ezeket az irtásokat nyíltan csinálták.

Aztán ha ezen túl lépünk akkor is kikötünk ott hogy bármilyen államforma jött létre ezen a világon azt mindig háborúk, kényszer, korbács és vas tartotta csak meg a pozíciójában.
A nácik a mumus szerepét töltik csak be, hogy az embereknek csak annyi jöjjön le a témával kapcsolatban, hogy ülve kell nyalniuk az eget amiért demokrácia van. Sajnos nagyon sokan meg is ragadnak ezen a szinten és képtelenné válnak kötetlenül kezelni a témát. Ebből kifolyólag pedig nem is látják hogy a végtelenségig elítélt nácik lassan de biztosan pozitív jelentést kapnak ha a mai világhoz hasonlítják őket.
 

gödipista

Állandó Tag
Állandó Tag
"tűz és vas"

Igendrága Ludens Barátom!
Kétszer is visszaolvasva hozzászólásomat, nekem ebből csak annyi derült ki, hogy nem mindenben értek egyet Veled!
Neked viszont kiderült, hogy genetikailag kódolt idült alkoholizmusom - melyben már atyám is kimondhatatlanul szenvedett - megakadályoz abban, hogy magasröptű intellektuális esazmefuttatásod felfogjam...
Nos, mit lehet erre mondani?
Szuper intelligenciáddal következtesd ki...
Őszinte részvétemmel: GP.
 

mjsztalent

Állandó Tag
Állandó Tag
Az embereket éppen ez szokta megzavarni. A fejemhez vágják, hogy áruló vagyok, mert más mondok, mint öt éve. Hát persze! Ki az az ostoba korlátolt balfék, aki harmincévesen ugyanaz az ember mint húsz éves korában volt?

És leszel még hatvan éves is , akkor vajon mi lesz a mondanivalód ?

Csak nem álltam meg belepofázás nélkül.

udv, ignorantoid humanoid.

hja, amúgy nadjon jóó a humorod de tényleg, írjál még ,hahotázok igérem.
 

Ludman Zsolti

Kitiltott (BANned)
Aerensiniac!

Már majdnem csíplek. Azt minden esetre nem szabad elfelejteni, hogy Hitler elsősorban a német nép irtója volt, ha az arányokat nézzük. Meg is lett az eredménye, amit a hálátlan utó-németek mindig szeretnek elfelejteni. A Nyugat-Német gazdaság 50-es, 60-as évekbeli szárnyalása aligha lett volna lehetséges, ha még akkor is küszködtek volna a túlnépesedés meglehetősen nyomasztó problémájával. De nem küszködtek - hála Dolfinak. Egészen egyszerűn megtörtént, ami ilyenkor mindig szokott: A csónakból kipottyantaknak nagyon rossz, de akiknek sikerül benn maradni, azoknak utána az élet jobb lesz.

Ugyanez a végső kicsengése a középkor nagy pestisjárványainak is. A Lenin által olyannyit emlegetett vidéki burcsoáziát a pestis hívta életre.

Adott egy génspecifikus baci, amely egyes családokat kiirt, másokat érintetlenül hagy, aminek egy furcsa következménye, hogy a zabigyerekek sokszor nagyon jól járnak: egyszerűen annyi parcellával találták szembe magukat, amelyet egyedül megművelni nem tudtak. (A jobbágytelek öröklődött.) Kézenfekvő volt a bérmunka életrehívása, amit korabeli feljegyzésekből tudunk, hogy nagyon jelentős volt. Aztán amikor az uralkodóréteg új adókat fontolgatott - mondjuk a 100 éves háború miatt - ezek a "kulákok" rádöbbentek, hogy bár ők is másokat dolgoztatnak, jogilag ugyanúgy jobbágyok, mint akiket dolgoztatnak. Ezért elkezdték kérni, majd követelni, hogy ők ne legyenek többé azok. Kis csúsztatással ezt Lenin már úgy emlegeti, hogy "követelték a jobbágyság felszámolását".

Egyszóval: a népirtásnak - akárki vagy akármi csinálja is, meglepő következményei lehetnek. Ezt általában azok szokták elfelejteni, akik egy ilyen irtás miatt nagyon jól járnak. (Pl: Nem kell félni attól, hogy a belvárosi házuknak becsönget az eredeti tulaja - mert at gondosan el lett tüzelve.)

Magam is ismerek nem egy olyan velejéig antifasisztát, akik elgázosított zsidók házaiban berzenkednek a Magyar Gárda felvonulásai miatt...
 

Ludman Zsolti

Kitiltott (BANned)
Pista!

Mondom, hogy nem értesz.

És meglehetősen nevetséges, amikor a hozzád hasonlóak a szép próza alatt a cikornyát értik. Látszik, hogy vérbeli ente-lektüell vagy.
 

mbtrainer

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem az élet nem véges,mármint bármiben és bármikor lehet fejődni.Nem kéne arogánsnak se lenni,mármint agraesszívabb hangnemű üzeneteket küldeni.Inkább tanítani kéne a másikat,alázattal.Mint egy szülő.Ez a legmagasabb szintű szeretet.És az életet se kell elpazarolni,mármint olvastam olya t tőletek hogy alkoholista meg hasonlók,mert a fizikai élet véges.Azonban a másik,a szellemi élet,a lelkünk az nincs idő ill. tér korlátaiba zárva.A fejlődés ott viszont sokkal nehezebb.Pont ezért kell művelni a szellemünk még itt míg lehet,és akár ezt a másoktól való tanulással,segítéssel.
 

Aerensiniac

Kitiltott (BANned)
Szerintem az élet nem véges,mármint bármiben és bármikor lehet fejődni.Nem kéne arogánsnak se lenni,mármint agraesszívabb hangnemű üzeneteket küldeni.Inkább tanítani kéne a másikat,alázattal.Mint egy szülő.Ez a legmagasabb szintű szeretet.És az életet se kell elpazarolni,mármint olvastam olya t tőletek hogy alkoholista meg hasonlók,mert a fizikai élet véges.Azonban a másik,a szellemi élet,a lelkünk az nincs idő ill. tér korlátaiba zárva.A fejlődés ott viszont sokkal nehezebb.Pont ezért kell művelni a szellemünk még itt míg lehet,és akár ezt a másoktól való tanulással,segítéssel.
Értékelem az ötletet és nagyon jó is lenne de... hány ember tényleg igazán rátermett arra hogy tanítson?
Hány ember elég rátermett arra hogy ha megdobálják, megköpködik, belé rúgnak akkor egy mosollyal el intézze a dolgot annak tudatában hogy még gyerekek akik ezt teszik vele?
Hány ember képes tudatosan követni a mondást: Ha megütnek akkor fordítsd oda a másik orcád is?

A mai világban csak azt tanítják aki tanulni akar. Aki magasról tesz az egészre és nem is akar közreműködni abban hogy őt értelmes emberi szintre húzzák fel az előbb vagy utóbb ki sodródik a társadalom szélére mint az megesett a cigánysággal is.
Innentől pedig már csak egy kis lépés hogy kialakuljanak az ellentétek amikről a drága cigányság java tesz is azzal hogy lop, csal hazudik, fenyeget, gyilkol, üt és ver életkortól, nemtől függetlenül.
 

mbtrainer

Állandó Tag
Állandó Tag
Van egy szellemi tanító,egy tiszeteletes igazából,aki azt mondja hogy ha 4x kedvezel és erőfeszítést teszel tiszta szívvel,semmilyen hátsó szándékkal akár egy negatív oldalon álló személynek,vagy csak valakinek akinek Te segíteni akarsz,akkor az meg fog törni,és az erőfeszítésed nem lesz hiába való.Ehhez pedig nem kell más csak őszinte szív,és vég nélküli szeretet és kitartás.Persze ez egy emberből kell hogy kiinduljon,de Ő maga nem tudja ezt véghez vinni világszinten.Nézd pl Jézus példáját.Nem volt sok támogatója,de mégis 2000év alatt világszintet öltött a kereszténység.A jó cél és a jó szándék igenis kifizetődő.Ha nem is a mi időnkben,de meg lesz a hatása.Ezek igenis értékes és örök dolgok.Ha csak a cigányságot is nézzük,nem elég pár "jó ember" akisegíteni akar,mert kihasználják.Ez a való világ,sajnos.Csak egy igazi mozgalom kéne,és bizalom a másik fél részéről.De elég romlott ez a társadalom,és nem véletlenek már ezek a szélsőséges faji harcok sem.ha nem is mostanában,de majd mindenképp megoldódnak a dolgok,ebben én biztos vagyok.És nem csak az optimizmus beszél belőlem. :)
 

Aerensiniac

Kitiltott (BANned)
Én csak azt mondom hogy:
Ehhez pedig nem kell más csak őszinte szív,és vég nélküli szeretet és kitartás.
Már itt régen elbukott a dolog.

Igazat adok abban Ludmannak, hogy mára már hiányzik a többségünkből az ami után embernek nevezhetnénk magunkat. Ennek egy része pont az a három szó amit te itt leírtál. Szív, Szeretet és kitartás.

Vannak kivételek, de hála az olyan kaliberű embereknek mint ernoe akik csak köpködni tudnak mert nem rendelkeznek semmilyen szellemi értékkel ők is el vannak nyomva, nevetségessé vannak téve, sőt néha még közveszélyes őrültként is jellemzik őket.

Összességében igen. Szerintem az optimizmus beszél belőled mert még nem tapasztaltad hogy ezek az emberek milyenek. Kívánom ne is kelljen és így meg tudj maradni bizakodó, álmodozó emberként.
 

mbtrainer

Állandó Tag
Állandó Tag
Igazából én ilyen emberekkel is veszem körbe magam.És nem csak álmodozásképp,vagy utópiaként írtam le ezket a dolgokat.Mármint kicsiben,ezekkel az emberekkel mi is valósítunk meg bizonyos dolgokat.Segítünk itt-ott,és igyekszünk szebbé és boldogabbá tenni a saját környezetünket.De ez csak kicsiben működik így.Sajnos.Mint már írtam,ez világszinten lenne a legjobb,csakhát ez már nem megvalósítható.De abban álmodozó vagyok talán,hogy igen is:minden kicsiben indul el.És ez igaz mindenre az egész világon sőt univerzumban.
Azért örülök hogy vannak emberek akikkel erről ésszerűen lehet beszélgetni.Nem mint az az illető akit írtál az előbb (ernoe) ...
 

Aerensiniac

Kitiltott (BANned)
Igazából én ilyen emberekkel is veszem körbe magam.És nem csak álmodozásképp,vagy utópiaként írtam le ezket a dolgokat.Mármint kicsiben,ezekkel az emberekkel mi is valósítunk meg bizonyos dolgokat.Segítünk itt-ott,és igyekszünk szebbé és boldogabbá tenni a saját környezetünket.De ez csak kicsiben működik így.Sajnos.Mint már írtam,ez világszinten lenne a legjobb,csakhát ez már nem megvalósítható.De abban álmodozó vagyok talán,hogy igen is:minden kicsiben indul el.És ez igaz mindenre az egész világon sőt univerzumban.
Azért örülök hogy vannak emberek akikkel erről ésszerűen lehet beszélgetni.Nem mint az az illető akit írtál az előbb (ernoe) ...
Nem mennék odáig hogy ez utópia, inkább úgy fogalmaznék hogy többé kevésbé ilyennek kellene lennie az életünknek normális esetben. Segítenünk kellene egymást és nem elzárkózni vagy éppen áttiporni egymáson mint azt a kapitalizmus tanítja.

Azonban ha sikerült egy ilyen közösséget felépítenetek akkor az nagy szó. Tény hogy az emberek ösztönösen megtalálják a helyüket az ilyen rendszerekben, mert felismerik hogy mindenkinek jobb ha jóba vannak egymással és segítik egymást.
Ezáltal a kezdeti bizalmatlanságot és esetleges ellenérzéseket felváltja a bizalom és az összefogás.

Tényleg kár hogy ezek a dolgok csak kicsiben működnek valamilyen oknál fogva.
 
Oldal tetejére