Advent és Karácsony

horgasnora

Állandó Tag
Állandó Tag
Ádventi meghitt várakozás

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/UbX4moce8bA&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/UbX4moce8bA&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Örömteli ünnepi készülődést kívánok a szívek mélyén is !
(Saját készítésű videóm)
 

horgasnora

Állandó Tag
Állandó Tag
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Vb8mQ3rl1D4&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Vb8mQ3rl1D4&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Szeretettel küldöm a gyerekeknek !
(Saját készítésű videóm)
 

horgasnora

Állandó Tag
Állandó Tag
Mikulás

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/OjI8Yc3hkxg&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/OjI8Yc3hkxg&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
(Saját készítésű videóm)
 

horgasnora

Állandó Tag
Állandó Tag
Fehér Karácsonyt kívánok !

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/5bOzv4eOtMw&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/5bOzv4eOtMw&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Ajánlom a gyerekeknek !
(Saját készítésű videóm)
 

cicus12

Állandó Tag
Állandó Tag
Hááááát Nóra ez nagyon klasszkiss.

vence.jpg

 

miakiafene

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt hittem, hogyha végzek az egyetemmel és nem kell a karácsonyfa alatt is a vizsgáktól rettegnem, akkor jobb lesz. Nem lett. Idén semmi kedvem az egész hajcihőhöz. Talán mert a párom nem ér rá segíteni, egyedül meg minek erőlködjek. Csak kötelező családlátogatásról és kötelező zabálásról fog szólni az egész. Ahhoz, hogy örüljek annak, amit kapok, évek óta mindent én veszek meg magunknak mások helyett és csak a pénzt kapom meg utólag. Így mi értelme?
Jó lenne örülni végre egyszer a karácsonynak.
 

radinm

Állandó Tag
Állandó Tag
Számomra a karácsonynál nincs mesésebb ünnep. Minden élményem gyönyörű, az anyukám széppé tett minden ünnepet.
Én is hasonlóképp szeretném a kisfiammal. Ameddig lehet a jézuska hozza az ajándékot, és minden karácsonyát szeretném mesebelivé varázsolni.
Legyen neki is felnőtt korában annyi szép emléke mint nekem és a hugomnak.
 

Sayoko

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon szeretem a karácsonyt, de sajnos sosem olyan mint amilyennek szeretném.. A fa, a díszek, a sütemények, az ajándékok megvannak, csak a szeretetet nem érzem..
 

shield

Állandó Tag
Állandó Tag
A karácsony az egy szép dolog csak évről évre egyre több teher ,nyomás nehezedik az emberre ,egyre fásultabb lesz s már nem adja egy karácsony se ugy vissza a dolgokat mint anno réges régen.
Meg elég undoritó de én nagyon azt látom s idegesit ,hogy egyre jobban már a pénzről szól ez is mint minden a mai világban,mindig az az átkozott pénz....
 

memi59

Állandó Tag
Állandó Tag
www.tvn.hu_4938876e09871b298f1f09b03265b6df.gif

Gyarmathy Irén: Jöjj el, Karácsony!


Hordozlak magamban egész évben,

sokszor rád gondoltam nyári éjben,
eszembe jutottál reggel, délben,
álmomban, ébren, nyárban és télben.



Néztelek kitágult gyermekszemmel,
hallgattam mit üzensz, figyelemmel,
siettem hozzád, mint kicsi diák,
ahányszor jöttél, szebb lett a világ.



Vártalak később, hogy felnőtt lettem,
s az ajándékot már magam vettem
kicsinek, nagynak, ifjúnak, vénnek:
szívemből tisztán szárnyalt az ének.



Várlak még ma is, karácsony, drága,
apró gyermekként a szemem táva,
szívemből ma is szárnyal az ének,
tisztán ragyogsz, bár múljanak évek.



Szívemben voltál, szüless meg mára,
<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com
><st1:City w:st=
</st1:City>minden </ST1:pembernek karácsonyára,

s maradj velem, míg múlnak az évek:
Jöjj el, Karácsony! - úgy várlak, kérlek.
 

gotta42

Állandó Tag
Állandó Tag
Karácsonyi dal

[FONT=&quot]Karácsonyi dal[/FONT][FONT=&quot]

Hóban ébred
Majd az ünnep
Minden percben nevet ránk.
Tud-e bármi
Szebbet adni,
Mint a békés nagyvilág.

Körbe nézel,
S látsz egy arcot,
Amin némán gond pihen.
Reményt adhatsz,
Pár mosollyal,
Hogy a holnap más legyen.

Jut még bárkinek
A tiszta fényből egy cseppnyi láng.
Jó kedv könny helyett,
Ha másod nincs is, ezt add tovább.

Hóban ébred
Majd az ünnep
Minden percben nevet ránk.
Tud-e bármi
Szebbet adni,
Mint a békés nagyvilág?[/FONT]
[FONT=&quot]
Körbe nézel,
S látsz egy házat,
Mit a napfény elkerül.
Kopogj csendben,
Meleg szívvel,
Hogy már nem lesz egyedül.[/FONT]
<o></o>
[FONT=&quot]Jut még bárkinek
A tiszta fényből egy cseppnyi láng.
Jó kedv könny helyett,
Ha másod nincs is, add tovább.

Van még gondolat,
Mi átadható.
S van száz pillanat,
Mi szétosztható.

Jut még bárkinek
A tiszta fényből egy cseppnyi láng.
Jó kedv könny helyett,
Ha másod nincs is,
Ha másod nincs is, csak add tovább.

(A T-Mobile reklámfilm zenéje)
[/FONT]
 

Arasseriel

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy római almanach szerint már Kr. u. 336-ban megünnepelték Rómában a karácsonyt. A Római Birodalom keleti részén azonban január 6-án emlékeztek meg arról, hogy Isten megjelent Jézus születésekor és megkeresztelésekor, Jeruzsálemben pedig csak a születést ünnepelték. A IV. század során a legtöbb keleti egyház átvette Jézus születésének ünnepéül a december 25-i dátumot.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Fésűs Éva: Álmodik a fenyőfácska<o:p></o:p>
Álmodik a fenyőfácska
odakinn az erdőn.
Ragyogó lesz a ruhája,
ha az ünnep eljön.
Csillag röppen a hegyre,
gyertya lángja lobban,
dallal várják és örömmel
boldog otthonokban.
Legszebb álma mégis az, hogy
mindenki szívébe,
költözzék be szent karácsony
ünnepén a béke
 

szászsára

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy 13 éves beteg gyerek írása:
Amikor a Jóisten megérintette a földet

-Ditró állomás! A vonat hóakadály miatt nem megy tovább!- harsogta a hangosbemondó.Az utasok bosszankodva szálltak ki a kocsikból 1942. december 24.-én déli 12 órakor. Köztük volt egy fiatal tanító is, aki a hat kilométerre lévő Szárhegyre igyekezett. Augusztus közepe óta nem volt otthon. A Bereg megyei Csedregen volt az állomáshelye. Egész ősszel gyűjtögette a pénzét, hogy karácsonyra ajándékot tudjon venni szeretteinek. Idesnek kesztyűt és kendőt, Tatának kucsmát és zoknit, a hat kisebb testvérnek könyveket, füzeteket, ceruzákat, színeseket és persze csokit és cukorkát. Sőt Vásárhelyen, ahol át kellett szállnia, a maradék pénzéből még egy frissen vágott libát is sikerült vennie az állomás melletti piacon.

-Ez lesz ám a meglepetés!- gondolta magában. Most azonban úgy néz ki, hogy a hóvihar meghiusítja a közös karácsony estét.

- Elindulok gyalog!- döntötte el hirtelen. A Görgényi havasok irányából fújt a szél, emiatt is tudta a medencéből összegyűjtött havat a sínekre hordani. Fél úton lehetett, amikor elnyújtott üvöltést hallott a Gyergyói havasok felöl.

-Ha nincs rá válasz, nem lesz baj!- nyugtatta magát. Néhány perc múlva azonban a Tatárhalom oldalából szaggatott vonyítás hallatszott.

-Szagot fogtak, sietnem kell! –villant át az agyán. A falutól egy kilométerre a Szármány hegy lábánál lakott egy család, arra vette az útját. Közben hátranézett és fekete pontokat pillantott meg az úton.

-Futnom kell, ha életben akarok maradni!

A kerítés sarkához érve már hallotta a halál csengettyűjét: ahogy a farkasok hasán összefagyott szőrcsomók egymáshoz ütődnek. Elérte a bejáratot és dörömbölni kezdett. A háziak ajtót nyitottak, a tanító szinte beesett rajta. A falka ekkor ugrott át a kerítésen. A házat többször körbeszaladták, sőt a vezér még be is vicsorított a piciny ablakon.

-Köszönöm!- lihegte holtfáradtan a tanító.

-No, ha ide igyekezett, akkor éppen idejében érkezett!- fogta derűsre a ház ura.

-Ha Szárhegyre, akkor várnia kell reggelig! Isten hozta nálunk, legyen a vendégünk!

A tanító csak ekkor nézett körül a pici hajlékban. Régi rönkház volt, a szobák nem voltak falakkal elválasztva egymástól, csupán néhány bútor jelezte, hogy mi hol is lehet. A konyharészen az asszony szorgoskodott, a sarokban négy gyerek játszott, a kályha mellett egy anyóka üldögélt, mellette párja pipázott.

-Bíztam benne, hogy nappal nem érhet baj!- válaszolta a házigazdának.

-Igyék egy bögre meleg tejet! Ez felmelegíti, és meg is nyugtatja a lelket!- mondta a háziasszony és hellyel kínálta őt.

-Gyerekek, gyertek! Állítsuk fel a karácsonyfát! Hagy tudja meg a Jézuska, hogy várjuk Őt!

Az apróságok boldogan szaladtak anyjukhoz és a szemükben a csodavárás fénye ragyogott. Amíg a család szorgoskodott a tanító jobban körülnézhetett. A konyhaasztalon már ott gőzölgött az ünnepi vacsora. Hajában főtt pityóka sült szalonnával, édességnek pedig puliszka vékonyan kent szilvalekvárral.

-Istenem! Mit ehetnek máskor, ha ez az ünnepi vacsora!?- kérdezte magában.

-Tanító Úr! Legyen az angyalunk! Mi kimegyünk a kamrába a gyerekekkel, kérem csengessen pár perc múlva, így nagyobb lesz a meglepetés!- súgta a házigazda. A család kivonult, az anya gyorsan, hogy a gyerekek meg ne lássák, a fa alá rakta az ajándékokat, majd a többiek után sietett. A tanító várt egy kicsit, és közben rápillantott az ajándékokra. Kézzel faragott állatkák, néhány alma, és két kicsi, hímzett kendőcske volt a fa alatt. Kinyitotta táskáját, kivett belőle négy füzetet, négy ceruzát, egy doboz színest és egy mesekönyvet. Gyorsan a fa alá rakta, majd korholni kezdte magát:

-Hiszen gyerekek, a csokoládénak jobban örülnének!

Visszament táskájához, négy szelet csokoládét és egy zacskó cukorkát is kiolvasott belőle. Újra a fához sietett az édességekkel.

-És a felnőttek? Ha már én lettem az angyaluk nekik is kell adnom valamit!

Ismét a csomagjaihoz lépett, elővette a frissen vágott libát és a fa alá rakta. A konyha sarkába húzódott, majd csengetni kezdett. A család bevonult a szobába. A félhomályban elénekelték a Mennyből az angyalt, majd feltekerték a petróleumlámpa fényét és a fához gyűltek. A gyerekek ámulva, boldogan mutatták meg remélni sem mert ajándékaikat szüleiknek. A legnagyobbik felkiáltott.

-Ni, ez meg itt egy liba!- és az anyja kezébe nyomta.

A szülők csak álltak egymással szemben, kezüket összeforrasztotta a frissen vágott liba, meglepetésüket a gyerekek csacsogása sem tudta csökkenteni. A házigazda halkan megszólalt:

-A Jóisten megérintette a földet!

Felesége reámosolygott, két gyönyörű szeméből könnyek csordultak ki és egyenesen a liba hátára potyogtak.

Veres Ágost 13 éves,Révfülöp
www.devaigyerekek.hu:55:



 

carly

Állandó Tag
Állandó Tag
2009 Christmas Card

<EMBED height=354 type=application/x-shockwave-flash width=425 src=http://www.authorstream.com/player/player.swf?p=292030_633964669561398750 allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></EMBED>
 

engale_

Állandó Tag
Állandó Tag
HAGYOMÁNYOS KARÁCSONYI MENÜ

<O:p</O:pPulykaaprólék leves

Hozzávalók

• 100 g pulykazúza
• 1 db kisebb pulykaszárny
• 200 g sárgarépa
• 100 g petrezselyemgyökér
• 80 g gomba
• 100 g zöldborsó
• 50 g vaj
• 60 g liszt
• 1 csomó zöldpetrezselyem
• 1 dl tejszín
• 1 tojássárgája
• só, őrölt bors

Elkészítése

A pulykaszárnyról lefejtjük a húst, kockára vágjuk a zúzával együtt, megmossuk. A feldarabolt húsokat a csonttal együtt feltesszük főni, felforraljuk, majd pár percnyi forralás után leszűrjük, a húst leöblítjük és a leforrázott aprólékot hideg vízben feltesszük főni a csonttal együtt. Hozzáadjuk a vöröshagymát egészben, a megtisztított és kockára vágott zöldségeket, gombát, zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk és lassú forralással puhára főzzük. Vajas petrezselymes rántással berántjuk, forraljuk, amíg a rántás ízét elforrja. Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és ezzel dúsítjuk levesünket. Ehhez a tojássárgájával elkevert tejszínhez előbb kevés forró levest merünk, és csak ezután adjuk a teljes tömeghez, tálaláskor a csontot kiszedjük. Betétje vajas galuska.


Kolozsvári töltött káposzta

Hozzávalók
• 300 g sertésborda (4 vékony szelet karaj)
• 200 g darált sertéshús
• 100 g rizs
• 4 db debreceni
• 60 g vöröshagyma
• 8 db savanyú káposztalevél
• 800 g savanyúkáposzta
• 80 g császárszalonna
• 20 g liszt
• 1 db tojás
• 1 db füstölt köröm
• 3 dl tejföl
• 20 g fokhagyma
• 1 csomó kapor
• 50 g zsír
• 150 g füstölt szalonna
• só, fűszerpaprika, őrölt bors, majoránna, őrölt kömény, csombor

Elkészítése

A rizst félig megfőzzük. A császárszalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a tojást felverjük, majd ezeket az anyagokat a darált húshoz adjuk. Sóval, őrölt borssal és majoránnával fűszerezzük, összekeverjük. A káposztalevelekről a vastag ereket levágjuk és a tölteléket egyenletesen elosztva, azokat megtöltjük. (A tölteléket a levél egyik oldalára tesszük, két végét felhajtjuk és feltekerjük). A vöröshagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, a füstölt körmöt vagy egyéb füstölt csontot jól megmossuk.

A zsírt felolvasztjuk, a szeletekre vágott vöröshagymát benne megfonnyasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a köménymagot, a fűszerpaprikát. Kevés folyadékot adva hozzá felforraljuk, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk az apró káposzta felét, a füstölt csontot, a csombort és a finomra vágott kaprot, ráhelyezzük a töltelékeket, az apró káposzta másik felével betakarjuk, kevés folyadékot hozzáadva fedő alatt puhára főzzük. Amíg a káposzta fő, a bordákat kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva mindkét oldalát megsütjük.

A debrecenit bevagdossuk, a szalonnából négy egyforma szeletet vágva kakastaréjt készítünk (a szalonnát hosszában majdnem bőréig bevágjuk, majd erre merőlegesen kockázzuk), és serpenyőben kisütjük. A visszamaradó zsírban a debrecenit megsütjük. Ha a káposzta megpuhult, a tölteléket kivesszük, az aprókáposztát tejfeles habarással besűrítjük, kiforraljuk. Tálaláskor a tál aljára rakjuk az aprókáposztát, ráhelyezzük a tölteléket, mellétesszük a sült bordát, debrecenit és a kakastaréjt. Tejföllel és finomra vágott kaporral díszítve forrón tálaljuk.

Diós-mákos bejgli

Hozzávalók (2 rúd)
A tésztához
• 500 g liszt
• 250 g vaj vagy margarin
• 4 tojássárgája
• 20 g élesztő
• 20 g porcukor
• 1,5 dl tej
• 1 db tojás a kenéshez
• só

Diótöltelék
• 200 g darált dió
• 200 g porcukor
• 20 g vaníliás cukor
• 0,5 dl tej
• 50 g mazsola
• 2 cl rum

Máktöltelék
• 200 g darált mák
• 200 g porcukor
• 1 db citrom leve és reszelt héja
• 0,5 dl tej
• 50 g mazsola
• 2 cl rum

A tészta elkészítése

A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat – diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is – elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.

A tésztát a jégszekrényből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.

A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!!) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a beigli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra.
 

memi59

Állandó Tag
Állandó Tag
5025087.gif


Juhász Gyula:Betlehem

Ó emberek, gondoljatok ma rá,
Ki Betlehemben született ez este,
A jászol almán, kis hajléktalan,
Szelíd barmok közt, édes bambino,
Kit csordapásztoroknak éneke
Köszöntött angyaloknak énekével.

Ó emberek, gondoljatok ma rá,
Hogy anyja az Úr szolgáló leánya
És apja ács volt, dolgozó szegény.
És nem találtak más födélt az éjjel
A városvégi istállón kivül.

Ó emberek, gondoljatok ma rá,
Kit a komor Sibillák megígértek,
Kit a szelíd Vergilius jövendölt
S akit rab népek vártak, szabadítót.

Ó emberek, gondoljatok ma rá,
A betlehemi kisded jászolára,
Amely fölött nagyobb fény tündökölt,
Mint <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com
><st1:City w:st=
minden</st1:City> földi paloták fölött.


Ó emberek, gondoljatok ma rá,
Augustus Caesar birodalma elmúlt,
Az ég és föld elmúlnak, de e jászol
Szelíd világa mindent túlragyog.

Ó emberek, gondoljatok ma rá,
Ki rómaihoz, barbárhoz, zsidóhoz,
A kerek föld mindegyik gyermekéhez
Egy üzenettel jött: Szeressetek!

Ó emberek, gondoljatok ma rá,
És hallgassátok meg az angyalok
És pásztorok koncertjét, mely e szent éj
Ezerkilencszázhuszonhároméves
Távolságából is szívünkbe zeng.

Ó emberek, gondoljatok ma rá,
S gondoljatok rá holnap és <st1:City w:st="on">minden</st1:City></ST1:p áldott
Napján e múló életnek s legyen
A betlehemi énekből öröm,
A karácsonyi álomból valóság
És békessége már az embereknek!
 
Oldal tetejére