Akár precedensértékű lehet a Shell elleni ítélet

Kibocsátása csökkentésére kötelezte a Shellt a holland bíróság, ami precedenst is teremthet, tekintve, hogy ez az első bírósági ítélet, ami egy olajvállalatot tesz felelőssé a klímaváltozásért.


2030-ig a 2019-es szinthez képest 45 százalékkal kell csökkentenie a széndioxid kibocsátását a Royal Dutch Shellnek egy holland bíróság döntése alapján – írja a BBC.

A hágai székhelyű cég ellen a Friends of the Earth 6 másik szervezettel és 17 ezer holland állampolgárral közösen indított pert, melyben szerdán született ítélet.

A polgári bíróság kimondta, hogy a Shell felelős saját és beszállítói kibocsátásért és 2030-ig 45 százalékkal kell, hogy csökkentse azt.

A vállalat 2050 a nettó zéró kibocsátást tervezi elérni és decemberben azzal érvelt az ügyben, hogy már most is jelentős lépéseket tesz, ezért nincs helye a keresetnek.


Az ügyben fellebbezésre van lehetőség, ám precedenst is teremthet, hiszen először tettek felelőssé bíróságon egy olajipari céget a klímaváltozásért.

Idén korábban egy holland bíróság a Niger deltában keletkezett szivárgások miatt tette felelőssé a vállalatot és arra kötelezte, hogy fizessen a kárt szenvedő farmereknek.


shell.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,339
Tagok
615,646
Legújabb tagunk
Ahmedgeoto
Oldal tetejére