Allatkertek

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Horror az állatkertben! - Szöges almák a gorillák ketrecében

A prágai állatkert dolgozói öt, szögekkel tűzdelt almát találtak a gorillák ketrecében. Egyelőre nem tudják, hogy ki helyezte el a ketrecben a szögekkel preparált gyümölcsöket. Ha a gorillák megeszik a bedobált almákat, a bennük elhelyezett szögek átszúrhatták volna a gyomrukat, és az életük is veszélyben lett volna, közölte az állatkert a honlapján elhelyezett közleményben. Jelenleg vizsgálják a gorilla ketrecet figyelő kamerák felvételeit, amelyek az állatkert reményei szerint felfedi, hogy kik dobták be a veszélyes eledelt az állatoknak.

A gorilla ketrec életét 2005 óta követik kamerákkal: a felvételeket az interneten folyamatosan követni lehet. A "valóságshow" miatt a gorillák kisebb hírességgé váltak Csehországban.

Forrás: www.zug.hu
 

romesz

Állandó Tag
Állandó Tag
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/TC1nJ61l-h4&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/TC1nJ61l-h4&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
 

Kis Sarkcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Állatkertek

Én is szívesen támogatom az állatkerteket. Veresegyházon van egy medvefarm. egy nagy területen szinte szabadon tartják a medvéket. Gyermekeimet is arra próbálom nevelni, hogy segítsék az ilyen kezdeményezéseket.

Egyetértek a Medvefarm nagyon jó, igaz szegények mackók néha már nagyon unják a mézet! Érdemes vinni sárgarépát és almát magatokkal! Nagyon szeretik!Plussz épült egy új játszótér gyerekeknek és az sétáló utakat is szépen kezdik kiépíteni. Ez tudom mondhatjátok minek? De esős időnem itt a talaj elég süppedős! ;)

Egyébként mi mostanában egy magán állatkertben is voltunk Abonyba, kis oroszlánokat simogattunk! Nagyon helyesek és kedvesek voltak! (ami visszataszító volt, hogy az emberek nehezen értették meg, hogy maradjanak csendbe és ne tolongjanak mindenki megérintheti a kölyköket...)Az állatkert ahhoz képest, hogy viszonylag kis területen fekszik, sok érdekességet tartogat pl. Buborékot a kis vizilót vagy lámákat, oroszlánokat, majmok stb. A lámát külön kiemelem mert a pöttöm lányunk egy vendégházban tartózkodásunk során egy kis lámának köszönheti kb. egy hónapja, hogy megbarátkozott és közeledni mer az állatok felé, sőt ha "kérik" eteti is őket! :o

A győri állatkertben a múlt héten voltunk, nagyon jó! Itt az őzikéket "öleltük" keblünkre, nagyon kis helyesek az állatvilág legjellemzőbb képviselői jelen vannak a majmok tündériek, hirtelen nem jut eszembe a neve de egy fekete huncut majom végig utániozta a mozdulatainkat. Ami tetszi, hogy az állatoknak nagy és szabad helyük van és nagyon hangulatos!

2 hete pedig a bécsi állatkertben voltunk. Itt szerintem elég húzósak az árak, de egyszer legalább megéri elmenni. (Viszont az állatkertről készült minőségi könyv, nagyo olcsó volt ahhoz képest...) Csodálatos a környezet és amit kiemelnék, nagyon tiszta környezet, az állatok jól vannak elhelyezve (itt arra gondolok, hogy láthatóak, néha nagyon természetes környezetbe helyezzük őket de az állat így nem látható a látogató számára...)Háát ez egy egész napos program!:D

A Budapesti állatkertbe tavaszal voltunk, nagyon szépen változik a környezet..aminek nagyon örülök!

A Nyíregyházi állatkert már 8 hónapos babónak is tetszett! Jól kiépített, érdekes és szintén dícsérném a gondozását, tisztán tartását az állatoknak!

Úgy látom lehetőség van képek feltöltésére is, készítenek nektek 1-1 válogatás ha érdekel titeket!

Valószínűleg Veszprémbe is megyünk nemsokára, írok majd róla!
 

Kis Sarkcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
És még egy dolgot jó lenne megvalósítani! Nemcsak az állatok örökbefogadását lehetővé tenni, hanem játékosan megoldani, hogy a kisebb pénzűek is hozzájárulhassanak az állatok gondozásához (itt nem csekkre gondolok, hiszen a gyermekek úgyse értik azt)! Márészt jó lenne egy olyan részt látni az az állatkertekbe ahol a gyerekek nemcsak simogathatják az állatokat hanem bekapcsolódhatnának a gondozásukba! Bár én ezek megvalósításához sajna "kicsi" vagyok...

Másrészt számomra érdekes volt megtudni, hogy állatkertektől pl. lehet megvásárolni állatokat, melyeket a te tulajdonodat képezik tehát haza is viheted...
 

romesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Én amúgy az állatkerteket sem tartom jó ötletnek. Oké, hogy néhány fajtát csak így lehet megmenteni a biztos kipusztulástól, de sokat tényleg csak mutogatás céljából tartanak, ami egyáltalán nem tetszik... Igaz, ebben a mai anyagias világban mit is várhat az ember...

Teljesen egyet ertek veled, zarjuk be az allatkerteket es aki vadallatot akar latni az menjen el az allatok elohelyere, lehetoleg minnel nagyobb turista csoportokkal es ott maszkalhatnak a vadallatok kozott esetleg jelenletukkel az allatok elohelyet osszeszemetelhetik az az allatok kipusztulnak, mert nem tudnak a sok turistatol vadaszni vagy szaporodni.
 

khetti

Állandó Tag
Állandó Tag
Amikor még kicsi/kisebb voltam szerettem állatkertbe járni.Már akkor szerettem az állatokat.Akkor naivan azt hittem,hogy az állatoknak milyen jó életük van ott.Nem kell nekik ennivalót keresgélni félni a ragadozóktól stb.De most már másképpen látom a dolgokat.Jó még most is szívesen járok állatkertbe,de már sajnálom szegény állatokat.Be vannak zárva egy ici-pici helyre.Látszik a szemükben ,hogy szenvednek.Főleg azok akiket a szabadról fogtak be,akik már eleve fogságban születtek,hát azok meg nem tudják mi a jó!
Jó oké értem én,kipusztulással fenyegettetek egyes élőlények és csak így tudják megőrizni a biológiai sokféleséget meg minden!
Azzal nincs tisztába senki,hogy szegényeknek az börtön!Minden egyes élőlénynek joga van a szabadsághoz!Isten nem azért teremtette őket,hogy bezárva mutogassák őket!
Embertelen körülmények között vannak szegények és a bánásmód is embertelen.Első kézből tudom,hogy néha egyes majmokat a gondozók félholtra vernek mert azok nem fogadnak szót!
Be kell zárni az összes állatkertet és vissza kell őket engedni a természetes környezetükbe!
 

romesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Be kell zárni az összes állatkertet és vissza kell őket engedni a természetes környezetükbe!

Ha az allatkertekben levo allatokat elengednek, nagyreszuk parnapon belul elpusztulna.
Az allatkertek rengeteg serult vagy beteg allatot kezelnek es miutan felepultek akkor berakjak egy karamba, ketrecbe es bemutatjak a nagykozonsegnek.
A kaliforniai kondor keselyu az allatkert nelkul mar 20 evvel ez elott kihalt volna, helyette a san diegoi allatkertben megmentettek oket es mar sok peldanyt vissza telepitettek a szabadba.
De van pl egy szemu sas is ami a vadonban regen elpusztult volna.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Újabb kölyökkel gyarapodott az aranyhasú mangábék csapata a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Az igazi ritkaságnak számító, a világ csupán tíz állatkertjében látható nyugat-afrikai majomfaj az összes állatkert közül Budapesten szaporodik a legjobban. A városligeti intézmény csütörtöki közleménye szerint már a nagyközönség is láthatja a február 2-án született mangábékölyköt.A ritka, őshazájában is veszélyeztetettnek számító majomfajból a világ állatkertjeiben csupán 47 egyed él. Az állatkerti világállomány felét Budapesten, illetve a németországi Wuppertalban csodálhatják meg a látogatók, mindkét város állatkertjében 12-12 aranyhasú mangábé él.
A Fővárosi Állat- és Növénykert évek óta világelső e veszélyeztetett faj állatkerti szaporításában. Az utóbbi 12 hónapban 3 kölyök született állatkerti szaporulatból, közülük egy Wuppertalban, a másik kettő Budapesten.
A legújabb jövevény nemét még nem lehet tudni, bár a gondozók arra tippelnek, hogy valószínűleg hím kölyökről van szó. Ebben a korban még kizárólag anyatejen él, és leginkább anyja hasán csimpaszkodik.
A Virág nevű tízéves anyaállat maga is budapesti születésű.
Forrás: MTI
 
T

TH6777

Vendég
<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" width="460" height="384" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0"><param name="quality" value="high" /><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="flashvars" value="vID=e43c638339&autostart=false" /><param name="name" value="guPlayer-e43c638339" /><param name="src" value="http://files.indavideo.hu/player/gup.swf?b=1009" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="bgcolor" value="#666666" /><embed flashvars="vID=e43c638339&autostart=false" src="http://files.indavideo.hu/player/gup.swf?b=1009" quality="high" wmode="transparent" bgcolor="#666666" width="460" height="384" name="guPlayer-e43c638339" align="middle" allowScriptAccess="always" allowFullScreen="true" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" ></embed></object>

Kuroshio Sea – A világ második legnagyobb akváriuma

A világ második legnagyobb akváriuma, a Kuroshio Sea, 7,500 köbméter vizet tartalmaz, üvegfala 8.2 magas és 22.5 méter hosszú, valamint 60 centiméter vastag. Az akváriumban a fehér cápák és tüskésráják mellett számos más halfaj és tengeri élőlény megfér.
A lenti videót a kanadai származású Jon Rawlinson készítette, aki a világ csaknem 30 országában forgatott már kamerájával.
 
T

TH6777

Vendég


A spanyol Sofia királynő is csodájára járt a nemrég született ikerpandáknak a madridi állatkertben pénteken.
2010. november 5. 16:25


A két panda szeptember 7-én jött világra. A „csemeték” mesterséges megtermékenyítéssel fogantak meg, a spanyol nemzeti kutatási tanács és kínai tudósok közös erőfeszítésének köszönhetően.


Az apróságok az első Spanyolországban született pandák 1982 óta, és egyben a harmadik Európában született alom – állítja a kínai Yuan Bo állatorvos, aki Pekingből utazott Spanyolországba, hogy segédkezzen a szülés során és az első hónapokban.
 
T

TH6777

Vendég
Schönbrunni állatkert

images


A Schönbrunni állatkert a világ egyik legmodernebb és legjobb állatkertjének számít...

A Schönbrunni kastély barokk kertjének szívében található a világ legrégebbi állatkertje: a Schönbrunni állatkert. Lotharingiai Ferenc István császár 1752 nyarán vezette körbe első alkalommal vendégeit a újonnan épített állatparkban, mely a világ egyetlen megmaradt barokk állatkertje. A barokk múlttal rendelkező Schönbrunni állatkert érdekes múltja mellett a jelenkor egyik legmodernebb állatkertje, példaértékű állattartással. Már az állatkert történelme során is megfigyelhető, hogy mindig is különös gonddal kezelték az állatokat. 1906-ban itt született a világon először fogságban elefántbébi. A Schönbrunni állatkert emellett azon kevesek közé tartozik, amelyekr a Kínai Népköztársaság rábízott egy óriáspanda párt. A látványosságok közé tartozik még a nagymacskák háza, az sarkörház, az akvárium és hüllőház, valamint az esőerdőház trópusi esővel.

 
T

TH6777

Vendég
Torontoi Zoo


<EMBED height=175 type=application/x-shockwave-flash width=240 src=http://www.youtube.com/v/FcgJS-xxDuw?fs=1&hl=hu_HU allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true">​
</EMBED>


<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/I485woyqrho?fs=1&amp;hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/I485woyqrho?fs=1&amp;hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
 
T

TH6777

Vendég
Valaki meg tudja mondani, hol van még MO-n ilyen Óceánárium, mint a Tropicarium?

Legjobb tudomásom szerint csak aNyíregyháza Sóstó-Zoo Állatparkban,...mert itt jómagam is voltam már...és téli időszakban is nyitva van 9-16 ó-ig.

Nyiregyháza Sóstó-Zoo Óceanárium
A Zöld Piramis Óceanáriumába belépve a látogatók első talákozása a tengerparti fövenyen szaladgáló tarisznyarákokkal történik. Ezek az apró tengeri állatok legyőzték azt a hatalmas problémát miként juthatnak a légkör levegőjéből az éltető oxigénhez, ez által képesek arra,hogy elhagyják a vizet. A tenger által partra vetett bőséges táplálékból nagy szorgalommal veszik ki részüket, de ha veszély fenyegeti őket, akkor a vízbe menekülnek vissza. A túrát folytatva egy 15m&sup3;-es medencében a trópusi tengerpart sekély vizének színvilágban gazdag halfajtái fogadják az ide érkező látogatókat. Ebben a medencében találhatók a Némó című rajzfilmből mindenki által ismert bohóchalak is.

<TABLE cellSpacing=5 width=250 align=center><TBODY><TR><TD> </TD><TD>
bohochal_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Természetesen nem csak egy fajta bohóc halfaj létezik, bemutatásra kerül a mintegy 30 fajt tartalmazó családból például a Pajkos, Sárgafarkú, Fahéjszín Nyerges, továbbá a szeme alatt védekezésre szolgáló hegyes tüskét viselő Bársony bohóchal. A bohóchalak számára védelmet és lakást biztosító virágállatok is itt kerülnek szintén bemutatásra, mely látvány elkápráztatja a nézelődőket . A bohóchal és virágállat kapcsola igen szoros egymással, hiszen nem csak a virágállat védi a bohóchalat ragadozóktól, de a kis apróság is képes elüldözi a nála sokszorta nagyobb halakat is melyek a virágállatból csemegéznek. Tovább haladva az úton mintegy másfélezer literes korallszirti medencéhez jutunk. Ennek a medencének első számú lakói az állatvilág egyedülálló építőmesteri a kis polipú kőkorallok melyeknek kitartó munkája kellett, hogy létre jöjjön Nagy korallzátony Ausztrália partjai mentén. A korallok nagy részének szöveteiben egysejtű algák találhatók. A korallok védelmet és tápanyagokat juttatnak az algáiknak amelyek ezt cukrokkal és egyéb szerves vegyületekkel viszonozzák. Ezt a szoros együttműködést nevezik, a tudósok szimbiózisnak.
<TABLE cellSpacing=5 width=250 align=center><TBODY><TR><TD>
korallok_250.jpg
</TD><TD>
korallok1_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
A következő 2,5m&sup3;-es medencében igazi ritkaságokat, Hajós polipokat más néven Nautiluszokat tekinthetnek meg a látogatók. A Nautiluszok igazi élő kövületek,
házuk előre csavarodó spirál alakú, amely egymást követő kis kamrákból áll, melyek folyadékot és gázkeveréket tartalmaznak. A gáz és a folyadék arányának változtatásával éri el a csigáspolip, hogy szabályozni tudja tartózkodási mélységét a tengerben. Éjszaka az állat kinyújtja házából a tapogatóit, hogy táplálékot vegyen fel. A tapogatók csúcsán érzékelők helyezkednek el, melyek segítségével a csigáspolip megízleli a vizet, és „kiszagolja” a tenger alján megbújó zsákmányt. Az állat szeme fejletlen, a gödörszemnek is hívják; elsősorban a fény és a sötétség váltakozását képes érzékelni. A csigáspolip belső szervei házának legkülsőbb kamrájában találhatók.
<TABLE cellSpacing=5 width=250 align=center><TBODY><TR><TD>
csigaspolip_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
A következő úti cél egy 13m&sup3;-es medencében a korallszirt nagyobb halaival találkozhatnak a nézelődők. Itt foglalnak helyet a különféle doktorhalak is. Nevük hallatán azt gondolhatná a látogató, hogy ők a korallszirt egészségügyi felelősei, mert ide tartozó fajok farok tövén az orvosi szikéhez hasonló élességű penge található, melyek feladata a fajtársak közti „viták eldöntése” valamint a ragadozók távoltartása, illetve a támadó kedvük csökkentése. Tovább haladva a mesevilágban, a Tűzhalak 6m&sup3;-es henger alakú medencéjéhez jut a látogató. Ezek a skorpióhalak családjába tartozó tigriscsíkos hatalmas uszonyokkal rendelkező halak, halálos veszélyt jelentenek az őket háborgatókra, hiszen hátúszó sugaraik tövében erős méregmirigyek vannak. Ha zaklatják őket, akkor nem futamodnak meg azonnal, mint a többi hal, csak a támadó felé fordítják ezeket a fegyvereket jelezvén, hogy jobb ha könnyebb vacsora után néz a ragadozó mely őket szemelte ki áldozatául. A medence további lakói szintén a skorpióhalak családjából kikerülő sziklahalak, amelyek szintén rendelkeznek méregmirigyekkel de védekezésként az álcázást is bevetik. Az avatatlan szemlélő számára megtévesztésig hasonlítanak a tengerfenék algákkal benőtt szikláira. Ez a tökéletes álca nem csak a védekezésben, de a táplálékszerzésben is segítséget nyújt, mivel az apró halak nem képesek megkülönböztetni ezt a ragadozóhalat a környezetétől.
<TABLE width=250 align=center><TBODY><TR><TD>
murena_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
A következő 10m&sup3;-es medencében a hírhedt murénákkal találkozhatnak az itt tartózkodók. Rossz hírüket valószínű Néró császárnak köszönhetik, akiről a legenda úgy szól, hogy vendégei szórakoztatására rabszolgákat dobatott murénákkal telt medencébe, hogy azok a szerencsétlen áldozatot felfalják. A legendának nem sok alapja van hiszen természetes körülmények között a murénák nem támadnak emberre hacsak nem zaklatják őket. A medence lakói a mintegy 70cm hosszú Rácsos murénák. A sorban következő 6000 literes medence lakói a színpompás császárhalak és pillangóhalak.
<TABLE cellSpacing=5 width=250 align=center><TBODY><TR><TD> </TD><TD>
pillangohal11_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
A császárhalak medencéjét elhagyva elérkeznek a látogatók a cápákat bemutató közel félmillió literes medencéhez. A vastag akril panelenés egy akril hengeren átsétálva mindenki megcsodálhatja a ragadózók csodás világát. A medence legnagyobb lakói egy közel 2,5m-es Homoki tigriscápa egy 1,8m-es Dajkacápa, két 1,7m-es Homokpadi cápa valamint itt kaptak új otthont a Nyíregyházi állatpark régi lakói a Feketefoltú szirtcápa valamint Ibolya a fehérfoltú szirti cápa. A cápákról ismert, hogy fogaik több sorban helyezkednek el és a legkülső aktív sorból kihulló fogakat a következő sorból mindig új fogakkal képesek pótolni. A cápák bőre annyira érdes és erős hogy a régi kultúrákban csiszolópapírként használatos volt. A pikkelyek szerepe sokrétű, sok fajnál olyan élesek, hogy a teljes bőr egy fegyvert képez.
<TABLE width=250 align=center><TBODY><TR><TD>
ocenarium4_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Az óceánaránum utolsó szenzációja egy újabb élő kövület. A Tőrfarkú rákokhoz nagyon hasonló faj 230 millió éves valamint rokon fajok 400 millió éves kövületei ismertek. Bár nevűk a rákokhoz sorolja őket, de fejlődéstörténet szerint közelebbi rokonságban állnak a pókok és skorpiókhoz, mint a rákokhoz. Az aljzaton járkálva puhatestűekkel, férgekkel, táplálkoznak és akár 20 évig is képesek élni.
Ez az élő kövület felhívja a figyelmet, hogy védjük ezt az ősi, bonyolult és csodás világot és őrizzük meg emlékeiket a következő generácó részére is.
 
T

TH6777

Vendég
Nyíregyházi Sóstó-Zoo Állatpark


A Nyíregyházi Sóstó-Zoo Állatpark, Hajdúszoboszlótól mintegy 80km távolságra található.

Mindenki kirándulást tehet és megcsodálhatja a különleges állatfajok élővilágát, illetve lenyűgöző látványt nyújt séták közben a vadaspark területén elhelyezkedő botanikus kert. A Nyíregyházi Sóstó-Zoo Állatpark, várostól 5 km-re a sóstói üdülőövezetben helyezkedik el, itt strandfürdő, falumúzeum, és egy parkerdő nyújt kikapcsolódási lehetőséget ide érkező látogatóknak. A 24 hektáros terület földrészekre van osztva azzal a céllal lett így rendezve, hogy akik látogatást tesznek a parkban azok végigjárva a földrészeken, megismerhetik a különböző földrészek állatvilágát.<TABLE width=250 align=left><TBODY><TR><TD>
jegesmedvevizben_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
A Nyíregyházi Sóstó-Zoo Állatkertben 270 állatfaj 2500 egyede nézhető meg. A Nyíregyházi Vadasparkba bejutva elsőként a 2003-ban épült sarkvidék kompozíciót csodálhatják meg a látogatók. A közönség először a pingvinek szikláját láthatja, majd egy barlangrendszeren keresztül juthatnak el a jegesmedvékhez, ahol üvegfalon keresztül, a víz alatt is megfigyelhető a hófehér medvék különleges élővilága, tovább haladva a fókák medencéje és a rénszarvas domb tárul a látogatók elé. Az úton tovább Ausztrália és Dél-Amerika pampáinak csodás állatvilága látható. A Nyíregyháza Sóstó-Zoo Álllatpark közepén helyezkedik el a trópusi madárház, mely a legnagyobb gyűjteményt könyvelheti el magának Budapest után. A Nyíregyházi vadaspark madárházában főként tenyésztést folytatnak. Ide a látogatóknak nincs betekintésük, csak a külső röptékben van lehetőség megfigyelni a papagájokat. Háromféle arapapagájok láthatóak, kékhátú, zöldszárnyú és katona arapapagáj.
<TABLE width=250 align=right><TBODY><TR><TD>
kakadukparban_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Ezek közül a kékhátú és a zöldszárnyú arapapagájból összesen 6 pár mindig költ, egy részük fel is neveli a fiókákat, de akadnak olyan kis madarak is, akiket mesterségesen nevelnek a gondozóik. Közel félszáz arapapagáj látható a külső röptékben. A Nyiregyházi Sóstó-Zoo Állatparkban költ a jákó, a fehérbóbitás kakadu, a narancsbóbitás kakadu, valamint a goffini kakadu is. A közel 2 hektáros területen fekvő Afrika-panoráma, a vadaspark legnagyobb területű állatbemutató helyszíne. Az egzotikus földrész állatvilágát idéző legérdekesebb látványa az oroszlánok melyek két helyszínen láthatóak. A nagyobb helyszín az 1000 négyzetméternyi alapterületű, az ország legnagyobb ilyen célra épült létesítménye. Ezen a helyen egy hím egy nőstény és kölykeik vannak együtt, egy másik helyszínen pedig egy hím és négy nőstény található.
<TABLE width=250 align=left><TBODY><TR><TD>
fehertigris_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Az oroszlánok területével szemben antilopok és zebrák keltenek feltűnést, s a páviánokat bemutató dombon is zajlik a mindennapos élet. Az állatparkból a zsiráfok sem hiányozhatnak, immár ötödik éve élnek a vadasparkban, s az óta már négy kicsi zsiráf is világot látott.
Az Észak-Amerika földrészt illusztráló területen, indiántábor részesei lehetnek a gyermekeket, és játék közben megismerhetik a kontinens jellegzetes állatait, a pumát, a mosómedvét és az amerikai bölényt.
A Nyíregyháza Sóstó-Zoo Állatpark elsődleges célja, hogy bemutassa Magyarország állatvilágát, ennek fontos helyszíne a Magyar Parasztudvar. A parasztudvar kialakításánál az volt a célja az Állatpark vezetőségének, hogy az ősi építészeti stílust követve és a népi hagyományokat előidézve bemutatásra kerüljön valamennyi őshonos háziállat. Láthatóak a használati tárgyak, továbbá kipróbálható a kecskefejés, vagy a csirkeetetés is. A Magyar Ősparkban a Kárpát-medence állatvilágát ismerhetik meg az érdeklődők. Kipróbálhatják az őseink lakhelyéül szolgáló jurtát, megnézhetőek a korabeli használati tárgyak is. Nem csak azt látható, hogy egykor milyen állatok éltek itt, hanem ember és állat kapcsolatát is. Az ázsiai földrésznek az állatvilágát, több helyen is megjelenítik.

<TABLE width=250 align=center><TBODY><TR><TD>
nyiregyhaza_allatpark_majmok_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
A majmok a trópusi házban láthatóak, a madarak pedig a madárházban nézhetők meg.Az akvárium-házban a trópusi, illetve a mediterrán tengerek élővilága tekinthető meg. Egy labirintuson haladva, ízelítőt kaphatnak a látogatók az édesvizek élővilágából is, ahol az Amazonas valamint a Tanganyika-tó halait láthatják az érdeklődők.
2002-ben avatták a Nyíregyháza Sóstó-Zoo Állatkert közepén található Trópusi házat, ahol csodálatos látványt nyújt a trópusi esőerdők állat és növényvilága. Az itt élő madarak, nem csak színes tollaikkal, hanem különleges hangjukkal is hozzájárulnak az őserdő hangulatához. Ezen a helyen röpködnek a legkisebb fénypapagájok. Itt tekinthető meg a majmok bemutatásának nagy része, a világ legkisebb selyem majmocskái éppúgy előfordulnak, mint a legnagyobb emberszabású majom, az orangután.A Nyíregyháza Sóstó-Zoo Állatpark büszkesége látható, ami állatkertben tartott leghatalmasabb óriáskígyó, a kockás piton, továbbá itt látható az Amazonas mocsarainak lakója, a zöld anakonda.

<TABLE width=250 align=center><TBODY><TR><TD>
anakonda1_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Az Nyíregyházi Állatparkban, 2004 májusában Pillangókertet avattak. A Trópusi ház és a majomerdő mellett helyezkedő mediterrán kertben, minden nyáron egy-egy hónapon át csodálható meg a szemünk előtt kikelő lepkék tömege. Nyíregyházára az Állatkertbe még bábként szállítják, és szakértő kezek gondoskodnak a bábszekrénybe való elhelyezésükről, ahol megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosítása mellett ki kelnek a csodálatos színpompában megjelenő pillangók. Lepkeformában csak pár hónapig léteznek, ezért csak a nyári hónapok ideális a megtekintésükre.
Ausztráliát illusztráló kifutón, a kenguruk, a kakaduk és az emuk találhatóak. A majd 20 fős kenguru csapatnak egy árnyas erdő szolgál otthonául, amely be van kerítve és itt bőséges a szaporulatuk is. Ausztrália egyik nagy futómadara az emu, novemberben rakja le tojásait, és már volt arra példa, hogy a legnagyobb télben keltek ki. Természetvédelmi szempontból a Nyíregyházi Vadasparknak nagy jelentősége van, mivel a kihalófélben lévő fajoknak a tenyésztése itt természetes közegben megoldott.

<TABLE width=250 align=center><TBODY><TR><TD>
varanuszok_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Az állatok nagy része az európai tenyésztési programok keretein belül kerültek az Állatparkba, nem selejtezett állatfajok lettek telepítve, csak kizárólag fiatal és szaporodóképes példányok alkotják az állatállomány nagy részét. Az itt élő állatok genetikai értelemben meglehetősen nagy értéket képviselnek, úgy a tenyésztési program részére, mint a fajok fennmaradása szempontjából.
Az állatkertektől eltérő módon, itt helyzeti előny is megadatott a Nyíregyháza Sóstó-Zoo Állatparknak, hiszen fiatal állatkertről van szó és nem örökölt beton és vasrácsos ketreceket. Hatalmas erdős területeknek köszönhetően lehetőség volt természetes körülményeket biztosítani az itt élő állatoknak, és csodálatos élővilágot bemutatni az ide érkező látogató közönség számára.

<TABLE width=250 align=right><TBODY><TR><TD>
afrikaielefant_250.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
A Nyíregyháza Sóstó-Zoo Állatkert minden évben jelentős számú látogatót fogad be. Az ide érkező vendégek számos érdekes látnivalókkal gazdagodhatnak. Itt minden korosztály megtalálható, hiszen mindenki egyedi élmény birtokában távozhat. Kedves látogató Önt is várja a csodálatos élővilággal a Nyíregyházi Sósto-Zoo Állatpark.
 
T

TH6777

Vendég
Füstmentesebb lesz az Állatkert

A gyermekek és a nemdohányzók védelmében dohányzóhelyeket jelöltek ki az Állatkertben. Ezentúl a kert hat kijelölt pontján lehet csak dohányozni.

Megváltoztatja a dohányzással kapcsolatos szabályozást a Fővárosi Állat- és Növénykert. A nemdohányzók védelme érdekében ezután csak a kert hat kijelölt pontján engedélyezik a dohányzást. A kert vezetése a dohányzó látogatók megértését és együttműködését kéri, hiszen az Állatkertben más közintézményeket messze meghaladóan nagy a nemdohányzó, elsősorban a gyermekkorú látogatók aránya.
A gyermekek és nemdohányzók védelme érdekében mától megváltozik a dohányzással kapcsolatos szabályozás a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ezután ugyanis csak a kijelölt helyeken lehet majd rágyújtani. A kert 11 hektárnyi területén hat dohányzóhelyet jelöltek ki az Állatkert munkatársai. Ezek közül egy a főbejárat mellett, egy a Pálmaház oldalában, a tó felé néző teraszon, egy az Ausztrálház mellett, egy a Madagaszkár háznál, egy a Szavanna komplexum végénél, egy pedig az elefántházi kapu mellett található. A dohányzóhelyeket úgy jelölték ki, hogy egyenletesen helyezkedjenek el, vagyis az Állatkert bármely pontjától 120 méternyi távolságon belülre essenek, és így a dohányzók könnyen elérhessék. Ugyanakkor távol vannak az olyan létesítményektől, ahol egészségügyi vagy tűzvédelmi okok miatt nem engedélyezhető a dohányzás.
Az Állatkertben korábban is korlátozva volt a dohányzás, de csak a zárt terekben, a Parasztudvarban, a játszótereken, a vendéglátó egységeknél, valamint azokon a tereken tiltották meg, ahol a közönség közvetlenül találkozhat az állatokkal. A kert összes többi pontján eddig nem volt érvényes a tilalom, noha az Állatkert mindig arra kérte a dohányosokat, hogy lehetőleg minél kevesebbszer gyújtsanak rá az állatkerti látogatás során.

A jogszabály lehetőséget teremtene arra is, hogy az Állatkert teljes egészében nemdohányzó intézmény legyen. A kertnek azonban azt is tekintetbe kell vennie, hogy látogatóinak jelentős része rendszeresen dohányzik, márpedig sok dohányos számára az állatkerti látogatás átlagosan 2,5-3 órás időtartama túl hosszú ahhoz, hogy egyszer se gyújtson rá. Ezzel a ténnyel tehát éppúgy számolni kell, mint azzal, hogy a kertet igen sok gyermek, illetve nemdohányzó felnőtt is látogatja, akiknek az egészségét óvni kell a dohányfüsttől.

Az Állatkert vezetése bízik abban, hogy a dohányzásra kijelölt helyek bevezetése, illetve a többi területen a dohányzás általános tilalma hozzájárul a gyermekek és nemdohányzók egészségvédelméhez, ugyanakkor a rendszeresen vagy alkalmanként dohányzó látogatók számára sem okoz túl nagy kényelmetlenséget.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A Zsemlegombóc nevű új, egy hónapos vörösbivaly-borjú (balról) legfiatalabb nővérével játszik kifutójában a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
 

Csatolások

  • vorosbivaly_mti.jpg
    vorosbivaly_mti.jpg
    55.2 KB · Olvasás: 1

Sipánka

Állandó Tag
Állandó Tag
Nevet kaptak a hangyászsünök a Budapesti Állatkertben:

Számos ötlet érkezett, amelyek közül végül a Tüske és a Böki lett a befutó, így a két állat mostantól ezen a néven szerepel a hivatalos nyilvántartásokban is. Tüske és Böki egyébként mostanra már megszokta új otthonát, férőhelyükön belül már kedvenc helyeik is vannak.
 
Oldal tetejére