Hírek Annyi energiát termel ez az új turbina, amennyit 12 napelemmel lehet előállítani

Az Idenergie nevű kanadai startup szerint az országoknak vízturbinákat kellene telepíteniük, mert azok éjjel-nappal biztosítják a szükséges energiát.

Olyan úgynevezett hidrokinetikus turbinát tervezett egy kanadai vállalat, amely szerint a fejlesztésből egyetlenegy is több energiát termel, mint amennyire 12 napelem képes. A turbina a vízfolyamból kinyerhető energiát hasznosítja, illetve alakítja át árammá – írta meg az Interesting Engineering.

A legtöbb ország már most is nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy áttérhessen a megújuló energiaforrásokra. Ehhez azonban szükség van olyan eszközök kifejlesztésére, amikkel ez a cél megvalósítható. Ezen a téren jelenthet nagy előnyt az Idenergie újdonsága.

A cég szerint a turbina egy Darrieus típusú rotorral dolgozik, nem károsítja az ökoszisztémát, és újrahasznosítható anyagból készítették. Ez azért is hangsúlyos, mert a közelmúltban sok céget ért kritika, amiért a legyártott vízturbinájuk károsította a növényzetet, vagy megzavarta az élővilágot.

Az Idenergie termékét szétszerelve szállítja, ám állítják: az összeállítása gyerekjáték. A borítást úgy alakították ki, hogy víz egyáltalán ne jusson bele, ami a karbantartására fordított költségeket is csökkenti – legalábbis a cég szerint.

Ami a teljesítményt illeti: a vállalat azt állítja, hogy a turbinából egyetlen darab 12 kWh áramot képes termelni. A kialakítása miatt pedig még kisebb fokozatban is elegendő energiát állít elő, hogy a legtöbb háztartásban megtalálható eszközt, például a hűtőszekrényt vagy a televíziót működtetni lehessen vele.
A turbina a cég szerint sekély vizekben is működik.

1651059674077.png
 
Egy kis videó is hozzá.
Ma Május 15 van és még mindig nem tortent semmi azon kivul, hogy mára minden kipusztult :(
 
Sajnos minden vízforrásunk veszélyben van.
Elképzelhető, hogy annyira leromlik a Balaton vízminősége a közeljövőben, hogy már csak 10-15 évig lehet fürödni benne – mondta Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.
Egyes vélemények szerint 2050-re akár ki is száradhat.
Hogy ivásra meddig alkalmas, arról nem tesz említést egyik oldal sem.
A NER hotel építési terrorja sokat javít majd a Balaton víz minőségén. ;)
 
A NER hotel építési terrorja sokat javít majd a Balaton víz minőségén. ;)
Meg az a rengeteg apartman-ház, amik már szinte teljesen körbezárják a tavat.
Az a része nem is érdekelne hogy ha néhány év múlva majd csak a kiszáradt medret nézegethetik belőlük az ablakon, de az ivóvíz tönkretétele több százezer embert érint - köztük engem is.
Az öntözéses gazdálkodást meg el lehet felejteni, pedig korábban több tóközeli gazdaságnak ki volt építve az öntözőrendszer.
 

Hőhullám Indiában: Delhiben 49 fok van​

D Sivananda Pai, az Éghajlatváltozási Tanulmányok Intézetének igazgatója szerint viszont a klímaváltozáson túl a növekvő népesség és az abból eredő erőforrás-hiány is probléma
(ráadásul vízre meg szükség van..)
 
A magyar szakaszon Sajópüspokinel, és már Sajokazanal is vörös a sajo.

Itt tartunk most:
Egyelőre hiábavaló Orosz Örs Nyitra megyei képviselő és környezetvédő társai látványos kampánya, a mérgezett szennyvíz továbbra is ömlik a Sajóba a felvidéki Alsósajó község térségében található Siderit vasércbányából, annak ellenére hogy immár két hete múlt, hogy a szlovák kormány megígérte az intézkedést. Ám összesen annyi történt, hogy sorompóval tették megközelíthetetlenné a kifolyót…

 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,915
Tagok
615,340
Legújabb tagunk
Torda Bernadett
Oldal tetejére