Aradi vértanúk emlékezete

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Október 6.

Melitta - 2018 Október 6, 21:14
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kossuth Lajos

  „A világ birája, a történelem fog e kérdésre felelni. Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl; engem, ki nem borúlhatok le a magyar Golgota porába, engem October 6ka térdeimre borúlva fog hontalanságom remete lakában látni a mint az engem kitagadott Haza felé nyujtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, 's a magasztos példáért, melyet az utódóknak adtanak; 's buzgó imával kérem a magyarok Istenét hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairol a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen. Amen!”  Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József lőpor és golyó általi halált halt reggel fél hatkor. 12 katona állt fel velük szemben töltött fegyverrel, parancsnokuk kardjával intett és a lövések eldördültek. Kiss Ernő kivételével mindhárman élettelenül buktak a földre. Kiss Ernőt csak a vállán érte a lövés, ezért három katona közvetlenül elé állt, és mindhárman újra tüzeltek. Damjanich Jánost lábtörése miatt parasztszekéren vitték a vesztőhelyre. Lovag Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, Gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Gróf Vécsey Károly kötél általi halállal halt meg reggel hat óra után. A legutolsónak kivégzett tábornok büntetését azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie társai kivégzését, ezért őt akasztották fel utolsónak. A vértanú tábornokok sorban elbúcsúztak egymástól, Vécseynek már nem volt kitől búcsút vennie, ezért a legenda szerint Damjanich holttestéhez lépett és megcsókolta Damjanich kezét, bár ezt korabeli források nem támasztják alá, erre bizonyíték nincs. Ugyanezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost, Pesten.

  Legenda az utolsó mondatokról

  A magyar köztudatban az alábbi mondatok sokáig mint hiteles, a vértanúk által, kivégzésükkor valóban elmondott szavak éltek. A valóság azonban az, hogy e mondatok később, a 19. század vége körül, ismeretlen szerző által elképzelt mondatok. A kivégzés napjáról számtalan, sok esetben a szemtanúk által lejegyzett feljegyzés és visszaemlékezés maradt fenn, azonban ezek egyike sem említi e mondatokat, szerintük a vértanúk némán mentek hóhéraik elé. A vértanúk legenda szerinti utolsó mondatait is elolvashatjuk.

  [​IMG]
  Thorma János: Aradi vértanúk


  Ady Endre: Október 6.

  Őszi napnak mosolygása,
  Őszi rózsa hervadása,
  Őszi szélnek bús keserve
  Egy-egy könny a szentelt helyre,
  Hol megváltott - hősi áron -
  Becsületet, dicsőséget
  Az aradi tizenhárom.
  Az aradi Golgotára
  Ráragyog a nap sugára,
  Oda hull az őszi Rózsa,
  Hulló levél búcsú-csókja;
  Bánat sír a száraz ágon,
  Ott alussza csendes álmát
  Az aradi tizenhárom.
  Őszi napnak csendes fénye,
  Tűzz reá a fényes égre.
  Bús szívünknek enyhe fényed
  Adjon nyugvást, békességet;
  Sugáridon szellem járjon
  S keressen fel küzdelminkben
  Az aradi tizenhárom.


  [​IMG]
  Zala György: Aradi vértanúk emlékműve
   
  tornando és Julianna-Erika kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Október 6.

  1. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   [​IMG]
   Az életüket elvehették, de az emléküket soha, az örökké él...
   setni és Kaszazsu kedveli ezt.
  2. setni
   setni
   Olvastam az emlékirataikat levelezéseiket a kivégzés elötti napokról...
   Ebből látszik mennyire EMBEREK voltak.
   Emlékezzünk.
  3. xifre
   xifre
  4. Melitta
  5. zulufönök
   zulufönök
   Ők.maradtak,és bátran vállalták szomorú jövőjüket! A magyar történelem dicsőséges nagy alakjai és sajnos egyben mártírjai.Velük ellentétben Kossuth az elsők között pattant le a vesztes terepről,és amikor már biztonságos területen volt -a Duna török oldalán-árulónak állította be Görgei tábornokot!!!!!! Ez a jellemtelen cselekedet aztán meghatározta a későbbi történelmi értékelést a világosi fegyverletételről.Tudomásom szerint Görgeit az a történelem kiemelkedő stratégájának tartják a hadtörténelemben szakértők.Neves nyugati és amerikai katonai akadémiákon állítólag tanítják az általa vezetett hadmüveleteket.Pl a Dél-vidékre való levonulást.
   fschch kedveli ezt.
  6. setni
   setni
   Az hogy ki hogyan reagál arra hogy kivégezhetik az magán ügy Kossuth az úgy döntött.
   Az már inkább szégyenletes hogy Görgeit kiáltotta ki a bukás okának.
   Hiszen addigra már nem maradt ellenálló sereg...egyet tehettek volna még hogy Komáromnál védekeznek...az a kor egyik legjobb erődrendszere volt.
   De, mit lehetett volna elérni?
   Még több halál. Amit Klapka elért az győzelem volt!!!
   A megkötött szerződés értelmében a helyőrség tagjai minden későbbi üldözéstől mentesítő papírt (menlevelet, németül Geleitschein-t) kaptak. (Ezek a papírok sok embernek mentették meg az életét a megtorlás idején, köztük Jókai Mórnak is.) Klapka a város valamennyi polgári tisztviselőjének is megszerezte a menlevelet katonai állományba vételükkel, így mintegy 30 ezren jutottak hozzá.

   Október 14. között az egész erődrendszert átadták az osztrákoknak, Klapka utolsó szemléjét október 2-án, a Csillagerőd mellett tartotta.
   Döntöttek és bíztak benne hogy nem végzik ki őket.
   Julianna-Erika kedveli ezt.
  7. fschch
   fschch
   Görgei Gábor író réges-régen egy rádióinterjúban elmesélte, hogy Görgei és Kossuth megállapodtak abban, hogy nincs értelme a további harcoknak, annyira nagy az elleséges túlerő. Inkább kíméljék meg a "maradék" életét. Ezek után pocskondiázta Kossuth Görgeit, ami - ha igaz a megállapodásról szóló történet - eléggé ... khm.... visszatetsző.
   Tény, hogy Görgeit az utókor szépen csendben rehabilitálja.
   setni kedveli ezt.
  8. samatak
   samatak
   Görgei tábornok a magyar kormány döntése nyomán tette le a fegyvert Világosnál, viszont Kossuth később Görgeit hibáztatta a megadásért.
   tornando és setni kedveli ezt.

Megosztás