Ausztriában bevezetik a harmadik nemet

Az osztrák alkotmányt nem kell megváltoztatni, mert annak értelmezése megengedi, hogy alternatív nemi identitások is bejegyezhetőek legyenek. A részletekről a parlament dönt majd.

Az osztrák alkotmánybíróság úgy döntött pénteken, hogy a hatóságoknak el kell ismerniük a harmadik nem, az úgynevezett interszex identitás létét.

A fogalom bevezetésével azoknak az embereknek az életét könnyítik meg, akik nem egyértelműen férfiként vagy nőként tekintenek magukra. Ausztriában ezt ezentúl anyakönyveztetni is lehet majd egy harmadik lehetőség választásával.

A döntés értelmében az alkotmányt nem szükséges emiatt megváltoztatni, mert annak értelmezése megengedi, hogy alternatív nemi identitások is bejegyezhetőek legyenek.

Ítéletét a bíróság azzal az érvvel támasztotta alá, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke garantálja az emberek identitását, egyéniségét és integritását, és ezzel "védi az eltérő nemi identitással bíró embereket attól, hogy nemüket mások határozzák meg".

A bíróság különböző kifejezéseket is javasolt a harmadik nem meghatározására, mint például "eltérő", "köztes" vagy "nyitott", de a döntést erről a parlamentre hagyta.

Tavaly novemberben Németországban született hasonló döntés az alkotmánybíróságon.

Az osztrák alkotmánybíróság egy felső-ausztriai személy beadványára reagálva hozta ezt a határozatát, akinek nem engedték meg, hogy nemi identitásának meghatározásában a "köztes" vagy más kifejezést jegyeztessen be. Kérését az illetékes polgármester és a tartományi közigazgatási bíróság is elutasította.

A döntést vegyesen fogadták az osztrák parlamenti pártok.

Harald Stefan, a kisebbik koalíciós partner, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotmányügyi szóvivője szerint az ítélet "nem csak hogy teljesen érthetetlen", hanem számos problémát is felvet, például a hadkötelezettség vagy a nyugdíjkorhatár tekintetében.

A döntés "fontos mérföldkő a valódi egyenlő bánásmód" tekintetében – vélte Mario Lindner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyenlő bánásmód és LMGBTQI-szóvivője. Az interszex emberek számára ez végre biztosítja Ausztriában a láthatóságot és a státusuk elismerését – mondta.

"Végre megérkeztünk a 21. századba" – üdvözölte az alkotmánybíróság ítéletét az ellenzéki liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt frakcióvezetője, Niki Scherak. Szerinte a politikának még további intézkedéseket is kell hoznia a nemi diszkrimináció ellen, a szülőknek például meg kellene adni a jogot, hogy születéskor milyen nemet jegyeztessenek be gyermekük számára.

HVG

image.aspx
 
.
.
Az ezzel a temaval foglalkozok orvosok szerint minden 1000 gyerek kozott 1 vagy ketto ugy szuletik, hogy nem hatarozhato meg egyertelmuen a neme.
Ez nem feltétlenül jelent valami transzszexualitást, vagy semleges nemet. Ismerőseim egyike, ép szexualitású 30-as férfi, születése után lánynak lett anyakönyvezve. Majd két nap után kezdték nézegetni, hogy bizony tévedés történt. Miután csecsemőként módom volt fürdetni, állítom, hogy addigra sem méretben, sem elhelyezkedésben semmi különös nem látszott rajta, ami nőre utalhatott volna.
 
Utoljára módosítva:
Na jó, nekik három van. Nekünk, elismerés szempontjábol, másfél.
A kormánypropagandát olvasva, csak a szülőgépek teljes értékű nők. ;)
 
-
Csodálom, hogy a kereszténység nem hajlandó elfogadni a maghatározatlan nemet.
Ez ugyanis biológiailag megmagyarázható söt akár kézzel fogható ellentétben a katekizmussal.
-
Én még ma sem értem, hogy: Jézus most az igazi Isten vagy az Isten fia?
-
Jézusrol tanultam az iskolában, hogy olyan ember volt mind te meg én, azzal a kis különbbséggel, hogy neki "nem voltak nemi vágyai"
-
Ennek ellenére németül "Der Gott" és nem "Das Gott"
-
A bibliában áll, hogy Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtette Ádámot és Évát.
Ebböl arra lehet következtetni, hogy ö hermafrodita volt, és a teremtésnél valami hiba történt. :(
 
-
Csodálom, hogy a kereszténység nem hajlandó elfogadni a maghatározatlan nemet.
Ez ugyanis biológiailag megmagyarázható söt akár kézzel fogható ellentétben a katekizmussal.
-
Én még ma sem értem, hogy: Jézus most az igazi Isten vagy az Isten fia?
-
Jézusrol tanultam az iskolában, hogy olyan ember volt mind te meg én, azzal a kis különbbséggel, hogy neki "nem voltak nemi vágyai"
-
Ennek ellenére németül "Der Gott" és nem "Das Gott"
-
A bibliában áll, hogy Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtette Ádámot és Évát.
Ebböl arra lehet következtetni, hogy ö hermafrodita volt, és a teremtésnél valami hiba történt. :(
Á, Te! Szerintem Ádámot teremtette saját képére.
Az meg mint kisisten, megteremtette a maga oldalbordájából Évát...aztán mivel már akkor körvonalazódni látszott a későbbi minden szentnek maga felé...mondás, hát egy kicsit átalakította az asszonyt domborúra és ;)
 
Á, Te! Szerintem Ádámot teremtette saját képére.
Az meg mint kisisten, megteremtette a maga oldalbordájából Évát...aztán mivel már akkor körvonalazódni látszott a későbbi minden szentnek maga felé...mondás, hát egy kicsit átalakította az asszonyt domborúra és ;)

Tudtad, hogy a pulykák képesek szűznemzésre?
 
Nekem tulajdonképpen nincs kifogásom ellene, hogy Ausztriában vagy akárhol másutt bevezessenek holmi „harmadik nem”-et. Még hasznosnak is tartom, mert így legalább azonnal tudni lehet, melyik „nő” az aki mégse nő, akire tehát nem érdemes energiát pazarolnom hogy megfűzzem egy kis... ehm... akármire. Szóval ez így tök oké. LENNE...

Mégis felemás érzéseim vannak a dologgal kapcsolatban, mert attól félek, ezt is mint minden modern vagy mondjuk „liberális” kezdeményezést, ami alapjában jó ötlet, idővel túllihegik, annyira, hogy elveszti minden előnyét sőt átcsap rosszba. Konkrétan, arra gondolok, nem fognak megállni egyetlen „harmadik” nemnél, hanem kikövetelnek majd negyedik nemet is, meg ötödiket, hatodikat, akárhányadikat is... Nézzétek csak meg egyes portálokon, melyek mindenáron a „haladás” élharcosai akarnak lenni, hány tucat „nem”-et kínálnak fel regisztrációkor!

És ez a dolog nekem ellenszenves, mert sokszor már ma se tudom hogy a fenébe viszonyuljak egyes emberekhez, még akkor se ha teljesen biztos hogy az illető férfi vagy nő. Például - maradjunk csak a magyar nyelvnél - mikor kell tegeznem, s mikor magázzam? Vagy önözzem? Vagy „tetszikeljem”? Hogyan köszönjek neki, ha valami nőszerű képződmény de idősecske: Csókolommal? Még megsértődik hogy öregnek nézem... De ha nem akarom csókolomozni, legyen talán kisasszony? Még gúnynak veszi. De volt már hogy asszonyomat mondtam, de kikérte magának, mert ő nincs férjnél és nem is volt, ő független és öntudatos nő és megáll a saját lábán, és... és gyorsan elmenekültem előle...
És még soká lehetne sorolni a problémákat, holott még csak a megszólítás kérdését érintettem, azt se mélyen.

Egy efféle „harmadik” nemű izét meg pláne nem tudom miként kéne megszólítani. Uram? Nem jó, hiszen nem férfi. Hölgyem? Az se jó, hiszen nem nő. Akkor...?

Holott még mint mondtam ez nem fog megállni itt, hány harmadik személyű személyes névmást vagy megszólítást kell kitalálni majd, ha nemcsak harmadik nem lesz de akár tizenkettedik is?!

És hány különböző fajta WC kell majd a pályaudvarokra, iskolákba, egyéb helyekre?

De különben is. Honnan fogom TUDNI aki szembejön velem az utcán és valamiért meg akarom szólítani (vagy ott ül velem szemben a hivatalban...) hogy ő most épp melyik nembe tartozik a sok közül? Ja, tudom. Ha nem péniszre végződik hanem úgy hogy „-chen”, akkor „das” mert a németben úgy van, tehát akkor semleges nemű... de a viccet félretéve, most komolyan: Lassan abban se lehetek biztos hogy ha nyakkendője van akkor férfi, ha meg szoknyája és melltartója akkor nő. Mi lesz ha ennél több csoport lesz, majd mindegyik kitalál magának valami feltűnő jelképet, amit kirak magára és tudni lehet róla milyen nemű, mondjuk sárga csillagot... ja az nem jó, olyan már volt elég borzalmas jelentéssel. Akkor vörös csillagot... az se jó, akkor azt hiszik kommunista. Zöld csillagot... azt se lehet akkor meg azt hiszik hogy tud eszperantóul... Egy almát... Akkor az Apple bepereli mert bejegyzett védjegy... Eh, szóval ez rém bonyolult és egyszerűen azt se értem minek ennyire erőltetni?

Bár mondom, ha megállna itt háromnál még akár oké is lehetne, némi átmeneti kis zűrzavar után, miután minden letisztult. De nem fog megállni háromnál...
 
Erdekesseg keppen:

Az ugynevezett "modern" kozossegi lapok mar lehetoseget adnak a nem meghatarozasara sok lehetoseggel. A facebook amerikai es angol valtozata a kovetkezok kozt enged valasztast, a hagyomanyos ferfi, nő (male/female) lehetoseg helyett:
Asexual

Female to male trans man

Female to male transgender man

Female to male transsexual man

F2M

Gender neutral

Hermaphrodite

Intersex man

Intersex person

Intersex woman

Male to female trans woman

Male to female transgender woman

Male to female transsexual woman

Man

M2F

Polygender

T* man

T* woman

Two* person

Two-spirit person

Woman



The list of the 50 previous gender options


Agender

Androgyne

Androgynes

Androgynous

Bigender

Cis

Cis Female

Cis Male

Cis Man

Cis Woman

Cisgender

Cisgender Female

Cisgender Male

Cisgender Man

Cisgender Woman

Female to Male

FTM

Gender Fluid

Gender Nonconforming

Gender Questioning

Gender Variant

Genderqueer

Intersex

Male to Female

MTF

Neither

Neutrois

Non-binary

Other

Pangender

Trans

Trans Female

Trans Male

Trans Man

Trans Person

Trans*Female

Trans*Male

Trans*Man

Trans*Person

Trans*Woman

Transexual

Transexual Female

Transexual Male

Transexual Man

Transexual Person

Transexual Woman

Transgender Female

Transgender Person

Transmasculine

Two-spirit

Az én igazi nemem amire rájöttem nemrég, nem szerepel a fenti listában! FELHÁBORÍTÓ! Követelem hogy ott legyen! Ez az:

Masculine presenting transgender lesbian!

Írtam erről ide a CH-ra blogbejegyzést is. Mi az hogy az én nemi identitásomat kihagyták?!
 
Eddig sem volt ez másként, legfeljebb neked új. Pl. das (és nem die!) Mädchen - kislány.
Ki beszél itt "kislányról"?
Sekélyes német nyelvismeretem szerint a "das" a semleges nem jele.
hímnem: der
nőnem: die
semlegesnem: das
Legfeljebb így fogják majd írni az anyakönyvbe: "Erik, oder Erika = Das neutrale Geschlecht"
:D
 
Utoljára módosítva:
Az ezzel a temaval foglalkozok orvosok szerint minden 1000 gyerek kozott 1 vagy ketto ugy szuletik, hogy nem hatarozhato meg egyertelmuen a neme.
Ez nem feltétlenül jelent valami transzszexualitást, vagy semleges nemet. Ismerőseim egyike, ép szexualitású 30-as férfi, születése után lánynak lett anyakönyvezve. Majd két nap után kezdték nézegetni, hogy bizony tévedés történt. Miután csecsemőként módom volt fürdetni, állítom, hogy addigra sem méretben, sem elhelyezkedésben semmi különös nem látszott rajta, ami nőre utalhatott volna.
A két hozzászólás így együtt válik igazzá.Mert a biológiáról szól
Nem pedig a minek érzik "magukat"-ról.
 
Ez a lepes vegul is csak elismerem valamiit ami van, es eddig ugy tettunk mintha nem lenne.
Politikailag korrekt.

Ami szamomra a problemat jelenti, az a jovo.

Szuletik egy kisded, akinek nem lehet meghatarozni a nemet.
Az kerul be az igazolo irataiba, hogy nincs neme, vegyis hat harmadik nemhez tartozik
A szulok hogyan fogjak nevelni?
Fiunak?
Lanynak?
Esetleg abszolut semleges nemunek, aki mmajd ha kepes lesz ra fejbben eldonnti mi szeretne lenni?
Ez utobbi sajna egy viccre emlekeztet, ami 8-10 eve terjedt kis hazankban.
A liberalis szulo setaltatjja a pici gyereket. Egy oreg neni megkerdi:
- Mondja, kisfiu, vagy kislany?
Mire a szulo mergesen:
_nemm midegy? Ha nagy lesz majd eldonti!

Szoval politikailag korrekt a dontes, de pszichologiailag mar vannak ketsegeim!
Bolsodeben, ovodaban, kisiskolaskent hogyan fogja ezt megelni?
Mit felel az ovoneni akkor, mikor a gyerek azt kerdi o miert nem mehet abba a wc-be?
A jatekai abszolut semlegesek lesznek?
Nem jatszhat sem barbival, sem kisautoval?
Szoval vannak kerdesek!

Nem vitatom, hogy itt is lesznek akik kapasbol megvalaszoljak ezeket a kerdeseket, de szerintem ok a sajat hituk, politikai meggyozodesuk alapjan adnak valaszt!

Mint ahogyan ez a dontes is szuletett!
N em a gyermek dontott, hanem helyette valaki mas.
Valaki, aki tudja mi lesz jo a gyermeknek!

De vajon tenyleg tudja?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,095
Üzenet
4,794,971
Tagok
615,343
Legújabb tagunk
AntonStype
Oldal tetejére