AUTÓUNIVERZUM RENAULT SPORT CLIO V6

Feri T témája a 'Technikai újdonságok' fórumban , 2003 Január 27.

 1. Feri T

  Feri T Vendég

  AUTÓUNIVERZUM RENAULT SPORT CLIO V6

  A Renault Clio V6 olyan szélesnek tűnik, hogy a szűkebb utcákban a szembejövők félreállnak. Pedig a mérete tükörtől tükörig egyezik a normál Clióéval – a hasonlóságok azonban itt véget is értek.

  Másfél éve vártam rá. A Clio V6-ost nagyon hamar utolérte a gyors autók végzete: még tavaly tavasszal összetörték. A típusból mindössze napi 12 darabot szerelnek össze a svédországi Uddevallában, a Tom Walkinshaw Racingnél. Az utastérben elhelyezett „Renault Sport” plaketten a 158-as sorszám szerepelt, így kiszámolhatjuk: három munkahét sem telt el a gyártás kezdetétől, amíg a Magyarországra szánt tesztkocsi elkészült. „Nem tudok mit tenni – védekezett akkortájt a Renault sajtófőnöke –, olyan alkatrészekre lenne szükség, amelyeknek egyelőre még cikkszáma sincs… Talán szeptemberre kész lesz a kocsi.”

  Nos, a hónap stimmelt – csak az év nem. Mire összeállt a Clio V6, addigra bemutatták az utódját az idei Párizsi Szalonon, új orral, 250 lóerős motorral és 6 másodperc alá szorított „nulláról-százra” gyorsítási idővel. Azonban aktualitás ide vagy oda, mégsem tudtunk nemet mondani a „csupán” 230 lóerős előd kipróbálására, hiszen a V6-os Clio megépítése nem tekinthető épelméjű ötletnek. A Renault 5 Alpine Turbo mintájára a hajtott hátsó tengely elé, keresztben építették be a 60 fokos V motort, ezzel a húzással viszont nem jutott hely a hátsó ülésnek és a csomagtartónak.

  Bár a motort kétrétegű, hangszigetelt burkolat fedi, az utastérben képet alkothatunk azoknak az illegális bevándorlóknak a kínjairól, akik az autók motorterébe rejtőzve próbálnak bejutni az Egyesült Államokba. Mert ugyebár mindent tömítenek, de azért a motorból és a kipufogórendszerből jutnak ki gázok, és – valószínűleg a törés utáni javítás hiányosságai miatt – némi fagyállószaggal is meg kell barátkoznunk. Erőteljes a sugárzó hő hatása is, noha az ajtó mögötti beömlőkön irtózatos erejű és hangú ventilátor szívja a motortér szellőztetésére szolgáló levegőt. A motor üvöltése, szuszogása és a váltó recsegése az ember lapockájáig hatol.

  A Clio nem olyan egetverően brutális, mint hangja és megjelenése alapján gondolnánk. Egy hasonló teljesítményű luxusautó alig lassabb nála, mivel a kisautót 1355 kilósra hizlalták a módosításokkal

  A rugalmas rögzítésű lendkerék révén, no meg a hátsó tengelyre jutó átterhelődés miatt majdhogynem lehetetlen füstölő kerekekkel rajtolni, igaz, kanyarban, kicsit roszszabb tapadású felületen egy meggondolatlan gázadással egykettőre megpördülhetünk. Ha viszont érezzük a határokat, a far kitörését a kissé gumisnak tűnő kormányzással meglepően könnyen uralhatjuk, viszont a puha rugózás a döcögősebb kanyarokban zavaró bólintó lengéseket generál. Ami igazán jó a V6-os Clióban, az úgy 100 km/óránál kezdődik: ettől a tempótól kanyargós úton a rugózás és a kormányzás megtalálja az összhangot, a gép szinte befekszik a kanyarokba, és nagyon apró kormánymozdulatokkal villámgyorsan vezethető. Másik lenyűgöző tulajdonsága az irtózatos fékhatás, ami tovább erősíthető néhány agresszív visszakapcsolással. Ilyenkor az utas már csak lóg az övön, és reménykedik, hogy nyakcsigolyái megtartják a helyén szokatlanul nehéznek tűnő fejét. A Clio V6 kevésbé kellemes tulajdonsága, hogy érzékeny az oldalszélre és a kis szögben elforduló első kerekek miatt fordulóköre 13 méteres. Persze minden különleges jármű használata kíván áldozatokat, a Clio V6 esetében az első ilyen a 11 milliós vételár leperkálása, majd a következő a leheletfinom stílusnál 11-12, vad hajtásnál 18-19 l/100 km-es fogyasztás finanszírozása.

  Aztán azzal is meg kell barátkozni, hogy a fekvőrendőrrel védett területekre az alacsony orrú autó nem képes behajtani, továbbá állandóan megbámulják, és a kocsi megjelenése mindenkiben felpiszkálja a bizonyítási vágyat. Az ember eleinte veszi a lapot, és kiáll a Renault becsületéért, ám egy idő után már fárasztóvá válik a dolog, és lassacskán azon vesszük észre magunkat, hogy a 11 milliós géptől több sikerélményhez jut a többi – kissé naiv – autóstárs, mint mi. Hát kell ez nekem?
  Kicsik és kényelmetlenek az ülések. A váltó hatfokozatú, de nem tűri a gyors kapcsolásokat

  Kicsit csalódott vagyok
  Brutális a Clio V6 megjelenése, régóta szemezgetek vele, és mindig vágytam arra, hogy kipróbálhassam. Ehhez képest most egy kicsit csalódott vagyok. Egyszerűen nem éreztem benne a 230 lóerőt, pedig a Saxóm körülbelül ugyanilyen teljesítményű. (Persze az sem kizárt, hogy valami hibája volt a V6-osnak.) Mivel nagyon rövid a Clio tengelytávja, ráadásul hátsókerék-hajtásos, irtózatos a farolási hajlama. Ilyenkor nehéz megfogni a sodródást és nagyon könnyen megpörög. A fék szenzációs, utcai autóban még nem láttam hasonlót, legyen szó bármilyen sportkocsiról. A váltó áttételezése nagyon jó, ahogy az is, hogy hatfokozatú. Egy biztos: aki utcai autókhoz szokott, annak hangos és kibírhatatlan autó a Clio V6, aki viszont szereti a sportos érzést, annak tökéletes, számára muzsika a motor hangja.

  :0:
   
 2. Athos

  Athos Állandó Tag

  Feri!
  En nem vagyok a francia autok hive. Sok autos forumot olvasok, es az emberek velemenye elegge egyezik: csorognek-zorognek es az uj modelleknek sok 'gyerekbetegseguk' is van. Nem tudom, hogy a Clio eseteben is igy van ez avagy sem.
  De egy biztos, 11 millio forintert gyonyoru sportos autokat vasarolhatsz. Lasd BMW, azt meg ugye ne tegyuk oda egy Clio melle.
  Udv. Athos
   
 3. Feri T

  Feri T Vendég

  Akar a fene ennyi penzert autot venni,de azert ha utanam vagnanak egy ilyen Cliot nem tiltakoznek. :D
   
 4. Athos

  Athos Állandó Tag

  En se, ugy eladnam, mint a huzat! :)
   
 5. Feri T

  Feri T Vendég

  Persze,de elobb vegig villognal vele mindenhol. :88:
   
 6. Athos

  Athos Állandó Tag

  Ez ugye csak vicc volt! Te mar lattal ilyet? Ugy nez ki, mint egy hormonkezelt kis polski. :)
  Udv. Athos
   
 7. Feri T

  Feri T Vendég

  Persze,hogy lattam,de nekem nem a kispolski jutott rola eszembe.
  Annak idejen volt egy Renault-5-om ami hetszazvalamennyi kilo volt es beletettek egy 1.4-es motort.Ugy vitte a 200-at mint a huzat.Igaz nem volt benne sok hely,de en elol elfertem. :D
  Na a Clio egy klasszissal mar akkor ettol jobb volt.
  Persze vannak sokkal jobb autok,de azokhoz mar tul sok banko kell. 8)
   
 8. Athos

  Athos Állandó Tag

  Feri!
  Az osszes analog kilometer ora a vegsebesseg kozeleben legalabb 15%-ot csal felfele. Ez azert van, mivel alacsony tempora van kalibralva. Pl. az 50 es 80 km/h-rat pontosan kell mutatnia
  140-150-nel mar nem erdekes annyira.
  Udv. Athos

  U.i. Ugy latszik, a tied legalabb 30 %-ot csalt. :)
   
 9. Feri T

  Feri T Vendég

  Athos!

  "Ugy latszik, a tied legalabb 30 %-ot csalt."

  Reklamaltam is erte a gyarnal,hogy hogyan lehet az,hogy 220 van beleirva,az enyemen meg a mutato alulrol verdeste a kitamaszto pockot. :lol:
  Na azt valaszoltak,hogy nem mertek beirni a 240-et nehogy az emberek megijedjenek. :mrgreen:
   
 10. Athos

  Athos Állandó Tag

  Szerintem Te elnezted! Ami kiakadva lehetett az a vizhofokmero volt. :4:
   
 11. Feri T

  Feri T Vendég

  Biztos,hogy nem !!!
  Annak a mutatoja nem korbe megy.
  Az alapveto fizikai tudasom pedig kiterjed odaig,hogy a viz hofoka nem lehet 220-240 *C,mert akkor mar elerne a tultelitettsegi lobbanaspontot. :twisted:
   
 12. Athos

  Athos Állandó Tag

  Hacsak ez nem egy tengerentuli import Renyo volt es a hofokmero C helyett F-ben mert. Ugyanis pont itt kezd el forrni.
  Udv. Athos a renyoszakerto :)
   
 13. Feri T

  Feri T Vendég

  Ja,a renyo utan meg majd jon a retyi.
  Kereshetunk retyiszakertot ! :lol:
   
 14. Anonymous

  Anonymous Állandó Tag

  Imeg igy nez ki a kicsike :--:
   
 15. Athos

  Athos Állandó Tag

  Hat ez rondabbra sikerult, mint gondoltam! A Renault evvel a formavilaggal (marmint ami a hatuljukat illeti) adja ki az autoit. Valakinek tetszik, nekem special nem. A ceg most vasarolta meg a Nissant (szegeny Nissan) :), es ez a lecsapott hatso lathato mar az uj Nissan Muranon :(. Remelem azert a japan mernokok nem adjak ki a tervezest es kivitelezest teljesen a kezuk kozul.
   
 16. Athos

  Athos Állandó Tag

 17. sata150

  sata150 Állandó Tag

  Reault clio 2-m van. 1.4es 96 lóerő. Erős gép ez. Kis kaszni jó motor. Ha lenne pénzem V6 ra tuti megvenném h bmv ket alázzak vele.
   

Megosztás