Az ősi Egyiptom

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
[SIZE=+1]Ilosvay Lajos[/SIZE]
[SIZE=+1]Az ókori Egyiptom némely csodái mai világításban[/SIZE]
(Részlet)
Az arab munkákban leírt szent mondákban elõforduló csodák két csoportba sorozhatók. Egyikbe tartoznak azok, amelyek fizikai, a másikba azok, amelyek kémiai jelenségeken alapulnak. Ezek mai ismereteink szerint bûvészeti szemfényvesztések.
A fizikai jelenségek a fénytan, a hangtan vagy a mechanika körébe tartoztak.
A fénytani természet&ucirc;ek elôidézéséhez tükröket használtak.<SUP>3</SUP> Segítségükkel kísérleteket mutattak be, vagy szellemeket idéztek.
Hangtani jelenségeken alapultak a fütyül&otilde; sárkányok, az éneklô madarak, a trombitáló vagy emberi hangon beszélô alakok. Mechanikai szerkesztéseket alkalmaztak mozgó, fenyegetô állásba helyezkedô szobrok elôállításához, imahelyek kapuinak maguktól való kinyílásához és becsukódásához, továbbá szobrok vagy egyéb tárgyak mozgásához.
kanal.jpg
Kémiai jelenségek közül szerepelt az égés, a valóságos vagy látszólagos foszforeszkálás; különösen szó van égô bálványokról, örökké égô lámpákról, azután alkémista módon a gazdagság eszközeinek: az aranynak, ezüstnek csinálásáról stb.
A szellemek megjelenése uralkodó személyeknek s közülük is csak a b&ucirc;vészet iránt érdeklôd&otilde;knek volt kiváltsága. A b&ucirc;vész király megjelenésérôl ez a följegyzés olvasható az Abrégé des Merveilles<SUP>4</SUP> cím&ucirc; munkában: Uralkodásának végén a király bezárja magát egy b&ucirc;vös kastélyba, hosszabb ideig elt&ucirc;nik, egy napon arca tündökl&otilde; fényben fölt&ucirc;nik egy templom csúcsán s elmondja utolsó szavait a néphez.
Alexandriai HERON<SUP>5</SUP> pontosan leírta a szellemidézésnél követett eljárást, ami kezdetleges módja a képvetítésnek. Rendszerint egy templom közvetlenül nem látható helyén arcképet vagy festményeket helyeztek el s ernyôvel megakadályozták, hogy láthatók legyenek. Az arcképet vagy festményt akkor, amikor akarták, erôsen megvilágíthatták. A tükröt a templom padlójára helyezték el, észrevétlenül szembeállítva a nézôvel. A titokzatosság fokozása végett a megvilágított képet kezdetben láthatatlanná tették füsttel vagy vízg&otilde;zzel. Ezek szétoszlása közben elmosódott körvonalú, végre egészen tiszta kép mutatkozott. DAMASCIUS<SUP>6</SUP> egy ilyen képnek a ködbôl való kibontakozását így írja le: A templom falán megjelent egy fénycsomó, mely eleinte nagyon távollevônek tetszett; majd lassanként átalakult, mintha szigorú tekintete szelídséggel, kellemmel párosult, tiszta isteni és természetfeletti arccá húzódott volna össze.
Ezt a képet Alexandriában mint Apist és Adonist tisztelték.
Ilyen, több szerz&otilde;t&otilde;l leírt jelenségek azt bizonyítják, hagy azok nem a nép képzelete szülte mesék, hanem vallásos szertartások emlékei, melyeket a nép áltörténeti szent mondákká – pseudo-historiai legendákká – alakított át.
A szellemidézéshez hasonlók voltak azok a jelenségek, amelyekben a b&ucirc;vész a földbôl vagy az oltárból egy halott, vagy egy istenség alakját varázsolta elô. PAUSANIAS<SUP>7</SUP> beszéli el, hogy ô is tanúja volt annak, amikor a sírból egy ismeretlen hôs szellem kiemelkedett a neki bemutatott áldozat közben. Természetes, hogy a hiszékeny és meghökkent szemlélôk képzelete is erôsítette, hogy az eset megtörtént, pedig a jelenség alapja tervszer&ucirc;en el&otilde;készített b&ucirc;vészet volt.
Tükrök segítségével az érdekl&otilde;dô egyiptomiaknak bemutatták azt a rendkívüli eseményt is, hogy miként lépett ki Pallas a Zeus fejébôl.
Az említettekhez hasonló jelenségeket nemcsak tükrökkel idézhettek el&otilde;. Szobrokat, homályos tárgyakat megvilágíthattak néhány pillanatig hirtelen rájok es&otilde; fénysugárral is.
MASPARO<SUP>8</SUP> közli, hogy sírokban elhelyezett szobroknak üvegbôl, zománcból, fémbôl készült szemei fáklyák fényét&otilde;l gyorsan felvillannak. Erre a célra a papok kémiai eljárásokat is használtak. Isteneket vagy démonokat falra rajzoltak, alakjukat bekenték naftával és zecynthi bitumennel, azután a b&ucirc;vész égô fáklyával közeledett a kép felé. A nafta és a bitumen meggyúlt és a lángra lobbant isten vagy démon állott a szemlélô el&otilde;tt.
Ugyanaz a szerzô leírja, hogy kidolgozott hólyagot viasszal bevonva emberfejjé alakítottak át, s úgy helyezték el, hogy hirtelen beszél&otilde; ember fejét tolhatták helyére. Amikor az élô ember mondókáját befejezte, fejét kicserélték a hólyagból alakított fejjel s ezt azonnal füstté változtatták.
Néha fellobbanások vagy foszforeszkálásak voltak állandó okai a jelenségnek. Ilyen esetekre példák: NEKRAOUS király bálványainak szemei fáklyaként világítottak; AFRAOUS király világító tornyának aranyozott rézfed&otilde;je különféle kenôcsökkel bekenve, éjjel olyan fényt lövellt ki, hogy a város egy részét megvilágította, de napkeltével azonnal megsz&ucirc;nt világítása. MISRÁM-nak tiszta üvegbôl szerkesztett s egy forgó kôvel díszített lámpája égô fáklyánál jobban világított.

Agörög alkémisták részletesen leírták a foszforeszkálás okát OSTANES<SUP>9</SUP> és más perzsa meg egyiptomi b&ucirc;vészek közleményeinek nyomán. Ôk úgy jártak el, hogy azokat a tárgyakat, amelyeknek sötétben világítani kellett, tengeri állatok epéjével dörzsölték be. <CENTER>
***</CENTER>
Ritka, de érdekes esete a múló foszforeszkálásnak akkor észlelhetô, amikor levegô és fény hatol be sokáig elzárt olyan sírokba, amelyekben korhadó szerves anyagok vannak. A foszforeszkálás oka lassan végbemenô oxidálás, azaz égés. Lassú égésfolyamatnak tulajdonítható, hogy néha régi sírok felbontásakor örökké égô lámpásokat találtak. Korhadás el&otilde;zte meg azt a ritkán tapasztalható jelenséget, hogy sírok, vagy levegôt&otilde;l és fényt&otilde;l elzárt kripták kinyitásakor a hulla maradéka vagy ruhája és ruhájának díszítése pillanat alatt hamuként összeesik, esetleg elég.
mumia.jpg
BERTHELOT is szemtanúja volt az 1861. évi párizsi világkiállítás alkalmával ilyen jelenségnek. MARIETTE<SUP>10</SUP> egy Egyiptomból hozott múmiát bontott szét. Bontás közben a múmia hasán ezüst lemez t&ucirc;nt fel, melyen a "halottak könyvébôl" fekete festékkel írt idézetek látszottak. Az írást MARIETTE még elolvashatta, de a leveg&otilde;vel és a fénnyel történt érintkezés után rögtön, égés közben, elt&ucirc;nt minden jel. Ebben az esetben fény nem látszott, mert a hatás nappal történt: azonban az ilyen önként végbemenô égéseket gyakran kíséri foszforeszkálás.
Régi írók gyakran emlegetnek olyan keverékeket, amelyek sötét helyen eltarthatók, de napfényen meggyúlnak. SOPHOKLES Trachiniensesében<SUP>10a</SUP> említ egy nedvet, Nessus vérét, melynek rendeltetése volt Hercules tunikáját meggyújtani s melynek nem volt szabad napfénnyel érintkezni. Ezek a megjegyzések csekély valószín&ucirc;ségre tarthatnának számot, ha JULIUS AFRICANUS és MARCUS GRAECUS<SUP>11</SUP> irataiban nem fordulnak el&otilde; gyúlékony keverékek, melyeknek alkotórészei pyrit és calciumoxid. Ezek keveréke magában nem okozhat égést, de víz hatására fejleszthet annyi hôt, amennyi éghetô anyagokat fölhevíthet gyúláshômérsékletükre. Különben az sem bizonyos, hogy azok a keverékek égésre, avagy foszforeszkálásra adnak-e alkalmat, ha meggondoljuk, hogy az ókor b&ucirc;vészei irataikban az égés és foszforeszkálás értelmét összezavarták. Ellenben bizonyos, hogy az ókorban a papok különbözô módon tudtak tüzet gyújtani anélkül, hogy már elôbb égô anyag segítségére szorultak volna. Ilyen gyújtó volt az égetett mész és a kén keveréke, vagyaz égetett mész és – hihetôleg –
a tömjén keveréke. Mind a kettôt valószín&ucirc;leg vízzel elegyítették, hogya kén, illet&otilde;leg a tömjén meggyújtására elégséges hô termel&otilde;djék.

PAUSANIAS szerint az égetett mész és a tömjén keverékét Lydia egyik templomában használták. A varázsló barbár nyelv&ucirc; könyörgéssel hívta segítségül az istent s az oltárra helyezett fa – látszólag külsô beavatkozás nélkül – meggyúlt. <CENTER>
***</CENTER>
Egyiptom b&ucirc;vészei sík és homorú tükrökkel olyan hatásokat tudtak elôidézni, amelyeket könny&ucirc; volt a nép eleven képzelôtehetségének tetemesen, sokszor a megvalósíthatás határán túl megnagyobbítani.
Néhány példa megismertetheti a valóban észlelt jelenségeket, valamint azokat az álomképeket is, amelyeket csak a tükrök csodálatas sajátságai által felizgatott képzelet rajzolhatott meg.
NEKRASUS király kupolát szerkesztett ólommal megerôsített oszlopokra és rárögzített chrysolithból csiszolt hét arasz átmérôj&ucirc; tükröt, mely felette nagy területet világított meg.
Volt uralkodó, aki építtetett 80 könyök<SUP>12</SUP> magas világítornyot, kupolával, mely a hét minden napján más színnel világított.
SUORID valami, összetételére nézve ismeretlen anyagból tükröt csiszoltatott, melyben láthatta a Föld lakott és lakatlan helyeit s a rajtuk történ&otilde; eseményeket.
Világítótoronyra szerelt s rézb&otilde;l készült tükörben látni lehetett azokat az utazókat, akik különböz&otilde; irányból Egyiptom felé mentek.
ADIM szerkesztett egy világítótornyot, felszerelte valami összetett anyagból készült tükörrel, melyben látható volt a Földgömb minden vidéke. Alexandria egykori terén, Rakoudah közepén, egyik király emelt egy aranyozott, rézzel fedett kupolát, amelybe valami összetett anyagból csiszolt tükröt állított be; a tükörben megláthatta a tenger felôl közeled&otilde; ellenséget és a tükörrel a Nap sugarait az ellenség hajójára vetítvén, azokat felgyújthatta. Alexandria világítótornyának csúcsán elhelyezett tükörben már messzirôl látni lehetett a Roumból<SUP>13</SUP> jövô hajókat. A tükör üvegbôl való volt és hengeres.
KERSOUM ismeretlen összetétel&ucirc; anyagból tükröt készített, mely a hajókat a parthoz vonzotta és fogva tartotta mindaddig, amíg a rájok kivetett adókat lefizették.
SA a tengerparton tornyokat épített, melyekben különbözô magasságban, ismeretlen összetétel&ucirc; anyagból, tükröket helyezett el. E tükrök némelyike a napsugarakat az ellenséges hajókra vetítette s azokat felgyújtotta; más tükrökben láthatók voltak a tenger másik partján levô városok, ismét másokban Egyiptom különbözö vidékei. E tükrök segítségével egy évvel el&otilde;re meg volt állapítható, hogy mely vidékek lesznek termékenyek, melyeken nem fog teremni gyümölcs. Elôre meg lehetett látni, hogy mik fognak történni az országban. És voltak közöttük olyanok is, amelyek megakadályozták, hogy a tengeri szörnyek a part lakóinak ártsanak.
KOFTARIM olyan tükröket gyártott, amelyekben mindenki azt láthatta, amit tudni vágyott.
Egy másik király – SA – kapujában, kezében tükröt tartó ülô nô szobrát állíttatta fel. A tükörben meg lehetett látni a betegek sorsát. Ha a beteg haldokolt, a tükörben halva látszott, ha még élet várt reá, élônek látszott. Ugyanez a tükör értésére adta az utazóknak, hogy útjokról visszatérnek-e, vagy út közben elpusztulnak.
E mondák közül egyesek megegyeznek a középkor varázstükreirôl reánk szállott mondákkal. Minthogy ezek a történelmi tényekkel és a régiek tudományos ismereteivel csak távoli kapcsolatban állanak, veszteség nélkül mellôzhetôk. Ellenben azokkal az adatokkal, amelyek az alexandriai világítátoronyra vonatkoznak, érdemes kissé tüzetesebben foglalkoznunk.
Ilyen adatot több arab szerzô említ. BERTHELOT csak kettôre, mint legnevezetesebbre, hívja fel figyelmünket. ABUFELDA szerint az alexandriai világítótornyon fémre csiszolt tükör volt, melyben a város felé érkez&otilde; hajók láthatók voltak. Sajnos, ez a tükör WALID kalifa idejében, Egyiptom meghódítása után megsemmisült D'HERBELOT<SUP>14</SUP>"Bibliothéque orientale"-jában az 564-ik oldalon (Edition de Masstricht, 1776) a Menar (minaret) cím alatt szó van arról az egykor egész Keleten híres b&ucirc;vös tükörrôl, amelyet ALEXANDER tétetett az alexandriai világítótorony csúcsára és amelyben látni lehetett a messzirôl érkezô hajókat. Ez a mohamedánok idôszámítása szerint a 19. évben tört el, kevéssel Egyiptom meghódítása el&otilde;tt.
Arra a kérdésre: mi lehet igaz ezekbôl az elbeszélésekbôl, BERTHELOT kutatásaiból a következôket közlöm. Az alexandriai világítótorony nagy hírének ellenére, a görög és római írók munkáiból legfeljebb annyit tudhatunk meg, hogy az egy magas torony volt, melyen éjjel máglyát gyújtottak, hogy megvilágítsák és a kikötô bejárata felé irányítsák a tengeri hajókat. A mondákban említett tükrökrôl egyetlen szó sincs. Bizonyos, hogy sík tükrökkel messze vetíthették és szétszórhatták a láng fényét, homorú tükrökkel összegy&ucirc;jthették a tükrök gyújtópontjába a tengeren himbálódzó tárgyak, hajók képét, mégpedig 20 km távolságból, ha a torony magassága kb. 80 könyök volt. Az is elképzelhetô, hogy hasonló tükrök milyen elhelyezéssel szolgálhattak teleszkóp gyanánt: de mindez csak sejtés, mert a föltevés csak arab ás kopt elbeszélésekre támaszkodik, melyekben több a b&ucirc;vészi, mint a tudományos elem, s amazok bizonyító erej&ucirc;ek nem lehetnek addig, amíg az ókori kelettel ellátott és érthetôen kifejezett szöveget föl nem fedezik. Míg ez meg nem történik, nagy merészség volna a teleszkóp fölfedezésének idejét a XVII. század elejénél messzebbre tenni.
BERTHELOT nagy gandot fordított a gyújtótükrökrôl és az ellenséges hajók felgyújtásáról szóló emlékek megvizsgálására. Szándéka nem az volt, hogy az arab írók adatait megerôsítse, hanem, hogy a velük kapcsolatos nézetekhez f&ucirc;zhesse a görög geométerek nagy tudásának megismertetését és hogy történeti visszapillantást vethessen a gyújtótükrök alkalmazására a tengeri harcászatban.
Való, hogy a napsugarak összegy&ucirc;jtésére már régen használtak tükröket. Úgy látszik, az els&otilde; kísérleteket templomokban, fémedények domború vagy homorú alján, azzal a célzattal végezték, hogy a Vesta, vagy az ôsperzsa istentisztelethez ember beavatkozása nélkül gyújtsanak szent tüzet. Tudtak üvegszerszámmal sugártörés útján gyújtópontot létesíteni, miként ezt ARISTOPHANES "Felhôk"<SUP>15</SUP> cím&ucirc; darabjában leírta.
A visszaverôdô napsugaraknak egy pontban összegy&ucirc;jtésére használt gyújtótükrök tudományos elméletét EUCLIDES<SUP>16 </SUP>fejtegeti Katoptrikájában.
ARCHIMEDES-nek<SUP>17</SUP> is tulajdonítanak hasonló tárgyú értekezést: Peri katoprvn kaustikvn címmel, mely elveszett éppenúgy, mint DIOKLES<SUP>18</SUP> Peri purivn cím&ucirc; értekezése.<SUP>19</SUP>
BERTHELOT-nak az a véleménye, hogy az alexandriai világítótorony tükreivel felgyújtott ellenséges hajók mondája csak megismétlése annak az elbeszélésnek, mely szerint ARCHIMEDES Syracusa kikötôjében szakasztott ily módon égette el a római hajókat.
ZONARAS<SUP>20</SUP> bizánci szerzô írja, hogy PROCLUS a VI. században, Konstantinápoly kiköt&otilde;jében, az ANASTAZIUS császár ellen fellázadt gótok hajóhadát, melynek VITALIN volt parancsnoka, ugyanilyen módon, felgyújtás által semmisítette meg.
Nem vitatható el, hogy ezak között az elbeszélések között van valami összefüggés, melybôl megállapítható, mennyire leny&ucirc;gözte a nép képzeletét a tükörnek ilyen célra való használhatósága. Ennek a felfogásnak ad visszhangot ROGER BACON<SUP>21</SUP> is a gyújtótükörr&otilde;l írt értekezésében. Ô is hévvel ragad meg minden elbeszélést, mely a tudomány csodálatos hatalmát dicsôítheti s elragadtatásában azt mondja: 12 ilyen tükörrel, vérontás nélkül, ki lehetne kergetni a szaracéneket Spanyolországból.
Talán nem lesz fölösleges azokra az indítékokra emlékeztetni, amelyek joggal segítségül hívhatók az ARCHIMEDES-tôl végrehajtott hadi m&ucirc;veletek valódiságának támogatására. Igaz, hogy e m&ucirc;veletak lehetôségét KIRCHER<SUP>22</SUP> és DESCARTES<SUP>23</SUP> vitatták, de tévesen, mert a homorú tükrök használatához ragaszkodtak s az alkalmas tükrök elrendezését sem ismerték.
Ismeretes, hogy BUFFON<SUP>24</SUP> kísérletekkel igazolta és ANTHEMIUS<SUP>25</SUP> szövegének közzététele teljesen megvilágította, hogy milyen tükrök, milyen elrendezéssel segíthették volna ARCHIMEDES-t céljának elérésében. Afeladat végrehajtásának lehet&otilde;ségét még teljesebben megmagyarázta PEYRAND, ARCHIMEDES kiadója, 1807-ben.
Most pedig jegyezzük meg, hogy az eddig ismeretes szerzök közül mindjárt kezdetben ketten nyilatkoztak arról, hogy ARCHIMEDES gyújtótükröt használt: LUCIEN<SUP>26</SUP> egy általános mondatban, GALIEN<SUP>27</SUP> egy határozottan a gyújtótükörre vonatkozó sorában emlékezik meg. Azóta több szerzô említi, de se POLYBIUS,<SUP>28</SUP> se PLUTARCHOS<SUP>29</SUP> nem beszél róla, talán azért, mert ARCHIMEDES kísérlete nagyobb ijedtséget, mint kárt okozott. A TZETZES-t&otilde;l kissé zavarosan közölt eljárást a legpontosabban leírta a Trallesbôl való ANTHENIUS, egyike a leghíresebb bizánci mérnököknek és a Szent Zsófia templom építôje. Ô "A mechanika ellentmondásai" cím&ucirc; értekezésének egyik töredéke révén vált ismeretessé. ANTHENIUS megoldotta elôször a heliostat feladatát, mely abból áll, hogy meghatározott pontba irányítja és vetíti a Napnak minden magasságban és minden évszakban változatlan sugarát; azután azt kutatta: miként kellett ARCHIMEDES-nek eljárnia, hogy a napsugarak segítségével, nyíllövésnyi távolságban, lángba borítson gyúlékony anyagokat. Észrevette, hogy a cél nehezen, vagy egyáltalán nem érhetô el homorú gömbtükör segítségével, mivel ez a tükör nem m&ucirc;ködik minden irányban és rendkívül nagy méret&ucirc;nek kellene lennie, hogy nagy távolságokra hasson. Ugyanezek voltak DESCARTES észrevételei is. És mégis – mondja – ANTHENIUS, egyetértôleg megegyeznek abban, hogy ARCHIMEDES az ellenséges hajókat a napsugarak segítségével égette el. Azután szigorú mértani szerkesztés alapján megmagyarázta, hogy ez a feladat miként oldható meg egy hatszög&ucirc; síktükör segítségével, melynek hat oldalához ugyancsak 6 más, hatszög&ucirc; síktükör illeszthetô, változtatható hajlással.* Több síktükörnek oly módon való alkalmazását, hogy ezek a napsugarakat egyetlen pontba vetítsék, ARCHIMDES-nek és ANTHENIUS-nak tulajdonítják s megtalálható Párizsban a Bibliothéque Nationale-ban a 9335. sz. latin kéziratcsomagban.
Megjegyzem, hogy 1747-ben BUFFON, aki ANTHENIUS-nak akkor még kiadatlan szövegét nem ismerte, parabolásan összeszerkesztett tükörlapokkal végrehajtotta a kísérletet és sikerült 200 lábnyi távolságban levô deszkákat meggyújtania.

Íme, megfejtése annak, hogy a görögök valóban jól átgondolt tudományos kísérletei miként alakultak át Egyiptomban kopt mondákká, melyek kortársai, a bizánci geométerek számításainak és szabatos leírásainak. <CENTER>
***</CENTER>


<HR SIZE=1 width="100%">
Megjegyzések
3. Egyiptomban Kr. e. több ezer évvel találtak a sírokban szépen csiszolt fémtükröket.
4. L'Abrégé des Merveilles arab munka fordítása francia nyelvre. Fordította BR. CARRA DE VAUX
5. HERON görög tudós, kb. 100 évvel Kr. e.
6. DAMASCIUS, neoplatonikus, utolsó fônöke az atheni filazófiai iskolának. Szül. kb. 480-ban Kr. u.
7. PAUSANIAS sophista, híres görög szónok. Szül. 134-ben Kr. u.
8. MASPARO (GASTON CAMILLE CHARLES) francia egyiptológus. Szül. 1846-ban.
9. OSTANES alkémista és perzsa b&ucirc;vész, élt a kereszténység kezdete idejében.
10. MARIETTE (FRANCERO, AUGUST FERD.) francia egyiptológus Szül. 1821-ben, meghalt 1884-ben.
10a. SOPHOKLES: A trachisi nôk. Ford.: CSIKY GERGELY Temesvár, 1876.
11. MARCUS GRAECUS alkémista
12. könyök: egyiptomi hosszmérték, kb. 52 cm, épületeken 45 cm.
13. Roum arab nyelven neve annak a területnek, amelynek székhelye Athén volt.
14. D'HERBELOT (Barthélemy) híres francia orientalista a XVII. században.
15. ARISTOPHANES vígjátékai. Ford. ARANY JÁNOS. I. k. 152. l.
16. EUKLIDES görög mathematikus, Kr. e. a III. században.
17. ARCHIMEDES görög mathematikus és filozófus. 287-ben született Kr. e.
18. DIOKLES görög mathematikus. Élt kb. 200 évvel Kr. e.
19. A puria azót gyújtótükör jelentéssel használták, miként ez ANTHEMIUS m&ucirc;vébôl is kiderül.
20. ZONARAS JÁNOS byzanci író a XII. században.
21 ROGER BACON. Kémikus, fizikus, asztronómus, mathematikus. Szül. 1214-ben.
21. KIRCHER ATHANASIUS. Szül. 1602-ben, meghalt 1680-ban.
22. DESCARTES (René). Szül. 1596-ban.
23. BUFFON (Georges Louis) 1707. szül.
24. ANTHEMIUS sz. Trallesben 537-ben. Híres byzanci építész.
26.LUCIEN : Taz tvn polemion trihreiz kataflexai th tecnh
27. GALIEN : = Galineus híres görög orvos. Szül. 131-ben Kr. u.
28. POLYBIUS történész. Szül. 210–205 között Kr. e.
29. PLUTARCHOS görög törtsnész és filozófus. Szül. 35–40 között Kr. u.
* Lásd fentebb.


<HR align=left SIZE=1 width="100%"><TABLE border=0 width="100%"><TBODY><TR vAlign=top><TD></TD><TD align=right>http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
[SIZE=+1]Ilosvay Lajos[/SIZE]
[SIZE=+1]Az ókori Egyiptom némely csodái mai világításban[/SIZE]
(Részlet)
Az arab munkákban leírt szent mondákban el&otilde;forduló csodák két csoportba sorozhatók. Egyikbe tartoznak azok, amelyek fizikai, a másikba azok, amelyek kémiai jelenségeken alapulnak. Ezek mai ismereteink szerint b&ucirc;vészeti szemfényvesztések.
A fizikai jelenségek a fénytan, a hangtan vagy a mechanika körébe tartoztak.
A fénytani természet&ucirc;ek elôidézéséhez tükröket használtak.<SUP>3</SUP> Segítségükkel kísérleteket mutattak be, vagy szellemeket idéztek.
Hangtani jelenségeken alapultak a fütyül&otilde; sárkányok, az éneklô madarak, a trombitáló vagy emberi hangon beszélô alakok. Mechanikai szerkesztéseket alkalmaztak mozgó, fenyegetô állásba helyezkedô szobrok elôállításához, imahelyek kapuinak maguktól való kinyílásához és becsukódásához, továbbá szobrok vagy egyéb tárgyak mozgásához.
kanal.jpg
Kémiai jelenségek közül szerepelt az égés, a valóságos vagy látszólagos foszforeszkálás; különösen szó van égô bálványokról, örökké égô lámpákról, azután alkémista módon a gazdagság eszközeinek: az aranynak, ezüstnek csinálásáról stb.
A szellemek megjelenése uralkodó személyeknek s közülük is csak a b&ucirc;vészet iránt érdeklôd&otilde;knek volt kiváltsága. A b&ucirc;vész király megjelenésérôl ez a följegyzés olvasható az Abrégé des Merveilles<SUP>4</SUP> cím&ucirc; munkában: Uralkodásának végén a király bezárja magát egy b&ucirc;vös kastélyba, hosszabb ideig elt&ucirc;nik, egy napon arca tündökl&otilde; fényben fölt&ucirc;nik egy templom csúcsán s elmondja utolsó szavait a néphez.
Alexandriai HERON<SUP>5</SUP> pontosan leírta a szellemidézésnél követett eljárást, ami kezdetleges módja a képvetítésnek. Rendszerint egy templom közvetlenül nem látható helyén arcképet vagy festményeket helyeztek el s ernyôvel megakadályozták, hogy láthatók legyenek. Az arcképet vagy festményt akkor, amikor akarták, erôsen megvilágíthatták. A tükröt a templom padlójára helyezték el, észrevétlenül szembeállítva a nézôvel. A titokzatosság fokozása végett a megvilágított képet kezdetben láthatatlanná tették füsttel vagy vízg&otilde;zzel. Ezek szétoszlása közben elmosódott körvonalú, végre egészen tiszta kép mutatkozott. DAMASCIUS<SUP>6</SUP> egy ilyen képnek a ködbôl való kibontakozását így írja le: A templom falán megjelent egy fénycsomó, mely eleinte nagyon távollevônek tetszett; majd lassanként átalakult, mintha szigorú tekintete szelídséggel, kellemmel párosult, tiszta isteni és természetfeletti arccá húzódott volna össze.
Ezt a képet Alexandriában mint Apist és Adonist tisztelték.
Ilyen, több szerz&otilde;t&otilde;l leírt jelenségek azt bizonyítják, hagy azok nem a nép képzelete szülte mesék, hanem vallásos szertartások emlékei, melyeket a nép áltörténeti szent mondákká – pseudo-historiai legendákká – alakított át.
A szellemidézéshez hasonlók voltak azok a jelenségek, amelyekben a b&ucirc;vész a földbôl vagy az oltárból egy halott, vagy egy istenség alakját varázsolta elô. PAUSANIAS<SUP>7</SUP> beszéli el, hogy ô is tanúja volt annak, amikor a sírból egy ismeretlen hôs szellem kiemelkedett a neki bemutatott áldozat közben. Természetes, hogy a hiszékeny és meghökkent szemlélôk képzelete is erôsítette, hogy az eset megtörtént, pedig a jelenség alapja tervszer&ucirc;en el&otilde;készített b&ucirc;vészet volt.
Tükrök segítségével az érdekl&otilde;dô egyiptomiaknak bemutatták azt a rendkívüli eseményt is, hogy miként lépett ki Pallas a Zeus fejébôl.
Az említettekhez hasonló jelenségeket nemcsak tükrökkel idézhettek el&otilde;. Szobrokat, homályos tárgyakat megvilágíthattak néhány pillanatig hirtelen rájok es&otilde; fénysugárral is.
MASPARO<SUP>8</SUP> közli, hogy sírokban elhelyezett szobroknak üvegbôl, zománcból, fémbôl készült szemei fáklyák fényét&otilde;l gyorsan felvillannak. Erre a célra a papok kémiai eljárásokat is használtak. Isteneket vagy démonokat falra rajzoltak, alakjukat bekenték naftával és zecynthi bitumennel, azután a b&ucirc;vész égô fáklyával közeledett a kép felé. A nafta és a bitumen meggyúlt és a lángra lobbant isten vagy démon állott a szemlélô el&otilde;tt.
Ugyanaz a szerzô leírja, hogy kidolgozott hólyagot viasszal bevonva emberfejjé alakítottak át, s úgy helyezték el, hogy hirtelen beszél&otilde; ember fejét tolhatták helyére. Amikor az élô ember mondókáját befejezte, fejét kicserélték a hólyagból alakított fejjel s ezt azonnal füstté változtatták.
Néha fellobbanások vagy foszforeszkálásak voltak állandó okai a jelenségnek. Ilyen esetekre példák: NEKRAOUS király bálványainak szemei fáklyaként világítottak; AFRAOUS király világító tornyának aranyozott rézfed&otilde;je különféle kenôcsökkel bekenve, éjjel olyan fényt lövellt ki, hogy a város egy részét megvilágította, de napkeltével azonnal megsz&ucirc;nt világítása. MISRÁM-nak tiszta üvegbôl szerkesztett s egy forgó kôvel díszített lámpája égô fáklyánál jobban világított.

Agörög alkémisták részletesen leírták a foszforeszkálás okát OSTANES<SUP>9</SUP> és más perzsa meg egyiptomi b&ucirc;vészek közleményeinek nyomán. Ôk úgy jártak el, hogy azokat a tárgyakat, amelyeknek sötétben világítani kellett, tengeri állatok epéjével dörzsölték be. <CENTER>
***</CENTER>
Ritka, de érdekes esete a múló foszforeszkálásnak akkor észlelhetô, amikor levegô és fény hatol be sokáig elzárt olyan sírokba, amelyekben korhadó szerves anyagok vannak. A foszforeszkálás oka lassan végbemenô oxidálás, azaz égés. Lassú égésfolyamatnak tulajdonítható, hogy néha régi sírok felbontásakor örökké égô lámpásokat találtak. Korhadás el&otilde;zte meg azt a ritkán tapasztalható jelenséget, hogy sírok, vagy levegôt&otilde;l és fényt&otilde;l elzárt kripták kinyitásakor a hulla maradéka vagy ruhája és ruhájának díszítése pillanat alatt hamuként összeesik, esetleg elég.
mumia.jpg
BERTHELOT is szemtanúja volt az 1861. évi párizsi világkiállítás alkalmával ilyen jelenségnek. MARIETTE<SUP>10</SUP> egy Egyiptomból hozott múmiát bontott szét. Bontás közben a múmia hasán ezüst lemez t&ucirc;nt fel, melyen a "halottak könyvébôl" fekete festékkel írt idézetek látszottak. Az írást MARIETTE még elolvashatta, de a leveg&otilde;vel és a fénnyel történt érintkezés után rögtön, égés közben, elt&ucirc;nt minden jel. Ebben az esetben fény nem látszott, mert a hatás nappal történt: azonban az ilyen önként végbemenô égéseket gyakran kíséri foszforeszkálás.
Régi írók gyakran emlegetnek olyan keverékeket, amelyek sötét helyen eltarthatók, de napfényen meggyúlnak. SOPHOKLES Trachiniensesében<SUP>10a</SUP> említ egy nedvet, Nessus vérét, melynek rendeltetése volt Hercules tunikáját meggyújtani s melynek nem volt szabad napfénnyel érintkezni. Ezek a megjegyzések csekély valószín&ucirc;ségre tarthatnának számot, ha JULIUS AFRICANUS és MARCUS GRAECUS<SUP>11</SUP> irataiban nem fordulnak el&otilde; gyúlékony keverékek, melyeknek alkotórészei pyrit és calciumoxid. Ezek keveréke magában nem okozhat égést, de víz hatására fejleszthet annyi hôt, amennyi éghetô anyagokat fölhevíthet gyúláshômérsékletükre. Különben az sem bizonyos, hogy azok a keverékek égésre, avagy foszforeszkálásra adnak-e alkalmat, ha meggondoljuk, hogy az ókor b&ucirc;vészei irataikban az égés és foszforeszkálás értelmét összezavarták. Ellenben bizonyos, hogy az ókorban a papok különbözô módon tudtak tüzet gyújtani anélkül, hogy már elôbb égô anyag segítségére szorultak volna. Ilyen gyújtó volt az égetett mész és a kén keveréke, vagyaz égetett mész és – hihetôleg –
a tömjén keveréke. Mind a kettôt valószín&ucirc;leg vízzel elegyítették, hogya kén, illet&otilde;leg a tömjén meggyújtására elégséges hô termel&otilde;djék.

PAUSANIAS szerint az égetett mész és a tömjén keverékét Lydia egyik templomában használták. A varázsló barbár nyelv&ucirc; könyörgéssel hívta segítségül az istent s az oltárra helyezett fa – látszólag külsô beavatkozás nélkül – meggyúlt. <CENTER>
***</CENTER>
Egyiptom b&ucirc;vészei sík és homorú tükrökkel olyan hatásokat tudtak elôidézni, amelyeket könny&ucirc; volt a nép eleven képzelôtehetségének tetemesen, sokszor a megvalósíthatás határán túl megnagyobbítani.
Néhány példa megismertetheti a valóban észlelt jelenségeket, valamint azokat az álomképeket is, amelyeket csak a tükrök csodálatas sajátságai által felizgatott képzelet rajzolhatott meg.
NEKRASUS király kupolát szerkesztett ólommal megerôsített oszlopokra és rárögzített chrysolithból csiszolt hét arasz átmérôj&ucirc; tükröt, mely felette nagy területet világított meg.
Volt uralkodó, aki építtetett 80 könyök<SUP>12</SUP> magas világítornyot, kupolával, mely a hét minden napján más színnel világított.
SUORID valami, összetételére nézve ismeretlen anyagból tükröt csiszoltatott, melyben láthatta a Föld lakott és lakatlan helyeit s a rajtuk történ&otilde; eseményeket.
Világítótoronyra szerelt s rézb&otilde;l készült tükörben látni lehetett azokat az utazókat, akik különböz&otilde; irányból Egyiptom felé mentek.
ADIM szerkesztett egy világítótornyot, felszerelte valami összetett anyagból készült tükörrel, melyben látható volt a Földgömb minden vidéke. Alexandria egykori terén, Rakoudah közepén, egyik király emelt egy aranyozott, rézzel fedett kupolát, amelybe valami összetett anyagból csiszolt tükröt állított be; a tükörben megláthatta a tenger felôl közeled&otilde; ellenséget és a tükörrel a Nap sugarait az ellenség hajójára vetítvén, azokat felgyújthatta. Alexandria világítótornyának csúcsán elhelyezett tükörben már messzirôl látni lehetett a Roumból<SUP>13</SUP> jövô hajókat. A tükör üvegbôl való volt és hengeres.
KERSOUM ismeretlen összetétel&ucirc; anyagból tükröt készített, mely a hajókat a parthoz vonzotta és fogva tartotta mindaddig, amíg a rájok kivetett adókat lefizették.
SA a tengerparton tornyokat épített, melyekben különbözô magasságban, ismeretlen összetétel&ucirc; anyagból, tükröket helyezett el. E tükrök némelyike a napsugarakat az ellenséges hajókra vetítette s azokat felgyújtotta; más tükrökben láthatók voltak a tenger másik partján levô városok, ismét másokban Egyiptom különbözö vidékei. E tükrök segítségével egy évvel el&otilde;re meg volt állapítható, hogy mely vidékek lesznek termékenyek, melyeken nem fog teremni gyümölcs. Elôre meg lehetett látni, hogy mik fognak történni az országban. És voltak közöttük olyanok is, amelyek megakadályozták, hogy a tengeri szörnyek a part lakóinak ártsanak.
KOFTARIM olyan tükröket gyártott, amelyekben mindenki azt láthatta, amit tudni vágyott.
Egy másik király – SA – kapujában, kezében tükröt tartó ülô nô szobrát állíttatta fel. A tükörben meg lehetett látni a betegek sorsát. Ha a beteg haldokolt, a tükörben halva látszott, ha még élet várt reá, élônek látszott. Ugyanez a tükör értésére adta az utazóknak, hogy útjokról visszatérnek-e, vagy út közben elpusztulnak.
E mondák közül egyesek megegyeznek a középkor varázstükreirôl reánk szállott mondákkal. Minthogy ezek a történelmi tényekkel és a régiek tudományos ismereteivel csak távoli kapcsolatban állanak, veszteség nélkül mellôzhetôk. Ellenben azokkal az adatokkal, amelyek az alexandriai világítátoronyra vonatkoznak, érdemes kissé tüzetesebben foglalkoznunk.
Ilyen adatot több arab szerzô említ. BERTHELOT csak kettôre, mint legnevezetesebbre, hívja fel figyelmünket. ABUFELDA szerint az alexandriai világítótornyon fémre csiszolt tükör volt, melyben a város felé érkez&otilde; hajók láthatók voltak. Sajnos, ez a tükör WALID kalifa idejében, Egyiptom meghódítása után megsemmisült D'HERBELOT<SUP>14</SUP>"Bibliothéque orientale"-jában az 564-ik oldalon (Edition de Masstricht, 1776) a Menar (minaret) cím alatt szó van arról az egykor egész Keleten híres b&ucirc;vös tükörrôl, amelyet ALEXANDER tétetett az alexandriai világítótorony csúcsára és amelyben látni lehetett a messzirôl érkezô hajókat. Ez a mohamedánok idôszámítása szerint a 19. évben tört el, kevéssel Egyiptom meghódítása el&otilde;tt.
Arra a kérdésre: mi lehet igaz ezekbôl az elbeszélésekbôl, BERTHELOT kutatásaiból a következôket közlöm. Az alexandriai világítótorony nagy hírének ellenére, a görög és római írók munkáiból legfeljebb annyit tudhatunk meg, hogy az egy magas torony volt, melyen éjjel máglyát gyújtottak, hogy megvilágítsák és a kikötô bejárata felé irányítsák a tengeri hajókat. A mondákban említett tükrökrôl egyetlen szó sincs. Bizonyos, hogy sík tükrökkel messze vetíthették és szétszórhatták a láng fényét, homorú tükrökkel összegy&ucirc;jthették a tükrök gyújtópontjába a tengeren himbálódzó tárgyak, hajók képét, mégpedig 20 km távolságból, ha a torony magassága kb. 80 könyök volt. Az is elképzelhetô, hogy hasonló tükrök milyen elhelyezéssel szolgálhattak teleszkóp gyanánt: de mindez csak sejtés, mert a föltevés csak arab ás kopt elbeszélésekre támaszkodik, melyekben több a b&ucirc;vészi, mint a tudományos elem, s amazok bizonyító erej&ucirc;ek nem lehetnek addig, amíg az ókori kelettel ellátott és érthetôen kifejezett szöveget föl nem fedezik. Míg ez meg nem történik, nagy merészség volna a teleszkóp fölfedezésének idejét a XVII. század elejénél messzebbre tenni.
BERTHELOT nagy gandot fordított a gyújtótükrökrôl és az ellenséges hajók felgyújtásáról szóló emlékek megvizsgálására. Szándéka nem az volt, hogy az arab írók adatait megerôsítse, hanem, hogy a velük kapcsolatos nézetekhez f&ucirc;zhesse a görög geométerek nagy tudásának megismertetését és hogy történeti visszapillantást vethessen a gyújtótükrök alkalmazására a tengeri harcászatban.
Való, hogy a napsugarak összegy&ucirc;jtésére már régen használtak tükröket. Úgy látszik, az els&otilde; kísérleteket templomokban, fémedények domború vagy homorú alján, azzal a célzattal végezték, hogy a Vesta, vagy az ôsperzsa istentisztelethez ember beavatkozása nélkül gyújtsanak szent tüzet. Tudtak üvegszerszámmal sugártörés útján gyújtópontot létesíteni, miként ezt ARISTOPHANES "Felhôk"<SUP>15</SUP> cím&ucirc; darabjában leírta.
A visszaverôdô napsugaraknak egy pontban összegy&ucirc;jtésére használt gyújtótükrök tudományos elméletét EUCLIDES<SUP>16 </SUP>fejtegeti Katoptrikájában.
ARCHIMEDES-nek<SUP>17</SUP> is tulajdonítanak hasonló tárgyú értekezést: Peri katoprvn kaustikvn címmel, mely elveszett éppenúgy, mint DIOKLES<SUP>18</SUP> Peri purivn cím&ucirc; értekezése.<SUP>19</SUP>
BERTHELOT-nak az a véleménye, hogy az alexandriai világítótorony tükreivel felgyújtott ellenséges hajók mondája csak megismétlése annak az elbeszélésnek, mely szerint ARCHIMEDES Syracusa kikötôjében szakasztott ily módon égette el a római hajókat.
ZONARAS<SUP>20</SUP> bizánci szerzô írja, hogy PROCLUS a VI. században, Konstantinápoly kiköt&otilde;jében, az ANASTAZIUS császár ellen fellázadt gótok hajóhadát, melynek VITALIN volt parancsnoka, ugyanilyen módon, felgyújtás által semmisítette meg.
Nem vitatható el, hogy ezak között az elbeszélések között van valami összefüggés, melybôl megállapítható, mennyire leny&ucirc;gözte a nép képzeletét a tükörnek ilyen célra való használhatósága. Ennek a felfogásnak ad visszhangot ROGER BACON<SUP>21</SUP> is a gyújtótükörr&otilde;l írt értekezésében. Ô is hévvel ragad meg minden elbeszélést, mely a tudomány csodálatos hatalmát dicsôítheti s elragadtatásában azt mondja: 12 ilyen tükörrel, vérontás nélkül, ki lehetne kergetni a szaracéneket Spanyolországból.
Talán nem lesz fölösleges azokra az indítékokra emlékeztetni, amelyek joggal segítségül hívhatók az ARCHIMEDES-tôl végrehajtott hadi m&ucirc;veletek valódiságának támogatására. Igaz, hogy e m&ucirc;veletak lehetôségét KIRCHER<SUP>22</SUP> és DESCARTES<SUP>23</SUP> vitatták, de tévesen, mert a homorú tükrök használatához ragaszkodtak s az alkalmas tükrök elrendezését sem ismerték.
Ismeretes, hogy BUFFON<SUP>24</SUP> kísérletekkel igazolta és ANTHEMIUS<SUP>25</SUP> szövegének közzététele teljesen megvilágította, hogy milyen tükrök, milyen elrendezéssel segíthették volna ARCHIMEDES-t céljának elérésében. Afeladat végrehajtásának lehet&otilde;ségét még teljesebben megmagyarázta PEYRAND, ARCHIMEDES kiadója, 1807-ben.
Most pedig jegyezzük meg, hogy az eddig ismeretes szerzök közül mindjárt kezdetben ketten nyilatkoztak arról, hogy ARCHIMEDES gyújtótükröt használt: LUCIEN<SUP>26</SUP> egy általános mondatban, GALIEN<SUP>27</SUP> egy határozottan a gyújtótükörre vonatkozó sorában emlékezik meg. Azóta több szerzô említi, de se POLYBIUS,<SUP>28</SUP> se PLUTARCHOS<SUP>29</SUP> nem beszél róla, talán azért, mert ARCHIMEDES kísérlete nagyobb ijedtséget, mint kárt okozott. A TZETZES-t&otilde;l kissé zavarosan közölt eljárást a legpontosabban leírta a Trallesbôl való ANTHENIUS, egyike a leghíresebb bizánci mérnököknek és a Szent Zsófia templom építôje. Ô "A mechanika ellentmondásai" cím&ucirc; értekezésének egyik töredéke révén vált ismeretessé. ANTHENIUS megoldotta elôször a heliostat feladatát, mely abból áll, hogy meghatározott pontba irányítja és vetíti a Napnak minden magasságban és minden évszakban változatlan sugarát; azután azt kutatta: miként kellett ARCHIMEDES-nek eljárnia, hogy a napsugarak segítségével, nyíllövésnyi távolságban, lángba borítson gyúlékony anyagokat. Észrevette, hogy a cél nehezen, vagy egyáltalán nem érhetô el homorú gömbtükör segítségével, mivel ez a tükör nem m&ucirc;ködik minden irányban és rendkívül nagy méret&ucirc;nek kellene lennie, hogy nagy távolságokra hasson. Ugyanezek voltak DESCARTES észrevételei is. És mégis – mondja – ANTHENIUS, egyetértôleg megegyeznek abban, hogy ARCHIMEDES az ellenséges hajókat a napsugarak segítségével égette el. Azután szigorú mértani szerkesztés alapján megmagyarázta, hogy ez a feladat miként oldható meg egy hatszög&ucirc; síktükör segítségével, melynek hat oldalához ugyancsak 6 más, hatszög&ucirc; síktükör illeszthetô, változtatható hajlással.* Több síktükörnek oly módon való alkalmazását, hogy ezek a napsugarakat egyetlen pontba vetítsék, ARCHIMDES-nek és ANTHENIUS-nak tulajdonítják s megtalálható Párizsban a Bibliothéque Nationale-ban a 9335. sz. latin kéziratcsomagban.
Megjegyzem, hogy 1747-ben BUFFON, aki ANTHENIUS-nak akkor még kiadatlan szövegét nem ismerte, parabolásan összeszerkesztett tükörlapokkal végrehajtotta a kísérletet és sikerült 200 lábnyi távolságban levô deszkákat meggyújtania.

Íme, megfejtése annak, hogy a görögök valóban jól átgondolt tudományos kísérletei miként alakultak át Egyiptomban kopt mondákká, melyek kortársai, a bizánci geométerek számításainak és szabatos leírásainak. <CENTER>
***</CENTER>Folytatás


<HR SIZE=1 width="100%">
Megjegyzések
3. Egyiptomban Kr. e. több ezer évvel találtak a sírokban szépen csiszolt fémtükröket.
4. L'Abrégé des Merveilles arab munka fordítása francia nyelvre. Fordította BR. CARRA DE VAUX
5. HERON görög tudós, kb. 100 évvel Kr. e.
6. DAMASCIUS, neoplatonikus, utolsó fônöke az atheni filazófiai iskolának. Szül. kb. 480-ban Kr. u.
7. PAUSANIAS sophista, híres görög szónok. Szül. 134-ben Kr. u.
8. MASPARO (GASTON CAMILLE CHARLES) francia egyiptológus. Szül. 1846-ban.
9. OSTANES alkémista és perzsa b&ucirc;vész, élt a kereszténység kezdete idejében.
10. MARIETTE (FRANCERO, AUGUST FERD.) francia egyiptológus Szül. 1821-ben, meghalt 1884-ben.
10a. SOPHOKLES: A trachisi nôk. Ford.: CSIKY GERGELY Temesvár, 1876.
11. MARCUS GRAECUS alkémista
12. könyök: egyiptomi hosszmérték, kb. 52 cm, épületeken 45 cm.
13. Roum arab nyelven neve annak a területnek, amelynek székhelye Athén volt.
14. D'HERBELOT (Barthélemy) híres francia orientalista a XVII. században.
15. ARISTOPHANES vígjátékai. Ford. ARANY JÁNOS. I. k. 152. l.
16. EUKLIDES görög mathematikus, Kr. e. a III. században.
17. ARCHIMEDES görög mathematikus és filozófus. 287-ben született Kr. e.
18. DIOKLES görög mathematikus. Élt kb. 200 évvel Kr. e.
19. A puria azót gyújtótükör jelentéssel használták, miként ez ANTHEMIUS m&ucirc;vébôl is kiderül.
20. ZONARAS JÁNOS byzanci író a XII. században.
21 ROGER BACON. Kémikus, fizikus, asztronómus, mathematikus. Szül. 1214-ben.
21. KIRCHER ATHANASIUS. Szül. 1602-ben, meghalt 1680-ban.
22. DESCARTES (René). Szül. 1596-ban.
23. BUFFON (Georges Louis) 1707. szül.
24. ANTHEMIUS sz. Trallesben 537-ben. Híres byzanci építész.
26.LUCIEN : Taz tvn polemion trihreiz kataflexai th tecnh
27. GALIEN : = Galineus híres görög orvos. Szül. 131-ben Kr. u.
28. POLYBIUS történész. Szül. 210–205 között Kr. e.
29. PLUTARCHOS görög törtsnész és filozófus. Szül. 35–40 között Kr. u.
* Lásd fentebb.


<HR align=left SIZE=1 width="100%"><TABLE border=0 width="100%"><TBODY><TR vAlign=top><TD></TD><TD align=right>
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
Lakóhely

" Ne töltsd meg szívedet olyan javakkal, amelyek mások tulajdona, inkább őrködj azokon, amelyeket te hoztál létre magadnak. Ne támaszkodj mások gazdagságára, hiszen nem tudod azt beépíteni saját házadba. Inkább önmagad erejéből teremtsd meg otthonod. Megeshet, hogy a ház gyűlölet és veszekedés tárgyává válik. (...) Amikor elérkezik az idő, hogy osztoznotok kell testvéreiddel, legyen a te részed a padlás. S ha az istened segedelmével gyermekeid születnek, hozd tudomásukra, hogy az ember akár éhes, akár jóllakott, elrejtőzhet saját háza falai mögé. (...) Törekedj rá, hogy házadat kert vegye körül, legyen benne virágokkal beültetett terület, és olyan rész, ahol mezőgazdasági munkálatokat folytathatsz. Ültess fákat, amelyek árnyékába húzódhatsz; legeltesd szemed a virágok sokaságán, és gondolj arra, hogy egyikük látványától sem szabad megfosztanod magad. "
Kerti medence halakkal, vadkacsákkal, melyek lótuszok és papiruszok között úszkálnak

Nebamon sírja. Kr.e. 1350 körül
medence.jpg

 

szezso99

Állandó Tag
Állandó Tag
Hali!
Szerintem Egyiptom ezoterikus értéke az atlantiszi hagyományokban van. S a kereszténység is tele van az egyiptomi "pogány" hagyományokkal csak más néven.
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
Ani, a bölcs intelemszerző tanácsa ...

... Krisztus előtt 1 500 évvel fiának:
" Kétszeresen add vissza anyádnak azokat az élelmeket, melyeket kaptál tőle, vedd karodba őt úgy, ahogyan ő szorított magához; nehéz és fárasztó teher voltál számára, de ő sohasem hagyott magadra. Miután megszült, még hónapokon át kötődtél testéhez, 3 éven volt a szádban a melle. S ahogy növekedtél, egyre jobban undorodott az ürülékedtől, de mégsem hidegült el tőled a szíve, mondván:<< Mi mindent megtennék érted! >> Amikor iskolába küldött, hogy megtanulj írni, naponta ügyelt étkezésedre, vitt neked otthonról kenyeret és sört. Ha majd fiatalemberré cseperedsz, vegyél magadnak asszonyt, és te is alapíts családot. Óvjad gyermekeidet, és neveld őket ugyanúgy, ahogyan az anyád nevelt téged. Ne hozz rá szégyent, ne kelljen az istenekhez fohászkodnia, mert tudd meg: ők meghallgatnák panaszait. "
 

hiuzka

Állandó Tag
Állandó Tag
az ősi egyiptom

egyiptom a menny hasonmása, vagy méginkább alsó vetülete a felső dolgok rendszerének, amely irányítja és mozgásba hozza a mennyei erőket. Sőt, az igazat megvallva ez a föld valójában az egész világ temploma.
/ hermész triszmegisztosz /
egy mitikus vilag , amirol vannak mar ismereteink , de teljes valojaban meg a kutatok sem ismerik , hogyan mukodhetett, az okori vilag es hogyan alakult at a mostaniva.
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
Mégsem Napóleon csapatai lőtték szét a Szfinx orrát.?

"A legenda szerint az orr vesztét Napóleon katonái okozták, akik az 1798-as megszállás során ágyúikkal a szobornál gyakorlatoztak. De tényleg ekkor veszett oda a szfinx orra? A kérdés tisztázásában a korabeli grafikák segíthetnek, ámbátor azokon sokszor csak nehezen vehetők ki a részletek. Emellett egyes esetekben az is elképzelhető, hogy a művészek akkor is orrot rajzoltak neki, ha már nem volt: ettől ugyanis a szobor egzotikusabb és még különlegesebb lehetett...
Ezt támasztja alá Cornelis de Brujin 1698-as vázlatrajza is, illetve Frederic Louis Norden 1755-ös rajza: az előbbin igen, míg az utóbbin már nem látható a tökéletesnek kevéssé mondható nózi. Mindezek pedig azt jelenthetik, hogy egy újabb mítosszal lettünk szegényebbek: amikor Napóleon csapatai megérkeztek a Nílus mellé, a Szfinxnek már közel 50 éve nem lehetett orra."
Az 1698-as vázlat
szfinx1.jpg


Norden rajza 1755-ből

szfinx2.jpg


forrás: Múlt-kor
 

sanboss

Állandó Tag
Állandó Tag
Azért lélegzet ellállító a gondolat is, hogy azokon a köveken milyen emberek mentek, éltek...

És az is, hogy mennyire keveset ismerünk belőlük, a korból illetve pl. a piramisokról.

Mindig is vonzottak az ilyen témák, szívesen olvasok róla.
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
A gyógyító piramis

http://alegjobbdolgok.blog.hu/2009/...gregg_nielsen_gyogyito_piramis_cimu_konyvebolRészlet Max Toth, Gregg Nielsen könyvéből

"Valami halálos, dermesztő hideg van itt, ami az ember csontja velejéig hatol. Hozzáfűzi: Ha az ember megütögeti a szarkofágot, az olyan szokatlan hangot ad ki, amit lehetetlen reprodukálni bármilyen zenei hangszeren.

Dr. Brunton valamelyest jártas lévén az egyiptomi vallásban és ismervén a parapszichológia legtöbb felfedezését is, a piramisban eltöltendő éjszaka előtt három napig böjtölt. Magyarázata szerint ez olyan befogadó szellemi állapotba hozta, hogy képesnek érezte magát mindazon jelenségeknek az átélésére, amiket Hall, Merry és mások leírtak.
Miután leült, háttal a szarkofágnak, úgy döntött: ideje, hogy leoltsa az elemlámpáját. A kamra atmoszférája, mint mondja, kifejezetten szellemi volt. Volt valami a levegőben. Ismeretlen negatív jelenlét vált érezhetővé. Dr. Brunton hirtelen erős késztetést érzett a kamra elhagyására és a visszavonulásra. O azonban kényszerítette magát, hogy kitartson, bár a kamrában groteszk és alaktalan lények keringtek, próbára téve Brunton érzékenységét és józan eszét. Szüksége volt minden idegszálára, hogy úrrá legyen elhatalmasodó félelmén. A sötétség és a negatív jelenlét meggyőzte arról, hogy nem akar több éjszakát eltölteni a Nagy Piramisban.
Ekkor ugyanolyan hirtelen, ahogyan jött, a negatív atmoszféra megszűnt. Először azt érezte, hogy barátságos levegő tölti meg a kamrát. Aztán két alakot érzékel t, akik- főpapoknak látszottak. Egyszer csak a fejében kezd te hallani az egyiküket. A pap megkérdezte Bruntontól, hogy miért jött, nem elég-e neki a halandók világa. Brunton azt felelte: Nem, az nem elég!
A pap így válaszolt: Az álom útja messze vivend téged az elmével felfoghatótól. Volt, aki követte - és megőrült, mire visszatért. Fordulj vissza, míg időd engedi, s kövesd a halandó láb számára kijelölt ösvényt!
Brunton kitartott amellett, hogy marad. A pap, aki szólt hozzá, megfordult és eltűnt. A másik pap arra kérte, feküdjön végig a szarkofágon, mint annak idején a beavatandók. Brunton elhelyezkedett a szarkofágon. Hirtelen valami erő kerítette hatalmába. Pár másodpercre kilépett a testéből. Egy másik dimenzióba került, ahol kevesebb stressz és feszültség uralkodott. Egy ezüstfonalat látott, ami új testét összekötötte azzal a testével, ami még mindig a szarkofágon feküdt. Elöntötte a szabadság érzése.
Egyszer csak szemközt találta magát a másik pappal, az pedig közölte vele, vissza kell térnie egy üzenettel: Tudd meg, fiam, ebben a templomban találhatók az emberi faj hajnalának letűnt emlékei, és a Frigyé, melyet a legelső emberek kötöttek a Teremtővel az Ő első nagy prófétáinak közvetítésével. Tudd meg azt is, hogy a régiek közül csak a kivá1asztottakat hozták ide, hogy megmutassák nekik a Frigyet, majd ezután visszatérhessenek társaikhoz, és elevenen tarthassák a nagy titkot. Vidd magaddal intelmünket: amikor az emberek Teremtőjük után kutatnak, és közben gyűlölettel tekintenek saját társaikra, miként Atlantisz hercegei - akiknek az idejében ez a piramis épült -, önnön gonoszságuk erejétől pusztíttandatnak el, miként Atlantisz népe is elpusztíttatott.
Amikor a pap bevégezte mondókáját, Brunton hirtelen visszazökkent saját testébe. Kényelmetlennek érezte ahhoz képest, amit előtte átélt. Felkelt, felvette a kabátját, és megnézte az óráját. Pontosan éjfél volt. Az az óra, amit különös eseményekkel szokás társítani. Tudatalattija megtréfálta. Brunton pedig, felfogva a dolog humoros oldalát, elnevette magát. Amikor megvirradt, visszament a bejárathoz. Kilépett a fénybe, felnézett a napra, az ősi Egyiptom Rá istenére, és hálaimát rebegett magában a fényért."
forrás: Auranka
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
Ebers papirusz

Kr. e. 1550 körül íródott az egyiptomi Ebers papirusz, amelyben számos gyógymód megjelenik.
A gyógyszerészek egyik jelképe, a kígyó egyes kutatók véleménye
szerint Imhotep-hez köthető.

150px-Bowl_hygeia.svg.png
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
Ókori egyiptom naptár

Az ókori Egyiptom naptáraaz ókori Kelet legpontosabb naptára volt. Itt vezették be legelőször a 365 napos évet. Minden év három négyhónapos évszakból állt.Minden hónap három tíznapos dekádból állt. A maradék öt – a római kortól kezdődően a szökőévekben hat napot (melyet későbbi görög szóval epagomennek, azaz pótnapnak hívtak) a naptár végéhez adták hozzá. Enapokon ünnepelték Ozirisz, Hórusz,Széth, és Ízisz, Nepthüsz születésnapját. A napot 24 órára osztották, de az órák hossza változó volt, mivel az éjszaka és a nappal is 12 órából állt. Az éjszakai órákat a csillagok állása alapján állapították meg. Mivel egy napév 1/4 nappal hosszabb az egyiptomi évnél, az egyiptomi év ún. mozgóév volt, a naptári év csak 1460 évenként egyszer esett egybe a csillagászati újévvel, a Szíriusz heliakus kelésével. Ennek az 1460 évnek az elnevezése a szaknyelvben a Szóthisz-periódus.
aktualiskep_1077572359_naptar4.jpg

Ré a Napbárkában, melyen minden éjjel, mikor nem látható az égen, áthajózik az Alvilágon.
R%C3%A9.jpg
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Részlet Max Toth, Gregg Nielsen könyvéből
Mindig foglalkoztatott, mennyi ebből a piramis, és mennyi a résztvevő ember hatása. Természetesen nem tagadom, hogy a piramisnak van valamilyen hatása. De mi az, ami mindenki számára tárgyilagosan a piramisnak tulajdonitható és mi az, ami az érzékeny elme által képzett valóság? Nem a kétely, hanem a kiváncsiság szól belőlem.
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindig foglalkoztatott, mennyi ebből a piramis, és mennyi a résztvevő ember hatása. Természetesen nem tagadom, hogy a piramisnak van valamilyen hatása. De mi az, ami mindenki számára tárgyilagosan a piramisnak tulajdonitható és mi az, ami az érzékeny elme által képzett valóság? Nem a kétely, hanem a kiváncsiság szól belőlem.
Ki kellene próbálni. Nem tudom, egyedül bent maradnék-e a piramisban. Napóleon is kipróbálta, de nem találok semmit az élményeiről.
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
A fáraók világa

Az ajánlása: "A kötet széleskörű áttekintést ad az ókori Egyiptom életéről és művészetéről. A jeles tudósok által írott szöveg, valamint a gazdag képanyag éppúgy megismerteti az olvasót a hétköznapi élet tárgyaival és szokásaival, a bútorokkal és az étkezéssel, az írással és a nyelvvel, mint a vallással, a birodalom politikai szervezetével, valamint Egyiptom építészetével, szobrászatával és festészetével. Az olvasó előtt feltárul a fáraók eltűnt, rejtélyes, ám mindmáig varázslatos világa."


B333174.JPG
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Ki kellene próbálni. Nem tudom, egyedül bent maradnék-e a piramisban. Napóleon is kipróbálta, de nem találok semmit az élményeiről.
Kisebb, házi gyártmányú piramisokban már voltam. Ezekkel az volt a fő gondom, hogy akkora lelkesedéssel voltak a körülöttem lévők, akkora elvárásaokat plántáltak agyamba, hogy annak szegény piramisok már nem is voltak képesek megfelelni. Szóval valami olyasmi módot keresek, hogy a környezet (lelkes barátok) befolyásolása nélkül lehessen kipróbálni. De hát hol lehet ezt igy ma megtenni? :confused:

Napoleon ügyében tudtommal semmi tényt nem publikált senki csak azt, hogy állitólag valamennyi időt töltött egyedül a király kamrájában, ami után feldúltan lépett ki napvilágra. Gondolom ezt nagyon sok mindennel lehetne magyarázni (a magány a hideg sötétben sokakban ébreszt képzeteket, a levegő minősége hat az agy oxigénellátására, klausztrofóbia, epilleptikus epizód, hallucináció, és persze különleges látomások a szellemvilág üzeneteivel). Ha minden igaz, Napoleon soha senkinek nem mondta el élményét. Emiatt aztán persze szabad a gazda, mindenki azt feltételez, amit akar. És a net tele is van spekulációkkal ezügyben. Magam részéről nem spekulálok. Nincs értelme.
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
Kisebb, házi gyártmányú piramisokban már voltam. Ezekkel az volt a fő gondom, hogy akkora lelkesedéssel voltak a körülöttem lévők, akkora elvárásaokat plántáltak agyamba, hogy annak szegény piramisok már nem is voltak képesek megfelelni. Szóval valami olyasmi módot keresek, hogy a környezet (lelkes barátok) befolyásolása nélkül lehessen kipróbálni. De hát hol lehet ezt igy ma megtenni? :confused:

Napoleon ügyében tudtommal semmi tényt nem publikált senki csak azt, hogy állitólag valamennyi időt töltött egyedül a király kamrájában, ami után feldúltan lépett ki napvilágra. Gondolom ezt nagyon sok mindennel lehetne magyarázni (a magány a hideg sötétben sokakban ébreszt képzeteket, a levegő minősége hat az agy oxigénellátására, klausztrofóbia, epilleptikus epizód, hallucináció, és persze különleges látomások a szellemvilág üzeneteivel). Ha minden igaz, Napoleon soha senkinek nem mondta el élményét. Emiatt aztán persze szabad a gazda, mindenki azt feltételez, amit akar. És a net tele is van spekulációkkal ezügyben. Magam részéről nem spekulálok. Nincs értelme.
"házi gyártmányú piramisok"- hááát, nem tudom. Szkeptikus vagyok. Több ok miatt sem lehet ugyanaz, de még csak hasonló sem, az élmény.
"befolyásolása nélkül ... kipróbálni" Egyiptom. Igazi piramisok.
 
Oldal tetejére