Hírek Az 1956-os forradalom és szabadságharc rövid története

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.

Budapest 1956 októberében. A 65 esztendővel ezelőtti események megmutatták a magyarság erejét • Fotó: MTI Fotóbank


A budapesti műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket, másnapra pedig tüntetést szerveztek akaratuk nyomatékosítására és a lengyel munkástüntetések iránti szolidaritás kinyilvánítására. A követelések között szerepelt a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, új kormány létrehozása Nagy Imre vezetésével, a magyar-szovjet kapcsolatok felülvizsgálata, általános, titkos, többpárti választások, teljes vélemény- és szólásszabadság, szabad rádió.

A lyukas zászló a forradalom jelképe
A budapesti Petőfi-szobornál tartott október 23-i tüntetésen Rákosi- és Gerő-ellenes jelszavak hangzottak el, a résztvevők követelték a szovjet csapatok kivonását.
A zászlókból kivágták a szovjet mintájú címert, így lett a lyukas zászló a forradalom jelképe.

Aznap este Gerő Ernő, a Magyar Dolgozók Pártjának (MDP) első titkára – akit júliusban állítottak Rákosi helyére – rádióbeszédében a megmozdulást ellenségesnek, sovinisztának, nacionalistának minősítette, és minden engedményt elutasított. A beszéd elhangzása után a békés tüntetés szinte órák alatt népfelkeléssé, majd – a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után – fegyveres szabadságharccá változott.
Az esti és éjszakai órákban a fegyveres csoportok elfoglalták a Magyar Rádió és a pártlap, a Szabad Nép székházát, a telefonközpontot, a lakihegyi rádióadót, emellett több fegyverraktár, laktanya, rendőrőrs és üzem is a felkelők kezére került.
A Dózsa György úton, a mai Ötvenhatosok terén ledöntötték az elnyomás gyűlölt jelképét, a Sztálin-szobrot.
A budapesti és vidéki tömegmegmozdulásokat véres atrocitások kísérték. Október 25-én a Parlament előtti Kossuth téren a környező épületekből szovjet harckocsik nyitottak tüzet a tüntető tömegre, az áldozatok pontos száma nem ismert, de száznál többre tehető. Október 30-án Budapesten lincselésbe torkollott a Köztársaság téri pártszékház ostroma. A szovjet csapatok november 4-i beavatkozása után a budapesti utcai harcok, továbbá a salgótarjáni és az egri sortűz követelt számos halálos áldozatot.

Megpecsételt forradalom
A forradalom sorsát a szovjet katonai invázió pecsételte meg november 4-én, néhány nappal azután, hogy Nagy Imre november 1-jén meghirdette Magyarország semlegességét és kilépését a Varsói Szerződésből. A hatalmat november 4-én Kádár János szovjetek által támogatott Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánya vette át, a fegyveres felkelők utolsó csoportjainak ellenállását november 10-11. táján törte meg a szovjet túlerő.
Az 1956-os események számos áldozatot követeltek.

A Központi Statisztikai Hivatal 1957. januári jelentése szerint az október 23. és január 16. közötti emberveszteség országosan 2652 halott (Budapesten 2045) volt,
19 226-an (Budapesten 16 700-an) sebesültek meg, az országot mintegy 200 ezren hagyták el. Egy 1991-ben készült hivatalos statisztika szerint a szovjet hadsereg 669 katonája halt meg, 51 pedig eltűnt.

MTI

zaszlo.jpg
 
Utoljára módosítva:
Gagamail,
nemkétlem Karinthy irását , de azért érdekes lenne azzok véleményét is megtudni akiket az 50 évek eljén mondjuk a "Népköztársaság" utját vagy vidéki kisvárosok AVH központját vagy rendörségét megjárták , az érinteteket ! Azért talán ök másként látták a dolgokat nem ?? Magam még emlékszem Marosán elvtárs kijellentésére "mától már lövünk " , hol volt a sok "partizán-ellenálló pártitkár ? Legtöbbjük a hidasban bujkált
Nem tudok, nem is akarok állást foglalni, mert az erőszak minden formáját elítélem, minden élővel szemben.

Azt tudom, hogy az emberek hajlamosak az érzéseik alapján megítélni korokat, ezt látom, tapasztalom.
Ott kezdődik a történelem, ahol születtek, illetve, amit az apáik meséltek.
Messzebbre nem visz az emlékezet.
Készen kapják és adják tovább azt, amit nem lehet így megítélni.

Amit, azt gondolom, nem szabad csak így megítélni, még akkor sem, ha ez nem esik jól.

Ennek aztán az az eredménye, hogy jön A, elmondja, mit gondol, s onnan azt a vonalat kell elfogadni.
Majd jön B, leváltja A-t, s B verziója lesz a hivatalos.

Engem ez taszít - az én harcom volt az igazi, nem, nem igaz, mert az enyém.

Már régesrég egy állásponton kellene lennie ennek az országnak abban, hogy miért volt jogos az emberek fellépése akkor, s miért volt elítélendő az ellenük alkalmazott erőszak.
Azonban láttam a lincselő tömegről készült fotókat, hallottam Pongrácz Gergelyt, amikor azzal dicsekedett, hogy szándékosan lőtték a megfeneklett, kigyulladt tankot, ki ne tudjon mászni a kiskatona (aki egyébként ugyanúgy parancsot teljesített, s ha nem teszi, azért kap büntetést), majd mutatták az összeégett holttestét ...
Ez mind-mind gyilkosság.
Nincs kedvem ünnepelni őket.

Vagy felmentem mind, vagy elítélem mind.
Nekem az nem megy, hogy ezt felmentem ezért, azt nem mentem fel, ő bűnös.
Helyre kellene rakni ezt is, ezért fogadom el Karinthy írását, mert ez fejezi ki leginkább azt, amit én is látok.

1988-ban nem vettem részt egy iskolai értekezleten, 1956 volt a téma. Ugyanezért, amit írtam, a kettősségért. Mert nem ítélhetem el, ha magam is igaznak tartottam a fellépésüket.
Másnap a párttitkár számonkért, s lesz ennek még következménye mondattal zárta.
Nem lett.
A rendszerváltás után ugyanígy nem voltam hajlandó zászlót lengetni, iskolai műsort szervezni. Gyerekkíséretre köteleztek, mert megtagadtam, hogy ott legyek az ünnepségeken.
Írásbeli figyelmeztetést kaptam, mert "nem teljesítem az osztályfőnöki kötelezettségemet".

Nem tudom, nekem ez még mindig nincs a helyén ...
 
Gagamail ,
nekem nincsen szükségem "apáink "elbeszélésére , én mint osztály ellenség gyereke a saját börömön éreztem dicsö gyöztesek hatalmát !
Mivel én katona voltam és családomba elég sok hivatásos is volt igy én azt mélységesen elitélem , ugy Pongráczot aki gyerekeket küldött a biztos halálba , mint Pirost , Geröt meg a többi gyilkost is ! Elkellene olvasnod talán volt itteni tárnönk apukájának visszaemlékezését akik akkor Budapest rendörfökapitánya volt !
De gondolom mondjuk nemvolt a rokonságod között olyan akinek veséjét leverték , a körmei alá gombostüket vertek vonalzoval majd azokat letépték ! Esetleg olyan akit nemiszervével szegeltek az iróasztalhoz ! Öket kérdezd már , igaz nagyrészük már nem él , de ezek pontosan ugy igazak .
 
Ha 1956 és forradalom nem szabad megfeledkezni egy masik eseményrol sem!
1956. október 29. és november 7-e kozott zajlott egy kofliktus, amire jobban figyelt a vilag.

Naszer egyiptom elnoke szembe szallt angliaval, és államositotta a szurezi csatornat.

Harom ország a franciaorszagi sevresben titkos megallapodast kotott.
Ennek megfeleloen izrael lerohanta egyiptomot, és a szuezi csatornaig nyomult elore.
A francia és angol diplomacia azonnal lépett az ensz-ben és "békéltetés " ürügypén a két ország( francia, és angol) megszalta a csatornaövezetet.
A szovjetunio azonnal lépett, mivel akkor már szovjet érdrekszférának tekintették egyiptomot! (emlekezhetunk a legenda szerint Gromiko kulugyminiszter ekkor verte cipojevel az asztalt az ensz kozgyulésén)
Amerika, mivel kimaradt a dolgokbol duzzogott, és mivel ez az idoszakamerika nagyhatalmi torekveseinek a csucsat jelenti foleg ezzel a témával foglalkozott!

Az europai kozvélemény egy részenek - és persze a szovjet vezetésnek - a kivetelével, ugyan ki foglalkozott volna ennek a kis kozepeuropai orszagnak a forradalmaval :(
 
Gagamail ,
nekem nincsen szükségem "apáink "elbeszélésére , én mint osztály ellenség gyereke a saját börömön éreztem dicsö gyöztesek hatalmát !
Mivel én katona voltam és családomba elég sok hivatásos is volt igy én azt mélységesen elitélem , ugy Pongráczot aki gyerekeket küldött a biztos halálba , mint Pirost , Geröt meg a többi gyilkost is ! Elkellene olvasnod talán volt itteni tárnönk apukájának visszaemlékezését akik akkor Budapest rendörfökapitánya volt !
De gondolom mondjuk nemvolt a rokonságod között olyan akinek veséjét leverték , a körmei alá gombostüket vertek vonalzoval majd azokat letépték ! Esetleg olyan akit nemiszervével szegeltek az iróasztalhoz ! Öket kérdezd már , igaz nagyrészük már nem él , de ezek pontosan ugy igazak .
De ebben nincs vita köztünk, hiszen amit leírsz olyan bűnök, amiért meg kell büntetni azt, aki elkövette.
Én sem gondolok mást erről, mint, amit Te.
 
Ausztriából 1953-ban kivonultak a Szovjet csapatok mert az ország elkötelezte magát a semlegesség mellett.
Ez megtörténhetett volna Magyarországon is csak hát a "mentalitás"….
Ez Magyarországgal nem történhetett volna meg.
Ennek az egyik oka, hogy a Szovjetúnió az Ausztriából való csapatkivonás előtt egy meglehetősen jelentős harapófogóban volt. Ha engedi, hogy Magyarország hasonló módon Ausztriához semlegességi garanciát hoz létre, akkor a Szovjetúnió fennhatósága alatti területek közé beékelődik a Nyugat annak minden ideológiai, fizikai, - hírszerzési, stb. - vonzatával együtt, és ezzel közvetlen határt hoz létre a Szovjetúnióval, mert Magyarország mint pufferország megszűnik.
Szóval, ez nem mentalitás kérdése volt, hanem egy jól megtervezett politikai lépés a Jaltai egyezmény értelmében, amely Európát két érdekövezetre osztotta el.
Au-MO Varsói Szerződés.jpg
 
Utoljára módosítva:
Ez Magyarországgal nem történhetett volna meg.
Ennek az egyik oka, hogy a Szovjetúnió az Ausztriából való csapatkivonás előtt egy meglehetősen jelentős harapófogóban volt. Ha engedi, hogy Magyarország hasonló módon Auszriához semlegességi garanciát hoz létre, akkor a Szovjetúnió fennhatósága alatti területek közé beékelődik a Nyugat annak minden ideológiai, fizikai, - hírszerzési, stb. - vonzatával együtt, és ezzel közvetlen határt hoz létre a Szovjetúnióval, mert Magyarország mint pufferország megszűnik.
Szóval, ez nem mentalitás kérdése volt, hanem egy jól metrevezett politikai lépés a Jaltai egyezmény értelmében, amely Európát két érdekövezetre osztotta el.Csatolás megtekintése 1823467
na, ez is egy történelmileg stabilan megalapozott beirás.

Hat a covid,vagy mi ez??
 
na, ez is egy történelmileg stabilan megalapozott beirás.

Hat a covid,vagy mi ez??
1954-ben a bécsi diplomácia felvetette ugyanis az ország svájci mintájú semlegességét. Erre az ötletre rögtön rákapott Hruscsov szovjet pártvezér, aki egyrészt általános kelet-nyugati enyhülési politikát hirdetett Sztálin halála után, másrészt egy stratégiai jelentőségű esélyt ismert fel az osztrák semlegességben. Hruscsov ugyanis Svájc és Ausztria neutralitását azért támogatta, mert így az Alpok vonalában a NATO északi és déli szárnya kettéválasztható lenne egy semleges övezettel. (Az NSZK, vagyis Nyugat-Németország amúgy csak 1955-ben csatlakozott a NATO-hoz.)
 
Gagamail ,
nekem nincsen szükségem "apáink "elbeszélésére , én mint osztály ellenség gyereke a saját börömön éreztem dicsö gyöztesek hatalmát !
Mivel én katona voltam és családomba elég sok hivatásos is volt igy én azt mélységesen elitélem , ugy Pongráczot aki gyerekeket küldött a biztos halálba , mint Pirost , Geröt meg a többi gyilkost is ! Elkellene olvasnod talán volt itteni tárnönk apukájának visszaemlékezését akik akkor Budapest rendörfökapitánya volt !
De gondolom mondjuk nemvolt a rokonságod között olyan akinek veséjét leverték , a körmei alá gombostüket vertek vonalzoval majd azokat letépték ! Esetleg olyan akit nemiszervével szegeltek az iróasztalhoz ! Öket kérdezd már , igaz nagyrészük már nem él , de ezek pontosan ugy igazak .
Azért ne felejtkezzünk el egy társadalmi osztályról a parasztságról.
A világháború után bíztak abban hogy lesz hol és mivel dolgozniuk.
Kaptak helyette padlás lesöprést....kényszert a TSZ-be.
Lehet hogy nem fegyverrel léptek fel a szocialista rendszer ellen de, próbáltak ellenállni ők is.
Az a korosztály is teljesen leamortizálódott úgy mint testileg mint szellemileg. Kiürültek a falvak a tanyákat beszántották.
 
Azért ne felejtkezzünk el egy társadalmi osztályról a parasztságról.
A világháború után bíztak abban hogy lesz hol és mivel dolgozniuk.
Kaptak helyette padlás lesöprést....kényszert a TSZ-be.
Lehet hogy nem fegyverrel léptek fel a szocialista rendszer ellen de, próbáltak ellenállni ők is.
Az a korosztály is teljesen leamortizálódott úgy mint testileg mint szellemileg. Kiürültek a falvak a tanyákat beszántották.
A fő problémát ln abban látom, ami ma is élő: az elveket, az ideologiat képtelen voltak a gyakorlathoz igazitani!
A Marxizmus elvei nem rosszak! Ismerve az emberi természetet megvalosithatatlanok, de szép és hasznos elvek. A valoság ezzel szemben egy diktatorikus társadalom lett, ahol az elveket lózungokra cserélték!

A parasztsag helyzete még ma sem oldodott meg nálunk. Sok ember van ma is akik a foldbol élnek, de hianyoznak alapveto feltételek. Nyugaton nagyon jól ismertek a felvásárlási szövetkezetek, itt alig. A foldmuvelo egyedul áll az esetek zomében szembe egy monopolhelyzetben lévő feldolgozoval, vagy felvásárloval. Bár léteznek trosztellenes, kartellellenes torvényel, ezek még ma is csak korlátozottan érvényesulnek! Ha ket-három felvásárlo egy kocsmai poharazgatás közben abban egyezik meg, hogy 30 ft egy termék kiloja, akkor mit tehet a foldmuves? Egy tőkeerős felvásárlási szövetkezet fel tud lépni ilyen esetekben, de egyes ember nem! Ha egy nagykereskedo aki mutrágyát árul azt mondja X ft egy tonna mutragya, mit tud tenni a paraszt, ha a nagykereskedo megallapodott feketén a gyártóval, hogy ő is annyiert adja?

A mezőgazdaság ma is kiszolgáltatott sajna a nagypénzes, egymást ismero, egymásnak szekundalo emberek számára!
 
Setni ,
a legjobb volt a dologba , hogy a szerencsétlen szegényparaszt aki napszámba járt valamikor az ugye gyerekei után kapot földet és egyszerre az új úrak , elnézést elvtársak nézetei szerint rögtön kulák lett mert ugye több földje volt mint az elvtársak pöstön a fotöböl elöirták ! Igy maga is a kulák listára került , de ma már ezt nemismerik , na meg a városi elit le is tagadja mint sok mást .
 
Eddy ,
valamikor létezett egy ugynevezett "Hangya" szövetkezet melyet 45 után az új úrak szétvertek , majd a gengszter váltás után meg érdektelen lett a hazai termelö , csak az akkori új úraknak lett a piac kialakitva ahol a nyugati portéka az érdek !
Most voltam otthon , az árak magasabbak mint Németországban , de a jövedelem a bányászbéka ülepe alatt !
 
Eddy ,
valamikor létezett egy ugynevezett "Hangya" szövetkezet melyet 45 után az új úrak szétvertek , majd a gengszter váltás után meg érdektelen lett a hazai termelö , csak az akkori új úraknak lett a piac kialakitva ahol a nyugati portéka az érdek !
Most voltam otthon , az árak magasabbak mint Németországban , de a jövedelem a bányászbéka ülepe alatt !
Ne magyarazd :)
A rendeszerváltás után éveket toltottunk a gazdakorok megszervezésével.
Az indulas ok volt.
Aztan 2004 korul olyan uj szabalyzok jottek, hogy keptelenseg volt tovabb fenntartani!
Annó sokat nevettek itt a volt kisgazda partvezéren, na neki szivugye volt a gazdakori halozat.
Torgyannak sok irrealis elképzelése volt, de ez a hazai poarasztsag, foldmuvelok érdekeit szolgallta volna(lehet ezért kellett megszunnie?)

Vartam a jobbik, mint a nemzeti oldal mezogazdasagra épito szárnyának megnyilatkozasait ebben a kérdésben, de csak nevetséges elveket(lépjunk ki az uniobol) és a sajat pecsenye sutéséhez lozungokat kapott toluk az orszag :(
 
Eddy ,
valamikor létezett egy ugynevezett "Hangya" szövetkezet melyet 45 után az új úrak szétvertek , majd a gengszter váltás után meg érdektelen lett a hazai termelö , csak az akkori új úraknak lett a piac kialakitva ahol a nyugati portéka az érdek !
Most voltam otthon , az árak magasabbak mint Németországban , de a jövedelem a bányászbéka ülepe alatt !
Mennyire leértéktelenítették a HANGYA szövetkezeteket....mivel nem bírták Horthyra fogni így inkább nem is beszéltek róluk. Örülök hogy megemlítetted!
1635337666337.png
 
Mennyire leértéktelenítették a HANGYA szövetkezeteket....mivel nem bírták Horthyra fogni így inkább nem is beszéltek róluk. Örülök hogy megemlítetted!
Csatolás megtekintése 1823694
Ezek lettek volna azok ami a rendszerváltás utan a megoldast tudtak volna jelenteni.
Ugyan akkor a nagy nezetkozi halozatoknak akik diktalni akartak - akarnak - az árakban rendkivul szurta a szemet egy toluk fuggetlen, az értékesitesre, és a mezogazdasagban szukseges anyagok(gepek, szerszam, mutragya, novenyvedok...) beszerzesere alakult tokeeros, a multikkal versenyezni kepes szervezet
 
Ezek lettek volna azok ami a rendszerváltás utan a megoldast tudtak volna jelenteni.
Ugyan akkor a nagy nezetkozi halozatoknak akik diktalni akartak - akarnak - az árakban rendkivul szurta a szemet egy toluk fuggetlen, az értékesitesre, és a mezogazdasagban szukseges anyagok(gepek, szerszam, mutragya, novenyvedok...) beszerzesere alakult tokeeros, a multikkal versenyezni kepes szervezet
Tőkeerős??
Azt sem tudtuk akkor mi is az a multi.
Igéret volt korrektségről.....majd jött a kárpótlás.
Senki sem akart összefogni azt hitték majd egy pár kárpótlási jegyből milliomossá válhatnak.
Az akkori 60 évesek bíztak a jövőben csak az utódaik már elszakadtak a földtől nekik a pénz kellett.
Eladni....
 
Tőkeerős??
Azt sem tudtuk akkor mi is az a multi.
Igéret volt korrektségről.....majd jött a kárpótlás.
Senki sem akart összefogni azt hitték majd egy pár kárpótlási jegyből milliomossá válhatnak.
Az akkori 60 évesek bíztak a jövőben csak az utódaik már elszakadtak a földtől nekik a pénz kellett.
Eladni....
Pedig igaz: egyedul nem megy!

Nadragszij parcellákon mar egy ideje nem lehet hatekonyan gazdalkodni!
A rendszerváltáskor itt adva volt a lehetoseg arra, hogy nagytáblást termelést folytassanak az emberek, de a mohosag, a hozza nem ertes lehetetlenné tette.
 
Kárpotlás ?? Márakinek , na jó itt nemfolytatom irásomat tovább mert repülök .
Kinek ...???.....
Hisz azonnal felvásárolták a jegyeket úgy örültek az ˝ingyen˝pénznek...
Most persze megy a jajjgatás hogy egy-két kézben van a volt TSZ tulajdona...
Addig egy falu eltartott 2-3 TSZ-t és ott dolgoztak még télen is találtak számukra valami munkát most egypár ember van alkalmazásban és ha nincs munka akkor viszlát tavasszal...
 
A kárpotlas valljuk be csak alibi volt!
Szeretett volna az akkori vezetes tőkét, lehetőségeket juttatni az embereknek.
A szocializmus évei a párt és a kisz vezetoin kivul elszegényitették az embereket, ez egy lehetoseg lett volna arra, hogy kezdhessunk valamit, szabadon felhasznalhato penzek kerultek a lakossaghoz, és mindez ugy, hogy az igazsag is elnyerje méltó buntetését.

Sajna nalunk minden feloldalasan valosul meg.
Ha csak az 1848.49-es torvényeket nézzuk, az felszabaditotta a jobbagyokat, foldet juttatott nekik ugyan akkor teljesen kihagyta a tobbmillios zsellérséget...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Marcipanos wrote on caviking's profile.
Szia, évekkel ezelőtt a Játsszunk beszédet könyvet feltetted. Tudom, sokan kerestek ez ügyben. Tudnál segíteni, szükségem lenne rá!
Köszönöm!
get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.
Fehér József wrote on janikaaa24's profile.
Midi Sies letőlteni mert törölni fogják .
Sziasztok! Régen jártam erre, kérdezném, hogy lehet-e írást felrakni, és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!

Statisztikák

Témák
36,981
Üzenet
4,512,262
Tagok
597,470
Legújabb tagunk
Edit.T
Oldal tetejére