Az amerikai-kínai front és a Vatikán újabb árulása

A Vatikán számára villámcsapásként érkezett az amerikai külügyminiszter cikke, amelyben Mike Pompeo élesen kritizálja a kínai vallásszabadság elnyomását. A Szentszék nemcsak a hongkongi és a kínai híveket árulja el ezekben a napokban.


Az elmúlt időszakban a Washington és Peking között növekvő feszültség kiterjedt Kína alapvető érdekeire – különös tekintettel Tajvanra, a Dél-kínai-tengerre és Hongkongra. Kedden Tokióban az amerikai külügyminiszter a Quad (USA, Japán, India, Ausztrália) biztonságpolitikai koordinációs ülésén leszögezte: „a Kínai Kommunista Párt korrupcióját és nyomásgyakorlását látjuk a Kelet-kínai-tengeren, a Mekong folyón, a Himalájában és a Tajvani szorosban.” Bizony a feszültség nem akar enyhülni, Washington az elmúlt napokban bejelentette, hogy a kínai kommunista párt tagjai semmilyen körülmények között sem kaphatnak amerikai letelepedési engedélyt vagy állampolgárságot.

Új front nyílik
Közben egy olyan front is megnyílt Washington és Peking között, amely eddig nem igazán keltette föl az európai megfigyelők figyelmét. Október 22-én ugyanis lejár az a két évre kötött szerződés, amelyet Peking kötött a Vatikánnal. Márpedig Washington nem akarja, hogy a Szentszék ezt meghosszabbítsa.ferenc-papa-altalanos-heti-audienciat-tart-a-papai-allam-falain-beluli-apostoli-palotak-kozponti-teren-a-san-damaso-udvaron-2020-szeptember-30-an-foto-mtiepaansaangelo-carconi_lgc.jpg
Ferenc pápa általános heti audienciát tart a pápai állam falain belüli apostoli paloták központi terén, a San Damaso udvaron 2020. szeptember 30-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)
A Vatikán folyamatosan hangsúlyozza, hogy a nem nyilvános szerződés kizárólag a Kínában kinevezendő püspökök ügyéről rendelkezik – diplomáciai és politikai ügyeket nem szabályoz. A szerződés hatályba lépése óta mindkét oldal jóváhagyásával két püspököt neveztek ki, ezt a Vatikán sikerként értékeli.

Igen ám, de a szerződést a kínai föld alatti keresztény mozgalom árulásnak tartja. Kínában ugyanis két katolikus egyház működik: egyrészt a kommunisták által 1957-ben megalapított Kínai Katolikusok Patrióta Egyesülete – amely 6 millió tagjával az állam felügyelete alatt áll – , másrészt a föld alatti mozgalom a maga 4-6 millió tagjával, amely csak a Vatikánnak hajlandó engedelmeskedni.

Washington bekeményít
A Vatikán számára villámcsapásként érkezett szeptember közepén az amerikai külügyminiszter cikke, amelyben Mike Pompeo élesen bírálja a kínai vallásszabadság elnyomását. A miniszter szerint a Vatikán az egyezménnyel veszélyezteti „az erkölcsi tekintélyét”, és ezért Washington azon az állásponton van, hogy a szerződést nem szabad meghosszabbítani.

Amikor Pompeo múlt héten a Vatikánba látogatott, Ferenc pápa nem volt hajlandó audienciát tartani számára, így Parolin kardinálissal és a Szentszék külügyminiszterével, Paul Gallagher érsekkel tárgyalt. Parolin kijelentette, hogy Pompeo kritikája csupán amerikai belpolitikai célokat szolgál. A Peking és a Vatikán közötti szerződésnek viszont semmi köze az amerikai politikához – tette hozzá.

Árulások hosszú sora
Márpedig nagyon is úgy tűnik, hogy a Vatikán megalkuvó és opportunista politikát folytat. Példa erre a hongkongi püspökség ügye, amelynek élére másfél éve nem nevez ki püspököt. Ahogyan a 89 éves hongkongi kardinális, Joseph Zen tavaly egy interjúban elmondta, a Ferenc pápa által vezetett Szentszék elárulta a kínai föld alatti keresztényeket és egy tavaly júniusi dokumentumban felszólította őket, hogy lépjenek be a kommunista párt által ellenőrzött egyházba.

A Szentszék a múlt században hazánk esetében is elárulta a híveket a kommunista hatalom barátságának oltárán. 1974. február 5-én Agostino Casaroli érsek javaslatára VI. Pál pápa váratlanul megfosztotta Mindszenty József hercegprímást esztergomi érseki székétől. Ráadásul pont azon a napon volt Mindszenty koncepciós pere kezdetének 25. évfordulója.

De a Vatikán nemcsak a hongkongi és a kínai híveket árulja el ezekben a napokban. Miközben a Szentszék hallgatása mellett Irakban és Szíriában teljes térségekben tűntek el az elmúlt években a keresztények, Ferenc pápa tavaly kijelentette, hogy „az eredeti iszlám és a Korán megfelelő értelmezése ellentmond az erőszak minden formájának”.

Káncz Csaba
*

"Márpedig nagyon is úgy tűnik, hogy a Vatikán megalkuvó és opportunista politikát folytat..." - a cikk eme kijelentésével nagyon is egyetértek. A Vatikán akkor csukja szemét, ha érdekei úgy kívánják. S, akkor nyitja ki, amikor u.ezt más oldalról saját érdekeit szolgálja. Ezt már a történelem folyamán többször bizonyította. Nem véletlen, az a felmérhetetlen, óriási vagyon, mellyel mind a mai napig rendelkezik. A különböző pereket is úgy nyerte meg, hogy azokból nyertesen szálljon ki. A hívek ezt max. megértik és rá is bólintanak. Nem, nem írom le, hogy meg vannak vezetve, de mégis, elgondolkoztató politikát folytatnak. A híveket, erről kár is győzködni, mert az emberi természet már olyan, hogy ha valamiben hinni akar, akkor hinni is fog. S, teszik ezt azért, mert - emberi gyarlóság? Igen. - De "muszáj" hinnünk, megkapaszkodnunk többször olyan dolgokban, melyek ellentmondóak, s mégis... Igen. Vannak élethelyzetek, amikor a "semmiben" is muszáj kapaszkodnunk, mert úgy érezzük megsegít. S, ha azt a "semmit" még meg is személyesítik, valóságosnak mondják, írják, akkor igazán nincs min csodálkoznunk. Mert a semmi... - valósággá válik. Igen, s ha már valóság, akkor többen elhiszik, sőt van aki azt is megtapasztalja, hogy segítséget kapott, imáiért... Hit nélkül lehet élni, de tény, hogy a megkapaszkodás segít. Mindenféle élethelyzetben, pláne azokban, amikor a minden is reménytelenné válik. Jómagam is voltam már ilyen lelki állapotban. Ezért soha nem törnék pálcát senki felett, aki a hitében kapaszkodik meg. De mindazokat elítélem, akik ezt ki- és felhasználják saját anyagi- és egyéb gyarapodásaikra.
 
Miközben a Szentszék hallgatása mellett Irakban és Szíriában teljes térségekben tűntek el az elmúlt években a keresztények, Ferenc pápa tavaly kijelentette, hogy „az eredeti iszlám és a Korán megfelelő értelmezése ellentmond az erőszak minden formájának”.

Csak az a baj, hogy kb minden bugrisnak van egy radikálisabb értelmezése, erről meggyőz pár másik bugrist, aztán létrejönnek olyan békés mozgalmk mint az Alkaida, ISIS és társaik. Ez nem új jelenség, gondoljunk csak a 20. századi Iránra, világias volt nagyon is, a lányok mini szoknyáan is járhattak, majd jött egy vallási töltetű forradalom és ma ha nem takarja el az arcát meg is korbácsolhatják szinten vannak. A gond főleg az, hogy ezeket a radikális elhajlókat (persze ez is irtózatosan összetett vallási értelmezés, hisz eleve ott a belső ellentétük a síta és szunita, a más kisebbségekről nem is beszélve) nem itéli el a csendes többség, hanem sokszor együtt is működik vele. Ott van pl. Pakisztán, ahol Istentagadásért 12 keresztény ül a halálsoron, persze a legfelsőbb bíróság talán felmenti őket, de jobb ha elmenekülnek az országból, mert a fanatikusoknál nincs felmentés.
 
Annak idején japánban a katolikus hívőket és papokat fejjel lefelé fellógatták a szaros gödör fölé és ha ragaszkodott az Istenéhez,simán beleengedték és ott tartották egy ideig.... :D
 
Csak az a baj, hogy kb minden bugrisnak van egy radikálisabb értelmezése, erről meggyőz pár másik bugrist, aztán létrejönnek olyan békés mozgalmk mint az Alkaida, ISIS és társaik. Ez nem új jelenség, gondoljunk csak a 20. századi Iránra, világias volt nagyon is, a lányok mini szoknyáan is járhattak, majd jött egy vallási töltetű forradalom és ma ha nem takarja el az arcát meg is korbácsolhatják szinten vannak. A gond főleg az, hogy ezeket a radikális elhajlókat (persze ez is irtózatosan összetett vallási értelmezés, hisz eleve ott a belső ellentétük a síta és szunita, a más kisebbségekről nem is beszélve) nem itéli el a csendes többség, hanem sokszor együtt is működik vele. Ott van pl. Pakisztán, ahol Istentagadásért 12 keresztény ül a halálsoron, persze a legfelsőbb bíróság talán felmenti őket, de jobb ha elmenekülnek az országból, mert a fanatikusoknál nincs felmentés.
Ha egy ilyen "hívő" ember a fanatikusok kezébe kerül,annak a kiérkező hatóság már csak a kihűlt testét találja... :D
 
Oszinten szolva - itt Kina mellett elve, ill. Pompeo irasat olvasva - a fenti cikk nagy reszet nem ertem (buta cikk, buta kovetkeztetessel).

Hogy a nyavajaban lehetne maskepp kinaban egyhazat - vagy barmit - mukodtetni, mint "megalkuvasok" soraval?

Minden (ertsd a 2 szem nem allamilag reszben szponzoralt) elnyomott egyhaz ezt teszi, mert nincs mas valasztasa.

Csak szemlelet kerdese, hogy mi fontosabb, az adott egyhaz teljes eltunese, vagy az emberi jogok?

A kommunista partba fel sem vesznek, ha barmilyen vallast gyakorolsz (tiltott), igy soha nem lesz beleszolasod semmibe, masodrangu ember vagy.
Parttagkent barmilyen cegben hamarabb jutsz elore, tobb a fizetesed stb. A parttagsag Xi alatt mar nem "automatikus", sokkal jobban szurt; parttagnak lenni elismeres es jobb elet.

Ameddig a CCP letezik, nem lesz mas utja a vallasnak es a part nem azzal fog eltunni, hogy a maradek agyonnyomott egyhazak is eltunnek.

A vallas eltunese az emeberi jogok betartasaval szembeni tiltakozas jegyeben nem nyomasgyakorlas semmire
, senkire; csak meg nagyobb kiizeles azzal a 6-7% keresztennyel, aki igy is eleve kevesebb eselyel indul.


.
 
Egyháztól önállóságot elvárni?,
Mindig a hatalom kiszolgálói lesznek.
Volt idő mikor irányítói.
Épp erre jöttek létre a világi és egyházi hatalom szétválasztása, intézkedések.
Legelsők között: Egyházi és világi bíróságok konkurencia harc eredményeként az egyházat háttérbe szorítani és leválasztani a hatalomról.
A középkortól
Ennek következtében szerep módosulás új taktika lépett be az egyháznál.
Innentől a hatalom nyílt kiszolgálói.
Ami a kommunista időkben sem esett nehezére.
Pedig annak sikerült az egyháztalanítás alaposan.
És most Orbán visszahozza visszafelé mutató erőszakkal (mint mindenütt a történem kerekét)
 
Utoljára módosítva:
Hogy a nyavajaban lehetne maskepp kinaban egyhazat - vagy barmit - mukodtetni, mint "megalkuvasok" soraval?
Csak szemlelet kerdese, hogy mi fontosabb, az adott egyhaz teljes eltunese, vagy az emberi jogok?
A kereszténység sokáig tiltott sőt üldözött volt európában is.
Akkor is működött.
Az emberi jogokat nem kell az egyházhoz csatolni.
Ha valaki kersztény akar lenni akkor legyen. Azért kell a megalkuvás hogy poziciókat lehessen betölteni?
 
A kereszténység sokáig tiltott sőt üldözött volt európában is.
Akkor is működött.
Az emberi jogokat nem kell az egyházhoz csatolni.
Ha valaki kersztény akar lenni akkor legyen. Azért kell a megalkuvás hogy poziciókat lehessen betölteni?
Szemrebbenés nélkül neked kell igazat adni.
Mert összemosni akarta valaki az emberi jogokkal
hogy mi fontosabb, az adott egyhaz teljes eltunese, vagy az emberi jogok?
Holott a megalkuvásnak az egyház részéről semmi köze nincs hozzá hanem a hatalomhoz a pénzhez és pozíciókhoz van köze igen.
Szájjal hazudik az ember és az egyház is mikor szépeket mond és hivatkozik nemes dolgokra.(pl emberi jogok)
Szájjal hazudik, mint minden politikus.
 
A kereszténység sokáig tiltott sőt üldözött volt európában is.
Akkor is működött.

Lopikula.

A keresztenyseget sokaig NEM ISMERTEK europaban. Nem mas kontinensre celzol?

Mikor 313-ban elismerte I. Constantinus romai csaszar a keresztenyseg fiatal vallas volt es 400-ra egesz romaban, 600-ra egesz Nyugat-Europaban elterjedt.


R-go: par szaz evig nem ismertek ill. "uldoztek" es 1400 eve viragzik. Kinek mi a "sokaig". Nekem ez lopikula kategoria, neked nem.

Az emberi jogokat nem kell az egyházhoz csatolni.

Stimm, a cikk osszemossa.

Szemrebbenés nélkül neked kell igazat adni.
Mert összemosni akarta valaki az emberi jogokkal

Ismet, a cikk es Pompeo mossa ossze a kettot.

Minden elismeresem Pompeo elott, hogy probalja meggatolni Kina nyomulasat. A chippek, IP-k korlatozasaval, gazdasagi szankciokkal, ero felmutatasaval a tengereken ez reszben mukodik. Az egyhazon keresztul ez Kinaban NEM mukodhet.

Utoljara: hogy kinek mi a "megalkuvas", hozzaallas/hit kerdese.

Imadkozni lehet templom nelkul is, de sokan templomban szeretnek.
Hinni lehet ugy is, hogy dugdosod a Bibliat (ill. egyeb szent konyvet, kinek mi kedves), de sokan a polcon szeretik.

.
 
A keresztenyseget sokaig NEM ISMERTEK europaban. Nem mas kontinensre celzol?
Miért céloznák más kontinensre?
Mikor 313-ban elismerte I. Constantinus romai csaszar a keresztenyseg fiatal vallas volt es 400-ra egesz romaban, 600-ra egesz Nyugat-Europaban elterjedt.
Arra akartam rámutatni hogy ez alatt az évszázadok alatt a kereszténység kialakította az alapokat és nem hatalmi segítséggel.
Alulról jövő kezdeményezésekkel.
Amikor pedig a hatalmi elit is megismerkedett vele akkor már óriási bázisa volt.
R-go: par szaz evig nem ismertek ill. "uldoztek" es 1400 eve viragzik. Kinek mi a "sokaig". Nekem ez lopikula kategoria, neked nem.
Nem volt ez ismeretlen.(honnan veszed ezt)
Rengeteg vértanú ˝emlékszik˝erre az időre.
Az hogy az alapok felépítése 400 -500 év be telt, az nem épp lópikula.
constantinus-fresko-600x330.jpg
 
Rengeteg vértanú ˝emlékszik˝erre az időre.
Az hogy az alapok felépítése 400 -500 év be telt, az nem épp lópikula.
Hogy mennyi is volt ez,míg államvallássá lett nézzünk utána:
A korai kereszténység az 1. században gyorsan terjedt a római Júdea provinciában az apostolok, majd a pogány világban – főleg Pál apostol révén. A 4. század végére a Római Birodalom államvallásává vált, és Eurázsia más területein is elterjedt.[1]
I-IV századig
I. Constantinus római császár 312-ben engedélyezte a keresztény hit szabad vallásgyakorlatát.
Majd jött
első nikaiai zsinat 325
Kiszámolva:kb.300 év + adjunk hozzá 33-37 évet a krisztusi kort a tanításra.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok..

Szeretnék van -e 5.osztály felmérő anyagokat ( matek,irodalom, nyeltvan, történelmi, természet tudományos, német 1A)

És előre köszönöm..

Elnézést hallássérült vagyok bocsi
Szép napot mindenkinek.
eddy56 wrote on Stack's profile.
2021. november 30. az angol nyelvu megjelenés dátuma, ugyhogy gondolom egy ev mig a forditas és a nyomdai munka elkélszul
Leviathan Falls
ez a cime

és itt az angol nyelvu konyv pdf-ben
attila.p wrote on aniko45's profile.
Szervusz Anikó.

olvastam itt az oldalon, hogy Bakóczi Sára könyveit kedveled....nincs meg esetleg (és tudnád elküldeni e-bookban) "A város és a rózsa" c.könyvet

köszönettel attila.p
Pityesz46 wrote on garszt's profile.
Nagyon szépen köszönöm a munkádat! Leírnád milyen programmal csináltad és ha lehet elküldenéd nekem itt privátban?

Statisztikák

Témák
37,384
Üzenet
4,603,121
Tagok
602,677
Legújabb tagunk
Földingné Gabi
Oldal tetejére